tyrnimehu

miten?

miten tehdään tyrnimarjamehua?

15

27930

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hurr1

      Jos marjat on jo poimittu, on yksinkertainen tapa tehdä tyrnimehua kylmäpuristus käsikäyttöisellä sosepuristimella (Stockmann, Hobby Hall). Mehuun tulevat hedelmälihan öljyt ja nesteet, mutta kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Ne voisi kuivattaa ja raastaa jauheeksi. Mehu kannattaa pakastaa käyttöön saakka.

      • leilakristiina

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?


      • pekkajuhani
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..


      • mehun tekijä
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Itse olen tehnyt tyrnimehuni seuraavalla tavalla: rikon marjat sauvasekottimella ja valutan mehun siivilän läpi toiseen astiaan. Siemenet ja kuoret kuivan ja jauhan tehosekottimella hienoksi, jonka jälkeen käytän jauhetta esim. viilissä, puurossa taikka sämpylätaikinassa. Mehun maustan juoksevalla hunajalla suhteessa puolet kutakin. Liukenevat toisiinsa kun vain tarpeeksi sekoittaa.

        Valmis hunaja-tyrnimehu ei säily kauaa pakastimessa, joten tätä kanattaa valmistaa pienisä erissä vaikka pakastetuista marjoista pitkin talvea.

        Meillä tätä kutsutaan "köyhänmiehen appelsiinimehuksi" ja kelpaa kaikille.


      • pekkajuhani
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.


      • niitä
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        http://personal.inet.fi/yritys/vipe/index1.htm


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        Ne voi joko tehdä itse tai ostaa, hinta n. 200 e.
        Voihan mehua tehdä myös sauvasekoittimella mutta aika hidasta hommaa. Olin eilen puristamassa tyrniä ja sain kahdessa tunnissa viisi litraa mehua. Mutta alkää enää niitä marjoja mehumaijaan laittako, tyrniä ei saa kuumentaa kuin muutaman sekunnin ajan muuten kaikki vitamiinit katoavat!!!


      • 6+6
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Äitini on jo vuosia tehnyt tyrnimehua niin, että on survonut marjat ämpärissä perunasurvimella ja valuttanut sitten mehun harsokankaan läpi. Mehu on säilynyt hyvin kylmäkellarissa kun on laittanut sokeria ja vähän Atamonia kiehautetun mehun sekaan.


    • Anilii

      Itse teen tyrnimarjoista aina tarvittavan määrän mehua sauvasekoittimella. Lisätessä muuta nestettä, siemenet jää pohjalle josta ne voi ottaa muuhun käyttöön. Se mehusta, mutta tietääkö kukaan montako euroa kilo tyrnimarjoja maksaa ja kuka ostais pieniä määriä?

    • Mailapesis

      Kukaan ei mainitse mehulinkoa? Eikö sillä saisi mehut talteen ja jäljelle jäävän mössönkin voisi käyttää leivontaan, tmv.?

    • pienitoivo

      pistä marjat pakkaseen muutamaksi viikoksi sitten mehumaijaan ja keitä noin 2 tuntia välillä sekoitellen koska päällimmäiset pehmenee ensin mehu irtoaa todella hyvin 5 kiloa marjoja 4 litraa mehua sitten jäljelle jäänyt mössö sosemyllyn läpi tulee 8 dl sosetta lisää siihen 2 dl vettä ja 700 g hillosokeria keitä 10 min saat kilon hilloa ja hukkaan menee 5.stä kilosta marjoja vain 600 g

    • hirveenmakusta

      no joo, tyrnimehu puristetaan suoraan puskasta, tyrnisaksilla, pulloon. Näin Merikarvialla.

    • Otoslerosis

      Meillä on tyrnistä tehty vispipuuroa. Eli poulukoiden sijasta tyrniä, on tosi herkkua. Vaatii kokeilua sopivan vahvan seoksen saadakseen. Kymmenen vuotta ollut tyrniä, tulee välillä hyviä satoja jodkus myös ollut täysi kato.

    • Satumarjatta

      Kuinka kauan tyrnimarja säilyy ettei se happane. Olen juonut mehua joka mielestäni oli käynyttä. Oli niiiin hapanta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6565
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      555
      2261
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1857
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      83
      1235
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      97
      1032
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      970
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      81
      915
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      833
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      830
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      757
    Aihe