Voiko asperger puhjeta aikuisella?

Hmm

Olin lapsena hyvin hiljainen ja olisin ollut varmasti syrjäänvetäytyväkin, jos minulla ei olisi sattunut olemaan itseni kanssa täysin erilaista ystävää, joka veti minut kaikkiin leikkeihin mukaan. Kuitenkin olin ja olen tavallista mietteliäämpi, epäsosiaalisempi, suorapuheisempi, arka ja tutkijaluonne.

Nyt olen 22-vuotias ja minulla on yhä enemmän aspergerille tyypillisiä piirteitä. Minulla ei ole pakkomielteitä, mutta tuntemattomien ihmisten seura ja kaupungilla liikkuminen ahdistaa. Tätä ei tapahdu kuitenkaan ihan aina, koska usein pystyn suhtautumaan tällaisiin arkipäiväisiin asioihin "normaalisti". Joskus (nykyisin yhä useammin) minun on vaikeaa liikkua ihmisvilinässä. Minua ei kiinnosta tutustua uusiin ihmisiin enkä jaksaisi tavata vanhoja ystäviä, sillä poikaystävän kanssa olemisen vastapainoksi kaipaan vain yksinäisyyttä.

En selitä tässä enempää, koska tarkoitukseni oli vain kysyä, voiko asperger tulla esiin vasta vanhempana. Voinko olettaa oireideni pahenevan esimerkiksi lieväksi aspergeriksi?

Missä muuten menee aspergerin ja hieman ns. tavallisesta poikkeavan ihmisen raja? Joskus tuntuu, että on muotia luokitella kaikki poikkeavuudet sairauksiksi, jolloin ne on helpompi hyväksyä.

10

3326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suti

      Ei tuo juuri aspergerilta kuulosta, vaan ovat aika selkeät alkavan tai hyvin lievän masennuksen oireet.

      Kannattaa käydä lääkärissä - erittäin harvoin paranee itsestään, pahetessaan kauhea kokemus.

    • jen

      mielestäni kuvailemasi oireet voivat liittyä mm. masennukseen. aspergerdiagnoosia kannattaa mielestäni lähteä hakemaan vasta sitten kun elämänlaatu todella kärsii ja esim. masennus on poissuljettu.

      monilla ihmisillä saattaa olla joitakin aspergerille tyypillisiä oireita mutta diagnoosin täyttämiseen niitä vaaditaan useita. yleensä diagnoosia haettaessa elämä on jo vaikeutunut huomattavasti, arjesta on vaikea/mahdoton selviytyä ilman apua.

      turhia diagnoosinhakuja kannattaisi mielestäni välttää, ne vievät resursseja niiltä lapsilta jotka ihan oikeasti tarvitsevat diagnoosia ja sitä kautta jokapäiväistä apua aspergerin kanssa elämiseen.

      sinuna tutkisin ja miettisin ensin muita vaihtoehtoja, kävisin elämääni läpi ja miettisin syitä tuntemuksiini. voisiko kyseessä olla piilevä masennus?
      toivottavasti ongelmasi helpottuvat joka tapauksessa! :-)

      • Hmm

        Oikeastaan minulla on ollut masennusta, mutta olen pitänyt niitä oireita kuitenkin erillisinä yllä kuvaamastani omasta persoonallisuudesta. Ihmisten kanssa oleminen on aina ollut minulle vaikeaa. Ainoastaan nämä pelkotilat ovat vähän uudempia juttuja.

        En vakavasti ajatellut, että minulla olisi asperger (ehkä vain jotain sille tyypillisiä piirteitä enemmän kuin keskivertoihmisellä), mutta aloin miettiä, voisiko se tulla esiin vasta vanhempana. Siis esimerkiksi stressaantumisen tai juuri tämän masennuksen seurauksena tms.


      • ksshp
        Hmm kirjoitti:

        Oikeastaan minulla on ollut masennusta, mutta olen pitänyt niitä oireita kuitenkin erillisinä yllä kuvaamastani omasta persoonallisuudesta. Ihmisten kanssa oleminen on aina ollut minulle vaikeaa. Ainoastaan nämä pelkotilat ovat vähän uudempia juttuja.

        En vakavasti ajatellut, että minulla olisi asperger (ehkä vain jotain sille tyypillisiä piirteitä enemmän kuin keskivertoihmisellä), mutta aloin miettiä, voisiko se tulla esiin vasta vanhempana. Siis esimerkiksi stressaantumisen tai juuri tämän masennuksen seurauksena tms.

        että sinulla on Asperger. Jos siis todella sinulla ollut aina sen piirteitä. Nimittäin Aspergereillä on myös muita useammin diagnosoitu masennusta ja ahdistusta. Kyseessä saattaa siis olla todella kumuloituma. As ei yleensä ole kyseessä, jos "oireet" ovat alkaneet vasta aikusiässä, tällöin kyseessä esim. masennus.


    • taustailija

      mutta voihan olla, että oireet tunnistaa vasta aikuisena, tai silloin kun löytää tietoa aspergerista niin huomaa että itsellään on samoja piirteitä.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä


    • ritalin

      No ei se puhjeta voi, kun se on syntymästä lähtien. As on kai geneettinen ja se johtuu hermorakenteesta.
      Mä en muista, etten olisi joskus ollut muunlainen.
      Voithan tietysti olla as. Masentuminen on aika normaalia assissa. Valitettavasti.
      Itsellä on ollut viimeiset 4 vuotta samanlainen tila päällä ja kai se on jotain masennusta.

    • mor0

      mitä kävi

    • detox
    • Anonyymi

      Mielestäni Asperger voi muotoutua aikuisena mutta altistavia tekijöitä voi olla esim lapsuusajan ahdistus, pelot jotka joskus vapautuvat ja näin pitkäaikaisen psyykkisen tressin jälkeen ilmenevät väsyneen, sosiaalisen suodattimen läpi. Syynä on että saa vihdoin hyväksyä tuon erillaisen, totuudellisen ja analysoivan persoonallisuutensa jonka piilottelu on tullut, tiensä päähän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5339
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3447
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      193
      1484
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1003
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe