Libanon 1998-1999 2jk

Ex Yk-Faitteri

Minulle jäi yk-joukoista aika naurettava kuva. Melkoista spedelyä oli koko vuosi. Silloin kun olisi pitänyt toimia niin suurinpiirtein seisottiin kädet munissa ja odoteltiin parempia aikoja. Tosin niillä varusteilla mitä oli tarjolla ei muuhun olisi pystytty.

Jäi hiukan hämäräksi mikä meidän tarkoitus oli olla Libanonissa. Ilmeisesti Suomen patalijoona oli suuri kertausharjoituskeskus. Käytiin vuosi kertaamassa ja näpertelemässä. Tuotiin sitten auto tai moottoripyörä.

10

4015

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Posella

   Olit???

  • viestimies

   hiutale katkot???

   • Joo-o

    Kypsytti itseäkin aikoinaan ne typerät "perinteet", kuten se että hiutaleet ei saanut pitää tietynmallisia (ns, alistaja) aurinkolaseja tai että kaljaa ei saanut saunalla juoda jos ei fasset antanut lupaa. Täysi-ikäisihän siinä kuitenkin oltiin, ja monet hiutaleetkin oli jopa vanhempia kuin silloiset fasset. Nöyristele siinä sitten. Muutenkin mielestäni oli typerä systeemi että fasseilla oli suuri vaikutus ylennyksiin (=palkkaan), jotka sitten tehtiinkin ihan sen mukaan että olitko nuollut niiden persettä vai et. Tuohan onkin jo korjaantunut uuden palkkauksen myötä. Jäi semmoinen maku, että monet ketkä siviilissä oli jonkinlaisia "jalkoihin jääneitä" pääsi sitten siellä oikein luvan kanssa pätemään. Tuo touhu oli vielä siinä mielessä kyseenalaista, että jos et ollut fassejen kanssa samoilla linjoilla, niin kaikista paskimmat hommat, kyykytykset ja pykälät sattui joka kerta omalle kohdalle. Pelleilyähän se kyllä oli, että ei siinä mitään. Onneksi itse emme pyrkineet fasseina enään jatkamaan noita typeryyksiä. Ainakaan ihan kaikkia... Niin, ja itse olin samoilla nurkilla vuotta aiemmin.

    Nykyään voisin jopa harkita uudelleen lähtemistäkin. Saihan sieltä aika paljon kokemuksia ja hieman laajempaa näkemystä tähän muuhun touhuun.


   • Ex Yk-Faitteri

    Vartioaliupseerina loppuun asti.


  • 222

   kukahan sie olet?? :)

   • miettimään

    ...kuka puhkaisi kuplan?


  • pos 9-34

   Joukkojen tarkoitus ja tehtävä oli yk-mandaatin mukainen eli tarkkailu ja raportointi. Olet varmaankin vertaillut mielessäsi nato-joukkojen rauhaanpakottamista ja ihmettelet miksi me emme tehneet samaa Libanonissa. Noh kuten tiedät, niin mandaatin lisäksi, varusteet eikä miesvahvuus sitä mahdollistanut. Jos siellä olisi päästänyt yhdenkin Hessun päiviltä niin tuskin olis sheltteriin kerennyt, kun olisi asemalle satanut katjushoja yms murkulaa. Toisin sanoen koko pataljoona olisi pitänyt evakuoida samantien jos ei oltaisi haluttu hengestämme päästä.

   Oli hieman eriasia Kosovossa tai bosniassa kun siellä oli maailman mahtavin sotakoneisto käytössä, miehiä kymmeniä- tai satojatuhansia sekä tietysti ajantasalla olevat voimankäyttöoikeudet sekä poliittinen tahto. Tätä voi sitten verrata Libanonin muutamaan tuhanteen ukkoon ja hernepyssyihin joita siellä käytettiin. Eikä sinne poliittisesti muuta haluttukaan, sehän vuosikymmenten aikana nähtiin. Oli hieman eriasia sanoa Libanonissa sisseille että jos ette nyt lopeta niin raportoidaan NYK:iin ja saatetaan vaikka sulkea tie ja ampua punaiset päälle, kuin Bosniassa todeta että jos homma ei lopu niin pommitetaan Belgradia. Libanonissa sai lisäavuksi naapuriasemien vaunut muutamalla ukolla avuksi, kun Bosniassa sai vaikka sata taisteluhelikopteria muun sälän lisäksi. Siellä oli voimaa mitä näyttää ja käyttää kun taas libanonissa ei. Siinä näin alkuun syitä jos ei tilanne oikein "alhaalla" hahmottunut.

  • RTL

   Mitähän kirjoittaja teki Niinisalossa koulutuksen aikana kun tälläistä ihmettelee?

   T: YKSL 9-38 1988-89 Sgt

   • Ex Yk-Faitteri

    2JK:n puolella oli hiukan eri tehtävä kuin 1JK:n puolella. Sitä tehtävää ei pystytty täyttämään kuten Mandaatin mukaan olisi pitänyt. Kuten totesin seisottiin kädet munissa kun olisi pitänyt toimia.


  • Asia valkeni

   Meille ykkösen miehille 2jk:ssa oli selvää miksi olimme siellä alhaala, jos ei aivan alussa niin viimeistään ensimmäisen rotaation aikana. Osa alueen asukkaista luuli Suomalaisten jättävän tehtävän ja olojen taas muuttuvan yhtä levottomiksi kuin ennen sinne tuloamme. Heille tieto siitä, että vain miehet vaihtuvat oli miellyttävä asia. Ainakin minä tunsin olevani hyvällä asialla ollessamme siellä takaamassa siviileille kohtuullisen rauhanomaisia oloja.
   Että sillätavoin tuumailin siihen aikaan kun keskustelun aloittaja jos ei ihan taputellut p..aa, niin ainakin kaivo nenäänsä. Mitähän mieltä olisit ollut Golanista tai muista tyhjän lippaan paikoista. Mitkä olivat motivaatiosi lähteä rauhanturvaajaksi?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   211
   5010
  2. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   2
   2671
  3. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   441
   2297
  4. Uskomatonta, Sanna Marinille ei haluttu antaa näkyvyyttä Linnan juhlissa

   Kymmenen Uutiset juuri ennen Marinin saapumista ja Areenakin kyykkäsi. Kyllä SDP:läinen politiikan supertähti on paha on
   Maailman menoa
   297
   2151
  5. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   1430
  6. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   100
   1366
  7. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   51
   1350
  8. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   261
   1042
  9. Laita tähän ketjuun jokin tunniste teistä mistä hän voisi sinut

   tunnistaa. Jokin teidän kahden välillä tapahtuneesta tai mistä olette kahden kesken keskustelleet. Älkää laittako nimiä
   Ikävä
   24
   1032
  10. Nainen, joudutko muuttamaan pois vuokseni

   Koska koko ajan olet vaarassa törmätä minuun ja se on tosi kiusallinen ja vaivaannuttava tilanne sinulle. Miten olla koh
   Ikävä
   87
   1016
  Aihe