Olenko tyhmä?

En ymmärrä

Mitä ihmettä on "erityisesti ruoanlaittoon tarkoitettu maustettu freessi"?

14

11801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kermaa

      cream fraisea eli ranskan kermaa, sitä saa nykyään maustettunakin

      • jo kerrottua

        crème fraîche eli hapankerma että ranskankerma kuin smetana ..


      • En edelleekään ymmärrä
        jo kerrottua kirjoitti:

        crème fraîche eli hapankerma että ranskankerma kuin smetana ..

        Crème fraîche tarkoittaa kylläkin tuoretta kermaa. Fraîche = tuore. Se miten siitä on saatu suomeksi väännettyä ranskankerma on mysteeri ja miksi hapanta kermaa pitää yleensäkin nimittää tuoreeksi vaikka se on hapatettua. Smetana taas on suomeksi vuolukerma ja se _todellakin_ on _eri_ tuote kuin crème fraîche. Mutta mikä se "freessi" on? Erityisesti ruoanlaitton tarkoitettua maustettua "tuoretta"?


      • Minä muistan lapsuudesta
        En edelleekään ymmärrä kirjoitti:

        Crème fraîche tarkoittaa kylläkin tuoretta kermaa. Fraîche = tuore. Se miten siitä on saatu suomeksi väännettyä ranskankerma on mysteeri ja miksi hapanta kermaa pitää yleensäkin nimittää tuoreeksi vaikka se on hapatettua. Smetana taas on suomeksi vuolukerma ja se _todellakin_ on _eri_ tuote kuin crème fraîche. Mutta mikä se "freessi" on? Erityisesti ruoanlaitton tarkoitettua maustettua "tuoretta"?

        että VUOLUKERMA oli täysmaidosta pintaan noussut kerma joka kuorittiin päältä pois - VUOLTIIN - ja mm. kahvissa käytettiin..


        Tämä siihen maailman-aikaan kun kaupasta tai tilalta haettiin tinkimaitoa - elikkä maito oli TÄYSMAITOA ja mitenkään käsittelemätöntä.


      • siihen en ota
        Minä muistan lapsuudesta kirjoitti:

        että VUOLUKERMA oli täysmaidosta pintaan noussut kerma joka kuorittiin päältä pois - VUOLTIIN - ja mm. kahvissa käytettiin..


        Tämä siihen maailman-aikaan kun kaupasta tai tilalta haettiin tinkimaitoa - elikkä maito oli TÄYSMAITOA ja mitenkään käsittelemätöntä.

        enempää kantaa?


      • kels
        Minä muistan lapsuudesta kirjoitti:

        että VUOLUKERMA oli täysmaidosta pintaan noussut kerma joka kuorittiin päältä pois - VUOLTIIN - ja mm. kahvissa käytettiin..


        Tämä siihen maailman-aikaan kun kaupasta tai tilalta haettiin tinkimaitoa - elikkä maito oli TÄYSMAITOA ja mitenkään käsittelemätöntä.

        Vuolukerma on aina ollut hapankermaa eli smetanaa, ei suinkaan tuoreen kerman pinnalle noussutta. Täysmaidon pinnalta kuorittiin ihan ehtaa kermaa kahvin kera nautittavaksi.

        Hapankerma eli smetana on paksua ja sitä todella voi vuolla. Ranskankerma on samaan tapaan smetanaa, mutta vähemmän hapatettuna ja usein myös vähemmän rasvaisena.

        Tuskin Ranskassa tunnetaan ranskankermaa! Ei se ainakaan mikään ranskalainen tuote ole.


      • se kerma
        kels kirjoitti:

        Vuolukerma on aina ollut hapankermaa eli smetanaa, ei suinkaan tuoreen kerman pinnalle noussutta. Täysmaidon pinnalta kuorittiin ihan ehtaa kermaa kahvin kera nautittavaksi.

        Hapankerma eli smetana on paksua ja sitä todella voi vuolla. Ranskankerma on samaan tapaan smetanaa, mutta vähemmän hapatettuna ja usein myös vähemmän rasvaisena.

        Tuskin Ranskassa tunnetaan ranskankermaa! Ei se ainakaan mikään ranskalainen tuote ole.

        hapatetun maidon päältä vai hapatettiinko vasta vuoltu kerma?

        Separaattoriakin kakarana veivannut ja HYVÄÄ voita syönyt.


      • Tässä yhtäällä
        se kerma kirjoitti:

        hapatetun maidon päältä vai hapatettiinko vasta vuoltu kerma?

        Separaattoriakin kakarana veivannut ja HYVÄÄ voita syönyt.

        "Smetana

        Smetana eli vuolukerma on eräs venäläisen ja itäeurooppalaisen herkkuruoanlaiton tukipylväitä. Tieto "oikeasta" smetanasta on levinnyt yllättävän vähän länsimaihin. Ilman suomalaisia siirtolaisia – ja vuodesta 1995 Valiota – ei edes Ruotsissa varmaankaan tunnettaisi smetanaa. Kun ulkomaiset julkaisut antavat venäläisten ruokien reseptejä, niissä neuvotaan käyttämään "hapanta kermaa", joka kotona hapatettuna ei välttämättä ole yhtä herkullista. Samaa valittavat Olga Siklós ja Pál Magyar kirjassaan Ungarische Küche für jedermann.

        Sana smetana tulee venäjän verbistä smetat, joka tarkoittaa mm. "kerätä kasaan". Kerma on nimittäin kerätty hapantuneen maidon pinnalta. Samasta syystä smetana on suomeksi vuolukerma – kerma on "vuoltu" maidon päältä.

        Alunperin poistetiin hapantuneesta kermasta hera pakkaamalla kerma 10...20 kilon vetoisiin tiheisiin puuvillasäkkeihin, jotka asetettiin painon alle 20...40 tunniksi välillä käännellen. Sen jälkeen kerma pakattiin voipaperilla vuorattuihin tynnyreihin, joissa se säilyi viikkoja. Nykyisin hapatetaan 45-prosenttinen kerma samalla bakteerikannalla, jota käytetään voin valmistuksessa ja hapantunut kerma saa seistä vuorokauden verran ennen kuin se pakataan kuluttajapakkauksiin.

        Smetanan rinnalle on viime aikoina tullut hiukan vähemmän rasvainen ranskankerma eli crème fraîche, joka on kyllä hyvää salaatinkastikkeissa, mutta juoksettuu valitettavan helposti keitettäessä eikä maistu läheskään yhtä hyvältä."

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/s.html#smet


      • ehkäpä
        En edelleekään ymmärrä kirjoitti:

        Crème fraîche tarkoittaa kylläkin tuoretta kermaa. Fraîche = tuore. Se miten siitä on saatu suomeksi väännettyä ranskankerma on mysteeri ja miksi hapanta kermaa pitää yleensäkin nimittää tuoreeksi vaikka se on hapatettua. Smetana taas on suomeksi vuolukerma ja se _todellakin_ on _eri_ tuote kuin crème fraîche. Mutta mikä se "freessi" on? Erityisesti ruoanlaitton tarkoitettua maustettua "tuoretta"?

        Freessi = onneton mukasuomalainen väännöslyhennös crème fraîche -sanasta.

        Crème fraîche -> kuulostaapa hienolta ja ranskalaiselta -> kutsukaamme tuotetta RANSKANkermaksi.


      • Vain hapanta
        ehkäpä kirjoitti:

        Freessi = onneton mukasuomalainen väännöslyhennös crème fraîche -sanasta.

        Crème fraîche -> kuulostaapa hienolta ja ranskalaiselta -> kutsukaamme tuotetta RANSKANkermaksi.

        Eikö Ranskassa muka ole tuoretta kermaa? Vain hapanta? Outoa. Miltähän ranskalaiset jälkiruoat maistuvat kun kermavaahto on tehty happamasta kermasta. Makunsa kullakin.


      • kermaparta
        kels kirjoitti:

        Vuolukerma on aina ollut hapankermaa eli smetanaa, ei suinkaan tuoreen kerman pinnalle noussutta. Täysmaidon pinnalta kuorittiin ihan ehtaa kermaa kahvin kera nautittavaksi.

        Hapankerma eli smetana on paksua ja sitä todella voi vuolla. Ranskankerma on samaan tapaan smetanaa, mutta vähemmän hapatettuna ja usein myös vähemmän rasvaisena.

        Tuskin Ranskassa tunnetaan ranskankermaa! Ei se ainakaan mikään ranskalainen tuote ole.

        Tottahan toki Ranskassa Crème fraîche tunnetaan! XD


      • Vive la France!
        Vain hapanta kirjoitti:

        Eikö Ranskassa muka ole tuoretta kermaa? Vain hapanta? Outoa. Miltähän ranskalaiset jälkiruoat maistuvat kun kermavaahto on tehty happamasta kermasta. Makunsa kullakin.

        Ranskalainen Crème Fraîche on hieman hankala tuote. Belgiassa (ja Ranskassakin) se nimittäin todellakin oli hapatettua kermaa, ei tuoretta kermaa. Täältä voi lukea aiheesta lisää englanniksi:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Crème_fraîche

        Suomalainen ranskankermatuote vastaa sitä jotenkuten. Belgiassa se oli vain selkeästi löysempää. Tämä muuten on myös vähemmän rasvaista kuin smetana.

        Kannattaa ostaa näitä kaikki kotiin ja vaikka maistella, niin näkee mikä ero tuotteissa on!


      • Mikkelinen
        Vive la France! kirjoitti:

        Ranskalainen Crème Fraîche on hieman hankala tuote. Belgiassa (ja Ranskassakin) se nimittäin todellakin oli hapatettua kermaa, ei tuoretta kermaa. Täältä voi lukea aiheesta lisää englanniksi:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Crème_fraîche

        Suomalainen ranskankermatuote vastaa sitä jotenkuten. Belgiassa se oli vain selkeästi löysempää. Tämä muuten on myös vähemmän rasvaista kuin smetana.

        Kannattaa ostaa näitä kaikki kotiin ja vaikka maistella, niin näkee mikä ero tuotteissa on!

        Suomalainen "ranskankerma" on jotain ihme sotkua, johon on laitettu muutamaa E-koodiakin. Oikeaa ranskankermaa ilman lisäaineita saa ostaa Lidlistä. Tosin saksassa tehtyä, mutta ihan samanlaista tavaraa kuin ranskalaisen marketin hyllyssäkin on.


    • HapantaKammaa

      Paljon mahdollista!

      Kyseessä on ns. ammattilaisten käyttämä termi, jonka tarkoitus on kuvata "creme fraichea", joskin kuten aina terminologia tuppaa ontumaan ja pahasti.

      Jotkut käyttävät "creme fraichesta" nimitystä hapankerma, mikä ei ole aivan sama asia. Toiset väittävät sen olevan "tuoretta kermaa", mikä sekään ei ole ihan kohdillaan. Sana "fraiche" tulisi mieluummin kääntää muotoon raikas kuin tuore.

      No joka tapauksessa hapatettu maitotuote, joka on hapankermaa ja varsinkin smetanaa kevyempi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Koko familia taas lehdissä jauhamassa vanhoja asioitaan

      Nyt menee familialla lujaa. Martina ja äiti MeNaisissa (taas) ja Esko IS:ssa. Kuinkakohan monta kymmentä kertaa nuo sam
      Kotimaiset julkkisjuorut
      354
      1411
    2. Minkä ikäistä ikävöit?

      Minkä ikäinen hän on ja mitä hän sinulle merkitsee/merkitsi?
      Ikävä
      74
      1385
    3. Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten
      Maailman menoa
      310
      1150
    4. Taas syytöntä ja rehellisintä rangaistiin

      Ja vielä 13 000 euroa kaupungin oikeudenkäyntikuluja maksuun. Lisää tällaisia päätöksiä.😀
      Haapavesi
      46
      1077
    5. Heh, Irvi-Riikka vie duunareilta nyt arkipyhätkin

      Voihan saksilla näköjään leikellä kalenteriakin. Irvi-Riikalla ne osuivat arkipyhiin. Että sellainen duunaripuolue 😆
      Maailman menoa
      231
      894
    6. Aika pieni se on

      Joku sanoo että matala on suihku. Säätöä tarviaa nyt ruisku, että se ruiskuaa korkeudelle valopylvään Näin saamme näht
      Haapavesi
      31
      892
    7. vinkki miehille

      Jos on ollut erimielisyyksiä ja sun käytös on satuttanut naisya, et voi palata takaisin kevyesti niin kuin mitään ei oli
      Ikävä
      163
      868
    8. Kiitos siitä

      Kiitos siitä hahmosta jonka loit, ja jonka sain tuntea, ja kutsua ystäväksi. Se oli hyvä tyyppi ja siihen oli helppo rak
      Ikävä
      40
      835
    9. Ilouutinen: Teini-ikään ehtinyt Osmo Peltola TV:ssä! Tätä tiedossa Peltsi-isän kanssa tällä kertaa

      Mikä upea parivaljakko: Peltsi-isä ja Osmo-poika. Peltsin toisen luonto starttaa televisiossa ja mukana muutamassa jakso
      Tv-sarjat
      20
      807
    10. Pelekäätkönä mua?

      Älä turhaan. 😘 Unohdetaan säät ja ilmat ja muut turhat lätinät tai jos välttämättä haluat niistä keskustella, niin te
      Ikävä
      42
      804
    Aihe