saunan maalaus

mamma

Meillä on 24 vuotta vanha sauna ja paneelit ovat tummuneet, mutta muuten täysin hyvät. Paneelit on kait aikoinaan käsitelty Sasu-saunasuojalla. Haluaisin saunani vaaleammaksi. Miten? Onko joku esim. maalannut saunansa. Tiedän, että paneelit yleensä on aina puunvärisiä, mutta kukapa estää niitä maalaamasta muunkin värisiksi jos vaan tietäis että on sellaista maalia olemassa, joka pysyisi löylyhuoneen seinässä, koska olosuhteethan ovat melko vaativat maalille. Ja vielä sellainen asia nousi mieleen, että voikohan maalattuun seinään kuumassa saunassa nojata ettei polta itseänsä.

27

11183

Vastaukset

 • Mutta saunasuojia saa sävytettynä. niistä kannattaa varmaan katsoa. Ei ole kokemusta onnistuuko vaalentaminen niillä.

 • Sasu saunasuoja on markkinointi eli rahastus kikka. Älkääpä käyttäkö sitä lauteiren suojaamiseen. Kuumassa samaa ainetta ku liima ja mihinkäs lika tarttuu paremminki kuin liimaan. Lauteita ei saa puhtaaksi kuin lämmittämällä sauna ja pesemällä kuumuudessa.

  • lauteita kukaan Sasulla vetele, vaan seinät!!!


  • eihän sitä kirjoitti:

   lauteita kukaan Sasulla vetele, vaan seinät!!!

   Kyllä muuten vetelee! puuta ne lauteet on siinä missä seinätkin


  • opiskelija kirjoitti:

   Kyllä muuten vetelee! puuta ne lauteet on siinä missä seinätkin

   opiskelija, mitä oikein ajattelet! Ei materiaali ainetta yksin määrää, vaan sen käyttötarkoitus. Lauteella istutaan, seinällä ei. Kas siinä ero. Sasu ei sovi pepun alle, kyllä se nyt yleensä tiedetään.


  • opiskelija kirjoitti:

   Kyllä muuten vetelee! puuta ne lauteet on siinä missä seinätkin

   Missä hyvä jumala opiskelet, jos sasua opetetaan vetämään lauteisiin? :O Kyllä itse laittaisin lauteisiin supi laudesuojaa tikkurilalta mahd. sävytettynä ja seiniin/paneeliin sasu saunasuojaa sävytettynä... Etelä-Pohjanmaa kuittaa


 • Samaa tietoa minäkin etsin. Eli voiko saunan paneleita vaalentaa. Kauttaaltaan hiominen on kova juttu, kun paneelien uratkin ovat tummuneet. En halua mustaa tai harmaata saunaa, mutta uutta ilmettä ja väriä pitäis saunaan saada. Pysyvätkö aineet vanhan saunasuojalla käsitellyn panelin pinnalla. (Ei sitä vanhaa suojaa kuitenkaan saa hiomalla kokonaan pois joka kolosta)
  t. Sauna siistiksi

  • Kloritella pesu vaalentaa hieman.

   Itse ostin hiomakoneen ja hiomapaperia, rahaa kului n.40 euroa.

   Koneella lauteistakin tuli kuin uudet.

   Ne paneelien raot ja lauteiden sisäkantit tietenkin täytyy hioa käsin.


 • Samaa asiaa minäkin kyselisin ,mutta kukaan ei näytä tietävän.Voiko saunan seinät maalata kostean tilan maalilla.?Ei mitään markkina maaleja esim.ettei sokkelia voi maalata muulla kuin Saku sokkelimaalilla,peltikattoa Kirjolla,Taloa isältä pojalle maalilla ja niin edelleen.Suurinpiirtein samanlaisia öljypohjaisia vesiohenteisia maaleja.

 • NIMIMERKKI KYMISTÄ ,oli hyvä kysymys ,mutta ei taida saada vastausta ,kierrellään ja kaarellaan .Onko tosiaan,että suomalainen saunakansa ei tiedä ko.asiaa.?

 • Saunasuojia löytyy hyllytavarana ainakin Suomen suurimmilta maalitehtailta. Käytännössä maalin ja lakan sekoitusta, eli peittää jonkin verran ja muodostaa sileän, vesirasitusta kestävän pinnan. Ota sävytetty tai vaikka valkoinen niin saat haluamasi värin, tai ainakin vaaleamman seinän.

  Vesiohenteinen akrylaattituote tarttuu periaatteessa pintaan kuin pintaan, kunhan vanha irtoava maali on rapsutettu pois. Lauteisiin sitä ei tosiaan kannata laittaa.

 • Itellä 9vuotta vanhaa paneliseinää saunassa. Käsitelty jollain joskus koska on hieman kiiltävää. Väritön kylläste/Lakka? Noh kylppäri katto samanmoista ja sen maalasin valkoiseksi panelikattomaalilla 4 vuotta sitten. Pesu ja maalaus 3 kertaan ja näyttää hyvältä edelleen.
  Mutta miten käyttäytyy panelikattomaali saunassa? Saakohän sitä muutakuin valkoisena?
  Käyttäisin Supi saunatuotteita mut niitä ei kai suositella jos alla jo jotain öljyä/ kyllästettä

  • Sen alkuperäisen käsittelyn voi testata pumpulipuikolla/-tupolla ja kahdella eri liuoksella: öljypohjainen pinnoite liukenee ja värjää tupon kun sitä hankaa lipeäliuoksella (vaikkapa kodin putkimiestä), vesipohjainen (=lateksi) pinnoite liukenee vahvaan alkoholiin. Jos se käsittely on tehty vesipohjaisella aineella niin mitään öljymaaleja ei kannata pistää pintaan, ne eivät sitoudu.

   Itse kyllä uskaltaisin käsitellä saunan paneelit sisämaalilla, kyllä ne se lämmön kestävät ja noin vanhasta seinästä pitäisi olla jo hartsit ja muut öljyt tulleet ulos. Pitäisin maalin myös mahdollisimman hengittävänä, ja siitäkään syystä en laittaisi öljymaalia pintaan.

   Tietenkin sisäkattomaalin, joka on samaa tavaraa kuin seinämaalit, saa sävytettyä haluamakseen.


 • Älä sentään prkl ala maalata saunan seiniä!! Entinen käsittely ei ole ainakaan lakkaa. Käytä Supia ja jos meni pieleen niin pura paneelit ja tee uudet seinät. Helppo homma eikä maksa paljoa.

 • Kevyt karhennus ja otex kertaalleen. Päälle melkein mitä vaan.
  Tyhmää ehdottaa supia ja sit kirjoittaa et tee uusi seinä sen jälkeen

  • No nyt tuli vihoviimeinen ohje "Saunaanmars".
   Alkuperäiselle helpoin konsti, laita tehokkampi valo ja saunassa näkee saunoa.
   Yleensä ei hyvää lopputulosta saa aikaiseksi vanhoihin käsiteltyihin paneeleihin yhdellä käsittelykerralla paneeleihin tarkoitetuilla kuullotteilla.
   Jonkinmoisen lopputuloksen voi saada aikaiseksi kahdella käsittyllä puolet valeammalla, jota on suunnitellut.

   Ja oikeasti. Tuo 24 vuotta. Kamoon hei, kaikki uusiksi, jos pinnat saman ikäisiä, ammattilainen tekemään.


 • Olen panelit 30- vuotta sitten suihkunpuolelta käsitellyt vernissalla, kolmeenkertaan ja viimeiseen pannut neljäsosa lakkaa. Panelinpäät hyvin "uittanut" ja varmistanut, että kuivat panelinpäät ovat "tukossa".

  Hyvin ovat kestäneet nämä vuosikymmenet, eivät ole tummuneet.
  Ohjeet sain aikoinaan kaupungin omalta maalimestarilta, ja se kuulema auttaa niin ikkunapokiin, jopa antaa aikaa vanhoille, jotka melkein jo lahoaa. Eli uittaa pensselin avulla vernissaa ja viimeiseen satsiin lisää sitä lakkaa neljäsosan. Tulee kiiltävää kestävää pintaa.

  Tuosta saunasta. Yleensä saunoimisen jälkeen pistän pienen pesällisen palamaan puuta, se vielä kuivattaa saunan, sekä räppänä auki.

 • Ihan turhaa saunomisen jälkeen vielä pistää pientä pesällistä puuta. Se riittää kun katsoo että saunomisen loppuessa puita on palamatta sen verran että tulta on jonkin aikaa. Kiuas on kuuma vielä kun puut on jo palaneet.

 • Ei mitenkään turhaa. Kyllä ainakin pihasaunassamme, missä myös peseydytään, on välttämätöntä laittaa muutama kalikka vielä saunomasta lähtiessä pesään, jotta paikat kuivuvat.

 • Ihan kiva että keksit tuon kertoa heti aamukuuden jälkeen!

 • Nykyään on muotia tummat paneelit saunassa. Meinasin viitisen vuotta sitten uusia paneloinnin kunnes huomasin että nyt minulla on modernit seinät + katto.
  Vai että saunankin pitäisi olla sisältä vaalea! Voi pyhät hyssykät!!

 • Tääl ny taas kaikki tumpelot heittää jos jonkinmoista juttua, siis tiedoksi saunan paneelit voi maalata vesiliukoisella kalustemaalilla meilläkin joku oli vetänu sasulla tummaksi ko ryssän helvetti ja vaalensimme pinnnat v33 kalustemaalilla harmaaksi.
  Pariin kolmeen kertaan täyty vetää että peittää mutta lopputulos tosi ok ja pysynyt moitteetomasti tietysti pestä pitää ennen maalausta(maalarinpesulla)
  Lauteet myös vaalennetttiin ja peflettien kanssa toimii ok...
  Asiasta itsekkin haeskeltiin tietoa ja niukasti oli saatavana hope so että jotain auttaa päätöksissä....toimii....

 • Hauskaa huumoria! Saunat maalataan. Mitähän seuraavaksi? Ehdotan että tervataan, se voisi olla kohta muotihitti.

 • No kaikesta huomaa miksi meillä on esm: akkojen hallitus ja akkoja armeijoittain löhöämässä eri virastoissa. Kaikki olette korvat luimussa kun pirttihirmut haistelee hometta, kotona ja kouluissa. Koko maa on kuralla näiden justiinopiden jalkojen alla.
  Miehet HOI tehän se saunakansan ydin olette , ryhtiä kehiin. Kukas se onkaan herra kartanossa?

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  174
  3441
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1013