Joku kyseli tuossa alempana tupakan kasvattamisesta itse. Itselläni on jonkin verran kokemuksia virginialaisen kasvattamisesta.
Siemeniä saa ostettua Maatiaisesta: www.maatiainen.fi
En kyllä oikein suosittele sisällä kasvatettavaksi, koska kasvi on varsin isokokoinen ja siementää aivan älyttömästi. Sisällä vaatisi myös ehdottomasti erityisiä kasvilamppuja. Parvekkeella ehkä voisi kasvaa isossa astiassa, mutta suosittelen ihan vaikka vuokrapalstan ottamista keväällä.
Ongelmana tupakan kasvattamisessa itse on tämä Suomen lyhyt kesä. Tupakka on hallanarka, eikä ehkä ehdi ihan kypsyä tarpeeksi ennen syksyä. Siksi jää pahanmakuiseksi. Typpilannoitus myös antaa pahaa makua, eli ei missään tapauksessa kasvateta huussin takana sitä sitten.
Itse kasvattamani tupakka on ollut omaan makuuni kyllä aivan liian väkevää. Jotenkin poltettavaa (muistuttaa maultaan jotenkin sikaaria) siitä on saanut fermentoimalla plus lisäämällä kuivattuja mintunlehtiä joukkoon.
Tupakkaa on kyllä Suomessakin kasvatettu ja kirjastosta voi kysellä oppaita. Itselläni on ollut Mikko Jortikan teos "Kotimaisen tupakan viljeleminen ja valmistaminen" (WSOY 1933) apuna.
Kohtuullisen vaivalloista puuhaa tupakan kasvattaminen on, mutta toisaalta ehdottoman mielenkiintoista ja avartavaa kuten muukin viljely.
Tupakan kasvatus
38
42400
Vastaukset
- kessua
Ennen vanhaan maaseudulla (vielä 40-luvulla) kasvatettiin omaa kessua, nurkantakuista. Vintillä kuivattivat.
- Kessu..
Suomessa on lyhyt kesä, mutta siihen sisältyy se erityispiirre, että niin yrtit kuin tupakkakin kasvavat Suomen kesävuorokauden todella pitkän valoisan jakson vuoksi erittäin voimakkaiksi. Yrteissä ja mausteissa se voimakkuus on etu, mutta ei kai tupakassa?
Onhan toki Suomessa tupakkaa kasvatettu, mutta se lopputuote lajikkeesta riippumatta on niin vahva, että eihän sitä palkeet kestä kenelläkään.- Sinse
Itse olen ymmärtänyt (netistä lukemalla) että Suomalaisten kessu oli niin tehotonta ja huonolaatuista, että sen kasvatus jäi ulkolaisen tupakan tullessa markkinoille (ja sen ollessa sopivan halpaa). Tässä taas yksi internettiedon ongelmista.
- Baklani
Mut eikö sitä sitten vois jatkaa vaikka kellarissa
kesän päätyttyä? Toki sitten vasta kun siemennys on ohi. Mitä luulette?
- ......
Tupakan sekaan kannattaa lisätä vähän siirappia, niin maku pehmenee ja paranee huomattavasti, vaahterasiirapista tulee ehkä paras maku. Sitä ei tarvita kovin paljon, 0,5 cl / 30g tupakkaa on sopivasti, 1 cl jo aivan liikaa. Perusteellisen sekoittamisen jälkeen lopputulos on turkkilaisen tai egyptiläisen tyylistä pehmeää ja miellyttävää makutupakkaa. Omenaa tai muita hedelmiä tai marjoja kannattaa myös lisätä mausteeksi kuten egyptiläisiin tupakoihinkin.
- Yksi kyselijä
Olisiko vielä mahdollisuutta saada kommentteja ja kokemuksia fermentoimisesta. Miten onnistui mielestäsi? Onko jotain tiettyä, jota kannattaa ottaa huomioon?
Tupakan siemieniä on helppo hankkia. Se ei ole ongelma. Mietin, että kannattaisiko keväällä tupakka kasvattaa alkuun sisällä. Tällä tavalla voisi vältellä yöpakkasia ja saada hiukan etumatkaa ennen ulkokasvatusta.- Milla
Enpä tiedä onnistuiko fermentointi hyvin, väri kyllä ruskistui ja lehti muuttui nahkeammaksi. Tärkeintä fermentoinnissa on tasalämmössä pitäminen. Ennen fermentointivaiheeseen pääsyä tupakan käsittelyssä on omat niksinsä, joten suosittelen esim. edellä mainitsemaani kirjaa.
Tupakan siemenet täytyy taimikasvattaa sisällä. Siemenet itävät nopeasti, ja yleensä kaikki itävät, joten kovin montaa siementä ei kannata purkkiin pistää. Itse taisin panna siemenet itämään joskus huhtikuun lopussa ja sitten kesäkuun alussa karaisemisen jälkeen ulos harson alle. - Anonyymi
kuivatut lehdet siivilässä ison kattilan päällä höyrystin ja valmistin dellariinirasiaan lyijylevyn painoksi. keitettyyn veteen dekantteriin pari tippaa muurahaishappoa , lehdet rasiaan hivenen dekantterista lisäkosteutta ja noin viikko kaapin päällä pari kertaa lehdet kääntäen tuoksu on kuin tupakka askista ja valmista siivutettavaksi ja hivenen saa kuivahtaakin. ennenvanhaan saunassa alkoivat kuivia lehtiä käsitellä ettei hometta tule ja tuo happo hajoaa vedeksi ja hiilidioksidiksi kuten aiv rehussa , kaiketi muurahaispesäsätä saisi varvulla sen verran kuin tarvitsee kun ovat aika äkäisiä
- kysyn vaan
Harvesting: The curing of tobacco is an expert business, and will not be covered here. Furthermore, this process greatly reduces its alkaloid content. For hallucinogenic purposes, the leaves should be dried quickly, preferably in the shade or indoors, and without the application of heat. Uncured tobacco is very potent -- the Indians who used it would often pass out after as little as one cigarette, and "communicate with the gods." This type of tobacco should be smoked with caution. The danger here is death from overdose rather than addiction. When used as a ritual narcotic it is not smoked often enough to result in addiction.
- Milla
Itse en kyllä huomannut mitään hallusinogeenisiä vaikutuksia.
- huomaa
Milla kirjoitti:
Itse en kyllä huomannut mitään hallusinogeenisiä vaikutuksia.
..jos on muuten tottunut nikotiiniin. Intiaaneilla oli ravitsemustila heikompi kuin meillä, ja tupakkaa käytettiin vain rituaaleissa, joten toleranssia ei niin kehittynyt. Kyllä sä ehkä muistat ensimmäisten kokeilujen aikana toiset tuli kipeiksi. Siitä ei ole pitkä matka 'jumalien kanssa keskusteluun', jos ymmärrät mitä tarkoitan. Ei varsinaisia HALLUJA, mutta jotain sinne päin.
Mua kiinnostaa kovasti (luomu)tupakan kasvatus, koska paikka olisi, ja haluan (luomu)nuuskaa. No, sikäli luomu kuin se nyt voi niine lisäaineineen olla. Mutta ainakin ilman kasvimyrkkyjä. - zozo
huomaa kirjoitti:
..jos on muuten tottunut nikotiiniin. Intiaaneilla oli ravitsemustila heikompi kuin meillä, ja tupakkaa käytettiin vain rituaaleissa, joten toleranssia ei niin kehittynyt. Kyllä sä ehkä muistat ensimmäisten kokeilujen aikana toiset tuli kipeiksi. Siitä ei ole pitkä matka 'jumalien kanssa keskusteluun', jos ymmärrät mitä tarkoitan. Ei varsinaisia HALLUJA, mutta jotain sinne päin.
Mua kiinnostaa kovasti (luomu)tupakan kasvatus, koska paikka olisi, ja haluan (luomu)nuuskaa. No, sikäli luomu kuin se nyt voi niine lisäaineineen olla. Mutta ainakin ilman kasvimyrkkyjä.onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...
Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.
Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?
Tattis. - topaccoman
zozo kirjoitti:
onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...
Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.
Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?
Tattis.forum.hamppu.net osoitteesta löytyy fermennoinnista ynnä muusta. Keskustelu koskee hamppua, mutta pätee muihinkin kasvinautintoihin. painat vain sitä linkkiä sivun oikeassa alareunassa niin pääset sisään foorumiin.
- ömp
zozo kirjoitti:
onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...
Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.
Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?
Tattis.lämpötilan kuuluisi olla 30-54 C ja kosteus 60- 90% frementoinissa, eli ruotsalaiseksi saunaksi tätä voisi kutsua, hyvästä tuuletuksesta on kumminkin pidettävä hyvä huoli ainakin ensimmäisen viikon aikana
- Anonyymi
zozo kirjoitti:
onko tietoa mistä voisi ostaa tai lainata tuon jortikan kessun kasvatuskirjan?
Helsingin kirjastosta on ainoa kappale varastettu...
Ja tupakan fermentoinnista vielä: satoni homehtui kun koitin fermentointia (siis tämä "mädätysprosessi" jonka ansiosta lehdet muuttuvat ruskeiksi ja maku jotenkin paranee).
Laitoin kuivatut lehdet mustaan asiaan jossa oli pari pientä tuuletusreikää. Rasiaan pirskotin vähän vettä ja jätin lämpimään. Hometta ilmestyi parissa viikossa ja se siitä.
Miten tämä nyt tulisi kotikonstein tehdä?
Voiko sikarihumidoria käyttää ja mikä saattaisi olla oikea kosteus / lämpötila?
Tattis.kuivauksen jälkeen pitää lehdet kuumassa höyryssä pitää hetken ja sitten fermatointi, muuten saa homekasvuston aikaan , niinkuin ennen saunaan vietiin kuivat lehdet , home itiöt siellä kuolevat
- mantsa
täytyyks tonne maatiaiseen kirjautuu ku en oikeen löytäny ...
- F. Morris
Voisiko joku tupakankasvatusta harrastanut kertoa vielä tarkemmin kokemuksistaan itse tupakan poltosta ja mausta yms. Virginian tupakka ja kessu (Nicotiana rustica) eroavat ilmeisesti aika paljon toisistaan. Wikipedian mukaan kessussa on 9 kertaa enemmän nikotiinia. Lienee kovin tujakkaa askitupakkaan verrattuna? Entäs sitten tuo virginialainen, olisikohan siitä askitupakan korvaajaksi?
Entäs tupakan haju, haiseeko se ihan erille kuin normitupakka? Ois kiva ettei heti leimautuis hampun polttajaksi, jos polttaa jossain yleisellä paikalla.
Tuskimpa kotitupakasta ihan samanlaista saa kuin askitupakasta, eikä se ihan samanlaista tarvis ollakaan. Ois vaan kiva polttaa omakasvatettua, kasvimyrkytöntä tupakkaa, eikä tarvis tukea tupakkayhtiöitä.- J
Ota yhteys Savonlinnan Taimistoon...googleta yhteystiedot.
- päivitystä
Vanha ketju mutta korjattakoon että ainakin tämänhetkisen wikipediean tiedon mukaan kessussa on 10% enemmän nikotiinia (siis ei 9 kertaista määrää). Liekö kirjoittajalla käynyt kämmi vai onko wikipedia valehdellut aiemmin.
- ghghdh
Maistuuko itse kasvatettu yhtään samalta kun kaupasta ostettu?
- heikkoa
Ei maistu eikä haise samalle kun kaupan tupakka. Kessun siemeniä pistin keväällä maahan. Huonosti näyttää kasvavan, On huonoa multaa ja pitäisi lannoittaa hyvin.
- Taimet..
kannattaa kasvattaa sisällä ja istuttaa ulos kesäkuun alkupuolella. Säännöllinen kastelu ja rikkaruohojen poisto, niin pitäisi kasvaa. Liika lannoitus pilaa tupakan laadun.
- GVirg
Taimet pitää esikasvattaa sisällä, siemenet ruukkuihin maalis-huhtikuussa, ei siemeniä peltoon sellaisenaan kylvetä suomen olosuhteissa, lämmin tuulensuojainen aurinkoinen paikka minne taimet istuttaa joskus kesäkuun puolella kun ei yöpakkasia enää ole.
Hommatkaa kunnollisia siemeniä jos tosissanne kasvatatte.
Omat kasvoi parimetrisiksi ja suurimmat lehdet oli 40x65cm.
- Sauhuttelia
Onko kotimaista tupakkaa myynnissä? Maatila myymälä tai muu vastaava. Mielummin rahottaisi kotimaista viljeliää. Hinnat on karannut tupakassa jo niin korkealle että on parempi alkaa tosiaan itse kasvattamaan.
- tupakkantaimia
katso torista virginialaisia taimenia olisi myynnissä
- Anonyymi
tupakkantaimia kirjoitti:
katso torista virginialaisia taimenia olisi myynnissä
Yrttiladosta saa palturin eli kessun siemeniä 5,50 e pussi
- Tupakkamies
Onko tupakkaa?
- Anonyymi
tuolta ebaystä saa tilattua siemeniä edullisesti..
- Anonyymi
Tuo fermentointi täällä meillä käy niin, että tupakan lehdet otetaan mukaan saunaan ja annetaan niille löylyt yhden kerran. Ja sitten taas tuvan orsille kuivumaan.
Myöhemmässä vaiheessa tarvitaan tupakkipölkky. Sse on pitkähkön pöllin päähän koverrettu pikku kolo, jossa pienellä kirveellä pienennetään orresta otettuja lehtiä käytön mukaisessa järjestyksessä. Pöllin korkeus määrittyy pilkkojan mittojen ja käytetyn istuimen korkeuden mukaan.
Maku on luonnollisesti toinen verrattuna tehtaiden tuotteisiin. Päasiallinen ero muodostuu tehtaalaisiin lisätyistä vieraista kemikaalioista, joiden tarkoitus on lisätä tupakkaan kehittyvää riippuvuutta. Muutoin oman tuotannon kehittäminen on jotenkin verrattavissa viininvalmistukeen laadun ja makujen vertailun osalta.
Oman tupakan käyttö onnistuu parhaiten piipulla. Sen esineen hoito ja huolto on taas oma asiansa. - Anonyymi
Onko mahdollista laittaa Talvella huoneeseen johonki ruukkuun kasvamaan ikkunan viereen Vai Onko sen pakko saada Auringon valoa ulkona tai Joku erikois lamppu
- Anonyymi
Ei kestä sisällä talvea.
- Anonyymi
Voi kasvattaa talvellakin sisällä mutta vaatii valoa,kasvivalot ovat verraten edullisia.Siemennykseen talvella ei kannata kasvattaa valon tarve suurempi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voi kasvattaa talvellakin sisällä mutta vaatii valoa,kasvivalot ovat verraten edullisia.Siemennykseen talvella ei kannata kasvattaa valon tarve suurempi.
Nyt kun kaupan tupakan hinnankorotuksiin on tullut se 2-kert./vuosi autom,. Niin voisi olla mielekästä vaivan-näköä, että alkaisi vaikka kokeilumielessä kasvattaa jokunen koesatsi kessuja. Sisätiloissa OK-talossa olisi yksi "ylimääräinen huone" jonne ne lamput, kasvilaatikot, yms. pystyy laittaa kylmillä ilmoilla ettei halla vie satoa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt kun kaupan tupakan hinnankorotuksiin on tullut se 2-kert./vuosi autom,. Niin voisi olla mielekästä vaivan-näköä, että alkaisi vaikka kokeilumielessä kasvattaa jokunen koesatsi kessuja. Sisätiloissa OK-talossa olisi yksi "ylimääräinen huone" jonne ne lamput, kasvilaatikot, yms. pystyy laittaa kylmillä ilmoilla ettei halla vie satoa.
Kessuja omaan käyttöön menekki n.10 grammaa per päivä, 4kg/vuosi -niin paljonkohan pinta-alaa tarvittaisiin tuota vuoden kulutusta vastaamaan virginiantupakka-kasveille?
- Anonyymi
Mulla lähti kovin huonosti siemenet (virginia) itämään...ja vihdoinkin jotakin näkyy..kamalan pientä ohutta Vartta päässä 2 pikkuruista lehteä..ne ei juurikaan ole kasvaneet viikossa!! Onko kellään laittaa kuvaa minkä näkösiä on tupskan idut!?? Vai mitä täällä kasvaa...
- Anonyymi
itse ostin virginian ja burleyn siemeniä laitoin taimimultaan itään toukokuus.ja juhannuksen alla kasvulaatikkoon pihalle,molempia siemeniä ostin 4pussia.laatikonkoot 2kpl 3m50cm ja50cm kasvumultana käytin kekkilån mustamultaa ja kalkkia tarvivat laitoin n15kg särkiä mullansekaan per laatikko,3na syksynä keränny n1500 lehteä n1,80cm pitkiä lehdet n35cm pitkii,hyviå satoja mut kuivvamal jåå hirveän ohuiks höttöä turpeeseen laittanu tarkkana saa ol ettei mätäne liikaa
- Anonyymi
Lopettakkee koko homma. Hakee kaupalta kartonki tavaraa niin helpompi . Tai sitten lopettaa myös sen. Senkin siat.
- Anonyymi
Antti pellonpää kasvattaa Alavudella
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1213070Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen342453Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302425Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631102094- 1141680
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711388Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891222Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2681165Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .211070- 621067