Mitä se on kun maitomatit puhuvat soluista. Siis maidossa olevista. Mistä niitä siihen tulee?
soluja
5
1288
Vastaukset
- maidossa
Lehmän maidossa kuuluukin olla jonkin verran näitä soluja. KORKEA solupitoisuus taas on merkki utaretulehduksesta. Kun lehmä vanhenee sen maidon solupitoisuus yleensä vähitellen nousee.
Utaretulehdus on bakteerin aiheuttama, ja pääsee utareeseen vetimen kautta. Sen voi saada vaikkapa makaamalla paikassa jossa tätä bakteeria on tai lypsykoneesta kun ensin ollaan lypsetty sairas lehmä ja kone laitetaan terveeseen. Tätä koneen mukana leviävää pyritään välttämään ottamalla säännöllisesti lehmistä solutesti ja lypsämällä sen mukaan terveet ensin.
Kaikki elollinenhan koostuu soluista, olisipa kummallista jos ei maidossa niitä olisi ;D Alle 100 000 solua/ml on terveellä lehmällä ja lähempänä 200 000 on jo sairas.- Mupsu
Solut ovat siis pääasiassa valkosoluja, jotka tulevat utareeseen puolustamaan lehmää, kun sinne on tunkeutunut esim. bakteereita.
Solujen seuraaminen on tuottajan kannalta järkevää, koska siten hän saa tietoa karjansa utareterveydestä ja pystyy sen perusteella estämään tulehduksen leviämistä karjassa. Soluttava lehmä lypsää myös vähemmän kuin sama lehmä ei-soluttavana, sillä vaikka lehmällä ei olisi mitään akuutteja tulehduksen oireita, piilevä tulehdus tuhoaa vähitellen utarekudosta.
Myös meijerin toimesta maidon solupitoisuutta tarkkaillaan. Jos tilan tankkimaidon solumäärän geometrinen keskiarvo on toistuvasti korkea, maksetaan maidosta vähemmän. Tämän tarkoituksena on toisaalta edistää karjan utareterveyttä ja sitä kautta hyvinvointia, mutta myös helpottaa maidon jatkojalostusta. Kun maidon solupitoisuus nousee yli 100000:n alkaa sen koostumus vähitellen muuttua, mikä voi maidon jatkojalostusta haitata.
Itse solut eivät ole siis vaarallisia, mutta ne kertovat, että maidon koostumus saattaa olla epänormaali, eikä lehmällä ole kaikki kunnossa. - Viherhiukkanen
Mupsu kirjoitti:
Solut ovat siis pääasiassa valkosoluja, jotka tulevat utareeseen puolustamaan lehmää, kun sinne on tunkeutunut esim. bakteereita.
Solujen seuraaminen on tuottajan kannalta järkevää, koska siten hän saa tietoa karjansa utareterveydestä ja pystyy sen perusteella estämään tulehduksen leviämistä karjassa. Soluttava lehmä lypsää myös vähemmän kuin sama lehmä ei-soluttavana, sillä vaikka lehmällä ei olisi mitään akuutteja tulehduksen oireita, piilevä tulehdus tuhoaa vähitellen utarekudosta.
Myös meijerin toimesta maidon solupitoisuutta tarkkaillaan. Jos tilan tankkimaidon solumäärän geometrinen keskiarvo on toistuvasti korkea, maksetaan maidosta vähemmän. Tämän tarkoituksena on toisaalta edistää karjan utareterveyttä ja sitä kautta hyvinvointia, mutta myös helpottaa maidon jatkojalostusta. Kun maidon solupitoisuus nousee yli 100000:n alkaa sen koostumus vähitellen muuttua, mikä voi maidon jatkojalostusta haitata.
Itse solut eivät ole siis vaarallisia, mutta ne kertovat, että maidon koostumus saattaa olla epänormaali, eikä lehmällä ole kaikki kunnossa.Pahasti soluuntunut maito on yksi maailman kauheimmista asioista; se on aivan hirviän näköistä, hajuista, maistamista ei voi ajatellakaan. Sitä ei lähetetä meijeriin, eli normaalin kuluttajan ei tarvitse sitä koskaan sietää.
Solut ovat nautakarjatilalla lypsyn kannalta tärkeimpiä asioita; niitä on tarkkailtava tosi paljon, sillä varsin pieni solumäärä tilatankissa (siinä, johon kulkee kaikkien tilan lehmien maito), riittää pilaamaan koko satsin, jolloin meijeri ei vastaanota tuotetta tai ei, kuten jo mainittu, voi hyödyntää sitä. Tämä tarkoittaa rahallista tappiota.
Solutestaukseen käytetään sellaista violetinväristä nestettä (myös toisenväristä on markkinoilla). Se on reagenssi. Jokaisesta utareesta otetaan näyte (3 millilitraa) ns. lettupannuun (muovilevy, jossa kolme ympyriäistä tilaa näytteille), saman verran reagenssia sekaan ja sitten nesteet sekoitellaan. Kuta enemmän neste (reagenssi maito) sakenee limamaiseksi klöntiksi, sitä enemmän on soluja ja tästä karjanhoitaja tietää sen, mikä utare on tarpeen lypsää erilleen. Yleensä tämä erilleen lypsetty maito juotetaan nuorelle karjalle/vasikoille.
Solut ovat melko herkkiä leviämään ja siksikin niitä -etenkin hyvillä tiloilla- vältetään kuin ruttoa. Tuota reagenssia karjanhoitaja saa tietääkseni ilmaiseksi, sillä soluja todella on tarkkailtava.
Varokaahan soluja ja pitäkää hyvää (monelle tämä tarkoittaa ´parempaa`) huolta lehmistänne! - karjakko
Viherhiukkanen kirjoitti:
Pahasti soluuntunut maito on yksi maailman kauheimmista asioista; se on aivan hirviän näköistä, hajuista, maistamista ei voi ajatellakaan. Sitä ei lähetetä meijeriin, eli normaalin kuluttajan ei tarvitse sitä koskaan sietää.
Solut ovat nautakarjatilalla lypsyn kannalta tärkeimpiä asioita; niitä on tarkkailtava tosi paljon, sillä varsin pieni solumäärä tilatankissa (siinä, johon kulkee kaikkien tilan lehmien maito), riittää pilaamaan koko satsin, jolloin meijeri ei vastaanota tuotetta tai ei, kuten jo mainittu, voi hyödyntää sitä. Tämä tarkoittaa rahallista tappiota.
Solutestaukseen käytetään sellaista violetinväristä nestettä (myös toisenväristä on markkinoilla). Se on reagenssi. Jokaisesta utareesta otetaan näyte (3 millilitraa) ns. lettupannuun (muovilevy, jossa kolme ympyriäistä tilaa näytteille), saman verran reagenssia sekaan ja sitten nesteet sekoitellaan. Kuta enemmän neste (reagenssi maito) sakenee limamaiseksi klöntiksi, sitä enemmän on soluja ja tästä karjanhoitaja tietää sen, mikä utare on tarpeen lypsää erilleen. Yleensä tämä erilleen lypsetty maito juotetaan nuorelle karjalle/vasikoille.
Solut ovat melko herkkiä leviämään ja siksikin niitä -etenkin hyvillä tiloilla- vältetään kuin ruttoa. Tuota reagenssia karjanhoitaja saa tietääkseni ilmaiseksi, sillä soluja todella on tarkkailtava.
Varokaahan soluja ja pitäkää hyvää (monelle tämä tarkoittaa ´parempaa`) huolta lehmistänne!Hei!
hyvä kirjoitus, mutta yksi juttu oli virheellinen. reagenssia ei saa ilmaiseksi. luulen että lomittajat voivat jossakin päin saada reagenssia kunnalta, mutta tuottajat eivät saa. ei se kyllä paljon maksa, litran pullo 2,5 euroa, joten siitä ei solujen seuranta voi olla kiinni :) - Emäntä
karjakko kirjoitti:
Hei!
hyvä kirjoitus, mutta yksi juttu oli virheellinen. reagenssia ei saa ilmaiseksi. luulen että lomittajat voivat jossakin päin saada reagenssia kunnalta, mutta tuottajat eivät saa. ei se kyllä paljon maksa, litran pullo 2,5 euroa, joten siitä ei solujen seuranta voi olla kiinni :)Kyllä sitä ilmaistakin reagenssia on tuottajille saatavilla, riippuu siitä, kenelle maitonsa myy. MEillä meijeri antaa kaikki solujen testaukseen tarvittavat aineet ja välineet ilmaiseksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1908647
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264808- 504268
- 623837
- 513236
- 503030
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262696- 432501
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.482479Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382243