Maistuisiko savukala

Mikä ettei, sen satakertaa tullut kalaa savustettua rannalla, mikä tahansa kala kelpaa savustettua varsin juuri pöntöstä nostettu syötäväksi, ahven, muikku, lahna, hauki säynäväkin.
Aromilla saatu savunmaku kielto EU:a, myynnissä olevat juustot, liha missä niitä käytetään sisältää kaikenlaisia ihmisten terveydelle haitallisia yhdisteitä - pitäisikö savutofun syönti lopettaa jo nyt.
Tavallinen oikeesti savustettu ei sekään olisi kovin terveellistä, tähän ikään elänyt en usko että ainakaan pahasti vaikuttanut terveyteeni, joudun muutenkin tarkkailemaan mitä syön. Ihmiseltä kielletään kaikki mikä maistuu hyvältä, johtuu paljon miten olet elänyt elämäsi en kadu.

https://www.hs.fi/elama/art-2000011042164.html

42

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Itse en ole koskaan oikein tykästynyt savukaloihin. Graavikala kuten lohi ja siika ovat hyviä. Savulohesta en niinkään välitä. Savukampela kyllä on hyvää.

      • Joo, kyllä kalan merkillä on vaikutus makuun.


      • Anonyymi

        Graavilohi on todella hyvää kun sen osaa tehdä oikein, kaikki eivät sitäkään taitoa hallitse .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Graavilohi on todella hyvää kun sen osaa tehdä oikein, kaikki eivät sitäkään taitoa hallitse .

        Lapamadon saa jos huono valmistaja asialla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapamadon saa jos huono valmistaja asialla.

        hui....!


    • Anonyymi

      Tuoreena rannalla savustettu kala on herkkua.
      On arvoitus mikä kaikki on ollut oikeasti savustettua,
      minkä kaupasta olemme ostaneet.
      Minusta on huijausta myydä mitään muka savustettuna,
      jos se ei ole savustusta nähnytkään,
      vaan savuaromllla maustettua.

      • Anonyymi

        Muista 60 luvulla Vaasan kauppahallissa. Kun ostettiin savustettua kalaa usein se oli todella hyvää , mutta en edes muista mitä kalaa se oli . Nytkin tulee vesi kielelle kun muistaa sen maun


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muista 60 luvulla Vaasan kauppahallissa. Kun ostettiin savustettua kalaa usein se oli todella hyvää , mutta en edes muista mitä kalaa se oli . Nytkin tulee vesi kielelle kun muistaa sen maun

        Sundomin böglingiä tai savusiikaa varmaan oli.


    • Anonyymi

      No enpä juuri parempaa tiedä. Jotta kyllä, kiitos.

    • Anonyymi

      Maukasta on. Varmaan särkeäkin söisin ja vaikka mitä kalaa, mutta miesystävä suostuu savustamaan vain lohta, ahventa ja siikaa. Savukampelaa ei ole syönyt miesmuistiin kun on kaupassa kallista ja järvestä missä kalastamme, sitä ei ole.

      • Anonyymi

        Ihme että vaan lohta savustaa kosk esim ahven ja siika om paljon parempia saustwttuina kun mitä lohi on . Vaikka toisaalta maku asia. Meidän hotellissa oli aina ennen savukalaa , ja kun tanssit oli loppu niin ihmiset halusivat savukala toustin ,ennekun lähtivät koteihinsa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihme että vaan lohta savustaa kosk esim ahven ja siika om paljon parempia saustwttuina kun mitä lohi on . Vaikka toisaalta maku asia. Meidän hotellissa oli aina ennen savukalaa , ja kun tanssit oli loppu niin ihmiset halusivat savukala toustin ,ennekun lähtivät koteihinsa

        Suolastahan aina kaipaa liikunnan jälkeen.


    • Anonyymi

      Savustettu kuha! Voiko parempaa ollakaan? Kampelakin savustettuna hyvää, myönnän, mutta ei ole kuhan voittanutta. Sukulainen kalastaa ja savustaa itse.

    • Anonyymi

      Olen maistanut ihan nuorena jo kauan sitten, ja uudestaan myöhemminkin, eikä se hääviä ruokaa ole. Ei tee mieli, kova pitää nälän olla jos sitä syön.

    • Anonyymi

      Savumuikut parasta.

      • Anonyymi

        Kotona ruisjauhossa ja suolassa pyöritetyt, pannulla voissa paistetut, on parhaat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kotona ruisjauhossa ja suolassa pyöritetyt, pannulla voissa paistetut, on parhaat.

        Sellaisista tykkään!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sellaisista tykkään!

        Pirkanmaalaisen mummuni ohje.

        Samoin kuin klimppisoppa. =
        - Keittolautasella vehnäjauhoihin sekoitetaan suolaa.
        - Perunakeitosta otetaan lusikalla lientä, sekä lisäksi tilkka maitoa ja sekoitetaan jauhoon, niin, että siitä tulee pehmeähkö, mutta kiinteä tahna.
        - Kun perunakeitto on jo valmis, otetaan ruokalusikalla klimppejä ja laitetaan vielä keiton pinnalle pariksi minuutiksi kiehumaan.
        - Klimppejä laitetaan vain sen verran kuin niitä syödään, sillä keittoa esim. seuraavana päivänä uudelleen kiehautettuna ne sitkistyisivät. Silloin tehdään vain uudet klimpit.

        Kun köyhillä aikoinaan oli ruuasta, esim. perunoista pulaa, klimpit olivat kiinteä lisuke keitossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pirkanmaalaisen mummuni ohje.

        Samoin kuin klimppisoppa. =
        - Keittolautasella vehnäjauhoihin sekoitetaan suolaa.
        - Perunakeitosta otetaan lusikalla lientä, sekä lisäksi tilkka maitoa ja sekoitetaan jauhoon, niin, että siitä tulee pehmeähkö, mutta kiinteä tahna.
        - Kun perunakeitto on jo valmis, otetaan ruokalusikalla klimppejä ja laitetaan vielä keiton pinnalle pariksi minuutiksi kiehumaan.
        - Klimppejä laitetaan vain sen verran kuin niitä syödään, sillä keittoa esim. seuraavana päivänä uudelleen kiehautettuna ne sitkistyisivät. Silloin tehdään vain uudet klimpit.

        Kun köyhillä aikoinaan oli ruuasta, esim. perunoista pulaa, klimpit olivat kiinteä lisuke keitossa.

        Varmasti maistui ihmisille, herkullisen oloista.


    • Anonyymi

      Kylmäsavu jes.

      Itteä ei normisavukala oikein kiinnosta. En kai pidä savuaromista. Lisäks joku savulohi on rasvaista. Märkää.

      Savusilakat poikkeus, niistä pidän. Net vaan pikkasen työläitä syödä, ruodot juusee. Samasta syystä niitten syöminen vähän sottaista hommaa.

      Kylmäsavustetusta pidän enenpi. Just lohi mun mielestä oikeinkin hyvää. Aivan eri juttu, kuin normi lämminsavustettu.

      Ite en juuri ole savustanut. Kauan suunnitellut pöndelle kylmäsavustinta. Ois mukava kokeilla lihaakin. Kylmässvustis mun mielestä enenpi säilytysmenetelmä, lämminsavu kuin kypsennystä. No, taitaa olla mielipide kysymys.

      Mutta juu kylmäsavu kiinnostais. Koska noita arominkäyttökieltojakin tulossa, ehkä pitää savustin rakennella. Kalaa, lihaa, juustoja, makkaroita, kaikenlaista, mitä ei jatkossa kaupasta ehkä saa enää.

      Ai niin. Kaasugrilliin olen joskus laittanut lastuja käryään antamaan pientä aromia. Olen ostanut sitävarten hickory puun kappaleitakin, joista vuolen lastua. Grillikyljyksessä pieni savun maku ihan jees.

      Mutta kovasta savumausta en innostu. Ikinä ei ole käynyt mielessäkään ostaa savuaromia. Kohta sitä ei enää myydä, ei haittaa mua.

      Veikkaan, kotisavustuksen suosio kasvaa, kun kiellot tulevat voimaan. Monet fanittaa savuaromia.

      =DW=

    • Maistuu savukala ja savujuusto mitä nytkin on jääkaapissa. On niin mahdottoman hyvä aromi.

      • Siili25

        Siis. Itse olen savustanut lohta ja siikaa. Savujuustoa ostan joskus kaupasta. Myös kevyesti savustettua kinkkuleikkeleitä. Hyvää ovat.


      • Anonyymi

        Minulla on kaapissa norjalaista Gudbrandsdalenin kutunjuustoa. Kallista mutta hyvää. Tutustuimme kyseiseen juustoon 60-luvulla, lapsuudessa vanhempien kanssa Norjan matkalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla on kaapissa norjalaista Gudbrandsdalenin kutunjuustoa. Kallista mutta hyvää. Tutustuimme kyseiseen juustoon 60-luvulla, lapsuudessa vanhempien kanssa Norjan matkalla.

        Kutun eli vuohen.


    • Anonyymi

      Vacuumissa ei pidä ostaa savukalaa eikä muutakaan kalaa. Listeria vaara on
      suuri, se voi olla iäkkäälle kohtalokas.

      • Anonyymi

        Vacuumi arveluttaa niin etten ole koskaan ostanut, en Norjan lohta. Laitoin alle yhdeksän euron kilon tarjous kirjolohesta uunikalaa, melkein jäi syömättä.


      • Anonyymi

        Ikävä kyllä ne on aina meidän kaupoissa pakattu vacuumiin ,


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ikävä kyllä ne on aina meidän kaupoissa pakattu vacuumiin ,

        Meidän kauppaan tuli tänä keväänä tempan jälkeen oma savustamo. Saa samana päivänä savustettua ja hyvää on.


      • Anonyymi
        Siili25 kirjoitti:

        Meidän kauppaan tuli tänä keväänä tempan jälkeen oma savustamo. Saa samana päivänä savustettua ja hyvää on.

        Ruodot kun saisivat pois.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruodot kun saisivat pois.....

        Nii. Ruodot varsinkin pienemmissä kaloissa on se huono puoli mut eiköhän me saada ne itsekin perkattua pois :).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nii. Ruodot varsinkin pienemmissä kaloissa on se huono puoli mut eiköhän me saada ne itsekin perkattua pois :).

        Jos on kova nälkä, niin ruotojen putsaamiseen tikahtuu....


    • Anonyymi

      Meillä on ollut jo vuosikymmeniä lauantaisin sama menu eli savulohta + remoulladekastiketta, patonkia ja salaattia - eipä illallinen paljon tuosta parane. Kyytipoikana kylmä olut, minulla vaalea lager ja miehelläni tumma olut.

      Kesämökillämme savustamme lohta, muikkua ja siikaa. Kuhasta en tykkää yhtään, en savustettuna, paistettuna tai mitenkään laitettuna; mielestäni se on mauton kala verrattuna vaikka maukkaaseen muikkuun.

      • Anonyymi

        Kuulostaa hyvältä, mutta vaihda patonki kokojyväleipään, niiin on terveellisempää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuulostaa hyvältä, mutta vaihda patonki kokojyväleipään, niiin on terveellisempää.

        Kyllä patonkiakin voi joskus syödä, ei se tapa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä patonkiakin voi joskus syödä, ei se tapa.

        Joillakin on pakonomainen tarve kontrolloida muitten syömisiä.
        Patonki on ihanaa homejuuston kanssa ja valkkaria päälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä patonkiakin voi joskus syödä, ei se tapa.

        Yeap, "joskus" onkin eri asia kuin aina.


    • Anonyymi

      Vieläkö Multian kirpparilta saa pihassa savustettua siikaa.

      • Anonyymi

        Miksei?


    • Kun nälkä ei tarvii olla turhan ronkeli, syö mitä tarjolla.

      Savustuksen helppous hyväpuoli oli kalan kypsennys, kalan sisukset pois kevyt huuhtelu ja pönttöön, laatikkoon minkälainen sattuu olemaan, savustusastiaan lepänlastuja katajaa muutama sokeripala. Kypsennys riippuen astian koosta kolme varttia, tunti ja suolaus suolavedessä kastaminen, tai joitakin tunteja ennen savustamista, vain merisuolalla. Kala isot ahvenet joissa suomut tiukassa säästyy suomustamisen, parin kilon lahna aika hyvän makuinen, miksei saman kokoinen säynävä.

      • Anonyymi

        Kun on nälkä, ei siinä ehdi savustella ja valmistella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun on nälkä, ei siinä ehdi savustella ja valmistella.

        Saa kalan syödä raakanakin kuin lokki konsanaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saa kalan syödä raakanakin kuin lokki konsanaan.

        Muttei kannata. Raa'an nykymuotikalan syöjien myötä lapamadot ovat yleistyneet.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Näin kun katsoit salaa ja

      Hymyilit sieltä kaukaa 😍☺️ mutta hämmennyin ja tilanne oli niin nopeaa ohi etten oikeen kerennyt mukaan 😢 säteilit ku
      Ikävä
      50
      4154
    2. Katu täyttyy...

      Hei, oli pakko laittaa vielä tää. Huomaan että olet suuttunut. Minähän sanoin että poistun, olit paikalla. Olin pettynyt
      Ikävä
      35
      1959
    3. Eduskunnasta tippuneet kokoomuslaiset nostavat eniten sopeutumisrahaa. Kyllä veroeurot kelpaavat.

      Sopeutumisraha on eduskuntatyön päättymisen jälkeen maksettava etuus, jonka tarkoituksena on tukea entisiä kansanedustaj
      Maailman menoa
      153
      1346
    4. Kuvaa yhdellä sanalla meidän välejä tällä hetkellä

      Vastaa kuin vastaisit Hänelle.
      Ikävä
      154
      1232
    5. Povipommi, ex-Playboy-malli Susanna Penttilä avoimena - Paljastaa suhteestaan miehiin: "Olen..."

      No nyt! Susanna Penttilä on OnlyFans-vaikuttaja ja yrittäjä sekä yksi uuden Petolliset-kauden kisaajista. Onpa 53-vuoti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      42
      1024
    6. Miten suhtautuisit

      jos saisit tietää, että kaivatullasi on kokkeliriippuvuus?
      Ikävä
      192
      992
    7. Sari Multala teki "riikkapurrat"

      Sekoili humalassa Ruisrokissa kuten Purra Lohjan torilla. Kovia dokaamaan nuo nykyiset ministerit.
      Maailman menoa
      229
      976
    8. Sinut mies vain haluan

      Olet kohtaloni. Kaikessa riipaisevassa rakkaudessa, sinä se olet. ❤️
      Ikävä
      80
      947
    9. Mitähän sä näit siinä akassa?

      Älä nyt vain sen kanssa ala mitään.
      Ikävä
      55
      820
    10. Ympäristötuhoministeri Multala: "Olin humalassa"

      Ruisrockin rokkimimmi myöntää: https://www.is.fi/politiikka/art-2000011407835.html Nämä ministerikuvatukset saavat ilm
      Maailman menoa
      122
      815
    Aihe