Tanskan tapakulttuuri

werty

Olen kiinnostunut tanskalaisten tavoista ja kulttuurista. Olisiko kenelläkään tietoa tai omakohtaista kokemusta tanskalaisista sekä heidän tavoita tai musta tärkeistä ominaisuuksista?? Lähinnä minua kiinnostaa tanskalaisten neuvottelu tavat liiketapaamisissa sekä muissa vapaamuotoisissa seurustelutilanteissa.

5

2288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • verkkofan

      Ruotsalainen etnologian professori Åke Daun on kirjoittanut ruotsalaisesta mentaliteetistä ja vastaavasti eurooppalaisesta identiteetistä kirjoja.

      Kun on vertailtu suomalaisten ja ruotsalaisten liikeneuvottelijoiden eroja, häntä on usein haastateltu. Uskoisin hänen kirjoissaan olevan jotain vinkkejä tanskalaisistakin.

    • "tanskalainen"

      Liikeneuvottelu tavat ole aikalailla samankaltaiset pohjoismaissa. Monet suomalaiset sanovat tanskalaisten olevan avoimempia kuin suomalaiset. Tanskalaiset ovat kovin sosiaalista porukkaa, heille illanistujaiset ja omat menot ovat useasti tärkeämpiä kuin omat menot. Illalliskutsuja järjestetään ahkerasti ainakin ylemmän keskiluokan keskuudessa. Tarjolla vähintäin 3 ruokalajin menyy viineineen ja kahvit konjakin kanssa. Koulut ja päiväkodit järjestävät myös yhteisiä illanviettoja perheille, paikalle ilmestytään jonkin ruokalajin kanssa yhteis buffettiin ja tietysti viinin ja limpsan kera, jos koulu ei ole järjestänyt viinin/oluen/limpsan myyntiä. Tanskalaisilla on myös kumma uskomus että joulupukki tulee Grönlannista ja tulistuvat kovasti jos muuta väitetään. Vappua ei oikeastaan vietetä, vain kiihkeimmät kommarit kokoontuvat punalippujensa kera. 1. toukokuuta on vain puolikas vapaapäivä ja suurin osa säästää vapaansa toiseen ajankohtaan.
      Juhannusaatto on 23. kesäkuuta ja täysi työpäivä niinkuin on seuraava päiväkin. Jotkut polttelevat kokkoja ja pidetään kokko puheita, ilta loppuu n. kl. 22.
      Uuden vuoden aattona juhlitaan kunnolla. Järjestetään isot illalliset, pukeudutaan iltapukuihin ja smokkiin. Usein juhlitaan aamuun asti.
      Ja sitten vielä yksi luonteenpiirre: kateus. Ovat todella kateellista porukkaa, eivät siedä jos joillakin muilla menee hyvin.
      Tanskalainen huumori on ilkeää. Heidän mielestään erittäin hauskaa on vitsailun varjolla panetella muita, mitä kovemmin osuu sen parempi. Ei ole suomalaisten tyyliä.

    • -pErusheidi

      onko tietoa miten tanskalaisessa perheessä toimintaa jos menee ekaa kerrtaa poikaystävän kotia onko eriläisiä tapoja kuin suomalaisilla ja mistä esim sasis tietoa niistä??

    • Elviira M

      Tanska on Eurooppaa ja myös Pohjoismaita eli tavat ovat "tarkemmat" kuin vaikkapa meillä - täällähän monella on itätavat.... valitettavasti.
      En osaa tuossa neuvoa, olen opiskellut Pohjoismaissa ja ollut tekemisissä kaikkien pohjoismaisten kanssa.
      Täytyy muistaa olla kohtelias.... se on avainasia.

    • DK-FIN

      Minusta nimimerkki ""tanskalainen"" kirjoitti melko selkeän analyysin tanskalaisesta kansanluonteesta.

      Sosiaalisuus on tanskalaisille niin tärkeää, että joskus "itse asia jää toiseksi". Ruokapöydässä jutellaan, ojennellaan ja tarjoillaan toisille kohteliaasti antimia: ”Vær så god.” [väsoku:l], johon vastataan tietty "tak."

      Kummallista, että siellä jaksetaan puhua ja kehua jotain juuri ostettua kukkaa puoli tuntia, mutta pian kyllä sitten itsekin oppii huomaamaan, että kukat todella ovat kauniita. Niitä ostetaankin lähes joka päivä kotiin.

      Päivän kuluessa vähän väliä juodaan "en kop kaffe med nogle småkager", ja taas "snakataan" kukista ja ilmasta ja ystävistä.

      Tanska on Euroopan vanhin kuningaskunta ja heille koko kuninkaallinen perhe on todella tärkeä asia. Lähes pyhä asia. Se kannattaa muistaa.

      Tanskalainen on avulias ja ystävällinen, jos joku on pulassa, mutta jos jollain on rahaa kylliksi, niin markkinatalouden sääntöjen mukaan osataan asiat hinnoitellakkin.

      Tanskalaiset ovat usein ylpeitä viikinkiydestään, mutta he eivät tunne historiaansa siltä osin, että pistivät aikoinaan mm. koko Visbyn kaupungin asukkaat kylmiksi, ja aikoinaan jopa 25% turkulaisista menetti henkensä, kun tanskalaisten esi-isä-viikingit vierailivat ryöstöretkellään Turussa.

      Tanskalaisten pääelinkeino on yhä maatalous ja elintarvikejalostus.

      He eivät voi sietää atomivoimaa, joten heillä on myös paljon tuulivoimateollisuutta. Meluongelmien minimoimiseksi he ovat keksineet, että suurempi mylly tuottaa vähemmän ääntä ja on hiukka maisemaystävällisempi kuin satojen pikkumyllyjen tuulipuistot. Mutta he osaavat kaikenlaista muutakin, kuten esimerkiksi myydä suomalaisille kotitaloustavaroita [Jysk], joulukuusia, joulukinkkuja, radio- ja TV-laitteita [Bang & Olfson] ja osaavat hallita Gönlantia, [jossa tosin on nyt ollut muutamia vuosia autonomia].

      Tanskalainen ei ymmärrä mitään saunan päälle eikä paljon piittaa rannallalöhöilystä kesälläkään.

      Tanskalainen lähtee mielellään luontoon, mutta kaikki samaan paikkaan metrin päähän toisistaan. "Ihminen ei ole ihminen ilman toisia ihmisiä."

      Jos tanskalaisesta tapakulttuurista jotenkin poikkeaa tai siinnä hiukan töppää, niin sitä ei huomioida mitenkään pahaksi asiaksi. Sellaista on elämä. Töppääminen on kuitenkin aidompaa kuin snobbailu.

      Tanskassa pyritään asettamaan ihminen ennen kaikkea. Käydään Knopeasti Köpiksessä:
      http://www.youtube.com/user/21per3?feature=mhee#p/u/2/ge470hSsAfA

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe