Tuulivoiman hyväksyttävyys

Anonyymi-ap

Selvitys: Tuulivoiman hyväksyttävyys on koetuksella

Itä-Suomen yliopiston selvityksen mukaan tuulivoimabuumi voi tyssätä paikalliseen vastustukseen.

Suomeen on rakennettu uutta tuulivoimaa paljon ja nopeasti. Jos tuulivoima-alueiden yhteisvaikutuksia ei aleta ottaa aiempaa paremmin huomioon, paikallinen vastustus voi yltyä ja rakentaminen tyssätä.

Näin päättelevät Itä-Suomen yliopiston professori Lasse Peltonen ja projektitutkija Jakob Donner-Amnell tuoreessa selvityksessään, jossa on perehdytty tuulivoiman hyväksyttävyyteen alan asiantuntijoita haastattelemalla ja verkkokyselyllä.

Tutkijoiden mukaan tuulivoiman paikallinen hyväksyttävyys on Suomessa koetuksella.

Avainsana on ”paikallinen”. Yleisempää yhteiskunnan ja markkinoiden hyväksyntää tuulivoima nauttii yhä laajasti.

Kielteiset puolet tulevat tuntuviksi siellä, mihin tuulivoimaloita nousee. Viime vuosina moni uusi alue Suomessa on tehnyt tuttavuutta tuulivoimaloiden kanssa. Vuosi 2022 oli rakentamisen ennätysvuosi.

”Tuulivoiman yleinen hyväksyttävyys on mielipidemittauksissa säilynyt korkealla tasolla, mutta paikallisella tasolla kuva on monisyinen; vaikutukset konkretisoituvat ja monet tuulivoimahankkeet ovat kiistanalaisia”, tutkijat kirjoittavat.

Selvitystä rahoittivat ympäristöministeriö ja Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Tavallisesti tuulivoiman yhteydessä keskustellaan maisema-, välke- ja äänihaitoista. Tutkijat haluavat syventää tätä kuvaa.

Hyväksyttävyyttä voivat syödä myös tuntemukset epäoikeudenmukaisuudesta.

Tuulivoimaloiden maa-alan omistaja saa hyvää vuosivuokraa ja saa olla mukana neuvotteluissa alusta asti. Samalla muut maanomistajat kokevat epäreiluutta, jos sähköjohtolinjan vaatimat metsät lunastetaan lunastuslain nojalla ja pieneksi koettuun hintaan.

Ruotsissa hyväksyttävyyttä on heikentänyt energiapoliittisen keskustelun polarisoituminen.

LISÄKSI tutkijat kiinnittäisivät huomiota useiden samaan maisemaan sijoittuvien tuulivoima-alueiden yhteisvaikutuksiin. Yksi alue ei vielä välttämättä häiritse paikallista luontoa merkittävästi, mutta useampi alue voi sen tehdä.

”Ongelmana nähdään, että markkinavetoinen tuulivoimarakentaminen on nopeaa, mutta kehitystä ei Suomessa juuri koordinoida politiikan kautta, vaan se on jätetty hanketoimijoiden, kuntien, maanomistajien ja alueviranomaisten vastuulle ja etenee jokseenkin sattumanvaraisesti”, tutkijat kirjoittavat.

Hyväksyttävyyteen vaikuttaa myös se, mihin käyttöön tuulivoimaloiden sähkö päätyy. Jos puhdas sähkö esimerkiksi tuo alueelle työpaikkoja, hyväksyttävyys paranee.

Johtopäätös hyväksyttävyyden tärkeydestä nojaa myös Ruotsin ja Norjan esimerkkeihin, joita esitellään selvityksessä.

Norjassa maatuulivoiman rakentaminen on muuttunut vaikeaksi sen jälkeen, kun kansalaiset reagoivat voimakkaasti kuntien vallan vähentämiseen voimaloiden sijoittelussa.

Ruotsissa hyväksyttävyyttä on heikentänyt energiapoliittisen keskustelun polarisoituminen ja se tosiasia, että Ruotsissa tuulivoimaloiden kiinteistöverotulot menevät valtion kassaan eivätkä kunnille, kuten Suomessa.

https://www.hs.fi/talous/art-2000010356717.html

18

335

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tuulivoiman hyväksyttyys on suurta yleisellä tasolla. Paikallisella tasolla se on pienempi.

  • Anonyymi

   Tuulivoima hyväksytys on tärkeä reitti täällä seuduilla! Oikeastaan se on voimakkainta kasvupotentiaalia.

  • Anonyymi

   Vehjeet kartalle missä mennään ja koneet liikkeelle oysyttämään tornit ja potkurit pyörimään. Eurot vilistää kasaan.

  • Anonyymi

   Jokseenkin tyhjää kiistelyä sillä se on miltä se näyttäytyy. :alaston totuus:

  • Anonyymi

   Voi tyssätä eli ei tyssää.

  • Anonyymi

   Tiukka kysymys! Kumminko vastaus?

  • Anonyymi

   Suomi on velkaantunut ja tarvitaan työtä ja tuloja. Lieneekö samankaltainen tilanne, kuin aikoinaan oli sotakorvausten maksun aikaan. Tuulivoima tuo tuloja monin tavoin.

  • Anonyymi

   puhuri podcast kannattaa kuunnella. Ootteko samaa mieltä metsästäjät?

   • Anonyymi

    Bulvaanit kertoo omiaan.


  • Anonyymi

   Kyllä kelpaisi pari myllyä omalle maalle. Tai sukulaisen..

   • Anonyymi

    Niin ne hyväksyy jotka jotain hyötyy siitä.
    Tuulivoima on ihan bulvaanien pyörittämää bisnestä. Toivottavasti verottaja ottaisi koppia ja laittaisi "verottomat" saatavat verolle.


  • Anonyymi

   Suuri osa ihmisistä hyväksyy tuulivoiman vaikkei myllyjä omille maille tulekkaan. En oikein tiedä mikä tuo luulo on että sitä ei muka hyväksytä. Tietämättömien höpinöitä kai

   • Anonyymi

    Suuri osa ihmisistä ei hyväksy. Ne on helpompi hyväksyä jonnekin syrjädeuduille, missä ei ole asutusta. Mutta todella huono asia, kun tuodaan liian lähelle asutuskeskuksia. Vähintään 30km saisi ja pitäisi olla välimatkaa, mieluummin enemmän. Jos nuo on niin hyviä ja mieluisia, niin ottakoot tuonne etelä Suomeen eikä tänne meidän kotikonnuillemme.


  • Anonyymi

   Tytteleiden houreiden vaikutukset alkavat näkyä kansalle ja yhteiskunnalle , ulkomailla valmistetut tornit ja koneistot tuodaan mitättömin korvauksin pakkolunastetuille alueille jauhamaan rahaa muunmaalaisille sijoittajille jotka hymyssäsuin kotiuttavat voittonsa kiireenvilkkaa ties minne veroparatiiseihin , kotimaisten energiayhtiöiden päivitellessä omien viheriäistemme rakennusaikana sabotoiman Olkiluoto III:n jatkuvia toimintahäiriöitä ja korjauksia ...

  • Anonyymi

   Pysy tuulivoimahöperö fasessa, ei sinua tänne kaivata länkyttämään typeryyksiäsi.

  • Anonyymi

   Taitaapa se kärsämäen betoni firma tällä hetkellä suurimmaksi osaksi pyöriä tuulivoima töiden varassa että turha täällä valehdella että ei vaikuta muka alueen työllisyyteen eikä tuo tänne verorahoja.

  • Anonyymi

   Helsingissä ja muissakin suurkaupungeissa hyväksytään myllyt, kunhan ne tulevat maakuntiin pois omista silmistä. Jännä sinänsä, miten ne myllyjen eurot eivät kelpaa helsinkiläisille, merellä kun olisi hyvin tilaa useammallekin puistolle ja myös turistit voisivat katsella kuinka edistyksellisiä vihreitä kaupunkeja nämä ovat. Mutta ei, rahaa on liikaa niin annetaan sitä pyyteettömästi maakuntiin.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tärkeä kysymys!

   Haluatko sinä, mies, minut?
   Ikävä
   88
   1204
  2. Asiallinen lähestyminen

   Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
   Sinkut
   151
   1016
  3. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   53
   721
  4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

   Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
   Suomalaiset julkkikset
   14
   710
  5. Vedalainen metafysiikka

   Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
   Hindulaisuus
   287
   685
  6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

   Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
   Ikävä
   107
   678
  7. Mitäs nainen

   Meinaat tehdä viikonloppuna.
   Ikävä
   60
   674
  8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

   Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
   Ikävä
   42
   614
  9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

   kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
   Ikävä
   57
   612
  10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   36
   598
  Aihe