Muusikko vs. Insinööri

tarina

Tässäpä pieni kuvitteellinen tarina.

Eräs kitaristi sattuu keksimään kännipäissään hienon soinnun, ja biisistä tuleekin maailmanmenestys. Hän on kohta miljonääri. Kun levyä myydään ympäriinsä suuria määriä, konserteista saa isot tulot, ja joka soitosta tulee tekijänoikeusmaksut, niin hyvä siinä on elellä.

Toisaalla insinööri suuren työmäärän jälkeen saa kehitettyä matkapuhelimeen uuden kivan ominaisuuden, jonka ansiosta puhelinta myydään maailmanlaajuisesti paljon. Mitä saa insinööri? Normaalin kuukausipalkkansa. Ja sitten tuleekin potkut matkapuhelinfirman vähentäessä väkeään.

Muusikon levy on kallis, joten köyhä opiskelija päättää kopioida sen netistä, eihän sitä olisi edes varaa ostaa. Tulee poliisisetä, ja opiskelijaparka joutuu maksamaan suuret korvaukset tälle ennestäänkin rikkaalle muusikolle ja hänen upporikkaalle levy-yhtiölleen. Korvauksia saakin maksella lopun ikäänsä.

Tämä poispotkittu insinööri keksii omalla ajallaan kivan laitteen, joka voisi olla kaupallinen menestys. Hän yrittää ehkä patentoidakin sitä. Kohta kuitenkin huomataan, että eräs iso yhtiö alkaakin valmistaa tähän keksintöön perustuvaa laitetta. Sellaisen kanssa on mahdoton yksityisen kilpailla. Mitä saa kopioja tässä tapauksessa? Isot voitot. Entäpä insinööri? Ei mitään, ja kehityskulutkin jää itse maksettaviksi.

Eli muusikoilla on asiat aika hyvin.

6

461

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tuokin on...

   vaikka ei mulla ole mitää hyvää sanottavaa insinööreistä! (anteeksi nyt vain)

   totta silti haastat! me tavalliset tallaajat: putkimiehet, siivoojat, insinöörit jne kärsimme tästä laista ei kukaan muu. (paitsi ehkä levyyhtiöt, se nimittäin jää nähtäväksi kuinka paljon levyjä ensivuonna myydään)

  • tuomiopäivän profeetta

   Ketkä ovat luoneet yhteiskunnan?
   Ketkä ovat keksineet lait suojaamaan yhteiskuntaa?
   Ketkä ovat keksineet rikokset?

   Me ihmiset... Se että mikä on oikein ja mikä on väärää pitäisi riippua meistä :)

   Mutta näimpä ei olekkaan, me olemme luoneet yhteiskunnan jossa raha on valtaa. Ja jolla on eniten rahaa määrää mikä on oikein ja mikä väärää :)

   Turha on muista vikaa olla etsimässä, kun olemme itse olleet ja olemme yhä yteiskuntaa kehittämässä :)

   Ja turha toivoa että yhteiskunnasta tulisi parempi paikka, niin kauvan kun raha määrää.

   PS: ei pidä olla niin sinisilmäinen...

  • Raksamiäs

   Miksi musiikista yleensä tehtiin tällainen läpimätä bisnes, joka Suomessakin asettuu eduskunnan ja hallituksen yläpuolelle lakien sanelijana?

   Kirvesmiehenä rakennan talon, saan siitä kertakorvauksen ja hyvä niin. Talon omistaja asuu toivottavasti tyytyväisenä kotiaan eikä minun tulisi mielenkään mennä häneltä kerjäämään lisäkorvausta esim. jokaisesta aamutortun väännöstä tai ovenavauksesta. Entäs sitten vaikka maalari tai kuvanveistäjä? Hänhän saa kanssa kertakorvauksen tuotoksestaan, eikä hänkään ole minkään loisjärjestön kanssa kerjäämässä lisää? Edellä jo mainittiin insinööri. Kampaaja? Kukkakauppias, joka tekee hienon kukkakimpun? Ompelija, joka tekee nätin mekon? Lumiauran kuljettaja, joka taitavasti aurailee kivat kasat pihan perille?

   Miksi musiikki on muka eri asemassa kuin muut tuottamisen alat? Me voimme tähän vaikuttaa, jos haluamme. Älkäämme ostako näitä ylihinnoiteltuja paskalevyjä. Ei se ole mikään pakko. Radiosta tulee musiikkia ihan tarpeeksi. Artisti siinä menee pesuveden mukana, mutta mitäs hyppäsi näiden loisien kelkkaan.

   • Loogikko

    "Miksi musiikista yleensä tehtiin tällainen läpimätä bisnes, joka Suomessakin asettuu eduskunnan ja hallituksen yläpuolelle lakien sanelijana?"

    Teostokorvaukset eivät koske ainoastaan musiikkia... miksi teostobisnes poikkeaisi muusta bisneksestä?

    "Radiosta tulee musiikkia ihan tarpeeksi"
    "mitäs hyppäsi näiden loisien kelkkaan"

    Jos ei artisti olisi kelkkaan hypännyt kyllä se musiikki radiossa aika vähillä olisi...


  • Wah wah

   Niin.. useimmat meistä on töissä 8-5 ja saa palkkansa joka kuukausi siitä työstä. Muusikon tarvitsee laittaa yksi biisi valmiiksi, ja rahaa tulee sen jälkeen automaattisesti.
   Otetaan esimerkiksi vaikkapa Elvis. Jätkä on ollut kuollut jo 30 vuotta, ja silti hänen biisesitään pitää maksaa. Kenelle ne rahat oikein menevät? Jaa, tietenkin levy-yhtiöille.

  • Teksmeks

   Kukaan ei estä teitä tekemästä musiikkia. Ainniinjoo, unohdinkin että ei teillä ole lahjoja moiseen toimintaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   290
   1961
  2. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   442
   1924
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   45
   1119
  4. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   33
   1112
  5. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   64
   908
  6. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   59
   849
  7. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   67
   847
  8. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   182
   750
  9. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   99
   723
  Aihe