Helsingin syöpähoitojen laadusta. Laatu on hyvä.

Anonyymi-ap

HUSin isotooppiyksikön uusi PET-magneettikuvauslaite tuo merkittäviä etuja potilaille
Asiasanat:
HUS DIAGNOSTIIKKAKESKUS
ISOTOOPPILÄÄKETIEDE
PET-MAGNEETTI
Uudella laitteella voidaan tehdä PET-kuvaus ja magneettikuvaus yhtäaikaisesti. Tästä hyötyvät etenkin lapsipotilaat, jotka nukutetaan kuvauksen ajaksi. Laite vähentää myös potilaiden saaman säteilyn määrää.


Röntgenhoitaja Emilia Kiias ja ylilääkäri Antti Loimaala.

Uusinta PET-teknologiaa edustava laite asennettiin Meilahden isotooppiyksikköön toukokuussa. Sillä on mahdollista tehdä sekä yliopistosairaalan vaatimustasoa vastaavaa potilaskuvantamista että korkeatasoista tieteellistä tutkimusta.

PET-magneetilla tehdään samanaikaisesti sekä PET-kuvaus että magneettikuvaus siten, että aineenvaihduntaa kuvaava PET-kuva on yhtenevä rakenteellisen magneettikuvan kanssa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuloksena on kuvien fuusio. Siinä PET-kuvassa näkyvät aineenvaihdunnalliset muutokset kohdentuvat suoraan magneetin rakenteelliseen kuvaan, eli esimerkiksi imusolmukkeisiin tai haiman poikkeavaan pesäkkeeseen. Tämä on merkittävä ero verrattuna tilanteeseen, jossa tehdään erikseen PET-ja magneettikuvaukset”, ylilääkäri Antti Loimaala kertoo.

Kun yhdellä kuvauskerralla saadaan kaksi tutkimusta, voidaan diagnoosi tehdä nopeammin. Myös potilaille on mukavampaa, että kaksi pitkäkestoista kuvausta hoituu samanaikaisesti.

”Etenkin lapsipotilaille yhden kuvauskerran säästyminen on merkittävä parannuserityisesti silloin kun heidät nukutetaan kuvausta varten. Merkittävää on sekin, että tietokonetomografiansäteilyannos jää tutkimuksessa pois, kun rakenteellinen kuvantaminen tehdään magneetilla.”

Uuden laitteen PET-osan korkean herkkyyden ansiosta potilaille annettavan merkkiaineen aktiivisuutta voidaan vähentää ja potilaan saama säteilyrasitus vähenee myös tämän ansiosta.

”Se on huomattava etu lapsipotilaiden lisäksi myös niille potilaille, joiden sairauden seurantaan kuuluu useita PET-tutkimuksia”.

PET-magneetti on hyödyllinen monien eri syöpien kuvantamisessa
HUSissa on aiemmin ollut käytössä PET-TT-laite. Noin 80–85 prosenttia sillä tehdyistä tutkimuksista on liittynyt syöpätapauksiin. Kuvauksilla kartoitetaan esimerkiksi syövän levinneisyyttä. Erityisesti pään ja kaulan alueen syövissä on tehty potilaille sekä magneettikuvaus että PET-TT-tutkimus, kun arvioidaan hoitovastetta.

”PET-tutkimuksella ja magneettikuvauksella on omat heikkoutensa herkkyyden ja tarkkuudensuhteen. Kun tutkimukset tehdään yhtäaikaisesti, ne täydentävät toisiaan ja epävarmuus vähenee. Tuloksena on tarkempi diagnostiikka, joka vähentää jatkotutkimuksia ja useissa tapauksissa johtaa muutoksiin hoidossa”, Loimaala sanoo.

Magneettikuvauksen hyvä kudoserotuskyky yhdistettynä PET:n herkkyyteen parantaa huomattavasti sekä lasten että aikuisten syöpien diagnostiikkaa ja hoidon seurantaa.

”Kalliiden syöpähoitojen tehon seurannassa ja sädehoidon suunnittelussa tarkka menetelmä on keskeinen, jotta hoidot voidaan kohdistaa oikein ja välttää tehottomia hoitoja”.

Magneettikuvaus on tietokonetomografiaa parempi vaihtoehto pääosin pehmytkudosta olevien kasvainten kohdalla. Tällaisia ovat esimerkiksi gynekologiset syövät, eturauhassyöpä, maksa- tai suolistosyöpä sekä aivokasvaimet.

Syöpäkuvantamisen lisäksi PET-magneettikuvaus soveltuu sydämen kuvantamiseen, etenkin sydänlihassairauksien ja -tulehdusten luokitteluun. Laitteella voidaan myös paikantaa epileptisen kohtauksen aiheuttava alue aivoissa ennen epilepsiakirurgiaa.

Isotooppiyksikön PET-kapasiteetti kasvaa
PET eli positroniemissiotomografia on isotooppikuvausmenetelmä, jolla saadaan tietoa elimistön toiminnasta, aineenvaihdunnasta ja biologiasta. Tutkimus perustuu lyhytikäisiin säteileviin merkkiaineisiin. Nykyisin PET-kuvauslaitteeseen on yhdistettynä joko tietokonetomografia- tai magneettikuvauslaite, jolla saadaan samanaikaisesti tarkka kuva elimistön rakenteesta.

PET-magneettikuvaus on hieman kalliimpi kuin PET-TT-tutkimus. Aikaa ja kustannuksia säästyy kuitenkin silloin kun potilaalle tehtäisiin erikseen pitkäkestoiset PET-TT- ja magneettitutkimukset.

”Laite lisää merkittävästi Meilahden isotooppiyksikön PET-kapasiteettia ja osa yksikön PET-TT-tutkimuksista vaihtuu tulevaisuudessa PET-magneettitutkimuksiksi. Laite auttaa toivottavasti myös hoitotakuun aikarajoissa pysymisessä”, Loimaala sanoo.

PET-magneettilaite otettiin potilaskäyttöön elokuussa. Ensimmäisinä vuosina sillä kuvataan arviolta 700–1000 potilasta vuosittain. PET-TT-tutkimuksia tehtiin HUSissa vuonna 2022 noin 4000 ja tutkimusten kasvu on vuosittain noin 10 prosenttia. PET-magneettia käytetään erityisesti potilaskuvaukseen, mutta se tukee osaltaan myös HUSin tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

5

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      sädehoito-osaston laitteistoa ja tekniikoita jälleen uusittu

      UUTINEN - JULKAISTU 4.2.2019 08.40

      Euroopan moderneimpiin kuuluvan sädehoito-osaston laitteistoa ja tekniikoita jälleen uusittu
      Asiasanat:
      SÄDEHOITO
      SYÖPÄ
      SYÖVÄN HOITO
      HUSiin on hankittu lyhyen ajan sisällä viisi uutta sädehoitolaitetta, joiden myötä sädehoidon tekniikka on uudistunut.

      Uusilla laitteilla voidaan hoitaa päivässä huomattavasti enemmän ja tarkemmin tekniikoin potilaita kuin aiemmin. Tänä vuonna alkavat myös ensimmäiset BNCT-tutkimushoidot.

      ​Uudet sädehoitolaitteet tuovat tarkkuutta ja kapasiteettia
      Viime syksynä käyttöön otettuihin uusiin, avariin ja nykyaikaisiin sädehoitotiloihin on hankittu kolme aivan uutta sädehoitolaitetta. Tänä vuonna tullaan vaihtamaan lisäksi kaksi muutakin sädehoitolaitetta uusiin.

      Tänä vuonna asennettavien uusien sädehoitolaitteiden tekniikka on nopeutunut ja niillä pystytään hoitamaan lähes puolet enemmän potilaita päivässä. Laitteet ovat myös hiljaisempia ja muistuttavat muotoilultaan enemmän kuvantamisen laitteita.

      - Sädehoitolaitteet ovat osa HUSin historian suurinta sädehoitolaitehankintaa. Näillä laitteilla voidaan vastata kysynnän kasvuun ja samalla saadaan modernein tekniikka käyttöön, Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen sanoo.

      Syksyllä käyttöön otetuilla laitteilla hoidetaan niin sanottuja stereotaktisia hoitoja, joita tehdään pieniin aivokasvaimiin sekä pieniin kasvaimiin muualla vartalon alueella. Näiden hoitojen tarve on lisääntymässä.

      Uudessa hoitohuoneessa potilaan paikallaan pysymistä seurataan kolmella kameralla eri puolilta. Jos esimerkiksi potilaan pää liikkuu, kamerajärjestelmä huomaa liikkeen ja keskeyttää hoidon. Tämä poistaa liikevirheen olemattomiin ja uusien laitteiden tarkkuus on parempi kuin 1 mm.

      Uusilla sädehoitolaitteilla hoitokohdetta voidaan seurata reaaliaikaisesti myös kehon sisään asetetun radiolähettimen eli transponderin avulla. Esimerkiksi eturauhaseen voidaan laittaa radioaaltoihin reagoivaa transponderia, jota pystytään mittaamaan kehon ulkopuolelta. Jos potilas liikkuu, transponderin signaali muuttuu, säteilytys voidaan keskeyttää, kunnes paikkavirhe on korjattu.

      - Sädehoidossa usean vuoden jatkunut trendi on niin sanottu hypofraktiointi, jossa sädehoitoa annetaan suuremmin kerta-annoksin. Tämä vähentää potilaiden käyntikertoja sairaalassa, Tenhunen sanoo.

      Myös isotooppihoidoissa tullaan tänä vuonna aloittamaan 1–2 uutta radiolääkettä tutkimusprojekteissa.

      BNCT-hanke testausvaiheessa
      HUSiin sijoitettavan maailman ensimmäisen potilashoitoon soveltuvan neutroneja tuottavan kiihdyttimen eli BNCT-laitteen hankkeessa on siirrytty laitetestaukseen.

      - Tutkimushoidot päästään aloittamaan vuoden 2019 aikana, Tenhunen kertoo.

      Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

      - On poikkeuksellista, että Suomeen saadaan maailman ensimmäisenä näin lupaava teknologia. Tämä avaa Suomelle mahdollisuuksia olla kehittämässä tätä hoitomuotoa ja on hyvä esimerkki siitä, miksi akateemista tutkimustyötä tarvitaan ja mihin se parhaimmillaan voi johtaa, Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson sanoo.

    • Anonyymi

      Boorineutronisädehoito saapuu sairaalaan
      Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2019;135(7):619-20
      0 5 (*)
      ★(*)
      ★(*)
      ★(*)
      ★(*)

      Leila Vaalavirta ja Heikki Joensuu
      Meilahden kampukselle asennetaan parhaillaan aivan uudenlaista laitteistoa neutronien tuottamiseksi syöpähoitoja varten. Laitteisto on laatuaan ensimmäinen maailmassa, ja potilaiden toivotaan pääsevän hoitoon jo tänä vuonna. Mistä on kyse, miten tähän on päädytty, ja mitä tämä tarkoittaa syöpään sairastuneille?

      Boorineutronisädehoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Potilaalle annetaan ensin perifeeriseen laskimoon infuusiona booria (10B), joka on liitetty kantajaan (esimerkiksi aminohappoon) ja jota kulkeutuu verenkierrosta runsaasti syöpäkasvaimeen. Tämän jälkeen kasvainta säteilytetään neutroneilla. Jos neutronien energia on sopivan pieni, kasvaimeen kulkeutunut booriatomi kaappaa eli "imaisee" neutronin, mikä johtaa booriytimen halkeamiseen (fissioon). Tästä tulee menetelmän englanninkielinen nimi, boron neutron capture therapy (BNCT).

      Neutronikaappauksen seurauksena hajoavasta boorista syntyy litiumydin (7Li) ja alfahiukkanen (4He). Syntyneillä litiumytimellä ja alfahiukkasella on huomattavan suuri soluja vaurioittava vaikutus. Niiden kantama kudoksessa on kuitenkin hyvin lyhyt, vain muutamia mikrometrejä, joten niiden vaikutus jää tarkoin paikalliseksi. Jos boorin kantaja-ainetta kertyy syöpäkudokseen selvästi enemmän kuin terveisiin kudoksiin, saadaan menetelmällä kohdistettua syöpäkasvaimeen suuri, jopa kasvaimen hävittävä sädeannos joskus jo yhdellä sädehoitokerralla ilman, että terveet kudokset vaurioituvat merkittävästi.


      Kuva 1. Boorineutronisädehoidon periaate.
      Ideana boorineutronisädehoito on vanha. Sitä kokeiltiin ensi kerran potilaille jo yli 60 vuotta sitten Yhdysvalloissa glioomien hoitoon. Hoidot epäonnistuivat silloisin tekniikoin ja aiheuttivat vaikeitakin kudosvaurioita. Menetelmän kehittelyä kuitenkin jatkettiin Japanissa ja myöhemmin muutamissa muissa maissa. Suomessa boorineutronisädehoidot käynnistettiin 1990-luvun lopulla käyttämällä neutronilähteenä Otaniemessä sijainnutta ydinreaktoria ja boorin kantajana boorifenyylialaniinia (1).

      Boorineutronisädehoidolla hoidettiin Suomessa vuosina 1999 - 2012 yhteensä 249 potilasta, joista 139:llä oli tavanomaisen hoidon jälkeen paikallisesti uusiutunut tai tavanomaiseen hoitoon sopimaton pään ja kaulan alueen syöpä. Tämän potilasryhmän hoidossa boorineutronisädehoito oli varsin tehokas. Tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa 29:stä hoidetusta potilaasta 22 potilaan (76 %) syöpä joko hävisi tai pieneni, kuuden kasvu pysähtyi vähintään viiden kuukauden ajaksi, ja vain yksi syövistä kasvoi hoidosta huolimatta. Haittavaikutukset muistuttivat tavanomaisen sädehoidon haittoja. Näistä tavallisimpia olivat sädehoidon aiheuttamat, yleensä ohimenevät suun limakalvojen tulehdus ja suun kipeytyminen (2).

      Yksi menetelmän eduista on sen nopeus. Sädehoidon suunnittelu vie muutamia päiviä, mutta itse boorineutronisädehoito annetaan vain yhdessä päivässä. Hoito voidaan toistaa noin kuukauden kuluttua suun limakalvojen sädereaktion parannuttua.

      Riippuvuus ydinreaktoreista neutronilähteenä on ollut boorineutronisädehoidon tutkimusta ja kliinistä käyttöä rajoittava tekijä. Suomessa hoidot päättyivät vuonna 2012, kun Otaniemen tutkimusreaktori päätettiin sulkea. Sopivan hitaiden neutronien tuottaminen hallitusti boorineutronisädehoidon tarpeisiin jollakin muulla tavalla kuin ydinreaktorilla on ollut vaikeasti ratkaistava ongelma. Yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics -yritys on nyt kehittänyt uudenlaisen menetelmän, jonka ennakoidaan toimivan hyvin. Menetelmä perustuu laadukkaaseen protonikiihdyttimeen, jonka tuottama protonisuihku törmäytetään litiumkohtioon. Protonien iskiessä kohtiossa litiumatomeihin muodostuu neutroneita, jotka muokataan laitteistossa boorineutronisädehoitoon soveltuviksi.

      HYKS valittiin ensimmäisen laitteen sijoituspaikaksi aiemmin tehdyn boorineutronisädehoitotutkimuksen ja kertyneen osaamisen takia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Neutron Therapeutics solmivat sopimuksen laitteen sijoittamisesta HUS:iin vuonna 2016.

      Koska neutronien tuottamistapa on uusi, ensimmäiset potilaat on tarkoitus hoitaa kliinisissä hoitotutkimuksissa menetelmän turvallisuuden ja tehon selvittämiseksi. Tavoitteena on saada käsitys siitä, vastaavatko protonikiihdyttimeen perustuvalla hoidolla saatavat tulokset ydinreaktorin neutronivuolla saatuja. Ensimmäisenä aloitettavaksi suunnitellun kliinisen tutkimuksen kohderyhmänä ovat pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat, joiden syöpä on uusiutunut paikallisesti leikkauksen ja sädehoidon jälkeen. Jos tulokset vastaavat odotuksia, tutkimushoidot on tarkoitus laajentaa muihin hoitoon soveltuviin kasvainryhmiin kuten glioblastoomiin.

    • Anonyymi

      Hus Syöpäkeskus: Entistä kohdennetumpaa sädehoitoa mri-ohjatulla lineaarikiihdyttimellä
      Hus Syöpäkeskus on antanut ensimmäiselle potilaalleen sädehoitoa mri-ohjatulla lineaarikiihdyttimellä. Maaliskuun alussa käyttöön otetulla uudella laitteella voidaan hoitaa erityisen tehokkaasti vatsan ja lantion alueen kasvaimia.

      Husin laite on laatuaan Suomen ensimmäinen. Koko maailmalla vastaavia on toiminnassa noin 250–300. Laitteessa yhdistyvät hoidettavan kohteen kuvaamiseen ja paikantamiseen tarkoitettu magneettikuvauslaite ja säteilytyksestä huolehtiva lineaarikiihdytin.

      Sädehoito voidaan hoidon aikaisen magneettikuvauksen avulla kohdentaa aiempaa tarkemmin, jolloin lähellä olevien terveiden kudosten säteilyaltistus vähenee.

      Säteilytyksen tarkempi kohdistaminen ja muokkaaminen mahdollistavat myös suuremman kerta-annoksen, minkä ansiosta hoitokertoja tarvitaan vähemmän.

      “Magneettikuvantamisohjauksen avulla voimme hoitaa monia kasvaimia suuremmilla sädeannoksilla, jolloin hoitotulokset paranevat. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa”, sanoo professori Mikko Tenhunen Hus Syöpäkeskuksesta.

      Lupaavia tuloksia haimasyövän hoidosta

      Uuden teknologian ansiosta syöpäpotilaille voidaan tarjota myös entistä yksilöllisempää sädehoitoa.

      Mri-ohjattu lineaarikiihdytin soveltuu lähes kaikkien kasvainten hoitoon.

      “Eniten hoidosta on hyötyä̈ potilaille, joiden syöpäkasvain on pieni, sijaitsee vatsan tai lantion alueella sekä̈ liikkuu suoliston ja hengitysliikkeiden mukana”, Tenhunen kertoo.

      Sopivia hoitokohteita ovat muun muassa haiman ja maksan kasvaimet. Tuoreet tulokset maailmalta esimerkiksi haimasyövän hoidossa ovat lupaavia.

      Helsingin yliopistollinen sairaala Hus hoitaa vuosittain noin 680 000 potilasta. Monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito on valtakunnallisesti keskitetty Husiin.

    • Anonyymi

      Hoitopaikan valinta
      Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Voit valita sosiaali- ja terveyskeskuksesi koko Suomen alueelta. Yhdessä lääkärisi kanssa voit valita, missä erikoissairaanhoidon yksikössä haluat saada hoitoa. Tietoa sosiaali- ja terveyskeskuksen tai sairaalan vaihtamisesta tai palvelusetelin käytöstä antaa ensisijaisesti oma sosiaali- ja terveyskeskuksesi tai hyvinvointialueesi.

    • Anonyymi

      Sairaalan valinta
      Yleensä erikoissairaanhoidostasi vastaa hyvinvointialueesi. Halutessasi voit myös valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkasi mistä päin Suomea tahansa.

      Kun lääkäri tai hammaslääkäri on todennut, että tarvitset tutkimuksia tai hoitoa erikoissairaanhoidossa, voitte yhdessä harkita, mihin julkiseen sairaalaan tai poliklinikalle lähetteesi osoitetaan.

    Ketjusta on poistettu 25 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe