vl ja veganismi / kasvissyönti ?

vegaani

Jokin aika sitten kävin kylässä vanhoillislestadiolaisten sukulaisten luona. Olen vegaani eli en käytä mitään eläinkunnan tuotteita. Sen talon väki jo ennestään tiesi, mutta silti oli kahvipöydässä yllättynyttä kun ei kelvannut maito kahviin eikä emännän tekemä pulla. Kyselivät syitä veganismiini. Vastasin, että minusta on väärin tappaa eläimiä ruuaksi varsinkin kun nykyään tehdään niin kevyttä työtä ettei tarvita edes paljoa energiaa ja ylen määrin kasviksia on saatavilla ympäri vuoden. Siihen isäntä, että jumala on antanut luonnon ja eläimet ihmisen vapaaseen käyttöön, joten siitä pitää olla kiitollinen ja syödä kaikkea. Kysyin että onko kasvissyönti sitten synti. Siihen eivät osanneet vastata eikä siihenkään että onko lestadiolaisten joukossa kasvissyöjiä ja vegaaneja. Perheen teini-ikäinen tytär sanoi, ettei hän ainakaan tiedä yhtään ja hänen mielestään "uskovaiset ei saa olla".


Miten on? Onko teidän joukossa kasvissyöjiä tai vegaaneja? Onko Päivämiehessä tai muualla "virallisemmalla" taholla otettu kantaa asiaan?

39

2357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarvitset kasvisten lisäksi joitakin kemikaaleja eli pillereitä. Tiedät mistä on kyse. Vedä vain kemikaaleja naamariisi, niin kohta et tarvitse kasvejakaan syödäksesi. Kerran kuukaudessa vain pyyhit pölyt peräaukostasi.

      • vegaani

        Huh huh mitä soopaa. Toivottavasti tuo ei ollut lestadiolaisten virallinen kanta.

        Otapa veli vähän tarkemmin selkoa asioista. Ei kasvissyöjä mitään lisäpillereitä tarvitsee jos koostaa ruokavalionsa oikein. Tarkemmat selitykset ja perustelut voit lukea tai kysyä tuolta vegaaniruoka-palstalta.


      • tuollaiset
        vegaani kirjoitti:

        Huh huh mitä soopaa. Toivottavasti tuo ei ollut lestadiolaisten virallinen kanta.

        Otapa veli vähän tarkemmin selkoa asioista. Ei kasvissyöjä mitään lisäpillereitä tarvitsee jos koostaa ruokavalionsa oikein. Tarkemmat selitykset ja perustelut voit lukea tai kysyä tuolta vegaaniruoka-palstalta.

        kirjoitukset tyyliin: "Toivottavasti tuo ei ollut lestadiolaisten virallinen kanta." Kyllä tälle palstalle kirjoittavilla se on käytännössä aina OMA kanta, ei tuollaisiin asioihin varmaan mitään "virallista kantaa" olekaan.

        Ole vaan vegaani, jos siltä tuntuu, ja kyllä vl voi hyvin myös olla vegaani, jos huvittaa. Ehkä eri asia on, jos ruokavalioon liittyy joku kristinuskolle vieras ideologia.


      • admata.

        >>
        Tarvitset kasvisten lisäksi joitakin kemikaaleja eli pillereitä.
        >>

        Johan on puppua sinulle kerrottu.

        Kasvissyöjä ei tarvitse yhtään mitään pillereitä tai lisäravinteita kasvissyöntinsä lisäksi.

        Esimerkiksi soijapapujaloste tofu sisältää ravintoarvoiltaan aivan kaiken, minkä lihakin.


      • Gulja

        Sisältääkö ne b12-vitamiinin kaikki tarvittavat tyypit riittävän runsaasti?


      • Gulja
        admata. kirjoitti:

        >>
        Tarvitset kasvisten lisäksi joitakin kemikaaleja eli pillereitä.
        >>

        Johan on puppua sinulle kerrottu.

        Kasvissyöjä ei tarvitse yhtään mitään pillereitä tai lisäravinteita kasvissyöntinsä lisäksi.

        Esimerkiksi soijapapujaloste tofu sisältää ravintoarvoiltaan aivan kaiken, minkä lihakin.

        Soijaa ei pitäisi syödä, koska sen viljelytapa on pääasiassa sellainen, jossa sademetsää tuhotaan, erityisesti Amatsonia.


    • ns. vegaaneja

      vl:iä. Ei siinä sinäänsä pitään pahaa ole. Mutta perustelu, että eläimiä ei saa syödä, koska se ei ole oikein on väärä. Raamatun mukaan ne on annettu ihmiselle juuri sitä varten.

      On kauheata katsoa ala-asteella kuinka pienet noin ranteen vahvuset tytöt syövät vain hennettä...

      Oma näkemykseni on että totaali eläinperäisistä aineista kieltäytyminen on tämänpäivän "muotisairaus".

      • Vegaani

        Kyllä vegaanikin voi olla lihava... ei se automaattisesti tarkoita sitä, että on laiha ja heiveröinen!! Tiedän pari karskia miestä, jotka ovat vegaaneja ja jotka tekevät raskasta ruumiillista työtä.

        Nykyihminen ei todellakaan varjele luomakuntaa. Joskus menneinä aikoina niin olikin, eläimiä kunnioitettiin ja tapettiin vain sen verta kuin tarpeen oli. Nykyään eläimiä suurinpiirtein viljellään epäinhimillisissä oloissa.


    • Vl-mies

      Vl:t ovat ihmisiä siinä missä muutkin ja kullakin on vaivansa. Myös heidän joukossaan on vegaaneja, mutta käsittääkseni vain terveyssyistä. Mutta varsinkin meillä pohjoisessa kasvisten antama ravinto on niin epätäydellistä, että se ei riitä täysipainoiseen ruokaan. Siksi syödään eläinkunnan tuotteita, että niiden kautta kiertänyt ravinto on erittäin tehokasta ja valmiimpaa käytettäväksi ihmiselle. Kysymys ei ole mainitsemastasi elämän ja työn raskauden vaatimasta ravinnon määrästä, vaan sen laadusta. Mutta jos tulet toimeen kasviksilla, syö niitä kaikin mokomin. Uskon asiasi olleen isäntäperheellesi vain sen verran outo ja uusi, että hedän reaktionsa oli kuvaamasi kaltainen. Päivämies puolestaan on hengellinen lehti, jossa jää käsittelemättä monia muitakin asioita kuin vegetarismi. Eiköhän siitä löydy tarpeeksi tietoa muissa lehdissä.

    • Pilli

      Oliko ne emännän pullat lihapullia?

      • vegaani

        Johan murjasit :D :D

        No, oli ne melkein eli niidenkin valmistamiseksi jouduttu välillisesti tappamaan ja kiduttamaan eläimiä. Niissä oli maitoja ja kananmunaa, jotka molemmat ovat eläinkunnan tuotteita. Arvaan että seuraavaksi kysyt, että mitenkä muka maidon takia tapetaan eläimiä. Ei tapeta ihan suoranaisesti, mutta jotta lehmä lypsäisi, joudutaan se saattamaan raskaaksi ja nämä pikku vasikat usein tapetaan jo vauvoina. Toinen asia on se, että maidontuotanto on sidoksissa lihantuotantoon eli lypsylehmät teurastetaan jossain vaiheessa.


    • aida

      kantaa veganismiin. Vl voi olla vegaani, jos haluaa.

      Tuossa kahvipöytäkeskustelussa oli ongelman ydin.Raamatun mukaan eläinten tappaminen ja syöminen ei ole syntiä, sinun mielestäsi se on väärin.Tavallaan filosofiasi syömisen suhteen on ristiriidassa Raamatun kanssa. Voisin ajatella olevani vegaani, mutta en samalla perusteella kuin sinä.Kenties terveyssyistä sitten.Kasvissyönti ei ole synti vl-käsityksen mukaan. Sinänsä sinun ajattelutapasi on minulle ok.

    • .....

      ei ole yhtään outoa, jos ihmetellään, miksi maito tai pulla eivät kelpaa vegaanille. Eiväthän ne ole "eläinkunnan tuotteita" sanan varsinaisessa merkityksessä: "tavallinen" ihminen kun tarkastelee asiaa yleensä akselilla kasvissyöjä - lihansyöjä, eikä ajattele elintarviketuotannon taustalla olevia prosesseja. Nykyisin erityisruokavalioihin liittyy usein joitain kristinuskolle vieraita ideologioita, mutta ei vegetarismissa sinänsä mitään pahaa ole, se on jokaisen oma valinta.

    • En ole vl, mutta kommentoinpa sivusta.

      Monella lihansyöjällä menee käsitteet sekaisin, eivätkä he erota vegetaristia ja vegaania. Tästä varmaan johtuu ihmettely maidosta. Itse olen lakto-ovo-vegetaristi. Vegaanius olisi ihanne, mutta siihen en ole päässyt ihan mukavuudenhalusta.

      Vl:ät perustelevat lihan syöntiä sillä, että Raamatussa eläimet alistetaan ihmisten vallan alle. Monet kuitenkin unohtavat, että Jumala asetti ihmiset SUOJELEMAAN JA VARJELEMAAN muuta luomakuntaa. Teholihantuotanto tuskin kuuluu muuhun kuin ihmisten ahneuteen:(

      On hyvä muistaa että alunperin paratiisissa Jumala antoi ruuaksi vain kasviksia ja hedelmiä. Liha tuli kuvioihin mukaan vasta syntiin lankeamuksen jälkeen...

      Vt:n profeetta Daniel kieltäytyi kuninkaan lihapöydistä ja vaati kasvisruokaa itselleen ja palvelijalleen. Raamattu kertoo että hän oli terveempi ja voi peremmin kuin lihaa syövät nuoret...

      En voi kuvitella että Jeesus söisi lihaa tänä päivänä, jolloin tuotantoeläimet on jalostettu keskitysleireihin kärsimään koko elinkaarensa vain tyydyttääksemme meidän kurjien himojamme!! Siitä ei ole varmaa tietoa, söikö Jeesus lihaa vai ei. Alkuperäinen sana, josta lammas on käännetty, ei tarkoita pelkästään lammasta, vaan myös viljasta tehtyä ruokaa...

      Vl:ät perustelevat usein alkoholikieltoaan seuraavalla:

      Room. 14:21
      Hyvä on olla lihaa syömättä ja viiniä juomatta ja karttaa sitä, mistä veljesi loukkaantuu tai joutuu lankeemukseen tai heikoksi tulee

      Kuitenkin samat ihmiset vetävät pihviä kasvissyöjän edessä ja jotkut vielä närkästyvät siitä ettei liha kelpaa...

      Eivät ne eläimet ole teistä kenellekään mitään pahaa tehneet, joten miettikää seuraavalla kerralla kun syötte lihaa, että miksi haluatte osallistua kärsimyksen tuottamiseen viattomille tunteville olennoille!!

      • ......

        jossain kohti Raamattua esitetään "lopun ajan" merkkeinä se, että eläimet korotetaan ihmisten yläpuolelle. Minusta nämä merkit ovat nähtävissä nykyajassa... Nuoret perheet esimerkiksi saattavat miettiä, hankkiako lapsi vai koira. Ikään kuin ne olisivat jotenkin rinnastettavissa!! Kaiken maailman fanaattisia eläinten oikeuksien puolustajia ja kauhistelijoita on pilvin pimein, vaikka samaan aikaan ihmiset kärsivät monella tapaa. Olen eläinrakas ihminen, enkä voi hyväksyä eläinten julmaa kohtelua, mutta kyllä ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on lahjoittanut kuolemattoman sielun.


      • admata.
        ...... kirjoitti:

        jossain kohti Raamattua esitetään "lopun ajan" merkkeinä se, että eläimet korotetaan ihmisten yläpuolelle. Minusta nämä merkit ovat nähtävissä nykyajassa... Nuoret perheet esimerkiksi saattavat miettiä, hankkiako lapsi vai koira. Ikään kuin ne olisivat jotenkin rinnastettavissa!! Kaiken maailman fanaattisia eläinten oikeuksien puolustajia ja kauhistelijoita on pilvin pimein, vaikka samaan aikaan ihmiset kärsivät monella tapaa. Olen eläinrakas ihminen, enkä voi hyväksyä eläinten julmaa kohtelua, mutta kyllä ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on lahjoittanut kuolemattoman sielun.

        Aika kaukaa haettua...

        Olisi kyllä mielenkiintoista lietää paikka, jossa ennustetaan eläinten nostaminen ihmisten yläpuolelle. Kyllä ihminen niin itsekäs on, että tuskin tulee tapahtumaan. Jos tasa-arvoon päästäisiin, niin hyvä olisi. Tuskin kuitenkaan...

        >>
        Kaiken maailman fanaattisia eläinten oikeuksien puolustajia ja kauhistelijoita on pilvin pimein, vaikka samaan aikaan ihmiset kärsivät monella tapaa.
        >>

        Kärsivät ihmiset eivät puolestaan millään tavoin oikeuta sortamaan eläimiä. Toki ihmisoikeudet ovat tärkeitä myös. Usein vegaanit ja vegetaristit ovat lihansyöjiä aktiivisempia myös ihmisoikeuksien puolustajian;)

        Lihateollisuus on omalta osaltaan syyllinen mm. ihmisten nälänhätään, sillä yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 9 kiloa viljaa. Mikäli tällä viljalla ruokittaisiin ihmisiä, niin yhdenkään ihmisen ei tarvitsisi nähdä nälkää!

        >>
        ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on lahjoittanut kuolemattoman sielun.
        >>

        Tuon väitteen uskallan sanoa olevan täyttä puppua. Raamatusta ei löydy väitettä että vain ihmisellä on sielu. Päinvastoin:

        Saarnaaja 3:
        "19 Sillä ihmislasten käy niinkuin eläintenkin; sama on kumpienkin kohtalo. Niinkuin toiset kuolevat, niin toisetkin kuolevat; yhtäläinen henki on kaikilla. Ihmisillä ei ole mitään etua eläinten edellä, sillä kaikki on turhuutta.
        20 Kaikki menee samaan paikkaan. Kaikki on tomusta tullut, ja kaikki palajaa tomuun.
        21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?"


      • vlm.

        ...pikkusen taas vaihtaa näkemyksiä, mutta tämänkin keskustelun me kävimme joskus taannoin. Joskus aina lueskelen täällä.

        Hyvää kesän jatkoa sulle.


      • ........
        admata. kirjoitti:

        Aika kaukaa haettua...

        Olisi kyllä mielenkiintoista lietää paikka, jossa ennustetaan eläinten nostaminen ihmisten yläpuolelle. Kyllä ihminen niin itsekäs on, että tuskin tulee tapahtumaan. Jos tasa-arvoon päästäisiin, niin hyvä olisi. Tuskin kuitenkaan...

        >>
        Kaiken maailman fanaattisia eläinten oikeuksien puolustajia ja kauhistelijoita on pilvin pimein, vaikka samaan aikaan ihmiset kärsivät monella tapaa.
        >>

        Kärsivät ihmiset eivät puolestaan millään tavoin oikeuta sortamaan eläimiä. Toki ihmisoikeudet ovat tärkeitä myös. Usein vegaanit ja vegetaristit ovat lihansyöjiä aktiivisempia myös ihmisoikeuksien puolustajian;)

        Lihateollisuus on omalta osaltaan syyllinen mm. ihmisten nälänhätään, sillä yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 9 kiloa viljaa. Mikäli tällä viljalla ruokittaisiin ihmisiä, niin yhdenkään ihmisen ei tarvitsisi nähdä nälkää!

        >>
        ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on lahjoittanut kuolemattoman sielun.
        >>

        Tuon väitteen uskallan sanoa olevan täyttä puppua. Raamatusta ei löydy väitettä että vain ihmisellä on sielu. Päinvastoin:

        Saarnaaja 3:
        "19 Sillä ihmislasten käy niinkuin eläintenkin; sama on kumpienkin kohtalo. Niinkuin toiset kuolevat, niin toisetkin kuolevat; yhtäläinen henki on kaikilla. Ihmisillä ei ole mitään etua eläinten edellä, sillä kaikki on turhuutta.
        20 Kaikki menee samaan paikkaan. Kaikki on tomusta tullut, ja kaikki palajaa tomuun.
        21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?"

        kovinkaan kaukaa haettua.

        Valitettavsti en jaksa alkaa selaamaan koko Raamattua läpi, että löytäisin sen kohdan, voin kyllä muistaa väärinkin, mutta mielestäni olen sen sieltä joskus lukenut.

        Olen samaa mieltä siitä, että "Kärsivät ihmiset eivät puolestaan millään tavoin oikeuta sortamaan eläimiä", mutta tarkoitinkin kommentillani lähinnä sitä, että ihmisarvo menee aina eläimen "oikeuksien" edelle.

        Lihateollisuuden syyllisyys nälänhätään on kyllä mielestäni vielä kauempaa haettu... Lihateollisuutta suurempi syyllinen on vaikkapa aseteollisuus, tai yleisellä tasolla ihmisten itsekkyys.

        >> ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan
        >> kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on
        >> lahjoittanut kuolemattoman sielun.
        > Tuon väitteen uskallan sanoa olevan täyttä
        > puppua.

        Oletpa sinä rohkea. Silloin et usko, niinkuin Raamattu ja kristinusko opettaa.

        Olen kyllä itsekin ihmetellyt sitä Saarnaajan kirjaa. Sehän näyttää olevan täysin ristiriidassa muun Raamatun opetuksen kanssa ja käytännössä näyttää väittävän, ettei mitään kuolemanjälkeistä elämää olekaan. En tiedä, miten kristityt - minkä sortin kristityt tahansa - ovat tätä Raamatun kohtaa selittäneet...


      • admata.
        vlm. kirjoitti:

        ...pikkusen taas vaihtaa näkemyksiä, mutta tämänkin keskustelun me kävimme joskus taannoin. Joskus aina lueskelen täällä.

        Hyvää kesän jatkoa sulle.

        >>
        mutta tämänkin keskustelun me kävimme joskus taannoin.
        >>

        Muistan kyllä että olemme aiheesta keskustelleet. Voihan sitä palata juttuun jos siltä tuntuu;)

        Hyvät kesän jatkot myös sinulle ja mukavia suviseuroja, jonne varmaan lienet menossa:)


      • admata.
        ........ kirjoitti:

        kovinkaan kaukaa haettua.

        Valitettavsti en jaksa alkaa selaamaan koko Raamattua läpi, että löytäisin sen kohdan, voin kyllä muistaa väärinkin, mutta mielestäni olen sen sieltä joskus lukenut.

        Olen samaa mieltä siitä, että "Kärsivät ihmiset eivät puolestaan millään tavoin oikeuta sortamaan eläimiä", mutta tarkoitinkin kommentillani lähinnä sitä, että ihmisarvo menee aina eläimen "oikeuksien" edelle.

        Lihateollisuuden syyllisyys nälänhätään on kyllä mielestäni vielä kauempaa haettu... Lihateollisuutta suurempi syyllinen on vaikkapa aseteollisuus, tai yleisellä tasolla ihmisten itsekkyys.

        >> ihminen on Raamatunkin mukaan "luomakunnan
        >> kruunu", ainoa elävä olento, jolle Jumala on
        >> lahjoittanut kuolemattoman sielun.
        > Tuon väitteen uskallan sanoa olevan täyttä
        > puppua.

        Oletpa sinä rohkea. Silloin et usko, niinkuin Raamattu ja kristinusko opettaa.

        Olen kyllä itsekin ihmetellyt sitä Saarnaajan kirjaa. Sehän näyttää olevan täysin ristiriidassa muun Raamatun opetuksen kanssa ja käytännössä näyttää väittävän, ettei mitään kuolemanjälkeistä elämää olekaan. En tiedä, miten kristityt - minkä sortin kristityt tahansa - ovat tätä Raamatun kohtaa selittäneet...

        ...Etten uskoisi niinkuin Raamattu opettaa, vaikka viestissäni oli juuri Raamatun ilmoittama kanta...

        >>
        Oletpa sinä rohkea. Silloin et usko, niinkuin Raamattu ja kristinusko opettaa.

        Olen kyllä itsekin ihmetellyt sitä Saarnaajan kirjaa. Sehän näyttää olevan täysin ristiriidassa muun Raamatun opetuksen kanssa ja käytännössä näyttää väittävän, ettei mitään kuolemanjälkeistä elämää olekaan.
        >>

        Eikö Saarnaajan kirja olekaan sinun Raamatussasi? Se on ainoa kohta, minkä minä olen löytänyt Raamatusta, jossa mainitaan jotain ihmisen ja eläinten suhteesta kuoleman jälkeen.

        Omasta mielestäni tuo paikka ei mitenkään kyllä viittaa siihen, ettei kuoleman jälkeistä elämää olisi. Siinä ainoastaan kyseenalaistetaan ajatus että ihmisillä luonnostaan on ja eläimillä ei. Tämä käy ilmi tässä:
        "21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?"

        Se, että vain ihmisellä on sielu, on vanha katolisen kirkon kanta. Raamatusta moista kantaa ei kuitenkaan käsittääkseni löydy, vaikka ajatus kristinuskossa voimakkaana elääkin;)


      • sinä sitten
        admata. kirjoitti:

        ...Etten uskoisi niinkuin Raamattu opettaa, vaikka viestissäni oli juuri Raamatun ilmoittama kanta...

        >>
        Oletpa sinä rohkea. Silloin et usko, niinkuin Raamattu ja kristinusko opettaa.

        Olen kyllä itsekin ihmetellyt sitä Saarnaajan kirjaa. Sehän näyttää olevan täysin ristiriidassa muun Raamatun opetuksen kanssa ja käytännössä näyttää väittävän, ettei mitään kuolemanjälkeistä elämää olekaan.
        >>

        Eikö Saarnaajan kirja olekaan sinun Raamatussasi? Se on ainoa kohta, minkä minä olen löytänyt Raamatusta, jossa mainitaan jotain ihmisen ja eläinten suhteesta kuoleman jälkeen.

        Omasta mielestäni tuo paikka ei mitenkään kyllä viittaa siihen, ettei kuoleman jälkeistä elämää olisi. Siinä ainoastaan kyseenalaistetaan ajatus että ihmisillä luonnostaan on ja eläimillä ei. Tämä käy ilmi tässä:
        "21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?"

        Se, että vain ihmisellä on sielu, on vanha katolisen kirkon kanta. Raamatusta moista kantaa ei kuitenkaan käsittääkseni löydy, vaikka ajatus kristinuskossa voimakkaana elääkin;)

        sitä mieltä, ettei ihminen ja eläin eroa millään tavalla toisistaan?

        Raamatussa sanotaan, että Jumala teki ihmisen kaltaisekseen, "Jumalan kuvaksi", mikä minusta viittaa siihen, että ihminen sai kuolemattoman sielun. Ihmisen Jumala itse asetti eläinten yläpuolelle.

        26. Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
        27. Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.


      • admata.
        sinä sitten kirjoitti:

        sitä mieltä, ettei ihminen ja eläin eroa millään tavalla toisistaan?

        Raamatussa sanotaan, että Jumala teki ihmisen kaltaisekseen, "Jumalan kuvaksi", mikä minusta viittaa siihen, että ihminen sai kuolemattoman sielun. Ihmisen Jumala itse asetti eläinten yläpuolelle.

        26. Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
        27. Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

        ...Että Jumala loi ihmisen viljelemään ja varjelemaan.

        1. Moos. 2:15
        Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä.

        >>
        sitä mieltä, ettei ihminen ja eläin eroa millään tavalla toisistaan?
        >>

        Olen sitä mieltä että ihminen on yksi laji muiden joukossa, mitä Jumala loi. Biologisesti ihminen on eläin. Abstrakti ajattelu on ainoita etuja, mitä miellä on muihin eläimiin nähden. Tosin tästäkään ei ole varmaa tietoa, sillä mistäpä sitä tietää, vaikka eläimetkin kykenisivät siihen.

        Raamatussa Jumala loi niin eläimet kuin ihmisetkin. "Jumalan kuvasta" voidaan vetää tulkintoja vaikka mihin. Raamatussa ei yksiselitteisesti todeta ettei eläimillä olisi sielua tai että Jumala olisi antanut sielun vain ihmisille.

        Sitäpaitsi eläimen sielu on sivuseikka. Olipa eläimellä sielua tai ei, niin eläin kärsii niin fyysisesti kuin psyykkisestikin siinä missä ihminenkin. Näen yksiselitteisenä pahana ja vääränä satuttaa toisia tuntevia ja eläviä olentoja. Ei tähän sielua tarvita, vaan empatiaa. Kykytä asettua toisen asemaan. "Tee toiselle niin kuin haluat itsellesi tehtävän."...


      • admata.
        admata. kirjoitti:

        ...Että Jumala loi ihmisen viljelemään ja varjelemaan.

        1. Moos. 2:15
        Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä.

        >>
        sitä mieltä, ettei ihminen ja eläin eroa millään tavalla toisistaan?
        >>

        Olen sitä mieltä että ihminen on yksi laji muiden joukossa, mitä Jumala loi. Biologisesti ihminen on eläin. Abstrakti ajattelu on ainoita etuja, mitä miellä on muihin eläimiin nähden. Tosin tästäkään ei ole varmaa tietoa, sillä mistäpä sitä tietää, vaikka eläimetkin kykenisivät siihen.

        Raamatussa Jumala loi niin eläimet kuin ihmisetkin. "Jumalan kuvasta" voidaan vetää tulkintoja vaikka mihin. Raamatussa ei yksiselitteisesti todeta ettei eläimillä olisi sielua tai että Jumala olisi antanut sielun vain ihmisille.

        Sitäpaitsi eläimen sielu on sivuseikka. Olipa eläimellä sielua tai ei, niin eläin kärsii niin fyysisesti kuin psyykkisestikin siinä missä ihminenkin. Näen yksiselitteisenä pahana ja vääränä satuttaa toisia tuntevia ja eläviä olentoja. Ei tähän sielua tarvita, vaan empatiaa. Kykytä asettua toisen asemaan. "Tee toiselle niin kuin haluat itsellesi tehtävän."...

        On totta että Raamatussa kuvataan se, kuinka ihmiselle on annettu paljon valtaa. Raamattu kokonaisuudessaan on ilmoitus siitä että Jumala on antanut ihmiselle vallan lisäksi myös vastuuta. Tuo vastuu painaa niin paljon, ettemme sitä yksinään kykene kantamaan. Siksi Jeesusta tarvitaan;)

        Luuk. 12:48
        Sitä taas, joka ei tiennyt, mutta teki semmoista, mikä lyöntejä ansaitsee, rangaistaan vain muutamilla lyönneillä.
        --> Sillä jokaiselta, jolle on paljon annettu, myös paljon vaaditaan; ja jolle on paljon uskottu, siltä sitä enemmän kysytään


      • admata.
        vlm. kirjoitti:

        ...pikkusen taas vaihtaa näkemyksiä, mutta tämänkin keskustelun me kävimme joskus taannoin. Joskus aina lueskelen täällä.

        Hyvää kesän jatkoa sulle.

        ...Kuinka kerroit että voisit olla syömättä lihaa, jos ruokailisimme yhdessä:)

        No, en minä sellaista vaatisi enkä lihansyöjistä sinänsä loukkaannu, mutta toteampahan vain että kaltaisesi suvaitsevaisuus on valitettavasti vielä harvinaista.


      • kirjoitus

        Kiitos, admata :)


      • admata.
        kirjoitus kirjoitti:

        Kiitos, admata :)

        ...Joka avauksen kirjoitti.

        Itse olen vain vegetaristi, joka kohteliaasti kylässä syö isännän tarjoaman pullan;)


      • admata.
        admata. kirjoitti:

        ...Joka avauksen kirjoitti.

        Itse olen vain vegetaristi, joka kohteliaasti kylässä syö isännän tarjoaman pullan;)

        Näköjään silmät hieman harittaa kun ei oo rillejä päässä. Kuvittelin nähneeni kommentin vastauksena avaukseen, mutta minullehan tuo olikin tarkoitettu.


      • vlm.
        admata. kirjoitti:

        ...Kuinka kerroit että voisit olla syömättä lihaa, jos ruokailisimme yhdessä:)

        No, en minä sellaista vaatisi enkä lihansyöjistä sinänsä loukkaannu, mutta toteampahan vain että kaltaisesi suvaitsevaisuus on valitettavasti vielä harvinaista.

        ...sen sinun vuoksesi ja varmasti söisimme hyvillä mielin molemmat.

        Olemme menossa suviseuroihin huomenna(pe) ja sunnuntaina takaisin molempien töiden vuoksi.

        Olisihan meillä paljon keskusteltavaa näistä asioista ja sitä on käytykin, mutta on piristävää moikata välillä, eikä alkaa säätämään näkemyseroista ensimmäisenä kun jotain haluaa sanoa.

        Lämpimin mielin muistelen sinua ja keskusteluja, joita kävimme.


    • vegaani

      Kiitän vastauksista ja keskustelusta. Vähän sitä mitä arvelinkin, mutta lisävalaistusta tuli. Perusristiriita kuitenkin näkyy olevan lestadiolaisuuden ja eettisen (eläinoikeus)veganismin välillä, mutta eihän se estä rinnakkaineloa ja ystävällistä kanssakäymistä. Minäkin aion edelleen vierailla lestadiolaisten sukulaisten luona, mutta jatkossa vien tuliaisiksi vegaanista pullaa, tattaripipareita, suklaakakkua tms. Melkein kaikki herkuthan voi tehdä vegaanisesti.

      Sen verran tosiaan olen lähellä lestadiolaisuutta, että tunnen nuo perusväittämät ihmisen luomakunnan herruudesta ja siitä, että koko muu luonto on asetettu ihmisen käyttöön. No, kun tämä on lestadiolaispalsta, en halua kovin voimakkaasti lähteä niitä polemisoimaan. Kysymys on uskosta, ja lestadiolaisten usko perustuu Raamattuun ja sen jälkeisiin kristillisiin opetuksiin (Luther, Laestadius). Minä taas en ole edes minkään sortin kristitty enää, vaan elämänkatsomukseni perustuu, hyvin löyhästi kylläkin, buddhalaiseen kaikkien elämänmuotojen kunnioitukseen ja hyvyyden harjoittamiseen, ts. kaikki, mikä vahingoittaa toista elävää olentoa tai itseä on pahasta eli syntiä (synti kait tulee ruotsin kielen sanasta "synd"?).

      Vegaaniasiassa ei siis olla kovin lähellä toisiamme, mutta ihan niin kuin teistäkin monet näkevät veganismissa hyviä puolia (terveelliseen ja kohtuulliseen syömiseen pyrkiminen), minäkin näen ja olen nähnyt lestadiolaisuudessa paljon kaunista ja arvokasta, erityisesti sillä tunnepuolella ja muissa uskonne hedelmissä. Itse oppia (sen filosofista puolta) on sitten jo vaikeampi hyväksyä tai uskoa.

      Joka tapauksessa, toivon menestystä suviseuroille. Kyllä minä itsekin käyn nettisivuilla katsomassa kuvia ja kuuntelemassa muutaman Siionin laulun.

      Rauhaa!

      t. vegaani

    • Hyttytyttö

      Suviseuroissa tulisi mielestäni olla vegaaniruokaa myös.

    • Anorexianoire

      Teini-ikäisillä kasvissyöjillä saattaa olla suurempi riski sairastua syömishäiriöön kuin heidän kaikkiruokaisilla ikätovereillaan, väittävät yhdysvaltalaiset tutkijat. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa selvisi, että nuoret vegetaristit olivat tyytymättömämpiä painoonsa ja vartaloonsa ja punnitsivat itseään useammin kuin sekaruokaa syövät ikätoverinsa. Tavallisin syy kasvivaihtoehtoon oli halu pudottaa tai ylläpitää saavutettua ihannepainoa. Vegetaristinuoret turvautuvat muita ikätovereitaan hanakammin terveydelle haitallisiin painonhallintakeinoihin kuten oksenteluun ja ulostuslääkkeiden käyttöön, mikä on tyypillistä myös syömishäiriöistä kärsiville.

      Finfood-uutispalvelun haastattelema ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syömishäiriöyksiköstä vahvistaa, että vegetarismi ja syömishäiriö voivat esiintyä nuorella rinta rinnan. "Suuri osa syömishäiriöpotilaista on jonkinasteisia kasvissyöjiä, sillä monet jättävät esimerkiksi punaisen lihan kokonaan pois."

      Nuori sairastuu tavallisesti ensin syömishäiriöön ja vaihtaa sitten kasvisruokavalioon, jotta voisi säädellä syömistään. Joissakin tapauksissa järjestys saattaa kuitenkin olla myös päinvastainen. "Osa nuorista saattaa ensin laihtua tahattomasti kasvisruokavalioon siirtymisen seurauksena, mikä voi sitten laukaista syömishäiriön", Viljanen kuvailee.

      Tavallisimpia syömishäiriöitä ovat pakonomaisena laihduttamisena ilmenevä anoreksia nervosa ja ahmimishäiriönä tunnettu bulimia nervosa. Anoreksiaan arvioidaan nykyisin sairastuvan noin 0,2 - 0,8 prosenttia ja bulimiaan noin 1 - 5 prosenttia länsimaisista nuorista naisista. Syömishäiriöt ovat yleistymässä myös nuorten miesten keskuudessa. Miehillä bulimia on anoreksiaa yleisempää.

      • Rehujensyöjä

        Mitä paskaa....


    • OngelmatKullakin

      Minä taas saan omantunnon ongelmia kasvien syönnistä. En voi tietää, onko esimerkiksi salaatti tai kaali varmasti kuollut jo kaupasta ostaessani vai kuoleeko se minussa suolahapossa ja pepsiinissä uidessaan. En kuitenkaan nyrpistä nenääni jonkun tarjotessa ruokaa, jossa on heiniä.

      • Mörri.möykky

        Oletpa olevinasi hauska... menehän jo nukkumaan siitä, muista pestä hampaat.


    • 3478765

      Kannattaisi selvittää B12 vitamiinin saanti jos on kasvissyöjä.

    • sekos

      Kaikesta sitä pitää tehdäkin "ongelma"! Mikäpäs sen terveellisempää kuin kasvis-syönti, kun se oikein koostaa, että saa tarvittavat ravintoaineet. Tietoa on saatavilla. Itseänikin "ällöttää" syödä esim. broileria, joka on tuotettu "tehokanaloissa" ja syötetty "myyntikuntoon", ties minkälaisilla rehuilla. Luomu ja oma tuottama ravinto olisi ehkä parasta, ainakin tietäisi mitä sisäänsä "lappaa".
      Valkoista viljaa käytetään pullataikinaan, ja viljapelloillekin kylvetään "myrkkyjä", sieltä ne sitten kulkeutuvat ihmisiin, "myrkyt"! Samoin lehmille syötetään sitä "myrkkyviljaa". Luoja on kyllä kehottanut ihmisiä viljelemään ja varjelemaan maata, mutta tämän päivän tehotuotanto menee jo "yli ymmärryksen". Kaikessa olisi hyvä olla kohtuus. Nämä ruoka-asiat eivät ole ns. uskonasioita, vaan sitä tavan arkielämää, joista kukin itse päättää. Olkaa vapaasti kasvis-syöjiä !

    • valoakansallejokap

      vieläkö mahtaa vegaanit olla elossa vai joko on vilkkuauto vienyt neuvolan puntariin hehe.

      kun veeällät ei tunne Raamattua niin tietenkään he eivät tiedä sitäkään että se saarnaajan kirjan kohta on käännetty väärin ja siksi se on kummallinen.

      vain ihmiseen Jumala puhalsi oman Ikuisen Henkensä, eläimiin ei sitä asetettu.

      ei edes punkkeihin joten siitä vaan litistämään punkki heti tavatessa.

      • Random-selfie

        Niinhän sinä omassa rajoittuneessa mielessäsi luulet... ei voi kuin nauraa kaltaisillesi älyn apukoululaisille.


      • olikokallis
        Random-selfie kirjoitti:

        Niinhän sinä omassa rajoittuneessa mielessäsi luulet... ei voi kuin nauraa kaltaisillesi älyn apukoululaisille.

        Ahaa kerro mistä hankit mittarisi jolla mittaat foorumikirjoittajan älyn määrää, kiinastako tilasit !?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe