Harhaanjohdettu sienikansa.

I.Keturi

Olen ihmetellyt vuosia jokasyksyistä ilmiötä, kun mediassa alkaa höpinä muotisienistä, ja niin alkaa tuttavapiirissäkin vouhotus suppilovahveroista. Kyllä on sopulilaumaa kyllikseen. Eihän se suppilovahvero hassumman makuinen ole, mutta ei mielestäni kelpaa ruokaan kuin silppurin läpi hienoksi ajettuna.
Jotkut intoillessaan paistavat niitä sellaisenaan, ja ensi kerralla ihmettelevät, että miten ne sinne pannuun katosivat? Tarjoilevatpa vieraillekin, jotka saavat samanlaisen kokemuksen, kuin polkupyörän venttiilikumeja pureskelisi, niin sitkeitä ovat.
Niiden mediasuosio ei voi perustua muuhun kuin että ne kasvavat pälvinä, eli helppo kerätä ja ovat puhtaita. Muutoin mielestäni mitätön sieni, kuten sukulaisensa musta torvisieni.
Suosikkini vuodesta vuoteen on kehnäsieni, jonka sato tälläkin hetkellä kuivilla mäntykankaillakin on hyvä. Se on murea ja maukas pähkinäinen sieni, eikä edes ryöpättävä, helppo tunnistaa jos haluaa oppia, ja antaa vuosittain hyvän tasaisen sadon.
Kehnäsienen suurin ongelma on vain se, että useimmat sitä eivät tunnista, vaan lampsivat ohi, vaikka nytkin niitä on paljon. Mieluummin otan niitä, kuin venttiilin kumeja.

20

6173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • marie

      Olenpa itsekin ihmetellyt miksi suppilovahvero on erinomainen ruokasieni.. makuasioista tosin on vaikea kiistellä, sillä itse pidän mustista torvisienistä aivan älyttömästi. Varsinkin kun ne kuivataan (ja muistetaan ottaa se puumainen varsi pois) ja kuivana murennetaan mausteeksi ruokaan! NAM! :D

      Epäilen väittämääsi ettei kehnäsientä tunnistettaisi. Luulenpa että syynä sen poimimattomuuteen on enemmänkin pelko, että sen sittenkin sekoittaa tappavaan seitikkiin. Tavallinen sienien keräilijä (siis myös minä) tunnistaa kyllä kehnäsienen koska lakissa on selvää 'kehnää' mutta itse ainakin olen joka kerta nähnyt muutaman kädenmitan päässä seitikkejä... Sitä paitsi tunnen useita sieni-immeisiä, jotka keräisivät kehnäsientä, elleivät saisi siitä allergista reaktiota!!

      • ap.

        Miten kehnäsienen voi sekoittaa seitikkiin, ovatko ne mielestäsi samannäköisiä? Kyllä kehnäsienen tuntee tuosta otsikon viitteestä.


      • marie
        ap. kirjoitti:

        Miten kehnäsienen voi sekoittaa seitikkiin, ovatko ne mielestäsi samannäköisiä? Kyllä kehnäsienen tuntee tuosta otsikon viitteestä.

        se on, minä tiedän siitä renkaasta, eli erotan kehnäsienen ja seitikin, mutta jos kävelet kehnäsienien keskellä ja katselet ylhäältä käsin varsinkin kostealla säällä, jolloin kehnämäisyys häviää ja innostut poimimaan oikein todenteolla, ei sitä rengasta ehkä huomaa tarkkailla. Seitikki näyttää sateella ylhäältä katsottuna samantapaiselta kuin kehnäsieni, vai etkö käy sienessä sateella?


      • M**
        ap. kirjoitti:

        Miten kehnäsienen voi sekoittaa seitikkiin, ovatko ne mielestäsi samannäköisiä? Kyllä kehnäsienen tuntee tuosta otsikon viitteestä.

        Minusta taas kehnäsienen paras puoli on että ne ovat mukavia poimittavia, niitä löytyy paljon ja nuorena ovat melko puhtaitakin. Mutta maku on mielestäni kyllä jossain määrin outo, ei missään tapauksessa parhaimpia sieniä. Mutta joku niistäkin siis ilmeisesti tykkää.. hyvä niin. Itse tykkään paljon enemmän vaikkapa punikkitatista ja viinihaperosta jotka kuitenkin kirjojen mukaan ovat vain kahta tähteä kun kehnä saa aina ne kolme.

        Huom. kehnäsienet muuten oikeasti ovat seitikkejä, viimeisten dna-tutkimusten mukaan. Eikä ihme, minusta monivyöseitikki on ihan saman makuinen kuin kehnäsienikin... vai pitäisikö sanoa kehnäseitikki?


    • To-Drown-A-Rose

      No eiköhän se ole kuitenkin sillä tavalla että jokaisella on oma makunsa.. makuasioista on paha kiistellä!
      Eiköhän suppilovahveron suosio (ja miksei myös kantarellin) perustu siihen että ne ovat helposti tunnettavia eivätkö sekoitu mihinkään myrkkysieniin kovin helposti (sekä noihin edellä mainitsemiisi seikkoihin tietysti). Henk.koht. pidän kyllä suppiksista, mutta eivät ne tatteja voita..

    • Abuela

      olen ihmetellyt. Vielä enemmän ihmettelen sitä, että jotkut kantarellien ja suppisten kerääjät potkivat ohimennessään liiskaksi sellaisia sieniä, joita eivät tunne. Ihan totta, eräs työkaverini sanoi tekevänsä niin! Perässä tuleva herkkujen keräilijä ei voi kuin harmitella ihmisen tyhmyyttä,kunlöytää murjottuja voitatteja ja kehnäsieniä..

    • Naitatti

      Olet oikeassa siinä, että jostain syystä on milloin mikäkin sieni "in" ja toinen "out".
      Minä kyllä kerään suppiksia ja kuivaan niitä,
      sillä nimeen omaan kuivattuina ne ovat erittäin käyttökelpoisia. Ei tarvi kuin murennella suoraan
      keittoon. Yksi niistä muotisienistä kyllä on myös kehnäsieni, joka turhan usein on toukkainen ja aika mitätön muutenkin. Parhaat sienet ovat kyllä edelleenkin tuoreina käytettävät herkkutatti, kanttarelli ja haperot, joita monet eivät kyllä älyä poimia. Sen parempia paistosieniä ei juuri ole. Ja sitten vielä siitä median hokemasta, että milloin alkaa sieniaika. Nythän se rupeaa olemaan jo ohi, paitsi suppiksilla. Eikä nimenomaan alussa.

      • hupu

        suppilovahverot ovat kelpo sieniä,kuten myös moni muu,mutta suppis on toukaton,toisin kuin haperot,tatit,mustavahakkaat ym..joten siinä varmaan suosion syy,ja se on helppo kerättävä,ja kaiken lisäksi runsas- satoinen.on pelkästään positiivista että sieniä kerätään,joten ei aleta haukkumaan sieniä ,eihän kaikki tykkää muikusta mutta syövät ja kehuvat lohta...tai syövät broileria mutta eivät tykkää naudasta...


    • Sienimetsä

      Kehnäsieni on erinomainen sieni, siinä olen kanssasi samaa mieltä. Myöskin esim. monet haperot ovat suoraan pannulle kelpaavaa tavaraa, mutta ihmiset eivät kerää niitä, kun eivät tunnista. Tatit ja kanttarellin oppii helpommin.

      Kuitenkaan en ihan ymmärrä sitä, miksi halveksut niin kovin mustaatorvisientä ja suppilovahveroa. Molemmat ovat erinomaisia sieniä, vaikkakaan torvisientä en sen voimakkaan maun vuoksi käytä kovin runsaita määriä esim. kastikkeisiin, vaan juuri vaikkapa kanttarelliin tai suppilovahveron kanssa. Makunsa kullakin tietysti, ja ellet vain ko. sienistä pidä, niin mikäs siinä. Mutta eivät kelpo sienet ehkä noin voimakasta halveksuntaa ansaitse. Kirjoituksestasi tuntuisi kuultavan, että enemmän kuin noita sieniä, taidat vieroa sieniä tuntemattomia ihmisiä? No, eipä ole kukaan seppä syntyessään, ja on varmasti monia asioita, joita sinäkään et osaa. Ja oma suosikkini lampaankääpä on hyvin tunnistettava sieni sekin, mikä ei suinkaan sen makua ja arvoa vähennä.

      Totta on, että suppis on helppo oppia tuntemaan ja helppo kerätä. Parempihan se kuitenkin on, että kansa tuntee turvallisen sienen kunnolla ja kerää sitä. Siinä voi se innostuskin kasvaa, ja halu oppia tuntemaan uusia lajikkeita.

      Ja kyllä, suppis sopii ehdottomasti paremmin kastikkeisiin (ja keittoihin) kuin pannulle.

    • Jallu

      Jokaisella voi olla oma mielipide, mutta oudolta tuntuu väite, että Kehnäsieni olisi erityisen hyvänmakuinen, sehän on tosi mieto, lähes mauton muiden sienten tai makujen ohessa käytettävä lisuke. Esim eril. sopissa oiva "kiila". Sitäpaitsi se on yksi helpoiten tunnistettavissa oleva mutta kieltämättä kiva kerättävä. Sensijaan musta torvisieni, varsinkin kuivattuna on tosi hyvän makuinen kuten suppilovahverokin (vaikka onkin ns. muotisieni). Kanttarelli, mikä on huonosti sulava, niin mielestäni yliarvostettu.

      • Se on vaan ruokaa, ja hyvää...

        Mielestäni sieniherkut on jokaisen oma Makuasia! Moni uusi ruoka on outo ja epäilyttävä asia,mutta jos ei uutta kokeile niin ei löydä niitä parhaita "juttujaankaan".
        Itselläni ainoa sieni mitä söin aiemmin oli herkkusieni ja sekin vain pizzassa. Nykyään ymmärrän ruuan laadun suhteen jotain enkä moista roskaa syö, vaan ainoastaan parasta, mikä on tällä hetkellä suppikset, mustatorvisienet ja kanttarellit. Ja kaiken huippuna tulee orakkaat!!!! Ja Tietenkin luomuruoan kera!!


    • sienikki

      Olen samaa mieltä, Kehnä on ehdottomasti yksi top5 sienistä. Ja tosiaan, näyttää sille että sitä ei oikeen tunnisteta (minun onneksi).
      Empä voi olla tyrkyttämättä omia mieltymyksiänikään; Minusta yksi parhaista on myös kangasrousku joka on maukas, ei ole lötky (niinkuin tatit) eikä sitkeä.
      Ja paras sieni on tietysti Lampaankäpsis.

      • ytte

        on ylivertainen paistisieni. Toinen lähes yhtä hyvä on lampaankääpä. Mutta mitä mieltä olette mustavahakkaasta, minusta se on erinomainen leivänpäällä, mutta mitä muuta siitä voisi tehdä?


      • Pekkosi
        ytte kirjoitti:

        on ylivertainen paistisieni. Toinen lähes yhtä hyvä on lampaankääpä. Mutta mitä mieltä olette mustavahakkaasta, minusta se on erinomainen leivänpäällä, mutta mitä muuta siitä voisi tehdä?

        Niin, ovathan ne sienet ruokaa,
        ja vielä herkkua. Porojen ja
        muiden metsän eläinten.


      • herkkua
        Pekkosi kirjoitti:

        Niin, ovathan ne sienet ruokaa,
        ja vielä herkkua. Porojen ja
        muiden metsän eläinten.

        Olen leikannut lampaankäävästä noin 1cm siivuja ja kuorruttanut ne samoin kuin viininleikkeenkin ja tulee tosi hyvää. Lampaankääpä on mielestäni aliarvostettu.


      • sienihenkilö
        ytte kirjoitti:

        on ylivertainen paistisieni. Toinen lähes yhtä hyvä on lampaankääpä. Mutta mitä mieltä olette mustavahakkaasta, minusta se on erinomainen leivänpäällä, mutta mitä muuta siitä voisi tehdä?

        Mainio on Mustavahakas. Ajattelin jo talteen ottamistani kokeilla jotain piirakantapaista. Ainakin jotakin sellaista ruokaa, jossa Mustavahakkaam makeus tulisi hyvin hyödynnettyä.


      • lampaankäävän ystävä
        herkkua kirjoitti:

        Olen leikannut lampaankäävästä noin 1cm siivuja ja kuorruttanut ne samoin kuin viininleikkeenkin ja tulee tosi hyvää. Lampaankääpä on mielestäni aliarvostettu.

        Lampaankääpä on tosi herkkua. Sitä ei vaan joka vuosi saa. Viime vuonna jostain kumman syystä sitä saatiin kymmeniä kiloja. Siitä tuli hieno pihviruoka ja etikkasäilykkeitä.


    • on muuten

      hyvii mut ne on tosi usein toukkasii ja paskasii

      • sienestäjä

        Minä taas en pidä kehnäsienestä, minusta se jo haisee tympeältä ja on sitä paitsi useimmiten matoinen.


      • Anonyymi
        sienestäjä kirjoitti:

        Minä taas en pidä kehnäsienestä, minusta se jo haisee tympeältä ja on sitä paitsi useimmiten matoinen.

        Minun kokemuksen mukaan kehnäsieni on yksi puhtaimmista sienistä. Kun sen kerää ohjeen mukaan, eli jalka poikki lakin reunan tasalta ja lakki halki toukkaisuuden tarkiostamiseksi, niin kehnäsienestä ei juurikaan perkuujätettä tule.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3299
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1331
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1116
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      15
      1062
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      989
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe