Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lantakompostin teko?

Puutarhasta innostunut

Miten esim. hevosenlantakompostin saisi tehty sellaiseksi, ettei se haisisi, eli että sekä oma että naapureiden viihtyvyys säilyisi hyvänä? Tiedän kyllä kompostoinnin perusperiaatteet, eli kosteutta, happea ja materiaalia sopivissa suhteissa toisiinsa, mutta koskapa olen tähän asti kompostoinut vain keittiö- ja puutarhajätettä, niin vähän ihmetyttää tuo "uusi" juttu. Haluaisin kuitenkin käyttää ko. lannoitetta, koska muutenkin olen luonnonmukaisuuden kannalla. Ilmeisesti käytetään heinäpaitaa ja / tai turvetta kasan päällä, mutta onko muita tapoja estää hajujen karkaaminen?
Entä miten olisi parasta kompostoida käymäläjäte; aion hankkia tarvittavat "tuotteet" (tms.) esikompostointiin, mutta olisiko jälkikompostointi hyvä suorittaa muiden kompostien seassa, vaiko omassa kasassaan / kompostorissaan?

5

777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puutarhasta innostunut

      ...eikö kukaan tosiaan tiedä, miten ko. auman saisi tehtyä hajuttomaksi?

      • KAAMOS

        Kyllä se ei haise kuin hetken kun se siihen tuodaan.Sehän palaa itsekseen.Laita havuja päälle naamioideksesi sen .Tai jos asut kaupunkialueella kompostikehikkoon ,palaessaan menee kasaan ja ei haise kyllä.


      • Puutarhasta innostunut
        KAAMOS kirjoitti:

        Kyllä se ei haise kuin hetken kun se siihen tuodaan.Sehän palaa itsekseen.Laita havuja päälle naamioideksesi sen .Tai jos asut kaupunkialueella kompostikehikkoon ,palaessaan menee kasaan ja ei haise kyllä.

        Voiko siis kehikolla estää hajujen karkaamisen? Mikä materiaali olisi parasta; puusta olisi varmaan helpoin tehdä, mutta se lahoaa suht' nopeasti. Muovi olisi ikuista, mutta mistä saisi sopivaa levyä tms.? Entä hapensaanti; laitanko alle risuja, salojaputkia, tms.? Paikka on maaseudulla, mutta aivan lähellä on naapureita.


    • ei haise

      Kun laitat haketta,sahajauhoja ym vastaavaa ja ruokajätteitä tai nurmijätettä kerroksittain niin ei minulla ole koskaan haissut.jos jätät pois hakkeen niin kyllä tulee kamalat hajut.Vähän kaikkea sekaisin niin hyvä tulee

      • Alkup. kysyjä

        Suurkiitokset neuvosta! Noin ajattelinkin auman rakentaa; onko talous- ja lantakompostin teko siis käytännössä samanlaista? Ensin mainittua on tullut kompostoitua jo vuosia, mutta jälkimmäistä vasta suunnittelen. Missä suhteessa esim. haketta tulee käyttää? Kuinka paljon haketta tarvitaan esim. kuutioon lantaa? Siitä on sitten helppoa laskea erikokoisille lantamäärille sopiva seosainemäärä, kunhan vain tietäisin seossuhteen. Olisiko tarpeen käyttää auman päällä esim. olkikatetta? Tarvitaanko turvetta tms.? Saisikohan olkea talleilta, vai mistä sitä kannattaisi kysellä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2033
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe