Jicama, kokemuksia ja reseptejä.

Anonyymi-ap

Numba tuolla toisaalla tästä Jicama juureksesta kertoi, joka Thaimaassa myös nimillä meksikon potato ja kiinalainen potato tunnetaan.

Vaimon veljen vaimon lähisukulaisella kasvoi näitä puutarhassaan Chiang Main vuoristomökillään. Muistaakseni viihtyvät Thaimaassa hieman keskiverto turistien tykkäämää viileämmässä ilmatilan lämmössä, elikkäs jotain +20 - +30 celssius astetta hyvä kaskukaudella näille.

Jicamasta tehtyjä salaatteja tuki syötyä, ja kyllä näistä tehtyjä tyypillisiä katuruoka snäksejäkin oli joskus tarjolla Chiang Maissa. Tarkennan vielä, että ei näistä vuoristomökin puutarhasta poimituista, nämä menivät sisäpiirin käyttöön, mutta kai näitä siellä Chiang Maissa jotkut jossakin ihan kaupallisessa tarkoituksessakin kasvattelivat.

Hyvin tyypillinen resepti voisi olla seuraava.

````
Napostelu jimecat limellä ja chilisuolalla (2–3 annosta)

Ainekset

250 g jicamaa suikaleina tai viipaleina

1 limetti

1/2 tl suolaa

1/2 tl chilijauhetta tai chilirouhetta

1 rkl sokeria (valinnainen, tasapainottaa makua)

Valmistus

Sekoita suola, chili ja sokeri pienessä astiassa.

Purista limetin mehu jicaman päälle ja ripottele mausteseos. Sekoita kevyesti.

Tarjoile heti raikkaana naposteltavana snackina tai katettuna pikkulautasella.

* * *
Oudoksun hieman Numban kertomaa: "se viipaloidaan, keitetään öljyssä ja maustetaan thaikut chillä" - miksi tuo maukas ja fressi juures pitäisi keittää öljyssä? Nopean paiston wokilla, pintaan rapeutta, ymmärtäisin, mutta en tuota öljyssä keittämistä, tuolla tavallahan hieno tuote (minun mielestäni) pilataan.

Saakohan muuten tuota jicamaa Suomesta?

12

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI
    • Anonyymi
      UUSI

      No en osaa vastata siihen miksi rouva keitti ne öljyssä, kun en ollut vieressä seisomassa, kaiketi halusi vähän niinkuin perunalastuja, osa niistä oli kuutioituja, en ole montaa kertaa tuota kasvia 10 vuoden aikana nähnyt.

      • Anonyymi
        UUSI

        Okkei Numba, kiitos.

        Minäkään en ehkä olisi tuota kasvia silleen edes "huomioinut", harvinainen kun on Thaimaassa, kai... ilman edellä kertomaasi ja siksi siihen, sitä mitä muistelin.

        Tarkistelin nyt hieman muistojani ja ihan vaan muuten vaan, näitä perusjuttuja.

        Miksi öljyssä keittäminen/paistaminen on harvinaista ja mitä siitä seuraa.
        Jicama on erittäin vesipitoinen ja rapea. Pitkä kypsennys pehmentää ja tekee siitä vetisen, menettäen sen tunnusomaisen rapeutensa.

        Lyhyt, kuuma paisto tai friteeraus voi tuoda rapeutta ja karamellisoitua pintaa, mutta silloin käytetään tekniikkaa, joka kuivaa pinnan nopeasti (esim. kuuma öljy, bataattichipstyyli tai tempura).

        "Keittäminen öljyssä" voi olla sinun huonosti ilmaistu tapa sanoa “nopea paisto” tai “wokkaus kuumassa öljyssä”. Se ei ole sama kuin keittäminen vedessä ja harvoin tehdään ilman suojaavia tasapainottavia aromeja (esim. kastike, mausteet).

        Mutta joo... annetaan rakkaiden jatkaa tästä.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Okkei Numba, kiitos.

        Minäkään en ehkä olisi tuota kasvia silleen edes "huomioinut", harvinainen kun on Thaimaassa, kai... ilman edellä kertomaasi ja siksi siihen, sitä mitä muistelin.

        Tarkistelin nyt hieman muistojani ja ihan vaan muuten vaan, näitä perusjuttuja.

        Miksi öljyssä keittäminen/paistaminen on harvinaista ja mitä siitä seuraa.
        Jicama on erittäin vesipitoinen ja rapea. Pitkä kypsennys pehmentää ja tekee siitä vetisen, menettäen sen tunnusomaisen rapeutensa.

        Lyhyt, kuuma paisto tai friteeraus voi tuoda rapeutta ja karamellisoitua pintaa, mutta silloin käytetään tekniikkaa, joka kuivaa pinnan nopeasti (esim. kuuma öljy, bataattichipstyyli tai tempura).

        "Keittäminen öljyssä" voi olla sinun huonosti ilmaistu tapa sanoa “nopea paisto” tai “wokkaus kuumassa öljyssä”. Se ei ole sama kuin keittäminen vedessä ja harvoin tehdään ilman suojaavia tasapainottavia aromeja (esim. kastike, mausteet).

        Mutta joo... annetaan rakkaiden jatkaa tästä.

        Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.

        Mukava keskustella itsensä kanssa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.

        Miksi sinä Numba kirjoitat siten miten kirjotat?

        Minähän olen teknikko, melkein siis insinööri.

        "Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris"

        Nyt taidat olla hieman hiprakassa, vai miksi mitä kirjotteletkaan?


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sinä Numba kirjoitat siten miten kirjotat?

        Minähän olen teknikko, melkein siis insinööri.

        "Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris"

        Nyt taidat olla hieman hiprakassa, vai miksi mitä kirjotteletkaan?

        Jep hieman ihmettelen kun kiinnität huomiota näin pikku asiaan, en käytä alkoholia lainkaan, mitä jos kirjoittelet siniselläsi, tuo klapila ja 2010 näyttävät esiintyvän sinuna niin usein ettei tiedä kuka todellisuudessa kirjoittaa... viimeinen isompi annos taisi olla Takin reisullla, en juo kuin saunakaljan tai kaksi, tänään en mitään.


    • Anonyymi
      UUSI

      Se, se vaan on sillä lailla
      Että tässäkin thaimaassa on sitä oli paljon mälsää
      Ei sitä tartte edes paljon kavereilta kysellä
      Kun vaan viittii vähänkin tsiikata ympärilleen
      Kaiken maailman Kympitkin ne luulee olevansa vaikka mitä
      Mut ei ne oo ku hemmetinmoisia sössöjä vaan...

    • Anonyymi
      UUSI
    • Anonyymi
      UUSI

      Kuponkiruokalasta saa parempaa ja halvempaa ruokaa. Käyppä kokeilemassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. PÄIVÄN PARAS: Nigerialainen haki turvapaikkaa Suomesta, lähti takas huilaamaan

      kotimaahansa, koska turvapaikan saaminen kesti niin kauan. Ja tämän kertoo ihan Yle, eikä yhtään toimittaja kyseenalaist
      Maailman menoa
      177
      4077
    2. Mikä vasemmistolaisista jankkaavaa vaivaa?

      Pahasti on ihon alle, siis korvien väliin sinne tyhjään tilaan, päässeet kummittelemaan. Ei ole terveen ihmisen merkki
      Maailman menoa
      104
      3705
    3. Ohjelma "Rikollisjengien Ruotsi" hyvin paljasti jakautuneen maan

      eli ns. ruotsalaiset yhdellä puolella, muslimit ja muut kehitysmaalaiset toisella puolella. Siinäkin hyvin näki mitä ma
      Maailman menoa
      42
      3233
    4. Pidennetään viikko 8 päiväiseksi

      Ja jätetään työpäivien määrä nykyiseen 5:een. Tuo olisi kompromissiratkaisu vellovaan keskusteluun työajan lyhentämisest
      Maailman menoa
      22
      2557
    5. Miksi eristäydyt?

      Onko jokin syy kun vetäydyt omiin oloihin?
      Ikävä
      187
      2312
    6. Jos Katja Ståhl ei pääse juontamaan Elämäni biisiä, kenet haluaisit nähdä juontohommissa?

      Katja Ståhl on ollut kuluvalla viikolla sairaalahoidossa. Jos Katja Ståhl ei pääse juontamaan Elämäni biisiä, kenet halu
      Tv-sarjat
      28
      1490
    7. Kuvaile kaivattuasi kolmella emojilla.

      :) 😛😆😱
      Ikävä
      98
      1307
    8. Tiesitkö? Tuure ja Saana Boelius ovat sisaruksia!

      Tiesitkö? Tuure Boelius ja Saana Boelius ovat tänä syksynä kumpainenkin reality-ohjelmissa tv:ssä: Tuure Petollisissa ja
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1184
    9. Vähäkankailla ollut ongelmia vuokra-asunnossa

      Aina ne ikävätkin asiat tulevat mediaan. Jasmin ja Marko saaneet edellisestä asunnostaan häädöt ja Jasmin todettu varatt
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      1181
    10. Jos elämäsi ihminen

      on osoittanut kiinnostuksensa, niin kannattaa vastata edes jotain vaikka mikä olisi. Toista mahdollisuutta ei välttämätt
      Ikävä
      69
      1068
    Aihe