Viinirypäle Suomessa?

Säilyykö talven yli?

Ostin 2€:n kappalehintaan pari viinirypälettä, Vitis Frankenhaler ja Vitis Nordica. Onko kenelläkään kokemusta säilyvätkö ne talven yli avomaalla ja tuleeko niihin viinirypäleitä? Entä lasitetulla parvekkeella?

16

8476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..................

      tietyt lajit kestävät kyllä talven yli, ja ainakin vitis nordica nimensä puolesta kuulostaa sellaiselta.
      parvekkeella voi valoa olla liian vähän. ehkäpä jos parveke on etelän puolella niin saattaa valomäärä riittää.

      tiedän yhden paikan keskisuomenkin korkeudella jossa viiniköynnös voi hyvin vuodesta toiseen ja tuottaa hyvin satoa pienen talon eteläseinällä.

    • tilasin

      Tilasin tunnetulta myyjältä lehden perusteella kaksi vinirypäle-kasvia. Toinen kuoli kesän aikana ja
      toinen ei noussut enää keväällä pintaan.
      Ostin nyt kesäkuussa Virosta ja olisin ostanut heti sellaisen jossa oli jo rypäleen alkuja mutta myyjä sanoi ettei se menesty. Aion peittää talveksi alhaalle kuorekkeella ja harsolla.

    • Hyötyviljelijä

      rakennuksen tiiliseinää vasten aurinkoisella paikalla Zilga ja Supaga (avomaalla siis). Molemmat ovat nyt noin 5 vuotta vanhoja ja Zilga teki ensimmäisen jättisatonsa ja Supagakin muutaman tertun. Johtuen ehkä siitä, että taitoin molemmat talvea vasten alas ja suojasin kevyesti havuilla ja lapioin vähän lunta tarvittaessa. Nostin ylös vasta kun pakkaset varmasti ohi. (Viime vuonna intoutuivat kasvuun ja kukkimaan lämpimän kevään ansiosta, mutta paleltuivat sitten kun kylmä iski, ja vaikka Zilga kukki vielä uudestaan eivät tertut ehtineet enää kunnolla kypsyä.) Asun III- vyöhykkeellä.

    • olosuhteissa

      Meillä on neljännen kerroksen (ylin) parveke, joka on puoliksi katettu ja toinen puoli ilman kattoa. Katetussa osassa lasitus. Suunta on etelään. Lasitettu osa on kesällä joskus aika kuuma, joten pärjäisikö viiniköynnös siinä katottomassa osassa? Kuinka iso laatikko tarvitaan? Talvisuojaus? Onko suojattava talveksi liialta vedeltä?

    • nellirasa

      Hei!
      Mulla on viisivuotta vanha taimi. Olen joka vuosi peitellyt kankaalla styroxilla ja havuilla pensaani juuret. Viimevuonna tuli kolme terttua tänävuonna niitä on 16 terttua. Eli kyllä olen saanut sen talvehtimaan. Tertut ovat kyllä hieman happamia.
      Onnea kasvatukseesi.

    • Papski

      Voit kasvattaa Zilgan näinkin. Teet tunnelin puutarhaan kahdella vahvalla betonin raudoitusverkoista . Tunneli voi olla vaikka kuinka pitkää ja kasvattaa sen pohjoisreunalla istutettujien taimien kiipeilytelineeksi ja tulee nopeasti umpeen kasvatettu viherkatoksi ja tertut roikkuu ihanasti. Talvella kannattaa tehdä tuet sisään ja alle ettei lumimassa painaa "pussaustunnelin" kasaan. Lajikkeita voi olla mielin määrin. Muista suojata runkojen tyvet kun jänis saattaa tulla puremaan niitä poikki. Rakentakaa tällainen "salainen tie puutarhaan" Led valoilla vielä mausteena ja ehkä Portugali musaa soimaan olet hetkessä Madeiralla.
      Precis sama på svensk..

      • Etelän mies

        Tuo olikin hieno idea tehdä raudoitusverkosta katto köynöksille. Täytyy ottaa idea käyttöön. Meillä on ollut kaksi viinirypälettä kymmenkunta vuotta avomaalla puutarhavajan etelänpuolen seinän edessä.Laji muostaakseni Zilga, tai jotain sinnepäin.
        Ensimmäisenä vuonna laitoin pakkasturvetta juurelle, senjälkeen en ole peittänyt mitenkään.Ensimmäisenä talvena uudet versot paleltu, senjälkeen ei mitään vaurioita rusakoiden tai talven takia.
        Etenkin viimevuonna sato oli erittäin runsas.Kasvupaikka on etelärannikko, mutta paikka on kylmäpohjainen savi / hiesu.


      • Toine mies..
        Etelän mies kirjoitti:

        Tuo olikin hieno idea tehdä raudoitusverkosta katto köynöksille. Täytyy ottaa idea käyttöön. Meillä on ollut kaksi viinirypälettä kymmenkunta vuotta avomaalla puutarhavajan etelänpuolen seinän edessä.Laji muostaakseni Zilga, tai jotain sinnepäin.
        Ensimmäisenä vuonna laitoin pakkasturvetta juurelle, senjälkeen en ole peittänyt mitenkään.Ensimmäisenä talvena uudet versot paleltu, senjälkeen ei mitään vaurioita rusakoiden tai talven takia.
        Etenkin viimevuonna sato oli erittäin runsas.Kasvupaikka on etelärannikko, mutta paikka on kylmäpohjainen savi / hiesu.

        Uusien versojen paleltuminen ei näytä haittaavan mitenkään, tekee uudet ja niihin rypäleet. Meillä parikymmentä vuotta vanhoja talon eteläseinällä ja ovat kivunneet katolle asti, sitten rypaleetkin ovat korkealla, saa vain tikkailla haettua.


    • pupusmaa

      yli 20v.on kasvanut ilman mitään suojauksia tai muita temppuja avomaalla, satoa tulee jos muistaa kastella , siis runsaasti. Viime syksynä keitin mehumaijallisen, aika saman makuista kuin kaupan rypälemehu, mutta makea saa lisätä melkoisesti, hapanta on muuten.Nytkin tulee samanverran jollei enemmänkin, lajia en tiedä, mustikan värisiä vahapintaisia ovat kypsinä.

    • viinimiesss

      Itsellä lähtee kohta toinen talvi säilymään sisällä kun kasvihuoneessa on antanut kasvaa kesällä.
      Miten toi kastelu puoli pitäs talvella (sisällä) hoitaa kun viiniköynnös on lepokaudella menossa, viimevuonna hoidin sen pitämällä kasvualustaa hiukan kosteana siinä pelossa ettei köynnöksen puutuneet versot kuivuisivat kokonaan. Mut voiko niin ees käydä että ne kuivaa pystyyn sisällä jos on viileässä? noin 10 astetta. Sit jos liikaa talvella alkaa kastelee nii alkaaks siellä homehtuu juuret yms kun on altakasteluruukussa
      http://nordicwinegrapes.blogspot.com siellä mun oma zilga etenee kohti talvee.

    • Minulla on 4 vuotta sitten istutettu Zilga ja toinen tummarypäleinen isoksi kasvanut köynnös. Viime kesänä eka sato kypsäksi asti, nyt pääosin kylmän kesän jälkeen rypäleet vihreinä raakileina. Voiko käyttää vaikka yrttiteenä?? Kypsyvätkö sisällä. En ole aiemmin suojannut talvella - pitäisikö leikata ja suojata, kun vielä ihan vihreät lehdet köynnöksissä??

      • Kas viesti poistui, kun yritin korjailla. Nämä köynnökset ovat siis viihtyneet täällä pihassa ulkosalla eteläisessä Hämeessä tähän asti ilman talvisuojausta. Ovat aika tuulensuojaisessa paikassa kyllä, ja kasvaneet aika kookkaiksi.


    • Viininkeittoon?

      Latviassa olen saanut pari vinkkiä seinustalla kasvattamisesta. Kesällä on hyvä jos saavat vettä räystäästä (itselläni kesämökillä, ei kastelijaa). Syksyllä kannattaa laittaa sadesuoja että räystäältä valuva vesi ei kastele maata liikaa, jolloin jäätyy syvältä, itse olen laittanut kuitulevyarkin vinotukien päälle. Köynnökset leikataan aika rankasti ja lasketaan noin puolen metrin korkeudelle vaakatasoon. Syksyn kuluessa peitetään sitten kuivilla lehdillä ym karikkeilla.
      En ole asiantuntija, mutta näin olen köynnökset saanut ulkona säilymään neljänä talvena, kaksi kohdetta vyöhykkeillä 1 ja 3.
      Tänä kesänä rypäleet jäivät pieniksi kylmän kesän ja pienen lämpösumman vuoksi. Siniset Zilgat silti makeita.

      • vesilahti 1

        Hei! Tarttuuko ansari jauhiainen Zilgaan?


    • Nimetön

      Kysyn mistä saa viinirypäle pensaan, saako ihan tavallisesta kukka kaupasta

    • Harrastustatämäkin

      Keräsin tänään kaksi ämpärillistä noin 10 köynnöksestä, etupäässä Zilgaa, ongelma on, että mitä tehdä kylmän kesän vuoksi pieniksi jääneillä ja pakkasen puremilla rypäleillä.
      Keväällä tuttava Romaniasta lähetti 8 kpl juurakkoja, erilaisia, näistä 5 alkoi tehdä lehtiä. Saa nähdä miten pärjäilevät, pitäisi olla oikein erinomaisia, makeita ja kivettömiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      3671
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2248
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      90
      1675
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe