tyrnimehu

miten?

miten tehdään tyrnimarjamehua?

15

29629

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hurr1

      Jos marjat on jo poimittu, on yksinkertainen tapa tehdä tyrnimehua kylmäpuristus käsikäyttöisellä sosepuristimella (Stockmann, Hobby Hall). Mehuun tulevat hedelmälihan öljyt ja nesteet, mutta kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Ne voisi kuivattaa ja raastaa jauheeksi. Mehu kannattaa pakastaa käyttöön saakka.

      • leilakristiina

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?


      • pekkajuhani
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Itse saman ongelman edessä ollessani lueskelin näitä viestejä, enkä löytänyt vastausta. Tänään sitten laitoin tyrnini mehumaijaan ... ei se onnistu, tyrni ei puhkea maijassa ja lähes kaikki mehu jää sisään. Ne piti sitten kuumana pusertaa, siivilöidä ja pullottaa. Oppia ikä kaikki ! Olipahan kuumaa mehua ja kuumennetut pullot, joten ilmeisesti ainakin säilyy.

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..


      • mehun tekijä
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Itse olen tehnyt tyrnimehuni seuraavalla tavalla: rikon marjat sauvasekottimella ja valutan mehun siivilän läpi toiseen astiaan. Siemenet ja kuoret kuivan ja jauhan tehosekottimella hienoksi, jonka jälkeen käytän jauhetta esim. viilissä, puurossa taikka sämpylätaikinassa. Mehun maustan juoksevalla hunajalla suhteessa puolet kutakin. Liukenevat toisiinsa kun vain tarpeeksi sekoittaa.

        Valmis hunaja-tyrnimehu ei säily kauaa pakastimessa, joten tätä kanattaa valmistaa pienisä erissä vaikka pakastetuista marjoista pitkin talvea.

        Meillä tätä kutsutaan "köyhänmiehen appelsiinimehuksi" ja kelpaa kaikille.


      • pekkajuhani
        joku kirjoitti:

        Tyrnimehua saa parhaiten kun puristaa suoraan tyrnipuskista niihin tarkoitetulla saksilla. En ole koskaan kuullut että tyrniä mehutettaisiin mehumaijalla..

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.


      • niitä
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        http://personal.inet.fi/yritys/vipe/index1.htm


      • joku
        pekkajuhani kirjoitti:

        Ai, mistä sellaisia tyrnisaksia saa ? Juuri revin kädet verillä tyrnini puskista. Tosin niitä ei tänä vuonna tullut puolta litraa enempää, joten jälleenkäsittely on selvää, syödään sellaisenaan.

        Ne voi joko tehdä itse tai ostaa, hinta n. 200 e.
        Voihan mehua tehdä myös sauvasekoittimella mutta aika hidasta hommaa. Olin eilen puristamassa tyrniä ja sain kahdessa tunnissa viisi litraa mehua. Mutta alkää enää niitä marjoja mehumaijaan laittako, tyrniä ei saa kuumentaa kuin muutaman sekunnin ajan muuten kaikki vitamiinit katoavat!!!


      • 6+6
        leilakristiina kirjoitti:

        Mutta kun ei ole sellaista puristinta...
        Onko aivan pyhäinhäväistystä tai tyrnin hyvien ominaisuuksien tuhlaamista, jos tekee mehua keittämällä tai mehumaijalla ?

        Äitini on jo vuosia tehnyt tyrnimehua niin, että on survonut marjat ämpärissä perunasurvimella ja valuttanut sitten mehun harsokankaan läpi. Mehu on säilynyt hyvin kylmäkellarissa kun on laittanut sokeria ja vähän Atamonia kiehautetun mehun sekaan.


    • Anilii

      Itse teen tyrnimarjoista aina tarvittavan määrän mehua sauvasekoittimella. Lisätessä muuta nestettä, siemenet jää pohjalle josta ne voi ottaa muuhun käyttöön. Se mehusta, mutta tietääkö kukaan montako euroa kilo tyrnimarjoja maksaa ja kuka ostais pieniä määriä?

    • Mailapesis

      Kukaan ei mainitse mehulinkoa? Eikö sillä saisi mehut talteen ja jäljelle jäävän mössönkin voisi käyttää leivontaan, tmv.?

    • pienitoivo

      pistä marjat pakkaseen muutamaksi viikoksi sitten mehumaijaan ja keitä noin 2 tuntia välillä sekoitellen koska päällimmäiset pehmenee ensin mehu irtoaa todella hyvin 5 kiloa marjoja 4 litraa mehua sitten jäljelle jäänyt mössö sosemyllyn läpi tulee 8 dl sosetta lisää siihen 2 dl vettä ja 700 g hillosokeria keitä 10 min saat kilon hilloa ja hukkaan menee 5.stä kilosta marjoja vain 600 g

    • hirveenmakusta

      no joo, tyrnimehu puristetaan suoraan puskasta, tyrnisaksilla, pulloon. Näin Merikarvialla.

    • Otoslerosis

      Meillä on tyrnistä tehty vispipuuroa. Eli poulukoiden sijasta tyrniä, on tosi herkkua. Vaatii kokeilua sopivan vahvan seoksen saadakseen. Kymmenen vuotta ollut tyrniä, tulee välillä hyviä satoja jodkus myös ollut täysi kato.

    • Satumarjatta

      Kuinka kauan tyrnimarja säilyy ettei se happane. Olen juonut mehua joka mielestäni oli käynyttä. Oli niiiin hapanta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      304
      4906
    2. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      100
      3233
    3. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      138
      3119
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      35
      1607
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      240
      1327
    6. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      23
      1300
    7. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1229
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      80
      1118
    9. Onko 65-vuotias liian vanha lähtemään rintamalle?

      Suomessa reserviläisikä nousee ensi vuoden alusta 65 ikävuoteen. Jatkossa asevelvollinen kuuluu reserviin sen vuoden lop
      Maailman menoa
      330
      1096
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      64
      1067
    Aihe