vaelluskengistä polvet kipeiksi?

Siivunen

Ostin viime kesänä uudet vaelluskengät, ovat korkeammat ja jäykemmät kuin edelliset. Viime syksyn reissu oli sitten polville yhtä tuskaa. Vaikka siihen mennessä olivat kengät olleet jo käytössä aika paljon, silti ilmeisesti kenkien takia polvet reistailivat. Polvitaipeet olivat kipeät kun jalan koukisti tavallisesti kävellessäkin. Nyt viikonloppuna oli vain reppu selässä, ei edes painoa paljoa, ja polvet kipeät. Edellisillä varusteilla ei ongelmia ollut, nyt syytänkin kenkiä kivuista. Onko muilla kokemuksia moisesta ja mitä sille on tehtävissä. Uudet kengät? Harmittaa, nuo kun tuntuivat niin hyviltä ja olivat suht kalliitkin.

3

1035

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palanen

      "Onko muilla kokemuksia moisesta ja mitä sille on tehtävissä."

      Viikko sitten tulin vaellukselta, samat varusteet kenkineen kuin aikaisemmilla retkillä ja päivämatkan suunnilleen saman pituisia. Polvet tulivat hieman kipeiksi, vaikka ikinä ennen en ole mistään polvikivuista kärsinyt.

      Lievät kivut pistin itselläni treenamattomuuden piikkiin - polvien käyttämättömyys nimittäin ei ole missään nimessä hyväksi (kysy vaikka niiltä 8-kymppisiltä aasialaisilta, joiden kulttuurissa WC tarkoittaa reikää lattiassa. Moniko suomalainen vanhus voisi sellaista vessaa käyttää? :) ). Tänä kesänä en ollut juurikaan ehtinyt kävelemään pidempiä matkoja ennen tuota vaellusta, ja kyykkytreeneistäkin sattui olemaan kuukauden verran taukoa.

      Itselläni siis tälläinen tapaus, mutta kenkiä en oikein voi syyttää. Kengät ovat vuosia vanhat ja palvelleet aivan mainiosti, tosin vettähän ne ei pidä enään ollenkaan...



      Kipu nivelessä on aina merkki - jostain. Polvi erityisesti on sellainen paikka, mitä ei varmasti halua hajottaa... Tästä huolimatta en kuitenkaan ihan suin päin menisi ostamaan uusia kalliita kenkiä. Kuntosalitouhuissa on tullut huomattua, ja ihan oikeat urheilulääkärit asian myös tietävät, että kevyellä harjoittelulla niveliä pystyy vahvistamaan aivan oleellisesti. Lyhyitä kävelylenkkejä erilaisilla pinnoilla eripainoisilla kantamuksilla, eiköhän ne nivelet siitä vahvistu. En oikein usko, että hyvät(?) vaelluskengät voisi todellakin olla niin pa*kat, että totuttelun ja sisäänajon jälkeenkin tulisi kipuja polviin asti.
      Mutta tosiaan... en suosittele yhtään mitään, enkä tiedä asiasta oikeasti yhtään mitään, kerroinpahan vain mitä todennäköisesti itse tekisin.

    • polvet jo muusina

      Kuvaamasi tilanne on tavallinen retkeilijälle / vaeltajalle.
      Ensiksi kengästä. Nilkkaa jäykistävä kenkä muuttaa sen toimintaa niin että polvi kuormittuu enemmän; kun nilkka ei jousta, niin polvi joustaa sen edestä. Tästä johtuu kuvaamasi kipu polvitaipeessa.

      Kuvaamaasi oiretta voi helpottaa kävelytekniikan muutoksella. Jos muutat askellustasi niin että astut kantapäävoittoisesti, niin että koko jalkapohja tulee kerralla tukipinnaksi. Ajatus kohdistetaan jalkaan niin että kantapää menee hieman edellä.

      Jäykkäkenkä on hyvä vuoristo/tunturi olosuhteisiin missä kävellään paljon rinteillä ja louhikossa.

      Harjoittelulla voi totuttaa jalkoja ja kenkiä yhteistoimintaan. Riittävä määrä on kaksi-kolme kertaa viikossa vähintään puolen tunnin ajan kerrallaan. Tarvitaan kaksi kuukautta säännöllistä harjoittelua vähintään jotta elimistö tottuisi uudenlaiseen kuormitukseen. Vuoden harjoittelulla saavutetaan jo pysyvämpi tia jota ei tarvitse kuin ylläpitää. Reppua ei kannata ottaa ensimmäisenä kuukautena vielä mukaan.

      Jos tarkoituksena on liikkua jyrkissä maastoissa niin sitten kannattaa ottaa sauvat mukaan. Ne tuntuvat aluksi hieman hankalilta, mutta niillä säästää polvia turhilta kulumilta vasta- ja myötämäessä.

      Hyviä retkiä syksyksisikin.

      • Anonyymi

        Jos luonnollista kävelytekniikkaa muuttaa, niin silloin tulee varmasti kipuja. Kokemusta on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7371
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2382
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1359
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe