Numba tuolla toisaalla tästä Jicama juureksesta kertoi, joka Thaimaassa myös nimillä meksikon potato ja kiinalainen potato tunnetaan.
Vaimon veljen vaimon lähisukulaisella kasvoi näitä puutarhassaan Chiang Main vuoristomökillään. Muistaakseni viihtyvät Thaimaassa hieman keskiverto turistien tykkäämää viileämmässä ilmatilan lämmössä, elikkäs jotain +20 - +30 celssius astetta hyvä kaskukaudella näille.
Jicamasta tehtyjä salaatteja tuki syötyä, ja kyllä näistä tehtyjä tyypillisiä katuruoka snäksejäkin oli joskus tarjolla Chiang Maissa. Tarkennan vielä, että ei näistä vuoristomökin puutarhasta poimituista, nämä menivät sisäpiirin käyttöön, mutta kai näitä siellä Chiang Maissa jotkut jossakin ihan kaupallisessa tarkoituksessakin kasvattelivat.
Hyvin tyypillinen resepti voisi olla seuraava.
````
Napostelu jimecat limellä ja chilisuolalla (2–3 annosta)
Ainekset
250 g jicamaa suikaleina tai viipaleina
1 limetti
1/2 tl suolaa
1/2 tl chilijauhetta tai chilirouhetta
1 rkl sokeria (valinnainen, tasapainottaa makua)
Valmistus
Sekoita suola, chili ja sokeri pienessä astiassa.
Purista limetin mehu jicaman päälle ja ripottele mausteseos. Sekoita kevyesti.
Tarjoile heti raikkaana naposteltavana snackina tai katettuna pikkulautasella.
* * *
Oudoksun hieman Numban kertomaa: "se viipaloidaan, keitetään öljyssä ja maustetaan thaikut chillä" - miksi tuo maukas ja fressi juures pitäisi keittää öljyssä? Nopean paiston wokilla, pintaan rapeutta, ymmärtäisin, mutta en tuota öljyssä keittämistä, tuolla tavallahan hieno tuote (minun mielestäni) pilataan.
Saakohan muuten tuota jicamaa Suomesta?
Jicama, kokemuksia ja reseptejä.
15
187
Vastaukset
- Anonyymi
Tässä olisi vielä Numban aijaamat parit kuvat aiheeseen liittyen, ettei tartte keskusteluja kuukletella, tai ikäviä irvistellä.
Raaka-aine : https://ibb.co/VWx2M72S
Valmiina : https://ibb.co/Jj8RpY51- Anonyymi
Vaikka kuinka jicamoisit, kierittelet öljyssä, kuutioit, siivutat tai teet mitä vaan niin jicamasta et saa ton näköistä, mitä on Bumbelon kulhossa.
Näytäpä yksikin kuva näistä joissa jicama näyttää samalta kuin Bumban kuvassa
https://www.google.com/search?sca_esv=d19d5628732e2c11&udm=2&fbs=AIIjpHzYT9Lb3cXfLgXtQpL6tBTe4ygSJTC9zjwEpn1EbfptHwEDmE7O0mC2u0R0HBrjqx0W0VxSG1rpZ92RH8iEC8a8br2oskcEgLcYrd4gPDiTW6MCAyR35_YRW2rE82U4Bsp4y1ZVGZFzt2wQ_-_zlXynJqZrx91y6peJMYWUtq1xMHq-YOdAERDlLhGAObaYaynEkwyM&q=jicama+salad&sa=X&ved=2ahUKEwjGwKzH0r-QAxV9PxAIHflpNxAQtKgLegQIFRAB&biw=1408&bih=639&dpr=1.36
Jicama leikataan yleensä tikkuperunoiksi suoriksi puikuloiksi ja ne eivät mene kiharaan eikä rullalle. Toinen vaihtoehto on että ne leikataan siten kuin keitossa.
Tässä kuvassa on kolme vaihtoehtoa. Joko miedosti paahdettuja durian-sipsejä, kuivattua retiisiä tai hapankaalia https://ibb.co/Jj8RpY51
2010 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaikka kuinka jicamoisit, kierittelet öljyssä, kuutioit, siivutat tai teet mitä vaan niin jicamasta et saa ton näköistä, mitä on Bumbelon kulhossa.
Näytäpä yksikin kuva näistä joissa jicama näyttää samalta kuin Bumban kuvassa
https://www.google.com/search?sca_esv=d19d5628732e2c11&udm=2&fbs=AIIjpHzYT9Lb3cXfLgXtQpL6tBTe4ygSJTC9zjwEpn1EbfptHwEDmE7O0mC2u0R0HBrjqx0W0VxSG1rpZ92RH8iEC8a8br2oskcEgLcYrd4gPDiTW6MCAyR35_YRW2rE82U4Bsp4y1ZVGZFzt2wQ_-_zlXynJqZrx91y6peJMYWUtq1xMHq-YOdAERDlLhGAObaYaynEkwyM&q=jicama salad&sa=X&ved=2ahUKEwjGwKzH0r-QAxV9PxAIHflpNxAQtKgLegQIFRAB&biw=1408&bih=639&dpr=1.36
Jicama leikataan yleensä tikkuperunoiksi suoriksi puikuloiksi ja ne eivät mene kiharaan eikä rullalle. Toinen vaihtoehto on että ne leikataan siten kuin keitossa.
Tässä kuvassa on kolme vaihtoehtoa. Joko miedosti paahdettuja durian-sipsejä, kuivattua retiisiä tai hapankaalia https://ibb.co/Jj8RpY51
2010Lauantai-illan tärkeää Eedenissä ?
- Anonyymi
No en osaa vastata siihen miksi rouva keitti ne öljyssä, kun en ollut vieressä seisomassa, kaiketi halusi vähän niinkuin perunalastuja, osa niistä oli kuutioituja, en ole montaa kertaa tuota kasvia 10 vuoden aikana nähnyt.
- Anonyymi
Okkei Numba, kiitos.
Minäkään en ehkä olisi tuota kasvia silleen edes "huomioinut", harvinainen kun on Thaimaassa, kai... ilman edellä kertomaasi ja siksi siihen, sitä mitä muistelin.
Tarkistelin nyt hieman muistojani ja ihan vaan muuten vaan, näitä perusjuttuja.
Miksi öljyssä keittäminen/paistaminen on harvinaista ja mitä siitä seuraa.
Jicama on erittäin vesipitoinen ja rapea. Pitkä kypsennys pehmentää ja tekee siitä vetisen, menettäen sen tunnusomaisen rapeutensa.
Lyhyt, kuuma paisto tai friteeraus voi tuoda rapeutta ja karamellisoitua pintaa, mutta silloin käytetään tekniikkaa, joka kuivaa pinnan nopeasti (esim. kuuma öljy, bataattichipstyyli tai tempura).
"Keittäminen öljyssä" voi olla sinun huonosti ilmaistu tapa sanoa “nopea paisto” tai “wokkaus kuumassa öljyssä”. Se ei ole sama kuin keittäminen vedessä ja harvoin tehdään ilman suojaavia tasapainottavia aromeja (esim. kastike, mausteet).
Mutta joo... annetaan rakkaiden jatkaa tästä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Okkei Numba, kiitos.
Minäkään en ehkä olisi tuota kasvia silleen edes "huomioinut", harvinainen kun on Thaimaassa, kai... ilman edellä kertomaasi ja siksi siihen, sitä mitä muistelin.
Tarkistelin nyt hieman muistojani ja ihan vaan muuten vaan, näitä perusjuttuja.
Miksi öljyssä keittäminen/paistaminen on harvinaista ja mitä siitä seuraa.
Jicama on erittäin vesipitoinen ja rapea. Pitkä kypsennys pehmentää ja tekee siitä vetisen, menettäen sen tunnusomaisen rapeutensa.
Lyhyt, kuuma paisto tai friteeraus voi tuoda rapeutta ja karamellisoitua pintaa, mutta silloin käytetään tekniikkaa, joka kuivaa pinnan nopeasti (esim. kuuma öljy, bataattichipstyyli tai tempura).
"Keittäminen öljyssä" voi olla sinun huonosti ilmaistu tapa sanoa “nopea paisto” tai “wokkaus kuumassa öljyssä”. Se ei ole sama kuin keittäminen vedessä ja harvoin tehdään ilman suojaavia tasapainottavia aromeja (esim. kastike, mausteet).
Mutta joo... annetaan rakkaiden jatkaa tästä.Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.
Mukava keskustella itsensä kanssa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris tyyppinen.
Miksi sinä Numba kirjoitat siten miten kirjotat?
Minähän olen teknikko, melkein siis insinööri.
"Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris"
Nyt taidat olla hieman hiprakassa, vai miksi mitä kirjotteletkaan? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi sinä Numba kirjoitat siten miten kirjotat?
Minähän olen teknikko, melkein siis insinööri.
"Seuraatko sinä Senssu jokaista vaimosi liikettä keittiössä, minä pysyn kaukana varsinkin jos poltellaan chiliä, minun hengitys elimeni eivät kestä sitä, sinänsä pikku asia joten antaa olla, mutta se on varmasti tuota mainitsemaani mukulaa, se oli mielenkiitoinen kuoria, ne lähtevät näppärästi veitsellä isoina paloina, tiesitkö että kasvin muut osat ovat tappavan myrkyllisiä, ja se kasvattaa myös varsin pitkälle herneenpalkojen näköisiä, niiden myrkyllisyyttä en tiedä. Se on tarkalleen ottaen hernekasvi, luulin aikaisemmin että se on joku nauris"
Nyt taidat olla hieman hiprakassa, vai miksi mitä kirjotteletkaan?Jep hieman ihmettelen kun kiinnität huomiota näin pikku asiaan, en käytä alkoholia lainkaan, mitä jos kirjoittelet siniselläsi, tuo klapila ja 2010 näyttävät esiintyvän sinuna niin usein ettei tiedä kuka todellisuudessa kirjoittaa... viimeinen isompi annos taisi olla Takin reisullla, en juo kuin saunakaljan tai kaksi, tänään en mitään.
- Anonyymi
Se, se vaan on sillä lailla
Että tässäkin thaimaassa on sitä oli paljon mälsää
Ei sitä tartte edes paljon kavereilta kysellä
Kun vaan viittii vähänkin tsiikata ympärilleen
Kaiken maailman Kympitkin ne luulee olevansa vaikka mitä
Mut ei ne oo ku hemmetinmoisia sössöjä vaan... - Anonyymi
- Anonyymi
Kuponkiruokalasta saa parempaa ja halvempaa ruokaa. Käyppä kokeilemassa.
- Anonyymi
Sensukka kysyy: Saakohan muuten tuota jicamaa Suomesta?
Miksi et ressukka kysy tätä suoraan NumBälliltä, hänellähän on Hesassa thaimaalainen pankkineiti vaimona.
Luulenpa että jicamaan tykästynyt kyllä tietää.- Anonyymi
Kyllähän sitä Suomestakin, ainakin huippukokki Pipsa Hurmerinta (mutta ei Paula) sitä hehkuttaa: https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/pipsa-hurmerinta-hehkuttaa-suomalaiskaupoistakin-loytyvaa-raaka-ainetta-josta-et-ehka-ole-viela-kuullutkaan-sopii-taydellisesti-tortillojen-valiin/7742870
- Anonyymi
Se on nykyään tuollainen aasialainen kurmeekokki tuo Pasala. Thaimaassa ollessaan oli Elvis Presley joka kehuskeli etteivät koskaan tee kotona ruokaa kumpikaan vaan syövät aina ravintolassa ja ei ole tarvinnut opetella ruoanlaittoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 424370
Vain vasemmistolaiset rakennemuutokset pelastavat Suomen
Kansaa on ankeutettu viimeiset 30+ vuotta porvarillisella minäminä-talouspolitiikalla, jossa tavalliselta kansalta on ot1384109- 643766
- 1153682
Purra on kantanut vastuuta täyden kympin arvoisesti
Luottoluokituksen lasku, ennätysvelat ja ennätystyöttömyys siitä muutamana esimerkkinä. Jatkakoon hän hyvin aloittamaans343557Persut huutaa taas: "kato! muslimi!"
Persut on lyhyessä ajassa ajaneet läpi kaksi työntekijöiden oikeuksien heikennystä, joita se on aiemmin vastustanut. Pe743393- 902962
- 542845
- 252656
Korjaamo suositus
Vahva suositus Kumpulaisen korjaamolle vanhan 5-tien varrelta! Homma pelaa ja palvelu ykköslaatuista. Mukavaa kun tuli p142364