Windows haitake analyysi 2024

Anonyymi-ap

Windowsiin hyökkäävä haitta levisi heinäkuussa zip-tiedostona


Check Point Software Technologies on julkaissut heinäkuun haittaohjelmakatsauksensa. Check Point Softwaren tietoturvatutkijat ovat havainneet, että Windowsiin kohdistetussa Remcos-haittaohjelmakampanjassa hyödynnetään äskettäistä tietoturvaohjelmistopäivitystä. RansomHub on edelleen yleisin kiristyshaittaohjelmaryhmä.

LockBit nousi heinäkuussa maailman toiseksi yleisimmäksi kiristyshaittaohjelmaryhmäksi, samalla kun RansomHub säilytti ykkössijansa. Tutkijat havaitsivat sekä kampanjan, jossa levitettiin Remcos-haittaohjelmaa CrowdStriken päivitysongelman jälkeen, että joukon uusia FakeUpdates-taktiikoita, jotka nousivat jälleen heinäkuun haittaohjelmalistan kärkeen.

CrowdStrike Falcon -sensorissa Windowsille havaittu ongelma johti siihen, että verkkorikolliset levittivät haitallista ZIP-tiedostoa nimeltä crowdstrike-hotfix.zip. Tämä tiedosto sisälsi HijackLoader-haittaohjelman, joka myöhemmin aktivoi Remcos-haittaohjelman. Kampanja kohdistui espanjankielisiä ohjeita käyttäviin yrityksiin, ja siinä hyödynnettiin väärennettyjä verkkotunnuksia tietojenkalasteluhyökkäyksissä.

Tutkijat paljastivat myös joukon uusia taktiikoita, joissa hyödynnettiin FakeUpdates-ohjelmaa. FakeUpdates säilytti kärkisijansa haittaohjelmien listalla toista kuukautta peräkkäin. Vaarantuneilla verkkosivustoilla vierailevat käyttäjät kohtasivat väärennettyjä selainpäivityskehotteita, jotka johtivat etäkäyttötroijalaisten (Remote Access Trojans, RAT), kuten AsyncRATin asentamiseen. Hälyttävää on, että verkkorikolliset ovat nyt alkaneet hyödyntää alun perin vapaaehtoislaskentaan tarkoitettua BOINC-alustaa saadakseen etähallinnan tartunnan saaneisiin järjestelmiin.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat heinäkuussa 2024
FakeUpdates (eli SocGholish) – JavaScriptillä kirjoitettu latausohjelma, joka tallentaa haitalliset hyötykuormat levylle ennen niiden suorittamista. FakeUpdates on ollut syynä monien muiden haittaohjelmien, kuten GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer ja AZORult, leviämiseen. Esiintyvyys 6,07 %.
Androxgh0st – Bottiverkko, joka kohdistuu Windows-, Mac- ja Linux-alustoihin. Androxgh0st hyödyntää useita haavoittuvuuksia, jotka kohdistuvat erityisesti PHPUnit-, Laravel Framework- ja Apache Web Server -ohjelmistoihin. Haittaohjelma varastaa arkaluonteisia tietoja, kuten Twilio-tilin tiedot, SMTP-tunnukset ja AWS-avaimen. Se käyttää Laravel-tiedostoja tarvittavien tietojen keräämiseen. Sen erilaiset variantit etsivät eri tietoja. Esiintyvyys 3,27 %.
NJRat – Monipuoliset toiminnot omaava etäohjaustroijalainen, jonka uhreina on ollut valtiollisia toimijoita ja organisaatioita etenkin Lähi-Idässä. Esiintyvyys 1,87 %.
Joker – Google Playssa oleva Android-vakoiluohjelma, joka on suunniteltu varastamaan tekstiviestejä, yhteystietoja ja laitetietoja. Lisäksi haittaohjelma rekisteröi uhrin huomaamattomasti maksullisiin palveluihin mainossivustoilla. Esiintyvyys 1,87 %.
Vidar – Windows-käyttöjärjestelmiin kohdistuva tietovaras (Infostealer), joka havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Vidar on suunniteltu muun muassa varastamaan salasanoja, luottokorttitietoja ja muita arkaluonteisia tietoja verkkoselaimista ja digitaalisista lompakoista. Esiintyvyys 1,40 %.
Snatch – RaaS-ryhmä (ransomware as a service) ja haittaohjelma, joka toimii kaksinkertaisella kiristysmallilla, jossa se sekä varastaa että salaa uhrin tietoja kiristystarkoituksessa. Snatch on toiminut vuodesta 2018 lähtien. Esiintyvyys 1,40 %.
Tofsee – Windows-alustaan kohdistuva haittaohjelma yrittää ladata ja suorittaa muita haitallisia tiedostoja kohdejärjestelmissä. Se saattaa ladata ja näyttää kuvatiedoston käyttäjälle piilottaakseen todellisen tarkoituksensa. Esiintyvyys 0,47 %.
Injuke – Troijalainen, joka leviää useimmiten tietojenkalastelusähköpostin välityksellä. Kun troijalainen on injektoitu, se salaa käyttäjän kovalevyn tiedot ja näyttää ruudulla lunnasvaatimuksen, jossa vaaditaan maksun suorittamista asiakirjojen salauksen purkamiseksi tai tiedostojärjestelmän palauttamiseksi. Esiintyvyys 0,47 %.
Floxif – Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää tietoja tartutetuista järjestelmistä. Tunnettu laajasta kampanjasta vuonna 2017, jolloin Floxif oli mukana CCleaner-sovelluksessa ja tartutti yli 2 miljoonaa käyttäjää, mm. teknologiajätit Googlen, Microsoftin, Ciscon ja Intelin. Esiintyvyys 0,47 %.
FakeBat – Haittaohjelma, jota levitetään haitallisilla mainoskampanjoilla käyttäen MSIX-asennusohjelmia, jotka sisältävät vaikealukuiseksi muokattuja PowerShell-skriptejä. Se esiintyy tunnettuina ohjelmistoina, kuten Notion ja Trello, huijatakseen uhreja lataamaan haitallisia tiedostoja. Kampanjoissa hyödynnetään URL-osoitteiden lyhentäjiä ja laillisia verkkosivustoja turvatoimien kiertämiseksi ja haittaohjelman tehokkaammaksi levittämiseksi. Esiintyvyys 0,47 %.
Maailman yleisimmät haittaohjelmat heinäkuussa 2024
Fakeupdates (eli SocGholish) – JavaScriptillä kirjoitet

1

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Windows ei toimi. Tulee sininen näyttö. Heh,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      41
      2755
    2. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      424
      2294
    3. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      21
      2166
    4. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      18
      2020
    5. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      141
      1769
    6. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      137
      1699
    7. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      22
      1226
    8. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      1
      1154
    9. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      74
      1059
    10. Kerro mulle miksi juuri me

      Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.
      Ikävä
      67
      987
    Aihe