Harmaa

Jaakko

Kertokaa mielipiteenne: Olen parikymppinen, asun isohkossa kämpässä, ei tällä hetkellä lemmikkejä, kokemusta melkein kaikista karvaisista, mutta nyt suunnitelmissa lintu.. Ja vielä harmaapapukaija.
Ihan lähiaikojen hankinta se ei tule olemaan, vaan ainakin vuoden aion sulatella tätä asiaa. Tietoa olen hakenut lajista nyt 2 kk ja käyn lintuaiheisilla foorumeilla.
Kuinka tiukkoja täällä ollaan sen asian suhteen, että ensin pitää olla kokemusta linnuista ennen kuin ostaa ison papukaijan? Ihmisillä tuntuu olevan kovin jyrkät mielipiteet sen suhteen. Itse en pienemmistä linnuista välitä, vaan haluaisin että minulle olisi linnustani seuraa. Älkääkä nyt sitten vetäkö vielä herneitä mihinkään; en tarkoittanut välttämättä juuri puhumista tällä. Vaan nokkelaa, oppivaa lintua jonka puuhailuja on kiva katsoa ja seurasta nauttia.. :)
Olen valmis maksamaan kaikki kustannukset, olen valmis pitämään lintua vapaana aina kun olen kotona, olen valmis pitämään sille seuraa ja opettamaan sen "tavoille", olen tietoinen niiden eliniästä sekä niiden vaativuudesta lemmikkeinä..
Mikä ihme siinä on että minun pitäisi harrastaa pieniä lintuja vuosia ennen kuin voin ottaa lemmikikseni juuri harmaapapukaijan??

5

828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kauluskaija

      Harmaapapukaija ei sovellu aloittelijalle, löytyi sitten kärsivällisyyttä ja tietämystä vaikka kuinka. Niillä on omat murros-ym.ikänsä, eikä niistä kyllä helpolla selvitä. Suosittelen tosiaan ottamaan aluksi esim. neitokakadun. Sanoit että haluat älykkään ja oppivaisen linnun, josta on seuraa: neitokakadussa on kaikki nämä piirteet. Se on oikeastaan iso lintu pienessä pakkauksessa:). Eli luonnetta ja älyä löytyy aivan yhtä paljon kuin isostakin. Ainut ero on, että neitokakadut eivät osaa olla lainkaan niin hankalia käsitellessä, ja ne ovat huomattavasti helppohoitoisempia. Mutta jos haluat isomman linnun, voisin suositella kauluskaijaa. Nämäkään eivät niin hirmuisen isoja ole (41-42cm), mutta näyttävät kuitenkin huomattavasti enemmän sellaisille kuin neitokakadu. Lisäksi ne ovat miltein yhtä helppohoitoisia ja helposti käsiteltäviä kuin neitsikka. Sen vuoksi oma suositukseni sinulle olisikin ehkä kauluskaija, josset pientä lintua halua;).

      • kiinnostaa

        Kyllä neitokakadussa,kauluskaijassa ja harmassa on kaikissa eroja kuin yö ja päivä....jokaisessa omat "kivat" puolensa.Tuskin aiheen aloittaja kuitenkaan ole pelkästään ulkomuotoseikoista kiinnostunut mikäli on harmaaseen päättynyt.
        Tätä kohtaa en niinkään allekirjoitaisi kauluskaijoista; "Lisäksi ne ovat miltein yhtä helppohoitoisia ja helposti käsiteltäviä kuin neitsikka."
        Neitsikassa tuo älykkyys on kyllä täysin toisenlaista kuin kauluskaijan tai harmaan...ei näitä lueteltuja lintuja voi kyllä keskenään verrata.
        Mutta aloittelijalle kun ensimmäistä lintua on hommaamassa...hyvin moni on sanonut että jaksaa touhuta/siivoa/seurustella/olla joka päivä linnusta tarpeeksi kiinostunut....mutta todellisuus on ollut toista.Lintu pidetään kahdesta viiteen vuotta ja todetaan ettei jaksakkaan sitä katella, luovutaan linnusta sopivan tilaisuuden tullen.Näitä ihmisiä löytyy paljon esim.neitsikka ihmisistä(joka toisaalta johtuu neitsikoiden yleisyydestä ja halpuudesta.)
        Tämän takia ei aloittelijoille isoja papukaijoja mielellään suositella myös...isommat kärsii huomattavasti enemmän kodinvaihto ruljanssista kuin esim.neitsikat.
        Muutenkin linnut ovat hyvin konservatiivisia ja stressaantuvat herkästi tällöin. Mikäli iso lintu elää n.50v. ja kotia joutuu vaihtamaan 10-15 kertaa elämänsä aikana on ongelmalintu pahimmillaan valmis.Lisäksi kasvattajat eivät mielellään myy ensikertalaisille isoja kaijoja...vaikka miten linnusta lukee, todellisuus on karua elettävää.


    • -M-

      No, minä olen aina sanonut että vaikka isoja tosiaan ei varauksetta voi ensimmäiseksi linnuksi suositella, niin jos asialla on aikuinen ihminen joka on kotiläksynsä hyvin lukenut ja osaa tietoa ja apua tarvittaessa etsiä ja tiedostaa varmasti mihin on ryhtymässä, niin ei se iso lintu mitenkään automaattisesti poissuljettu ja tuhoon tuomittu vaihtoehto ole.

      Ihmisiä on monenlaisia eikä se pienempi "harjoittelukappale" aina mikään välttämättömyys ole jos ne kerta kaikkiaan eivät kiinnosta eikä ole halua useampaa lintua hankkia. Eikä sen pienemmän linnunkaan edun mukaista ole että se on pelkkä välttämätön pakkopulla ennen sen "oikean" linnun hankintaa. Mutta ihan tapauskohtaisia nämäkin asiat ovat, joillekin ihmisille en antaisi isoa kaijaa vielä 50 vuoden lintukokemuksenkaan jälkeen...

      Mutta tämä on siis ihan henkilöstä kiinni. Olethan varmaan jo tutustunut harmaiden lajiesittelyihin?
      (http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=News&file=article&sid=105
      http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=News&file=article&sid=33

      Foorumilla saat kontaktin harmaiden omistajiin ja voit käydä vaikka jonkun kotona tutustumassa tarkemmin mitä se elämä harmaiden kanssa noin käytännössä on ennen lopullisen päätöksen tekoa.

      Parikymppisen kannattaa myös miettiä onko sitä laatuaikaa isolle linnulle varmasti vielä 5-10 vuoden kuluttuakin, kun mahdollisesti alkaa olla omaa jälkikasvuakin huomiota vaatimassa työn ja muiden harrastusten ohessa, tai onko esim. linnulle tilaa ja mahdollisuutta edes hommata oma lajitoveri jos aika ei enää riitäkään.

      • Harmaa

        Olen tosiaan käynyt jo nuo keskustelut ja lajiesittelyt läpi moneen kertaan. Syy siihen, miksi siellä en ole kirjoittanun, on se, että tuntuu että siellä "teilataan" tällaiset ajatukset aika vauhdilla.
        Jos voitte kartoa lisää kauluskaijasta? Kaikki tiedot Papukaijayhdistyksen sivuilta ja Papukaijat.netistä olen lukenut, mutta kaipaisin vinkkejä omistajan näkökulmasta.
        Mielipiteitähän on monia ja niin on lintujakin, mutta se kesyyntyminen mietityttää. Usein olen kuullut sanottavan, että kauluskaijat eivät kunnolla kesyynny koskaan. Onko siihen asiaan mielipiteitä tai kokemuksia? Kun itse olen ajatellut asiaa, olen tullut siihen tulokseen että jos on yhtä paljon aikaa ja halua kun minulla, ei ole estettä kesyyntymiselle. Onko kauluskaija yhtä seurallinen kuin isommat papukaijat?


      • kotona kesy/villi
        Harmaa kirjoitti:

        Olen tosiaan käynyt jo nuo keskustelut ja lajiesittelyt läpi moneen kertaan. Syy siihen, miksi siellä en ole kirjoittanun, on se, että tuntuu että siellä "teilataan" tällaiset ajatukset aika vauhdilla.
        Jos voitte kartoa lisää kauluskaijasta? Kaikki tiedot Papukaijayhdistyksen sivuilta ja Papukaijat.netistä olen lukenut, mutta kaipaisin vinkkejä omistajan näkökulmasta.
        Mielipiteitähän on monia ja niin on lintujakin, mutta se kesyyntyminen mietityttää. Usein olen kuullut sanottavan, että kauluskaijat eivät kunnolla kesyynny koskaan. Onko siihen asiaan mielipiteitä tai kokemuksia? Kun itse olen ajatellut asiaa, olen tullut siihen tulokseen että jos on yhtä paljon aikaa ja halua kun minulla, ei ole estettä kesyyntymiselle. Onko kauluskaija yhtä seurallinen kuin isommat papukaijat?

        Kauluskaijaan pätee myös tuo M-viesti"Parikymppisen kannattaa myös miettiä onko sitä laatuaikaa isolle linnulle varmasti vielä 5-10 vuoden kuluttuakin, kun mahdollisesti alkaa olla omaa jälkikasvuakin huomiota vaatimassa työn ja muiden harrastusten ohessa, tai onko esim. linnulle tilaa ja mahdollisuutta edes hommata oma lajitoveri jos aika ei enää riitäkään. "
        Mutta kukaan ei teilaa vaan asiasta vain varotellaan koska pitkän linjan papukaija harrastajat ikävä kyllä näkevät vaan niin paljon näitä kiertolintuja.
        Mutta mikäli tarkkaan asia on harkittu...niin...
        Kauluskaija on loputtomaan asti utelias.Mikäli on kesy yksilö et pääse yksinäsi edes vessaan vaan perässä tullaan vaikka suihkuun asti.Välillä tuo uteliaisuus saattaa rasittaa todella paljon...aamulehteä ei yksin lueta vaan mukana ollaan heti steppaamassa.:)
        Ja mikäli on seuraan tottunut niin perään huudellaan ja kovaa jos jätät yksin toiseen huoneeseen.Mikäli on vielä silloin vapaa pahatekijä aloittaa mielenosoitukset,alkaen kaikesta kielletystä esim.kukkaset.
        Naaras saattaa olla jonkin verran agressiivisempi ja raju rakkaudessaan...nokkaa käyttää meillä heti jos ei jokin asia miellytä.Mutta silityksiä ja rapsutuksi saisi koko ajan tehdä...
        Tie sydämmeen on ruuan kautta ja hoitajan on helpompi kuin muiden jotka eivät lintua hoida.
        Kodin vaihdosta stressaantuneena saattaa kestää kahdesta kolmeen kuukauteen ennenkuin alkaa kotiutua ja todellinen luonto tulla esille,tänä aikana kannattaa varoa sormiaan.
        Ulkomailta/lemmikkieläinkaupasta ostetut todellakin ovat yleensä villeempiä ja jos on päättänyt pysyä kaukana sinusta niin se myös pysyy...silloin voi yrittää tuota uteliaisuuden kautta saada tuloksia aikaan.
        Mikäli ei ole seuraa/tekemistä tarpeeksi nyppiminen voi alkaa...ja siitä tavasta on paha päästä eroon.
        Kesyympiä yksilöitä on kyllä markkinoilla myös liikkunut jonkin verran yleensä niin että on pariskunta jossa toinen on kesyympi.
        Syö paljon vihanneksia ja hedelmiä...reviiritietoinen eli niin vain ei tule toinen kaija omalle tontille...ajaa kyllä toisen pois.
        Käsikesy poikanen olisi kaikkein paras vaihtoehto mutta niitä ei markkinoilla hirveästi ole.
        Vaatii todella paljon/joka päivä lentämistä ja ison häkin, mielummin isompi kuin valmishäkit kaupoissa ovat.Kannattaa ensin käydä useamman kerran myyjän luona lintua katsomassa mielummin ja muutenkin lajiin tutustumassa.
        Neitokakadu on helpompi hoidettava eikä kärsi samalla lailla poissa oloistasi,mikäli sillä on lajitoveri...eli mikäli kauluskaijaan päätyy on siihen myös 100% panostettava...monen vuoden ajan ja vapaa päiviä ei silloin löydy.
        Onnea! Ja harkintaa...ensimmäiseen myytävään kaijaan ei aina kannata päätyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2524
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      299
      2229
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2082
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1791
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1701
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1659
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1554
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1377
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1341
    10. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      115
      1321
    Aihe