kävelemään oppiminen

mie

1v3kk ikäinen tyttäremme ei suostu itse kävelemään. Osaa kyllä muutamia askeleita ottaa itse, mutta siihen se sitten jääkin. Mikä avuksi?

19

18855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cedia

      Lapset kehittyy yksilöllisesti eikä heitä voi oikeestaan millään tavalla "auttaa" esim. kävelemään opettelussa. Tietenkin voi tarttua muksua käsistä ja tepasteluttaa ympäri ämpäri, mutta lopulta se on lapsi itse joka oivaltaa sen kävelyn ja uskaltautuu tutkimaan maailmaa kävellen. Meillä on kolme poikaa, jotka on lähteneet aikasin käveleen 10-11kk iässä ja mieluusti oisin odotellu vähän pitempään. Sillä päässä on ymmärrystä vähän enemmän jos lähtee myöhemmin käveleen eikä satu niin paljon haavereita.

      • mie

        Onkohan syy ettei itse kävele siinä, että ollaan kävelytetty häntä jo noin 9kk iästä lähtien?


      • cedia
        mie kirjoitti:

        Onkohan syy ettei itse kävele siinä, että ollaan kävelytetty häntä jo noin 9kk iästä lähtien?

        Ei se syy varmastikkaan siinä ole. Jotkut lapset vaan lähtevät hitaammin kävelemään. Myöhemmässä vaiheessa kyllä huomaa että jos jotain asiaa liikaa tuputtaa lapsi laittaa itse stopin eikä halua oppiakkaan, meillä kävi näin vanhimman kanssa ku yritettiin opettaa potalle. Kannattaa kuunnella lasta ja lapsen tarpeita ja haluja, kehityksen suhteen lapsi on itse itsensä paras tuntija.


    • kokemusta on

      Meillä tyttö oppi kävelemään vasta 1v4kk ikäisenä, mikä oli sinänsä meille vanhemmille ihan ok. En olisi halunnut 9 kk:n ikäistä hoipertelijaa ;) Mutta tottahan siinä tuli mieleen että eikö se opi ikinä, onko jotain vikaa kun kaikki jo kyselivät että joko se kävelee. Neuvolassa ei onneksi huolestuttu eikä sen suunnalta tullut paineita. Tyttö kyllä otti muutamia askeli esim. pinnasängyssä kun siellä oli turvallista tupsahtaa. Ja tukia pitkin kyllä käveli pidemmän aikaa muttei suostunut muuten lähtemään.
      Tyttö tykkäsi harrastaa sellaista polvikävelyä, eli meni polvillaan kovaa vauhtia eteenpäin. Ihmeteltiin että kyllä taitaa olla polvet ressulla kovilla :)
      Mutta sitten jotain tapahtui, ja tyttö löysi kehityksensä seuraavan askeleen, ja rupesi kävelemään ilman tukea jatkuvasti. Se oli sitten upea tunne eikä oltu uskoa silmiämme. Se kävely olikin sitten jo tosi varmaa, ja melkein heti tyttö kanteli jo toisessa kädessä jotain painavampaa esinettä kuten nukkea tai muita leluja horjahtelematta pahemmin. En muista juuri kertaakaan että olisi tupsahtanut kumoon niin pahasti että itku olis tullut.
      Ilmeisesti meidän tyttö halusi pelata "varman päälle" eikä mennä tohottaa heti :) Nuo tenavat ovat tosiaan niin yksilöitä, että harmi kun me aikuiset ruvetaan niin helposti vertailemaan ja tuntemaan huonommuutta jos ei lapset kehitykään tarpeeksi nopeasti.

      Ollaan kyllä miehen kans molemmat yritetty ottaa kaikissa asioissa suht rennosti stressaamatta ja luotettu siihen että luonto hoitaa tehtävänsä ja antaa tytön kehittyä omassa tahdissaan.

      Usko pois, kyllä se teidänkin tyttö vielä siitä lähtee, kunhan on henkisesti ja fyysisesti valmis. Se voi tosiaan tapahtua ihan yhtäkkiä, että sitten ei siihen konttaukseen enää ole paluuta :)

    • NIMETÖN

      Kivaa kuulla, että on muitakin 1.3v tyttöjä jotka ei kävele! Meillä ei anna aina edes kävelyttää.Kiipeilee sohvalle ja tukeapitkin kävelee pitkiäkin matkoja, sängyllä ottaa pari askeltakin , mutta ei lattialla. Ja aina kun tapaa jonkun tutun niin ensimmäinen asia jota multa kysytään "joko tyttö kävelee?" Mummi soittaa joka toinen päivä ja ennen kun saa kunnolla hein sanottua "joko kävelee! Tuntuu että se käveleen oppiminen on maailman tärkein asia.... Nyt pelottaa kun on neuvola alkuviikosta mitä neuvolatäti mahtaa tuumata!

      • tyttö ja poika

        oppivat kävelemään 1 v 3kk-ikäisenä. Kävelyn oppii, kun lapsi on kypsä siihen. Yleensäkin tuntuu, että muilla ns. ulkopuolisilla henkilöillä on huoli jostain asiasta, mikä ei heille kuulu pätkän vertaa.


    • Hei. Ei kannata huolestua, kyllä hän kävelee sittenkun sen aika mielestään on. Parempi kun myöhemmin lähtee kävelemään, kun on jo älliä päässä, toisin kuin nuoremmilla. Minulla hoitolapsi 1v ja 4kk ja ei kävele kuin kengät jalassa sisällä, jos itse kävelee vieressä, ja hyvin ollaan pärjätty, puhetta tulee sitten siitäkin edestä!!!
      Omani kävelivät 9 kk: n iässä ja monelta kolhulta ja itkulta olisimme säästyneet jos eivät olisi hoppuilleet... Jokainen on omanlaisensa ja kehittyy omaan tahtiinsa, nauttikaamme lapsistamme sellaisina kuin he ovat, eikö vain...

      • siihenkin tottuu

        Kumma kuinka mummuja ja kummeja askarruttaa lapsen käveleminen. Nuoret äidit sitten hätäilevät, kun ei lapsi kävelekään ennätysnuorena.
        Kyllä lapsi oppii. Ihan varmasti oppii ja lähtee, kun on keksinyt, että "kävellen olisit jo perillä".
        Panepa merkille, että kun hän sitten kävelee tukevasti, eivät mummut ja kummit enää ole yhtään kiinnostuneita tästä taidosta. Nyt he alkavat vaatia puhetta!
        Älä sure sitäkään. Kyllä lapsi puhuu, kun on asiaa.


    • jonain päivänä

      Tyttö kohta 1v 4kk ja kävelee vain muutamia askeleita tukien, yhtään ei ole kävellyt tuetta, eikä seiso tuetta.

      Outoa on kyselemisen lisäksi se, kun muut yrittävät lohduttaa tyyliin "kyllä se siitä ;)", tai "ennen pitkää teilläkin kävellään", tai pahin on "ei se tarkoita että lapsi olisi tyhmä". Itse en ole osoittanut mitään merkkejä siitä että olisi kiire asialla :) Mutta kai tämä sitten on sellainen tragedia että muut kokevat että tarvitsemme henkistä tukea :D

      • Lotte-Linea

        Meilläkin tyttö 1v4kk eikä kävele kuin käsistä pidettäessä ja vähän esim.sohvaa vasten.
        Seisoo ihan vähän tuetta.
        Ootellaan...=) Kyllä se pikkuinen kerkiää, ennemmin tai myöhemmin!! =)


      • här!

        Voimia sulle kestääksesti tämän perhettäsi koettelevan tragedian :)

        Mullakin tyttö 1 v 4 kk kävelee vain tukien. Neuvolassa sanottiin, että kun hän täyttää 1½ v, sitten tutkitaan, onko jotain vialla - siis jos kävely ei vielä siinä vaiheessa suju.

        En ole kovinkaan huolissani. Koska tyttö kuitenkin nousee tukea vasten ja käveleekin niin, olen varma, ettei hänessä ole mitään ruumiillista vikaa. Häntä taitaa vaan pelottaa. Tyttöni on muutenkin ollut aina arkajalka, hän on aristellut tilanteita, joissa joskus aiemmin on sattunut vahinko.

        Enemmän ärsyttää ne äidit, joille kaikki lapsen kehitysasteet on jokin henkilökohtainen saavutus, aina vertaillaan, mitä lapsi on oppinut. Otetaan huomioon se, että yksikään lapsi ei konttaa vaipoissa kouluun. Siihen mennessä ne viiveet kehityksessä otetaan kiinni. Ja minä ainakin ajattelen (ihan salaa...) että ehkä lapsellani tulee olemaan jokin juttu, jossa hän on ihan oikeasti hyvä - vaikka pianonsoitto tai lukeminen tms...

        Vielä asiasta ja sen vierestä: Lapseni EI käy potalla, EI puhu selkeitä sanoja (paitsi kakka...), hiuksetkaan EIVÄT ole kovin tuuheat. Jos vaikka joku sukulainen sattuisi tämän lukemaan ;)


    • äiti80

      älä ole huolissasi minun poika lähti vasta 1.5kk kävelee.neuvola ei kans ollu huolissaan.ota yhteyttä annan osoitteeni jos haluat.nyt poika painaa ei peräs pysy o nyt 1.7kk.

    • Kypsä

      Meillä tyttö lähti kävelemään 17kk iässä. Kun tyttö ei lähtenyt 14 kk ikäisenä kävelemään niin meitä pompoteltiin joka paikassa. Käytíin sairaalassa tutkimuksissa, kävi fysioteraupeutti 2 kertaa viikossa. Mitään vikaa ei löydetty. Aikaiseksi saatiin vain iso lasku kunnalle. Tyttö lähti kävelemään sitten kun oli kypsä siihen. Emme todellakaan olisi tarvinneet mitään erikoisseurantaa tai tarpeettomia verikokeita tai ylimääräistä painostusta tai murheita.

    • psykan projektia väsään...

      Ei sulla mitään syytä huoleen, minä opin kans vasta 1v 3kk jälkeen ja siinäkin vaiheessa olisin yhdeltä sairaalareissulta välttynyt jos vähän olisin malttanut ;) heti piti nimittäin päin lasipöytää juosta...

    • Saksan Mami

      Heippa,
      Laitan viestin tähän ketjuun, vaikka tämä onkin vanha, koska näitä usein googlataan kuitenkin. Asumme Saksassa ja täällä sanotaan, että mikä tahansa aika 10-20 kuukauden välillä on normaali kävelyn oppimiseen. Jopa suositellaan, että lapsen on parempi kontata hieman pitempään, koska se kehittää selän ja harteiden lihaksistoa ja muutenkin koko kehon ergonomiaa. Ainakaan lasta ei pidä patistella tai "opettaa" kävelemään. Lapsi oppii sitten, kun oppii.

      Yhden tuttavaperheemme molemmat lapset oppivat kävelemään vasta 20 kk iässä. Ihan normaaleja lapsia ovat ja heillä on fiksut vanhemmat ja onnellinen koti. Oma tyttömme on pian 15 kk ja kävelee polvillaan. Jopa monet vammaiset lapset oppivat kävelemään, joten tästä asiasta on turha stressata, jos lapsi on muuten terve.

    • anonyymi8

      Meitilki tyttö yli vuohen eikä ossoo viel käppäillä,meinasin et onkohan nupis vikaa itteeni tietyst meinasi varvia säteilyy saaneeks kaikista maalihöyryistä.Nyt oppinu heiluttaa päätä niin se näyttää kyl niin keharilta.Mut kait se siitä sitte oppii katkokävelee itse käpsöttelin siin 11kk ja lapsen äippä jo 8kk mut se puhuu kyl niin paljo paskaa ja jos äitisä kipukynnyksen periny kävelee varmaan vasta seittemä vuotiaana.

    • Hidas alku

      Meidän muksua aikanaan ihmeteltiin kovin kun ei meinannut lähteä kävelemään.
      Oppi konttaamaan 8 kk niin konttausvaihe oli hurjan pitkä!
      Neuvolassa juteltiin lapsen ollessa 1v5 kk kun ei kävellyt kuin muutaman askeleen sormesta kiinni pitäen, että odotetaan se kuukausi ja sitten tutkitaan.
      Huoli oli tietysti hurja ja "ihania" nämä muiden kommentit!!!:)

      No viikko oli "aikaa" ja sitten yhtäkkiä käveli niin kuin olisi aina kävellyt, kaatumisia ei yksinkertaisesti tullut.

      Nykyään 3 vuotiaana ihan samoin liikkuu kuin ikätoverit vaikka lähtikin "viime tipassa" kävelemään.

      Tsemppiä kaikille jotka odottelevat sitä maagista kävelyä!!

    • ,oikmjunbhytgvfredcx

      Meidän kuopus lähti kävelemään 1v2kk:n iässä. Oli kesä ja ulkona ruoho kutitti käsiä kun konttasi, niin "oli pakko" nousta ylös... ;-) 1,5 -vuotiaana vain juoksi.

      Tyttö on luonteeltaan rohkea ja hyvän itsetunnon omaava, mutta kävely takelteli aluksi. Kaikki muut liikunnalliset taidot on kyllä tulleet sitten nopeasti, tyttö on juuri täyttänyt 4v. ja osaa luistella, uida 5-10m, ajaa pyörällä ilman apupyöriä...

    • Mattimyöhänen123

      Mulla ja siskollani on samanikäiset lapset(tai no viikko ikäeroa). Toinen lähti kävelemään 8kk iässä ja toinen 16kk iässä. Tämä mattimyöhänen oli siis minun lapseni, oli siinä kiva kuunnella sukulaisten kauhistelua 8kk kun poika ei kävellyt. Kyllä se lopulta oppi. Ja olen ihan tyytyväinen, että oppi niin myöhään. Siskolla ja hänen miehellään oli aika paljon enemmän hommaa omansa kanssa kuin meillä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      252
      18515
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3175
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2171
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1735
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1426
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1282
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1101
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe