riviaukki

web

Onko tyypeillä kokemuksia ns. riviaukista, eli siitä että aliupseereja ei kouluteta erikseen aliupseerikoulussa, vaan normaalin koulutuksen ohessa muiden seassa. Esim. tankkipuolella kaikilla, niin miehistöllä kuin päällystölläkin on palvelusaika 12kk. AU:t sit saa siinä koulutuksen muiden seassa, ei mitään erillistä aukkia ole. Tankkiryhmän tehtäviä kun ei kovin pitkään voi harjoitella yksinään, vaan miehistön ja johtajan täytyy olla yhdessä harjoittelemassa että siitä olisi mitään hyötyä.

Miinuspuolena voi olla jossain määrin "auktoriteettivaje" - kun AU:t on samaa saapumiserää ja ollaan yhdessä mosina sählätty, niin ei ole paljoa kykyä kyykyttämiseen. Tämä on kyllä varmaan yleensä hyvä juttu, tulee mutkattomat välit johtajan ja miehistön välille. Kuitenkin lopun gonahtamisvaiheessa tulee aika hankalaksi käskeä GTJ tankkimiehiä mihinkään..

3

7170

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Panssariluutnantti

   Olen itse T-72-taistelupanssarivaunujoukkueen johtajaksi rivi-auk:n ja sitten PsRUK:n kautta koulutettu. Rivi-auk oli mielestäni hyvä, mutta myös ainoa mahdollinen ratkaisu niinkin tekniseen aselajiin kuin panssarijoukot.

   Ensin alokassaapumiserästä valittiin parhaat panssarivaunukoulutukseen ja muut lykättiin muihin yksiköihin,lähinnä panssarijääkäreiksi ja erilaisiksi komennusmiehiksi. Panssarialiupseerikurssilla emme vielä moneen viikkoon tienneet, kenestä tulee johtaja, ajaja tai ampuja. Kaikki saivat aluksi saman kalustokoulutuksen vaunun rungon osalta mutterin tarkkuudella eli välillä tuntui kuin olisi ollut asentaja.

   Kaikki myös saivat lyhyen ajokoulutuksen ja vasta sen jälkeen valittiin tornimiehet eli olisikohan ollut kuuden viikon "auk:n" jälkeen, kun ajajat tiesivät, että heistä tulee ajajia. Johtajat ja ampujat syventyivät enemmän torniin ja asejärjestelmään samalla kun ajajat aloittivat ajokoulutuksen. Johtajat eivät tässäkään vaiheessa vielä tienneet olevansa johtajia vaan valinnat tehtiin vasta myöhemmin.

   Kun tornikoulutus oli käytä taas mutterin tarkkuudella läpi, tehtiin johtajavalinnat. Johtajat alkoivat sitten harjoitella korttikokeita (inssiajoa) varten johtamista samalla kun ajajat harjoittelivat ajamista. Tällä aikaa ampujat harjoittelivat vielä tarkemmin aseita ja erityisesti ammuntaa simulaattorilla.

   Minut koulutettiin vaununjohtajaksi panssariaukissa, mutta oppilaan arvomerkit saimme siis neuloa vasta jossain auk:n puolen välin jälkeen. Auk I päättyi korttikokeisiin (inssiajot) ja vain kortillisilla johtajilla oli sitten mahdollisuus tulla valituksi PsRUK:hon.

   Tässäkin muistan olleen mielenkiintoisen kiireen: maanantai-tiistai korttikokeet, keskiviikko kokeiden tarkastuksia, rästejä sekä hyväksyttyjen korttien jako, torstai-aamuna Auk I:n jälkeiset korpraaliylennykset sekä RUK:hon valittujen julkistaminen, perjantai-aamuna varustesäkin kanssa PsRUK:hon (100 m päässä omasta komppaniasta).

   Rivi-aukki oli ainakin tankkimiesten Auk I:n osalta enemmänkin nimenomaan kalustokurssi tai "autokoulu". Vanhempaa saapumiserää ei yksikössä ollut muita kuin toimisto-au ja kirjuri. Muuten olimme oppilasvanhimman johdolla keskenään. Niin ja erityispiirteenä täytyy mainita, että kaiken koulutuksen antoi kantahenkilökunta eli se oli kovaa, asiallista ja ammattitaitoista.

   Auk I oli myös huomattavasti pitempi kuin Auk II juuri sen takia, että johtajakortti oli oltava ensin taskussa ennen kuin RUK voi alkaa. Tästä syystä omana aikanani Parolan PsRUK loppuikin vasta kuukausi Haminan RUK:n jälkeen, koska panssarijoukoissa kurssi ei voinut alkaa niin aikaisin kuin aikanaan Haminassa. Omana varusmiesaikanani Haminan RUK alkoi suoraan P-kauden jälkeen, Panssari-RUK oli tähän valtakunnallisesti kai ainoa poikkeus. Nythän tuosta järjettömästä RUK:n alkamisesta heti P-kauden jälkeen on luovuttu.

   Rivi-auk onkin omasta näkökulmastani se ainoa mahdollinen Auk. Erityisen hyvänä puolena oli tulevan sotajoukon hitsautuminen yhteen jo Auk:n aikana. Tämä ei monessa muussa aselajissa onnistu. Miettikääpä: sama porukka on koossa jo P-kauden jälkeen ja sama porukka kotiutuu aikanaan reserviin ja osallistuu samalla porukalla tarvittaessa sotaan.

   Myönnän, että ehkä muodollinen ulkoinen kuri oli aivan jotain muuta, kuin muissa joukoissa, mutta sisäkuri oli kova. Muistaakseni meidän taistelupanssarivaunuosastossa (35 miestä) tehtiin koko palvelusaikana (11 kk) vain yksi esitutkinta ja se myös johti poistumiskieltoon.

   Herra kokelaaksi minua ei kukaan koskaan puhutellut, mutta joukkueeni oli todella hyvä porukka. T-72-joukkueeseen kuului kokelas, 2 x alikersantti ja 6 x panssarimies eli yhteensä 9 äijää ja asuimme koko joukkue samassa tuvassa. Ulkoisesti joukkueeni ja komppanian kaksi muutakin joukkuetta näyttivät lähinnä rosvojoukolta (pataljoonan komentajan sanoin), mutta tehtävämme täytimme hyvin (pataljoonan komentajan sanoin).

   Ja vielä asia, joka ei muualla toteudu. PsRUK:n jälkeen toimin koko loppupalvelusajan oman sotajoukkueeni kanssa harjoitellen sodan ajan tehtäviä samaten kuin muutkin kokelaat ja myös aliupseerit. Tankkikomppanian johtajat eivät siis toimineet lainkaan alokkaiden kanssa, koska komppaniaan tuli vain yksi saapumiserä vuodessa. Alokaskoulutuksen hoitivat muualta lainatut alikersantit.

   • myös itse aikoinaan..

    Hyvä kommentti! Mukava lukea asiallista, ja vieläpä täyttä totta positiiviseen tyyliin kirjoitettua tekstiä! Kirjoituksesta huokuu oikea asenne, osaaminen ja kunnioitus armeijaa kohtaan. Ihan tuli omat muistot mieleen.
    Lippu salkoon ja kohti uutta itsenäisyyspäivää!


   • pskers

    Erikoisaselajissa - kuten vaunussa - riviaukki on suomalaisille sopiva, reiluin tapa valikoida sopivimmat oikeisiin tehtäviin. Varsinkin, jos koulutusrytmi on tiukka ja sisällöltään vaativa. Kunnioitus toista kohtaan syntyy osaamisen ja taitojen kautta eikä sotilasarvosta tai ylenmääräisestä pokkuroinnista. Lisäski jokaisella riviaukissa olevalla on mahdollisuus näyttää kykynsä ja saada ansioita sen mukaan. Kykyjen arviointi vaatii aktiivisen laadukasta seurantaa ja ohjausta kouluttajien osalta, jotka usein ovat tämäntyyppisissä tehtävissä täysverisiä ammattilaisia.

    Itse olin ensin johtajana riviaukin kautta, jonka jälkeen sain olla vielä seuraavan vaunukurssin apukouluttajana. "Oppilaiden" joukossa oli joskus myös ps-linjan kadetteja, joiden suhtautuminen riviaukkilaiseen tankkimieheen muodostui tavallaan asiantuntemuksen ja osaamisen pohjalta. Mielestäni meidän ikäryhmästä sopivimmat ja pätevimmät pääsivät ps-rukkiin, joten siltäkin osin riviaukin pitkä karsinta kantoi hyvän sadon n. 20 vuotta jälkikäteen arvioituna.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kamala onnettomuus

   Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
   Suomussalmi
   131
   5972
  2. Annetaanko jokainen 3 tunnistetta

   omasta kaivatusta? Minä aloitan: N-nainen, punaiset hiukset ja asuu Pirkanmaalla.
   Ikävä
   105
   2534
  3. KANNATATKO NATOa? Jos olisit saanut äänestää...

   Ihan riittää lyhytkin kyllä tai en.
   Maailman menoa
   703
   2359
  4. Mitä teit väärin?

   Että ikäväsi kohde häipyi elämästäsi?
   Ikävä
   174
   1821
  5. Sinäkin tiedät sen nainen

   Nainen sinä olit kohtaloni mutta minä en sinun ja niin surullista kuin se onkin niin tuun varmaan silti rakastamaan sua
   Ikävä
   79
   1580
  6. Mönkijäpnnettomuus

   Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
   Suomussalmi
   19
   1546
  7. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

   Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
   Ikävä
   59
   1067
  8. Jos ihmettelit minun käytöstä

   Niin yritin hieman jarrutella juoruja mitä liikkuu. Sinussa ei vikaa.
   Ikävä
   62
   1036
  9. Kaivonkonekuski hukkui etelärannassa

   Oliko paikkakuntalaisia?
   Rovaniemi
   13
   1034
  10. Tilitoimisto!!!

   Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
   Rovaniemi
   22
   997
  Aihe