Puolisoilla on v. 2008 laadittu hallintaoikeustestamentti , jossa leskelle määrätty elinikäinen hallintaoikeus kaikkeen ensiksi kuolleen puolison (kuolinpesän) omaisuuteen. Testamentissa määrätty myös, että pesä pidettävä jakamattomana lesken kuolemaan saakka. Puoliso kuollut v. 2012, silloin toimitettu perunkirjoitus ja ositus, Nyt siis jo 13 vuotta toimittu testamentin mukaisesti, puoliso saanut nauttia kuolinpesän omaisuuden tuotoista, tosin osasta hallintaoikeuttaan (esim. haja-asutusalueella sijainneen omakotitalon hallinnasta luopunuty käytännön syistä, koska muuttanut kirkonkylään pienempään asuntoon, samoin viime vuonna luopui kahden metsäpalstan hallintaoikeudesta, koska ei enää liki 90-vuotiaana jaksanut eikä halunnut ottaa vastattavakseen metsänhoitotöitä eikä metsäpalstoihin liittyviä vero- ym. paperiasioita).
Nyt kaksi neljästä rintaperillisestä vaatii (syytä ilmoittamatta) pesän jakoa, ja silloinhan perintökaaren mukainen lesken hallintaoikeus jakamattoman kuolinpesän omaisuuteen päättyisi. Vaan onko tuolla hallintaoikeustestamentilla saadulla hallintaoikeudella vahvempi merkitys, eli voidaanko pesänjaossa vain kylmästi todeta lesken hallintaoikeus päättyväksi pesänjakoon? Olisiko leskelle testamentissa määrätty elinikäinen hallintaoikeus hänelle tuloja tuottavaan omaisuuserään (rahavarat ja osuuspääomat) säilytettävä edelleen, pesänjaosta huolimatta voimassa lesken kuolemaan saakka? Onko leskellä oikeus vaatia korvausta menettämästään hallintaoikeudesta (tuotto-odotus olisi n. 2200-2500 e/v kuolemaansa saakka). Pesän jakoa vaativat rintaperilliset olettavat, ettei heillä ole korvausvelvollisuutta, muut osakkaat (rintaperillisiä hekin) taas eivät suostu sopimusjakoon, ellei jakokirjaan kirjata leskelle suortettavaa korvausta hallintaoikeuden menetyksestä). Nyt asia on jo etenemässä käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan hoidettavaksi, mutta säästyisipä aikaa ja rahaa sekä ehkä pesän osakkaiden ja lesken mielenraujhaakin, jos asiaan saataisiin selvyys ennen voimavaroja kuluttavaa toimitusjakoa.
Jo etukäteen vastauksistanne kiittäen
Lesken tytär
Hallintaoikeustestamentti ja pesänjako?
7
95
Vastaukset
- Anonyymi
Testamenttia tulee kunnioittaa. Jos leski on itse luopunut osasta hallintaoikeuttaan jo aiemmin, se ei anna minkäänlaista optiota perillisille vaatia koko pesän jakoa.
Vain lakiosa heidän on sitä vaatiessaan 6 kk kuluessa testamentin tiedoksiannosta heille, vaadittava jos haluavat. Muutoin odotetaan kiltisti.- AnonyymiUUSI
Se on juuri näin. Rintaperillisten oikeus tässä hallintaoikeustestamnettia vastaan koskisi enintään puolta jäämistöön kuuluvasta omaisuudesta. Muun leski saisi pitää hallinnassaan testamentin mukaan kuolemaansa saakka.
Aloittaja ei kerro, onko lakiosaa aikanaan vaadittu. Hän kertoo eletyn "testamentin mukaisesti", joka voisi tarkoittaa, ettei lakiosaansa kukaan ole vaatinut. Jos testamentti on annettu lain mukaisesti aikanaan rintaperillisille tiedoksi, määräaika lakiosavaatimusken esittämiselle on kulunut umpeen vusia sitten. Testamentin tiedoksiannosta ei ollut tosin mainintaa aloituksessa.
Johtopäätöksiä: jos testamnetti on annettu rintaperillisille tiedoksi todistettavalla tavalla kopioineen ja lakiosaa ei ole aikanaan vaadittu, testamenttia noudatetaan edelleen. Leski pitää jäämistön jakamattomana niiltä osin, miltä osin ei ole luopunut hallintaoikeudestaan.
Koko jäämistö voidaan jakaa, mutta lesken hallintaoikeus jää rasittamaan sitä osaa jäämistöä, josta leski ei ele luopunut. Tämä saattaa vaikeuttaa perinnönjakoa, jos perilliset eivät pääse sopuun siitä, kuka joutuu ottamaan lesken hallintaoikeuden alaista omaisuutta osuuteensa, tai onnistuuko pesänjakaja jakamaan tällaista omaisuutta tasapuolisesti kaikille.
- AnonyymiUUSI
Ja niin, eikös se omistusoikeus ole jo periytynyt vainajan omaisuuteen. Kun hallintaoikeustestamentti, niin omaisuutta voi myydä tai pantata vain hallintaoikeutetun luvalla. Ellei testamentti ole tehty määräajaksi, hallintaoikeus jatkuu hallintaoikeun kuolemaan asti joka tapauksessa.
Sitäpaitsi, jää joka tapauksessa avioliittolain mukainen lesken hallintaoikeus, vaikka luopuisikin testamentin oikeudestaan. Ja hallintaoikeudella on jopa rahallista arvoa, leski voi pyytää tai vaatia siitä ihan minkä summan kehtaa halutessaan. Mikäli haluaa luopua, ilmaiseksi ei tarvitse. - AnonyymiUUSI
Testamentti ja loppuelämän hallintaoikeustestamentti.
Sitten se, että mihin perustuu pelkän hallintaoikeudenomaavan oikeus saada tuotto eli sen mitä esim. metsä tuottaa, niin vain puuta myydessä?
Otetaan esim. yhtiön osakkeenomistaja saa sen tuoton, mutta ei se kenen hallinnassa (pankkisäilytys), halinnassa pitävä ehdottaa omistajalle arvon noustua osakkeen myyntiä, mutta pankki ei voi myydä ilman omistajan suostumusta.
Samoin on minkä muun kanssa, hallinnan omaava ei voi myydä, niin mihin perustuu sitten efo, että testamentilla pelkän hallinnan saanut saa pitää tuoton.
Autossa on omistus, että hallintaoikeus erillisinä eli hallintaoikeuden omaava voi käyttää kuin omaansa ja maksaa kulut, autokin voi tuottaa (taksina), mutta omistaja saa tuoton ja jos on taksirenki, niin omistaja maksaa palkan ja mikä onkin ymmärrettävää.
Oikeammin hallintaoikeus johonkin tuottavaan elementtiin sisältää pelkän omaisuudentuotonkoron, ei siis kokonaistuottoa eli esim. hallintaoikeus kauppaliikkeeseen, tuotantolaitokseen ja jne. niin sellaisen tuottaman pääomankorkoihin jos hallinnan omaava osallistuu toimintaan omalla panoksella eli tavallaan saa palkan.
Itse aloituksen kysymykseen vastaus löytyy perintökaaren 3lku 2§ eli leski saa pitää omaisuuden hallussaan JOLLEI rintaperillisen tai testamentista muuta johdu, jotenkin noin.
Mutta tarkemman vastauksen antaa perintökaaren 12lku testamentin käyttöoikeudesta joka tässä tapauksessa on leskellä ja ilman käyttöoikeuden haltijan lupaa tai vaatimusta tehdä jako ei voida tehdä.
Mutta nyt kun leski on jo luopunut (kirjallisestikko) osasta hallintaoikeuksista, nii jako noilta osin voidaan tehdä, eli osajako.
Eli jutteleppa äitisi kanssa ja ne jaon vastaanpanijat mukaan, tällöin äidille jää hallintaan ne loput ja saa niistä ne korot.
Eli osajako on vastaus kysymäänne.
T. Professional of the word's and law, Lawetorder Z via V- AnonyymiUUSI
Potaskaa. Ei hallintaoikeudesta ja siitä johtuvasta tuotosta tarvitse luopua ollenkaan tai voi määrittää luopumiselle tuntuvan hinnan tai vuosi korvauksen.
- AnonyymiUUSI
Tällä miettijällä pankkisäilytys ei ole hallintaa. Nykyisin hallintarekisteri kertoo kenelle kuuluu tuotto osakkeista tai osuuksista.
"Hallintarekisteröidyt osakkeet oikeuttavat osinkoihin ja osakeantiin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei tule julkiseksi." - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Tällä miettijällä pankkisäilytys ei ole hallintaa. Nykyisin hallintarekisteri kertoo kenelle kuuluu tuotto osakkeista tai osuuksista.
"Hallintarekisteröidyt osakkeet oikeuttavat osinkoihin ja osakeantiin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei tule julkiseksi."Hallinta, vallinta, omistus, kylläpä tässä nyt järkikin suttaantuu, joillakin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244586- 883714
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313463075- 542657
- 512589
- 2032583
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322390- 1522318
- 311945
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1071521