Tupakan kasvatus

Milla

Joku kyseli tuossa alempana tupakan kasvattamisesta itse. Itselläni on jonkin verran kokemuksia virginialaisen kasvattamisesta.

Siemeniä saa ostettua Maatiaisesta: www.maatiainen.fi

En kyllä oikein suosittele sisällä kasvatettavaksi, koska kasvi on varsin isokokoinen ja siementää aivan älyttömästi. Sisällä vaatisi myös ehdottomasti erityisiä kasvilamppuja. Parvekkeella ehkä voisi kasvaa isossa astiassa, mutta suosittelen ihan vaikka vuokrapalstan ottamista keväällä.

Ongelmana tupakan kasvattamisessa itse on tämä Suomen lyhyt kesä. Tupakka on hallanarka, eikä ehkä ehdi ihan kypsyä tarpeeksi ennen syksyä. Siksi jää pahanmakuiseksi. Typpilannoitus myös antaa pahaa makua, eli ei missään tapauksessa kasvateta huussin takana sitä sitten.

Itse kasvattamani tupakka on ollut omaan makuuni kyllä aivan liian väkevää. Jotenkin poltettavaa (muistuttaa maultaan jotenkin sikaaria) siitä on saanut fermentoimalla plus lisäämällä kuivattuja mintunlehtiä joukkoon.

Tupakkaa on kyllä Suomessakin kasvatettu ja kirjastosta voi kysellä oppaita. Itselläni on ollut Mikko Jortikan teos "Kotimaisen tupakan viljeleminen ja valmistaminen" (WSOY 1933) apuna.

Kohtuullisen vaivalloista puuhaa tupakan kasvattaminen on, mutta toisaalta ehdottoman mielenkiintoista ja avartavaa kuten muukin viljely.

38

42045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kessua

      Ennen vanhaan maaseudulla (vielä 40-luvulla) kasvatettiin omaa kessua, nurkantakuista. Vintillä kuivattivat.

    • Kessu..

      Suomessa on lyhyt kesä, mutta siihen sisältyy se erityispiirre, että niin yrtit kuin tupakkakin kasvavat Suomen kesävuorokauden todella pitkän valoisan jakson vuoksi erittäin voimakkaiksi. Yrteissä ja mausteissa se voimakkuus on etu, mutta ei kai tupakassa?
      Onhan toki Suomessa tupakkaa kasvatettu, mutta se lopputuote lajikkeesta riippumatta on niin vahva, että eihän sitä palkeet kestä kenelläkään.

      • Sinse

        Itse olen ymmärtänyt (netistä lukemalla) että Suomalaisten kessu oli niin tehotonta ja huonolaatuista, että sen kasvatus jäi ulkolaisen tupakan tullessa markkinoille (ja sen ollessa sopivan halpaa). Tässä taas yksi internettiedon ongelmista.


      • Baklani

        Mut eikö sitä sitten vois jatkaa vaikka kellarissa
        kesän päätyttyä? Toki sitten vasta kun siemennys on ohi. Mitä luulette?


    • ......

      Tupakan sekaan kannattaa lisätä vähän siirappia, niin maku pehmenee ja paranee huomattavasti, vaahterasiirapista tulee ehkä paras maku. Sitä ei tarvita kovin paljon, 0,5 cl / 30g tupakkaa on sopivasti, 1 cl jo aivan liikaa. Perusteellisen sekoittamisen jälkeen lopputulos on turkkilaisen tai egyptiläisen tyylistä pehmeää ja miellyttävää makutupakkaa. Omenaa tai muita hedelmiä tai marjoja kannattaa myös lisätä mausteeksi kuten egyptiläisiin tupakoihinkin.

    • Yksi kyselijä

      Olisiko vielä mahdollisuutta saada kommentteja ja kokemuksia fermentoimisesta. Miten onnistui mielestäsi? Onko jotain tiettyä, jota kannattaa ottaa huomioon?

      Tupakan siemieniä on helppo hankkia. Se ei ole ongelma. Mietin, että kannattaisiko keväällä tupakka kasvattaa alkuun sisällä. Tällä tavalla voisi vältellä yöpakkasia ja saada hiukan etumatkaa ennen ulkokasvatusta.

      • Milla

        Enpä tiedä onnistuiko fermentointi hyvin, väri kyllä ruskistui ja lehti muuttui nahkeammaksi. Tärkeintä fermentoinnissa on tasalämmössä pitäminen. Ennen fermentointivaiheeseen pääsyä tupakan käsittelyssä on omat niksinsä, joten suosittelen esim. edellä mainitsemaani kirjaa.

        Tupakan siemenet täytyy taimikasvattaa sisällä. Siemenet itävät nopeasti, ja yleensä kaikki itävät, joten kovin montaa siementä ei kannata purkkiin pistää. Itse taisin panna siemenet itämään joskus huhtikuun lopussa ja sitten kesäkuun alussa karaisemisen jälkeen ulos harson alle.


      • Anonyymi

        kuivatut lehdet siivilässä ison kattilan päällä höyrystin ja valmistin dellariinirasiaan lyijylevyn painoksi. keitettyyn veteen dekantteriin pari tippaa muurahaishappoa , lehdet rasiaan hivenen dekantterista lisäkosteutta ja noin viikko kaapin päällä pari kertaa lehdet kääntäen tuoksu on kuin tupakka askista ja valmista siivutettavaksi ja hivenen saa kuivahtaakin. ennenvanhaan saunassa alkoivat kuivia lehtiä käsitellä ettei hometta tule ja tuo happo hajoaa vedeksi ja hiilidioksidiksi kuten aiv rehussa , kaiketi muurahaispesäsätä saisi varvulla sen verran kuin tarvitsee kun ovat aika äkäisiä


    • kysyn vaan

      Harvesting: The curing of tobacco is an expert business, and will not be covered here. Furthermore, this process greatly reduces its alkaloid content. For hallucinogenic purposes, the leaves should be dried quickly, preferably in the shade or indoors, and without the application of heat. Uncured tobacco is very potent -- the Indians who used it would often pass out after as little as one cigarette, and "communicate with the gods." This type of tobacco should be smoked with caution. The danger here is death from overdose rather than addiction. When used as a ritual narcotic it is not smoked often enough to result in addiction.

      • Milla

        Itse en kyllä huomannut mitään hallusinogeenisiä vaikutuksia.


      • huomaa
        Milla kirjoitti:

        Itse en kyllä huomannut mitään hallusinogeenisiä vaikutuksia.

        ..jos on muuten tottunut nikotiiniin. Intiaaneilla oli ravitsemustila heikompi kuin meillä, ja tupakkaa käytettiin vain rituaaleissa, joten toleranssia ei niin kehittynyt. Kyllä sä ehkä muistat ensimmäisten kokeilujen aikana toiset tuli kipeiksi. Siitä ei ole pitkä matka 'jumalien kanssa keskusteluun', jos ymmärrät mitä tarkoitan. Ei varsinaisia HALLUJA, mutta jotain sinne päin.

        Mua kiinnostaa kovasti (luomu)tupakan kasvatus, koska paikka olisi, ja haluan (luomu)nuuskaa. No, sikäli luomu kuin se nyt voi niine lisäaineineen olla. Mutta ainakin ilman kasvimyrkkyjä.


      • zozo
        huomaa kirjoitti:

        ..jos on muuten tottunut nikotiiniin. Intiaaneilla oli ravitsemustila heikompi kuin meillä, ja tupakkaa käytettiin vain rituaaleissa, joten toleranssia ei niin kehittynyt. Kyllä sä ehkä muistat ensimmäisten kokeilujen aikana toiset tuli kipeiksi. Siitä ei ole pitkä matka 'jumalien kanssa keskusteluun', jos ymmärrät mitä tarkoitan. Ei varsinaisia HALLUJA, mutta jotain sinne päin.

        Mua kiinnostaa kovasti (luomu)tupakan kasvatus, koska paikka olisi, ja haluan (luomu)nuuskaa. No, sikäli luomu kuin se nyt voi niine lisäaineineen olla. Mutta ainakin ilman kasvimyrkkyjä.

        onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
        Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...

        Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
        Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.

        Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
        Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?

        Tattis.


      • topaccoman
        zozo kirjoitti:

        onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
        Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...

        Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
        Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.

        Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
        Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?

        Tattis.

        forum.hamppu.net osoitteesta löytyy fermennoinnista ynnä muusta. Keskustelu koskee hamppua, mutta pätee muihinkin kasvinautintoihin. painat vain sitä linkkiä sivun oikeassa alareunassa niin pääset sisään foorumiin.


      • ömp
        zozo kirjoitti:

        onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
        Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...

        Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
        Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.

        Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
        Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?

        Tattis.

        lämpötilan kuuluisi olla 30-54 C ja kosteus 60- 90% frementoinissa, eli ruotsalaiseksi saunaksi tätä voisi kutsua, hyvästä tuuletuksesta on kumminkin pidettävä hyvä huoli ainakin ensimmäisen viikon aikana


      • Anonyymi
        zozo kirjoitti:

        onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
        Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...

        Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
        Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.

        Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
        Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?

        Tattis.

        kuivauksen jälkeen pitää lehdet kuumassa höyryssä pitää hetken ja sitten fermatointi, muuten saa homekasvuston aikaan , niinkuin ennen saunaan vietiin kuivat lehdet , home itiöt siellä kuolevat


    • mantsa

      täytyyks tonne maatiaiseen kirjautuu ku en oikeen löytäny ...

    • F. Morris

      Voisiko joku tupakankasvatusta harrastanut kertoa vielä tarkemmin kokemuksistaan itse tupakan poltosta ja mausta yms. Virginian tupakka ja kessu (Nicotiana rustica) eroavat ilmeisesti aika paljon toisistaan. Wikipedian mukaan kessussa on 9 kertaa enemmän nikotiinia. Lienee kovin tujakkaa askitupakkaan verrattuna? Entäs sitten tuo virginialainen, olisikohan siitä askitupakan korvaajaksi?

      Entäs tupakan haju, haiseeko se ihan erille kuin normitupakka? Ois kiva ettei heti leimautuis hampun polttajaksi, jos polttaa jossain yleisellä paikalla.

      Tuskimpa kotitupakasta ihan samanlaista saa kuin askitupakasta, eikä se ihan samanlaista tarvis ollakaan. Ois vaan kiva polttaa omakasvatettua, kasvimyrkytöntä tupakkaa, eikä tarvis tukea tupakkayhtiöitä.

      • J

        Ota yhteys Savonlinnan Taimistoon...googleta yhteystiedot.


      • päivitystä

        Vanha ketju mutta korjattakoon että ainakin tämänhetkisen wikipediean tiedon mukaan kessussa on 10% enemmän nikotiinia (siis ei 9 kertaista määrää). Liekö kirjoittajalla käynyt kämmi vai onko wikipedia valehdellut aiemmin.


    • ghghdh

      Maistuuko itse kasvatettu yhtään samalta kun kaupasta ostettu?

    • heikkoa

      Ei maistu eikä haise samalle kun kaupan tupakka. Kessun siemeniä pistin keväällä maahan. Huonosti näyttää kasvavan, On huonoa multaa ja pitäisi lannoittaa hyvin.

      • Taimet..

        kannattaa kasvattaa sisällä ja istuttaa ulos kesäkuun alkupuolella. Säännöllinen kastelu ja rikkaruohojen poisto, niin pitäisi kasvaa. Liika lannoitus pilaa tupakan laadun.


      • GVirg

        Taimet pitää esikasvattaa sisällä, siemenet ruukkuihin maalis-huhtikuussa, ei siemeniä peltoon sellaisenaan kylvetä suomen olosuhteissa, lämmin tuulensuojainen aurinkoinen paikka minne taimet istuttaa joskus kesäkuun puolella kun ei yöpakkasia enää ole.
        Hommatkaa kunnollisia siemeniä jos tosissanne kasvatatte.
        Omat kasvoi parimetrisiksi ja suurimmat lehdet oli 40x65cm.


    • Sauhuttelia

      Onko kotimaista tupakkaa myynnissä? Maatila myymälä tai muu vastaava. Mielummin rahottaisi kotimaista viljeliää. Hinnat on karannut tupakassa jo niin korkealle että on parempi alkaa tosiaan itse kasvattamaan.

      • tupakkantaimia

        katso torista virginialaisia taimenia olisi myynnissä


      • Anonyymi
        tupakkantaimia kirjoitti:

        katso torista virginialaisia taimenia olisi myynnissä

        Yrttiladosta saa palturin eli kessun siemeniä 5,50 e pussi


    • Tupakkamies

      Onko tupakkaa?

    • Anonyymi

      tuolta ebaystä saa tilattua siemeniä edullisesti..

    • Anonyymi

      Tuo fermentointi täällä meillä käy niin, että tupakan lehdet otetaan mukaan saunaan ja annetaan niille löylyt yhden kerran. Ja sitten taas tuvan orsille kuivumaan.

      Myöhemmässä vaiheessa tarvitaan tupakkipölkky. Sse on pitkähkön pöllin päähän koverrettu pikku kolo, jossa pienellä kirveellä pienennetään orresta otettuja lehtiä käytön mukaisessa järjestyksessä. Pöllin korkeus määrittyy pilkkojan mittojen ja käytetyn istuimen korkeuden mukaan.

      Maku on luonnollisesti toinen verrattuna tehtaiden tuotteisiin. Päasiallinen ero muodostuu tehtaalaisiin lisätyistä vieraista kemikaalioista, joiden tarkoitus on lisätä tupakkaan kehittyvää riippuvuutta. Muutoin oman tuotannon kehittäminen on jotenkin verrattavissa viininvalmistukeen laadun ja makujen vertailun osalta.

      Oman tupakan käyttö onnistuu parhaiten piipulla. Sen esineen hoito ja huolto on taas oma asiansa.

    • Anonyymi

      Onko mahdollista laittaa Talvella huoneeseen johonki ruukkuun kasvamaan ikkunan viereen Vai Onko sen pakko saada Auringon valoa ulkona tai Joku erikois lamppu

      • Anonyymi

        Ei kestä sisällä talvea.


      • Anonyymi

        Voi kasvattaa talvellakin sisällä mutta vaatii valoa,kasvivalot ovat verraten edullisia.Siemennykseen talvella ei kannata kasvattaa valon tarve suurempi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi kasvattaa talvellakin sisällä mutta vaatii valoa,kasvivalot ovat verraten edullisia.Siemennykseen talvella ei kannata kasvattaa valon tarve suurempi.

        Nyt kun kaupan tupakan hinnankorotuksiin on tullut se 2-kert./vuosi autom,. Niin voisi olla mielekästä vaivan-näköä, että alkaisi vaikka kokeilumielessä kasvattaa jokunen koesatsi kessuja. Sisätiloissa OK-talossa olisi yksi "ylimääräinen huone" jonne ne lamput, kasvilaatikot, yms. pystyy laittaa kylmillä ilmoilla ettei halla vie satoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt kun kaupan tupakan hinnankorotuksiin on tullut se 2-kert./vuosi autom,. Niin voisi olla mielekästä vaivan-näköä, että alkaisi vaikka kokeilumielessä kasvattaa jokunen koesatsi kessuja. Sisätiloissa OK-talossa olisi yksi "ylimääräinen huone" jonne ne lamput, kasvilaatikot, yms. pystyy laittaa kylmillä ilmoilla ettei halla vie satoa.

        Kessuja omaan käyttöön menekki n.10 grammaa per päivä, 4kg/vuosi -niin paljonkohan pinta-alaa tarvittaisiin tuota vuoden kulutusta vastaamaan virginiantupakka-kasveille?


    • Anonyymi

      Mulla lähti kovin huonosti siemenet (virginia) itämään...ja vihdoinkin jotakin näkyy..kamalan pientä ohutta Vartta päässä 2 pikkuruista lehteä..ne ei juurikaan ole kasvaneet viikossa!! Onko kellään laittaa kuvaa minkä näkösiä on tupskan idut!?? Vai mitä täällä kasvaa...

    • Anonyymi

      itse ostin virginian ja burleyn siemeniä laitoin taimimultaan itään toukokuus.ja juhannuksen alla kasvulaatikkoon pihalle,molempia siemeniä ostin 4pussia.laatikonkoot 2kpl 3m50cm ja50cm kasvumultana käytin kekkilån mustamultaa ja kalkkia tarvivat laitoin n15kg särkiä mullansekaan per laatikko,3na syksynä keränny n1500 lehteä n1,80cm pitkiä lehdet n35cm pitkii,hyviå satoja mut kuivvamal jåå hirveän ohuiks höttöä turpeeseen laittanu tarkkana saa ol ettei mätäne liikaa

    • Anonyymi

      Lopettakkee koko homma. Hakee kaupalta kartonki tavaraa niin helpompi . Tai sitten lopettaa myös sen. Senkin siat.

    • Anonyymi

      Antti pellonpää kasvattaa Alavudella

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4688
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4203
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2785
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      209
      1817
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1357
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1233
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1212
    Aihe