MIKÄ TAI MITÄ ON JOTOS

M 79

VIELÄ PUOLIVIRALLINEN MÄÄRITELMÄ JOTOKSESTA JOTOSKOULUTUKSEN KOTISIVUILTA:

MIKÄ TAI MITÄ ON JOTOS:

Jotos on maastovaellus, jossa tarvittavat varusteet ja muona kannetaan itse mukana ja edetään partiona tehtävärastilta toiselle. Jotoksella ei tarvitse juosta eikä taistella kelloa vastaan (niinkuin Erävaelluskisoissa tai Partiotaitokisoissa). Reserviläisjotokset ovat tyypillisesti yhden tai kahden yön yli kestäviä, pituudeltaan 15-45 km. Yöt nukutaan omissa majoitteissa. Mukavuus on siinä että saa käyttää omia varusteita (mm. jalkineita ja kantolaitetta), ja valikoida mieleistään muonaa mukaan.

Jotos ei ole mikään "armeijan tetsaus", vaan siinä 3-5 hengen suuruinen partio liikkuu omaa reittiään ja tahtiaan rastipisteeltä toiselle. Rasteilla on tehtäviä, joskus harvoin saadaan matkatehtäviä. Usein joukossa on nokkeluutta ja nopeutta vaativia tehtäviä, sekä joskus järjestäjien keksimiä hupitehtäviäkin piristämässä päivää.

Jos haluat kokeilla rajojasi ekstreme-urheilulla, niin jotos ei siinä tapauksessa valitettavasti ole oikea paikka sinulle. Mene vaikka Erävaelluksen SM-kisoihin tai erilaisiin hömppiin seikkailukisoihin.

Jotosten ideana on pärjätä tavanomaisilla vaellusvaatteilla ja -varusteilla viikonloppu (mikä ei ole lainkaan vaikeaa). Samalla saa tehdä kaikenlaisia tehtäviä ja nauttia luonnosta.

"Asiat voisivat aina olla huonomminkin": jos sataa, eivät hyttyset useinkaan vaivaa. Jos on pakkasyö, todennäköisesti ei sada. Jos jotokselle ei tarvitse lähteä sadeviitta harteilla, on se jo positiivinen asia. Jos on pilvistä, niin ei ainakaan ole liian kuuma.

6

9095

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Siis sana jotos, tarkoittaa jälkijonoa. Mitkä tahansa jäljet, yleisimmin ihmisen, jos näkyvät lumella pitkään muodostavat jotoksen.
      Voi olla jotos, jos vaikka poro on tokasta lähtenyt ja vetänyt sudet peräänsä( yleistä, porot on älykkäitä ja suojelevat näin laumaansa), Poron ja susien jäljet ovat jotos, tälläisen nähdessään alkaa lapinmies hurjan hiihdon..

    • Mika

      Mielestäni kommenttisi Ylöjärvijotoksesta pysyivät pääosin asialinjalla, mutta mikä ihme saa sinut nimittämään seikkailukisoja HÖMPIKSI? Mikäli itselläsi ei ole urheilumieltä tai kuntoa seikkailukisoihin osallistua ei se tee ko. kilpailuista hömppää! Sanoisin, että erikoisjoukkojen reserviläisille seikkailukisat ovat paljon parempaa reserviläiskunnon ylläpitoa kuin mitkään sinänsä mukavat jotokset. Seikkailukisoissa mennään trikoissa kovaa, mutta myös jotoksella maastopuvuissa ja armeijavarusteissa kovempaa kuin perinteiset jotostelijat. Ei urheilu sulje pois muita harrastuksia.

      • M 79

        ..sanoin ko. teksti kopioitu suoraan netistä jostain jotosaiheiselta sivustolta, missä mm. määriteltiin mitä sana JOTOS tarkoittaa. Eivät siis ole omia sanojani, enkä todellakaan sano mitään kisoja hölmöiksi, enkä varsinkaan hömpiksi. Pahoittelen, että tällainen väärinkäsitys pääsi syntymään...


    • zerry

      Jotoskutsussa oli määritelty kaksi sarjaa. B-sarja näyttää sopivan allaolevaan tekstiin.

      • mqrketa kk

        Jotos on sellainen suksisauva ja sen side..kts suomen kielen k irjoista


      • Kun lumityöt
        mqrketa kk kirjoitti:

        Jotos on sellainen suksisauva ja sen side..kts suomen kielen k irjoista

        jättää tekemättä puuliiterin ja talon väliltä syntyy jotos, aina parempi mitä useammin puita hakee ja täällä Lappooniassa niitä joutuu talvella hakemaan useasti, jos mielii sulana pysyä. En tiedä mitä se siellä Etelä-Esplanaadilla tarkoittaa, kaiketi jotain jonninjoutavaa kuiten.
        Jotos sanaa ei yleisesti käytetä, tuskin monikaan syrjäkylän napaansa tuijottaja tämän sanan syvällistä olemusta tiedostaa. Syvään umpihankeen, uppolumeen se jotos kulkijalta syntyy, oli sitten poro tai susi, näiden perässä tuleva Aslakki tekee lynksin uran, siinä onkin jo nätti koparoiden polkea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehen lapsettomuus keski-ikäisten deittailussa

      Tällä palstalla esitetään usein ajatus, jonka mukaan lapsia saanut nainen olisi parisuhdemarkkinoilla huonommassa asemas
      Sinkut
      273
      2288
    2. Kunpa voisin halata sinua

      ja sanoa sinulle miten onnellinen olen siitä, että olet elämässäni. Mutta et ole halausetäisyydellä... etkä elämässäni.
      Ikävä
      44
      1103
    3. Mikä oli se hetki

      kun tajusit rakastuneesi?
      Ikävä
      76
      1041
    4. Muut yrittää seata meidän välejä

      Nainen, oot varmaan sen myös huomannut. Ihan irl oon sen huomannut jo hyvän aikaa. Eihän anneta sen häiritä.
      Ikävä
      100
      1033
    5. Miksi Suomi ärsyttää Venäjää?

      Jatkuvasti? Hyvin suomen herrat tietää, että tuo DCA-sopimus on paha ärsyke Venäjälle. eihän Venäjä ole hyökännyt Suomen
      Maailman menoa
      274
      862
    6. Kun unohdat tämän

      Sivuston, unohdat myös meidät nopeammin. Kokeile. Naiselle.
      Ikävä
      79
      815
    7. Jotenkin tätä asiaa pitää nyt käsitellä

      Vaikka sitten anomuumisti. Olen lähestulkoon rakastunut vanhempaan mieheen mutta tämä ei nyt oikein suju niin kuin pitäi
      Ikävä
      72
      789
    8. Älä turhaan nainen ikävöi minua

      Olen sellainen jäntevä pantteri ja sinä jo melkein rollaattorikamaa. Ei onnistu mikään.
      Ikävä
      64
      690
    9. Meillä olisi kaunis kesä

      Yhden viestin päässä. Haluaisin tutustua. Vaikka oltaisiin vaan ystäviä. Eikä mitään vaan vähättelyä. Ajattelen et olet
      Ikävä
      17
      670
    10. Kuinka paljon voi olla rakastunut..

      ....ja välittää ihmisestä jota ei edes tunnen kunnolla? Eikö silloin ole kysymys jostain suuremmasta? Mitä on yhteenkuul
      Ikävä
      64
      669
    Aihe