painoa lisää

minä vaan

onko kellään ideoita miten saisi lievää alzheimeria sairastavan painon nousemaan? Nyt hänen painonsa on 41 kg, aina on ollut huono ruokahalu ja nähtävästi lääkitys on vienyt sen vähäisenkin ruokahalun mennessään. Hän asuu yksin kotona ja syö ruokansa valvottuna koska muuten ei muista syödä lämmintä ruokaa. Keinoja tarvittais vaikka muuten kyllä tuntuu että taistellaan tuulimyllyjä vastaan, välillä on huonoja päiviä mutta hyvät päivät antavat voimia jaksaa.

8

923

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • painon nousuun?

      Jos sairastaa alzheimeria ja se on vasta lievänä, eli onko lääkitys kunnossa, eli on käynyt neurologilla tai omalla lääkärillä?

      No sitten tulee mieleen että voisiko kotihoito/kotipalvelu käydä useammin? Siis kotona asuvat apua tarvitsevathan voivat saada kotiavun käymään jopa 4 kertaa päivässä?

      Jos kotiapu ei riitä niin jatkossa pitää kuitenkin ajatella ehkä palveluasumista jossain yksikössä.

      Jaa no mitä vielä? Onko selvitetty mahdollisuutta että taustalla olisi jokin muu sairaus joka saa painon putoamaan?

      Ja vielä jos alz on alkanut pahenemaan ja henkilö ei yksinkertaisesti halua syödä. Se on vaikea juttu, joskus varsinkin jos vanhemmasta ihmisestä kyse, he voivat lopettaa vain syömisen ja pakottaminen ei kai tule kyseeseen.....

      Ehkä kannattaisi pyytää lyhyttä osastojaksoa esim. terveyskeskukseen, vanhainkotiin, esim. 2viikkoa jossa arvioitaisiin henkilön tämän hetkinen tila ja kunto ja tehtäisiin muutkin terveystarkastukset. Suostuuko potilas hoitoihin, se eri asia.

      Uskon että tässä taustalla paljon muuta enemmän kuin pelkkä paino, kannattaa ottaa selvää asioista. Henkilöllä voi olla huolia ja muita onelmia jotka suurempia kuin pelkkä paino.

    • tarkotat

      tolla "syö valvottuna". Ainakii miu isän saa syömää ku istuu hänen kanssa pöytää ja syö seuraks. Kevyttä pientä pöytäkeskustelua ja ruoka menee suuhu huomaamatta.

      Hän on myös dementinen alzheimeria ei ole vielä todettu mut ollaa menossa neurologille piakkoin. Pitää häntäkin muistutella syömisestä ja kysellä onko syöny. Hänkin asuu yksin ja ruokahalut on menny.

      Oon huomannu et tuputtamalla ja käskemällä ei saa syömää, pitää huijata ku pientä lasta ton syömisen kanssa.

      Vie jotai herkkuja, itse paistamiasi sämpylöitä, pullaa yms. tuliaisiksi, ne kelpaa miu isälle mainiosti. Tietysti pitää ottaa huomioon se, jos hän sairastaa diabetestä mitä vie, miten paljo ja kuinka useesti.

      Ollaa nyt miun isän painoo saatu nousemaa ja tilanne näyttää hyvältä. Keväällä hän oli selvästi alipainoinen ja veriarvotkii oli syömättömyyden takia huonot. Silloin hän tosin käytti alkoa aika reippaasti joten sekin tietysti vaikutti ruokahaluun, onneks hän nyt usko lääkäreittten kiletoa ja on ollut juomatta sen jälkee.

      Tsemppiä ja jaksellaa näitten meiän papparaisten ja mummojen kanssa:)

      • omainen

        Voi olla, että hän ei todellakaan muista enää syödä. Siksi olisi hyvä järjestää niin, että "syödään yhdessä". Ei siitä mitään apua ole, vaikka 7 kertaa päivässä joku kävisi, jos vain jättää ruuan pöydälle ja lähtee seuraavaan paikkaan. Pitää istua seuraksi ja todella katsoa, että tulee syödyksi. Sitten voi vielä mennä inttämiseksi: " en syö kun olen juuri syönyt" - siihen hetken päästä sanotan "alahan syömään". Sen ruokailun voi joutua aloittamaan noin kymmenen kertaa ennen kuin on syönyt riittävästi.

        Se kyllä kannattaa myös selvittää, että ei laihtumisen syynä sittenkin ole joku aivan muu sairaus.


    • sama minä

      teksti oli ehkä liian suppea.Kyllä neurologilla on käyty, kokeet tehty ja oire-lääkitys on aloitettu.
      Hän on aina olllut hyvin hoikka ja kesällä sairastui vatsatautiin jonka seurauksena oli viikon sairaalassa.Silloin paino oli 38 kg! Eli parempaan ollaan menossa.Ja valvottuna tarkoittaa just sitä että siinä istutaan ja jutellaan kun hän syö. Mutta, mutta kaikki ideat ovat tervetulleita, kiitos.

    • Ei menetä mitään

      Onko ruoassa lisäaineita, esimerkiksi E407 on käytetty ulostuslääkkeenä eli laksatiivina joskus 1930-luvulla - lue tuolta koko juttu:

      http://ehp.niehs.nih.gov/members/2001/109p983-994tobacman/tobacman-full.html

      Eihän ruoan ravintoi ehdi imeytyä, jos koko ajan syö jotain ulostuslääkettä.

      Tee pirtelöitä, joihin laitat cashew-pähkinöitä sekaan, myllättynä. Luomumaito tietysti pohjaksi, makeutus banaanilla ja mustikoilla. Voi juoda pitkin päivää, eikä tarvitse muistaa annioksia. Muitakaan lisäaineita ei kannata käyttää.

      Käytä oikeaa voita reilusti ruoanlaitossa ja luomukermaa tietysti, sillä useimmissa kermaa matkivissa valmisteissa on juuri tuota Karrageenia. Tulosta pdf-versio tuolta sivulta, niin tulee myös taulukot näkyville. Jaa moniste (on muuten tutkittua tietoa, rottakokeita ym) kaikille tutuille, jotka vähänkin tajuaa englannin kieltä. Itse kahlasin sen läpi lukiopohjalla...

      Minkälainen lääkitys on?

      • jatkoa minä vaan

        on ollut kesästä asti aricept 5mg/ vrk. siitä on ollut mielestämme apua.


    • taudista....

      Totuus on että ravinto ei imeydy niin kuin pitäisi, joten ihminen laihtuu pikkuhiljaa koko ajan, vaikka söisi kuin hevonen. Sille ei voi alzheimerin taudissa mitään. Lisäravinteita kannattaa toki juoda, josta saa kaikki vitamiinit ja hivenaineet. Esim. Nutridrink, saa ainakin mansikan ja kaakaon makuisena.

      • tämän jutun alkaja

        kaikista vinkeistä, paino on noussut nyt 42 kiloon ja olemme tästäkin vähästä tyytyväisiä. Tiedämme kyllä että jossain vaiheesa alkaa laihtuminen mutta pakko on yrittää. Mukavaa jatkoa toivoo


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1194
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1016
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      52
      716
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      700
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      588
    Aihe