Uusi laaja tutkimus: muutama siivu kinkkua lisää T2D:n esiintyvyyttä

Anonyymi-ap

”Jo muutama siivua kinkkua päivittäin lisää kakkos­tyypin diabeteksen riskiä 15 prosenttia.

Näin arvioi brittiläisen Cambridgen yliopiston jättitutkimus https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(24)00179-7/fulltext . Sen aineisto kattaa tietoja kahdesta miljoonasta ihmisestä eri puolilta maailmaa.”

Tällä hetkellä Hesarin uutinen https://www.hs.fi/tiede/art-2000010643614.html ei ole maksumuurin takana mutta saattaa siirtyä sellaisen alle myöhemmin. The Guardianilla on myös juttu aiheesta: https://www.theguardian.com/society/article/2024/aug/20/two-slices-of-ham-a-day-can-raise-type-2-diabetes-risk-by-15-research-suggests

19

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä oli mielenkiintoinen ja täytyy lukea paremmin talvilomalla. Tulos on kyllä yllättävä ja olisi mielenkiintoista tietää syyseuraussuhde.

      • Anonyymi

        Hesarissa joku asiantuntija otti esiin tyydyttyneen rasvan, mutta eihän kinkussa paljon rasvaa ole.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hesarissa joku asiantuntija otti esiin tyydyttyneen rasvan, mutta eihän kinkussa paljon rasvaa ole.

        Joo mutta kun tulos oli että lihajalosteet lisäsivät riskiä sairastua kakkoseen ja kinkku on lihajaloste niin pari siivua kinkkua sitten lisää riskiä. Lihajalosteiden rasvapitoisuus vaihtelee valtavasti eli jotain 2%-30%.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hesarissa joku asiantuntija otti esiin tyydyttyneen rasvan, mutta eihän kinkussa paljon rasvaa ole.

        Heräsin turhan aikaisin ja googlailin ja vastaan tumi tällainen: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03124-1

        Tyydyttyneen rasvan vaihto tyydyttymättömään vähensi kakkoseen sairastymista neljänneksellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hesarissa joku asiantuntija otti esiin tyydyttyneen rasvan, mutta eihän kinkussa paljon rasvaa ole.

        Täh? Sianlihassahan sitä rasvaa vasta onkin ja kinkku on sikaa. Taidat olla niitä vanhuksia, jotka vetää leivälle 2 sentin kerroksen voita ja sen päälle vielä läskiviipaleen. Samaten paistinpannu lainehtii sulla rasvasta, syöt läskisoosia missä on lähinnä sianrasvaa jne. "Eihän siinä paljon rasvaa ole"."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täh? Sianlihassahan sitä rasvaa vasta onkin ja kinkku on sikaa. Taidat olla niitä vanhuksia, jotka vetää leivälle 2 sentin kerroksen voita ja sen päälle vielä läskiviipaleen. Samaten paistinpannu lainehtii sulla rasvasta, syöt läskisoosia missä on lähinnä sianrasvaa jne. "Eihän siinä paljon rasvaa ole"."

        Tarkoitin kinkulla keittokinkkuleikettä, jolla kuulemma ei ole mitään tekemistä kinkun kanssa. Myöskään joulukinkku ei ole kinkkua.

        Vedä monosi vinoon, anna lanteesi heiluu
        ota kinkusta kii ja lähe Kaken kanssa rokkaamaan
        A-ha-haa, a-ha-haa, a-ha-haa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitin kinkulla keittokinkkuleikettä, jolla kuulemma ei ole mitään tekemistä kinkun kanssa. Myöskään joulukinkku ei ole kinkkua.

        Vedä monosi vinoon, anna lanteesi heiluu
        ota kinkusta kii ja lähe Kaken kanssa rokkaamaan
        A-ha-haa, a-ha-haa, a-ha-haa

        vai vanhus?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitin kinkulla keittokinkkuleikettä, jolla kuulemma ei ole mitään tekemistä kinkun kanssa. Myöskään joulukinkku ei ole kinkkua.

        Vedä monosi vinoon, anna lanteesi heiluu
        ota kinkusta kii ja lähe Kaken kanssa rokkaamaan
        A-ha-haa, a-ha-haa, a-ha-haa

        Jos elintarvikkeessa lukee kinkku niin se pitää tehdä kinkusta. Finelin mukaan kinkkuleikkeleessä on 2% rasvaa ja saunapalvikinkussa 6%. Jälkimmäisessä ilmeisesti rasvarantu. Aika kevyttä.


    • Anonyymi

      Kuka syö muutaman siivun kinkkua joka päivä?

      • Aika moni syö säännöllisesti makkaraa, leivän päällä tai ruokana. 300 g leikkelemakkaraa ja 400 g ruokamakkaraa kuukaudessa tekee jo 25 g päivässä ja tuo on aika vähän.

        Suomalaiset syövät grillimakkaraa 3.7 kg per vuosi, leikkelemakkaroista en tiedä.

        Täysin asiaan kuulumattomana havaintona että söin tänään reissarin falafelpihvillä ja se oli oikein hyvä. 400 kcal, lounas oli 500 kcal niin energian saanti jäi aika vähäiseksi.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Aika moni syö säännöllisesti makkaraa, leivän päällä tai ruokana. 300 g leikkelemakkaraa ja 400 g ruokamakkaraa kuukaudessa tekee jo 25 g päivässä ja tuo on aika vähän.

        Suomalaiset syövät grillimakkaraa 3.7 kg per vuosi, leikkelemakkaroista en tiedä.

        Täysin asiaan kuulumattomana havaintona että söin tänään reissarin falafelpihvillä ja se oli oikein hyvä. 400 kcal, lounas oli 500 kcal niin energian saanti jäi aika vähäiseksi.

        En ole syönyt onneksi punaisesta lihasta tehtyjä leikkeleitä enää ikuisuuteen. Siitä on varmaan toistakymmentä vuotta kun oon viimeeksi ostanut esimerkiksi kinkkumakkaraa. Jos jotain ostan niin kalkkunaa. Ja olen siis miespuolinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole syönyt onneksi punaisesta lihasta tehtyjä leikkeleitä enää ikuisuuteen. Siitä on varmaan toistakymmentä vuotta kun oon viimeeksi ostanut esimerkiksi kinkkumakkaraa. Jos jotain ostan niin kalkkunaa. Ja olen siis miespuolinen.

        Onko äänesi yhtään muuttunut runsaan linnunlihan syömisen aikana? Entä onko kynsien kasvussa ollut muutoksia?


    • Anonyymi

      Minä olen koko elämäni kuvitellut. että diabetes tulee sokerin syönnistä, niin
      on terveys ihmiset valistaneet sokerin vaarallisuudesta.
      Ei voi tulla suolaisesta leikkeleestä diabetes, nyt kyllä valehdellaan niin, että korvat heiluu.
      Sokeria voikin alkaa oikein AHMIMAAN, kun se ei sokeritautia aiheuta.

      • Kakkostyypin diabeteksen riskitekijät ovat lihavuus, liikkumattomuus ja huonot geenit. Sokeri tai hiilihydraatti eivät altista kakkostyypin diabetekselle. Sokeri tietysti lihottaa tehokkaasti, samoin kuin rasvainen pikaruoka.


      • Anonyymi

        Runsaan sokerin syönnin pahimpia haittoja on myös hampaiden reikiintyminen, ellei suuta ja hampaita hoideta huolella aamuin illoin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Runsaan sokerin syönnin pahimpia haittoja on myös hampaiden reikiintyminen, ellei suuta ja hampaita hoideta huolella aamuin illoin.

        Sokeri rasvoittaa myös maksaa kuten tyydyttynyt rasvakin.


      • Anonyymi

        Et sitten ole koko elämäsi aikana tajunnut yhtään mitään. Diabetes ei aiheudu sokerin syömisestä. Ensinnäkin tyypin 1 diabetes ei ole elintasosairaus ollenkaan. Toisekseen tyypin 2 diabetes johtuu ennenkaikkea ylipainosta , liian vähäisestä liikunnasta ja muuten epäterveellisestä elintavoista sekä liiallisesta hiilihydraattien syömisestä, rasvan syömisestä jne eli epäterveellisestä ruoasta, joka lihottaa jne. Verensokeria ei sitäpaitsi nosta vain sokeri vaan kaikki hiilihydraatti. Sen mitä syöt ei siis tarvitse edes olla makeaa, riittää että siinä on hiilihydraattia. Sokeri on vain yksi hiilihydraattityyppi. Kaikki hiilihydraatti nostaa verensokeria, ei siis pelkästään sokeri.


    • Anonyymi

      Kannattaisi lukea tarkkaan. Muutama siivu kinkkua päivittäin lisää D2 riskiä 15 %.

      Ei voi sanoa, että kinkun syönti suorastaan aiheuttaa kakkostyypin diabetesta!!!

      Harva syö kinkkua joka päivä ja osalla näistä voi toisaalta olla D2:lta suojaavia tapoja, esim liikuntaharrastus tai sitten toisaalta on vahva perinnöllinen taipumus ja lihavuutta. Sitä paitsi 15 % lisäys sairastumisriskiin on aika vähän. Laajassa kuvassa kinkun syönti D2 aiheuttajana on vähämerkityksinen tai merkityksetön muiden tekijöiden rinnalla.

      En lopettaisi kinkun syömistä tuon tuloksen perusteella. Se ei ratkaise mitään. Kokonaan toista luokkaa on perinnöllisyys ja lihavuus D2:n aiheuttajina.

      • Joo, käytännön tasolla juurikin noin. Kun 90% kakkostyypin diabeetikoista pääsee eroon lääkkeistä laihduttamalla niin kinkkua välttämällä tuskin kukaan. Statiinit lisäävät kakkosta 9% mutta kun kakkosia on 6% niin absoluuttisesti tuo on vähän. Kun kaikille lihaville ei tule kakkosta niin epäilen että kakkonen lisääntyy juurikin lihavilla ja lihajalosteita syövillä ja paljon enemmän kuin tuon 15%. Mielenkiintoista tuo silti on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      205
      1987
    2. puukkotappelu-keskella-tieta

      https://www.paivanlehti.fi/puukkotappelu-keskella-tieta-kohta-toinen-miehista-makasi-elottomana-maassa/ Poliisi sai klo
      Rovaniemi
      17
      1619
    3. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      56
      1345
    4. Missä Martina miehineen?

      Onko tämä v. 2009 Turhin julkkis unohdettu nyt vallan? Mistä nyt tulee rahaa, kun ketään ei kiinnosta? Tähänkö päättyi M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      212
      1275
    5. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      51
      1161
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      61
      972
    7. Suurimman myrskyilyn jälkeen

      vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul
      Ikävä
      40
      906
    8. Skandaali on persujen vaaliromahdus, ei jonkun metsän kaataminen

      Huvittaa kuinka persut yrittävät saada heidän omasta skandaalistaan huomion aivan toisaalle. Persut ovat huonoja häviäm
      Maailman menoa
      307
      903
    9. Pidätkö kaivattuasi

      Haluttavana? Miksi erityisesti?
      Ikävä
      60
      883
    10. Helpottaisi paljon

      jos saisin tietää miten sulla menee.
      Ikävä
      53
      770
    Aihe