eli varmaan ihan yksinkertanen tehtävä mut en vaan tajuu:
noppaa heitetään 1000 kertaa, millä todennäköisyydellä saadaan ainakin 300 viitosta?
jos joku auttas ees alkuun vähän...
noppaa heitetään 1000 kertaa, millä todennäköisyydellä saadaan ainakin 300 viitosta?
jos joku auttas ees alkuun vähän...
Vastaukset 5
Vanhimmat
laske vastatapahtumalla, eli P(ainakin 300 viitosta)=1-P(alle 300 viitosta).
Luulisin, että 300 viitosta 1000 heitosta vastaa 3 viitosta 10 heitosta, eli lasket 1-(P(1 viitonen) P(2 viitosta)) (=P(ainakin 3 viitosta kymmenestä)).
Toivottavasti auttoi, oma todennäköisyyslaskennan kurssi oli viime keväänä ja tieto muuttuu sivistykseksi kovin nopeasti...
eihän se tuu yhtä tarkasti jos sen laskee tolleen...eli se pitäs kyllä laskee 300 tuhannesta heitosta eikä 3 kymmenestä.
Vaikuttaisi siltä, että kyseessä on binomitodennäköisyys ja vastatapauksen avulla pitää yrittää jotenkin saada, että tapahtuu täsmälleen k kertaa. Voisit kokeilla laskea binomitödennäköisyydellä esim. 10 heittoo ja ainakin 3 osuu eli 0,1,2 tai 3 eli laskea ensin erikseen noi binomitodennäköisyydellä ja laskea yhteen ja vähentää ykkösessä sen tuloksen. Samanlailla kuin yllä siis, mutta käytät vain sitä kaavaa. Tuo ei ole minusta ainakaan yksinkertainen, vaan aika vaativan oloinen.
Kyllä se mun mielestä menee noin, mutta kerro kun saat vastauksen, en ole yhtään varma ja haluaisin tietää.
Mihin muuten tarvit?
ja eiks se tarkkuus häviä sillä kumminkin, että desimaalit pyöristetään kumminkin kahteen?