Nostelin perunoita ja huomasin että juurisssa ihan normaalisti kasvaa terveen näköisiä pottuja mutta ylempänä ihan melkein perunan latvassa kasvaa tomaatin näköisiä noi parin sentin halkaisialtaan olevia palloja. Mitä ne ovat?
Mitään kukintoja eivät varmaaankaan ole koska peruna kukki viikkoja sitten valkoisia kukkasia. Mitä nämä mystiset tomaatit ovat??
Kasvatin perunat omalla maalla, niistä kasvoi tosi isoja ja perunat ovat maukkaita. Siemen perunana käytin ihan tavallista kaupan perunaa joka oli ruvennut itämään kellarissa. Mistä on siis kyse? Perunan varressa olevat "tomaatit" ovat pieniä ja vihreitä vielä, en tiedä mimmoiseksi kehittyvät..
Muistuttavat kirsikka tomaatteja koska kasvavat rykelmässä. Olen kiitollinen jos vastaatte.
Perunan varressa tomaatteja!!
23
15790
Vastaukset
- pomo
Tomatin näköiset marjat perunan varressa kasvavat joskus kun peruna kukkii pitkään. Eivät ole perunoita eikä siis syötäviä. Itselläni havaitsin juuri samanlaisia marjoja porunanvarsissa.
- Äimän Käki
Tottakai peruna kukkii ja tekee hedelmän, marjan - niin kuin muutkin koisokasvit (tomaatit, koisot).
Ja marjat sisältävät solaniinia, myrkkyä, niin kuin vihertyneet perunan mukulatkin. Älä vain syö niitä! - HISTORIAA KANNATTAA LUKEA
KUN PERUNAA TUOTIIN SUOMEEN, LUULIVAT PERUNAN
TUONEET, ETTÄ PERUNA KERÄTÄÄN VARRESTA JA SIITÄ OLI TUHOISAT SEURAUKSET. NIINPÄ PERUNAMAA POLTETTIIN JA VASTA SEN JÄLKEEN HAVAITTIIN, ETTÄ PERUNA KASVOIKIN MAANSISÄLLÄ.
- nimessä syö
niitä palleroita. Muistan lukeneeni jostain niiden olevan myrkyllisiä.
- Klooni.
Ne tomaatin näköiset ovat perunan "marjoja". Toisinsanoen niissä on todelliset perunan siemenet.
Ne sisältävät solaniini nimistä vaarallista myrkkyä joka on aiheuttanut monta kuolemantapausta.
Samaa myrkkyä tulee perunaan jos se pääsee vihertymään. Perunan kaikki vihreät osat sisältää tätä myrkkyä. - tose
Roskuloiksi niitä meillä päin sanotaan. Käsittääkseni niiden esiintyminen riippuu lajikkeesta. Ovat erittäin myrkyllisiä.
- kirsikka**
hommia??? Käsittämätöntä ettei tiedetä mikä on perunan marja. Tämä taitaa olla juuri sitä sukupolvea joka ei tiedä mistä maito tulee..
OU MAI GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAD!!!- kysymysX
Hei tietäjät!
Perunan maanpäälliset hedelmät ovat toki myrkyllisiä.
Mutta tietäkö kukaan, miksi on joitakin ruokaohjeita, lähinnä etikkasäilykkeitä, joissa käytetään vihreitä tomaatteja. Mielestäni ne ovat haitallisia. Elintarvikeviraston sivuilla on seuraavaa:
"Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia toksiineja ja ne toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai VIHERTÄVISSÄ TOMAATEISSA. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia.
VIHERTYNEITÄ PERUNOITA TAI TOMAATTEJA ei suositella käytettävän ravinnoksi. Keittäminenkään ei tuhoa glykoalkaloideja. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sisältävät myös solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi"
lähde: http://www.elintarvikevirasto.fi/hygos/index.html?page=146
En kyllä aivan käsitä tuota lausetta, että vihertyneitä (?) tomaatteja ei tulisi käyttää ravinnoksi. Silloinhan ne ovat raakoja. Entä kun poimii tomaatit raakoina, ja kypsyttää ne sisällä, häviääkö solaniini varmasti? kysymysX kirjoitti:
Hei tietäjät!
Perunan maanpäälliset hedelmät ovat toki myrkyllisiä.
Mutta tietäkö kukaan, miksi on joitakin ruokaohjeita, lähinnä etikkasäilykkeitä, joissa käytetään vihreitä tomaatteja. Mielestäni ne ovat haitallisia. Elintarvikeviraston sivuilla on seuraavaa:
"Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia toksiineja ja ne toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai VIHERTÄVISSÄ TOMAATEISSA. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia.
VIHERTYNEITÄ PERUNOITA TAI TOMAATTEJA ei suositella käytettävän ravinnoksi. Keittäminenkään ei tuhoa glykoalkaloideja. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sisältävät myös solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi"
lähde: http://www.elintarvikevirasto.fi/hygos/index.html?page=146
En kyllä aivan käsitä tuota lausetta, että vihertyneitä (?) tomaatteja ei tulisi käyttää ravinnoksi. Silloinhan ne ovat raakoja. Entä kun poimii tomaatit raakoina, ja kypsyttää ne sisällä, häviääkö solaniini varmasti?Tomaatin kypsyminen on prosessi, jossa niin "hedelmä" kuin siemenetkin kypsyvät, eikä ole väliä tapahtuuko tämä sisällä pimeässä vai ulkona valossa. Kasvi pyrkii saamaan aikaiseksi itäviä siemeniä keinolla millä hyvänsä ja irrotetut tomaatit kypsyvät ihan oikeasti kuten jotkut muutkin kasvien hedelmät: Suomuurain, kurpitsa, meksikon tomaatti , paprika jne. Jotkut eivät kypsytettyinä ole kovin hyvän makuisia (suomuurain, puolukka), mutta tomaatti tulee melko hyväksi aivan vihreästäkin kypsytettynä. Kokemusta on. Tomaateista ja paprikoista ym. lisää: http://www.cedunet.com/~rte47
- sitroen.
whitepaprika kirjoitti:
Tomaatin kypsyminen on prosessi, jossa niin "hedelmä" kuin siemenetkin kypsyvät, eikä ole väliä tapahtuuko tämä sisällä pimeässä vai ulkona valossa. Kasvi pyrkii saamaan aikaiseksi itäviä siemeniä keinolla millä hyvänsä ja irrotetut tomaatit kypsyvät ihan oikeasti kuten jotkut muutkin kasvien hedelmät: Suomuurain, kurpitsa, meksikon tomaatti , paprika jne. Jotkut eivät kypsytettyinä ole kovin hyvän makuisia (suomuurain, puolukka), mutta tomaatti tulee melko hyväksi aivan vihreästäkin kypsytettynä. Kokemusta on. Tomaateista ja paprikoista ym. lisää: http://www.cedunet.com/~rte47
Jos suomuuraimella hillaa tarkoitat, niin ei taatusti kypsy raakana poimittuna. Mustuu vaan ei kypsy. Muista mainitsemistasi kasveista en tiedä.
- sitroen.
sitroen. kirjoitti:
Jos suomuuraimella hillaa tarkoitat, niin ei taatusti kypsy raakana poimittuna. Mustuu vaan ei kypsy. Muista mainitsemistasi kasveista en tiedä.
Paprikakasveista ainakaan chili (habanero) ei kypsy raakana poimittuna. Nyt on tästä kertynyt kokemusta.
- jyr
Outoa että kukaan ei tiedä että peruna ja tomaatti ovat niin lähellä toisiaan että ne voi risteyttää.
Luonnossa tomaatti ja peruna ei risteydy.
http://www.selectedplants.com/xing.htm
"A few crosses between tomato and members of the solanum genus (potato family) have been made. These are usually difficult to very difficult to achieve requiring cellular fusion and embryo rescue to get a growing plant. No natural crosses have been found between tomato and eggplant, potato, pepper, or wild nightshade. The ability of tomato (Lycopersicon) to cross with Solanum indicates that the tomato and potato are closely related to each other, don't expect to find these crosses in your garden though."
- sitroen.
Ei tuo perunan solaniini kovin myrkyllistä voine olla. Ainakaan kaikille eläimille.
Kun ennen penskana loppukesästä ruokaperunoita maasta haettiin, kerääntyivät lehmät aidan taakse odottamaan herkkuja eli niitä perunanvarsia. Ja kaiken söivät. - hgjhgjgjhjjhj
Vasta tällä viikolla puutarhalehdestä opin, että perunoita voi lisätä myös siemenistä, ja siemenethän löytyvät noista 'marjoista'.
- jurtsgu
Oiskos ohjeessa tarkotettu vihreitä tomaatteja eikä raakoja tomaatteja? Tomaattilajikkeita kun on monenvärisiä vihreä mukaanlukien. Ei siis raaka tomaatti.
- Etikkasäilykkeitä
En tiedä kuinka yleisesti raaoista tomaateista on tehty etikkasäilykkeitä, mutta useammassakin ruokapöydässä niitä on ollut tarjolla.
- klaarasikose
Lidlin tomaatisiementen pussissa luki etteivät sovi perunan kanssa kasvatettaviksi eli koisokasvit risteytyvät helposti keskenään.
Joka tapauksessa nämä hedelmät ovat tuskin syötäviä vaan sisältävät suuria määriä solaniinia ja ovat nautittaessa myrkyllisiä.
Joten jättäisin ne nauttimatta vaikka toiset toista sanoo. Vihreät tomaatit eivät välttämättä ole syöntikelpoisia vaikka jopa elokuvakin on nimetty niiden mukaan.
Koisokasvit noin yleensä ovat myrkyllisiä ja vain kypsyneet hedelmät/mukulat, jotka eivät ole vihreitä ovat syötäviä. - istutus
voiko vihreä tomaatti istuttaa perunapellolle, tuleko syksyllä perunaa? viikko sitten istutan tomaatti peltoon,vaan kokeilen tulee va eii
- lakka kypsyy
Kyllä suomuurain, lakka, hillo kypsyy kerättynä. Tietysti sen tulee olla jo "punaposkinen" mutta syötäväksi vielä liian raaka. Mutta lakkaa ei saa perata ennen kuin kypsänä eli kanta täytyy jättää.
Lapsena kerättiin lasisiin ilvestölkkeihin kypsymään.- Hillanpoimija
Täysin idioottimaista. Hilla kannattaa poimia kypsänä. Poimii poiminta-astian pinnasta välillä roskia puhdistaen, niin ei tarvi ikinä perkata. Raakaa ja puolikypsää ei kannata ikinä poimia, pahan makuisia saa kaupastakin.
- Tietävä_
Kyseiset hedelmät ovat teknisesti ottaen tomaatteja. Tomaatti ja peruna ovat sama kasvi, mutta peruna tuottaa asteen verran järeämpää alkaloidia, solaniinia, jota kasvi käyttää mm. sienten, hyönteisten ja mikrobien torjuntaan. Perunan sukulainen Tomaatti taas tuottaa tomatiinia joka, vaikka on alkaloidi, sisältää joitain hyödyllisiä terveysvaikutteita ihmisillä.
Perunan mukuloista on jalostettu suurin osa sen tuottamasta myrkystä pois. Mutta muissa kasvin osissa, kuten sen juurissa, lehdissä ja hedelmissä on suuria määriä myrkkyä Solaniini, kuten myös vihertyneissä perunoissakin on. Solaniinin syönti aiheuttaa ruoansulatusvaikeuksia ja riittävän suurina määrinä jopa kuoleman. Vihertymättömien perunoiden syönti tosin on ihan turvallista, ja perunan solaniinimäärää voi vähentää vielä enemmän keittämällä sen.
Riittävän jalostuksen avulla perunan hedelmätkin voitaisiin varmasti saada syötäviksi. Ongelma on siinä, että kaupallisia perunoita lisätään ainoastaan aseksuaalisesti mukulasta kasvattamalla, jonka vuoksi geneettisiä muutoksia solaniini-alkaloidin rakenteen tai solaniinipitoisuuden välillä ei pääse tapahtumaan. - monikeino
Minulla oli tänä kesänä Kauppilan Puutarhasta Turussa ostettu Tomtato eli perunoita maan pinnan alla ja kirsikkatomaatteja varsissa. Siis jalostustyön tuloksena syntynyt risteytymä. Se kasvoi minulla isossa ruukussa ja multaan tuli kauheasti toukkia, joten perunoita ei tullut sitten syödyksi... Tomaatteja kylläkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323857- 851905
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151771Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541412Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1291313Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi381298VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu981274- 701156
- 691033
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1111014