Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Laumanvartijakoirat, kokemuksia? Suosituksia?

Marjo

Maalle vähän aikaa sitten muuttaneena, on suunnitelmissa ostaa vahtikoira. Näin netin kautta rotuun tutustuneena, esim. kaukkari/tiibetinmastiffi tms. kuulostaisi hyvältä vaihtoehdolta.
Joten kokemuksia näistä tai muista laumanvartija roduista olisi mukava kuulla?
Koira siis tulisi maalle, ja omaisi melko laajan (muutaman hehtaarin) reviirin tai tarvittaessa isohkon aitauksen. Koira elelisi pääsääntöisesti perheen kesken, mutta koiran pitäisi myös viihtyä ulkona. Ja omata "säänkestävä" turkki, joten rottweiler yms. ovat pois suljettuja). Myös jos koira itse ulkona viihtyisi paremmin kuin sisällä, olisi siihen hyvät mahdollisuudet.
Joten kaikki neuvot, vinkit ja ehdotukset/suosittelut ovat tervetulleita!!
Kokemuksia koirista löytyy, laumanvartijakoirista ei vielä.

39

21518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suojeluunko ?

      Osta berni. On hyvä paimentamaan, jopa lampaita. Berni on vahti- ja työkoira ja karjapaimen. Se on kylläkin "vain" hälyttävä vahtikoira. Meille se riittää mainiostai. Käy nääs paljon vieraita ja nimenomaan vieraita lapsiakin. Turvallinen vaihtoehto.

    • milie81

      Mikäs siinä...
      Hienoja rotuja olet ajatellut.
      Itselläni pyreneittenkoira ja keskiaasianpaimenkoira. Haaveissa kaukkari.
      Keskiaasialaista suosittelisin jos haluat koiran olevan myös "helppo" esim. perheeseen.
      Meillä on omakotitalo reilun hehtaarin tontilla, naapureita ei näy pihaan (paitsi naapurin hevoset), lapsia 3kpl (3,5v ja 1,5v ja vauva).
      Keskarimme täyttää 3 vuotta ja on uros.
      Pyrre täyttää 2 vuotta ja uros myös.

      Aikaisemmin meillä oli saksanpaimenkoiria ja seropi.

      Laumanvartijat ovat kyllä vieneet sydämen mennessään, meille ei enää muita oteta. On ne vaan niin erilaisia. =)
      Pääasiassa laumanvartijan kanssa pärjää kun on oikeanlaiset olosuhteet, eli tilaa ja vielä kerran tilaa. Kaupunkioloihin ne eivät käy.
      Sosiaalistaminen on aloitettava heti. Erittäin tärkeää olisi käydä koirakoulussa jo 4kk ikäisestä lähtien. Ja mitä sosiaalistamiseen tulee, sitä on hyvä jatkaa koko koiran elämän ajan, vaikka se sitten olisikin juuri vahtikoira siellä maalla.

      Pointtina on se että koira vahtii vain silloin kun isäntä ei ole paikalla. Koiran on osattava käyttäytyä vieraiden tullessa sen alueelle jos isäntä hyväksyy vieraat.

      Meillä molemmat koirat ovat sisäkoiria enimmäkseen, eli elävät perheen parissa ei ulkona häkissä. Silti osaavat vartioida reviiriään, mutta osaavat myös lopettaa vartioinnin ja ns. jättää sen omistajalle jos omistaja niin sanoo.
      Osaavat myös muutaman kerran vuodessa käydä näyttelyissä ilman että söisivät tuomaria. =)

      Kaukkari on hieman tulisempi luonteinen kuin keskari, mutta muuten rotuominaisuudet ovat aikalailla samat. Keskari on kuitenkin se alkukantaisempi (puhtaampi) rotu.

      Laumanvartijan kanssa on muistettava että se on itseajatteleva rotu, siis erittäin viisas (jos näin osaa ajatella) siksi varsinkin tuon tontin kanssa sanoisin, että se parikin hehtaaria on aidattava kunnolla jos meinaa pitää laumanvartijaa turvallisesti. Se kun määrittelee sen reviirinsä itse, ja reviiri voi silloin olla useitakin hehtaareja (naapurinkin). Näin vältytään vaaratilanteilta, koska laumanvartija puolustaa reviiriään ja usein myös siltä mikä vain lähestyy sen reviiriä.

      Parhaiten saat tietoa ja neuvoja laumanvartijoista kun otat yhteyttä kasvattajiin. Kysele monilta eri kasvattajilta, vertaile...
      Laumanvartija on mitä ihanteellisin otus kun se on oikeissa käsissä ja siitä saat pitkäikäisen ja erittäin luotettavan ystävän jos vain olet valmis sen tuomaan haasteeseen.
      Ne ovat herkkiä koiria, niitä koulutetaan pehmeästi palkitsemalla.
      Ns. Ansaitaan niiden luottamus. =)

      • ~hannah~

        Kirjoitit että keskari olisi helpompi, niin millainen pyrre sitten on keskariin verrattuna? Molempien hyvät ja huonot puolet? Miten pyrret ja keskarit tulevat toimeen muiden koirien kanssa, vai onko luvassa tappeluita samaa sukupuolta edustavien kesken? Kumpi on rehellisempi luonteeltaan, ts. näyttää avoimemmin aikeensa? Onko koulutettavuudessa eroja? Millaisia?
        Toki jos joskus laumanvartijapennun osto tulee ajankohtaiseksi, perehdyn rotuihin tarkemmin, ja haastattelen kasvattajia hyvinkin tarkoin ennen päätöksen tekoa, nyt kyselen vain mielenkiinnosta ja uteliaisuuttani, sillä pennun hankinta ei ole ajankohtainen asia, vaan lähitulevaisuudessa ihailen molempia rotuja kauempaa. Kiitos jo etukäteen!


      • milie81
        ~hannah~ kirjoitti:

        Kirjoitit että keskari olisi helpompi, niin millainen pyrre sitten on keskariin verrattuna? Molempien hyvät ja huonot puolet? Miten pyrret ja keskarit tulevat toimeen muiden koirien kanssa, vai onko luvassa tappeluita samaa sukupuolta edustavien kesken? Kumpi on rehellisempi luonteeltaan, ts. näyttää avoimemmin aikeensa? Onko koulutettavuudessa eroja? Millaisia?
        Toki jos joskus laumanvartijapennun osto tulee ajankohtaiseksi, perehdyn rotuihin tarkemmin, ja haastattelen kasvattajia hyvinkin tarkoin ennen päätöksen tekoa, nyt kyselen vain mielenkiinnosta ja uteliaisuuttani, sillä pennun hankinta ei ole ajankohtainen asia, vaan lähitulevaisuudessa ihailen molempia rotuja kauempaa. Kiitos jo etukäteen!

        Molempien hyviin ja huonoihin puoliin en kamalasti viitsi sanoa kun molempia rotuja on minulla vain yksi.
        Eli nuo jutut riippuu tosi paljon yksilöstä.
        Niinkuin tietysti kaikki asiat koiran luonteen suhteen.
        Mutta mutta, pyrre on ainakin meillä ollut sellainen ns. keskiverto koiruus. Ne eroavat muista laumanvartijoista ainakin siinä, että eivät ole niin varautuneita vieraisiin kuin muut. Eli menevät huomattavasti herkemmin haistelemaan ja tutkimaan uutta ihmistä reviirillään. Eivät "rähjää" ihan niin kauan kuin muut.
        Rakastavat rapsutuksia ja ovat ns. "sylikoiria" loppuun asti. =) Pyrre on itsepäinen rotu, sanan varsinaisessa merkityksessä eikä elämä aina ole helppoa sen kanssa. Sitä pitää ymmärtää että sen kanssa pärjää. Huumorintajua pitää olla molempien rotujen kanssa erittäin paljon.

        Keskari on rotu josta sanotaan (monet ovat meille sanoneet) että ei tule toimeen toisten koirien kanssa, varsinkaan urokset. Mutta meillä sattuu olemaan yksilö (uros) joka siis suorastaan rakastaa toisia koiria (niin uroksia kuin narttujakin). Kaikenkokoisia ja näköisiä. Sen on yksinkertaisesti päästävä leikkimään toisten kanssa. Mutta jos reviirille tulee suuri koira joka osoittaa eleillä olevansa ns. "ylempänä" kuin keskari omalla reviirillään, se saattaa käydä päälle enempiä varoittelematta. (olemme joutuneet senkin näkemään).
        Se sietää toiset urokset omalla reviirillään niin kauan kunhan ne muistavat "nöyristellä" vanhempaansa. Meillä nuo molemmat ovat uroksia ja ei ole ollut merkkejä etteivät tulisi toimeen keskenään. Niillä pelaa ns. hyvin yhteen.
        Joskus on pieniä "purkauksia" eli joku ruokakuppi liian lähellä toista koiraa tjt. Ja toinen rähähtää ja sitten hetken aikaa luimistellaan puolin jos toisin, mutta se loppuu siihen.
        Muuten ovat kuin paita ja peppu. Nukkuvat vierekkäin jne.

        Koulutettavuudessa ei minusta hirveitä eroja ollut. Laumanvartijan koulutushan ei perustu siihen miellyttämisenhaluun. Ne eivät tee mitä ihminen käskee, vaan monesti joudut käyttämään sitä makupalaa ja kehuja oikein urakalla.
        Mutta kun ne saat oppimaan asioita, ne eivät unohda eli ei tarvita älyttömiä toistoja eikä treenejä.
        Keskari on minusta ollut tottelevaisempi kuin tuo meidän pyrre. Mutta pyrre on vielä nuori ja pahimmassa mahdollisessa "uhmassa".
        Pyrre muuten karkaa aivan taatusti jos saa siihen tilaisuuden. =)

        Laumanvartijoiden tottelevaisuudessa on muistettava, että se tottelee tosiaan vain kun itse haluaa ellei sinulla satu olemaan jotain hyvää syytä sen tottelemiseen. (makupala).
        Niille on tärkeää että on joku syy miksi totella, niitä ei saa "seisomaan päällään" vain siksi että se olisi omistajasta hauskaa vaan on parempi opettaa hyödylliset asiat kuten paikka, tänne jne.

        Pyrre on minusta suorempi luonteeltaan, eli sitä pystyy lukemaan ja ennakoimaan sen aikeita paremmin kuin keskarin. Keskari on ailahtelevaisempi ja hieman etäisempi. Mutta toisaalta taas jos katsoo asiaa vartioimisen kannalta, pyrre enimmäkseen haukkuu eli ilmoittaa vaarasta ja käy kiinni vain äärimmäisessä tilanteessa. Kun taas keskari saattaa varoittaa (huom. saattaa!) tulijaa, ja jos tulija ei usko, se käy päälle sen enempiä kaartelematta.
        Tosin nämäkin ovat niin yksilökohtaisia juttuja...

        Pyrren turkki on muuten sitten ainakin minusta ollut hankalempi hoitoinen kuin mitä kaikki sanovat. Herkkä iho jne.

        Ja keskarista sen verran.. kun ne monesti mielletään juuri minimikokoisiksi (65cm) tanakoiksi ja lihaksikkaiksi "möhkäleiksi" niin kannattaa muistaa että niistä voi kasvaa myös suuria. (oma uros on 81cm ja painaa 70kg).
        Ja sen kokoista koiraa on todellakin vaikea välillä hallita. Leikkisä tyyppi kaikenlisäksi, ja painimatsit joutuu ottamaan ihan työstä. =)

        Sellaisen käsityksen olen kuitenkin saanut että urokset ovat varsinkin keskareissa se helpompi puoli. Nartut ovat aktiivisempia ja ärhäkämpiä. Pyrreissä taas taitaa nartut olla ainakin helpommin opetettavissa (ei niin itsepäisiä).

        Hienoa että otat selvää roduista ennen mahdollista ostoa. Ne ovat hyvinkin erilaisia ja juuri nuo yksilöerot tekevät valinnasta monesti vaikean.
        Itse olen ollut erittäin tyytyväinen tuohon keskariin rotuna, ja todennäköisesti otan uuden sittenkun toisesta aika jättää, mutta sitä ei toivottavasti tapahdu pitkiin aikoihin.
        Pyrre on meillä otettu enemmän seura- kuin vahtikoiraksi ja sen kanssa tulee siis harrastettua enemmän. Hieno otus sekin.


      • milie81
        ~hannah~ kirjoitti:

        Kirjoitit että keskari olisi helpompi, niin millainen pyrre sitten on keskariin verrattuna? Molempien hyvät ja huonot puolet? Miten pyrret ja keskarit tulevat toimeen muiden koirien kanssa, vai onko luvassa tappeluita samaa sukupuolta edustavien kesken? Kumpi on rehellisempi luonteeltaan, ts. näyttää avoimemmin aikeensa? Onko koulutettavuudessa eroja? Millaisia?
        Toki jos joskus laumanvartijapennun osto tulee ajankohtaiseksi, perehdyn rotuihin tarkemmin, ja haastattelen kasvattajia hyvinkin tarkoin ennen päätöksen tekoa, nyt kyselen vain mielenkiinnosta ja uteliaisuuttani, sillä pennun hankinta ei ole ajankohtainen asia, vaan lähitulevaisuudessa ihailen molempia rotuja kauempaa. Kiitos jo etukäteen!

        Niin pyrren "helppous"?
        Kun sanoin keskaria "helpommaksi" kuin esim. sakemannit, tarkoitin lähinnä tuota opettamista. Eli ei tarvita niitä toistoja toistojen perään että saisi yksinkertaisenkin asian opetettua.
        Ja siinä mielessä helppo, ettei keskari eikä pyrre ole niin aktiivisia rotuja eli ei pidä jokaikinen päivä touhuta ja treenata että koira olisi tyytyväinen jne.
        Laumanvartija on monesti tyytyväinen kun saa vahtia omaa aluettaan, se ei juuri muuta tarvitse.
        Se ei vedä herneitä nenään siitä ettei juuri sinä päivänä pääse jokapäiväiselle lenkille vaan nauttii olostaan kunhan saa rauhassa olla ja vahtia. =)
        Pyrre on hieman aktiivisempi kuin keskari, sen kanssa on minusta helpompi alkaa harrastamaan vaikka sitten tokoa, jossa niitä ei juuri näy. Sen kanssa voi heitellä palloa tai keppiä ja sen saa hakemaan ja tuomaan jne. Kun taas keskari "alentuu" sellaiseen leikkiin erittäin harvoin (edes pentuna).

        Keskarin olemuksesta huokuu ns. arvovaltaa ja sen ulkonäkö on kunnioitusta herättävä. Kun taas pyrre on "nallemainen" joskus jopa oikea "häslä"... Mutta sen kanssa eläminen on hauskaa ja siitä ei puutu vauhtia ja "vaarallisia" tilanteita. Omapäinen ja erittäin viisas rotu. =)


      • namika

        ota kaukkari haastetta laumanvartioista kyllä löytyy mutta tunnut tunut tietävän mitä haet.meillä on 2 kaukkaria ja hyvin vartioi.tiedän että näinäpäivinä syntyy pentue ja pentuja on myynnissä katso koirat.com tai venäläiset owzarkat.niissä muuten keskareista ja etelävenäjänpaimenkoiristakin...lue kaikki kolme rotua ovat sään kestäviä laumanvartioita


      • CaucasianShepred

        Meillä täällä Oulussa on 3 Caucaasian Shepred paimen koiraa ja ovat todella mukavia.Itse tykkään niistä kun ulkona pysyy kokoajan ja kun pyytää sisälle nii kyllä ne tuloo mutta itse asian päätät.


    • wahctmeister

      Tere

      Kaikkien koirien kanssa pärjää, kun asioihin paneutuu tunnollisesti ja hankkii tietoa ja taitoja koirankäsittelyyn ja kouluttamiseen.

      Laumanvartijat ovat upeita otuksia ja jo niitten pelkkä muhkean ulkomuodon ja kumean haukkuäänen aiheuttama pelotevaikute saa rosmot siirtymään seuraavaan, ehkä kokonaan koirattomaan osoitteeseen.

      Kannattaa vain tarkkaan miettiä, millaista on elämä tosi tiukan vahdin kanssa. Kun Keltaista pörssiä lukee myytävien koirien kohdalla, niin yllättävän paljon on myytävänä juuri aikuistuneita laumanvartijoita allergian yms (teko)syyn takia. Eli kaikki eivät ole malttaneet asioita fundeerata.

      Itselläni oli "käyttölinjainen" palveluskoirarotuinen kumppani, jota tulisempaa suojelijaa ja vahtia sai hakea. Treenasin ja kilpailin sen kanssa pk-kokeissa (en suojelussa), mutta kotiolosuhteissa sen kanssa eläminen tuntui välillä hiukan hankalalta. Piti koko ajan tietää, missä koira milloinkin oli, ja valmistautua siihen, että joku vieras on tulossa pihallemme. No olin sille tehnyt ison tarhan, eli ei vahinkoja päässyt tietenkään syntymään.

      Ja kun koira oli tuollainen, niin se oli, vaikka sitä kuinka sosiaalistin pennusta asti, ja se oli hyvin kaikin puolin hanskassa ilman minkäänlaisia johtajuusongelmia. Olisi ollut hyvä vahti kettutarhalle tai vaikka armeijan jollekin asevarikolle. Ja oli naisväenkin sen kanssa kiva käydä kävelyllä pimeämpäänkin vuorokauden aikaan. Mutta enää en noin kovaa vahtia itselleni halua. Riittää kun koira hälyttää ja valppaana seuraa tilannetta vieraiden ihmisten saapuessa, hampaita käytetään vasta äärimmäisessä hädässä.


      T. Wachtmeister

      • KSa

        harva oikeasti tietää mitä on elää äärimmäisen vartiovietin omaavan koiran kanssa, jolla on myös toimintakykyä. Siinä kasvaa silmät selkäänkin. Juuri äsken oli miehen sisko kylässä ja tiukempaa tuijotusta harvoin saa kuin neiti esitteli. Eipä sisko ottanut pullaa liikaa kahvipöydässä. Ja itse kyllä halusi, että neiti on paikalla. Siskolla pysyi liikeetkin ihan sopivan rauhallisena, kun välilä kuului hurinaa. Ja jos joku nyt kommentoi, että sosiaalistaminen puuttuu niin voin kertoa jo ennakkoon, että kyllä muuten ravattiin kaikki kissanristiäiset ym pennun kanssa. Ja koulutukset ym. Hallittavuutta on, mutta edelleenkin vartiointi on päällimmäisenä. Ja sillekun ei voi mitään. Valitettavasti. Eli jos laumavartijaa miettii, niin kannatttanee miettiä miten tulee pärjäämään sen kauhukuvan kanssa, jolloin koiralla on täysi vartiointivietti 8-viikkoisena ja ei epäröi käyttää naskaleita. Siinä on sarkaa mitä työstää. Ja sitä kun ei tiedä pentua ottaessa, minkälainen se oikeasti on. Nimimerkillä otetaan se rauhallisin ja itsevarmoin. Mutta toisaalta, on neiti murtoja parikin estänyt ja suojellut omaisuutta enemmän kuin moni uskoisi. Niillä säästöillä voisi syödä vähän aikaa hanhenmaksaa.


    • AmmattilainenTT

      ehdottelit itse..Siis noi luppakorvaiset,paksuturkkiset "bernhardilais"-tyyppiset koirat on vähän ehkä huonoja jos tarkoitus on tosiaan että koira puolustaa pihaa. Ensinnäkin ne ottavat ystäväksi heti sellaisen joka vaan tarjoaa niille pötkön HK:n sinistä,ja muutenkin ovat ruumiinrakenteensa puolesta koiramaailman virtahepoja,eli paljon kuormitusta esim.nivelille,ja silti liikkuvat aika verkkaiseen tahtiin evätkä jaksa kovin paljoa liikkua,jos ihan painonsakin takia.

      Ehkä ideaali olisi kuitenkin rotikka/schäfer/dobermanni/belgianpaimenkoira ennemminkin..?

      • ~hannah~

        Onkos "Ammattilainen"TT:llä paljonkin omakohtaista kokemusta laumanvartijaroduista??? Ja kuinkas säänkestävä se dobermann oikein on??? :-O Ihme ajatuksia sulla! ;-)) Mitä raskasrakenteisuuteen tulee, niin katsopa tarkemmin mitä sen turkin alta löytyy; tuo ehdottamasi "ideaali" rottweiler on raskastekoisempi kuin pyreneittenkoira - pyrrellä on vaan enemmän karvaa ja korkeutta.

        Pari vuotta elämästäni kahden malinoisin ja kahden tanskandogin kanssa jakaneena voin sanoa ihan omasta kokemuksestani, että tanskandoggi on tiukempi ja lahjomattomampi vahti kuin malinois. Mali pitää ensin kovaa meteliä ja irvistelee muka hurjan näköisenä, mutta juoksee sitten häntä koipien välissä karkuun ja piiloutuu sängyn alle. Doggi ei laske vierasta sisälle ellei omistaja ole paikalla, vaan seisoo paikallaan kuin siihen juurtuneena ja tekee selväksi että on vastuussa alueestaan. Siinä ei HK:n siniset auta.
        Laumanvartijarodut ovat vielä doggiakin tiukempia, siis hyvin, hyvin kaukana "löllyköistä"! Käypä tutustumassa muutamaan keskiaasianpaimenkoiraan, pyreneittenkoiraan tai kaukaasianpaimenkoiraan! Mutta älä vaan mene luvatta laumanvartijan vartioimalle alueelle pelkän HK:n sinisen "suojaamana", siinä lähtee paitsi makkara, myös käsivarsi, ellei vartijan isäntä tai emäntä ehdi väliin...


      • sentään

        Olitkohan ihan tosissasi kun tuollaista kirjoitit..? Kaukaasianpaimenkoira LÖLLYKKÄ vai. Et enään pahemmin voisi mennä metsään tiedoillasi kaukkarista. Kaukkari on tällä hetkellä maailman kovin vahtija-rotu. Sitä käytetään pää-asiassa venäjällä armeijan alueiden vahtiana ja voi sitä raukkaa joka sen vartioimalle aluelle luvatta tunkee. Voin luvata sinulle että hengissä kyseinen henkilö ei alueelta poistu!! Älä vaan herran jestas sentään mene levittämään noin vääränlaista tietoa enään kenellekkään kaukkareista. Se voi olla kohtalokasta. Ja jos et usko tätä niin kannattaa ottaa se hk:n makkara kauniiseen käteen ja mennä sitten sellaiselle tontille missä on kaukkari vahtimassa ja yritä sitten sillä makkaralla saada koira tottelemaan itseäsi. Mutta kannattaa tilata ambulanssi jo valmiiksi portille odottamaan. Vaikka et taida sitä enään koiran käsittelyn jälkeen tarvita...


      • moona69
        ~hannah~ kirjoitti:

        Onkos "Ammattilainen"TT:llä paljonkin omakohtaista kokemusta laumanvartijaroduista??? Ja kuinkas säänkestävä se dobermann oikein on??? :-O Ihme ajatuksia sulla! ;-)) Mitä raskasrakenteisuuteen tulee, niin katsopa tarkemmin mitä sen turkin alta löytyy; tuo ehdottamasi "ideaali" rottweiler on raskastekoisempi kuin pyreneittenkoira - pyrrellä on vaan enemmän karvaa ja korkeutta.

        Pari vuotta elämästäni kahden malinoisin ja kahden tanskandogin kanssa jakaneena voin sanoa ihan omasta kokemuksestani, että tanskandoggi on tiukempi ja lahjomattomampi vahti kuin malinois. Mali pitää ensin kovaa meteliä ja irvistelee muka hurjan näköisenä, mutta juoksee sitten häntä koipien välissä karkuun ja piiloutuu sängyn alle. Doggi ei laske vierasta sisälle ellei omistaja ole paikalla, vaan seisoo paikallaan kuin siihen juurtuneena ja tekee selväksi että on vastuussa alueestaan. Siinä ei HK:n siniset auta.
        Laumanvartijarodut ovat vielä doggiakin tiukempia, siis hyvin, hyvin kaukana "löllyköistä"! Käypä tutustumassa muutamaan keskiaasianpaimenkoiraan, pyreneittenkoiraan tai kaukaasianpaimenkoiraan! Mutta älä vaan mene luvatta laumanvartijan vartioimalle alueelle pelkän HK:n sinisen "suojaamana", siinä lähtee paitsi makkara, myös käsivarsi, ellei vartijan isäntä tai emäntä ehdi väliin...

        Tuo siun vastaus tuohon "ammattilaisen" kirjoitelmaan oli kyllä hyvä,ei varmasti ole menoa pelkkä HK:n makkara turvana kaukkarin,pyrren ym. "löllykän" vartioimalle alueelle!;)upeita koiria....


      • ex.om

        en kyllä suosittelisi kenellekkään ainuttakaan dopperia tai sheefferiä niiden yli jalostuksen takia.sekopäisiä ja lonkka/nivel vikaisia suurin osa ja vielä sisä siitettyjä eli ei terveitä.joten kannattaa ainankin ottaa selvää niiden sukupuusta.


      • jrhoffa

        Mortonki!

        Kaukaasialainen on kokoonsa nähden hämmästyttävän nopea ja voimaa on kuin pienessä kylässä. Koirani on nykyään jo 12-vuotias, mutta vuosien varrella se on olosuhteitten pakosta joutunut pöllyttämään useamman sakemannin, dobermannin ja näitä erilaisia staffeja. Ovat tulleet irtokoirina vastaan ja erehtyneet käymään koiraani käsiksi. Ainoa huoli on tappeluissa on ollut vastustajan säilyminen hengissä.
        Asumme taajamassa omakotitalossa, reviirinä koiralla on ollut koko kortteli. Koira kyllä oppii alueen elämänrytmin, tuntee ihmiset ja eläimet eikä mitään ongelmia ole ollut.
        Aina omistajalleen ja laumalleen äärimmäisen lojaali. Nyt vanhana viisas,leppoisa ja mukava mussukka.


      • häm
        jrhoffa kirjoitti:

        Mortonki!

        Kaukaasialainen on kokoonsa nähden hämmästyttävän nopea ja voimaa on kuin pienessä kylässä. Koirani on nykyään jo 12-vuotias, mutta vuosien varrella se on olosuhteitten pakosta joutunut pöllyttämään useamman sakemannin, dobermannin ja näitä erilaisia staffeja. Ovat tulleet irtokoirina vastaan ja erehtyneet käymään koiraani käsiksi. Ainoa huoli on tappeluissa on ollut vastustajan säilyminen hengissä.
        Asumme taajamassa omakotitalossa, reviirinä koiralla on ollut koko kortteli. Koira kyllä oppii alueen elämänrytmin, tuntee ihmiset ja eläimet eikä mitään ongelmia ole ollut.
        Aina omistajalleen ja laumalleen äärimmäisen lojaali. Nyt vanhana viisas,leppoisa ja mukava mussukka.

        No onpa joutunut koirasi useasti tappeluun?!?!?!

        Ja aina olet yrittänyt estää tappelun alkamisen?


      • jrhoffa
        häm kirjoitti:

        No onpa joutunut koirasi useasti tappeluun?!?!?!

        Ja aina olet yrittänyt estää tappelun alkamisen?

        Mortonki!

        Yritäpä estää tappelu kun irtokoira hyökkää kaukkarin kimppuun. Siinä ei yksi mies riitä.


      • häm
        jrhoffa kirjoitti:

        Mortonki!

        Yritäpä estää tappelu kun irtokoira hyökkää kaukkarin kimppuun. Siinä ei yksi mies riitä.

        joo.

        Ihmetytti vain, kun itse olen nelisenkymmentä vuotta liikkunut koirineni milloin missäkin, eivätkä hyökkäävät irtokoirat ole kovin suurta ongelmaa muodostaneet.


      • muka löllyköitä...voi hyvät...

        ...jaa ei jaksa liikkua?
        meillä on pyrenneittenkoiraa pihassa, tarhassa
        ja takaan että jos joku onneton yrittää HK:n kanssa tulla (tai minkä tahansa herkkupalan) pihaan luvatta niin siinä lähtee makkara ja sen jälkeen omistaja.
        oletkos ikinä nähnyt edes kuinka nopealiikkeisiä pyrenneittenkoirat ovat?
        Ne juoksevat todella kovaa ja ovat rakentaaltaan ehkä "löllykän" näköisiä kun ne pihassa käyskentelvät rauhassa...mutta jos joku pihaan tulee niin rauhallisuus katoaa alta aikayksikön ja takaan että pyrre saa sinut koska vaan kiinni ja juoksee kestävästi ja kauan.
        Paksun turkin alla on lihasta.
        Pyrreni käyvät myös joka päivä lenkillä, pelkkä tarhassaolo ei ole koiria kohtaan oikein ne tarvitsevat myös muuta liikuntaa.
        Kävellään 10-15km/päivä säästä riippumatta, joksu parissa erässä ja joskus aamulla 10km ja illalla toiset 10km ja kyllä ne jaksaisivat paljon enemmän.
        Älä hyvä ihminen vaan luota lempeään ulkonäköön ja nallemaisiin "söpöihin" kasvoihin kun menet toisten tontille missä on laumanvartija tontin pomo...en suosittele ainakaan sillä kyllä nallemainen olomuoto katoaa hetkessä kun astut makkaran kanssa postista sisään....
        ...halusin todella nähdä kuinka kovaa juokset makkara kädessä meittin pyrrejä karkuun...sillä kauas et pääse.


      • kartza2

        -Tässä oiva esim.ammattilainen! Tietysti joka ammatissa on eritasoisia ammattilaisia. Mutta mutta, kun ei tunnu tietävän mitään laumiksista. Ei silti en minäkään tiedä vaikka olen nyt kohta ollut viisi vuotta keskarin omistaja ja yli kolmekymmentä vuotta spk:n omistajana(ei tietenkään yhden vaan niitä on jonossa jo useampi). Täytyy vain todeta, että keskari on täysin erilainen kuin palvelukoirat. Turha yrittää millään makupaloilla lahjoa sitä. Ei voisi vähempää kiinostaa. On nopeat refleksit ja hetkessä valmis toimintaa puolustukseen ja valpas vartioija.


    • ~hannah~

      Tosiaan, unelmissa mullakin on laumanvartija, keskiaasianpaimenkoira, pyreneittenkoira tai pyreneittenmastiffi...
      Tällä hetkellä minulla on tanskandoggeja, ja doggeja varmasti tulee aina olemaan. Ehkä se laumanvartija tulee sitten joskus siihen doggien rinnalle. Pari muuta kiinnostavaa rotua on irlanninsusikoira ja napolinmastiffi - aika eriluonteisia! ;-)
      Mielenkiintoista seurata tätä keskustelua, toivottavasti saat paljon asiallisia vastauksia! Ikäviä nuo muita kuin PK-rotuisia vähättelevät, muun rotuisia tuntemattomat tyypit.. Tietäiskö kukaan onko laumanvartijoille mitään omaa keskustelupalstaa? Englanniksi löytynee jos vaikka mitä foorumeita, mutta onko suomenkielellä?

      • milie81

        Tuolla MSN.fi on yhteisöjä näistä roduista. Liity sinne ja ota osaa keskusteluun.
        Esim.
        Keskiaasianpaimenkoirat-yhteisö
        LGD-yhteisö jne.
        Siellä on myös meitin koiruuksista kuvia... =)


      • ~hannah~
        milie81 kirjoitti:

        Tuolla MSN.fi on yhteisöjä näistä roduista. Liity sinne ja ota osaa keskusteluun.
        Esim.
        Keskiaasianpaimenkoirat-yhteisö
        LGD-yhteisö jne.
        Siellä on myös meitin koiruuksista kuvia... =)

        Tuhannet kiitokset kaikesta Milie81!!! :o))) Hienoa, siispä suunta sinne; rotujen omilla foorumeilla on varmasti enemmän porukkaa joilla on oikeaa tietoa ja omakohtaista kokemusta k.o. roduista. :o))


    • jk75

      kannattaa hommata puolanvuoristopaimen koira,sillä on sään kestävä turkki ja on paimen ja vartio koira.käy kattoon sivuja www.snowycoats.com sivuilta lisää.

    • lassikki

      tutustu espanjanmastiffiin. siinä sinulle vahtikoira parhaasta päästä

    • belgi

      Kyllä belgi puolustaa taloa, jos on sen luontoinen koira. Kotona on kaksi belgiä, nuorempi kyllä vahtii taloa ja ajaa kyllä vieraat pois (päästää sisään kun annetaan käsky). Meillä on tervu ja grotsku kummatkin samallaisia vartioita vanhempi vaan jättänyt hommat nuoremmalle..

      Jos vertaa Kaukkaria ja Pyrreä, niin kaukkari on kovempi, mutta pyrre sopii paremmin aloittelevalle.. Olen nähnyt kummoinen kaukkari voi olla. ittelläni kesti vuoden, että pääsin erään kaukkarin sydän ystäväksi (koiralla oli erittäin suuri vartiointi vietti ja sellainen kaukkarilla kuuluu olla se on ihanne kaukkari).

      Kaukkari ei sovi kokemattomiin käsiin ja se on verrattavissa suteen. Olen kuullut useita tarinoita kun ollaan otettu suloinen kaukkarin pentu ja sit ollaan kusessa kun koira on vuoden kahden vuoden ikäinen, kun vartiointi vietti on napsahtanut päälle.. Olen itse saanut käydä läpi sen kun kaukkari on suloinen pentu ja eräänä päivänä se on julma pihan vartija (ei oma koira kyseessä, mutta melkein kun päivittäin olen ollut tekemisissä..) En ole paras sanomaan kaukkarista koska en ole 24h elänyt niitten kans elämääni mutta päivittäin olen ollut.

      Suosittelen pyrreä mieluummin tai jotain jollain on vartioimis vietti mutta on hieman pehmeämpi. pyrre ei ole niin kova kuin kaukkari..

    • saku

      estrelanvuoristokoira!!sopii ulos ja osittain sisälle.puolustaa isäntää ja reviiriä. kestää kylmää. vähän niikuin kaukkari.nätti kooltaan ja olemukseltaan

    • mimmuli

      Ensinnäkin kun näitä tekstejä lukee täällä netissä niin aina jotain suositaan.Itselläni kokemusta sekä pyrreistä,podhalanskeista ja kaukkareista.
      huomion arvoista näillä omien kokemuksien mukaan on että sekä podhalanski ja pyrre ovat vuosien saatossa muuttunut ehkä pehmeämpään suuntaan (en tarkoita että kaukkari olisi ensikoira)
      kuitenkin minkä rodun valitset itsellesi ota yhteyttä yhdistykseen ja kysele sieltä lisää.
      huomaat soittaessasi pyrre ja podhalanski kasvattajille kuinka he parjaavat toisiaan minkä kerkeävät=).toivon että kaikki kyseisiin rotuihin ihastuneet ja jotka hankkivat pentua ottavat nämä asiat huomioon.eikö pentua hankittaessa ole terveys tärkeää ja että koira elää normaalin terveen elämän.

    • Lauman jäsen

      Tutustu ihmeessä Keskiaasianpaimenkoiraan. Netistä löytyy kyllä runsaasti tietoa. Tyttäreni hankki sellaisen perheeseensä, jossa on kolme lasta. Iältään 1...6v. Koira leimautuu huvin perheeseen ja perheen lähisukulaisiin. Se suorastaan "rakastaa" lapsia ja on sallinut heiltä mitä tahansa käsittelyä. Olemus on rauhallinen ja nallekarhumainen. Sillä on sama "rodullinen tausta" kuin Kaukaasianpaimenkoirallakin. Kirjallisuuden mukaan se on kuitenkin huomattavasti lauhkeampi ja rauhallisempi kuin kaukaasialainen.
      Vartioimisvietti on suuri! Kuvaamani koira on narttu. Kirjallisuudessa niiden sanataan olevan helpommin mukautuvia kuin urokset. Koira on nimenomaan vartioinnnissa käytetty. Viihtyy ulkona ja rakastaa lunta. Se kylläkin tarvitsee tilaa voidakseen liikkua. Narttu painaa 50kg:n molemmin puolin joten voimaa riittää ja koiraa ei suositella "aloittelijalle". Jos haluat voin laittaa sinulle kuvia kuvaamastani koirasta.

      • huomatkaa tämä

        Muistakaa että on vaarallista yleistää keskaria yhtään lauhkeammaksi kuin kaukkaria. Tänä päivänä lauhkeammat keskarit ovat todellakin harvassa. Etenkin rajan takaa tulevat ja suomalaisillekkin nartuille useimmiten käytetän venäläisiä uroksia. Siitä on kyllä lauhkeus kaukana!

        T: kahden tulisen keskarin omistaja


    • Kokemuksella

      Podhalanski on yksi hyvä vaihtoehto. Kiltti tutuilleen, vahtii hyvin, turkki on kaiken sään kestävä ympäri vuoden. Ja kaiken lisäksi kaunis ja lapsi ystävällinen koira :)

    • Zeze

      Heippa!

      Jos todella haluat lenkkikaverin, todellisen nallekarhun, joka vieläpä osaa pitää laumastaan huolta, niin parasta vastinetta saat tälle kun otat rottweilerin :)
      Meillä yksi ja kohta kaksi... Rotu yllättää positiivisesti kun siihen lähemmin tutustuu. Erittäin lapsiystävällinen!! Eikä jätä laumaa vartioimatta. Koira, jonka kanssa pitää touhuta... sopii sekä harrastekoiraksi että lenkkitoveriksi. Jätät pihaan vapaana lötköttämään kun lähdet kauppaan, ja voit olla varma että se odottaa sielä kun palaat :)
      Harkitse tätä vaihtista...

    • Zeze

      Kasvattajilla myös kaksi rotikkaa, AINA ulkona. Ne ei kestä olla sisällä... se on ihan mihin koira tottuu. Yöt tietenkin sisälle.

    • sanddu :?

      hmm.. voiskos joku kertoo mitkä kaikki rodut on laumanvartijakoiria????

      • etqteyeq

        katso googlesta


      • johhu

        Laumanvartijakoiria ovat

        - anatolianpaimenkoira
        - espanjanmastiffi
        - estrelanvuoristokoira
        - etelävenäjänpaimenkoira
        - kaukasianpaimenkoira
        - keskiaasianpaimenkoira
        - kuvasz
        - komondor
        - maremmano-abruzzese
        - owczarek podhalanski
        - pyreneittenmastiffi
        - pyreneittenkoira
        - sarplaninac
        - slovakiancuvac
        - tiibetinmastiffi

        Lisäksi on joukko harvinaisempia, ei edes FCI:n hyväksymiä laumanvartijakoiria, joita ei Suomessa tapaa. Niistä on tietoa esimerkiksi täällä: http://www.lgd.org/


      • kellotapulio
        johhu kirjoitti:

        Laumanvartijakoiria ovat

        - anatolianpaimenkoira
        - espanjanmastiffi
        - estrelanvuoristokoira
        - etelävenäjänpaimenkoira
        - kaukasianpaimenkoira
        - keskiaasianpaimenkoira
        - kuvasz
        - komondor
        - maremmano-abruzzese
        - owczarek podhalanski
        - pyreneittenmastiffi
        - pyreneittenkoira
        - sarplaninac
        - slovakiancuvac
        - tiibetinmastiffi

        Lisäksi on joukko harvinaisempia, ei edes FCI:n hyväksymiä laumanvartijakoiria, joita ei Suomessa tapaa. Niistä on tietoa esimerkiksi täällä: http://www.lgd.org/

        mun on nyt pakko sanoo jos joku lukee viä tätä ketjua, että meillä pyrre ei tee muutakun hauku ulkona. jos sinne menee ihminen sen tykö se vaan hypähtelee laiskasti heiluttaa häntää ja on ilonen. ja jos se on sisällä ja ovikello soi se on kaikista innokkain meneen avaan oven. eli meillä todella ihmis rakas (huonompi homma varkaiden varalle) mutta olen myös sen nähnyt kun söi luuta pihassa ja joku "irtokoira" yritti tulla apajille, lähti se koira aika lujaa pois. ei vieraat koirat siis samoille eväille. koirapuistoissa aina mennyt hyvin, siellä ei hyökitä!!


      • Pösssö
        johhu kirjoitti:

        Laumanvartijakoiria ovat

        - anatolianpaimenkoira
        - espanjanmastiffi
        - estrelanvuoristokoira
        - etelävenäjänpaimenkoira
        - kaukasianpaimenkoira
        - keskiaasianpaimenkoira
        - kuvasz
        - komondor
        - maremmano-abruzzese
        - owczarek podhalanski
        - pyreneittenmastiffi
        - pyreneittenkoira
        - sarplaninac
        - slovakiancuvac
        - tiibetinmastiffi

        Lisäksi on joukko harvinaisempia, ei edes FCI:n hyväksymiä laumanvartijakoiria, joita ei Suomessa tapaa. Niistä on tietoa esimerkiksi täällä: http://www.lgd.org/

        Vaanhoja viestejä, muttta eikös presa canario lueta myös laumanvartijoihin? Tuo kanariansaarten ylpeys kauhu on lähinnä toiminut vartijointitehtävissä noin yleensä, mutta jostain muistan lukeneeni että rotumääritelmän käyttötarkoitukseen laitetaan myös laumanvartijuus.

        Kunhan kyselen ja ihmetten :)


      • dogo argentino"
        Pösssö kirjoitti:

        Vaanhoja viestejä, muttta eikös presa canario lueta myös laumanvartijoihin? Tuo kanariansaarten ylpeys kauhu on lähinnä toiminut vartijointitehtävissä noin yleensä, mutta jostain muistan lukeneeni että rotumääritelmän käyttötarkoitukseen laitetaan myös laumanvartijuus.

        Kunhan kyselen ja ihmetten :)

        ...kunhan sitä käytetään laumanvartijana. Mutta esimerkiksi sellainen maremma ei ole laumanvartijakoira, jota ei käytetä vartioinnissa ja joka on vieraille ystävällinen. Tämän palstan otsikko on >>Laumanvartijakoirat>>, eikä >>Laumanvartijarodut>> :-) Mutta ei siinä niin tarkka tarvitse olla. Kumminkaan tällä palstalla ei ole koskaan ollut liikaa viestiketjuja, joten muistakin vartioivista roduista kuin laumanvartijaroduista voi tietysti täällä keskustella, kuten vaikkapa dogo argentinosta, kun ei sellaisille juurikaan omaa palataa täällä ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2025
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1365
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      73
      1260
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe