Olin sairaana melkein kuukauden. Sille ajalle oli sovittuna kaksi työpäivää. Olin siis poissa kaksi päivää, joista ensimmäinen oli puolisentoista viikkoa sairastumiseni alusta, toinen viikkoa myöhemmin.
Ymmärrän, että laki määrää työnantajan maksamaan palkkaa sairastumispäivältä ja yhdeksältä arkipäivältä. Työsuojelun sivuilla sanotaan näin, ja näin minäkin sen ymmärrän:
'Lain mukaan sairausajan palkkaa maksetaan sairastumispäivältä, jos se olisi ollut työntekijän työpäivä, ja sitä seuraaviin yhdeksään arkipäivään sisältyviltä työpäiviltä.'
Palkanlaskija kuitenkin tulkitsi lakia niin, että tuo yhdeksän päivän jakso alkoi ilmoittamastani sairastumispäivästä. Näin jälkimmäinen päivä jäi maksamatta.
Mitä mieltä olette? Miten teille on maksettu palkkaa, kun olette ollut sairaana useampia viikkoja?
Kuten normaalisti, en mennyt lääkäriin heti ensimmäisenä päivänä, koska flunssat yleensä parantuvat itsestään. En tarvinnut lääkärintodistusta, koska puoleentoista viikkoon ei ollut töitä. Sitten kuitenkin aloin tuntea oloni niin huonoksi, että menin lääkäriin. Hän ei suostunut kirjoittamaan lääkärintodistusta takautuvasti. Jos nyt hakisin Kelan sairaspäivärahaa tuolle palkattomalle sairausajalle, Kela vaatii lääkärintodistuksen sairastumisen alusta asti, jota en siis voi heille antaa.
Eikö olisi hullua, jos tuo palkanmaksuvelvollisuus tosiaan aloitettaisiin heti siitä päivästä, kun joku vapaalla viikollaan sairastuu, ei rasita terveyskeskusta, vaan parantelee itseään kotona? Yritetäänkö tässä saada kaikki sairastuneet heti ryntäämään terveyskeskukseen, siltä varalta, että tauti kestää viikkoja? Sehän olisi ihan hölmöä! Ja kyseessä on 'hyvinvointi'-alue palkan maksajana. Eikö heillä ole työvoimapula? Miksi patistaa ihmisiä sairaana terkkariin istumaan kuumeessa, muita tartuttamaan? Vai voiko sairaustodistuksen saada puhelimitse - ei kai sentään? Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun olisin pyytämässä palkkaa sairausajalta. Yleensä otan ne päivät palkattomana. Terkkariin on kymmeniä kilometrejä. Kuka jaksaa lähteä sairaana terveyskeskukseen!
Olisi ihana kuulla toisten kokemuksia ja tietoja ja käsityksiä asiasta.
Mistä päivästä sairausajan palkanmaksu alkaa?
3
131
Vastaukset
- Anonyymi
Pitää kertoa se ensimmäinen työpäivä sairastumispäiväksi. Jos menet sinä päivänä pyytämään sairaslomaa, lääkäri tuskin uskoo, että keuhkokuume alkoi sinä päivänä! Jos hän kuitenkin antaa antibioottien lisäksi sairaslomaa, jääkö se sitten palkanlaskijan tehtäväksi arvioida, milloin itse asiassa sairastuit, jotta voi alkaa yhdeksän päivän ynnäämisensä sieltä?
Ei se niin voi mennä. Totta kai sairausajan palkanmaksu alkaa sovitusta työpäivästä ja jatkuu sen yhdeksän päivää, niiltä päiviltä, jotka olisi ollut töitä. Selvä asia.- Anonyymi
Totta. Noin on. Lääkäriin ei tietysti kukaan ensimmäisestä nuhapäivästä mene, ellei se satu olemaan työpäivä. Lääkäri ei kirjoita sairaslomaa takautuvasti, joten kannattaa mennä lääkäriin juuri sinä ensimmäisenä työpäivänä, jos suinkin jaksaa.
Miten se nyt oli sen ensimmäisen sairaspäivän palkattomuuden kanssa? Onko se jo tullut voimaan? Jos on sairaana vain yhden päivän, onko se nyt palkaton?
- Anonyymi
Siitä kun aivastat ensimmäisen kerran. Äänität aivastuksen ja viet lääkärille. Lääkäri tekee audiovisuaalisen analyysin autenttisuudesta, jonka jälkeen saat saikkua ihan stanasti. ok?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2123916Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii632485Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3922326- 472243
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua321531Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.
Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul5151295Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em931271- 561257
- 721186
Jumala puhui minulle
Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles1251136