Laita eestiläinen takapihasi kuntoon

ennekuin lähdet meriä vallo...

Paldiski oli neuvostoaikaan punaarmeijan sukellusvenemiehistöjen tukikohtakaupunki. Kaupungin keskustan ulkopuolella vanha koulutuskeskus on edelleen pystyssä, mutta yhtään ehjää ikkunaa siinä ei ole. Paikallinen väestö kutsuu rauniota Pentagoniksi ja se onkin kooltaan vaikuttavan suuri. Paldiskin väkiluku laski sotilaiden lähdettyä yli 20 000 tuhannesta vajaaseen viiteen tuhanteen. Nykyään Paldiskissa onkin paljon rakennuksia tyhjillään vain odottamassa purkamista. Rauniotalot luovat kaduille ainutlaatuisen tunnelman. Taloja puretaan sitä mukaa kun rahaa työhön riittää. Purkujätteet hyödynnetään kaupungin sataman parannustöissä.
................................................
Viron hiv-tilanne on huolestuttava. Eesti Nakkusinfon mukaan uusia Hiv-tapauksia vuonna 2004 todettiin 610 (ilmaantuvuus 45/100 000) ja vuonna 2005 tammi─syyskuun aikana 547 tapausta. Vaikka valtaosa tapauksista todetaan ruiskuhuumeidenkäyttäjillä, on ilmaantuvuus niin korkea, ettei se voi olla vaikuttamatta myös muun väestön tartuntoihin. (nakkusinfo 2005)
................................................

Nopeasti vaihtelevaa HIV-1 virusta tunnetaan useita alatyyppejä, joista viisi, alatyypit A, B, C, D, ja E ovat yleisiä. Länsimaissa vallitseva alatyyppi on B. Eestin G-alatyyppi on harvinainen eikä sitä ole löytynyt Viron lisäksi kuin joistakin osista Afrikkaa..................
................................................
Viron järjestäytynyt rikollisuus hallitsee huumekauppaa Suomeen

90-luvulla povattiin huumebisneksen ajautuvan virolaisten ja venäläisten rikollisliigojen hallintaan. Ja näin näyttää myös käyneen samalla kun salakuljetettavat huumemäärät ovat kasvaneet selvästi ja huumerikollisuus on vakiinnuttanut asemansa järjestäytyneen rikollisuuden keskeisenä tulonlähteenä. Nyt myös Suomessa tulli on tehnyt näyttäviä yli 100 kilon huumetakavarikoita. Huumerikollisuus onkin rajattoman schengen Euroopan suurimpia haasteita.

Huumebisneksen eri portaat eivät yleensä tunne toisiaan ja salakuljetusreitin muodostavat osat säilyvät tuntemattomina toisilleen. Tämä vaikeuttaa poliisin työtä ja kiinni jääneet harvoin kykenevät vasikoimaan muita. Keskusrikospoliisilla on parhaillaan työn alla suuri kansainvälinen salakuljetustapaus, jossa huumeita on tuotu Etelä-Euroopasta Keski-Euroopan halki Pohjolaan ja jossa virolaisella rikollisjärjestöllä on ollut keskeinen rooli.

Suurtakavarikot näkyvät myös tullin tilastoissa ja amfetamiinia ja hasista löytyi viime vuonna yleisesti. 2004 tulli takavarikoi 31 kiloa amfetamiinia, tämä on kolmannes enemmän kuin 2003. Myös hasis takavarikot kasvoivat yli viisinkertaisiksi. Sen sijaan ekstaasi- ja subutex takavarikot laskivat rajusti eikä heroiinia löytynyt juuri lainkaan. Heroiinin kohdalla odotetaan kuitenkin uutta tulemista, sillä Afganistanin jälleen elpynyt oopiumiviljely lisää tarjontaa ja elvyttänee myös heroiinikaupan jatkossa.

Uutena trendinä ekstaasin käyttö on levinnyt myös perinteisten narkomaanien keskuuteen. Poliisin kansainvälisen arvion mukaan vain viidestä kymmeneen prosenttia huumeista jää tullin ja poliisin haaviin valtaosan päätyessä myyntiin.

Pääosa Suomen markkinoiden huumeista tulee Viron kautta. Liikenne Tallinnan ja Helsingin välillä on vilkasta ja Suomessa työssä käyvät virolaiset ovat nousseet uudeksi otolliseksi kuriiriryhmäksi. Rikollisliigat kun suosivat kuriireina ns. tavallisia ihmisiä, jotka eivät herätä epäilyjä.

Viron poliisi arvioi maassa toimivan kymmeniä vahvoja ja järjestäytyneitä rikollisliigoja, joille huumeet ovat pää toimiala. .........
.................................................
Jätevuoren reunaan iskettiin lähes 500 betonipaalua

Viron Sillamäen metallitehtaan jätevuori on siistiytynyt tukevien EU-avustusten voimin. Kemikaalit ja radioaktiiviset raskasmetallit eivät enää uhkaa Itämerta.

Parin vuoden sisällä karu murskekukkula saa maakuoren ja istutukset. Virolaiset toivovat paikalle puistoa, mutta puiden juuret voivat rikkoa jätekerroksen päällä olevat eristeet.

Tuulipuistoakin on suunniteltu, mutta myös rakentaminen uhkaa eristekerrosta. Tuulta paikalla kyllä riittää.

Itä-Euroopassa on Neuvostoliiton jäljiltä vielä 29 tällaista paikkaa, joissa on radioaktiivisia jätteitä levällään. Sillamäe on kuntoutumassa ensimmäisten joukossa.

Sillamäestä löytyi 40-luvulla uraania, ja paikalle nousi nopeasti salainen metallirikastamo. Pian tehtaalle alettiin tuoda malmia Itä-Euroopasta. Alunaliuskeen lisäksi raaka-aineena oli Kuolan lopariitti, joka sisältää harvinaisia maametalleja.

[Raili Leino ]



Sillamäen laakea jätevuori kelpasi 60-luvulla lasten leikkipaikaksi, jonka suuria kukkia ihailtiin. Rehevyyden syy oli jätevuoren typpi. Pian vuori vihertyy uudelleen, mutta puhtaampana.
Kun Viro 90-luvun alussa itsenäistyi, venäläiset eivät antaneet mitään tietoa tehtaan toiminnasta tai aivan Itämeren vesirajassa nousevan 40-hehtaarisen jätevuoren koostumuksesta. .......
..............................................
LASNAMÄE
Legendaarinen 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu betonierämaa Suomen-lahden rannalla. Neuvostoliittolaisen kaupunkisuunnittelun helmi
................................................
Tallinnan pohjoinen kaupunginosa Kopli saanut kantaa kaupungin varjopuolten maineen lähes aivan yksin. Missään muualla suomalainen ei voi päästä yhtä varmasti rahoistaan tai jopa hengestään kuin tuossa laitapuolen kiertäjien ja narkomaanien kansoittamassa kaupunginosassa Neuvostoaikana 1940-luvun lopulta eteenpäin aina 1990-luvulle asti Kopli muuttui. Suuret asunnot jaettiin entistä pienemmiksi vuokrakopeiksi, välttämättömätkin korjaustyöt lyötiin laimin, ja nyt lahoaminen on paikoin päässyt niin pitkälle, että restaurointi on monelle hirsitalolle jo liian myöhäistä. Lieneekö Koplilla enää muuta arvoa kuin lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevan, uusrikkaiden kärkkymän hyvän tonttimaan arvo?

8

820

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarvitaanko suojapuku &...

      Neuvostojoukkojen läsnäolosta on Virolle aiheutunut lähes 56 miljardin kruunun eli 20 miljardin markan suuruiset ympäristövahingot.


      --------------------------------------------------------------------------------

      Arvio sisältyy Viron ympäristöministeriön hiljattain julkistettuun raporttiin, jossa selvitetään myös, miten saastuneet alueet on saatu puhdistetuiksi.

      Neuvostojoukkojen käytössä oli Virossa kaikkiaan 1 565 kasarmia tai tukikohtaa. Nämä tarvitsivat yhteensä 87 000 hehtaaria maata.

      Määrä on suunnilleen kaksi prosenttia Viron kokonaispinta-alasta. Yksinomaan Tallinnan kaupungin alueella oli sotilaiden käytössä lähes 900 hehtaaria 212 eri paikassa.

      Alueellisesti suurin neuvostotukikohta oli vajaat sata kilometriä Tallinnasta itään sijaitsevassa Aegviidussa. Kunnan alueesta 33 000 hehtaaria oli sotilaiden hallinnoimaa.

      Tarton lähellä sijaitsevassa Laevassa oleva tukikohta piti hallussaan 13 000:ta hehtaaria ja Etelä-Virossa, Nursissa sijaitseva tukikohta 400:aa hehtaaria.

      Maan kaakkoiskulmassa, Värskassa, oli 2 000 hehtaarin varuskunta. Paldiskin kaupunki ja Pakrin niemimaa olivat kokonaan siviileiltä kiellettyjä alueita samoin kuin mm. Pakrin saaret ja Naissaari.




      Öljytuhot suurin ongelma
      Kirjan muodossa julkaistun raportin tekijä, akateemikko Anto Raukas kertoo, että vaikeimmat ympäristöongelmat ovat syntyneet öljytuhoista. Viron hallitus on vuosina 1992-98 käyttänyt lähes 40 miljoonaa kruunua (15 mmk) maahan jätettyjen aineiden poistamiseen.

      Neuvostosotilaat jättivät lähtiessään maahan myrkyllisiä aineita. Ensimmäinen tehtävä olikin korjata nämä pois lasten ulottuvilta ja vasta sen jälkeen ryhtyä maan puhdistustöihin, Raukas kertoo.

      Pahimmiksi alueiksi hän nimeää mm. Tapan kaupungin ympäristön. Alueella on pahat öljytuhot, ja useista kaivoista nousi enemmän vedensekaista öljyä kuin öljysekaista vettä. Nyt tilanne on saatu hallintaan, hän kertoo.

      Toinen vakava ympäristövaara tuli esiin Tallinnasta parikymmentä kilometriä länteen sijaitsevassa Keila-Joen pikkukaupungissa. Siellä oli pohjaveteen päästetty 15 tonnia rakettipolttoaineen toksisia komponentteja, jotka saastuttivat kaiken pohjaveden.

      Muita vielä maassa ja vesistöissä olevia aineita ovat Raukasin mukaan elohopealamput, akut, PCB:tä sisältävät muuntajajätteet, räjähdysaineet, lyijypitoiset jätteet, rakettien polttoaine sekä terva- ja maalijäämät.

      Erityisesti Neuvostoliiton viimeisinä vuosina ympäristötuhot lisääntyivät. Esimerkiksi osa lentokerosiinista kaadettiin suoraan maahan, jotta lentokiintiöt näyttivät täytetyiltä.

      Samoin joukot poistuessaan jättivät useissa paikoissa kaikki materiaalinsa varuskunnan alueelle tai lähimetsiin lojumaan.

    • nyt turistikin pelästyi

      Tallinnan-turisti pelästyi

      Uskaltaako tässä kohta enää asioida Tallinnassa! IS:n mukaan ostosmatkalla olleet kaksi suomalaisnaista hakattiin Tallinnassa viime viikon torstaina. Naiset olivat palaamassa lankaostoksilta, kun heidän kimppuunsa hyökkäsi ilmeisesti useampikin ryöstäjä ja hakkasi heidät tajuttomiksi. Käsilaukut, lompakot, pankkikortit ja kännykät lähtivät väkivaltaisten ryöstäjien matkaan. Naiset selvisivät hengissä, mutta saivat vammoja.

      Onhan näitä vastaavia tapauksia Helsingissä ja muuallakin Suomessa, mutta itseäni ne eivät samalla tavalla pelota, koska tunnen täkäläiset paikat ja osaan välttää vaarallisia paikkoja vaaralliseen aikaan. Sen sijaan Tallinnassa käyn aina silloin tällöin enkä turistina välttämättä tunnista vaaranpaikkoja. Kysymys kuuluukin, onko Tallinna/Viro vaarallinen yksin matkustavalle ja jos on, minne ei pidä nokkaansa työntää

    • aivarin koiralla kolme korv...

      Liive totesi puheenvuorossaan myöskin maidemme välisen taloudellisen kuilun. Viron bruttokansantuote on 8 miljardia euroa kun vastaava luku Suomessa on 143 miljardia euroa

      • sorry !

      • tiedetään
        sorry ! kirjoitti:

        :( huh huh

        että ette te osaa mitään muutakaan!


    • usein

      Paldiskissa tulee aika usein käytyä.

      • hurja_urakka

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6063
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2556
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2063
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe