Huolestunut kummitäti

Pandora

Kummityttöni on 2v3kk hän ei sano sanaakaan, sormella osoittaa mitä haluaa. Kävelemään oppi 1,5v eli puhe ei ole voinut johtua aikaisesta kävelemään oppimisesta. Potalle ei ole edes harjoitellut ja vanhemmat syöttävät aina ruuan. En enää uskalla kysyä äidiltä miten on edistynyt kun ei pidä siitä, että kysellään. Itselläni on kaksi pientä lasta ja he ovat toki olleet kehitykseltään erilaisia, mutta kumpikin on edennyt mielestäni "aikataulussa".
Olenkin miettinyt voiko vanhemmat tehdä liikaa lapsen puolesta, että tämän kehitys hidastuu siksi vai onkohan kyseesä jotain vakavampaa? Lapsi on vain äidin kanssa päivällä ja isän iltaisin. Mitään ulkopuolisia kontakteja heillä ei juuri ole. Äidillä on sellainen siivousinto, että hän tekee nopeasti kaikki asiat lapsen puolesta, ettei tule sotkua. Kirjoja tms en ole kuullut heidän koskaan lukevan lapselle. Kummina haluaisin jotenkin vaikuttaa tilanteeseen, mutta miten?

9

2830

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sossuun

      tai neuvolaan

      • autistin äiti..

        ei tuon asian takia tarvitse mihinkään sossuun soittaa.. Lapsi voi olla kehityksestä jäljessä pikkusen, mutta ei todellakaan pahasti. Kyllä neuvolasa puuttuvat ja opettavat vanhempia jos näyttää siltä ettei lapsi osaa tarpeeksi asioita.

        Jos alkuperäistä kirjoittajaa todella huolestuttaa, niin ota lapsi joskus hoitoon, anna äidille vapaa päivä ja seuraa lapsen puuhia, koita opettaa syömään, lue kirjoja yms. sitten puhu äidille kuinka hienosti lapsi kuunteli sadun luentaa, kuinka innoissaan hän oli kun sai itse kokeilla syömistä, kehu lasta ja anna vinkkejä lapsen äidille.


    • voisiko

      ehkä vanhemmat vois antaa lapsen tehdä asioita itse, nimim. itse huomattu että sitä kokoajan paapoo ja varoo ettei sattus mitään ja sit tekee kaiken sen puolesta!
      Taitaa olla vanha sanontakin et tekevä oppii!?
      potalla käyntikin alko heti kun poitsu meni iskän kans kahestaan kakille! :)
      siellä ne istu toinen potalla ja pöntöllä luki jotain kirjaa ja hauskaa oli! :)

    • kehitys

      Ei hätää. Lapsi tulee kehittymään melkoista tahtia kun siirtyy päivähoitoon tai kouluun. Siinä olet varmasti oikeassa, että vanhemmat tekevät liikaa lapsen puolesta ja lievä "jälkeenjääneisyys" johtuu tästä.

      En kuitenkaan lähtisi riitelemään lapsen vanhempien kanssa kasvatuksesta. Ole mieluummin se seurallinen ja iloinen kummitäti joka on roolisi. Sillä tavalla autat eniten lasta kehittymään tasapainoiseksi.

    • meitsi

      Vaikka lapsen puelestä tehdään kaikki, tai jos lapsella ei ole kiinnostusta tehdä mitään itse niin silti puheen olisi pitänyt kehittyä. Ellei lapselle sitten olla ihan mykkinä? Se ettei lueta kirjoja hidastaa myös puheenkehitystä.

      Voi olla että lapsi on kehityksestään jäljessä, tai sitten ei mutta kyllä siihen neuvolassa sitten puututaan. Älä sinä huoleastu siitä. Kummina voit olla paljon lapseen ja perheeseen yhteydessä, käydä kylässä, lukea ja leikkiä lapselle, ottaa omat lapsesi mukaan jolloin kummityttösi perhe ehkä alkaa miettimään että miksiköhän heidän lapsensa ei tee jo joitain tiettyjä asioita. Olisiko mahdollista jos joskus olisit lapselle lapsenvahtina ja vanhemmat menisivät vaikkapa leffaan/syömään ja voisit tarkkailla lasta ja laittaa tämän pottailemaan ja syömään itse? (joku toinenkin taisi jo tätä ehdottaa?)

      Jotkut vanhemmat ovat sellaisia että ovat "sokeita" omalle lapsellee, pitävät tätä vielä "vauvana" vaikka onkin jo kasvanut isoksi eivätkä muista että tämänikäinen voisi jo syödä itse ja harjoitella pottailua tai ehkäpä auttaa äitiä siivoamisessa.

    • Miina

      kävelemään 10-15kk ikäisenä. Puhuu kolmen tai useamman sanan lauseita viimeistään 2,5-vuotiaana. Vanhempien harjoittama paapominen voi vaikuttaa itse syömisen ja potalla istumisen oppimiseen, mutta ei se myöhäistä motoorista kehitystä tai puheen oppimista. On todennäköistä, että lapsi jää seuraavalla kerralla neuvolan seulaan ja hänet toimitetaan asianmukaisiin tutkimuksiin.

      Kummitätinä voit tietysti keskustella lapsen vanhempien kanssa hänen kehityksestään, mutta asiassa toimiminen kuuluu lapsen vanhemmille.

    • ..........................

      Et oo ihan suotta huolestunu..Jotkut odottavat, että lapsi ottaa ikätoverinsa kiinni tuossa vaiheessa..Mutta erityisen ongelmalliseksi sen tekee se, että vanhemmat eivät edes lue lapselle kirjoja..Millaista mielestäsi vanhempien ja tämän lapsen välinen vuorovaikutus on? Osoittaako lapsi kiinnostustaan vuorovaikutukseen tai käyttääkö esim. katsekontaktia? Jos et uskalla kysyä äidiltä enää, mene kylään ja tarkkaile sivusta vuorovaikutusta ym..Juttele itse kummitytöllesi, anna vaikka kirja syntymäpäivälahjaksi ja katsele sitä hänen kanssaan yhdessä..tai joululahjaksi - jouluunhan ei ole enää kauaa aikaa..

    • hj9

      minun lapsi 2,4 ja puhu lauseita 6-9 sanaa, ( yhtä hyvin venäjää ja suomi)esinta oma tahdo ja ej ole paljon kenen kaan muun kanssa kuin minun ja miehen , voi ole että sinun kummilapsi kuuro tai todella vammainen , mutta paljon rippu vanhemmista tietenki , neuvola ja päivähoito , sekä kouluopetus suomessa ihan persestä , jos lapsi istu paikalla , ei liiku eikä puhu niile vain parempi, ja sinä et pystyt tekemään mitään, ne on vanhempija ja laki heidän puolella , kato vain miten jumalan lahjoista kasvattavat kehitysvammaisia

      • Pandora

        Meillä on välimatkaa 400km, joten kovin usein en voi häntä tavata, mutta aina kun näen yritän lukea, leikkiä ja touhuta kaikenlaista kivaa yhdessä. Lahjaksi ostan aina kirjoja tai lastenmusiikkia, että lukisivat ja laulelisivat yhdessä. No, eipä tässä taida olla paljon tehtävissä. Pitää tarkkailla tilannetta ja kysellä vaikka eivät sitä halua. Ovathan halunneet tälläisen riesan kummiksi. Toivon hartaasti että kaikki olisi hyvin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2780
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      211
      1789
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1492
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1241
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1176
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      237
      1086
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1022
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      77
      865
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      750
    Aihe