Neurofibromatoosi

mie

Onko muita Neurofibromatoosia sairastavia
ihmisiä paikalla...

voisitteko kertoo mitä olette joutuneet tekemään/kokemaan esim. leikkauksia tai kuvauksia ja paljonko ja minkä ikäsinä

-mie-

47

36478

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti

      tytär 20-v on Nf. Ei ole tarvinnut vielä leikkauksia, koska fibroomia ei ole iholle ilmestynyt.

      • mie

        Hyvä äiti tiedätkö minkä näkösinä tai kokosina
        fibroomia ilmestyy


      • äiti
        mie kirjoitti:

        Hyvä äiti tiedätkö minkä näkösinä tai kokosina
        fibroomia ilmestyy

        Et ole tainnut tavata ketään jolla on NF. Itse olen tavannut useita kymmeniä, joilla on NF. Toisilla fibroomat voivat olla nuppineulan pään kokoisia ja toisilla isompia.SUOMEN NEUROFIBROMATOOSIYHDISTYS r.y:stä saa NF:stä tietoa ja tukihenkilöiden yhteystietoja ( heille voi soittaa ja kysellä asioista), http/www.nf-yhdistys.org. Toivottavasti käyt netti sivuilla ja otat yhteyttä lähimpään yhteyshenkilöön, koska NF on niin monimuotoinen.


      • mie
        äiti kirjoitti:

        Et ole tainnut tavata ketään jolla on NF. Itse olen tavannut useita kymmeniä, joilla on NF. Toisilla fibroomat voivat olla nuppineulan pään kokoisia ja toisilla isompia.SUOMEN NEUROFIBROMATOOSIYHDISTYS r.y:stä saa NF:stä tietoa ja tukihenkilöiden yhteystietoja ( heille voi soittaa ja kysellä asioista), http/www.nf-yhdistys.org. Toivottavasti käyt netti sivuilla ja otat yhteyttä lähimpään yhteyshenkilöön, koska NF on niin monimuotoinen.

        kiitos äiti
        mie meen tästä katsomaan
        ja en ole tavannu yhtään olla ois nf


      • hhhuyjhgtf
        mie kirjoitti:

        Hyvä äiti tiedätkö minkä näkösinä tai kokosina
        fibroomia ilmestyy

        On maailman vittumaisin tauti, itellä on joten voin kokemuksella sanoa. Elämän kumpanit kaikkoaa saman tien kun selviää ettei oo "terve". Ulkonölläni oon oneksi saanu läheisyyttä mutta kun selviää etten oo "terve ihminen" niin kiinostus loppuu saman tien. ite haluaisin vakituiseen parisuhteeseen ja rakastaa .


    • nf1 nuoren äiti

      Hei!
      Poikani sairastaa neurofibromatoosia. Olen hoitoalan ihminen, enkä minäkään ollut aiemmin tavannut nf-potilaita. Pojallani sairaus todettiin noin neljä-vuotiaana ja nyt hän on 15v. Takana on useita leikkauksia. Ulkoisia neurofibroomia hänellä ei ole vielä yhtään. Aivonesteiden kulku häiriintyi kuusivuotiaana ja hänelle kehittyi hydrocephalus (vesipää). Se hoidettiin shunttileikkauksilla ja nyt hän voi hyvin siltä osin. Seuraava neurofibrooma tuli selkärankaan jonka takia häen selkärankansa yläselästä vääntyi mutkalle ja hänellä oli vatvavat kivut. Sekin leikattiin (yläselkä jäykistettiin titaanipiikeillä) ja tilanne on senkin puoleen nyt suht ok. Sattumalöydöksenä häneltä löytyi jalan magneettikuvassa neurofibrooma polvesta, mutta se ei aiheuta oireita. Perustaudin takia pojallani on usein kipuja eri, etenkin selässä, välillä päänsärkyjä ja huimausta. Hän kuitenkin on sopeutunut elämään normaalia nuoren elämää sairautensa kansa ja on varsin elämäniloinen ihana nuori mies. Hän itse tietää, milloin kivut ovat sellaisia, etttä täytyy ottaa kipulääkettä. Tulevaisuus on auki, muttemme edes mieti sitä. Asia kerrallaan. Poikani kohdalla sairaus on edennyt hitaasti, mutta edennyt. Hänellä on ilmeisesti vaikeampi neurofibromatoosi kuin yleensä. Olen kuullut nf-potilaista, joilla on vain diagnoosi, ei muuta. Kaikki vaivat on voitu hoitaa sairaalassa ja koen, etta olemme saaneet hyvää hoitoa ja tukea sairauden takia.
      Hyvää jatkoa ja onnea.

      • Mie

        Toivotan sinulle ja pojallesi myös hyviä jatkoja...


    • yks vaan

      hei.
      minä olen 24 vuotias(nuori nainen)ja minulla on nf,oireina on ollut ihon läiskät ja näppylät
      jotka raskauksien aikana on lisäntyneet.
      minulla on kaksi poikaa 1v10kk ja 4kk kummallakin on todettu nf heillä on kummallakin maitokahviläiskiä iholla.
      ja käydään erikoislääkärillä seurannassa.

      • Nf-äiti

        NF-lasten vanhemmille on olemassa suljettu fb-ryhmä, jossa voi jakaa ilon- ja huolenaiheet, tietoa, vinkkejä ja linkkejä sekä löytää lapselle vertaistukikavereita.
        Lämpimästi tervetuloa mukaan! https://www.facebook.com/groups/1129063837114634/


    • Tietoisku

      Neurofibromatoosia on kahta tyyppiä. Niistä tavallisempi on neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) (ennen kutsuttiin von Recklinghausenin taudiksi). Kyseessä on varmaankin neurofibromatoosin tyyppi (NF!)..?

      NF1 on iho- ja hermokudosoireyhtymä, joka johtuu geenivirheestä (peritty tai mutantoitunut) kromosomissa 17. NF1 aiheuttaa kantajalleen yksilöllisiä oireita lievistä kosmeettisista haitoista vaikeisiin kasvaimiin. Suurin osa tapauksista on lieviä, ja taudinkantaja voi elää suhteellisen normaalia elämää.

      Seuraavaan on listattu joitain NF1:sen oireita:

      "Cafe au-lait" eli maitokahviläikät, jotka ovat vaaleanruskeita, tarkkarajaisia ja ihonmyötäisiä läiskiä iholla. Niitä on yleensä useita, ja ne ilmestyvät viimeistään 4. ikävuoteen mennessä.

      Kesakot kainaloiden, nivusten ja / tai rintojen alueella. Joillakin kesakkoja on tosi laajalti vartalolla.

      Lichhin nodulus eli hyvälaatuinen, silmän värikalvolla oleva kyhmy. Ne ilmaantuvat varhaiskouluiässä ja näkyvät pieninä ruskeina täplinä iiriksissä.

      Neurofibroomat eli hyvänlaatuiset, tarkkarajaiset hermoston tukikudoksen kasvaimet. Ne ilmestyvät yleensä murrosiässä, ja niiden lukumäärä vaihtelee muutamista jopa tuhansiin. Neurofibroomat voidaan poistaa turvallisesti, eivätkä ne yleensä uusiinnu.

      Neurofibroomista ei yleensä ole haittaa, paitsi silloin, jos sijaitsevat hankalassa paikassa. Silloin ne saattavat aiheuttaa särkyä.

      Gliooma eli hyvänlaatuinen keskushermostokasvain, joka on yleisimmin näköhermoissa. Näköhermoissa oleva gliooma saattaa aiheuttaa näkökentän pienentymistä.

      Pleksiforminen neurofibrooma (= "punosta" muodostava) eli helminauhakasvaimet. Nämä kasvaimet ovat tavallisesti olemassa jo syntymästä lähtien. Jos näistä aiheutuu merkittävää haittaa (esim. epämuodostuneisuutta), haitta on yleensä havaittavissa kahteen ikävuoteen mennessä. Kasvaimet eivät lisäänny / ilmaannu myöhemmällä iällä.

      Pleksiforminen neurofibrooma on NF1 oireista ikävin. Hermoissa sijaitsevat "helminauhakasvaimet" voivat olla hyvinkin kivuliaita. Koska pleksiformisilla neurofibroomilla ei ole selvää rajaa, niiden täydellinen kirurginen poisto ei yleensä onnistu. Toisaalta taas ilman kirurgisia toimenpiteitä kasvain saattaa kasvaa kilojenkin painoiseksi ja pahanlaatuistua (muuttuu neurofibrosarkoomaksi).

      Luustomuutoksia kuten skolioosia.

      Lisäksi voi olla oppimisvaikeuksia matemaattisissa ja kielellisissä aineissa,
      ongelmia motoriikassa ja koordinaatiossa ja joskus jopa epileptisiä kohtauksia.


      Suurin osa NF1:sen oireista ilmenee lapsuus- ja kasvuiässä. Tutkimuksiin kuuluu mm. tarkka neurologinen tutkimus, magneettikuvaukset, näkökyvyn tarkkailu silmälääkärillä sekä neuropsykologinen tutkimus.

      Häiritseviä kasvaimia poistetaan leikkauksin, ja luustomuutoksiin voidaan vaikuttaa ortopedisin toimenpitein. Ulkonäköä haittaavissa muutoksissa auttaa plastiikkakirurgia.

      Nykyisin, kun kuvausmenetelmät ovat kehittyneet, myös syvemmällä sijaitsevat kasvaimet pystytään havaitsemaan helpommin. Ongelmallisinta on yleensä pleksiformisen kasvaimen hoito, koska sillä ei ole tarkkaa rajaa. Jos osa kasvainta jää elimistöön, se yleensä jatkaa kasvuaan ja voi aiheuttaa sarkoomariskin.

      Mut kaikenkaikkiaan, NF1:sen kanssa voi elää suht normaalia elämää. Seuranta ja tarkkailu on tärkeää...

    • tyttl14

      olen 14v tyttö. mulla todettiin 2.5kuukautisena nf ykkönen ja multa leikattiin 3kk toinen silmä .koska se meni sokeaksi.käyn 4kerta vuodessa kontrolli käynneillä sairaalassa 2silmäklinikalla ja 2ihotautien klinikalla . multa on poistettu suurimpia kasvaimia 7-10vuotiaana viime leikaus oli viime syyskuussa silloin multa leikattiin näkösilmän takana oleva kasvain ja mahasta 3 ihopattia.
      olin viime kesänä nf leirillä hesassa ja sain paljon uusi kavereita .
      mulla on ollu ala -asteella enkus äikäs ja matikas mut nyt yläasteel ei ole enää vaikeuksia.
      toivottavasti täällä ois saman ikäisiä nf ihmisiä tai vaikka vanhempiakin mutta ois joitakin keiden kanssa jakaa kokemukset. koska mun luokal on yks mun paras kaveri ketä jaksaa kuunnella ja muut ei välitä mun murheista enkä viiti puhua niista opettajille tai terkaril vaikka mun kaveri obn sanonu ja äiti et mun täytyy kertoa niil jos mua vaivaa joku asia

    • Handerton

      Hei!

      Olen 18-vuotias abiturienttityttö Espoosta ja minulla on todettu 6-vuotiaana neurofibromatoosi (NF1). Itselleni sattui onneksi sairaudesta erittäin lievä versio eli minkäänlaisia oppimisvaikeuksia ei ole ikinä ollut.
      Seuraavat oireet löytyy: Maitokahviläiskät vatsan ja selän alueella, kesakoita kainaloissa, Lischin nodulukset (eli ne ruskeat täplät silmissä), normaalia suurikokoisempa päänympärysmitta ja aivojen rakenteen muutoksia (magneettikuvassa havaittu jotain kirkkaita alueita).
      Minulle on helppoa elää sairauden kanssa, koska käytännön ongelmia ei ole koskaan ollut. Sairaus on näkynyt ja tuntunut elämässäni vain säännöllisinä sairaalakäynteinä (ja ulkoisina oireina, jotka eivät käytännösä haittaa elämistä). Jatkossa ainoa iso ongelma tulee olemaan lasten hankkiminen ja heidän sairauden vaikeusasteen pelkääminen. Mutta onneksi siihen on vielä aikaa, joten ei auta kuin pitää peukkuja pystyssä.
      On muuten erittäin kiva lukea teidän muiden kokemuksista ja toivoisinkin lisää muiden kuulumisia! :)

      -Hanna

      • Antti Moilanen

        Moi! minullakin on todettu neurofibromatoosi. pienenä sitä ei ollut mutta se ilmaantui kun olin 10 vuoden ikäinen minulla on myös niitä maitoläiskiä kehossa ja niitä patteja mitä muillakin tautia sairastavilla.ulkoisesti minulla ei ole niitä paljon mutta kumminkin tuntuu että ei jaksaisi aina niitä. (hävetys).
        Olen nyt 17 ja täytän kohta 18 ja pelkään että tyttöystäväni ei hyväksy sitä että minulla semmoinen on:( vastaile sähköpostiini


    • minulla ollut jo vuosia

      Minulla on ollut NF 1 jo vuosia. Sitä ei aluksi pidetty neurofibromatoosina.

      Lapsena Cafe Au -lait läiskät, silmien perusväri on vihreä, ruskeitä läiskiä täynnä.
      Teininä agressiivinen skolioosi, jonka takia kokenut kaksi leikkausta.

      Alle kolmekymppisenä leikattiin imusolmukekasvaimia haiman ja sydämen välistä, sekä vatsaontelon pohjasta kookas kasvain painamassa selkärankaan.

      Skoliosiin takia kasvainten aiheuttamaa selkäkipua ei osattu edes aluksi epäillä kasvaimiksi. Vahvoja opiaatteja meni paljon.Lopulta kasvainten ollessa tarpeeksi suuria ne alkoivat suunnattomasti väsyttää, nukuin jopa 16h/päivä.

      Lapsia ei minulla ole, olen keski-iässä, sinkku. Rakastan kyllä lapsia, mutta tätä, minkä olen kokenut en halua kellekään.

      • simonia

        Olen 22-vuotias tyttö. Isälläni, siskollani ja veljelläni on todettu NF1. Siskolla leikattu kasvaimia, kaikilla oppimisvaikeuksia, kömpelyyttä mm. hienomotoriikassa, maitokahviläiskiä, iso pään ympärys yms. Periytyvyyshän on sen 50 %. Nyt olemme äitini kanssa alkaneet epäillä myös minulla sen olevan. Minulla on kolme läiskää (yksi iso ja kaksi pientä), kesakoita rinnoissa (tosin melko vähän, liekö normaalia?), olen aina ollut huono keskittymään, kömpelö (todella huono liikunnassa) ja lähivuosina minulla on alkanut ilmetä näköongelmia, joita on hyvin vaikea selittää. En pysty aina tarkentamaan näköä oikeaan kohtaan, ensin luulin sen olevan vain normaalia huonoa näköä, mutta optikko ei löytänyt siitä mitään vikaa (kehotti varaamaan ajan silmätautilääkärille. Sitä en tosin koskaan saanut aikaiseksi tehtyä). Välillä näen jotenkin hämärästi, kuuluuko tämä taudin kuvaan? Ruskeita pisteitä en silmistäni ole havainnut. Noin viikko sitten löysin päästäni pienen, noin herneen kokoisen möykyn, joka aristaa koskettaessa. En tosin tiedä onko tämä kasvain vai jotain muuta, täytyy tarkkailla. Nyt kuitenkin pelottaa, ja tahtoisin saada vastauksia, kannaattaako esim varata aika lääkäriin yms. Toivoisin, että te, keillä on kokemusta tästä kertoisitte oman mielipiteenne. Asia on minulle todella tärkeä ja vaivaa mieltäni! Kiitos ja jaksamisia kaikille, niin sairastaville kuin omaisillekin!


      • Samassa paikassa kasvain

        Kiinnostaisi tietää miten kirurgi meni vatsaonteloosi. Jouduttiinko haava tekemään etu- ja/tai sivupuolelle vai onnistuttiinko se selkärankaa painava kasvain poistamaan selän puolelta? Minulla nimittäin on todettu vatsan lihasaitiossa samankaltaisia kasvaimia ja ne painavat selkärankaa yrittäessäni nukkua. Paljon muutakin olisi kysyttävänä, jos sallit.


    • Malla vaan

      Moi,Moi!

      Onkos joukossa ketään aikuista, kenellä olisi todettu aikuisiällä neurofibrooma kasvain.
      Itse olen 42-v ,ja ollut sarkooma epäilty neljä kuukautta. Nyt vihdoin pääsin helsinkiin ja siellä todettiinkin kasvaimen olevan neurofibrooma eli hermosäie kasvain. Kasvain reidessä on kananmunaa suurempi..Leikkaukseen olen menossa reilun viikon päästä.

      Nyt kun olen lukenut kirjoituksianne, tuli ensimmäisenä mieleen ,että minulla on sittenkin se sarkooma, johon kaksi ensimmäistä paksuneulanäytettä ja värjäykset ovat osoittaneet.

      Mutta odottelen ,jos joku löytyisi jolla on samoja kokemuksia kertoa.Kertokaa ihmeessä mitä tiedätte????

      Positiivisiella mielellä.... Malla vaan:)

      • tit

        Minulla kaksi neurofibroomaa tasolla C1/2,C2/3, C3/4. Leikattu kuukausi sitten. Enkä tiedä mitä minulle tapahtuu.


      • Malla vaan
        tit kirjoitti:

        Minulla kaksi neurofibroomaa tasolla C1/2,C2/3, C3/4. Leikattu kuukausi sitten. Enkä tiedä mitä minulle tapahtuu.

        Löytyi siis yksi jolla NF2 kuten minullakin. Minkä ikäinen olet?Kasvaimesi on varmaan kuten minullakin varmaan hyvälaatuinen. Minullakin on epäselvää ja mietin monia asioita itsekseni???
        Nyt kuitenkin olen palannut töihin. Paljon haluaisin kysyä sinulta. Missä kasvaimesi sijaitsi ja miten olet toipunut leikkauksesta??


      • Reidessä myös

        Minulla todettiin 35 vuotiaana nf vuonna 1992. Patti oli myös reidessä ja noin kananmunan kokoinen. Lisäksi niitä on havaittu laajemmallakin alueella inusolmukkeissa ja hermokudoksessa. Kipujen vuoksi on suuria vaikeuksia edelleen.


      • mallukka se vaan
        Reidessä myös kirjoitti:

        Minulla todettiin 35 vuotiaana nf vuonna 1992. Patti oli myös reidessä ja noin kananmunan kokoinen. Lisäksi niitä on havaittu laajemmallakin alueella inusolmukkeissa ja hermokudoksessa. Kipujen vuoksi on suuria vaikeuksia edelleen.

        Olikos sinulla myös NF2?En ole tavannut aikuisiällä olevia muita jolla olisi NF2. Ja kiinnostaisi tietää onko diaknoosi pysynyt samana edelleen?? Itse kun pelkään että muuttuu sarkoomaksi. Kasvaimeksi joksi ensin tutkimukset ja näyteet osoitti, kaksi kertaa.
        Minunkin jalka ei ole entinen. Tasapainohäiriöitä kovasti.Mutta pärjäilen;)


      • Nimetön
        mallukka se vaan kirjoitti:

        Olikos sinulla myös NF2?En ole tavannut aikuisiällä olevia muita jolla olisi NF2. Ja kiinnostaisi tietää onko diaknoosi pysynyt samana edelleen?? Itse kun pelkään että muuttuu sarkoomaksi. Kasvaimeksi joksi ensin tutkimukset ja näyteet osoitti, kaksi kertaa.
        Minunkin jalka ei ole entinen. Tasapainohäiriöitä kovasti.Mutta pärjäilen;)

        Minulla diagnosoitiin nf 5, eli onkos se niin kuin paikallinen (segmentaalinen). Uudelleen diagnosointia ei ole tehty, mutta tuntuu että asiantuntijoilla on vähän erilaisia tulkintoja ja käsityksiä koko sairaudesta.


      • Kysymyksiä...
        mallukka se vaan kirjoitti:

        Olikos sinulla myös NF2?En ole tavannut aikuisiällä olevia muita jolla olisi NF2. Ja kiinnostaisi tietää onko diaknoosi pysynyt samana edelleen?? Itse kun pelkään että muuttuu sarkoomaksi. Kasvaimeksi joksi ensin tutkimukset ja näyteet osoitti, kaksi kertaa.
        Minunkin jalka ei ole entinen. Tasapainohäiriöitä kovasti.Mutta pärjäilen;)

        Eli onko tämä juuri se sairaus, jossa ihoon tulee jokapuolelle sellaisia ihonvärisiä näppyjä niinkuin kuplia?

        äidilläni on tämä sairaus, ja minua pelottaa ja itkettää ihän hirveästi, olen pelännyt sitä koko ikäni olen pian 20 vuotias, ja tiedän mikä minua odottaa...
        tietääkseni hänellä kuten ei minullakaan ole muita oireita kuin tämä iho, miks helvetissä, olisin niin onnellinen ilman sitä, poikaystäväni on tietoinen asiasta, mutta pelkään että hän ei tule hyväksymään sitä jos se menee pahemmaksi...
        maitokahvi läiskiä oli jo pienenä, ja niitä punertavia "näppyjä" on muutamia rinnoissa ja kyljissä, kasvoissa on muutama "kohouma" pieniä, eivätkä vielä näytä näpyiltä... sormessa on yksi aika varma tapaus, pystyykö noita kaikkia kasvaimia leikkaamaan, ja uusiutuuko ne? kasvaako niitä vain koko ajan lisää, vai voiko se loppua vain muutamiin? auttakaa, pelotaa, itkettää, miksi minä, en minä haluaisi paskalle elämälleni tälläsitä jatkoa.... lääkärissä en ole käynyt, mutta hämärästi muistan kerran ala-asteella ku terkkri sanoi, niin sinullahan oli se neur..... olin ihan ymmälläni, kukaan ei ole koskaan kertonut minulle, mutta isä kerran sanoi että on 50% mahdollisuus sairastua.... miten olette sopeutuneet asiaan??
        itse olen tiennyt ja pelännyt sitä koko ikäni, ja nyt vasta viimme päivinä (4D dokumentin, sen missö mies oli niinku puu) jälkeen minulle valkesi totuus..... siitä asti minua on itkettänyt joka päivä, eihän se itkemällä parane, mutta eniten pelkään miten poikaystäväni tulee suhtautumaan jos tämä yltyy oikein pahaksi... minua ainakin inhottaisi....

        ja onko tämä minun sairauteni nyt tätä mistä tässä nyt on puhuttu?


      • toivoa on
        Nimetön kirjoitti:

        Minulla diagnosoitiin nf 5, eli onkos se niin kuin paikallinen (segmentaalinen). Uudelleen diagnosointia ei ole tehty, mutta tuntuu että asiantuntijoilla on vähän erilaisia tulkintoja ja käsityksiä koko sairaudesta.

        Olen ollut useissa leikkauksissa. Hermovaivat ovat pahimmillaan kosteilla, vetoisilla, tuulisillä säillä ja niitähän Suomessa riittää. Haluaisinkin vaihtaa kokemuksia varsinkin viitostyypin potilaiden kanssa. Muutkin toki saa kirjoittaa. Mielenkiintoisimpien tapausten kanssa vaihtaisin vaikka sähköposteja.


      • ----
        Malla vaan kirjoitti:

        Löytyi siis yksi jolla NF2 kuten minullakin. Minkä ikäinen olet?Kasvaimesi on varmaan kuten minullakin varmaan hyvälaatuinen. Minullakin on epäselvää ja mietin monia asioita itsekseni???
        Nyt kuitenkin olen palannut töihin. Paljon haluaisin kysyä sinulta. Missä kasvaimesi sijaitsi ja miten olet toipunut leikkauksesta??

        Olis kiva vaihtaa ajatuksia sähköpostitse? Itse sairastan aika vaikeaa nf2:sta.
        Minun sähköposti [email protected]
        Ja iältäni olen 30v mies


      • Outo tauti
        ---- kirjoitti:

        Olis kiva vaihtaa ajatuksia sähköpostitse? Itse sairastan aika vaikeaa nf2:sta.
        Minun sähköposti [email protected]
        Ja iältäni olen 30v mies

        Hei!
        Mitä sinulle tätä nykyä kuuluu?
        Meillä perheessä tod.näk. Nf2 potilas ja kokemusten vaihtoon


    • meil kans

      Itselläni todettu nf 1 jo lapsena omalla 5 vuotiaalla pojallani itse totesin saman sairauden.Kerran vuodessa käydään neuropolilla tutkimuksissa.Vanhemmilla tytöillä ei mitään oireita,onneksi.Käyn leikkauttamassa kasvaimet aina silloin kun niitä ilmaantuu kun ovat sellaisia sähköttäviä syvällä hermoissa kiinni olevia.Kyllä tämän kanssa osaa itse jo olla(?)
      mutta olisi tietysti toivonut että omat lapset säästyisi tältä.Mutta kyllä tämä tästä päivä kerrallaan.

    • mie vaan

      Mihin te kaikki kohtalotoverit olette kadonneet?
      Onko teillä kenelläkään tietoa onko meille neuroottisille ihmisille mitään tukiverkkoa,yhdistystä tai jotain?Siis meille nf1 ihmisille aikuisille ja omille samaa sairautta sairastavaa lapsille?
      Kun mukavaa olisi tavata muitakin kun tuntuu että itsellä vaan on tämä pattitauti.
      Kiitos teille kaikille vastanneille.

      • - - - -LIINA

        Hei Minullalin nf1. Ja menee mainiosti. Mitään ongelmia ei ole ollut selkäkipuja lukuunottamatta.
        Meillä nf potilailla on oma yhdistys http://www.nf-yhdistys.org/izi/index.php
        Joillekkin tukiverkosta ja yhdistyksestä on apua. Itse vain ahdistun nf tapaamissa.
        En jaksa kun kaikki kertaa vaivansa ja vastaavaa.
        Mielummin vertaistuen otan istumalla kahvilassa ystäväni kaa ja juttelen positiivisa asioita ja muuta mukavaa. (Ystävänikin sairastaa nf1: stä)


    • ...

      Joo mulla neurofibromatoos 1

      Loosto on huono oikeassa jalassa johon on tehty useita leikauksia.

      Kauheinta on että ole 14:v voi tulla jotain pahempaakin

    • ...

      Mulla on ollu useita rinta kipuja sydämmen lähellä. Onneks sieltä ei löytyny mitään. Viellä tosta jalka hommasta niin niitä leikauksia on ollu paljon 7v otettiin vesemmasta jalassa pohje luusta pala ja laitettiin oikeaan koska oikeasta jalasta oltiin juodottu ottamaan pala pois lapsena. Se laikaus onnistui. Mulla oli viellä jalassa pituus ero. Sitten tehtiin pituus leikaus ja se meni vähän pieleen mutta pituus saatin haluttuun mittaan mutta nilkka kääntyi vesammalle päin. Vuoden päästä tehtiin siihenkin leikaus mutta se jäi vähän vinoks. Jossain vaihees tulee leikaus jossa leikataan se nilkka kuntoon jonka yhteydessä otetaan pala lonkasta

      • Poika91

        Nostetaan aihe pitkästä aikaa taas ylös. Kuinkas täällä voidaan? Hyvää kevättä kaikille.


      • änffäläinen
        Poika91 kirjoitti:

        Nostetaan aihe pitkästä aikaa taas ylös. Kuinkas täällä voidaan? Hyvää kevättä kaikille.

        Hei!

        Suomessa on nf-yhdistys ja sillä omat kotisivut sekä keskustelupalsta. Sivut löytyvät osoitteesta www.snf.fi

        Käykää tutustumassa.


    • pelokas.....

      Eli, haluaisin kysyä, kauanko teillä on mennyt että fibroomat ovat alkaneet tulla, sairauden toteamisesta. Itselleni sitä ei ole kukaan koskaan sanonut, mutta hämärästi muistaisin joskus ala-asteella terkkarin niin sanoneen, olin silloin ihan ymmälläni, hän jätti asian sikseen. Vanhempani eivät ole koskaan puhuneet siitä, isä sen verran että se periytyy 50% mahdollisuudella. (äidilläni on se) Ihmettelen, liittyykö tähän tosiaan kehitys yms häiriöitä, sillä itse olen muuten terve, mutta tämä iho huolettaa, kasvoissani on muutama "kohouma". ja rinnoissa sekä kyljissä/selässä on niitä punertavia luomen tapaisia... tiedän jo tuomioni...
      Voiko niitä leikata ja kasvaako ne takaisin? eikai ne aivan loputtomasti kasva??
      ja miten teidän puolisot, tyttö/poikaystävät tähähän on suhtautuneet?
      poikaystävälleni olen puhunut asiasta, mutta pelkään silti...
      voiko olla että se rajoittuu vain muutamaan, vaikka äidilläni niiä on aika melkoisesti??

      • Mallukkaa

        Tilaa ihmessä aika lääkäriin tai lue näitä nettisivuja ,josta saapi hyvin tietoa. sairaus on aika harvinainenki ,joten lääkäritkin etsii usein esin tiedtoa muualta. Neurofibroomaahan on monen "laatusta". Osalla juuri ,vain muutamia maitokahviläiskiä ja kohoumia, Mutta myös niitä,jolla luustomuutoksia Ym. Kasvaimet voivat myös kasvaa isoikis kuten minulla reidessä yli 5cm. Mutta ota rauhallisesti. Ei se elämä ole muutamasta näpystä kiinni ole vaikka joskus tuntuukin siltä:)..
        Ihmettelen jos äidilläsi on kyseinen sairaus mikset sitä tietoa ota vanhemmiltas??


    • surumielinen...

      Minulla myös NF1 en ole vielä lääkärissä käynyt, äidilläni tämä sairaus ja ihollani on selvät merkit siitä. Nyt töissä tulossa työterveystarkastus jossa ajattelin ottaa asian esille, saan sen sitten alulle ja alkaa poistamaan nuita muutamia patteja joita keholleni on ilmaantunut.
      Haluan kaikki pois, sitä mukaa kun niitä tulee meinaan leikauttaa niitä pois. Maksakoot sitten mitä hyvänsä mutta pois ne on saatava, minua pelotta aja ahdistaa eikä pää meinaa oikein kestää sairautta.
      Nyt kun olen viimeinkin oppinut hyväksymään itseni ja näkemään itseni kauniina painaa mieltäni tämä sairaus, elämäni on paskaa ihan varmasti viimeiseen saakka....

      PS:Osaako kukaan sanoa onko lentämisestä haittaa NF1 "potilaalle"? Ulkomaanmatka olisi tiedossa ja olen miettinyt tätä kysymystä jo pitkään.

      • mulla myös

        Suomessa on neurofibromatoosipotilailla oma yhdistys, löydät sen osoitteesta www.snf.fi Sieltä löydät keskustelupalstat ja tietoa tapaamisista yms.

        Lentämisestä ei tietääkseni ole mitään haittaa vaikka olisi neurofibromatoosi. Itse olen lentänyt lukuisia kertoja.

        Älä lannistu. Elämää voi elää neurofibromatoosinkin kanssa.


    • jr

      minulta on leikattu 3kertaa ranteesta sellanen möykky ja leikataan nyt syksyllä uudelleen

    • Geenivirheet erheest

      Tutullani on NF1 (mies) Kuten hänen siskollaanm, muilla sukulaisilla ei ole todettu mutta minun nähdäkseni heidän isällään ja isänäidillään on samoja oireita, mm. ovat melko lyhyitä, selkeitä fibroomia iholla.

      Tuttavan oireet: 1 fibrooma aivoissa, ei pitäisi levitä. Näkyviä fibroomia pari oikeassa kädessä, yksi heikosti painaessa tuntuva kaulassa ja pari kyljessä ja pakarassa. Optikusgliooma löytyy.

      Kädestä puuttuu värttinäluu kokonaan, eli käsi taipuu kyynärpään jälkeen kaarevasti ylös, ei saa suoristettua kättä. Oikeasta kädestä siis, värttinäluun tilalla iso lihas, jänteet tuntee kättä puristessa läpi kuinka ne pitää lihaksen ryhdissään.

      Selässä, kyljessä, pakaroissa maitokahviläiskiä, nivusissa kesakoita.

      Oppimisvaikeuksia, motoriikasta en ole huomannut muuta kuin että kaatuu helposti talvella liukkailla keleillä, Reagointikyky hieman hitaampi, tuntuu esimerkiksi ajoneuvolla ajaessaan reagoivan hieman hitaammin kuin muut.

      Ennenaikainen murrosikä, estolääkitys lopetettiin hänen ollessaan 13 joten murrosikä oli kiivas, ennenaikaiseen murrosikään liittyvä kohonnut testosteronitaso ja miehisten paikkojen kookkaus. Testosteronista huolimatta ei äkkipikaisuutta tai agressiivisuutta, huomattavan nopea lihaskasvu.On mieheksi lyhyt ja kaljuuntui nuorella iällä.

      Siskollaan on vaikea skolioosi, huomattavan lyhyt kasvultaan. Vaikea sydänvika, jossa syntyessään keho kierrätti hapetonta verta. Oppimisvaikeuksia, vaikeuksia sosiaalisessa kyvykkyydessä, hengästyy helposti. Motorisesti veljeään kömpelömpi, reaktiokyky taas normaalin ihmisen luokkaa.
      .

      Kyljessä, selässä pari havaittavaa fibroomaa, naamassa iso maitokahviläiskä. Myös ennenaikainen murrosikä, ei vaikuttanut lääkityksen lopetettuaan kehitykseen.

    • rinauauau

      Mulla on tää tauti..
      mulle on alkanut tulla kasvaimia iholle en oo välittäny niistä..mulla on sitmyös semmone läiskä polvi taipeessa..mulla on kavereita..mut vaa yks niistä tietää mun sairaudesta...ite en sinänsä häpee tätä mut onhan tää aikaa sad;\

    • leo!

      Ei niistä kannata välittää :) hyvää jatkoa kaikille !

    • Pekka301

      täällä ois kanssa yks nf1 potilas. ainut oire on lukihäiriö ja heikko kuulo.ois hyvä jos facebookissa ois joku suomen nf1/nf2 yhteisö. olen jos 30 vuotias.

    • uljhuuou

      Onko ketää,m nf2 sairautta sairastavaa täällä?

    • Nf-äiti

      NF-lasten vanhemmille on olemassa suljettu fb-ryhmä, jossa voi jakaa ilon- ja huolenaiheet, tietoa, vinkkejä ja linkkejä sekä löytää lapselle vertaistukikavereita.
      Lämpimästi tervetuloa mukaan!!!
      https://www.facebook.com/groups/1129063837114634/

    • holismi

      Tutullani, joka on alkoholisti, on vuosien mittaan välillä todella paljon ja välillä vähemmän ko. tyypisiä ihonvärisiä patteja ympäri kehoa jopa kämmenselkiin leviten. Ensimmäisen kerran kun ne ilmenivät n. 40 vuotiaana, tutkittiin veriarvoja, sanottiin, että veri "kuin puuroa". Veriarvojen tasaannuttua patitkin vähenivät rajusti. Nyt tilanne on taas pahemmassa vaiheessa.

    • Eikukaanheheh

      Minulla on neurofibromatoosi 1 eikä siitä ole ollu viellä haittoja niin ainakin luulen

    • Nf2

      Olen 14v ja minulla nf tyyppi 2. Oireita: Kasvaimia esim kuulohermossa, hieman heikentynyt kuulo muutamia ihon värisiä patteja kasvoissa ja yksi ns toisessa olkapääässä. Onhan tää aika ikävä sairaus. Ja muut ihmisetkin kattoo varmaan aina ihan ihmeissään että mitä vitun patteja tolla on naamassa. Mutta kai tän kanssa vaan pitää oppia elämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe