Saako sitä maitorahkaa syödä???
Toisilla palstoilla ollut että oisi tuorejuusto eikä saisi syödä!!!
Olen itse nyt parin päivän aikana jo pari purkkia hedelmien kanssa syönyt ja nyt aloin panikoimaan, että saan siitä listerian.
Tietääkö joku?????
Kertokaa joku
15
3838
Vastaukset
- piia84..
MAALAISJÄRKEÄ käytä hyvä ihminen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- helppa (rv 29+2)
se on pastöroitua -ei listeriavaaraa.
kuusi vuotta yliopistossa elintarviketieteitä lukeneena voin sanoa, että jos alat jostain tietyistä ruoista panikoimaan, niin saat kyllä sitten panikoida koko elämäsi, olit raskaana tai et. varmaankin kaikista elintarvikkeista on tehty tutkimuksia, joissa on todettu niiden sisältävän jotakin haitallista ainetta. kysymys onkin määristä ja suhteellisuudesta. alan asiantuntijana en voisi syödä lähestulkoon mitään, jos tuolla tavalla asennoituisin. itse olen raskauden aikana kiinnittänyt huomiota ainoastaan ruokavalioni terveellisyyteen ja monipuolisuuteen. mitään kieltoja ei ole olemassakaan ja suosituksiinkin suhtaudun terveellä järjellä, en hysterialla.- Jelppivä
Saako sulatejuustoja syödä huoletta???
- elikkäs
Jelppivä kirjoitti:
Saako sulatejuustoja syödä huoletta???
jos ne on iskukuumennettuja tai pastöroituja, ni ihan huoletta! ...ja vaikka ne ei olisikaan, ei se tarkoita että siitä saa satavarmasti listerian tms...
- helppa (rv 29+2)
elikkäs kirjoitti:
jos ne on iskukuumennettuja tai pastöroituja, ni ihan huoletta! ...ja vaikka ne ei olisikaan, ei se tarkoita että siitä saa satavarmasti listerian tms...
varmaankin selvittää yksi asia... eli vaikka pastörointi tuhoaakin listeria monocytogenes-bakteerin (eli sen ihmiselle patogeenisen listeria-lajin), ei se suinkaan takaa, ettei valmis tuote tätä bakteeria sisältäisi, sillä suurin osa saastumisista on tapahtunut lämpökäsittelyä seuraavissa tuotantovaiheissa. suomessa on hygienialaissa määritetty tietyt laatuvaatimukset, joita valvotaan sekä tuotantolaitosten omavalvonnalla että kuntien valtuuttamien viranomaisten toimesta. olemme onnellisessa asemassa, koska hygienia maitoalan laitoksissa meillä on hyvä ja mikäli listeria monocytogenes-bakteeria löydetään, vedetään kaikki mahdollisen kontaminaation kohteeksi altistuneet tuotteet pois markkinoilta ja tiedotuksesta kuluttajille huolehditaan. en halunnut tätä tuoda julki pelotellakseni, vaan siksi että ymmärrettäisiin, ettei turhalla stressaamisella saavuteta yhtikäs mitään. aivan yhtä hyvin listerian voi saada myös tuotteesta jonka valmistuksessa on käytetty pastöroitua maitoa ja maitotuotteita kuitenkin raskauden aikana kehotetaan syömään/juomaan niiden sisältämän kalsiumin vuoksi (on muitakin hyötyjä, sisältää mm. kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja). sitä paitsi jokainen voi muistella kuinka monesta listerioositapauksesta lähipiirissään on elämänsä aikana kuullut. itse en ainakaan muista yhtä ainutta.
vielä tuohon edellisen "vaikka ne ei olisikaan, ei se tarkoita että siitä saa satavarmasti listerian tms..." kommentoisin, että ei tarkoitakaan. muutamassa prosentissa raakamaitoeriä todetaan listeria monocytogenes-bakteeria ja koska vastaanotto- ja tuotantopuolet pyritään pitämään erillään, on kontaminaation mahdollisuus hyvin pieni. - juusto vaan
helppa (rv 29+2) kirjoitti:
varmaankin selvittää yksi asia... eli vaikka pastörointi tuhoaakin listeria monocytogenes-bakteerin (eli sen ihmiselle patogeenisen listeria-lajin), ei se suinkaan takaa, ettei valmis tuote tätä bakteeria sisältäisi, sillä suurin osa saastumisista on tapahtunut lämpökäsittelyä seuraavissa tuotantovaiheissa. suomessa on hygienialaissa määritetty tietyt laatuvaatimukset, joita valvotaan sekä tuotantolaitosten omavalvonnalla että kuntien valtuuttamien viranomaisten toimesta. olemme onnellisessa asemassa, koska hygienia maitoalan laitoksissa meillä on hyvä ja mikäli listeria monocytogenes-bakteeria löydetään, vedetään kaikki mahdollisen kontaminaation kohteeksi altistuneet tuotteet pois markkinoilta ja tiedotuksesta kuluttajille huolehditaan. en halunnut tätä tuoda julki pelotellakseni, vaan siksi että ymmärrettäisiin, ettei turhalla stressaamisella saavuteta yhtikäs mitään. aivan yhtä hyvin listerian voi saada myös tuotteesta jonka valmistuksessa on käytetty pastöroitua maitoa ja maitotuotteita kuitenkin raskauden aikana kehotetaan syömään/juomaan niiden sisältämän kalsiumin vuoksi (on muitakin hyötyjä, sisältää mm. kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja). sitä paitsi jokainen voi muistella kuinka monesta listerioositapauksesta lähipiirissään on elämänsä aikana kuullut. itse en ainakaan muista yhtä ainutta.
vielä tuohon edellisen "vaikka ne ei olisikaan, ei se tarkoita että siitä saa satavarmasti listerian tms..." kommentoisin, että ei tarkoitakaan. muutamassa prosentissa raakamaitoeriä todetaan listeria monocytogenes-bakteeria ja koska vastaanotto- ja tuotantopuolet pyritään pitämään erillään, on kontaminaation mahdollisuus hyvin pieni.entäs ulkomainen homejuusto? satuin sitä vahingossa tänään syömään kun oli dippinä.. onks siinä suurempi tod.näk.listeriavaara?
- helppa (rv 29+3)
juusto vaan kirjoitti:
entäs ulkomainen homejuusto? satuin sitä vahingossa tänään syömään kun oli dippinä.. onks siinä suurempi tod.näk.listeriavaara?
ei ole käytössä yhtenäistä järjestelmää listerioosin toteamisessa tai raportoimisessa, joten eri maiden tilastoja on hyvin vaikea verrata keskenään. suomessa vuoteen 2000 mennessä todetuista listerioositapauksista vain kolme on voitu yhdistää tiettyyn elintarvikkeeseen. kysymyksessä olleet elintarvikkeet olivat kotitekoiset suolasienet, kylmäsavustettu, tyhjiöpakattu kirjolohi sekä voi. kaikki siis kotimaisia tuotteita. vuosina 1995-1999 tutkituissa ulkomaisissa tuore- ja pehmeissä juustoissa ei todettu yhtään positiivista näytettä. vuonna 1998 listeria monocytogenes-bakteeri todettiin yhdessä kotimaisessa tuorejuustonäytteessä. (lähde: zoonoosit Suomessa 1995-1999, maa- ja metsätalousministeriön raportti 2000).
on siis todella vaikea sanoa onko listeriavaara suurempi ulkomaisissa homejuustoissa kuin suomalaisissa. listerioosia todetaan suomessa 5-10 tapausta vuodessa miljoonaa henkeä kohti. prosentti on siis erittäin alhainen (n. 0,0007 %) ja lähde vaikea todeta. hygienialainsäädäntö eri maissa etenkin eu:n ulkopuolella vaihtelee suuresti, joten oletettavaa on, että maissa, joissa säädökset eivät ole yhtä tiukat kuin suomessa myös listeria monocytogenes-bakteeria esiintyy enemmän (suomessa todettuihin listeria monocytogenes-bakteerilöydöksiin liittyy yleensä aina yleinen heikko hygieniataso). tullilaboratorio tutkii kuitenkin maahan tulevia elintarvikkeita ja muutenkin suomeen tulevien elintarvikkeiden tuotanto-olosuhteissa on tietyt kriteerit, jotka tulee täyttää. mikäli kontaminaatioita löytyy, ei tuotetta luonnollisesti päästetä markkinoille/se vedetään pois. - Höhlä
helppa (rv 29+3) kirjoitti:
ei ole käytössä yhtenäistä järjestelmää listerioosin toteamisessa tai raportoimisessa, joten eri maiden tilastoja on hyvin vaikea verrata keskenään. suomessa vuoteen 2000 mennessä todetuista listerioositapauksista vain kolme on voitu yhdistää tiettyyn elintarvikkeeseen. kysymyksessä olleet elintarvikkeet olivat kotitekoiset suolasienet, kylmäsavustettu, tyhjiöpakattu kirjolohi sekä voi. kaikki siis kotimaisia tuotteita. vuosina 1995-1999 tutkituissa ulkomaisissa tuore- ja pehmeissä juustoissa ei todettu yhtään positiivista näytettä. vuonna 1998 listeria monocytogenes-bakteeri todettiin yhdessä kotimaisessa tuorejuustonäytteessä. (lähde: zoonoosit Suomessa 1995-1999, maa- ja metsätalousministeriön raportti 2000).
on siis todella vaikea sanoa onko listeriavaara suurempi ulkomaisissa homejuustoissa kuin suomalaisissa. listerioosia todetaan suomessa 5-10 tapausta vuodessa miljoonaa henkeä kohti. prosentti on siis erittäin alhainen (n. 0,0007 %) ja lähde vaikea todeta. hygienialainsäädäntö eri maissa etenkin eu:n ulkopuolella vaihtelee suuresti, joten oletettavaa on, että maissa, joissa säädökset eivät ole yhtä tiukat kuin suomessa myös listeria monocytogenes-bakteeria esiintyy enemmän (suomessa todettuihin listeria monocytogenes-bakteerilöydöksiin liittyy yleensä aina yleinen heikko hygieniataso). tullilaboratorio tutkii kuitenkin maahan tulevia elintarvikkeita ja muutenkin suomeen tulevien elintarvikkeiden tuotanto-olosuhteissa on tietyt kriteerit, jotka tulee täyttää. mikäli kontaminaatioita löytyy, ei tuotetta luonnollisesti päästetä markkinoille/se vedetään pois.Kuuluuko sulatejuusto vältettäviin juustoihin???
Sehän on pehmeä juusto. Vai onko jokin muu perustelu??
Miten palvikinkut valmistetaan, kuumenevatko ne yli 72 asteen?? Ovatko siis turvallisia??? - helppa (rv 29+3)
Höhlä kirjoitti:
Kuuluuko sulatejuusto vältettäviin juustoihin???
Sehän on pehmeä juusto. Vai onko jokin muu perustelu??
Miten palvikinkut valmistetaan, kuumenevatko ne yli 72 asteen?? Ovatko siis turvallisia???kaikki muut juustot paitsi emmental valmistetaan pastöroidusta maidosta. emmentalin valmistuksessa maito saa pastörointia lievemmän lämpökäsittelyn (lähteenä käyttämäni luentopruju on vuodelta 1999). sulatejuuston valmistukseen kuuluu lisäksi juustomassan keittäminen, joten mikäli raakamaidossa on ollut listeriaa, on se tässä vaiheessa tuhoutunut. juustomassa myös pakataan kuumana, joten jälkikontaminaation riskikin on todella pieni.
lihateknologia ei ole ihan niin tuttua, mutta palvauksessahan liha kypsennetään kauttaaltaan 70-80 asteiseksi. kypsennysaika on pitkä ja kyllä uskon, että listeria tuhoutuu palvauksen yhteydessä. palvatuissa tuotteissa on ehkä huomioitavaa karsinogeenisten pah-yhdisteiden (polysykliset aromaattiset hiilivedyt) muodostuminen perinteisessä saunapalvin valmistuksessa. vahvasti karsinogeenista bentso-a-pyreeniä on todettavissa pitkään savustetuissa tuotteissa, joiden valmistusprosessissa ei käytetä erillistä savunkehitintä. bentso-a-pyreeni on suurelta osin poistettavissa savusta johtamalla savu vesisumun läpi. yhdisteen määrä riippuu siis palvauksessa käytetyistä menetelmistä (myös lämpötila on olennainen tekijä). en siis ehkä joka päivä söisi palvattua lihaa, jos nyt ylipäätään lihaa söisin. savustetuista lihavalmisteista saatu bap:n määrä on kuitenkin pienempi kuin esim. tupakansavusta saatu. - Höhlä
helppa (rv 29+3) kirjoitti:
kaikki muut juustot paitsi emmental valmistetaan pastöroidusta maidosta. emmentalin valmistuksessa maito saa pastörointia lievemmän lämpökäsittelyn (lähteenä käyttämäni luentopruju on vuodelta 1999). sulatejuuston valmistukseen kuuluu lisäksi juustomassan keittäminen, joten mikäli raakamaidossa on ollut listeriaa, on se tässä vaiheessa tuhoutunut. juustomassa myös pakataan kuumana, joten jälkikontaminaation riskikin on todella pieni.
lihateknologia ei ole ihan niin tuttua, mutta palvauksessahan liha kypsennetään kauttaaltaan 70-80 asteiseksi. kypsennysaika on pitkä ja kyllä uskon, että listeria tuhoutuu palvauksen yhteydessä. palvatuissa tuotteissa on ehkä huomioitavaa karsinogeenisten pah-yhdisteiden (polysykliset aromaattiset hiilivedyt) muodostuminen perinteisessä saunapalvin valmistuksessa. vahvasti karsinogeenista bentso-a-pyreeniä on todettavissa pitkään savustetuissa tuotteissa, joiden valmistusprosessissa ei käytetä erillistä savunkehitintä. bentso-a-pyreeni on suurelta osin poistettavissa savusta johtamalla savu vesisumun läpi. yhdisteen määrä riippuu siis palvauksessa käytetyistä menetelmistä (myös lämpötila on olennainen tekijä). en siis ehkä joka päivä söisi palvattua lihaa, jos nyt ylipäätään lihaa söisin. savustetuista lihavalmisteista saatu bap:n määrä on kuitenkin pienempi kuin esim. tupakansavusta saatu.Todella hienoa, että jollakulla on asiallista ja todellista tietopohjaa sisältävää tietoa!
Et ole turhaan koulunpenkkiä kuluttanut :) - Höhlä
helppa (rv 29+3) kirjoitti:
kaikki muut juustot paitsi emmental valmistetaan pastöroidusta maidosta. emmentalin valmistuksessa maito saa pastörointia lievemmän lämpökäsittelyn (lähteenä käyttämäni luentopruju on vuodelta 1999). sulatejuuston valmistukseen kuuluu lisäksi juustomassan keittäminen, joten mikäli raakamaidossa on ollut listeriaa, on se tässä vaiheessa tuhoutunut. juustomassa myös pakataan kuumana, joten jälkikontaminaation riskikin on todella pieni.
lihateknologia ei ole ihan niin tuttua, mutta palvauksessahan liha kypsennetään kauttaaltaan 70-80 asteiseksi. kypsennysaika on pitkä ja kyllä uskon, että listeria tuhoutuu palvauksen yhteydessä. palvatuissa tuotteissa on ehkä huomioitavaa karsinogeenisten pah-yhdisteiden (polysykliset aromaattiset hiilivedyt) muodostuminen perinteisessä saunapalvin valmistuksessa. vahvasti karsinogeenista bentso-a-pyreeniä on todettavissa pitkään savustetuissa tuotteissa, joiden valmistusprosessissa ei käytetä erillistä savunkehitintä. bentso-a-pyreeni on suurelta osin poistettavissa savusta johtamalla savu vesisumun läpi. yhdisteen määrä riippuu siis palvauksessa käytetyistä menetelmistä (myös lämpötila on olennainen tekijä). en siis ehkä joka päivä söisi palvattua lihaa, jos nyt ylipäätään lihaa söisin. savustetuista lihavalmisteista saatu bap:n määrä on kuitenkin pienempi kuin esim. tupakansavusta saatu.Tarkoitin tuolla palvikinkulla ym. niitä valmiina paketissa olevia, siivutettuja.
mm. atrian saunapalvi, ja yleensäkin kaikki siivutetut kinkut. Joita käytetään leikkeleinä.
Ja tuo maitorahka mietityttää edelleen, että uskaltaakohan sitä syödä. Valiolta jos kysyy kuluttaja palvelusta niin tuskinpa sanovat, että joo kyllä siinä saattaa listeriaa olla... Voisi vähän juustojen ynnämuiden myyntiluvut laskea ;) - helppa (rv 29+4)
Höhlä kirjoitti:
Tarkoitin tuolla palvikinkulla ym. niitä valmiina paketissa olevia, siivutettuja.
mm. atrian saunapalvi, ja yleensäkin kaikki siivutetut kinkut. Joita käytetään leikkeleinä.
Ja tuo maitorahka mietityttää edelleen, että uskaltaakohan sitä syödä. Valiolta jos kysyy kuluttaja palvelusta niin tuskinpa sanovat, että joo kyllä siinä saattaa listeriaa olla... Voisi vähän juustojen ynnämuiden myyntiluvut laskea ;)mistäänhän ei tietenkään voi täysin varma olla, mutta esim. valiolla maitorahka tehdään kyllä pastöroidusta maidosta. kuitenkin, kuten aiemmin sanoin, tapahtuu kontaminaatio yleensä vasta lämpökäsittelyn jälkeen, joten 100 %:sta varmuutta ei kukaan voi taata. raakamaidosta tehdyillä tuotteilla hygieniakriteerit ovat erittäin korkeat.
niistä kinkuista sen verran, että ne on kypsennetty, jolloin listeria on tuhoutunut. kypsentämätöntä lihaa en ehkä suosittelisi syömään, vaikka toki hygieniavalvonta on tällaisten tuotteiden kohdalla huomattavasti tarkempaa.
ihan yleisesti sanoisin, että jos on pakko pelätä, niin kannattaa pelätä ennemmin vaikka kuolemaan johtavaa liikenneonnettomuutta kuin listerioosia, koska esimerkiksi viime vuonna liikenteessä kuoli 375 henkeä ja listerioosiin sairastui muistaakseni 26 (tämä siis vain sairastuneiden määrä, ei kuolleiden). ei ihan tosissaan kannata niin kamalasti miettiä tuota syömistä. kyllä se järki huutaa jos eteen tulee jotain sellaista, mitä ei oikeasti kannata syödä (esim. multaa :) tai pilaantuneelta haisevaa ruokaa).
eli: kyllä maitorahkaa uskaltaa syödä, ehdottomasti. yhdessä vaiheessa raskautta söin hedelmärahkaa jatkuvasti. kinkkuasiaan en sano mitään omista eettisistä syistä :) - ei tajua
helppa (rv 29+4) kirjoitti:
mistäänhän ei tietenkään voi täysin varma olla, mutta esim. valiolla maitorahka tehdään kyllä pastöroidusta maidosta. kuitenkin, kuten aiemmin sanoin, tapahtuu kontaminaatio yleensä vasta lämpökäsittelyn jälkeen, joten 100 %:sta varmuutta ei kukaan voi taata. raakamaidosta tehdyillä tuotteilla hygieniakriteerit ovat erittäin korkeat.
niistä kinkuista sen verran, että ne on kypsennetty, jolloin listeria on tuhoutunut. kypsentämätöntä lihaa en ehkä suosittelisi syömään, vaikka toki hygieniavalvonta on tällaisten tuotteiden kohdalla huomattavasti tarkempaa.
ihan yleisesti sanoisin, että jos on pakko pelätä, niin kannattaa pelätä ennemmin vaikka kuolemaan johtavaa liikenneonnettomuutta kuin listerioosia, koska esimerkiksi viime vuonna liikenteessä kuoli 375 henkeä ja listerioosiin sairastui muistaakseni 26 (tämä siis vain sairastuneiden määrä, ei kuolleiden). ei ihan tosissaan kannata niin kamalasti miettiä tuota syömistä. kyllä se järki huutaa jos eteen tulee jotain sellaista, mitä ei oikeasti kannata syödä (esim. multaa :) tai pilaantuneelta haisevaa ruokaa).
eli: kyllä maitorahkaa uskaltaa syödä, ehdottomasti. yhdessä vaiheessa raskautta söin hedelmärahkaa jatkuvasti. kinkkuasiaan en sano mitään omista eettisistä syistä :)Siis sulatejuusto ei lukeudu riskielintarvikkeisiin??
Eli meneekö se niin että jos jossain tuotteessa ei ole listeriaa silloin kun se tehtaalta lähtee, niin sitä ei siihen tulekaan jos sen oikein säilyttää ja tuoreena syö???
Eli se ei yhtäkkiä siihen kehity?
Tää se vasta tyhmältä varmaan kuulostaakin.... - helppa (rv 29+4)
ei tajua kirjoitti:
Siis sulatejuusto ei lukeudu riskielintarvikkeisiin??
Eli meneekö se niin että jos jossain tuotteessa ei ole listeriaa silloin kun se tehtaalta lähtee, niin sitä ei siihen tulekaan jos sen oikein säilyttää ja tuoreena syö???
Eli se ei yhtäkkiä siihen kehity?
Tää se vasta tyhmältä varmaan kuulostaakin....tyhmältä ollenkaan ja ihan oikein olet ymmärtänyt. ei se listeria itsekseen elintarvikkeisiin synny. sitä täytyy olla valmiina tai jostakin siihen päästä pakkauksen avaamisen jälkeen. olosuhteiden on myös oltava suotuisat lisääntymiselle, jotta määrä nousee riittävän suureksi ja se kykenee päihittämään elimistön vastustuskyvyn (ja elintarvikkeessa kilpailun muiden bakteerien kanssa).
sulatejuustoa en riskielintarvikkeeksi lukisi juuri sen takia, että juustomassa keitetään, jolloin mahdollinen (tosin epätodennäköinen) listeria tuhoutuu ja tuote pakataankin sen vielä ollessa kuuma, joten tehtaalta lähtiessä juuston pitäisi olla listeriasta puhdasta. kyllähän tuorejuustotkin suomessa on tapana lämpökäsitellä, joten en oikein ymmärrä millä perusteella niiden käyttöä ei suositella (en tiedä miten perillä suositusten tekijä on suomalaisesta elintarviketeknologiasta). totta on, että raakamaidossa listeriaa saattaa esiintyä ja tällöin raskaana ollessa ei kannata syödä maitotuotteita, joiden valmistukseen ei kuulu lämpökäsittelyä. tämä ei kuitenkaan koske ainakaan suurimpia suomalaisia valmistajia ja itsekin olen huolettomasti tuorejuustoja syönyt aivan samaan tapaan kuin ennenkin. jos valmistajasta ja valmistusmenetelmistä ei ole tietoa, tällöin tietenkin kannattaa suhtautua varauksella.
- kyllästynyt
Miten te ihmiset ylipäätään uskallatte syödä mitään? Paastotkaa synnytykseen asti, sehän se vauvalle parasta on. Miksei voi käyttää järkeä? Joku joskus jopa valitti ja itki (en muista oliko tää vai joku muu vauvapalsta) ettei uskalla syödä luomuporkkanoita kun niissä voi olla multaa. Niin tyhmälle ihmiselle en edes lasta soisi.
Ei siinä mitään, kyselkää vaan tyhmiä (todellakin, nää kysymykset ON tyhmiä), saanpahan ainakin minä aina hyvät naurut teidän kustannuksella.
Ja vielä, kyllä minäkin tarkkailen syömisiäni, mutta käytän tosiaan omaakin järkeäni näissä asioissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1302245
Ajattelen sinua nyt
Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu261958Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin
Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti121489Yritys Kannus
Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett121337Olen huolissani
Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis701231- 931048
- 17967
- 88913
Kuin sonnilauma
Taas on Virkatiellä kova meteli keskellä päivää. Ei siinä kyllä toisia asukkaita yhtään ajatella. Tullaan yhden asuntoon17800Syrjintäskandaali Lieksan kaupungin johdossa
Ylen valpas toimittaja kirjoittaa: Lieksan kaupunki kieltäytyi hyväksymästä Vihreiden venäläistaustaista ehdokasta Lieks115752