häkä

Hei !
Ottakaa hyvät ihmiset kantaa minun ja mieheni riitaan. Mieheni sanoo, että tulisijojen luukut voi laittaa kiinni, kun hiillos on vielä oranssi ja hehkuu ja minä taas olen sitä mieltä, että ne luukut laitetaan sitten vasta kiinni, kun siellä ei mikään hehku ja siellä on vain mustaa tuhkaa ?
Ilmoita


Se tosiaan laitetaan kiinni silloin kun hiillos hehkuu oranssina, mutta yhtään keltaista tai sinistä liekkiä ei saa tulla. Pitää pöyhiä riittävästi ennen pellin sulkemista. Häkävaroitin on myös hyvä olla olemassa.
Ilmoita
Odotan aina ettei ole mitään kekäleitä jäljellä enenkuin suljen luukut. Mutta silloin pitää odottaa tosi kauan, ja silloinhan lämpö karkaa hormista suoraan ulkona raakkuville variksille? Eli voiko sen pellin ja luukun tosiaan pistää kiinni jos on oransseja kekäleitä?

Asiantuntijat vastatkaa!!
Ilmoita
Perinteinen ja vanhemman väestön keskuudessa edelleenkin yleinen ohje suuluukkujen ja peltien sulkemisesta on se, että ne saadaan sulkea silloin, kun sininen liekki hiilloksesta loppuu. Kyteviä hiiliä on tällöin vielä jäljellä tulipesässä.

Tämä ohje on peräisin ajalta, jolloin tulitikkuja ei vielä ollut otettu yleiseen käyttöön. Hehkuvaa hiillosta jätettiin aina uunin keittolieden pohjalle tuhkalla peitettynä. Tuli viritettiin uudelleen puhaltelemalla kyteviin hiiliin. Koko tähän tulenkäsittelytapahtumaan liittyi paljon mystiikkaa, mm. talo muuttui eläväksi ja asutuksi silloin, kun sinne tuotiin ensimmäisen kerran tuli. Tulen sai sytyttää vain aikuinen nainen, tyttöset saivat ainoastaan kantaa puita. Nämä ja monet muut tulen käyttöön liittyvät uskomukset edesauttoivat vanhojen ohjeiden säilymistä, jotka lisäsivät turvallisuutta.

Uunit oli ennen vanhaan rakennettu siten, että vaikka pelti suljettiin, hiilloksesta tuleva pieni haiku pääsi silti poistumaan häkäputken tai tähtiventtiilin kautta (samalla hoitui huoneen ilmanvaihto). Nykyaikaiset uunit on tehty niin tiiviiksi peltien ja suuluukkujen osalta, että tällainen lämmitystapa johtaa melko varmasti hiilimonoksidi- eli häkämyrkytykseen.
Ilmoita
• Savupellit suljetaan kokonaan vasta, kun viimeisetkin kekäleet ovat varmasti sammuneet.
Ilmoita
Varovaisuus on viisautta,pellin voi hiipumisen loppuvaiheessa laittaa niin pienelle,että ei mene lämpö harakoille.Vanhoissa uuneissa ei yleensä ole rakoarinaa(rostia),niitten kanssa on syytä olla tarkkana,tuhkan sekaan jää helposti palamatonta ainetta.Rostillisissa tulisijoissa hiillos palaa nopeasti loppuun,eikä lämpöhäviöitä juuri tapahdu.Tällaiset neuvot,että pellin saa sulkea kun sininen liekki on sammunut,ovat käsittääkseni vanhentuneita,enpä suosittelisi.
Ilmoita
Naapuripalstalla tätä on käsitelty ennenkin. Jos tarkastellaan asiaa pelkästään kemiallisena prosessina, niin häkää muodostuu aina kun palaminen tapahtuu happivajaassa ympäristössä. Hiilloksen hehkuminen on palamista. Siis jos pellit suljetaan hiilloksen aikana, muodostuu häkää. Pallogrillilläkin voi tappaa itsensä (ei liekkejä).

Joillakin on sellaiset uunit/ilmanvaihto? ettei häkää pääse asuintiloihin vaarallisessa määrin (ovat elossa), mutta riski on olemassa. Häkävaroittimellahan tuon voisi testata, kun sulkee pellit ja laittaa varoittimen luukun viereen. Sopii sitten toivoa että se made_in_china_varoitin myös toimii :)
(kannattaa muuten kerrata häkämyrkytyksen oireet)
Ilmoita
peltiä ei laiteta kiinni ennenkuin pesäst' sammunu viimeinenkin hiillos!!tai jos laitat pellin kiinni,niin tuhkat pois kaikki ja sit pelti kiinni.
Ilmoita
Joo, kiitos kaikille vastauksista, mutta taitaa vaan hännänveto jatkua, mikä on oikein ja mikä ei ?
1 VASTAUS:
meillä on kakluuni v-24 ja suljen pellit aina kun sininen liekki sammuu ja hyvin menee :)
+Lisää kommentti
Voihan sen tehdä sillain, että kun hiillos vielä hehkuu laittaa pellin ihan kiinni ja nykäisee pari senttiä takaisn päin. Mahdollinen häkä varmasti imeytyy siitä raosta...eikä lämmöt karkaa!
Ilmoita
Poraa 8mm reikä sulkupelteihin,niin ei tule häkää ja voi nukkua yön rauhassa.Ja aamulla herääkin....
Ilmoita
Molemmat on oikeassa. Sinä siinä mielessä että sinun tavallasi ei häkä riskiä ole. Miehesi taas siinä mielessä että sulkemala pellit hiillosvaiheessa häkä riski on olemassa mutta näin toimimalla lämmityksestä saadaan enemmän tehoa. Itse teen kuten miehesi aina silloin kun olen itse kotona ja lämmitän takkaa hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Jos lämmitän takaa myöhään niin olen peltien kanssa varovaisempi sillä suurin osa häkäkuolemista tapahtuu nukkuessa tai saunassa jolloin häkää ei huomaa.
Ilmoita
Tietääkseni häkämyrkytys on vaarallinen vaikket siihen kuolisikaan. Aivoihin voi tulla vikaa tai niiden kehitys hidastuu.
8 mm reikä pellissä lienee tyhjän kanssa.
Ainoa hyvä tapa on viedä muutama viimeinen hehkuva hiili ja tuhkat arinalta ja tuhkaluukusta ulos joka kerta.
1 VASTAUS:
Ei se miehesi huolella tekemä energiansäästöprojekti siihen kaadu, jos odottelee hieman pitempään, niin että hiillos on sammunut.

Ihan turha asiasta on väitellä, turvallisuus ennen kaikkea. Jos pikkuisen odottelemalla häviää lämpöä vuodessa taivaalle 50 tai vaikkapa 100 euron edestä, niin se on aika pieni hinta siitä, että voi turvallisin mielin mennä nukkumaan.

Käyttäkää energianne muunlaiseen säästämiseen.
+Lisää kommentti
Niin mekin luulimme kunnes saimme häkämyrkytyksen mökin leivinuunin lämmityksestä. Vaimon mielestä hiillos "näytti" mustalta ja työnsi pellit kiinni. Minä heräsin aamulla päänsärkyyn ja lähdin ulos kuselle. Puun juurelle asioille ja kohta ihmettelin miksi puut oli tuossa asennossa...katselin ylöspäin...olin pyörtynyt. Onneksi takaraivon kohdalla ei ollut kiveä.

Tästä lähtien olen tyhjentänyt AINA pystyuunin ja leivinuunin tuhkat ja kekäleet metalliämpäriin ja vienyt ulos.

Jotkut neuvovat poraamaan 10 mm reijät hormipelteihin, jotta mahdollinen häkä poistuisi vaikka pellit olisivat kiinni.
Ilmoita
Tässä sulle linkkejä. Näitä on tullut itsekin paljon luettua, muurari kun olen ja muutaman vuoden tulisijoja opetellut tekemään.

http://www.uunisepat.fi/index.php?id=9

http://www.tulisijaopas.com/lammita.htm

http://pelastuslaitos.sodankyla.fi/Loma.htm

http://194.251.86.20/cgi-bin/weblehti?Newsp=ilkka&Date=010719&Depa=lukemisto&Model=ossivu.html&Story=01937305.txt

Eiköhän nämä riitä :)
1 VASTAUS:
Ei edes tarvitse sulkea, meidän talossa horni on aina auki ettei minkäänlaista vahinkoa voi sattua. Mutta jos haluat kuitenkin sulkea ne niin kannattaa ottaa varmanpäälle eli odottaa kun se on sammunut, minkä takia hoppuilla, ei sinnä mitään voita korkeintaan häkämyrkytyksen
+Lisää kommentti
mutta kertokaapa voiko ilmaan tulla häkää, jos polttelee saunanpesässä tultä ja pesän luukku on koko ajan auki, myös hormin luukku on auki?? nimim. päätä särkee
Ilmoita
Meillä alkaa häkävaroitin huutamaan jos laittaa pellit kiinni, kun on vielä hiillokset. Kidde merkkinen on tuo varoitin ja on tosi herkkä.
1 VASTAUS:
Meillä on samanmallinen häkävaroitin, joka ilmoittaa myös herkästi jos laittaa pellit kiinni liian aikaisin. Vaikka hiillosta olisi jäljellä vain muutama hehkuva kekäle peltiä sulkiessa, niin muutaman tunnin päästä laite alkaa hälyttämään. Ennen laitoin pellin kiinni kun hiilloksessa oli muutama kekäle, mutta enää en uskalla tehdä niin.
+Lisää kommentti
Itse laitan pellin kiinni hiilloksen ollessa pieni - oranssia on enää vähän.
Isä tosin laittoi sen aikoinaan jo heti silloin kun liekit sammuivat ja uuni olikin sen takia vielä lämmin liki seuraavan päivän iltaan asti.
Talo on jo vanha ja uudemmissa taloissa lieneekin parasta odottaa koko hehkun sammumista.
Ilmoita
Miehesi on väärässä, jos luukulla tarkoitetaan peltiä. Hiilimonoksidi eli häkä syntyy hiilen palaessa liian vähähappisella ilmalla.Jos veto loppuu uunista kokonaan, kun pelti on kiinni, niin palamiseen tarvittavaa happea on liian vähän ja syntyy häkää, vaikka hiilet palavatkin loppuun. Jos häkä ei pääse uunista ulos, se tulee huoneeseen ja aiheuttaa päänsärkyä yms. oireita, vaikkei henki menisikään. Pelti auki ja vetoluukut melkein kiinni, niin lämpö ei karkaa ulos ja häkä menee ulos piipusta.
Ilmoita
Pellit kiinni ja se siitä. Älä polta jos et osaa.. 50 vuotta tehnyt niin ja aina toimii.. helsinkiläis kakarat väittelöö ja puhuu paskoo.
1 VASTAUS:
Saatanan urpo. Älä nyt neuvo ihmisiä itteään tappamaan. Ne luukut kiinni vasta kun hiillos on MUSTA!!! Muuten on häkäkuoleman vaara.
+Lisää kommentti
Jos tuo on niin kovin iso ongelma niin hankkikaa isohko tuhkalapio. Sellainen joka mahtuu kuitenkin hyvin tulipesään ja jolla saa helposti kauhaistua ne viimeiset hehkuvat hiilet arinan päältä pois. Sitten vaan hiilet mäjelle ja pelti kiinni.
Ilmoita
Tässä tarttee muistaa myös se, että minkälaisessa talossa uuni sijaitsee? onko se "nyky-aikasessa" passiivitalossa vai nurkista vetävässä rintsikassa? pellin aikaisemmin kiinni laittaminen ei ole välttämättä vaarallista jos se tehdään vanhassa ja hieman "vetoisessa" talossa, mutta tiiviissä talossa odottaisin kyllä pesän mustenemista.
Ilmoita
Hehkuvassa hiilessä palaminen tapahtuu suoraan hiilessä ja tällöin vapautuu vain hiilidioksidia - ei häkää, eli hiilimonoksidia. Jos happea ei ole tarpeeksi - ei ole vetoa piipun kautta, niin hiilet lakkaavat palamasta, eikä lämpöenergiaakaan muodostu. Eli pellin sulkemisella ei saavuta muuta, kuin että hiillos ei pala sillä kertaa loppuun ja kaikkea puissa olevaa energiaa ei käytetä hyväksi. Toki ne palavat seuraavalla kerralla.

Häkävaroitin on välttämätön hankinta - samalla loppuu kinastelu.

Peltiä on turha laittaa pikkuhiljaa pienemmälle liekkien hiipumisen mukaan. Ei ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä sen hyödyllisyydestä.

Mitä suuremmalla vedolla puita polttaa, niin sitä suurempi hyötysuhde saavutetaan. Ns. kitupoltto, jota jotkut harjoittavat hapensaantia rajoittamalla, vain heikentää hyötysuhdetta kun normaalia suurempi osa polttoaineen energiasta poistuu häkänä piipusta ulos, eikä pala - häkä on palava kaasu, eikä sitä pidä vasiten synnyttää ja olla polttamatta.

Tulen pitää palaa mahdollisimman voimakkaasti, niin että myös savu palaa; piipusta tulee mahdollisimman vähän savua. Tätä ei saavuteta ilman kunnollista vetoa.

Teoriassa pellin voi sulkea kun ei ole enää mitään liekkiä, eikä savua. Pitää myös hiillosta kohentamalla varmistaa, ettei tuhkan seassa olekytevää/palamatonta materiaalia. Puhdas hiili palaa suoraan hiilidioksiidiksi, jolloin häkävaaraa ei ole, mutta miksi ottaa riski?
1 VASTAUS:
Voisko enää hullumpaa ohjetta antaa! Mihin Sutarin mielestä kuolivat ne nuoret muutama vuosi sitten festareilla, joilla oli pallogrilli teltassa? Pallogrillissä oli ihan puhdasta lehtipuuhiiltä ja silti häkää tuli tappava määrä. Kaikessa palamisessa tulee hiilidioksidia ja/tai hiilimonoksidia riippuen saatavilla olevan hapen määrästä. Aivan sama missä muodossa sitä hiiltä poltetaan, olipas se puussa selluloosan muodossa tai puuhiilessä "tislattuna" hiilenä niin palaminen on samanlaista. Häkää kyllä tulee vaikka uunissa hehkuu minkälainen hiillos jos veto on pienellä. Eri asia tuleeko häkää niin paljon että se aiheuttaisi ongelmia. Tiiviissä talossa pienempi määrä on vaarallista, hatarammassa talossa pieni häkämäärä korkeintaan nukuttaa hiukan paremmin :)
+Lisää kommentti
Häkävaroitin ilmoittaa jos häkää muodostuu. Vanha sääntö: kirkkaan punaiset hiilet ja liekki tarkoittaa, että peltiä ei pidä sulkea. Kun hiilet ovat tumman punaisia, voi pellin sulkea. Meillä tämä on toiminut kolmisenkymmentä vuotta ilman ongelmia.
Ilmoita
Niin.. Kaikki riippuu kaikesta.

- onko pelti täysin tiivis, vai häkäreiällä varustettu
- ovatko suuluukut kaasutiiviit, vai perinteiset
- minkä kokoisessa tilassa tulisijaa käytetään
- millaisessa talossa tulisija on, "muovipussi" vai hatara mökki
- huonosti tiivistetyt vanhat ikkunat ja ovet, vai uudet todella tiiviit
- ilmanvaihto
- lämpötilaero ulkona ja sisällä vaikuttaa ilman vaihtuvuuteen
- ylipaineinen, vai voimakkaasti alipaineinen tila
- jne..

Näiden juttujen kanssa ei pidä leikkiä. Ei ole montaa vuotta siitä, kun äitini meinasi kuolla häkämyrkytykseen kesäasunnollamme.
Myös pellettien kanssa harjoitellessa voi hengenlähtö olla lähellä.

Häkävaroitin on joka tapauksessa asiaa ja yhtä tärkeä kuin palovaroitin.
2 VASTAUSTA:
Asiatonta esittää vertausta: "millaisessa talossa tulisija on, "muovipussi" vai hatara mökki".

Muovipussissa on koneellinen ilmanvaihto ja siellä vaihtuu ilma huomattavasti nopeammin, kuin hatarassa mökissä.

Pitää ymmärtää asian ennen mielipiteen muodostamista mutta valitettavasti moni luulee tietävänsä.
Jos on niin nuukapetteri, että pitää pellit sulkea, vaikka hiillos vielä hehkuu, niin satavarmasti on koneellinen iv kokonaan pois päältä tai korkeintaan minimi/poissaoloteholla, jolla ilmanvaihtuvuus (koneen läpi) suuruusluokkaa 0,2 ja siihen ehkä (hyvin tiiviissä talossa) vuotoa 0,1 verran, yht. 0,3 vaihtoa tunnissa.

Vanhemmissa taloissa (mallia kipsilevy + höyrysulku) pelkkää vuotoilmanvaihtoa on jo tuon 0,3 verran helposti ja wanhoissa hirsitaloissa ym, paljon enemmäkin. Eli semmoisessa ilma vaihtuu yhtä hyvin "kaikki luukut kiinni" tilanteessa kuin modernissa talossa, jossa iv-kone täysiteholla.
+Lisää kommentti
minä en laita luukkuja koskaan kiinni takassa
ei tule ongelmia koskaan !
Ilmoita
Häkä on hajuton, mutta jos laittaa pellin liian aikaisin kiinni niin sen kyllä haistaa, nimittäin silloin tulee muutakin kitkua huoneeseen ja pelti taas uudelleen raolleen.
Ihme kun toi tulisijojen käyttö näyttää olevan niin vaikeaa monillekin. Onko nyt niin että keskuslämmityssukupolvi joutuu opetteleen uunien lämmitystä kun sitä oppia ei ole kotona saatu. Meilläkin on häkävaroittimet, mutta eivät ole koskaan huutaneet vaikka punaisiakin hiiliä on pesässä. Mutta jos tuntee itsensä epävarmaksi niin kannattaa odottaa kunnes pesä on musta, ei siinä niin paljoa lämpöä menetä.
3 VASTAUSTA:
Ja sitä häkää kun et haista. Usko tai älä.
poyhouy09piäå0oie'ag kirjoitti:
Ja sitä häkää kun et haista. Usko tai älä.
opettele lukemaan dorka
Minä odotan, kunnes on muutama hehkuva hiili arinalla. Sitten metallisanko uunin viereen ja lapioin pellistä vääntämälläni ja puuvarrella varustetulla tuhkalapiolla tuhkat pois sekä arinalta että arinan alta tuhkaluukusta. En oikein ymmärrä, miksei tämä voisi olla nykyisin suositeltava ja vakiomenettely. Joka tapauksessa tuhkat pitää tyhjentää jokaisen lämmityksen jälkeen. Minä olen tehnyt näin jo ainakin tuhat kertaa. Mitään muuta vaihtoehtoa ei mielessäni ole. Tuhkien sijoittamisessa ulos ei ole ollut ongelmaa omakotitaloissa. Lämmitystä tehdään pääasiassa talvella, jolloin on märkää ja lunta. Mökillä kesällä pitää tarkemmin miettiä, mihin kytevän tuhkan laittaa.
+Lisää kommentti
Pidä vaan pintasi, olet oikeassa. Ainakin oikeammassa kuin miehesi. Mutta naisethan yleensä ovatkin fiksumpia;)
Ei siinä paljon säästetä, jos pellit pannaan tuntia tai puolta liian aikaisin kiinni. Toisaalta, ei niistä vähäisistä säästöistä isompaa iloa ole, jos häkä vei ennenaikaiseen hautaan.
Ilmoita
Ostakaa häkävaroitin niin se ikuinen vääntö saa vihdoin päätöksensä.
Eikä maksa paljon, omani 10 euroa (tarjous).
Ilmoita
Ukkosi on oikeassa ja tuossa ne tieteelliset seltykset onkin jo annettu.

Minulla on nykyaikainen täys kaksikerroksinen "pussitalo", jossa heti uunin jälkeen eka pelti ja sitten vielä toinen pelti yläkerran katon rajassa. Suljen nuo molemmat kun liekit sammuu, eikä koskaan ole kumpikaan häkävaroittimista hälyttänyt, mutta kuin vuosittaisessa testissä.
1 VASTAUS:
Sinulla on nykyaikainen pelti. Se ei ole tiivis. Muuten olisi hälyttänyt aikoja sitten.
+Lisää kommentti
Luukut voi panna lähes kiinni, mutta pelti pitää olla auki, jotta häkä menee ulos piipusta.
Jos pellin laittaa kiinni ja häkäputkea ei ole tai pellissä reikää, niin häkävaroitin varoittaa melko varmasti. Häkävaroitin on paljon herkempi, kuin palovaroitin ja varoittaa hyvin pienestä häkäpitoisuudesta. Jos häkävaroitinta ei ole, niin ihminen ei huomaa pientä häkäpitoisuutta lainkaan, eikä se tapa, mutta aiheuttaa pahoinvointia ajan mittaan.
Ilmoita
Luukkuja ei tule pitää nykyaikaisissa takoissa auki koskaan. Sen sijaan pellin osittainen sulkeminen kannattaa tehdä hiilloksen loppuvaiheessa, jos haluaa ottaa kaikki lämmöt talteen. Mutta tosi varovaisesti, jos uunissa vielä palaa jotain. Meinasin tappaa itseni , kun olin laittanut pellit jo melkein kiinni ja avasin luukut kohentaakseni loppuhiiliä. Pelti oli varmaan "talviasennossa". Hiilos ei ollut vielä valmis, vaan uunissa paloi vielä hiiliä.Ehkä vetoluukkukin oli jäänyt vähän auki. Hengitin ilmeisesti pari henkäystä, kun häkämyrkytys iski. Lähes vuorokauden olin ihan kanttuvei, sitten helpotti. Se ei sensijaan paljon lohduttanut, kun googlasin häkämyrkytystä ja siellä terveys- viranomaiset sanoivat tylysti: Jos häkämyrkytyksestä selviää hengissä, se voi kuitenkin melko usein aiheuttaa muita vaivoja myöhemmin. Kokemusta takoista minulla on vasta lähes 70 v.
Kun nyt lämmitän tuota modernia takkaa, en sulje peltiä yhtään ennenkuin kaikki liekit on loppu. Uunin luukut aina visusti kiinni. Puita lisätessä käännän aina pellin "kesäasennon" päälle ja katson, että vetoluukku on kiinni ja pelti tietysti täysin auki. Tällöin uuni vetää luukuista sisäänpäin eikä ulos.
Häkävarotin on halpa henkivakuutus. Se täytyy olla lähellä uunia. Pellissä nykyisin
oleva turvareikä on myös hyvä, vaikka siitä vähän lämpöä meneekin hukkaan. Nykyiset takat ovat aivan eri vempaimia kuin vanhan ajan uunit, joissa oli ilmatilaa runsaasti.
Ihmettelen suuresti, ettei yhteikunta tai takan valmistaja ohjeista tarkkaan takan käyttöä. Häkäkuolemia sattuu aivan liian paljon eikä kokemuksesta vanhan ajan uunin tai takan käytössä ole mitään hyötyä.

P.S. Vielä yksi naurettava ja vaarallinen yksityiskohta uusissa taloissa. Liesituuletinta ei ainakaan meillä saanut koskaan kokonaan pois päältä. Silloin se vetää takasta savua ja varmaan häkääkin huoneeseen. Jouduin itse maahantujan ohjeen mukaisesti poistamaan tuulettimesta yhden osan, että saan sen "kiinni" asentoon. Jälleen yksi naurettava ja vaarallinen "määräys" hyvän ilmanvaihdon varjolla. Ja täysin turhaan. Modernissa talossahan on oltava ilmanvaihto päällä, koska talot ovat kuin "pulloja", nyt energian säästön varjolla.
Ilmoita
Olette molemmat väärässä, ota mieheltäsi suihin ettei hänelle tule paha mieli.
1 VASTAUS:
Tälviissii: https://media.giphy.com/media/3o6ZtcB4mm3i7NtZbq/200.gif
+Lisää kommentti
Taas näitä nykyajan ohjeita kädettömille.
Ensin pitää ostaa häkävaroitin ja asentaa se asianmukaiseen paikkaan. Savupelleissä on 'turvallisuuden' takia reikä tai kulma leikattu pois mutta edellä todetaan että silläkään ei ole merkitystä.
Minä olen 30 vuotta lämmittänyt takkauunia ja sulkenut pellin kun hiillos on tummanpunainen. Silloin sininen liekki on hävinnyt eikä mitään vahinkoa tule. Sitä paitsi meillä on koneellinen ilmanvaihto eli ulkoilma tulee makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Häkä ei helposti leviä vastavirtaan.
1 VASTAUS:
Norjassa ei ole peltejä piipussa eikä häkä vaaraa.
+Lisää kommentti
Olet oikeassa kuten naiset aina, mutta sano miehellesi että olet väärässä ja ota häneltä suihin palkkioksi. Perhesopu säilyy noilla konsteilla.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

häkä

Hei !
Ottakaa hyvät ihmiset kantaa minun ja mieheni riitaan. Mieheni sanoo, että tulisijojen luukut voi laittaa kiinni, kun hiillos on vielä oranssi ja hehkuu ja minä taas olen sitä mieltä, että ne luukut laitetaan sitten vasta kiinni, kun siellä ei mikään hehku ja siellä on vain mustaa tuhkaa ?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta