SITRUUNAHAPPO

homesairastunut

Olin terveyskeskuksessa lääkärissä käymässä ja puhe meni homeisiin..ja hän tiesi, että sitruunahappo on eräs aine joka aiheuttaa homesairaille oireita(jos nyt oikein muistan ja ymmärsin )kasvatetaan homealustalla tämä sitruunahappo.
Tätä sitruunahappoa on paljon käytetty kevyt tuotteissa ja se on lisäaine (luulen että on e-koodilla ilmoitettu tuotteissa).
Olisiko jollakin tietoa näistä asioista ja lisäaineiden"teko"tavasta?

6

10684

  Vastaukset

  • valmistetaan käymisen tai niinkuin hienosti sanotaan fermentaation avulla glukoosista, niin siihen käytetään hometta nimeltä "Aspergillus niger". Sen on ainakin sanottu olevan turvallisempi kuin muiden Aspergillus lajien esim. Aspergillus fumigatus (TTL:n home, Heh! Heh!), mutta kuka siitä menee takuuseen. Yrittäähän Työterveyslaitoskin TAPPAA meidät!

   Kaikkihan riippuu siitä, että kuinka puhtaana käymisliuoksesta saadaan sitruunahappo. Jos elintarviketeollisuus sitä saa jostain halvalla (varmasti näin on todellisuudessa), niin melko varmaan siinä on myös jäämiä (mikroskooppisen pieniä partikkeleita)ko. homeesta.

   Eräät asioista perillä olevat tahot ovat sitä mieltä, että mitään homeen tai hiivan avulla valmistettua tuotetta ei saisi panna suuhunsa. Ei edes olutta! Oluessa olisi siis muutakin myrkyllistä kuin alkoholi.

   Minä olen ainakin sitä mieltä, että kaikki elintarvikkeiden sisältämät lisäaineet ovat kaikki myrkyllisiä.

   Pekka Nikkola
   homeallergikko (rikollisen yhteiskunnan ansiosta), biokemian ja elintarvikekemian maisteri (yhteiskunnan kouluttama)
   hometieteilijä (itse oppinut, koulutuksen kesto 5 vuotta)

   • Alkoholi EI todellakaan passaa homesairaalle!!!
    Tulin itse sen huomaamaan viime kesänä,aikaisemmin en siihen ole kiinnittänyt huomiota,kun sitä on ollut koko ajan tasasen huonossa kunnossa,mutta viime kesä,pitkän sairasloman aikana....

    ....join pienen lasin siideriä,muutaman oluen(hana olutta) ja menin seuraavana aamuna hammaslääkärille. Ääni ei kulkenut minnekään,ruokatorvi ja nielu kuin palaneet ja kielessä leukoplakkia,kuten hammaslääkäri totesi ja samalla ihmetteli miten nyt noin oli käynyt,suupielet repeilivät ja yllättävää!!! taas kerran hiivatulehdus alapäässä....meni monta päivää,ennenkuin tilanne alkoi helpottamaan!!


   • Viilien pinnalle muodostaa sille ominaisen nukan home Oospora lactis,joka käyttää ravinnokseen maitohappoa ja vaikuttaa näin olleellisesti viilin makuun.

    Homejuustoille ominaiset homeet Penicillium rogueforti-ryhmä(roguefort-stilton tai gorgonzola tyyppisissä juustoissa)ja P.camemberti (camembert-ja brie -juustoissa)antavat juustoille ominaisen aromin kypsymisen aikana hajottaessaan juuston ravintoaineita.

    Useita homeita käytetään amylaasi-entsyymin tuotantoon mm.hajotettaessa tärkkelystä alkoholijuomien valmistukseen.

    Leivontahiivana käytetään Saccharomyces cerevisiae- lajia, jota kasvatetaan sopivassa sokeripitoisessa ravintoliuksessa.Hiiva lisääntyy voimakkaasti aerobisissa olosuhteissa käyttäen sokerin koko energian hyväkseen.
    Solumassa erotetaan ravintoliuksesta,pestään,valutetaan kuivaksi ja pakataan leivontahiivana myytäväksi.

    Aspergillus niger-lajin homeiden avulla valmistetaan teollisessa mittakaavassa sitruuna-gallus-glukoni-fumaari ja oksaalihappoa.

    Pieneliöitä käytetään vitamiinien ja hormonien valmistukseen(esim.homeita streoidien valmistuksessa).

    Epöorgaaninen typpi voidaan jalostaa pieneliöitä käyttäen orgaaniseksi ihmisten ravintoaineiksi.Esim.Escherichia coli ja Aerobacter aerogenes voivat muodostaa gulutamiinihappoa ja lysiiniä.

    Lähde:Mikrobiologia ja hygienia;Peltosaari,Raukola


   • olen hieman tutkinut asiaa ja tullut tulokseen, että sitruunahappo ei voi olla kovinkaan vaarallista, sillä sitä on melkein jokaisessa hedelmässä. Ainakin sitrushedelmissä, ja kaikkihan tietävät, että hedelmät ovat terveellisiä. Miksi sitruunahappo sitten olisi myrkyllistä lisäaineen muodossa. Tietysti joillekin saattaa tulla jotain yliherkkyysreaktioita.


   • noi voi.... kirjoitti:

    olen hieman tutkinut asiaa ja tullut tulokseen, että sitruunahappo ei voi olla kovinkaan vaarallista, sillä sitä on melkein jokaisessa hedelmässä. Ainakin sitrushedelmissä, ja kaikkihan tietävät, että hedelmät ovat terveellisiä. Miksi sitruunahappo sitten olisi myrkyllistä lisäaineen muodossa. Tietysti joillekin saattaa tulla jotain yliherkkyysreaktioita.

    http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000011199950

    Keinotekoisesti valmistettu tuote on eri asia, kuin luonnon valmistama. Luonnon tuote on puhdas, mutta jos valmistetaan käymisen avulla samaa tuotetta, niin siellä saattaa olla vaarallisia aineita epäpuhtautena.


  • Kirjoitit, ettet pysty syömään mitään missä on sitruunahappoa. Itse saan oireita useista tuotteista, joissa on käytetty bentsoehappoa, kuten esimerkiksi säilötyissä punajuurissa. Useille astmaatikoille bentsoehappo aiheuttaa oireita.

   (NIIIIN minulla on ehkä alveoliitti, mutta myös astma ja allerginen nuha ja en voi olla hometiloissa lainkaan. Astmalääkkeet auttavat kohtauksissa: Ventoline, Atrovent, Serevent, Aerobeck autohaler, Singulair, Zyxal. Lomudal nenäsuihke ja Lomudal silmätipat. Väillä Flixonase 50 mikrog/annos/dos ja Nozoil seesam-öljy nenään.Silmiin jatkuvasti Viscotears tai Oculac kostutustipat,kortisonikuureista johtuvaan alkavaan osteoporoosiin Calsishew D3 Forte). Kaikki tuo homeisen työpaikan vuoksi. Terveys meni ja lääkkeitä joudun käyttämään loppuikäni (joka ei lienee kovin kauaa enää ??).

   Pidin keväällä keuhkolääkärin antaman ruokavaliokuurin ja sain kortisonipöhötykseni pois (14 kg). Olen sen jälkeen huomannut tosi selvästi, että kaikki tuotteet, joissa on hiivaa, inhottavat. Olenkin siirtynyt kokonaan leipään, jossa EI ole hiivaa, eikä myöskään vehnäjauhoja. Pelkkää ruista vaan, juureen leivottuna.

   Minulla ei ole keliakiaa, eikä kyllä ole löytynyt hiiva-allergiaakaan. Olen löytänyt kaupoista (Stockmann, Anttila, Valintatalo) kolme erilaista leipälajia, joissa ei ole vehnäjauhoja ja vain ruisjauhoja ja leipä on juureen leivottu - ilman hiivaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   116
   2189