Vanhan talon paha haju

Matti

Onko voimakas ja paha "ummehtunut" haju aina merkki kosteus\homevauriosta? Ko. talossa oleva haju on niin voimakas että lyhyenkin vierailun aikana haju tarttuu vaatteisiin. Talo on vanha, jokaisen omistajan jotenkuten remontoima puutalo.

35

39420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jussi

      tapauksessa on jossain kun haisee, seinissä ja lattioissa voi olla purut mustina tms.

    • Kerttunen

      ...itse pohdin kovasti samaa oman haisulitalomme kanssa.
      Suunnilleen kaikki ovat sitä mieltä, että jos talossa haisee, sen täytyy olla hometta. Minimaalinen osa mielipiteensä kertovista taas sanovat, että vanhat purueristeiset ja erityisesti rossipohjalliset talot haisee juuri tältä.
      Fiiliksen mukaan sitten uskon jompaa kumpaa.

    • välttämättä

      oo hometta. Asuttiin vuokralla vuoden verran haisevassa talossa ja ei tullut oireita tms. En kylläkään ostaisi haisevaa taloa ja kaikki rossipohjaiset/puueristeiset vanhat puutalot eivät haise.

      • Gege

        Se, ettei vuodessa tule oireita, ei ole tae mistään. "Koska minä pystyn syömään pähkinöitä, pähkinät eivät aiheuta allergiaa."


    • Rakennustarkastaja

      Tuskin kyseessä on mikään homevaurio. Vanhat puutalot vain haisevat pahalle. Puutalo pitäisi pestä kaikilta pinnoilta ja eristetilasta joka syksy ja kevät. Pesussa on hyvä käyttää jotain kloriitti-pohjaista pesuainetta.

      Sisä- ja ulkopinnat saadaan parhaiten pestyä painepesurilla (min 200 bar.). Eristetilan pesemiseksi on irroitettava sisäverhouslevyjä hengittävissä taloissa ja julkisivuverhous höyrynsulullisissa taloissa.

      Ylä- ja alapohjaan riittää pintojen aukaisu ja huuhtelu runsaalla vesijohtopaineiselle vedellä sekä kloriitilla.

      Myös hormihin ja tuuletusputkiin on syytä valuttaa vettä. Keittiön pinnat ovat yleensä rasvaiset ja vaativat lakkabensiiniä

      • !!!!

        Tosi hauska vitsi, mutta kannattaa varoa mitä heittelee, koska joku saattaa oikeesti ottaa tosissaan tollaset jutut!


      • Seco von Bolzzi

        Itse pesen puutaloni astianpesukoneessa. Tiedän, tiedän, puuesineitä ei saisi pestä astianpesukoneessa, mutta kun se on niin paljon helpompaa ja puhdasta tulee.


      • EHDOTTELE TUOLLAISIA

        TERVE TALO EI HAISE!
        ÄLÄ edes viitsi leikilläsi tollaista kirjoitella joku voi ottaa sen todesta!


      • juhnuutturi

        Hajun poistamiseksi voi kokeilla myös otsonointia..
        vuokralaitteen saa tilattua halvalla esim. osoitteesta
        www.otsonointi.com


    • Saetkae

      vanhan talon hajuun on härskiintynyt rasva/likakerros joka on kaikilla pinnoilla mitä ei normalisti pestä. Eli kaappien päältä, katossa, seinien yläosissa. Haju on sellainen vähän sukkahikeä muistuttava. Eikä se lähde pesemällä enää kun se on pinttynyt.
      Oma lisänsä siihen tulee, kun talossa asuu/on asunut vanhempia ihmisiä. Heillä on yleensä kaikenlaista elämänsä aikana kertynyttä roinaa ympäriinsä.

      Paras tapa hävittää nämä hajut, on tehdä pintaremontti ja heittää vanhukset vanhainkotiin ;)

      Eli haisee muukin kuin home!

    • juuri ostanut

      Mikäli olet ostamassa taloa, niin teetä ehdottomasti perusteellinen kuntotarkastus ennen kauppoja!!! Sanopa kuka tahansa, mitä tahansa. Se on kuitenkin vielä pieni hinta siitä, että talossa olisi suuría "piilovaurioita".

      • Emäntä

        Lueppa noita viestiketjuja. Siksi niistä "piilovaurioista" tapellaan oikeudessa asti, koska kukaan, mukaanlukien kuntotarkastajat, eivät niitä ole havainneet.


      • ffrt
        Emäntä kirjoitti:

        Lueppa noita viestiketjuja. Siksi niistä "piilovaurioista" tapellaan oikeudessa asti, koska kukaan, mukaanlukien kuntotarkastajat, eivät niitä ole havainneet.

        Meidän talo ja kesämökki oli tehty osin purkupuutavarasta, joka oli kuivaa ja tervettä, mutta haisi tosi pahalle. Molemmista tein huone kerrallaan täysremontin eli otin esim. runkoparrun kerrallaan irti takkupuuksi ja laitoin uudet tilalle.
        Purkutavaraa on käytetty ennen paljon koska sitä on saanut jopa ilmaiseksi - houkutus on todella suuri.

        Ilman puun vaihtamista, haju ei lähde ikinä pois ja vaihtotyö on todella helppo kun sen tekee rauhassa ja pieni palanen kerrallaan.


    • poistaa hajut!

      Täältä voisi löytyä apu hajuongelmiin www.servic.fi
      Ensin kannattaa kuitenkin tutkia ettei talo ole ns."mätä"...Kosteusvauriot on ensin korjattava ja vasta sitten on tehtävä hajunpoisto.

      • ffrt

        Kun olen joskus haistellut purkutavaraa ennen sen heittämistä takkaan, on meinannut pökertyä - eli sitä hajua ei kyllä millään saa pois - se on niin valtava ja on puun sisällä, vaikka puu on rutikuivaa ja terveen näköistä. Takkapuuna se on sentään erinomaista.


      • Desinfektori
        ffrt kirjoitti:

        Kun olen joskus haistellut purkutavaraa ennen sen heittämistä takkaan, on meinannut pökertyä - eli sitä hajua ei kyllä millään saa pois - se on niin valtava ja on puun sisällä, vaikka puu on rutikuivaa ja terveen näköistä. Takkapuuna se on sentään erinomaista.

        Jos desinfektori sa asunnossa 1/2 vuotta lojuneen ruumiinhajun pois, niin eiköhän myös tunkkaisen vanhan talon hajut myös lähde. Kokemusta on!


      • vbvb
        Desinfektori kirjoitti:

        Jos desinfektori sa asunnossa 1/2 vuotta lojuneen ruumiinhajun pois, niin eiköhän myös tunkkaisen vanhan talon hajut myös lähde. Kokemusta on!

        Joo, Meidän taloyhtiössä kävi näin. Vanhus oli kuollut ja ei kukaan osannut kaivata. Oli ollut ilmeisesti noin 4 kk kuolleena, kun alkoi Ruumiin tuoksut levitä käytäväänkin.Haju oli uskomaton, mutta kyllä desinfioinin jälkeen hajut poistu. Ei olisi kyllä ihan heti uskonut, että haju saadaan pois.


    • pääsuunnittelija

      Paha hajusi voi johtua talon huonosta hygienian hoidosta. Ruiskuttele jotain halpaa suihkudödöä pitkin seiniä ja polta iltaisin suitsukkeita. Näin haju heikkenee ja viihtyisyys paranee.

      • Seco von Bolzzi

        Työnnä tamppoonit nenääsi, niin ei hajut haittaa. Mieluummin käyttämättömät.


    • Teema

      Vanhan talon tai mökin ummehtuneen tuoksun saa pois otsonaattorilla. Otsonaattori joka on tarkoitettu tehopuhdistukseen muutamaksi vuorokaudeksi ja haju on poissa pysyvästi ellei sitten ole jotakin "mätää" tai muuta pysyvää hajulähdettä. Jos pysyvää hajua niin jatkuvaan käyttöön tarkoitettu otsonaattori poistaa hajun.
      Otsonaattori ei tee kylläkään remonttia.
      Kysy lisää suoraan osoitteesta.
      Lisätietoa: www.teemalaite.fi TAI kauppa.teemalaite.fi.

    • educated guess

      Kyseessä on mitä varmimmin vanhan puutalon seinissä käytetty puupurueriste. Asentamisvaiheessa puru on ollut märkää, ja siihen lisättiin klooria. Vuosien mittaan kloori ja märkä puru ovat muodostaneet tetrakloorianisoliksi kutsuttua yhdistettä joka lemuaa vahvasti ja jää vaatteisiin. Ei sinällään harmillista ihmiselle. Hajua ei saa pois vailla kuinka perkeleesti kloriitilla hinkkaisi. Toimenpiteinä joko talon grillaaminen tahi siedätyshoito.

    • konservatiivi1

      Voi olla myös syynä huono ilmanvaihto. Asun -50 luvun rintamamiestalossa. Tein ulkoseiniin jokaisen huoneen kohdalle venttilit. Tein seiniin 100mm reiät, ulkopuolelle tuli suojaverkolla oleva pyöreä ritilä. Sisäpuolelle tuli säädettävä venttiili. Väliin pitää laittaa sopiva suojaputki. Huoneilma ja uunin veto parani huomattavasti. Venttiileitä tuli 5 kpl, jokaiseen huoneeseen oma venttili suoraan ulkoilmaan.

    • Haju on merkki koste

      Meillä oli kosteusvaurioinen ja haiseva vanha hirsitalo. Katto vuoti räystäältä ja vessassa vuoti viemäri. Nämä olivat molemmat ns. piilovaurioita. Hajuja oli todella vaikea paikallistaa. Kattoremontin jälkeen hajut vähenivät keittiössä ja tein wc:n toiselle puolelle taloa niin hajut vähenivät vanhassa wc:ssä. Uusin vanhasta wc:stä purut lattiasta niin hajut katosivat. Ollaan oltu terveitä koko ajan kuitenkin, vaikka hajuhaittoja on ollut.

    • rotan raato haisee

      voiko vanha 50-luvun kerrostalo haista ilman mitään homeongelmaa?
      jäätävä haju rappukäytävässä, eikä kukaan tajua tuulettaa, vaan ottavat ovistopperin aina pois.

    • ei lähe...

      Voin kertoa erään faktan. Meidän talossamme asui ennen vanha mummo, joka haisi sellaiselle eltaantuneen vanhalle! Olen tavannut mummon useita kertoja vanhainkodissa, koska äitini on myös siellä, ja hän edelleen haisee samalle. Hänen hajunsa on pinttynyt taloon, joka me nykyään omistamme! On yritetty kaikki otsonoinnit ja klooripesut, ei lähde haju pois.

    • Humbuugiago?

      "otsonoinnit ja klooripesut". Kun ei mitään auttaneet.

    • homehysteriaa

      Hajun tyyppi kertoo sinulle mistä on kysymys.Lähes kaikki ihmiset yleensä luulevat homeen hajuksi esim heikosta ilmanvaihdosta johtuvaa tunkkaista hajua joka tarttuu tehokkaasti vaatteisiin, muoviin ym. Home haisee homeelta. Homehduta vaikka leivän pala niin löydöt oikean hajun sille.josmahdollista niin paranna ilmanvaihtoa ja kokeile alkaako haju vähentyä.

      • sinäkömukatiedät

        "Homevaurioituneessa rakennuksessa ei välttämättä haise tai hajua voi tuntua vain ajoittain. Monet ihmiset eivät tiedä miltä home haisee. Klassinen homeen haju tuntuu esim. leipäpussissa johon unohtunut leipä kasvaa vihreää Penicillium-hometta. Eri homeilla on kuitenkin erilaisia hajuja. Vauriorakenteissa voi tuntua tunkkaista, ummehtunutta, maakellarimaista tai multamaista hajua. Joskus rakennuksessa tuntuva haju voi aiheutua kosteuden vaurioittamista materiaaleista, joissa tapahtuu kemiallista hajoamista. Voimakkaimpia hajuja tulee eräistä maaperämikrobeista kuten sädesienistä eli aktinomykeeteistä sekä Geomyces ja Geotrichum -sienistä. Hometalo voi olla myös täysin hajuton."

        http://indooraid.com/?page_id=86


      • home_sweet_home

        Wanhat puurakenteet voivat haiskahtaa aika tympeälle, vaikka puu olisi sinällään ihan kuivaa ja tervettä. Voimakas & vaatteisiin tarttuva haju tuntuisi kyllä olevan enempi sitä "normaalia" eli mikrobien tuotetta. BTW nuo "sädesienet" ovat oikeasti bakteereita ja tosiaan monet materiaalit hajoavat kemiallisesti, kosteuden tai vaikkapa otsonin vaikutuksesta. Mutta maallikoille kaikki on hometta ja kaiken saa korjattua otsonoinnilla ;-D Unohtamatta toki sitä, että ennen kaikki oli paremmin ja home johtuu ainoastaan myöhemmissä remonteissa tehdyistä virheistä ;-D


    • 4234234

      80- luvun puoleen väliin asti on rakennuspuulle käytetty sinistymisen estoainetta jostain enne sotaa ajoilta asti. Se alkaa vanhemmiten haista sellaiselle oudolle vanhan talon hajulle.
      Tuon aineen hajuihn törmää vaikkapa puupintaisissa huonekaluissa.

      Sitten on teitysti oikeasti homeiset talot mitkä myös tuppaavat haisemaan.

      Sellainen vanhalle haiseva ei silti välttämättä ole homeessa. Asia selviää koiran avulla.

      Meilläkin on yksi vanha puinen senkki mikä haisee just "vanhalle". Koira ei sitä noteerannut kun teetin varmuuden vuoksi tutkimuksen. Sitävastoin yhdessä uudessa komerossa oli vanha pahvilaatikko täynnä vanhaa rojua mikä oli ollut aiemmin ulkovarastossa (=pölyä ja möhnää). Tuon laatikon koira löysi.

    • voivoivoi100

      Voi pyhä sylvi!

      Ketjua kun lukee niin eipä voi muuta sanoa. Vanha mummo haisee pahalle vanhainkodissa, vuosien jälkeen, kuten hänen mökkinsä.

      Maan hajusta erottaa, jos on hometta talossa? Koko maapallon pinta on kyseisetä ainetta?

      Olisko syytä liittää siihen kuntokartoittajan mittariin uusi suulake jolla mitataan kusen pitoisuus, henkilön yläpäässä?

      • se_on_voi_voi

        Essonvaaria näkyy harmittavan, kun "asiaankuuluva" sädesienten ym. lemu karkoittaa ostajat.


    • Tuttuongelma

      Kuulostaa kyllä kosteusvauriolta, jonka kanssa ei ole leikkimistä. Suosittelenkin, että teetät asianmukaiset tutkimukset ja sen jälkeen turvaudut oikeudelliseen apuun. Itselläni oli myös ongelmia homevaurioiden kanssa, ja hommasin lakitoimiston tuekseni. Saamani palvelu ja osaaminen oli ensiluokkaista, ja tästä olenkin tyytyväinen. Käyttämäni toimiston Facebook-sivu on https://www.facebook.com/LakiasiaintoimistoKariUotiOy/

    • Pitäisikökertoa

      Käymme säännöllisesti kyläilemässä kavereiden omakotitalossa. Talo on rakennettu 1970-luvulla. Sisällä ei haise ummehtuneelta, mutta kun tulemme kotiin, vaatteemme haisevat homeelta. Kun ystävämme käyvät meillä, heidän vaattensa haisevat samanlaiselta. Heillä ei ole ollut pariinkymmeneenkään vuoteen mitään oireita. Kehtaisimmeko huomauttaa?

      • hjghkjjk

        Oletteko puhuneet oireista, vai mistä tiedät, että heillä ei ole ollut mitään oireita? Oireita voi olla monenlaisia. Herää kysymys, että onko jonkinlaista home-epäilyä ollut ilmassa? Kaikkihan eivät halua tunnustaa tosiasioita, vaikka todisteet eteen tuotaisiinkin. Viimeistään siinä vaiheessa, jos aikovat myydä taloa, totuus paljastuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1296
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1185
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      896
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      51
      852
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      74
      779
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      29
      752
    7. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      60
      740
    8. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      734
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      58
      727
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      665
    Aihe