Transrasvoista

Kolestrolit ei laske

Sisältävätkö kevyet ruokakermat transrasvaa? Entä esim. myslipatukat ja muromyslit? Kattavaa listaa on hankala löytää. Kiitos!

11

1270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enemmän huomiota

      siihen, paljonko niissä on rasvaa. Naisten rasvantarve on päivässä n.60g ja miesten n.80g. Yhdessä suklaapatukassa on rasvaa jo 20g!!! Koita valita tuotteita, joissa tyydyttyneitä rasvoja onalle 1/3rasvojen kokonaismäärästä. Syö joka päivä kuituja, esim. kaurapuuroa ja näkkileipää aamupalaksi, porkkanoita välipalaksi :) Käytä tavallisen jauhelihan sijasta paistijauhelihaa ja syö rasvaista kalaa, esim.kirjolohta kaksi kertaa viikossa. Käytä myös kolesterolin laskemiseen tarkoitettuja tuotteita esim. benecolia. Itselläni laski kolesterolit näillä elämäntavoilla.

      • Kiril

        Parhaat rasvat ovat eläinrasvoja kuten voi. Maidosta ja tavallisesta kermasta saa myös hyviä rasvoja. Viljatuotteita kuten puuroja ei kannata syödä niiden hiilihydraattipitoisuuksien vuoksi. Näkkileipä on myös vilatuote. Benecol taas ei ole luonnollinen tuote, siihen on lisätty selluteollisuudesta sivutuotteena saatavaa kasvihormonia. Sika-nauta jauheliha on parempaa, koska se sisältää eläinrasvoja. Porkkanan sisältämä b-karoteeni taas hapettuu elimistössä ja aihettaa keuhkosyöpää.

        En ole pitkään aikaan nähnyt näin pielessä olevaa ravintosuositusta, jonka joku Kiinnitä enemmän huomiota kirjoitti. Eikö meillä ole jo riittävästi sairaita, jotka ovat sairastuneet syömällä täysin väärin.


      • Kaptah

        Edellinen kirjoittaja ("enemmän huomiota") antoi sen verran virheellisiä neuvoja, että täytyy kirjoittaa hieman pidempi vastine.

        Ensinnäkin, ei pidä tuijottaa kokonaiskolesterolia, vaan HDL:LDL-suhdetta.

        Tutkimusten mukaan - ja tässä viittaan esimerkiksi metatutkimukseen
        http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146
        - teollisesti kovetettu tyydyttymätön transrasva heikentää HDL:LDL-suhdetta kaikkein eniten (ja lisäksi sen epäillään aiheuttavan mm. syöpää). Henkilökohtaisesti vältän sitä ainakin jokapäiväisissä ruoka-aineissa, tosin en nyt niin paranoidiksi ole ryhtynyt ettenkö aina välillä jonkin makupalan mukana sitä itselleni sallisi.

        Toiseksi pahiten HDL:LDL-suhteeseen vaikuttaa hiilihydraatti, sitä turmiollisemmin mitä korkeampi glykegeeminen kuorma (eli korkeampi GI ja suurempi määrä). Tässä valossa suositus rajoittaa rasvan saanti vähimmäismäärään on kerrassaan typerä.

        Voista ja maidosta on julkisuudessa tehty paljon todellisuutta suurempi syntipukki, joskin Kirilin neuvoista poiketen sanoisin ettei voikaan nyt ihan syytön ole. En erityisemmin välttele voita ja mielestäni kahviin on pakko saada loraus kermaa, mutta paistamiseen käytän kookosrasvaa ja nautin mielellään hyvästä oliiviöljystä maustettujen tomaattien kanssa.

        Veriarvojen kannalta useimmille tehokkain ohje on välttää sokereita (ml. glukoosi ja fruktoosi), viljoja, riisiä ja tärkkelyspitoisia kasviksia, ja korvata ne lisäämällä kalaa, kanaa, pähkinöitä, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä, avokadoja, munia, maitotuotteita, ja Kirilin tavoin myös kunnon pihvi. Kohtuus, liikunta ja tupakoimattomuus tietysti auttavat myös.


      • enemmän huomiota
        Kaptah kirjoitti:

        Edellinen kirjoittaja ("enemmän huomiota") antoi sen verran virheellisiä neuvoja, että täytyy kirjoittaa hieman pidempi vastine.

        Ensinnäkin, ei pidä tuijottaa kokonaiskolesterolia, vaan HDL:LDL-suhdetta.

        Tutkimusten mukaan - ja tässä viittaan esimerkiksi metatutkimukseen
        http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146
        - teollisesti kovetettu tyydyttymätön transrasva heikentää HDL:LDL-suhdetta kaikkein eniten (ja lisäksi sen epäillään aiheuttavan mm. syöpää). Henkilökohtaisesti vältän sitä ainakin jokapäiväisissä ruoka-aineissa, tosin en nyt niin paranoidiksi ole ryhtynyt ettenkö aina välillä jonkin makupalan mukana sitä itselleni sallisi.

        Toiseksi pahiten HDL:LDL-suhteeseen vaikuttaa hiilihydraatti, sitä turmiollisemmin mitä korkeampi glykegeeminen kuorma (eli korkeampi GI ja suurempi määrä). Tässä valossa suositus rajoittaa rasvan saanti vähimmäismäärään on kerrassaan typerä.

        Voista ja maidosta on julkisuudessa tehty paljon todellisuutta suurempi syntipukki, joskin Kirilin neuvoista poiketen sanoisin ettei voikaan nyt ihan syytön ole. En erityisemmin välttele voita ja mielestäni kahviin on pakko saada loraus kermaa, mutta paistamiseen käytän kookosrasvaa ja nautin mielellään hyvästä oliiviöljystä maustettujen tomaattien kanssa.

        Veriarvojen kannalta useimmille tehokkain ohje on välttää sokereita (ml. glukoosi ja fruktoosi), viljoja, riisiä ja tärkkelyspitoisia kasviksia, ja korvata ne lisäämällä kalaa, kanaa, pähkinöitä, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä, avokadoja, munia, maitotuotteita, ja Kirilin tavoin myös kunnon pihvi. Kohtuus, liikunta ja tupakoimattomuus tietysti auttavat myös.

        Mielestäni ei saa missään nimessä unohtaa kuitujen merkitystä kolesterolin sitojina/pois kuljettajina.

        En ole missään vaiheessa väittänyt, että pitää tuijottaa kokonaiskolesterolimäärään. Tärkeintähän on, että HDL-kolesterolia on yli 20% kokonaiskolesterolimäärästä, jolloin se pystyy kuljettamaan ylimääräistä, tarpeetonta LDL:ää pois verisuonien seinämistä.

        Omalla kohdalllani oli pakko ottaa käyttöön benecol-tuotteet, sillä lääkäri antoi muutaman kuukauden koeajan. En tiedä mikä tekijä loppujen lopuksi sai arvoni laskemaan.

        Seuraavista asioista olen kanssasi samaa mieltä: lisää kalaa, kanaa, pähkinöitä, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä, avokadoja (nämä kuuluvat ruokavaliooni). Kohtuus, liikunta ja tupakoimattomuus tietysti auttavat myös.


      • Kaptah
        enemmän huomiota kirjoitti:

        Mielestäni ei saa missään nimessä unohtaa kuitujen merkitystä kolesterolin sitojina/pois kuljettajina.

        En ole missään vaiheessa väittänyt, että pitää tuijottaa kokonaiskolesterolimäärään. Tärkeintähän on, että HDL-kolesterolia on yli 20% kokonaiskolesterolimäärästä, jolloin se pystyy kuljettamaan ylimääräistä, tarpeetonta LDL:ää pois verisuonien seinämistä.

        Omalla kohdalllani oli pakko ottaa käyttöön benecol-tuotteet, sillä lääkäri antoi muutaman kuukauden koeajan. En tiedä mikä tekijä loppujen lopuksi sai arvoni laskemaan.

        Seuraavista asioista olen kanssasi samaa mieltä: lisää kalaa, kanaa, pähkinöitä, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä, avokadoja (nämä kuuluvat ruokavaliooni). Kohtuus, liikunta ja tupakoimattomuus tietysti auttavat myös.

        enemmän huotmiota kirjoitti: "Mielestäni ei saa missään nimessä unohtaa kuitujen merkitystä kolesterolin sitojina/pois kuljettajina."

        Hmm... Mitäköhän tuo tarkoittaa?

        Ruoan sisältämällä kolesterolilla ei ole käytännössä laisinkaan merkitystä veren kolesteroliin, joten sinänsä on samantekevää sitooko ravinnon kuitu kolesterolia vai ei.

        Aika usein kuitujen autuaaksi tekevää mahtia liioitellaan, mutta kyllä niissä silti tutkimista vielä riittää. Yksi viimeaikojen mielenkiintoisempi havainto oli, että riisikuidun sisältämä öljy - ei siis itse kuitu - oli riisikuidun kolesterolia alentavan vaikutuksen syy:
        http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/81/1/64


      • enemmän huomiota
        Kaptah kirjoitti:

        enemmän huotmiota kirjoitti: "Mielestäni ei saa missään nimessä unohtaa kuitujen merkitystä kolesterolin sitojina/pois kuljettajina."

        Hmm... Mitäköhän tuo tarkoittaa?

        Ruoan sisältämällä kolesterolilla ei ole käytännössä laisinkaan merkitystä veren kolesteroliin, joten sinänsä on samantekevää sitooko ravinnon kuitu kolesterolia vai ei.

        Aika usein kuitujen autuaaksi tekevää mahtia liioitellaan, mutta kyllä niissä silti tutkimista vielä riittää. Yksi viimeaikojen mielenkiintoisempi havainto oli, että riisikuidun sisältämä öljy - ei siis itse kuitu - oli riisikuidun kolesterolia alentavan vaikutuksen syy:
        http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/81/1/64

        Kuitujen (veteenliukenevien) vaikutus veren kolesterolipitoisuutta alentavana tekijänä perustuu ilmeisesti siihen, että ne sitovat sappihappoja suolistossa ja vähentävät niiden takaisinimeytymistä elimistöön.

        Olisi myös mukava kuulla, oletko itse koskaan "kärsinyt" korkeista kolesteroliarvoista?


      • Kaptah
        enemmän huomiota kirjoitti:

        Kuitujen (veteenliukenevien) vaikutus veren kolesterolipitoisuutta alentavana tekijänä perustuu ilmeisesti siihen, että ne sitovat sappihappoja suolistossa ja vähentävät niiden takaisinimeytymistä elimistöön.

        Olisi myös mukava kuulla, oletko itse koskaan "kärsinyt" korkeista kolesteroliarvoista?

        enemmän huomiota kirjoitti: "ne sitovat sappihappoja suolistossa"

        Hih, tulee mieleen joidenkin lääkärien kokeilut, joissa suolistosta leikattiin pois se osa, josta sappi imeytyi takaisin elimistöön. Juu, kolesteroliarvot kyllä laskivat, mutta kokonaiskuolleisuus (ja muistaakseni SV-taudit siinä samalla) vain lisääntyi.

        Mutta joo, kyllä suosin kohtuullista määrää kuituja itsekin.

        enemmän huomiota kirjoitti: "Olisi myös mukava kuulla, oletko itse koskaan "kärsinyt" korkeista kolesteroliarvoista?"

        Kyllä, 90-luvun alussa kun tein pitkää työpäivää (ja -yötä), söin mäkkäriruokaa, join paljon sokerilitkuja, liikuin vähän ja kilot alkoivat kasaantua. 90-luvun lopulla laihdutin, kohtuullistin työrytmini, aloin syödä normaalia työpaikkaruokaa, liikkua enemmän, ja veriarvotkin paranivat jonkin verran. Merkittävä parannus seurasi kuitenkin nopeiden hiilihydraattien karttamisesta.


    • Turha laskea

      Turha laskea osuusksia, vaan opettele tuntemaan rasvat. Aidot luonnon rasvat.
      Kevytrasvat ovat juuri niitä transrasvoja, ja kehollesi vahingollisia.

      • kevytsotkut on

        teollisesti pilattuja rasvoja, niistä ei ole edes elukan ruuaksi.


    • Kaptah

      Lainaus: "Sisältävätkö kevyet ruokakermat transrasvaa?"

      Jos paketissa lukee "kovetettu kasvirasva", "osittain kovetettu kasvirasva", tai vaikka "margariini", niin itse jätän paketin kauppaan. Valitettavasti merkinnät vain eivät kerro koko totuutta.

      Kermoista pahimpia ovat muuten kerman korvikkeina käytettävät kermajauheet - käytännössä ne ovat jotain sokeria ja kovetettuja kasvirasvoja. Niitä saat aina kun ostaa automaatista kaakaota tai maitokahvin.

      Mysleistä en tiedä, mutta välttelisin niitä koska ne sisältävät huomattavan määrän sokeria, joka vaikuttaa veriarvoihin niinikään haitallisesti.

    • Anonyymi

      Transrasvoja muodostuu, kun tyydyttymätöntä rasvaa kovetetaan osittain hydrogenoimalla eli vetyä lisäämällä. Tällöin syntyy rasvahappoja, joissa vähintään yksi hiili-hiilikaksoissidos on trans-asemassa.

      Kasviöljyjen osittainen kovettaminen hydrogenoimalla oli aikaisemmin yleinen menetelmä margariinin valmistuksessa. Jo 1990-luvulla margariiniteollisuus siirtyi kasviöljyjen kovettamisessa vaihtoesteröintiin, jossa ei muodostu transrasvoja.

      Transrasvoja muodostuu myös luonnostaan märehtijöiden pötsissä bakteerien vaikutuksesta. Siksi niitä on luonnostaan märehtijöiden maidossa, rasvassa ja lihassa. Sekä pötsi- että kasvirasvaperäiset transrasvat vaikuttavat samalla tavalla veren rasva-arvoihin eli nostavat LDL-kolesterolia ja laskevat HDL-kolesterolia.

      Transrasvojen pääasiallisia lähteitä ovat rasvaiset maitovalmisteet, voita sisältävät levitteet, vilja- ja leivontatuotteet sekä liharuoat. Nykyisissä pehmeissä kasvimargariineissa ei juurikaan ole transrasvoja, koska margariinien valmistusprosesseja on muutettu jo 1990-luvulla.

      https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ravitsemus/transrasvat/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27890
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17807
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      354
      9341
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4183
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3781
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      32
      1925
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1177
    Aihe