tyrnimehu

miten?

miten tehdään tyrnimarjamehua?

15

28057

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hurr1

      Jos marjat on jo poimittu, on yksinkertainen tapa tehdä tyrnimehua kylmäpuristus käsikäyttöisellä sosepuristimella (Stockmann, Hobby Hall). Mehuun tulevat hedelmälihan öljyt ja nesteet, mutta kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Ne voisi kuivattaa ja raastaa jauheeksi. Mehu kannattaa pakastaa käyttöön saakka.

      • leilakristiina

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?


      • pekkajuhani
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..


      • mehun tekijä
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Itse olen tehnyt tyrnimehuni seuraavalla tavalla: rikon marjat sauvasekottimella ja valutan mehun siivilän läpi toiseen astiaan. Siemenet ja kuoret kuivan ja jauhan tehosekottimella hienoksi, jonka jälkeen käytän jauhetta esim. viilissä, puurossa taikka sämpylätaikinassa. Mehun maustan juoksevalla hunajalla suhteessa puolet kutakin. Liukenevat toisiinsa kun vain tarpeeksi sekoittaa.

        Valmis hunaja-tyrnimehu ei säily kauaa pakastimessa, joten tätä kanattaa valmistaa pienisä erissä vaikka pakastetuista marjoista pitkin talvea.

        Meillä tätä kutsutaan "köyhänmiehen appelsiinimehuksi" ja kelpaa kaikille.


      • pekkajuhani
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.


      • niitä
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        http://personal.inet.fi/yritys/vipe/index1.htm


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        Ne voi joko tehdä itse tai ostaa, hinta n. 200 e.
        Voihan mehua tehdä myös sauvasekoittimella mutta aika hidasta hommaa. Olin eilen puristamassa tyrniä ja sain kahdessa tunnissa viisi litraa mehua. Mutta alkää enää niitä marjoja mehumaijaan laittako, tyrniä ei saa kuumentaa kuin muutaman sekunnin ajan muuten kaikki vitamiinit katoavat!!!


      • 6+6
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Äitini on jo vuosia tehnyt tyrnimehua niin, että on survonut marjat ämpärissä perunasurvimella ja valuttanut sitten mehun harsokankaan läpi. Mehu on säilynyt hyvin kylmäkellarissa kun on laittanut sokeria ja vähän Atamonia kiehautetun mehun sekaan.


    • Anilii

      Itse teen tyrnimarjoista aina tarvittavan määrän mehua sauvasekoittimella. Lisätessä muuta nestettä, siemenet jää pohjalle josta ne voi ottaa muuhun käyttöön. Se mehusta, mutta tietääkö kukaan montako euroa kilo tyrnimarjoja maksaa ja kuka ostais pieniä määriä?

    • Mailapesis

      Kukaan ei mainitse mehulinkoa? Eikö sillä saisi mehut talteen ja jäljelle jäävän mössönkin voisi käyttää leivontaan, tmv.?

    • pienitoivo

      pistä marjat pakkaseen muutamaksi viikoksi sitten mehumaijaan ja keitä noin 2 tuntia välillä sekoitellen koska päällimmäiset pehmenee ensin mehu irtoaa todella hyvin 5 kiloa marjoja 4 litraa mehua sitten jäljelle jäänyt mössö sosemyllyn läpi tulee 8 dl sosetta lisää siihen 2 dl vettä ja 700 g hillosokeria keitä 10 min saat kilon hilloa ja hukkaan menee 5.stä kilosta marjoja vain 600 g

    • hirveenmakusta

      no joo, tyrnimehu puristetaan suoraan puskasta, tyrnisaksilla, pulloon. Näin Merikarvialla.

    • Otoslerosis

      Meillä on tyrnistä tehty vispipuuroa. Eli poulukoiden sijasta tyrniä, on tosi herkkua. Vaatii kokeilua sopivan vahvan seoksen saadakseen. Kymmenen vuotta ollut tyrniä, tulee välillä hyviä satoja jodkus myös ollut täysi kato.

    • Satumarjatta

      Kuinka kauan tyrnimarja säilyy ettei se happane. Olen juonut mehua joka mielestäni oli käynyttä. Oli niiiin hapanta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      97
      1968
    2. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      88
      1380
    3. Tavoitteeni onkin ärsyttää

      Sua niin turhaudut ja unohdat koko homman
      Ikävä
      110
      1153
    4. Tunnistebiisi

      Laita joku tunnistebiisi, niin tiedän ett oot täällä ja kaipaat ehkä mua
      Ikävä
      76
      1047
    5. Taidat tykätä linnuista paljon

      Mikä on sun lemppari ☺️😉🥹🦢🐦‍⬛🦉🦜🦚
      Ikävä
      120
      1038
    6. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      57
      893
    7. Miks käyttäydyt noin?

      Välttelet kaikkia kohtaamisia...
      Ikävä
      47
      811
    8. Ei sun tarvi jännittää enää

      en yritä enää mitään. Tiedän että olin mauton ja sössin kaiken.
      Ikävä
      36
      792
    9. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      48
      761
    10. Minkälainen ääni mulla on mies

      Sinun mielestä?
      Ikävä
      33
      713
    Aihe