Miksi koirani käyttäytyy näin?

Paniikkikohtaus

(Koirani on reilu yksivuotias narttu, juoksu meneillään)

Koira koettelee minua aivan tajuttoman paljon, kun sanon sille paikka, se nousee heti selän käännettyäni. Tässä ei niinkään ole mitään ihmeellistä, koirani on siinä iässä että varmasti koettelee viel pari kuukautta.

Ihmeellistä on se että en ymmärrä koiran käytöstä sitä rangaistaessa! Esimerkiksi käsken koirani istumaan ja se nousee, käsken uudestaan, ja kun ei istu, painan pepun maahan. Tämän jälkeen koira nousee poikkeuksetta aina ylös eikä istu millään. Noh, käsken taas ja painan pepun maahan ja katson tuimasti silmiin kädet niskavilloissa. Nousee oitis kun irrotan otteeni. Pointti on siis että koirani ei ota rangaistuksia minään rangaistuksina?! Joko se alkaa leikkiä kun sitä painaa just esim maahan istumaan tai sitten riehua muuten vaan.

Vaikka kuinka "rajuja" rangaistukset olisivatkin, koirani ottaa sen leikkinä. Kuinka voin rangaista koiraani, onko olemassa jotain muita tapoja? Yksin en voi laittaa eri huoneeseen, huoneistossa ei ole ovia.

Miksi koirani kokeilee minua? Mitä se hyötyy siitä? En ole antanut periksi kertaakaan sen oikuille.

Tämä tottelemattomuus alkoi noin 3 viikkoa sitten. Liittyykö niinkin kaukainen juttu juoksuun jo?

11

1249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KoutsiX

      Kirjoituksestasi saa ihan sellaisen käsityksen, että koiraa on yritetty kouluttaa pelkästään pakolla...?

      Ihan ensimmäiseksi kannattaa kouluttaa vähän itseään ja hankkia tietoa koulutuksesta. Emme elä enää 80-lukua, jolloin koirat koulutettiin "pesäpallomailalla". Onnistuneita suorituksia palkitsemalla pääset tuloksiin paljon nopeammin kuin pakolla ja rangaistuksella.

    • Koiruudet

      Mulle tuli pari asiaa mieleen...

      Ekaks.. Juoksu aikaan koirilla "löystyy" lonkat.
      Eli istuminen saattaa yksin kertaisesti tuntua niin inhottavalle ettei halua istua.
      Istuuko se itse oma-aloitteisesti vai makaako tai seisooko aina?
      Jos istuminen tekee kipeää, ei halua istua ja sit kun komennat sitä, se saattaa yrittää hyvitellä sinua leikkimisellä... Tyyliin "älä nyt pienistä suutu, leikitään vähän :)"
      Totteleeko jos komennat paikalla olemaan seisoma-asennossa?

      Toinen mikä tuli mieleen...
      On hormonit sotkenu tytön pään :)
      Eli se tavallaan katsoo sinun kosivan sitä kun tarraat siihen niskasta tms.. Ja sit vaan innostuu lisää!!
      Joillakin koirilla nuo kosinta rituaalit saattaa olla aika rajuja :)
      Ja jos tytöllä on ekaa kertaa juoksut ni raukka ei tiedä ketä kosis tai miten päin olis siinä hormoni myllerryksessä:)
      Kokeile rauhottavia eleitä!

      Ja uskoisin käytöksen muuttuvan kunhan hormonit tasaantuu.
      Minusta sinun ei kannata muuttaa koulutus tapojasi jos ne on ennen juoksuja tepsineet.
      Anna sille aikaa ja älä ota tällä välin liian kovasti!

    • -jkp-

      iteselläni on kyllä uros koira mutta juuri kun se oli murrosiässä eli 8kk.. se lakoi juuri tehdä samalla tavalla eli vaikka miten torui ei ollut moksiskaan ja välillä jopa näykkäsi takaisin.

      minulle taas sanottiin että ei kannata erityisesti antaa periksi koska tässä iässä se yrittää isotella yms. ja tietääkseni ensimmäinen juoksussa voi olla siis samoja piirteitä eli koira on "aikuinen" ja haluaa vähän itsenäistyä niin kuin me ihmisetkin omassa murrosiässä.

      itse tein niin että ulkona jos koira ei totellut (en tarkoita sitten kotipihaa) niin häädin sen laumasta eli heitin sen eteen purkin tai hihnan ja huusin esim. pois siitä ja vähän ajan kuluttua kutsuin takaisin ja tietty kehuin.

      mutta tuossa rangaistuksessa meillä siis oli sama asia eli ei välittänyt enää yhtään esim. niskasta nostamisesta tai poskista kiinni ottamisesta ja tuojotus vaan piti ottaa takaliston karvoista vähän ylös ja sanoa ei.
      (huom meidän koirat eivät ole kovia luonteeltaan , mutta murros iässä vain jääräpäisempiä eli en puhu nyt kovan luonteisen koiran kouluttamisesta)

      tuohon istumiseen kannattaa käyttää aluksi ihan vaan kärsivällisyyttä... eli pyydät istumaan ja heti palkitset ja sitten pidennät aikaa. (meilläkin alussa maahan menossa nousi aina kehun jälkeen ylös mutta sanottiin heti maahan ja palkittiin ja nopea palkkaus vielä ettei kerkeä nousta ja sitten vapaa. ja pidennettiin aikaa niin kyllä nyt sujuu!

    • E.A

      Sinuna kyllä katsoisin peiliin pitkään ja hartaasti.

      Anteeksi nyt vaan, mutta noin voit kyllä joskus saada koiran koulutettua vahingossa ja kuitenkin oppiminen on hidasta verrattuna positiiviseen vahvistamiseen.

      Kuulostaa nyt pahasti siltä, että koira saa tuta ohjaajan ketutuksen nahoissaan.

      Noin nuorelle koiralle ei vielä pitkiä paikallaolosessioita ja mieluummin palkkaamista siitä, että suorittaa oikein kuin mitään takapuolesta painamisia.

      Yritä saada koira "itse" haluamaan k.o. tekemistä.Ettei totu käsiapuihin ikäänkuin olennaisena osana k.o.liikettä.

      Nyt kun palaat sen luo sitä peppua alas painamaan sehän puskee sitä ylöspäin "vastaan" , jos sun nyt on pakko sitä käsin yrittää istumaan niin mieluummin käsky (ei mikään armeijakäsky), "istu" ja nykäiset nätisti perskarvoista ja se "vetäisee" peppunsa maahan ja heti kun se on oikeassa asennossa on muututtava iloiseksi ja annettava jo palkka.

      Kaikkea käsinohjaamista tulis kyllä välttää.

      En usko mitään tekemistä minkään juoksun kanssa tahi murrosiänkään syitähän aina löytyy (esimerkkeineä jopa Suomen hiihtomaajoukkueellakin kootut selitykset, miksi suksi ei luista).

      Paikallaoloa pakolla en suosittele, mieluummin tee siten, että annat koiralle sen maahanmenokäskyn ja heti kun se napsahtaa maahan sen tulee saada vaikka kehut, jos et halua palkita sitä makupalalla, näin sinulla on toivoa saada koira ihan itse "haluamaan" tehdä niitä liikkeitä palkkion toivossa koirahan ei sanan varsinaisessa merkityksessä "ajattele" se vaan assosioi ja yhdistelee samanaikaan tapahtuvia asioita toisiinsa ja "muistaa" kaikki samassa tilanteessa tapahtuvat asiat kunhan jotain samantapaista tapahtuu kuin siinä tilanteessakin on tapahtunut.

      Vaikkapa esim käsky istu se istahtaa, kun ohjaaja vie makupalan sen otsan yli taapäin jonkin toiston jälkeen se istahtaa jo pelkästä pienestä kädenliikkeestä ja sitä nopeammin mitä nopeammin sille on eka kerralla palkka annettu.

      Palkka kolmen sekunnin sisällä, koira kun elää hetkessä ja sitä meidän ihmisten on vaikea käsittää.

      Eli istu tarkottaa koiralle samaa taphtumaketjua aina.

      Jos koirasi ei pysy maassa "omalla paikallaan" (miksi sen muuten pitäisi kotona pysyä jossain paikallaan? kentällä asian ymmärrän vai haluatko opettta sille liikkeen jo koitolissa valmiiksi?

      Joka tapauksessa et sille asiaa ole opettanut siten, että se olisi koiran ollut mahdollista ymmärtää, jätät koiran maahan (huom. olet tottakai palkannut sen siitä maahanmenosta eli tottelemisesta kehulla ja miel. makupalalla) siirryt siitä vaan askeleen päähän ja palaat jo palkkaamaan sitä maassaolosta rauhallisesti silittämällä pitkin vedoin selästä ja rauhottaen kuiskaamalla sanaa "maahan".

      Pyrit kaikessa koulutuksessa siihen , ettei koira "ehdi tehdä virhettä" vaan onnistuneita toistoja, virheen tahtuessa ja toistuessa se vahvistaa sitä virhekäyttäytymistä.

      Koulutus vie aikaa eikä tapahdu heti hetkessä eikä kädenkäänteessä.

      Sitäpaitsi ihmeen hyvinhän se jo osaa tuon ikäiseksi, fiksu se sinun koirasi on ihan turhaan sitä syyttelet.

      Anteeksi, että tuli näin ärhäkkä kannanotto, en tavallisesti näin.

      Lue ihmeessä vaikka www.kumikana.org sivuilta enemmän positiivisesta vahvistamisesta ja ole mieluummin tekemättä mitään kuin että tekisit virhettä.

      • paniikkikohtaus

        Viksu se onkin! Sen tajuan, se oppii kaikki mahdolliset temput heti kun ymmärtää vaan ne (eli itse osaan ne sille "kertoa")

        Makupalalla osaksi palkkaan ja osaksi kehuilla, sen kierrokset vaan kasvaa heti jos sitä kehumaan yltyy. :)

        Jos sen maahan käskee ja sanoo paikka, se yleensä on tapittanut siinä niin kauan kun sanon toisin. Ihmettelin kyllä uota sun "noin nuorelle koiralle ei vielä pitkiä paikallaolosessioita"-kommenttia. Mikä on sopiva pituus tuon ikäiselle koiralle?

        Ainakin sen olen huomannut että vaikuttaa juoksu tai ei, se on nyt sen 3 viikkoa ollut sellainen että jatkan "kouluttamista" vasta sitten kun se on ohitse.

        Ja arvasit oikein, kotona opetan ensiksi, sitten ulkona. Varsinaisesti "kentällä" en opeta, ihan vaan huvikseni :) Eli ei koirani mikään temppumestari tarvitse olla, vaan ihan perusjuttuja.
        Aluksi olen opettanut pari päivää jotain yhtä asiaa, sitten kun se on sen hiffannut, olen koittanut ulkona. Yleensä sujuu, ellei ole kauheesti muita koiria läsnä. Irti ei ole ollut koskaan.

        Ja kyllä minä vaan kotonakin pyydän sitä olemaan paikallaan, jos vaikka teen jotain lattialla mihin sillä ei ole asiaa tms. Ja ihan juuri sen koulutuksenkin takia, eli "testaan" vieläkö on opit perillä. Kertaus on opintojen äiti :)

        Kärsivällisyyttä minä kyllä tarvitsisin, välillä tuntuu että koira tietää mitä pitää tehdä muttei silti tee, vaikka namua saisikin ja tietää sen.

        Hassuja nuo on :)


      • anna mennä
        paniikkikohtaus kirjoitti:

        Viksu se onkin! Sen tajuan, se oppii kaikki mahdolliset temput heti kun ymmärtää vaan ne (eli itse osaan ne sille "kertoa")

        Makupalalla osaksi palkkaan ja osaksi kehuilla, sen kierrokset vaan kasvaa heti jos sitä kehumaan yltyy. :)

        Jos sen maahan käskee ja sanoo paikka, se yleensä on tapittanut siinä niin kauan kun sanon toisin. Ihmettelin kyllä uota sun "noin nuorelle koiralle ei vielä pitkiä paikallaolosessioita"-kommenttia. Mikä on sopiva pituus tuon ikäiselle koiralle?

        Ainakin sen olen huomannut että vaikuttaa juoksu tai ei, se on nyt sen 3 viikkoa ollut sellainen että jatkan "kouluttamista" vasta sitten kun se on ohitse.

        Ja arvasit oikein, kotona opetan ensiksi, sitten ulkona. Varsinaisesti "kentällä" en opeta, ihan vaan huvikseni :) Eli ei koirani mikään temppumestari tarvitse olla, vaan ihan perusjuttuja.
        Aluksi olen opettanut pari päivää jotain yhtä asiaa, sitten kun se on sen hiffannut, olen koittanut ulkona. Yleensä sujuu, ellei ole kauheesti muita koiria läsnä. Irti ei ole ollut koskaan.

        Ja kyllä minä vaan kotonakin pyydän sitä olemaan paikallaan, jos vaikka teen jotain lattialla mihin sillä ei ole asiaa tms. Ja ihan juuri sen koulutuksenkin takia, eli "testaan" vieläkö on opit perillä. Kertaus on opintojen äiti :)

        Kärsivällisyyttä minä kyllä tarvitsisin, välillä tuntuu että koira tietää mitä pitää tehdä muttei silti tee, vaikka namua saisikin ja tietää sen.

        Hassuja nuo on :)

        " Makupalalla osaksi palkkaan ja osaksi kehuilla, sen kierrokset vaan kasvaa heti jos sitä kehumaan yltyy. :) "

        Anna mennä vain, anna niiden kierrosten kasvaa lopuksi. Kehu ihan hirveästi ja lopeta harjoittelu hyvään suoritukseen. Käytän tässä tuota harjoittelu sanaa koko ajan mutta ota huomioon tosiaan se että kaikki pyytäminen on koirasta harjoittelua.

        Mites lelut, joku retuutuslelu, jonka kanssa voisit leikkiä koiran kanssa viimeiseksi. Jotta sille jää hauska mielikuva.
        Ei se mitään vaikka kuumenee. Niin tekee oma koirani. Mutta heti kun lopetin hillitysti palkitsemisen se alkoi oppimaan koska sillä oli hauskaa.

        Pisti muuten silmään tuo että olet opettanut pari päivää jotain asiaa ja sitten kun se on sen hiffannut niin ulkona. Ok, vaikka koira saattaa oppia nopeasti se ei tarkoita että se on sisäistänyt sen asian. Ehkä siitä johtuu nyt tuo sen "unohdus" ja sinusta tuntuu että se testaa sinua. Koira ei tosiaankaan ehkä muista mitä sille on opetettu. Se että asia on koiran päässä pysyvästi vaatii monia monia toistoja ja aikaa.

        Esimerkkinä voi kertoa että meillä meni neljä kuukautta opetella tokon paikalla olo ja silloinkaan se ei vielä ollut lähelläkään kilpailutasoa. Nyt koira tosin odottaa paikallaan vaikka missä koska se on opetettu hitaasti ja positiivisesti.
        jos koira teki väärin, nousi ylös niin silloin en huomioinut sitä mitenkään. Tälläisen jälkeen yksi hyvä lyhyt treeni ja sen onnistumisen jälkeen hurja leikki.


      • E.A
        paniikkikohtaus kirjoitti:

        Viksu se onkin! Sen tajuan, se oppii kaikki mahdolliset temput heti kun ymmärtää vaan ne (eli itse osaan ne sille "kertoa")

        Makupalalla osaksi palkkaan ja osaksi kehuilla, sen kierrokset vaan kasvaa heti jos sitä kehumaan yltyy. :)

        Jos sen maahan käskee ja sanoo paikka, se yleensä on tapittanut siinä niin kauan kun sanon toisin. Ihmettelin kyllä uota sun "noin nuorelle koiralle ei vielä pitkiä paikallaolosessioita"-kommenttia. Mikä on sopiva pituus tuon ikäiselle koiralle?

        Ainakin sen olen huomannut että vaikuttaa juoksu tai ei, se on nyt sen 3 viikkoa ollut sellainen että jatkan "kouluttamista" vasta sitten kun se on ohitse.

        Ja arvasit oikein, kotona opetan ensiksi, sitten ulkona. Varsinaisesti "kentällä" en opeta, ihan vaan huvikseni :) Eli ei koirani mikään temppumestari tarvitse olla, vaan ihan perusjuttuja.
        Aluksi olen opettanut pari päivää jotain yhtä asiaa, sitten kun se on sen hiffannut, olen koittanut ulkona. Yleensä sujuu, ellei ole kauheesti muita koiria läsnä. Irti ei ole ollut koskaan.

        Ja kyllä minä vaan kotonakin pyydän sitä olemaan paikallaan, jos vaikka teen jotain lattialla mihin sillä ei ole asiaa tms. Ja ihan juuri sen koulutuksenkin takia, eli "testaan" vieläkö on opit perillä. Kertaus on opintojen äiti :)

        Kärsivällisyyttä minä kyllä tarvitsisin, välillä tuntuu että koira tietää mitä pitää tehdä muttei silti tee, vaikka namua saisikin ja tietää sen.

        Hassuja nuo on :)

        Taisinpa hiukan hiiltyä ja tarkemmin ajateltuani se olikin hiiltymistä sille itselleni jollainen joskus olin "kouluttajana" ensimmäiselle koiraparalleni.

        Tietämättömänä koiran käyttäytymisestä ja oppimisteorioista taisin tehdä aivan samoin (jos en vieläkin pöljemmin varmaan enempi niin) asioita koiraa "kouluttaessani" :( .

        Hyvä siitä tulee, kun nyt itse rauhoitut ja hankit tietoa, miksipä et lähtisi koiralle tokoa opettamaan ohjatusti tai agilityäkin, siellä ne selviää asiat ja saat uusia ystäviä, mistä senkin tietää kokeilematta josko koirasi/sinä osoittautuu millaiseksi neroksi?

        Hyvää Joulua nyt vaan sinulle ja koirallesi.


    • ei sentään...

      Jos olisit minun toko ryhmässäni ja toimisit noin saisit nätisti sanottuna "satinkutia" ;)

      Koirassasi ei ole vikaa vaan se on nyt sinussa. Ensiksi jos sinusta tuntuu että asia johtuu juoksusta tai uhmasta niin älä treenaa koiran kanssa jos hermosi eivät kestä. Jos koiran pitää odottaa jossain niin sido se sitten vaikka kiinni.


      Ryhmissäni huomaan usein että vaikeudet johtuvat yksinkertaisesti siitä että koira ei ymmärrä. Sille ei ole tarpeeksi hyvin opetettu esim odottamista.Se nousee ylös ja lähtee leikkimään koska sitä on heti yritetty jättää liian pitkäksi aikaa paikoilleen ja se ei saa palkkaa. Nuori koira turhautuu äkkiä. ja kaikenlisäksi ihminen tulee sen jälkeen ja väkisin yrittää painaa koiraa maahan ja toruu sitä.
      Siinä on koiralla hauskuus kaukana ja se muistaa vain että viimeeksi kun pyydettiin odottamaan tuli toruja.
      Herkkä koira saattaa toruista jopa mennä niin lukkoon että se ei pysty toimimaan.
      Tai ei koiran tarvitse edes olla erityisen herkkä.

      Kummasti monet jotka vain jaksavat neuvojani noudattaa ja lopettavat tuollaisen turhan kovistelun ja torumisen edistyvät isoin askelin. Miksi? Siksi koska koiralla on hauskaa. Oma vinkkini on että 10 min treeniä ja 20 minuuttia leikkiä. Kummasti ne koirat oppivat odottamaan kun siitä seuraa kivaa eikä sitä että omistaja ärjyy.
      Eli...
      Koulutuksen olisi oltava hauskaa (ja koira käsittää koulutukseksi jopa sellaisen hetken jona sitä pyydetään vaikka odottamaan paikallaan kun
      itse pistää kenkiä jalkaan tms.)


      Ja joskus koirille tulee sellainen taantuma, tuntuu kuin kaikki olisi unohtunut ja yhtäkkiä sitten liikkeet meneekin niin lentäen läpi.
      IHminen voi siinä joko pilata hyvän yhteistyön tai vastaavasti helpottaa harjoituksia tai pelkästään leikkiä koiran kanssa jos jotain haluaa puuhata. Pääasia on se että ei pakoteta.

      Oletko opettanut koiralle odottamista kunnolla?
      Niin että ensin pyydät sitä odottamaan sekunnin ja palkkaat. Sitten toisen ja kolmannen, ja palkkaa. Ja palkkaa aina välillä vaikka koira odottaakin nätisti.
      Tätä ei viikossa tehdä vaan se vaatii aikaa ennen kun ollaan siinä pisteessä että voit kääntää selkäsi.
      Ikinä ei koiraa saisi torua kun sille opetetaan jotain asiaa.

      Ei se tahallaan hermojasi koettele. Teidän suhde ei vielä ole ihan kunnossa ja se luultavasti johtuu koiran nuoresta iästä. Osoita koiralle että olet reilu johtaja ja lopeta ne koulutus ja odotus harjoituksen ennen kuin se koira omaehtoisesti nousee sieltä ylös. Kyllä se ajan ja harjoituksen myötä oppii odottamaan pitkänkin ajan.

      • ei sentään

        Kappas, tulikin muutama teksti tuossa sinä aikana kun tätä raapustin...

        No mutta, anyway, tsemppiä teille ja muista että ei se koira tahallasi sinua kiusaa.


    • hurtta-83

      En halua nyt mitenkään olla ilkeä, mutta täytyy sanoa et peiliin katsomalla löytyy ongelman aiheuttaja...(sieltä olen sen ongelman löytänyt aina itsekkin)

      Tee koulutuksesta hauskaa, älä pilaa nuoren koiran intoa tekemällä koulutuksesta pakko pullaa.
      Kun koulutus on koiran mielestä hauskaa on se aina valmis häntä heiluen ja intoa puhkuen suorittamaan pyytämäsi asiat.

      Itse ainakin innostutan koirani ensin ja palkitsen koiran kehuilla, namilla tai lelulla jokaisesta oikein tehdystä asiasta.
      Kehun ja innostutan ja kun koira on kaikkein tohkeimmillaan lopetan...näin se on joka kerta yhtä innnokas toimimaan(..joskus liiankin innokas)

      Kouluttamisesta pitää nauttia ja on ihana kattoa kun koira tekee käskyt innolla, eikä pakottamalla.

      Unohda se rankaiseminen!
      Sillä et saa mitään aikaan.

      Ymmärsin että kouluttelet sisällä?
      Ja jos koira ei istu/pysy paikalla niin haluaisit rangaistukseksi sulkea sen toiseen huoneeseen?

      Voi ei, ei näin.

      Meillä lelut toimivat kouluteksessa parhaiten, väärästä suorituksesta ei rangaista ja koira pyrkii itse parantamaan suoritustaan, että saa palkkansa. esim. luokse tulo koira tulee eteeni istumaan, mutta istuuntuu liian kauas, tästä en rankaise vaan odotan ja koira tuleekin lähemmäs ja lähemmäs kunnes on oieassa asennossa ja naps saa palkkansa ja kehut!

      Ja seuratessa kehut tulevat vain oikeasta suorituksesta silloin kun koira on oikeassa kohdassa ja katsekontaktissa...jos yrittää edistää palkkaan taakse päin ja jos jätättää niin palkkaan eteen päin ja käännöksillä voi myös auttaa asiaa(mutta siis palkkaan kuitenkin vain oikeasta suorituksesta).

      Ja jos ittellä alkaa kiehumaan on syytä antaa olla ja unohtaa kouluttelut siltä päivältä.
      Koira tajuaa sen ja yrittää aina mennä maahan ja hidastelee vähän joka käskyssä lepytelläkseen ja rauhoitellakseen omistajaansa.

      Muista myös ettei nuori koira jaksa pitkään.
      Tee koulutustuokiosta lyhyitä ja mukavia.
      Muuta välillä "treeni" ohjelmaasi tee harjoituksista erillaisia, meilenkiintoisia.
      Kuuntele koiraasi ja anna koiralle mahdollisuus kuunnella ja ymmärtää sinua.

      Meillä ainakin koulutuksissa koira seuraa liikkeitä/eleitäni ja minä koiran.

      Koiran kouluttaminen on älyttömän hauskaa ja mielenkiintoista. Mutta on muistettava ettei koira osaa lukea ajatuksia se ei ymmärrä kieltämme. On tiedettävä aina itse mitä koiraltaan haluaa/mitä koiralle haluaa opettaa ja vasta sitten opetettava se koiralle.

      Lykkyä teille!

    • Anonyymi

      Vaikka aikaa onkin kulunut 17 vuotta tuosta ketjun aloittamisesta niin koiran mielestä jännittäviin ja pelottavin tilanteisiin saattaa joillain yksilöillä kuulua tällainen omistajan mielistely leikkinä, jolloin koira yrittää saada omistajaansa leikkimällä lopettamaan toiminnan. Tässä melkein 20 vuodessa on koulutus muuttunut todella paljon, eikä mieleeni tulisi koskaan pakottaa koiraani istumaan (tai tekemään mitään muutakaan paitsi esim eläinlääkäri). Minusta tuntuu, että koiraa jota pakotetaan tekemään sen mielestä epämukavia asioita ei ainakaan paranna omistajan ja koiran välistä luottamusta ja kunnioittamista. Toivon, ettei ketään jouduta pakottamaan tekemään mitään. Jos tuntuu ettei koira tuossa murkkuiässä kykene tekemään jotain palatkaa taaksepäin esim. nameilla istumisen houkutteluun:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5674
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1987
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      13
      1295
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe