Chilin kasvatus

Omppu70

Hei!

Onko kellään onnistunut chilin kasvatus tuoreen chilin siemenistä? Laitoin kesällä itämään muutama siemen, ja nyt mulla on kaksi tainta, jotka ovat noin 30 senttiä korkeita. Nyt niissä näyttää jokin kukinto tulevan. Kukat ovat vielä nupuissaan, joten en erota, millaisia kukkia on tulossa. Mitä tulisi tehdä kasvatuksen onnistumiseksi? Pitääkö lannoittaa tai leikata tai jotakin?

Kiitos vastauksista!

28

44659

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Habanero

   En ole leikannut, mutta lannoittelen kyllä silloin tällöin, väärällään ovat taas raakileita. Chili viihtyy lämmössä ja valossa, joten näin syksyllä huoneenlämpö on jo paras, heinäkuun ulkoilutin omiani pihamaalla. Chilintaimia saa nykyään jo ruokakaupastakin, niin ettei tarvitse välttämättä siemenestä asti kasvattaa ellei halua.

   • Beelo

    Olen pitänyt chilejäni, sekä siemenistä kasvatettuja että valmiita kasveja ulkona koko kesän ja hyvin ovat pärjänneet. Siemenestä kasvatetut työntävät koko ajan uutta palkoa vaikka yöllä käydään jo lähellä nollaa.


   • xeenah

    mistä kaupasta saa chili taimia?Onko kovin eksoottisiakin lajikkeita?


  • Pölyttänyt

   Hedelmien kehittymisen voi varmistaa pölyttämällä kukat esim. pumpulipuikolla tms.
   Lannoittaa kannattaa. Itse en viimeksi lannoittanut koko aikana ja sato oli vähäinen. Ohjeita hyvälle lannoitteelle ja kaikelle muulle chilitietoudelle maan ja taivaan väliltä tarjoaa tietenkin http://www.saunalahti.fi/~thietavu/

   • Sormettaja

    Mitä sitä turhaan pumpulipuikkoilemaan, mä pölytän aina sormella vaan.


   • Pölyttänyt
    Sormettaja kirjoitti:

    Mitä sitä turhaan pumpulipuikkoilemaan, mä pölytän aina sormella vaan.

    Voihan sitä sormettaakin jos ei ole nakkisormet tai läskisormet.


  • Resophonic

   Osaatko yhtään sanoa, että minkämoisista chileistä on kyse? Itselläni on hyviä kokemuksia kaupan chileistä otetuista siemenistä. Etenkin "Habanero", "Jalepano" ja oma suosikkini "Red Bell" ovat tuottaneet yllättäviä tuloksia.

   Käytännössä kannattaisi pitää ne parvekkeella/puutarhassa niin kauan, kun lämpöä piisaa, jotta pääsevät vielä nauttimaan alkusyksyn (suhteellisen) pitkistä päivistä. Heti kun alkaa lämpötilat öisin laskea reilusti alle 10 asteen, kannattaa siirtää huoneenlämpöön mieluiten aurinkoiselle ikkunalle.

   Käy tutustumassa tähän sivuun:
   http://www.saunalahti.fi/~thietavu/
   Sivun tekijä antaa paikoin hieman kyseenalaisia vinkkejä jotka kannattaa ignoroida (esim. tuholaisten torjunnasta), mutta yleisesti ottaen se lienee informatiivisin suomenkielinen chilisivu.

   • Janne

    Mitähän kyseenalaista informaatiota mielestäsi sivuilla annetaan vaikkapa tuosta tuholaisten torjunnasta?
    Sivun kasvatusvinkit allekirjoittanee myös henkilö joka pitää sivustoa http://fatalii.net
    , sieltä sopii käydä katsomassa minkälaisia satoja noilla "kyseenalaisilla" vinkeillä saa.


  • The Real J.

   Itse olen kasvattanut habaneroa kaupasta ostetun habaneron siemenistä. Kasveja on nyt kahdessa ruukussa, toinen ulkona toinen sisällä. Sisällä olevan istutin tässä kesällä uudestaan isompaan, 30-senttiseen säiliöruukkuun ja sekös mokoma innostui siitä. Kasvi on tällä hetkellä noin metrin korkuinen ja pukkaa versoja innokkaasti. Nuppuja ja kukkiakin on tulossa uusia. Itse en pölyttänyt tuota, mutta hedelmiä tuli silti muutamia. Paljoahan niitä ei tarvikaan sen tulisuuden huomioiden...

   • joku1000

    kylvin tänä aamuna habaneron siemenet.
    haluaisin tietää missä paikassa se itää parhaiten
    ja kuika usein pitää kastella


   • AK83

    Pimeässä ja kylmässä paikassa tiiviisti valolta suojattuna...


   • AK83

    Esim. pakastin on yksi hyvä paikka. Kastella ei kannata, säästyypi vettä ihmisten janoon ja pakastimessa kasteluvesi vaan jäätyy ikävästi :(
    Jos osaat kylvöä niin luulis, että perustiedot on hallusssa myös. Ei muuta.


  • hoitamista näin

   ..Että chiliä pitää lannoittaa säännöllisesti. Ihan tavallinen kukkalannoite käy. Vesi pitäisi laittaa aluslautaselle. Kun sato on korjattu, chilipensas leikataan aivan lyhyeksi. Aikamoiset hintaerot muuten kaupasta ostetulla chilipuskalla.. Paikallinen S-market myy 22,90€, torilta ostin kaksi 1€:lla.. Näin siis Turussa.

   • meikkis

    Millanen valojakso chileillä pitäis olla? Ovatko kasvit tarkkoja tuon valojakson suhteen? Millaset ravinteet? Paljonko tarvii valoo yks kasvi? Tai laittakaa joku hyvä linkki johonki nettisivul mis on paljon tietoo chileistä.


   • rakkile
    meikkis kirjoitti:

    Millanen valojakso chileillä pitäis olla? Ovatko kasvit tarkkoja tuon valojakson suhteen? Millaset ravinteet? Paljonko tarvii valoo yks kasvi? Tai laittakaa joku hyvä linkki johonki nettisivul mis on paljon tietoo chileistä.

    http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm

    sieltä mä olen itse lukenut. mun chilit on aika pieniä vielä ja kaksutsmullassa. istutin ne kaupan chilin siemenistä kesällä. jos saan ne hyväksi niin ok. mutta seuraavaksi varmaan tilaan väkevämpää chiliä. saa nähdä mitä niistä kesällä sitten saa...


   • chillihot
    rakkile kirjoitti:

    http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm

    sieltä mä olen itse lukenut. mun chilit on aika pieniä vielä ja kaksutsmullassa. istutin ne kaupan chilin siemenistä kesällä. jos saan ne hyväksi niin ok. mutta seuraavaksi varmaan tilaan väkevämpää chiliä. saa nähdä mitä niistä kesällä sitten saa...

    Vielä kerran parhaat chilisivut:

    http://chilifoorumi.fi
    http://fatalii.net
    http://www.saunalahti.fi/~thietavu

    käykää katsomassa, tietoa löytyy enemmän kuin tarpeeksi!


   • hyperykset

   • ihmeissään

    miten hel________ se on tietääkseni aloitettu chilin kasvattajien toiesta??? miksi näitä ei poistettu sieltä


  • Tanjanen

   Hei! Kaipaan viisaampien ja kokeneempien neuvoja. Pursun intoa omien chilien/paprikoiden kasvattamiseen, mutta olen äärimmäinen aloittelija, enkä ole ikinä saanut muita kuin kaktuksia elämään kunniallisesti. Myös chilien kasvatusolosuhteet ovat vajavaiset: asun kerrostaloasunnossa, jossa ei ole edes parveketta. Kooltaan sopiva ikkunalauta löytyy, mutta talo on vanha, ja ikkunantiivisteet saattavat fuskata, joten ilmassa on oletettavasti pientä vetoa. Mikä on sellainen chililajike, joka pärjäisi hieman vähemmällä valolla, ja jonka itäminen ei mene ikkunalautaolosuhteideni takia pilalle? Olen myös miettinyt, että jos pieni veto on haitaksi, onnistuisiko kasvien pistäminen katosta riippuviin ruukkuihin? Haluaisin siis kasvattaa chilejä siemenvaiheesta asti. Mistä tälläisiä siemeniä kannattaisi ruveta etsimään, mielellään vielä sellaisia, jotka sopivat opiskelijan budjettiin...? Kuulostaako yhtään järkevältä, vai kannattaako unohtaa tämä unelma alkuunsa?

   Kiitos, jos vastaat.

   • onnistuu kyllä

    Kaupan chileistä voi ottaa siemeniä, ne itää vallan mainiosti. Otat talteen ja annat kuivahtaa ennen kylvämistä, muutamasuht pieneen purkkiin ja jätät itäneistä sen komeimman kasvamaan.

    Jos ikkunalaudalla vetää ihan hirveesti, niin teippaa kasvin kohdalle kirkas muovi tuulensuojaksi. Lisävaloksi voi päiväsaikaan panna pöytälampun, n. 20 cm kasvin yläpuolelle - siitä tulee lämpöäkin.
    Kun kasvi alkaa tehdä oikeita lehtiä sirkkalehtien (ne ekat) lisäksi, niin tarvii lannottaa. Ravinnepuikot vois olla toimiva ratkaisu, niitä on tavallisissa kaupoissakin. Kun juuret alkaa kurkkia purkin pohjasta, vaihda isompaan ruukkuun ja pistä lisää lannoitusta. Pane joku keppi tueksi, jos meinaa kasvaa vinoon. Leikata voi myös, jos kasvin muoto ei miellytä.

    Jahka alkaa kukkia, niin sudi vaikka pumpulipuikolla kukasta kukkaan, että kukat hedelmöittyy ja alkaa tehdä hedelmiä. Lampusta on edelleen tässäkin vaiheessa hyötyä, että chilit saa kypsäksi.

    Kasvi on periaatteessa monivuotinen, jos se suostuu elämään talven yli niin satoa on samasta yksilöstä tiedossa seuraavanakin vuonna. Keväällä vaan vaihdat mullat ja leikkaat reilusti, sitten sama hoito kuin edellisenä kesänä.
    Onnea matkaan!


   • oikea laitalinkki

  • vh39

   kuinka nopeasti chilin pitäisi nousta istuttamisen jälkeen?

  • Chilinoviisi

   Sain chilin taimia (lajiketta en tiedä) tutultani. Aluksi kasvatin taimia sisällä niitä vähitellen auringonvaloon totutellen. Ruukut on jo vaihdettu suurempaan, ja viime vuorokaudet chilit ovat olleet jo kasvihuoneessa koko ajan. Lannoittanut olen kevyesti kahdesti. Tällä hetkellä taimet eivät vielä ole kovin suuria, tuollaisia 15 cm korkeita, mutta kasvavat koko ajan ja näyttävät voivan varsin hyvin.

   Nyt olisi tarkoitus lähteä mökille viideksi päiväksi. En viitsisi ottaa chilejä mukaan, eikä oikein viitsisi pyytää ketään kastelemaankaan niitä. Normaalisti itse kastelen kerran vuorokaudessa.

   Onko olemassa jotakin hyvää kotikonstia, jota voisi hyödyntää, että taimet eivät kuivu ja nuukahda viiden vuorokauden aikana, jolloin niitä ei kastella? Toimisiko jokin altakasteluruukku tai reiällisten muoviruukkujen asettaminen johohnkin laariin, jossa on vettä?

   • fasaasa

    Vesikasvatus.


   • kolpiisi

    myähään tuleen mut,pistä esim muovipussi ruukun päälle ja märkiä lehtiä esim.Varjossa hyvä olla nii ei kuivu niin nopeesti,eikä se kuole vaikka 5 päivää ilma vettä on.


  • chilei

   Ei nuo hirveesti kylmää pelkää. Vieläkin on jalapenot ja starfishit lasittamattomalla parvekkeella drip feedissä ruukkusorassa ja podia puskee...

  • mauokki

   Ei tartte oikeesti pölyttää. esikasvatuksen jälkeen leikkaat hieman juuria ja lisäät multaan sitruunauutetta (ph laskee). Syksyllä tulevi hyvä sato.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 4 vuotias kuollut, vanhempia epäillään

   Rantakylässä riihisärkänkadulla ilmeisesti tapahtunut.
   Joensuu
   211
   12885
  2. Lauri Tähkä raiskasi naisen

   Mikähän himo joillain on raiskaamiseen, Laurillekin taatusti bändäreitä riittäisi jonoksi asti vapaaehtoisina valmiina k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   252
   7026
  3. KT: Ella Kanninen paljastaa vakavasta syöpäepäilystä: "Valmistauduin pahimpaan"

   Ella Kanninen on mm. Puoli seitsemän ja Ellan matkassa -sarjojen toimittaja-juontaja. Pari vuotta sitten hän sai järkytt
   Suomalaiset julkkikset
   35
   4555
  4. Joensuussa lapsen kuolema-Lieksalainen äiti

   Näin kirjoitellaan. Surullinen tapaus. Todella surullinen.
   Lieksa
   60
   4444
  5. Onko laastarisuhde ainoa keino päästä yli?

   Olisiko mitään ideaa aloittaa laastaritapailusuhde sellaisen ihmisen kanssa, jolle tietäisi myös itse olevansa laastari?
   Ikävä
   79
   1894
  6. Jos merkitsen sulle jotain

   Niin ujuta tänne joku pieni varma tunniste, jonka vain me kaksi voisimme tietää. Olen niin rikki ja epätoivoinen ilman
   Ikävä
   74
   1274
  7. En unohda sinua koskaan

   Tiedän vain ja tunnen sen sydämessäni, etten tule koskaan unohtamaan ja pääsemään yli sinusta. No, jos näin kovaa kolaht
   Ikävä
   52
   1134
  8. Tekisi mieli muuttaa

   Suosittele hyvää paikkakuntaa. Mä saan töitä mistä vaan. Mitä kauemmaksi pääsen yhdestä miehestä, niin unohdan varmasti.
   Ikävä
   155
   1091
  9. Leikki-ikäinen lapsi kuollut Joensuussa

   kirjoitti Iltalehti verkkosivuilla, että syyllinen on toinen vanhempi ja huoltaja. Karmeaa. Pitäisi sosiaalityöntekijöid
   Joensuu
   13
   1081
  10. Porkka jaksaa jatkaa pridekeskustelujaan somessa

   Kyllä vetää tiukille pridepuheen pitämisen jälkeenkin. Kuinka ihminen voikaan olla noin huomion hakuinen? Somekanavilla
   Lieksa
   129
   998
  Aihe