Ruoka ja migreeni

tyttö 22v.

Minulla on ollut monia vuosia aurallista migreeniä, mutta en ole ihan varma mikä sen minulla laukaisee. Kohtauksia tulee joitakin kertoja vuodessa.

Tänä vuonna on ollu neljä migreenikohtausta ja kolme on tullut silloin, kun olen syönyt edellisenä päivänä jotain sellaista mitä en yleensä syö. Eli kerran söin sokerittoman jäätelön, joka oli makeutettu jollain maukeutusaineella, sitten kerran ruokaa, jossa oli liikaa chilikastiketta ja viimeksi liian voimakkaan makuista currykastiketta. Voisiko nuo laukaista migreenin? Vaikuttaako teillä jotkin ruoka-aineet migreeniin?

Vaihdoin myös kesällä e-pillerit renkaaseen, mutta mielestäni kumpikaan ei ole vaikuttanut migreeniin.

10

4763

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dreidl

      Useatkin ruoka-aineet on todettu laukaiseviksi tekijöiksi migreenissä. Toimivat eri ihmisillä eri tavoin, mutta mm. riisi, suklaa, natriumglutamaatti (eli siis aromisuolan tapainen aine), ja myös joskus soija on mainittu usein.
      Punaviini on aiheuttanut monille kohtauksen.
      Uskoisin tänne tulevan vielä lisääkin tietoa muilta palstalaisilta.

    • SiiliII

      Olen huomannut kaikenlaisia ruoka-aineherkkyyksiä. Takuuvarmin on joku uusista keinotekoisista makeutusaineista: asesulfaami K, aspartaami tai isomalti (light-limut, purukumit, light-mehut, light-jäätelöt, monet sokerittomat makeiset ja kevyt-jugurtit). Riittää, kun syö yhden jenkkipurkan ja jo särkee päivän, parin päästä pää useamman päivän.

      Natriumglutamaattia voin syödä pieniä annoksia, esimerkiksi muutaman perunalastun. Isompi annos aiheuttaa migreenikohtauksen. Natriumglutamaatin välttäminen onkin jo taidetta: einestuotteet (pizzat, mikroruoat, makkarat, lasagneainekset), perunalastut, maustesekoitukset, marinadit, valmiskastikepussit.

      Natriumglutamaatin kohdalla ongelmallista on, että joskus mainintana saattaa olla vain "arominvahvenne" - mikä lienee sääntöjenvastaista - ja voisin syödä huoletta esimerkiksi proteiinihydrolysaattia sisältäviä tuotteita. Niinpä epämääräisesti merkityt on pakko jättää hyllyyn.

      Nämä lisäaineet on mainittu jo monessa migreeniä käsittelevässä lääketieteellisessä artikkelissakin.

      Lisäksi olen huomannut, että etenkin lapsena sain päänsärkyjä käristetystä ruoasta, nakeista (neurologini kertoi pienen poikansa puhuneen "nakkipäänsärystä"), appelsiineista ja joistakin säilykkeistä, kuten purkkiherneistä. Nykyään tilanne on mielestäni näiden osalta selvästi muuttunut. Pahimpia ongelmia ovat nykyään epäsäännöllinen uni (liika tai liian vähäinen), stressi, syömättömyys tai kahvinpuute.

      Harmi, että ruoka-aineherkkyyksiä on niin vaikea selvittää senkin vuoksi, että syömisen ja säryn välillä on yleensä "itämisaika". Itselläni meni vuosia, ennen kuin huomasin makeutusaineiden ja päänsärkyjen välisen yhteyden. Alkuperäinen kirjoittaja on ollut harvinaisen valppaana! =)

      • Paula

        Nakkipäänsärystä en ole ennen kuullutkaan, mutta mulla migreeni on pysynyt poissa jo 5 vuotta pelkästään sillä, että olen opetellut karttamaan noita glutamaattisapuskoja ja hiivauutteita yms arominvahventeita, kuten monenlaisia hydrolysaatteja jne. No, tuolla kerron lisää niistä, joten kopsaa ja liitä:

        http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/oireita.html


      • tilulilulei
        Paula kirjoitti:

        Nakkipäänsärystä en ole ennen kuullutkaan, mutta mulla migreeni on pysynyt poissa jo 5 vuotta pelkästään sillä, että olen opetellut karttamaan noita glutamaattisapuskoja ja hiivauutteita yms arominvahventeita, kuten monenlaisia hydrolysaatteja jne. No, tuolla kerron lisää niistä, joten kopsaa ja liitä:

        http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/oireita.html

        Tosta laittamasi linkin lukemisesta saa päänsäryn...keltaista tekstiä mustalla pohjalla.


    • migreenikko

      Olen sairastanut migreeniä jo yli 20 vuotta. Onneksi kohtaukset ovat vähentyneet iän myötä.

      Oman kokemuksen perusteella välttelen mm. voimakkaasti maustettuja ruokia (mm. chili, curry, pizzamauste ja muut kuivamausteet ylipäätänsä), sen sijaan tuoreyrtit ja valkosipuli eivät aiheuta migreeniä. Välttelen myös ruokia ja juomia, joissa on käytetty makeutusaineita tai arominvahvennetta, koska light-mehut ja erilaiset pussikeitot ovat aiheuttaneet migreeniä. Samoin kaksi kertaa olen juonut lasillisen punaviiniä (ei muuta alkoholia samalla kertaa) ja migreeni tuli! Jostain syystä myös huonosti kypsennetty ruoka (erityisesti pataruuat) ja uunissa tehdyt ranskalaiset saattavat myös laukaista migreenikohtauksen. Joissain yhteyksissä on mainittu, että suklaa ja juusto voivat myös laukaista kohtauksen. Itse syön niitä kohtuullisesti ja en ole huomannut yhteyttä niiden syömisessä migreeniin. Irtokarkeissa on myös jotain sellaista lisäainetta, että niitä syön yleensä vain muutaman, koska pienen pussillisen syönti yhden päivän aikana saattaa laukaista kohtauksen.

      Mielenkiintoista, että yksi vatsaajista mainitsi jenkki-purukumin. Itse myös välttelen sitä, koska olen havainnut myös sen aiheuttavan migreeniä.

      Kokemuksen kautta ruokavalioni on muodostunut sellaiseksi, että migreeni tulee yhä harvemmin. Ruokavalioni on hyvin simppeli, koostuu hyvistä ja puhtaista perusaineksista, pääasiassa kasvis- ja maitotuotteista sekä viljatuotteista.

      • Migreeniä since 1980

        Monet ovat maininneet makeutusaineet ja purukumit. Itsekään en voi makeutusaineita käyttää, mutta kokeilin täysksylitolipurkkaa eikä se ole aiheuttanut päänsärkyä. Täysksylitolipurkat ovat nimensä mukaisesti 100 % ksylitolilla makeutettuja eli muita tavallisesti purukumeista löytyviä makeutusaineita niissä ei ole.


    • Nyt on hyvä

      Mausteinen ruoka, jotkin lisä- ja säilöntäaineet aiheuttavat useilla kohtauksia.
      Myös alkoholi ja erityisestikkin (puna)viinit.

      Pahasta ja herkästi laukeavasta migreenistä kärsivän olisikin suositeltavaa pitää ruokavalionsa "samana päivästä toiseen" -jos haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä uusien ruoka-aineiden suhteen.

      • punapaju

        Minulla migreeniä aiheuttavat lihajalosteet. Siis makkarat, nakit ja leikkeleet. Myös sellainen natriumglutamaattivapaa kinkku.


      • hankalavieras
        punapaju kirjoitti:

        Minulla migreeniä aiheuttavat lihajalosteet. Siis makkarat, nakit ja leikkeleet. Myös sellainen natriumglutamaattivapaa kinkku.

        Mulla on ruskea suklaa, (valkoinen siis käy, vaikka pahaa) ja alkoholi, jotka laukaisee. Eli siis kaakaopapu erilaisissa muodoissaan. Hatuttaa, kun esim ostin mansikkatuutin, keksiosuus oli vuorattu suklaalla, migreenihän siitä tuli. Sitä on joka paikassa, koitahan löytää vaikkaa proteinipatukka. Päällä lukee jukurttimansikka, ja kun avaat TADAA päällystetty suklaalla!
        Mun täytyy tarkasti huolehtia ateriarytmistä ja saatava kunnon ruokaa, esim. voikkarit ei auta.
        Kerran kyläpaikassa sain ohutta kasviskeittoa ja senkin valmistaminen kesti loputtomiin. Hirveä jysäri!


      • migreeniä jo >30 v
        hankalavieras kirjoitti:

        Mulla on ruskea suklaa, (valkoinen siis käy, vaikka pahaa) ja alkoholi, jotka laukaisee. Eli siis kaakaopapu erilaisissa muodoissaan. Hatuttaa, kun esim ostin mansikkatuutin, keksiosuus oli vuorattu suklaalla, migreenihän siitä tuli. Sitä on joka paikassa, koitahan löytää vaikkaa proteinipatukka. Päällä lukee jukurttimansikka, ja kun avaat TADAA päällystetty suklaalla!
        Mun täytyy tarkasti huolehtia ateriarytmistä ja saatava kunnon ruokaa, esim. voikkarit ei auta.
        Kerran kyläpaikassa sain ohutta kasviskeittoa ja senkin valmistaminen kesti loputtomiin. Hirveä jysäri!

        on E621, jos glutamaattiherkkä, kannattaa lukea tuoteselosteet tarkoin. On jopa joissain juustoissa!
        Oma migreeni jota oli 3-4 kertaa viikossa, hävisi lähes täysin kun rupesin välttämään glutamaattia. Suolapähkinät on pahoja. Olen epäillyt että suola aiheuttaisi myös? Nitriitit ja sulfiitit säilöntäaineena myös saattavat laukaista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3508
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1526
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1259
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1222
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      971
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      953
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      832
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      91
      788
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      745
    Aihe