Innokkaat hankkivat katoilleen aurinkopaneeleja sähkön myynti mielessä

Anonyymi-ap

Innokkaat hankkivat katoilleen aurinkopaneeleja sähkön myynti mielessä – asiantuntija toppuuttelee
Aurinkosähkön osuus Suomen sähköntuotannossa on vielä alle prosentin, mutta määrän ennakoidaan kasvavan nopeasti.
Etusivulle



IS EXTRAJos Putin kuolisi nyt, nämä ihmiset saattaisivat nousta valtaan – ja näin he ovat puhuneet Suomesta: ”Missään mielessä ei hyvä vaihtoehto”
TALOUSSANOMAT
Innokkaat hankkivat katoilleen aurinkopaneeleja sähkön myynti mielessä – asiantuntija toppuuttelee
Aurinkosähkön osuus Suomen sähköntuotannossa on vielä alle prosentin, mutta määrän ennakoidaan kasvavan nopeasti.


JAA

TALLENNA

KOMMENTIT

Ylijäämäsähköä saadaan kattopaneeleista Suomen oloissa kesäaikaan.
Ylijäämäsähköä saadaan kattopaneeleista Suomen oloissa kesäaikaan. KUVA: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

STT, Elina Korkee
14.10.2023 9:14
KUN sähkön hinta heilahtelee, aurinkopaneelit omakotitalon katolla saattavat tuoda rahaa taloon – silloin tällöin. Kotitarvekäyttöön tähtääminen on kuitenkin turvallisempi ratkaisu. Tarjolla on myös kotiakkuja, mutta sellainen ei asiantuntijoiden mukaan ainakaan toistaiseksi ole rahassa mitaten kannattava hankinta.

– Järjestelmän koko ja aurinkopaneeleilla tuotettavan sähkön määrä kannattaa mitoittaa siten, että oman käytön osuus on suuri. Mitoitus kiinteistön toteutuneen sähkönkäytön perusteella on taloudellisesti turvallisinta, tiivistää uusiutuvan energian asiantuntija Veli-Matti Virtanen valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Omakotitalon ylijäämäsähkön myynnistä on tehtävä sähköyhtiön kanssa sopimus ennen aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottoa. Se, miten paljon tai vähän myynnistä saa, riippuu muun muassa sääoloista.

Montako prosenttia omaan käyttöön on sopivan suuri osuus, sitä Virtanen ei ryhdy tiukasti rajaamaan. Hän suosittelee kuitenkin miettimään myös sitä, onko sähkön­kulutus lähiaikoina kasvamassa – onko suunnitelmissa esimerkiksi sähköauton hankinta.

Toisaalta jos hankitaan suurempi aurinkosähköjärjestelmä, sen kulut kilowattituntia kohti ovat pienemmät. Kun vielä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheutti Euroopassa sähkön hintaa nostaneen energiakriisin, houkutus ylilyöntiin on ollut olemassa.

– Jotkut ovat saattaneet mitoittaa järjestelmänsä katto täyteen -periaatteella. Me emme sitä kuitenkaan varsinaisesti suosittele, sanoo Virtanen.

Kotiakusta saattaa tulla kannattava
YLIJÄÄMÄSÄHKÖÄ saadaan kattopaneeleista Suomen oloissa tietysti kesäaikaan. Myös säällä on merkitystä: esimerkiksi aurinkoisella säällä usein tuulee vähän eli tuulivoimaa on niukasti.

Sähkön hinnan vaihtelujen vuoksi omakotitalon aurinkopaneelien sähkö saattaa päätyä myyntiin talonomistajan kannalta ikävän halvalla. Yksi tapa ratkaista ongelmaa on hankkia kotiakku, jolla sähkö säilyy omaan tulevaan käyttöön.

Veli-Matti Virtanen Motivasta kertoo kuitenkin, että kotiakku ei ainakaan toistaiseksi ole kannattava investointi. Joskus tulevaisuudessa akkuteknologian kehittyminen saattaa alentaa hintaa tai sähkön hintavaihtelut saattavat kasvaa niin suuriksi, että kotiakun hankkiminen voi olla rahassa mitaten kannattavaa.

– Akustot ovat ainakin toistaiseksi sen verran kalliita, että kotiakkua ei nähdä lähtökohtaisesti kannattavana. Tosin kyllähän niitä ihmiset laittavat ja käyttävät, sanoo Virtanen.

Alan yrityksiä edustavan Aurinkoenergiayhdistyksen varapuheenjohtaja, Scanofficen toimitusjohtaja Atte Kallio vahvistaa, että kotiakku ei välttämättä ole kannattava hankinta nykyisessä markkinatilanteessa. Hänen mukaansa jo lähitulevaisuudessa voi olla toisin, kun yhä enemmän sähköä tuotetaan säästä riippuvaisilla tavoilla ja hintavaihtelut lisääntyvät.

– Kuka tietää, mikä on tilanne viiden vuoden päästä tai ensi talvena.

Kotiakut ovat pitkäikäisiä laitteita, ja takuuaika saattaa olla kymmenenkin vuotta. Kallion mukaan hankinta voi jo nyt olla perusteltu esimerkiksi harvaan asutulla maaseudulla.

– Kun on kotiakku, selvitään pidemmästäkin sähkökatkosta, ja marjat ja hirvenlihat säilyvät pakastimessa.

Aurinkosähkön osuuden arvioidaan kasvavan
ATTE KALLION mukaan aurinkopaneeleja myytiin viime vuonna runsaasti ja komponenteista tuli pulaakin. Nyt paneeleja pystytään valmistamaan, mutta kysyntä on tasaantunut. Hinta on hänen mukaansa ostajan näkökulmasta nyt kohdallaan.

– Kaikenlaisiin kiinteistöihin niitä menee – omakotitaloihin, taloyhtiöihin, yrityksille. En voi sanoa, että painottuisi johonkin, aika tasaisesti menee, sanoo Kallio.

Aurinkosähkön tuotanto on muutamien viime vuosien aikana kasvanut nopeasti, mutta sen osuus Suomen sähköntuotannosta on silti vielä alle prosentin. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on hiljattain arvioinut, että vuonna 2030 aurinkosähköä olisi vajaat kuusi prosenttia sähkön vuosituotannosta Suomessa. Fingridin pidemmän aikavälin skenaariossa aurinkosähkön osuus olisi vuonna 2035 noin 3–10 prosenttia.

– Arviot vaihtelevat tosi paljon. Investointihalukkuus teollisen kokoluokan aurinkovoimaan riippuu muun muassa siitä, millaiset edellytykset on rakentaa tuulivoimaa, sanoo johtava asia

0

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 111
        2188
      2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

        Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
        Tv-sarjat
        60
        2046
      3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        16
        1951
      4. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        19
        1687
      5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        21
        1618
      6. Haluan jutella kanssasi Nainen

        Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
        Ikävä
        13
        1412
      7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

        Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
        Ikävä
        27
        1353
      8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

        Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
        Seinäjoki
        12
        1344
      9. Onko mies niin,

        että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
        Tunteet
        16
        1337
      10. Kristityt "pyhät"

        Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
        Kristinusko
        6
        1262
      Aihe