Voiko tää olla selkäreuma?

kiki2

Tää helvetti alkoi noin puoli vuotta sitten. Ristiselkää alkoi särkeä ja se säteili milloin kylkiin milloin lantionalueelle ja vasempaan reiteen. Joskus pelkkä aivastaminen on liikaa ja tuntuu että jalat lähtee alta. Aamulla sängystä nousu on tuskaa samoin liikkeelle lähtö. On tutkittu ja kuvattu. Alaselästä löytyi väljyyttä ja painumaa mutta ei ne selitä näitä oireita. Olen käynyt fysikaalisessa ja omasta mielestäni syönyt tarpeeksi lääkkeitä jotka eivät ole auttaneet. Kertokaa oireista ja miten tän kanssa voi elää?

16

21467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • melissa

      Tarkoitatko selkärankareumaa? Siihen ainakin liittyy vahvasti juuri tuo aamujäykkyys. Onko sinulla ollut silmätulehduksia? Se on myöskin yksi mahdollinen oire.. Millaisia tutkimuksia tehty? Onko lääkärin kanssa ollut puhetta selkärankareuman mahdollisuudesta? Itse ole usemman vuoden kärsinyt kovista alaselkä kivuista erityisesti muutaman nikaman alueella, aamut ovat minulle todella vaikeita ajoittain, minulla on nuorempana ollut pitkäkestoinen silmätulehdus, tulehduksia lonkassa, niska-hartiasärkyjä ja jäykkyyttä jne. Selkärankareumaa epäili OMT-fysioterapeutti, mutta fys. erikoislääkäri meinasi, että todennäköisesti selkärankareuma ei ole kyseessä koska muutenkin niveleni ja rankani ovat yliliikkuvat. En siis ole saanut minkäänlaista diagnoosia vaivastani, vaikka kivut ovat ajoittan todella kovat. MAgneettikuvat ym on otettu. Lääkkeitä olen itsekin syönyt pitemmän aikaa, käynyt fysioterapiassa ja jopa kansanparantajalla, mutta kestävää apua en ole löytänyt mistään. Olen muutenkin ymmärtänyt, että aika moneen selkäkipuun ei yleensäkään löydy diagnoosia, niin paskamaista kuin se onkin, joten kipujen kanssa joutuu vain elämään, tuttua on :(. Selkärankareumaan liittyy myös hla-b27 antigeeni hyvin usealla kyseistä sairautta potevalta, joka ilmenee verikokeissa, tiedätkö onko sitä otettu? Eipä tuo auta kun elää vain päiväkerrallaan. Mitenkä (kevyt!) liikunta vaikuttaa, pahentaako vai helpottaako kipua? Selkärankareumassa yleensä kevyt liikkuminen helpottaa kipuja.. Oletko mies/nainen, minkä ikäinen?

      • Nimetön

        On tutkittu ja juuri tänään sain verikokeiden tulokset. Tosin idiootti kun olin, nekään ei tullut otetuksi tarpeeksi kattavasti. Sain verikokeisiin lähetteen erikoislääkäriltä. Lähetteessä oli muitakin asiaan liittyviä kokeita kuin vain reumafaktori, mutta kun menin työterveyteen lähetteen kanssa ne karsittiin pois. En tullut hullua hurskaammaksi. Reumafaktori oli 14 eli negatiivinen ja 15 on positiivinen, mitä pitäs ajatella.
        Joo mullakin on yliliikkuvuutta ja etenkin L4-5 välissä ja viereiset päin vastoin jäykät. Yliliikkuvuutta on myös muualla. Liikunta auttaa mutta joskus ei yksinkertaisesti pysty kun mulla on myös polvet paskana. Ensin ne särky työtapaturmassa ja kun tähysteltiin löytyi kondromalasia.
        Oon nainen/37


      • melissa
        Nimetön kirjoitti:

        On tutkittu ja juuri tänään sain verikokeiden tulokset. Tosin idiootti kun olin, nekään ei tullut otetuksi tarpeeksi kattavasti. Sain verikokeisiin lähetteen erikoislääkäriltä. Lähetteessä oli muitakin asiaan liittyviä kokeita kuin vain reumafaktori, mutta kun menin työterveyteen lähetteen kanssa ne karsittiin pois. En tullut hullua hurskaammaksi. Reumafaktori oli 14 eli negatiivinen ja 15 on positiivinen, mitä pitäs ajatella.
        Joo mullakin on yliliikkuvuutta ja etenkin L4-5 välissä ja viereiset päin vastoin jäykät. Yliliikkuvuutta on myös muualla. Liikunta auttaa mutta joskus ei yksinkertaisesti pysty kun mulla on myös polvet paskana. Ensin ne särky työtapaturmassa ja kun tähysteltiin löytyi kondromalasia.
        Oon nainen/37

        Maantaiaamua! Tuo selkärankareuma ei näy tuossa perus reumakokeessa, se on ihan eri sairaus kuin esim. nivelreuma ja juuri sen vuoksi ei näykään. Kannattaa soittaa ja selvittää lääkäriltä otettiinko sinulta kokeiden yhteydessä tuo hla-b27 antigeeni, joka löytyy useammalta selkärankareumasta kärsivältä, ei tosin kaikilta eikä tarkoita sitä, että vaikka se löytyisi niin sairaus ehdottomasti löytyy, mutta tarkistaa kannattaa. Minulta ei tuota kyseistä antigeeniä ole otettu, eikä fys. erikoislääkäri toistaiseksi nähnyt tarpeelliseksi ottaakaan, juuri yliliikkuvien nivelten vuoksi, vaikka selkärankareumaan viittaavia oireita löytyykin rutkasti. Tuo sairaus näkyy ilmeisesti parhaiten lantion alueen magneettikuvissa, mitä minulta ei myöskään edelleenkään ole otettu (!), entäs itseltäsi? Itselläni myös aika huonot polvet, rutisee ja naksuu kun hieman kyykistyy..Mikäs tuo kondromalasia on?


    • kiki2

      ja sitten vielä hyvä reumalääkäri Kuopiosta. Ovat nimittäin kiven alla täällä päin Suomea eli lääkärikeskuksista tarjotaan ei oota.

    • Selän potija

      Olen lueskennellut teidän viestejä tässä. Hyviä vinkkejäkin olen täältä saanut.

      Itselläni on ollut aika hankalaa selkäkipua kohta kuukauden ajan. En nyt jaksa selittää ihan kaikkea tähän liittyvää, mutta selkäreuma ei ole poissuljettu vaihtoehto kohdallani. Isälläni oli selkäreuma, ja veljelläni on myös. Olen vähän yli kolmikymppinen nainen. Naisille ei vissiin tule yleensä selkäreumaa herkästi, vaan se nivelreuma yleisemmin.

      Olen känyt verikokeissa ja röngtenissä. Tällä viikolla saan kuulla mitä niistä on ilmennyt, jos nyt mitään erityistä on ilmennyt. Kuten sanottu, selkävaivat voivat yleensä jäädä selittämättömiksi, huolimatta siitä, kuinka pahasti ne voivat häiritä liikkumista, nukkumista, työssäkäyntiä (olen edelleen sairaslomalla),ym.

      Olen ollut aika masentunut, välillä itkettää. Isälläni reuma eteni pahaksi. Nykyään kai lääkkeet ovat paljon tehokkaampia. Tiedän, että ei se maailma siihen sentään kaadu, jos reuma tulee. Se tulee jos tulee, ei voi mitään. Tämä epätietoisuus nyt vielä tässä kalvaa, kun ei tiedä, mistä selkäkipu johtuu. Iskiasta tai muuta sen tyyppistä tämä ei kai ole kuitenkaan.

      En oikein tiedä, mitä sanoisin... Sen ainakin tahdon sanoa, että yrittäkää jaksaa te kipujen kanssa kamppailevat, ei se ole helppoa, mutta yritetään sinnitellä vaan. On meitä kohtalotovereita.

      • naisilla

        Lainaus Reuma-aapisesta:
        "Selkärankareuma on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, mutta taudinkuva on miehillä huomattavasti vaikeampi kuin naisilla. Niinpä sairaaloissa hoidetuista potilaista jopa 80 % on miehiä. Läheskään kaikki sairastuneet naiset eivät tiedä sairastavansa lievää selkärankareumaa."

        Selkärankareumaanhan useimmiten liittyy altistava geeni HLA-B27.

        Lääkkeet kehittyvät ja nykyään sr-reuma pystytään usein toteamaan jo varhain, jolloin hoitokin saadaan aloitettua aikaisin. Ja tosiaan naisilla usein sairaus on lievempi. Jos röntgenkuvissa tai verikokeissa ei näy mitään, älä lannistu. Etenkin naisilla ei tulehdusarvotkaan aina nouse, ja sellaisten muutosten kehittyminen, jotka näkyisivät röntgenkuvissa, saattaa kestää useamman vuoden. Kenties tiesitkin nämä asiat.

        Koitetaan tosiaan jaksaa näiden kipujen kanssa, jospa tämä eläkeiässä helpottaisi ;) Kerrohan miten tulosten kanssa kävi.


      • melissa

        Huomenta! Sama täällä, tuo epätietoisuus on se pahin asia, kestäisin kyllä lähes minkälaisen diagnoosin tahansa, kunhan se nyt viimein vain tulisi! 6 vuotta olen vaihtelevien kipujen kanssa elänyt, välillä on ollut hyviäkin aikoja, tällä hetkellä aika vaikea kausi taas meneillään...Kun nyt edes tietäisi mistä kivut johtuvat!! Muutama vko sitten kun olin fys. erikoislääkärillä hän tosiaan jätti selkärankareuman toistaiseksi pois laskuista (koska minulla yliliikkuvuutta), mutta sanoi, että jos kivut eivät hellitä syksyllä uudestaan magneettikuviin, tällä kertaa lantion alueelta. Ihmettelen tosin miksei noita kuvia saati sitten tuota hla-b27 antigeeniä ole minulta aikaisemmin tai juuri tuon lääkärin yhteydessä otettu, koska minulla kuitenkin on monia selkärankareumaan viittavia oireita. Tuntuupa etteivät lääkärit edelleenkään monen vuoden kipujenkaan jäljiltä ota tosissaan! Enpä juuri tuosta viimekertaisestakaan mitään hyötynyt, huoh..Itse joudun myös silloin tällöin jäämään sairaslomalle, ja erityisen ikäväksi tuon sairastelun tekee juuri tuo diagnoosin puute, olisi mukavaa jos olisi pomoille esittää todellinen syy jatkuville kivuille ja sairasteluille! (Työn laatuni ei myöskään ole selkävaivaiselle ehkä paras mahdollinen, teen istumatyötä 8 h/pvä, ja tuntuu rasittavan) Onko sinulla selän potija ja muut samankaltaisia tuntemuksia? Tässäpä taas tätä vuodatusta oikein olan takaa :) Mukavaa tietää, että kohtalotovereita löytyy, siis jaksamisia kaikille! Ja vaihdellaanhan jatkossakin kuulumisia ja tuntemuksia! Kiki, olisi mukava myös tietää miten reumalääkärin vastaanotolla kävi sitten kun olet käynyt!


      • jaana
        melissa kirjoitti:

        Huomenta! Sama täällä, tuo epätietoisuus on se pahin asia, kestäisin kyllä lähes minkälaisen diagnoosin tahansa, kunhan se nyt viimein vain tulisi! 6 vuotta olen vaihtelevien kipujen kanssa elänyt, välillä on ollut hyviäkin aikoja, tällä hetkellä aika vaikea kausi taas meneillään...Kun nyt edes tietäisi mistä kivut johtuvat!! Muutama vko sitten kun olin fys. erikoislääkärillä hän tosiaan jätti selkärankareuman toistaiseksi pois laskuista (koska minulla yliliikkuvuutta), mutta sanoi, että jos kivut eivät hellitä syksyllä uudestaan magneettikuviin, tällä kertaa lantion alueelta. Ihmettelen tosin miksei noita kuvia saati sitten tuota hla-b27 antigeeniä ole minulta aikaisemmin tai juuri tuon lääkärin yhteydessä otettu, koska minulla kuitenkin on monia selkärankareumaan viittavia oireita. Tuntuupa etteivät lääkärit edelleenkään monen vuoden kipujenkaan jäljiltä ota tosissaan! Enpä juuri tuosta viimekertaisestakaan mitään hyötynyt, huoh..Itse joudun myös silloin tällöin jäämään sairaslomalle, ja erityisen ikäväksi tuon sairastelun tekee juuri tuo diagnoosin puute, olisi mukavaa jos olisi pomoille esittää todellinen syy jatkuville kivuille ja sairasteluille! (Työn laatuni ei myöskään ole selkävaivaiselle ehkä paras mahdollinen, teen istumatyötä 8 h/pvä, ja tuntuu rasittavan) Onko sinulla selän potija ja muut samankaltaisia tuntemuksia? Tässäpä taas tätä vuodatusta oikein olan takaa :) Mukavaa tietää, että kohtalotovereita löytyy, siis jaksamisia kaikille! Ja vaihdellaanhan jatkossakin kuulumisia ja tuntemuksia! Kiki, olisi mukava myös tietää miten reumalääkärin vastaanotolla kävi sitten kun olet käynyt!

        hei!
        kohtalotovereita kyllä löytyy.. selkä vaivaa ja ikää on vasta parikymmentä. kaks ja puol kuukautta sitten selkä kramppas tosi pahasti, käveleminenkin oli tuskaa jonkin aikaa. sama sattui noin kuutisen vuotta sitten. lääkäri vaan totesi molemmilla kerroilla alaselän noidannuoleksi ja totesi että yliliikkuvuutta, pidä lihakset kunnossa. selkä vaan vaivaa vieläkin ja epätietoisuus on se hirvein. huomaan kyllä itsekin että samaa yliliikkuvuutta on polvissa ja nilkoissa. mutta miten tulevaisuudessa??? mitä pitäisi ottaa huomioon esim työn suhteen? kertokaa jos tiedätte?

        olen myös kuullut että tietyt urheilulajit eivät sovi minulle ja venyttelykin pitäisi tehdä erilailla. neuvokaa epätietoista.

        melissalle.. istuminen on todellakin pahasta ainakin kipuvaiheessa. muuten koko elämäni aikana ei pitkästä istumisesta ole ollut haittaa. itsellänikin on tuleva työ mahdollisesti istumista, joten hirvittää hiukan.


      • melissa
        jaana kirjoitti:

        hei!
        kohtalotovereita kyllä löytyy.. selkä vaivaa ja ikää on vasta parikymmentä. kaks ja puol kuukautta sitten selkä kramppas tosi pahasti, käveleminenkin oli tuskaa jonkin aikaa. sama sattui noin kuutisen vuotta sitten. lääkäri vaan totesi molemmilla kerroilla alaselän noidannuoleksi ja totesi että yliliikkuvuutta, pidä lihakset kunnossa. selkä vaan vaivaa vieläkin ja epätietoisuus on se hirvein. huomaan kyllä itsekin että samaa yliliikkuvuutta on polvissa ja nilkoissa. mutta miten tulevaisuudessa??? mitä pitäisi ottaa huomioon esim työn suhteen? kertokaa jos tiedätte?

        olen myös kuullut että tietyt urheilulajit eivät sovi minulle ja venyttelykin pitäisi tehdä erilailla. neuvokaa epätietoista.

        melissalle.. istuminen on todellakin pahasta ainakin kipuvaiheessa. muuten koko elämäni aikana ei pitkästä istumisesta ole ollut haittaa. itsellänikin on tuleva työ mahdollisesti istumista, joten hirvittää hiukan.

        Tervepä terve, samaa ikäluokkaa itsekin edustan joten on kyllä todella ikävää näinkin nuorella iällä olla tässä kunnossa, ja juurikin kun syytä ei löydy.. Noista urheilulajeista sen verran että tärinää aiheuttavia liikuntamuotoja eli hyppyjä ja äkillisiä liikkeitä ainakin tulisi välttää ja olen kyllä tuon itsekin todennut. Hirvittää hiukan kun olen vuosien pehmittämisen jälkeen saanut avomieheltäni suostumuksen yhteisen tanssiharrastuksen aloittamiseksi nyt syksyllä mutta saapi nähdä kuinka tuo selkä kestää. Pitkäaikainen haave on ollut tuo, toivottavasti ei nyt totetuessaan samantien kaadu... Uimista suosittelevat toiset lääkärit mutta olen saanut myös negatiivista palautetta eräältä lääkäriltä, jonka mielestä nuo uimapotkut eivät välttämättä ole hyväksi. Kokeilemallapa tuokin tietystä selviää mikä itselle sopii..Olen myös kuullut jostain että tuo yliliikkuvuus saattaisi tulevaisuudessa johtaa välilevyn pullistumaan, onko kukaan muu kuullut tuosta vai kuvittelenko vain? Mitenkäs tuo autossa istuminen? Minulla muutaman tunnin istuminen vetää selän ihan jumiin, juurikin tuo tärinän ja istumisen yhteisvaikutus..aijai...


      • aöjfklj

        Mulla todettiin selkärankareuma reilu puoli vuotta sitten. Vieläkään ei näy verikokeissa mitään erikoista. Kaikki arvot tosi hyvät. Magneettikuvassa näkyi kroonista ja aktiivistakin tulehdusta Si-nivelten lähistöllä. Ja kipujahan on ollut jo monta vuotta.


      • minna
        aöjfklj kirjoitti:

        Mulla todettiin selkärankareuma reilu puoli vuotta sitten. Vieläkään ei näy verikokeissa mitään erikoista. Kaikki arvot tosi hyvät. Magneettikuvassa näkyi kroonista ja aktiivistakin tulehdusta Si-nivelten lähistöllä. Ja kipujahan on ollut jo monta vuotta.

        Minulla todettiin selkärankareuma magneettikuvauksissa ja nyt lääkitys koko ajan, pidempiaikainen istuminen vaikeaa ja makuulta ylösnousu myöskin sekä öisin asennon vaihtaminen. Liikkuminen auttaa ettei selkäranka jäykisty, mutta itse on pitänyt sopivat liikuntamuodot testata. Selkärankareuma kivun kanssa on vaan elettävä lopun elämää, välillä on tuskallista, toisinaan kivuton jakso, muttä täytyy sanoa että kipua on enimmäkseen. Kortisonipiikkiä laitetaan välillä, kun kipu on kova, mutta se ei ole kovin suotavaa, kortisoni vaarallista.


    • edelleen kiki2

      se sitten on uskominen reumalääkäriin? Ei ole reumaa minkänlaista! Jumppaa ja vatsa sisään eli selän "pienet" lihakset kuntoon. Ihan kivasti sanottu ikänsä liikkuneelle ja nyt vielä kahdeksan kiloa laihtuneelle edelleen kipuilevalle mille? Ilmeisesti päässä vikaa olevalle? Jaksamista ja onnea teille muille; mie luovutan ja yritän vaan jumpata ja pärjätä vaikka henki menisi. Kyllä tosi nainen aina kivun kestää tärkeintä on liike. tsemppiä!

      • Biokemisti

        Minä olen 99 % varma, että minullakin on selkärankareuma. Työterveyshuollossa sitä ei vain uskota, koska HLA-B27 on negatiivinen ja olen jo 50-vuotias nainen.
        Selkä on ollut kipeä niin kauan kuin muistan. Jopa eka vuoden luokkakuvassa istun suorana kuin tikku, kun selän koukistaminen koski. Olen käynyt työterveyshuollossa vuodesta -95, eli 15 vuotta. Selkä kipeytyy öisin ja on aamulla jäykkä. En pysty edes takapuoltani pyyhkimään tai laittamaan sukkia jalkaan. Voisikohan Kelalta anoa henkilökohtaista avustajaa em. hommaan... :) Kantapäitä ja sormia särkee ja nivelissä on ollut tulehduksia. Kävin ensin yhdellä reumatologialla, joka oli enemmän selvännäkijä kuin lääkäri. Sanoi nähneensä heti, kun sisään astuin, ettei minulla ole selkärankareumaa. Hän käyttikin vastaanottoajan sen todistelemiseen, miksi minulla ei voi olla selkärankareumaa. Sormikivut johtuvat kuulema nivelrikosta ja selkäkivut välilevyrappeumasta. Lausuntoon oli kirjoittanut, ettei mitään merkkejä tulehduksellisesta selkäsairaudesta. Yritin toiselle reumatologille, joka katseli vain tietokonetta ja totesi: "Esitietojen perustella voin sanoa, ettei sinulla ole selkärankareumaa. Kaikillahan selkään joskus koskee." Meinasin ruveta itkemään. Miten minä voin töissä käydä, kun en pysty selkäkivuilta nukkumaan. Selälläni en voi olla ollenkaan, kasaan tyynyjä vatsani alle ja yritän nukkua selkä kaarella. Aamuisin on pakko nousta aikaisin ylös, koska se helpottaa kipuja.
        Toimin vaativissa asiantuntijatehtävissä esimiehenä, enkä ole päivääkään ollut poissa tämän vaivani vuoksi.
        Työterveyshuollon koneella varmaan lukee, että potilas on luulotautinen ja juoksee turhaan lääkärillä!
        Vika on ilmeisesti siinä, että olen koko ikäni harrastanut paljon liikuntaa ja se on pitänyt selän liikkuvana. Lääkärit ovat sitä mieltä, että mikäli tauti diagnosoitaisiin tässä vaiheessa, niin sairaus olisi jo paljon pidemmällä! Käyn edelleen jumpassa 3-4 kertaa viikossa, vaikka kaikki selän liikkeet koskevat. Itse asiassa luulin viime vuosiin saakka, että kaikilla koskee selkään, kun sitä liikuttaa. Olin niin tottunut siihen, etten pitänyt sitä edes epänormaalina! Vasta nähtyäni Hesarissa ilmoituksen "Onko selkäkipuni taustalla selkärankareuma" ja käytyäni kuuntelemassa yleisöluennon tajusin, että kaikki oireet täsmäävät. Iriittistä minulle ei ole, mutta se liittyykin HLA-B27 positiivisuuteen.


    • minä

      Mitä sinulle biokemisti kuuluu? Saitko myöhemmin selkärankareumadiagnoosin?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      133
      3537
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1389
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1219
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1124
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    8. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1018
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1006
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      52
      904
    Aihe