Ylimalkainen kustannusarvio koko remontille?
- 2-kerroksinen mansardikattoinen hirsitalo vm. 1910-1920, pinta-ala n. 180 m2
- ollut asumattomana muutaman kymmennen vuotta
- taloa ei ole ainakaan pilattu remonteilla, ennemminkin jätetty heitteille
- katto on vuotanut mm. piipun tyvestä, vaurioiden laajuutta en nyt tiedä tarkemmin
- osa ikkunoista on rikki, suurin osa on ehjiä ja ne säilytettäisiin. Kaikki ovet, listat ym. alkuperäisiä ja kunnostuskelpoisia.
- Talossa ei ole ollut mitään märkätiloja
- Uusiksi menevät kokonaan ainakin: putket liittymät, sähköt, katto, ulkoverhous (samalla lisäeristys), lämmitysjärjestelmä.
Itse tekisin kaikki sisätyöt vesieristyksineen ja laatoituksineen, ovien ja ikkunoiden kunnostukset, maalaukset, purkutyöt, siivoukset ja muut mihin pystyn. Teettäisin muilla ainakin suunnittelun, LVI:n, sähköt, kattoremontin kokonaisuudessaan, mahdolliset alapohjaan liittyvät toimenpiteet ja ulkoverhouksen lisäeristyksineen.
Wanha hirsitalo
10
12778
Vastaukset
Meillä meneillään kutakuinkin vastaavan kuntoisessa talossa remppa.
Ensin kommenttia suunnitelmastasi. Mieti kannattaako lisäeristää. Jos hirret vähintään 15 cm paksuja, niitä ei ole pakko lisäeristää. Voit käyttää puukuitulevyä sisäseinissä. Älä turhaan pura hirsille, vaan laita levyt vanhojen pinkopahvien ja tapettien päälle.
Lattian kunto voi olla sellaisenaan hyvä. Ei ole pakko lisäeristää ja vaihtaa täytteitä. Veto on pahin vihollinen seinissä ja lattiassa. Tilkitse raot ja säästyt kattavilta repimisurakoilta.
Ikkunat kantsii teettää puusepällä ja itse lasittaa vanhoilla laseilla ja hommata jostain lisää lasia tai laittaa sisälaseiksi lämpölasit, jos vanhat lasit ei riitä.
Ennenkuin alat hommaan lue Rakennusapteekin käsikirjan takaa työohjeet, niin katsot taloasi aivan uusin silmin:) Ketä tahansa rak. inssiä älä päästä suunnittejaksi. Tuloksena voi olla aika pahaa ja kallista jälkeä.
Meilläkin piipun juuri oli vähän vuotanut. Lahoa ei juurikaan silti löytynyt. Yksi kattohirren pää oli piipun juuresta hieman pehmennyt ja lattia piipujuuresta oli ihan Ok, myös lattialankkkujen alta.
Voitko pelastaa ulkoverhouksen? Onko lahoa vain alahelmassa? Jos on katkaise laudat ja paikkaa vain lahot kohdat.- Pehku
Meillä samanikäinen lähes 300m2 suojeltu talo. Itse olen tehnyt hommia, palkattua apua ollut vain muutaman päivän. Kattotyön ja ulkoverhouksen kun meinaat teettää, niin varaudu, että työn osuus suolainen. Kattotyössä vanhassa paljon oikaisua, mittaamista, tai jos ei oikaisua, niin soveltamista aika paljon.
Ulkoverhoustyö, onnistuuko itseltä? Siinä säästäisi paljon. Ja onko todella pakko uusia? Meilläkin oli maalattu joskus 60-luvulla viimeksi, ja ollut tyhjillää 80-luvulta, joten näytti hirveältä, mutta uusittiin vain pahimmat kohdat, uusittiin vesilistoja ym. kulumiselle alttiita kohtia, ja muuten juuri alapäiden korjausta pätkimismenetelmällä. Rahaa ei ulkoverhoukseen mennyt montaakaan sataa euroa, mutta työtä julmetusti, nyt toista kesää... Tuollainen säästävä korjaus TODELLA hidasta, ja kun vielä poispuretusta otti parhaat osat tallelle vanhan seinälaudoituksen korjaukseen, niin näppityötä riitti.
Lisäeristyksenä kannattaa harkita vain alapohjan aukaisua reunoilta, ja täytteiden korjausta sieltä, huokoinen kuitulevy 2" sisäpuolelle seiniin ja yläpohjaan selluvillaa tai purua niin paljon kuin sopii ;). Ja tietystä kaikkien saumojen huolellinen tiivistys: riveillä nurkkasalvokset, tuulensuojapaperit nurkkiin, lattianrajoihin huollelisesti liisteröitynä ym. Jos ulkoverhous PAKKO uusia, niin sinne alle vain 9mm tuulensuojalevy, ei muuta juuri mittasuhteita, eikä tule talosta "pöhöttynyttä". Näin ei lisäeristys aiheuta kauheaa purkutyötä ja uusimista= suurta RAHANMENOA. Tosin työtunteja tällaisen menee rajusti kun huolella tekee, mutta miksipä ei omaansa huolella tekisi?
Ja mitä rahahommiin tulee, niin meillä talo alkaa olla ulkoapäin maalia vaille, sitten vanhojen ikkunoiden kimppuun. Tähän mennessä mennyt korjaukseen kevyesti alle 10 000 euroa, siihen kuuluu:
- hirsityöt
- katon korjaus
- piippujen yläosat
- piippujen ja ikkunoiden pellitykset
- ulkoverhouksen korjaus (puutavara pääosin erikoistilaustavaraa)
- suuren kuistin (n 50m2) korjaus lähes luurangosta asti
- telineet
- maalit ja maalausvälineet (maalia yli 200l!)
Jos tämän kaiken olisi teettänyt, niin summat olisivat olleet jotain muuta... Mutta tulee huomata, että meillä on rungoltaan ja perustaltaan todella hyvä yksilä, eritoten perustuksen pahat vauriot usein todella kalliita korjata, meillä meni muutamien peruskivien venkaamisella runkotöiden aikana...
Mutta on monta kertaa ollut olo, että heitän kirveen kaivoon, ja alan joutomieheksi... Mutta empä ole niin tehnyt, ja hyvä niin!
Tsemppia rojektiin! - Jussi P.
Tuo katon vuotaminen on todella paha juttu, varsinkin jos sitä on jatkunut pitkään.
Talon välipohja on avattava, jotta näkee palkkeihin tulleet vauriot.
Monasti kun katto vuotaa, niin välipohjan eristeet pysyvät "sopivan" kosteina, eivätkä pääse koskaan kuivumaan. Tällöin iskee yleensä lämmittämättömissä taloissa kellarisieni. Sitten kun puu on alkanut lahoamaan tulevat kuolemankellot ja tupajumit.
Kosteusvauriot eivät näy ensimmäisinä yläkerran lattioissa eikä alakerran katossa, sillä ne kuivuvat nopeasti. Sensijaan puru/turve tms. eriste ei pääse koskaan tuulettumaan rakenteen sisässä. - remonttikustannukset?
Talon pintaan on jossakin vaiheessa laitettu mineriitti-levyt, jotka haluan tietysti pois. En tiedä, mitä pinnan alla löytyy. Ajattelin, että lisäeristys kannattaa tehdä ulkoseiniin jos ulkoverhous menee kuitenkin uusiksi.
Pelottaa totisesti tuo, että katto on vuotanut pitkään, todennäköisesti useammasta kohtaa.- vipper
Jos välttämättä sen lämmöeristeen tahdot on se kyllä järkevintä laittaa juuri ulkopuolelle. ja jos kerta julkisivu menee uusiksi. mutta silloin tulee muistaa siirtää kaikki karmit takaisin ulkopintaan jottei talo syö sisäänsä ikkunoita ja ovia. KAikkinensa en kyllä itse lähtisi tähän urakkaan. kunnon tuulensuojalevy ulos ja pinkopahvi sisään takaa varmasti saman lämmön.
- Voi Voi
Älä nyt vain hullu eristä sitä vanha taloa.
jos ett tarkene ilman lissä eristystä niin suositelen uuta talo sinulle!!
jätä tuo talo rauhan selaiselle joka ymärtää vanhan pääle!!
tuntui vähän siltä että on katsottu liika kodin kääntöpiiriä ja sisustus ohjelmia kun tuolaisia kyselet!- Kallista
Edellä oli yksi hintaesimerkki, mainittiin että 10k€ oli vasta mennyt. Uskomattoman halpa, jos väite on totta! Mutta toisaalta, listaa katsoessa siellä ei oikeastaan mitään kallista olekaan. Hirsityö on työlästä, mutta paljon voi tehdä itse, ei siis kallista. Ja sama muillekin listan eri kohdille.
Tilanne voi kuitenkin olla toisella eri. Työkalut maksaa aika lailla, riippuen tietty mitä kaikkea tarvitsee. Keittiö on tunnetusti kallis paikka, jos siellä ei satu olemaan ehjät kalusteet. Ikkunat on sikatyöläät, ja varsin arvokkaat jos ei satu olemaan runsaasti itsellä aikaa. Ja siltikin, jos vaikka laskee talkoiden varaan, niin tuleeko sellaiset ilmat että puuosat pysyvät kuivina? Mikä on talkoolaisten (tai jopa oman) käden jäljen laatu? Harmittaa myöhemmin huonosti tehty työ. Ei sillä että ns. ammattilaisillakaan se jälki olisi aina hyvä ... Jos tarvii maansiirtotöitä - maanpinnan kohoamisen, viemäröinnin uusimisen, pintavesien poisjohtamisen, lisätilan rakentamisen tai minkä tahansa muun syyn vuoksi - niin konehinta on helposti nelinumeroinen luku. Suunnitelmat ovat kalliita, koska minkäänlaist kopiointia jostakin edellisestä työmaasta ei voi tehdä, vrt. uudiskohde jossa vain "vaihdetaan tiedoston nimi." Paljon on hinnassa kiinni siitä, pystyykö jaksottamaan tekemistä useammalle vuodelle. Itse kun kerkiää niin vähän. Ja riippuu, mitä kohteessa on PAKKO tehdä.
Alkuperäisen kysyjän teettämislista oli niin pitkä, että taidat olla varakas ihminen? Hintava lista sinulla ainakin on. Enpä heitä kuitenkaan itse arvioita, en osaa sitä tehdä. Mutta varaudu teettämisissä siihen, että uudisrakentamisen aika-arviot ylittyvät roimasti. Tietty riippuen siitä, millä tyylillä teetät.
Lopuksi viimeinen mielipiteeni: alkuperäinen kysyjä sanoi tekevänsä laatoitukset. Ei vanhaan hirsitaloon laatoitukset kuulu. Käytä märkätiloihin (ja keittiöön) jotakin muuta tekniikkaa.
- kirahvi
Meillä 10-luvulla rakennettu hirsitalo, 150 neliötä. Tähän mennessä mennyt rahaa n. 40t. Uusittu mm. keittiö, yhden huoneen alapohjan eristeet ja tukirakenteita (oli lahovaurio), levytetty seinät kuitulevyllä (helpoin ja huomaamattomin tapa lisäeristää), uusittu putket, sähköt, laitettu ilmastointi, rakennettu yksi kylppäri ja korjattu toinen, uusittu tapetit ja lattioita.
Lämmitysjärjestelmän hinta riippuu aivan siitä minkä järjestelmän valitsee.
Ulkoverhouksen hinta riippuu talon ulkopinnan koosta.
Noin vanhaan taloon voi hakea museovirastolta tai paikallisesta ympäristövirastosta korjausavustustakin.- Ällikällä lyöty
Mitäh, 1910-luvun _hirsi_taloon ilmastointi? Siinäpä kyllä rahanhukan huippu. Hirsitalossa on terve sisäilma itsessään, ei olla muovipussissa. Säästä pitkä penni ja unohda ilmastoinnit... :D
- olisi kiva tietää
Mahtaakohan kunnostaja enää liikkua palstalla. Olisi kiva tietää miten remontti etenee.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273633- 412469
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut362314Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72067Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431572- 381559
- 141372
- 1281310
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2681293Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451275