Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miten säästää ruokalaskussa?

kölömölli

Olen päättänyt uudenvuoden lupaukseksi aloittaa uuden, säästäväisemmän elämän.
Viimeiset viikot tämän vuoden puolella on tullut käytettyä tiedon keräämiseen ja ideointiin, budjettilaskuri on valmis, puolisoa on ohjeistettu kaikkien kuittien säästämisestä, turhien ostosten karsimiseen on alettu jo totutella.
Tarvitsisin kuitenkin vinkkejä ruoan kanssa säästämiseen, koska se tuntuu meillä syövän vuokran lisäksi eniten rahaa. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista, alle kouluikäinen lapsi sekä kaksi kissaa.
Emme noudata dieettejä emmekä erikoisruokavalioita, syömme ihan perusruokaa. Silti kauppalaskut ovat päätähuimaavia.
Mitä ruokia kannattaisi valmistaa että ne olisivat edullisia, mutta silti maittavia ja ravitsevia? Ihan kaurapuuro linjalle ei kuitenkaan olla menossa. :)
Vinkkejä otetaan vastaan ruoka-aineiden ja reseptien ym. osalta!

57

22892

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mja

      Vertailen yleensäkin kilohintoja, en niinkään tingi ruuan määrästä tai laadusta. Esim. ruisleivässä kilohinnaltaan kalliimpia ovat erilaiset ruispalat. Itse ostan valmiiksi viipaloidun limpun, mutta viipaloimaton olisi varmaan vielä edullisempi. Vaaleaa leipää ostan harvoin, ei pidä nälkää ja loppuu nopeasti. Oletko kiinnittänyt hintoihin huomiota, ja koettanut etsiä korvaavaa ja edullisempaa vaihtoehtoa?

      • ruismies

        No vaaleaa leipää nyt ei kannata ostaa IKINÄ. Siitä ei saa mitään ravintoa ja nälkä ei lähde mihinkään. Ostakaa pelkästään ruisleipää. Ei tällä nyt paljoa säästä, mutta jotain kuitenkin. Vaaleta leipää kun saa syödä vaikka kuinka paljon, mutta nälkä ei lähde.

        Välipalaksi 1 ruispala ja tuorekurkkua väliin, niin jopa on nälkä tiessään.

        Toinen vinkki on murot, jos lapsenne syö. Siinä on kans niin turhanpäinen ruoka, josta ei saa mitään ravintoa. Murot jättäkää kaupan hyllyyn. Täysin turhaa ravintoa.

        Kana on halpaa koipipaloina. Riisistä ja kanasta saa aikaan vaikka mitä tosi edullisia ruokia.

        Antakaas vaan lisää vinkkejä, ei tule itsellä muuta mieleen. Pienistä yksittäisistä asioista se säästö syntyy.


      • leipuri_-

        teen lähes kaikki ruoat itse enkä osta valmisruokia.leivon leipiä ja valittssen halvimman vaihtoehdoj


    • tiesivät

      ja tietävät vieläkin.
      Kaikki laatikkoruoat ovat edullisia, hyviä ja helppoja tehdä. Holkeri oli oikeassa silakoista ja erilaiset peruskeitotkin ovat hyviä. Jälkiruoissa ne vanhan ajan letut, pannukakut, köyhät ritarit, maitovanukkaat yms.. ei tarvitse lapsille ostaa hintavia makupaloja, vaan saat itse tehtynä ilman lisäaineita ja varmasti tuoreina.
      Mars divariin tai mummon kirjahyllylle ja osta muutaman vuosikymmenen takainen keittokirja.
      Ajattelepas nyt - kaalilaatikkoa, kaalikääryleitä, lihaperunalaatikkoa, kunnon lihasoppaa, makaroonilaatikkoa...hernerokkaa..
      lisäksi juureksista patoja, lisukkeita jne.
      Paistettuja silakoita, silakkarullia, silakkapihvejä..ja kaikki erittäin halpaa ja hyvää perusruokaa.
      Ja hinnassa säästää huimat määrät ja syö paremmin.

      • ettäsdfjksadfkjsda

        kuolee syöpää, ku niis on dioksiinia yli kaikkien eu.n ohjerajojen ja suomi myy poikkeusluvilla täällä..syöpäkipulääkkeet menee kelakorvauksist ulos, ja tuskat on niin superkovat, että pakollisia ovat, ja kipulääkkeet on melkein tonnin kuussa


      • ......
        ettäsdfjksadfkjsda kirjoitti:

        kuolee syöpää, ku niis on dioksiinia yli kaikkien eu.n ohjerajojen ja suomi myy poikkeusluvilla täällä..syöpäkipulääkkeet menee kelakorvauksist ulos, ja tuskat on niin superkovat, että pakollisia ovat, ja kipulääkkeet on melkein tonnin kuussa

        Syöpäkipulääkkeet on kelakorvattavia. keskustele lääkärisi kanssa, jos hän määrää sellaista lääkkeettä jonka joudut itse maksaa, että vaihtaa toiseen. Kun olet ostanut vuoden aikana noin 670 euron arvosta kelakorvattuja lääkkeitä, tulee Kelan katto täyteen, jolloin maksat enää 1,50 euroa per 3 kk määrä yhtä lääkettä. kela korvaa loput. Ei suomessa kukaan joudu maksamaan tonnia lääkkeistään per kuukausi.


      • aldskfjaölkdjföa

        Netti on pullollaan hyviä ja halpoja ruokareseptejä ihan ilmaiseksi. Ei siis tarvitse lähteä ostamaan divarista reseptikirjaakaan.

        Esim. Marttojen sivuilla on reseptihaku ja Martat tekevät hyvää ruokaa ja tunnetusti taloudellisesti.

        http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/reseptit/

        Googlella löytyy sitten muitakin reseptisivustoja.


    • namskis

      Ohralla on matala glykeeminen indeksi, eli se on pitkäketjuinen hiilihydraatti ja luovuttaa energiaa hitaasti ja tasaisesti pitkään. Itse suosin 1:1 suhteessa 4-viljan puurohiutaleita ja ohrahiutaleita. Kaikki ei tietty puurosta tykkää, mutta jos vaikka joka toinen aamu syö yhden puuroaterian, niin sillä pelkästään säästää jo paljon. 1kg hiutaleita riittää n. 10:een ison miehen mahan täyttävään annokseen. Ja yksi annos siis minulla 3dl hiutaleita ja 5dl vettä. Keittää sen aikaa että kiehahtaa 30sek. 1tl suolaa ja sopivasti sokeria.

      Paketti puurohiutaleita maksaa yhden euron, joten annoksen hinnaksi tulee 10snt. Tästä on paha enää pienentää.

      Toinen suosikkini on torinon tummat makaronit. Niissä on 18 painoprosenttia proteiinia. Lihassa proteiinia on yleensä n. 20% - 24%. Torinon tummat makaronit maksaa 50snt / 400g ja yksi iso annos minulle on 200g eli puoli pussia. Annoksen hinnaksi tulee 25snt ja varmasti jaksaa pitkään.

      Makaroneja tietty ei yleensä syödä sellaisenaan, vaan lisukkeena. 400g jauhelihaa (tai vastaava määrä soijarouhetta) ja 400g makaronia piisaa hyvin kolmelle.

      Tietty jos mahan kasvua ei pelkää niin pakasteranskalaiset ja hk:n kevytlenkki on kans aika halpa ruoka.

      Maustamisella saa kivasti vaihtelua yksinkertaisiin perusruokiin. Suosittelen ostamaan seuraavia perusmausteita:

      - sipulijauhe (500g paketti, joka ruokaan ripaus)
      - oregano (ruokiin, jossa on juustoa)
      - basilika (pastan ja makaronien kanssa *AINA*)
      - mustapippurirouhe (lihan kanssa, jokapaikkaan..)
      - valkosipulijauhe (maun mukaan, vaihteluksi..)
      - cayenne (tulinen, mutta varovasti käytettynä tosi hyvän makuinen)
      - chili-*PIPPURI* (monissa valmiskastikkeissa mausteena. chilimausteita on monenlaisia, osa niistä on tosi tympeen makusia, mutta mm. santa maria:n chili-*pippuri* on ok.
      - juustokumina (tämä jakaa jo vähän mielipiteitä, mutta mm. texmex-ruuassa yleisesti käytetty)
      - suolaa aina tarpeeks :) (ellei ole sydänvikaa tjs)
      - rasva. voi. suola ja rasva.. niillä se maku tehdään ravintolaruokiin 90% tapauksissa aika pitkälle.
      - sokeri! jokapaikkaan minne panee suolaa, panee ripauksen (1tl tjs) sokeria tasoittamaan makua. esim. sipsien dippikastikkeista löytyy monesti sokeria. Ja lettuihin pannaan kans molempia. Se sopii kyllä oikeestaan joka ruokaan, jossa on suolaa. Kohtuudella siis tosin :)

      Tomaattimurska 2prk sulatejuustoa 1rkl voita / beceliä 1rk edamia 100g etikkaa 1tl suolaa 1 rkl sokeria 1tl cayenee 1tl chilipippuria 1tl basilikaa 1tl juustokuminaa 1tl mustapippurirouhetta 1rkl. valitsemaasi lihaa ja pastaa.. = hyvä ja halpa kastike. Paistinpannuun vaan vaikka jauhelihan ruskistamisen jälkeen kaikki nuo ja vatkaa kunnes on sekaisin. Jos on liian löysää kastiketta niin voipi sitten suurustaa esim. lisäämällä edamia tai vaikka maizena-maissipohjaista suurustetta (ei paukkuunnu, eikä maistu voimakkaalle, kuten esim. vehnäjauho)..

      • vielä__

        että tohon kastikkeeseen voi lisätä sit melkeen mitä tahansa maustamiseksi. Esim. 1dl punaviiniä, 1dl olutta, 1kpl kookospähkinän sisältö.

        Kookospähkinän saa "kätevästi" auki vasaralla ja pistepuikolla :) Nimim. kokemusta on.


      • vielä__
        vielä__ kirjoitti:

        että tohon kastikkeeseen voi lisätä sit melkeen mitä tahansa maustamiseksi. Esim. 1dl punaviiniä, 1dl olutta, 1kpl kookospähkinän sisältö.

        Kookospähkinän saa "kätevästi" auki vasaralla ja pistepuikolla :) Nimim. kokemusta on.

        ei tietenkään kaikkia noita kerralla sinne. vaan joko 1dl olutta tai 1dl punkkua tai kookospähkinä. ei kaikkee sekasin!


    • halvempaa

      Takuuvarmasti säästätte ruuissa ostaessanne lidlistä. onhan siellä maidot yms halvempia kuin muualla.

      • jos sulla

        on erikoisruokavalio, allergia, tms. niin littiin ei sulla ole mitään asiaa. Eihän sieltä saa edes hyla maitoa!


      • Hylis
        jos sulla kirjoitti:

        on erikoisruokavalio, allergia, tms. niin littiin ei sulla ole mitään asiaa. Eihän sieltä saa edes hyla maitoa!

        Saa sieltä Lidlistä rasvatonta vähälaktoosista maitoa.


      • tuulaluula
        Hylis kirjoitti:

        Saa sieltä Lidlistä rasvatonta vähälaktoosista maitoa.

        Minulla on tiukka ehdoton maidoton dietti.


      • ???
        tuulaluula kirjoitti:

        Minulla on tiukka ehdoton maidoton dietti.

        No et sitten vissii ole tuota maitoa ostamassakaan, mistä tässä keskusteltiin... Vai saako K-kaupasta sitten maidotonta maitoa?


    • puuronpopsijat

      Kaurapuuro: sekaan omenaa ja rusinaa, luumua, puolukoita yms marjoja (siis ei tietenkään kaikkia kerralla eikä yhtäaikaa) saat vaihtelua kaurapuuroihin.
      Mannapuuroja vispipuuroiksi: omenasta, aprikoosista,viinimarjoista, puolukasta, raparperistä, sitten kaakaota sekaan>suklaamannapuuro
      Ohrapuuro uuniin pyhäaamuksi mehukeitto ja sämpylää, nam
      Hauduta kaikenlaisia patoja:perunaa, porkkanaa, lanttua, jne, sitten jotain lihaa ja eiku uuniin
      Kasviksilla voit jatkaa jauhelihakastiketta, raastat porkkanaa pienimmällä (mössöterällä)ja pruuttaat paseerattua tomaattia lisäksi, hauduta 20min ja makaroonit mukaan, nam.
      Leipokaa itte leipää, limppu on helppo tehdä ja lätkästä pellille, ei kestä kauaa paistua ja on hyvää, aloittelijakin onnistuu.
      Oisko jottain vielä, joo, tutustu marttaliiton ja puutteenperän sivuihin, käytännöllisiä vinkkejä ja ohjeita.

    • Noppa

      Tässä koottu vinkkilistani jälleen kerran ;)

      Ensinnäkin: varsin usein edullisia ruokia etsivää kehotetaan vertaamaan kilohintoja, mikä onkin saman ruoka-aineen eri pakkauksia ja pakkauskokoja vertaillessa järkevää - useimmiten suuri pakkauskoko on halvempi kuin pieni, mutta ei aina, joten aina kannattaa verrata. Esimerkiksi yhden pillimehupurkin hinnalla saattaa saada koko litran tuoremehua, joten kannattaa ostaa iso purkki, vaikka osa menisi hukkaankin. Toisaalta vehnäjauhot maksavat lähes aina enemmän viiden kilon pussissa kuin kahden kilon pussissa.

      Mutta: todellista käsitystä siitä, mikä ruoka tulee halvimmaksi ei saa vertailemalla eri ruokien kilohintoja, vaan vertailemalla hintoja mittarilla euroa/senttiä per KILOKALORI (tai joule). Mehän emme tarvitse päivittäisen energiantarpeemme tyydyttämiseen tiettyä kilomäärää ruokaa, vaan tietyn kalorimäärän ja syömällä pelkkää voita kalorit tulevat paljon pienemmästä määrästä (kiloina) ruokaa kuin syömällä kurkkua. Tällä asialla ei tietenkään ole mitään tekemistä ruoan terveellisyyden kanssa, mistä syystä pelkkiä vehnäjauhoja tai makaronia ei voi syödä, vaan terveellisyyden ja maun vuoksi on hankittava jotain kalliimpaakin. Asiallisen ja silti edullisen ruokakorin saa siis aikaiseksi vertailemalla kalorihintoja ja valitsemalla kustakin tuoteryhmästä järkevästi yhdistellen edullisimmat tuotteet.

      Näin mitaten vihannekset ja hedelmät ovat KAIKKEIN KALLEIMPIA perusruoka-aineita ja pelkkiä vihanneksia käyttämällä ruokalasku on kaikkein suurin (vaikka usein näkee toista väitettävän). Tottakai Gourmet -valmiseineksiä ja erikoistuotteita käyttämällä ruokalaskusta saa vieläkin suuremman kuin porkkanaa popsimalla, mutta tällä vertailulla tarkoitan edullisia peruselintarvikkeita. Todellisuus on se, että ruoassaan eniten säästää se, joka syö epäterveellisesti ja pystyy hallitsemaan mielitekonsa ja pitämään syömänsä ruokamäärät kohtuullisina - sekä tietysti tekee ruokansa itse.

      Mielitekojen hallinta onkin yksi edullisen ruokavalion perusteista: Kevyttuotteet ovat lähestulkoon AINA hinnaltaan kalliimpia kuin vastaavat normaalituotteet ja useissa tuotteissa terveydellistä merkitystä ei ole jos vertaa siihen, että söisi normaalituotetta vähemmän: Makkarat, juustot, keksit ja suklaat kannattaa syödä normaalituotteina ja hillitä mielitekonsa pieneen määrään. Maito lienee lähes ainoita poikkeuksia, joissa rasvattoman maidon terveysvaikutus on iso verrattuna täysmaitoon ja keveydestä kannattaa maksaa. Mielitekojen hallintaa on myös se, että laittaa perheelle kunnon ruokaa sen sijaan, että kaikki kävisivät vuoronperään jääkaapilla syömässä sitä sun tätä: nämä välipalat tulevat yllättävän kalliiksi ja perusruoka maksaa paljon vähemmän! Jos tällaisia välipaloja tarvitaan, niin itse leivotut leivonnaiset, omatekoinen viili jne. ovat hyvä vaihtoehto.

      Toinen pääsääntö on se, että valmiseinekset maksavat lähes AINA enemmän kuin vastaava tuote itse tehtynä (toisaalta kaupan lihapullista valtaosa on jauhoa ja jos teet itse hyvästä jauhelihasta, niin tulee kalliimmaksi). Eineksiä kannattaa siis välttää kuin ruttoa jos haluaa pienentää kauppalaskuaan: Tee isoja annoksia ja pakasta ylimäärä annoksina. Tee kotona eväät töihin. Jos joskus joudut ostamaan eineksiä, niin valitse halpoja: hernekeittoa, kalapuikkoja, nakkeja, lihapullia ja jauhelihapihvejä, maksa- ja makaronilaatikkoa, valmispitsoja, pinaatti- ja verilettuja,… Älä osta valmiita mikroaterioita, lämpimiä annoksia tiskiltä, eksoottisia annoksia, kerrosleipiä ja täytettyjä patonkeja,… ja vertaa niitä kilohintoja!

      Yksi avainasia on myös se, että keittokirjan ohjeissa kannattaa tuplata halpojen ainesten (esim. makaronin tai riisin) määrä ja puolittaa kalliimpien ainesten (esim. liha tai kasvikset) määrä - näin sapuskakokonaisuuden hinta putoaa. Aineksia voi myös korvata halvemmilla, esim. jauhelihan soijarouheella, eksoottiset vihannekset tutummilla jne. Ylipäänsä kannattaa valita keittokirjasta ne ohjeet, joissa on pääasiassa tavallisia halpoja aineksia ja unohtaa tai jättää juhlapäiviksi ne, joihin tarvitaan kovin eksoottisia tai kalliita tuotteita.

      Juomissa voi säästää suuria summia: vesi on suurinpiirtein ilmaista ja lisäksi huomattavasti terveellisempää kuin limpparit ja oluet, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Juhlapäiviksi mehua tai limpparia kannattaa ostaa valmiiksi kesän isoista tarjouksista: 1,5 litran limpparipullon voi saada 79 sentillä ja omassa ruokakaupassamme ovat jatkuvasti omena- ja appelsiinimehut tarjouksessa 5 purkkia eurolla – siis 20 senttiä litra, mikä on jo edullista ruokaa! Kahvi on kallista, eikä lainkaan välttämätöntä juomaa – tee on paljon halvempaa ja sitä voi tehdä itsekin.

      Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne… Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen – kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.

      Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!

      Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia. Myöskin valmiseineksiä voi pakastaa (ei kuitenkaan sellaisia, jotka on jo kertaalleen pakastettu).

      Yksi huomioitava asia, jossa voi säästää paljonkin on se, ettei kannata jättää ruokia pilaantumaan. Erityisen harkiten kannattaa ostaa kaikkea sellaista, mikä ei säily kauaa – erityisesti hedelmät ja vihannekset ovat vaarallisia, koska niitä ei useinkaan voi käyttää muutoin kuin tuoreena. Ja sitten jos harkinnasta huolimatta huomaa, että jääkaapissa on liikaa ruokaa ja joku tulee pilaantumaan, niin kannattaa laittaa kiireesti pakastimeen kaikki sellainen minkä voi ja syödä sellaiset, mitä ei voi pakastaa. Osan esim. hedelmistä tai vihanneksista voi myös käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan ja pakastaa sitten kypsänä. Joitakin voi hyvin kuivata säilytettäväksi ja osan voi keittää hilloksi, appelsiineista voi vaikka puristaa mehut ja pakastaa – omenalohkot voi pakastaa ihan siltään. Myös esim. maitoa ja juustoa voi pakastaa, mutta ne menettävät rakenteensa jolloin ne kannattaa käyttää sulatettuna esim. lettuihin, puuroon, pizzaan tms. Leivät kannattaa mieluummin kuivata kuin homehduttaa ja tehdä niistä korppujauhoa – samoin kannattaa käyttää esim. kantapalat jos ei halua syödä niitä. Lämpimillä keleillä kauppaan kannattaa aina ottaa kylmälaukku varaajineen mukaan ja pakata tuotteet kassalla suoraan kylmälaukkuun ja siirtää kotona suoraan jääkaappiin

      Ja kannattaa myös muistaa, että ”parasta ennen” –päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Osa tuotteista pilaantuu nopeasti, osa säilyy hyvin viikkotolkulla (tai jopa vuosia) päiväyksen jälkeen. Osa tuotteista pilaantuu ajan kanssa, osa vain menettää parhaan makunsa tai rakenteensa, mutta on ihan syötävää. Kokemus, tieto ja erityisesti omat aistit ovat paras indikaattori siitä, milloin tuotetta voi syödä – ei kannata heittää jotain pois vain siksi, että päiväys on vanha. Lihassa ja lihatuotteissa kannattaa kunnioittaa päiväyksiä ja ainakin kuumentaa kunnolla jos on pienikin epäilys tuotteen laadusta. Kuivat tuotteet (jauhot, suurimot, hiutaleet) eivät yleensä pilaannu, vaan ainoastaan todella pitkään säilytettäessä niihin tulee karvas maku. Rasvaiset tuotteet härskiintyvät, mutta niitä voi hyvin syödä siihen saakka kun makuaisti sallii. Kananmunista ja maitotuotteista pystyy omin aistein toteamaan milloin ne ovat pilaantuneita ja siihen saakka niitä voi hyvin käyttää: hapanmaitotuotteet (piimä, jogurtti) säilyvät todella kauan ja kananmunat jopa vuosia jos kuori on ehjä (tästä on tehty kokeita), tavalliset maitotuotteet pilaantuvat nopeammin, varsinkin jos kylmäketju on katkennut jossain vaiheessa. Vanhentuneet pakasteet voi hyvin käyttää: ainoastaan rakenne muuttuu pitkään säilytettäessä, mutta pilaantuneita niistä ei tule vaikka säilyttäisi kymmeniä vuosia (elleivät pääse sulamaan välillä). Tavoite ei tietenkään ole säilyttää ruokia mahdollisimman pitkään vaan muodostaa kokonaistaloudellisesti järkevä kierto niin, että kaikki tulee syötyä kohtuullisessa ajassa. Ja home tai ötökät ovat tietysti aina varmoja merkkejä siitä, että tuote on pilaantunut – hengellään ei kannata leikkiä!

      Tässä listaa joistakin elintarvikkeista euroa (senttiä) / kilokalori –tyylillä. Hinnat ovat edullisia tai tarjoustuotteita, koska niitä säästäjän kannattaa käyttää. Vertauksena mainittakoon vaikka, että jäävuorisalaatista saatu kalori maksaa 233 kertaa enemmän kuin vehnäjauhosta tai makaronista hankittu ja kurkun kalorikin maksaa 76 kertaa enemmän kuin kaurahiutaleen kalori. Normaalikokoinen nainen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria. Jos hän täyttää päivittäisen ravinnontarpeensa makaroneilla, se maksaa 22 senttiä päivässä, 6,6 euroa kuukaudessa ja 80,3 euroa vuodessa. Kaurahiutaleilla hinnaksi tulee 58 senttiä päivässä, 17,4 euroa kuukaudessa ja 211,7 euroa vuodessa. Jos hän täyttää ravinnontarpeensa porkkanalla niin se maksaa 10,4 euroa päivässä, 312 euroa kuukaudessa ja 3796 euroa vuodessa. Tuoretta tonnikalafilettä syöden luvut ovat 35,4 euroa päivässä, 1062 euroa kuukaudessa ja 12 921 euroa vuodessa ja jäävuorisalaattia syöden 53 euroa päivässä, 1590 euroa kuukaudessa ja 19 345 euroa vuodessa. Mainittakoon vielä, että kun perunaa pidetään halpana ruokana niin sikäli se ei ihan pidä paikkaansa, että perunan kalori maksaa 10 kertaa enemmän kuin makaronin kalori ja 3,5 kertaa riisin tai kaurahiutaleen kalorin verran. Perunan kanssa saman hintaisia ovat mm. ruisleipä, paahtoleipä, maito, edamjuusto, jogurtti, jäätelö, suklaa, sipsit, broilerin koipireisi, makkara, tonnikalasäilyke öljyssä ja banaani (tietysti perunan hinnassa on suuria vaihteluita vuodenajan mukaan).

      vehnäjauhot 35 senttiä kilo - 0,011 s/kcal
      makaroni 38 senttiä kilo – 0,011 s/kcal
      kaurahiutaleet euron kilo - 0,029 s/kcal
      puuroriisi 80 senttiä/kilo - 0,023 s/kcal
      pitkäjyväinen riisi 1,3 euroa kilo – 0,038 s/kcal
      ruisleipä 2 euroa kilo - 0,09 s/kcal
      ruisnäkkileipä 3 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      paahtoleipä 2,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      Ciabattaleipä 5,4 euroa kilo – 0,26 s/kcal
      pulla 5 euroa kilo – 0,15 s/kcal
      kermaleivos 18 euroa kilo – 0,60 s/kcal
      maissihiutaleet 2 euroa kilo – 0,05 s/kcal
      mysli 3 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      muromysli 4,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      riisimurot 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      Kellogs Frost Rice 8 euroa kilo – 0,21 s/kcal
      Kellogs Special 10,3 euroa kilo – 0,28 s/kcal

      margariini 2 euroa kilo - 0,027 s/kcal
      täysmaito 49 senttiä litra - 0,07 s/kcal,
      rasvaton maito 49 senttiä litra - 0,14 s/kcal
      äidinmaidonkorvike euron litra - 0,15 s/kcal
      Edamjuusto 3,90 kilo - 0,11 s/kcal
      Goudajuusto 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      sulatejuustoviipale 7 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      raejuusto 5 euroa kilo – 0,53 s/kcal
      jogurtti litran purkeissa euron litra - 0,12 s/kcal
      jogurtti pikkupurkeissa 1,5 euroa litra – 0,18 s/kcal
      viili 1,3 euroa litra – 0,20 s/kcal
      vaniljakermajäätelö (euroshopper) 1,6 euroa kilo – 0,08 s/kcal
      kasvirasvajäätelö kaksi euroa kilo - 0,11 s/kcal
      jäätelöauton jäätelötuutit 5,14 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      maustettu kermajäätelö litran purkissa 6 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      vispikerma 4,25 euroa litra – 0,13 s/kcal
      Flora vanilla 5,8 euroa litra – 0,31 s/kcal
      ruokakerma 3 euroa litra – 0,15 s/kcal
      Creme Fraiche 6,45 euroa litra – 0,40 s/kcal

      suklaa 7 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      sipsit 7 euroa kilo – 0,13 s/kcal
      appelsiinimehu tarjouksesta 40 senttiä kilo – 0,093 s/kcal
      pillimehu euron litra – 0,23 s/kcal
      limppari euron litra - 0,26 s/kcal
      III olut 1,50 euroa litra – 0,44 s/kcal

      kananmunat 1,8 euroa/kilo - 0,13 s/kcal
      kokonainen lohi tarjouksesta 3,5 euroa kilo – 0,23 s/kcal
      lohimedaljongit 13 euroa kilo – 0,85 s/kcal
      tonnikalasäilyke öljyssä 2,7 euroa kilo - 0,11 s/kcal
      tonnikalasäilyke vedessä 2,7 euroa kilo – 0,24 s/kcal
      tuore tonnikalafile 20 euroa kilo – 1,77 s/kcal
      broilerin koipireisi 2 euroa kilo - 0,10 s/kcal
      broilerin rintafile 10 euroa kilo – 0,70 s/kcal
      makkara 2 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      sikanautajauheliha tarjouksesta 3 eurolla kilo - 0,14 s/kcal
      paistijauheliha tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,34 s/kcal
      joulukinkku 3 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      porsaan sisäfile 8 euroa kilo – 0,56 s/kcal
      härän sisäfile 17 euroa kilo – 1,39 s/kcal

      valmislihapullat 1,70 euroa kilo – 0,06 s/kcal
      purkkihernekeitto (euroshopper) 1,15 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      perunamuusijauhe (euroshopper) 4 euroa kilo – 0,12 s/kcal
      maksalaatikko 2,5 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      perunasalaatti 2,3 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      pinaattiletut 3 euroa kilo – 0,16 s/kcal
      kananugetit tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,18 s/kcal
      kananugetit normaalihinnalla 8 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      lasagne 5,7 euroa kilo – 0,44 s/kcal
      mikroateria lihapullat & muusi 6,7 euroa kilo – 0,61 s/kcal
      mikroateria pannupihvi 9,1 euroa kilo – 0,83 s/kcal


      peruna 70 senttiä kilo - 0,10 s/kcal
      kaali 70 senttiä kilo – 0,17 s/kcal
      porkkana 1,5 euroa kilo - 0,52 s/kcal
      kukkakaali 1,5 euroa kilo – 0,65 s/kcal
      sipuli 2 euroa kilo - 0,77 s/kcal
      banaani euron kilo - 0,12 s/kcal
      omena euron kilo - 0,27 s/kcal,
      mandariini 1,6 euroa kilo - 0,39 s/kcal
      persikka 2 euroa kilo – 0,57 s/kcal
      tomaatti 1,4 euroa kilo - 0,78 s/kcal
      kurkku 2 euroa kilo - 2,2 s/kcal,
      jäävuorisalaatti 2,3 euroa kilo - 2,56 s/kcal

      Ja sitten jonkinlaista esimerkkilistaa siitä, millainen esimerkiksi päivän ruokalista voisi olla:


      LISTA 1:

      Aamupalaksi kaurapuuroa maidon kanssa (2 dl = 10 centtiä) ja omena (80 c/kg = 10 c / kpl)
      Kaurapuuro:
      - 1 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 5 centtiä)
      - 2 dl vettä
      Mittaa aineet lautaselle ja kypsennä mikrossa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kattilassa satsin isommalle porukalle. Annoksen hinta on noin 5 centtiä.

      Lounaaksi makaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta (49 c/ kg = 5 centtiä), juomana vettä
      Makaronilaatikko isoon uunipannuun:
      - 18 dl makaronia (= likimain 3 pussia, 20 centtiä pussi = 60 centtiä)
      - 600 g jauhelihaa (meillä käytetään paistijauhelihaa tarjouksesta 3,99 euroa kilo = 2,40 euroa)
      - 3 isoa – 6 pientä sipulia ( noin 400g, 95 centtiä kilo = 38 centtiä)
      - 200 g edamjuustoa (3,99 euroa kilo = 80 centtiä)
      - 30 g margariinia sipulien paistamiseen ja vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 5 centtiä)
      - 6 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 64 centtiä)
      - 16 dl lihalientä (sis. 3 lihaliemikuutiota = n. 40 centtiä)
      Makaronit keitetään, silputut sipulit ja jauhelihat paistetaan pannussa (näin iso satsi erikseen, koska eivät kaikki mahdu yhtä aikaa pannuun). Lihalientä varten kannattaa keittää pieni vesimäärä (esim. vedenkeittimellä tai mikrossa jos haluaa säästää sähköä), johon kuutiot liuotetaan ja sitten lisätään loppu vesi kylmänä. Makaronit, jauhelihat, sipulit ja juustoraaste sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Lihaliemi ja kananmunat sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Lihaliemeen tai jauhelihaan voi halutessaan lisätä mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, muskottia ja basilikaa, mutta lihaliemikuutioistakin tulee aika hyvin makua. Paistetaan 175 asteessa ja tämä on niitä ruokia, jonka voi hyvin lykätä kylmään uuniin sähkön säästämiseksi: Laita siis vuoka uuniin ja käännä uuni 175 asteeseen. 45 minuutin kohdalla voit kääntää uunin nollille ja tunnin kohdalla sapuska on valmista. Koko satsin hinnaksi tulee 5,90 euroa ja siitä tulee 16 annosta (tai 12 tosi isoa annosta), eli 37-49 centtiä per annos. Vielä huomattavasti halvemmalla pääsee, jos jättää jauhelihan kokonaan pois, vaihtaa sen soijaksi tai edes sika-nautajauhelihaksi. Verrattuna kaupan tarjousmakaronilaatikkoon (euron / 400g laatikko) säästö on huomattava ja maku huomattavasti parempi. Mainio sapuska pakastettavaksi tai vaikka otettavaksi töihin evääksi.

      Välipalaksi itse leivottu sämpylä, päälle 5g leipämargariinia (1 centti) ja 2 dl jogurttia (litran purkeissa 99 c/l = 20 centtiä), juomaksi vettä.
      Sämpylät:
      - 1 litra vettä
      - 100 g hiivaa (80 centtiä(?))
      - 1 tl suolaa
      - ½ dl sokeria (80 centtiä kilo = 5 centtiä)
      - 6 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 30 centtiä)
      - n. 16 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 45 centtiä)
      - 100 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 18 centtiä)
      Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää margariini. Kohota ja leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteessa, uunin on oltava alusta loppuun kuuma. Annoksesta tulee noin 40 sämpylää. Satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja yhden sämpylän hinnaksi 4,5 centtiä.

      Päivälliseksi riisipuuroa ja mehukeittoa, jälkiruoaksi kauden hedelmä (10centtiä)
      Riisipuuro:
      - 4 dl vettä
      - 4 dl puuroriisiä (80 senttiä kilo = 40 senttiä)
      - 2 l kevytmaitoa (49 senttiä litra = 98 senttiä)
      - ripaus suolaa
      Laita riisit ja vesi kerroskattilan yläosaan ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maitoa vähitellen keittämisen aikana kunnes puuro on valmista. Lisää halutessasi suola. Satsin hinta on 1,38 euroa ja siitä tulee 8-10 annosta. Annoksen hinnaksi tulee 14-17 senttiä.
      Mehukeitto:
      - 1 l omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 3 rkl perunajauhoja (9 senttiä)
      Kuumenna mehu ja suurusta veteen liuotetuilla perunajauhoilla. Satsin hinta on 17 senttiä ja annoksia tulee ainakin 5, eli annoksen hinnaksi tulee 3,4 senttiä. Jos ei ole omista marjoista tehtyä mehua niin myös kaupan mehutiivisteeseen voi tehdä, eikä senkään hinta mikään hurja ole.

      Iltapalaksi lettuja tai pannaria ja hilloa
      Letut tai pannari:
      - 1 l maitoa (49 centtiä)
      - 3 kananmunaa ( 1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - n. 5 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 14 centtiä)
      - (haluttaessa ripaus suolaa ja sokeria)
      - lettujen paistamiseen 30 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 5 centtiä)
      - hilloa (vadelmahillo tarjouksesta 2 x 900 g / 3 euroa = 33 centtiä / 200g)
      Kananmunat vatkataan maitoon ja lisätään sopivasti jauhoja ja haluttaessa suolaa ja sokeria. Paistetaan pannulla ohuita lettuja vähässä rasvassa tai kaadetaan koko satsi leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Koko satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja siitä syö 4 todella nälkäistä ja suuriruokaista ihmistä tai vaihtoehtoisesti siitä tulee 8 normaaliannosta. Annoksen hinnaksi tulee
      22-45 centtiä.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 25c lounas 42c välipala 26c päivällinen 28c iltapala 31c eli yhteensä 1,52 euroa/hlö ja 4-henkiselle perheelle 6,08 euroa.


      LISTA 2:

      Aamupalaksi maissimuroja (2 euroa kilo = 10 senttiä), maitoa (49 s/litra = 10 senttiä), 1 kananmuna (1,59 euroa / 15 kpl = 11 senttiä) ja lasi appelsiinimehua (5 litraa eurolla = 4 senttiä).

      Lounaaksi Broileria ja riisiä sekä vihreää salaattia, juomaksi vettä
      Broileria ja riisiä:
      - 6-8 kpl broilerin koipireisiä (2 kg, 1,95 euroa kilo = 3,90 euroa)
      - 12 dl pitkäjyväistä riisiä (euron kilo = n.1,4 euroa)
      - 10 g margariinia vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 2 centtiä)
      Voitele uunivuoka. Huuhtele riisit ja laita vuoan pohjalle. Puolita koipireidet ja lado ne nahkoineen riisien päälle. Kaada marinadiliemi riisien ja kanapalojen päälle. Lisää reilusti vettä. Myös tämän ruoan voi työntää kylmään uuniin, eli sinne vaan ja uuni 200 asteeseen. Kurkista uuniin aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Uunin voi kääntää pois päältä kun riisit alkavat pehmetä. Tästä tulee 12-16 annosta. Satsin hinnaksi tulee 5,32 euroa ja annoksen hinnaksi 33-44 centtiä.
      Vihreä salaatti (kannattaa tehdä vain sesonkiaikaan):
      - salaattia omasta maasta (tai ruukkusalaatti kaupasta 49 senttiä)
      - 3 tomaattia (1,39 euroa kilo = 30 senttiä)
      - ½ kurkkua (1,3 euroa kilo = 20 senttiä)
      - halpaa salaatinkastiketta (esim. euroshopper, 10 senttiä)
      Salaatin hinnaksi tulee1,09 euroa ja siitä tulee ainakin 6-8 annosta, eli 14-18 senttiä/annos.

      Välipalaksi raparperi- / omenapiirakkaa ja juomaksi mehua tai omista marjoista tehtyä mehua
      Raparperi-/ omenapiirakka:
      - 1 l vehnäjauhoja ( 40 centtiä kilo = n. 28 centtiä)
      - 2 rkl leivinjauhetta (10 centtiä)
      - 1 rkl vaniljasokeria (5 centtiä)
      - 6 dl sokeria (80 centtiä kilo = n. 64 centtiä)
      - 300 g margariinia ( 90 centtiä / 500 g = 54 centtiä)
      - 3 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - 1 l raparperinpaloja tai omenapaloja omalta pihalta
      - kyytipojaksi litra vaniljajäätelöä (80 centtiä)
      Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää munat ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle, kaada päälle omana/raparperipalat ja ripottele niiden päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa n. 30 min. uunin kannattaa olla yli 100-asteinen kun laitat piirakan uuniin, voit kääntää uunin pois päältä noin 5 minuuttia ennen kuin otat piirakan uunista. Tästä tulee iso uunipannullinen, eli ainakin 20 reilua piirakkapalaa. Satsin hinnaksi tulee 2,73 euroa ja annoksen hinnaksi 14 centtiä.

      Päivälliseksi purkkihernekeittoa (25 centtiä/annos) ja 2 viipaletta ruisleipää (10 centtiä), joiden päälle 10 g leipämargariinia (2 centtiä) ja 2 viipaletta Edamjuustoa (8 centtiä), jälkiruoaksi banaani (10 centtiä) ja juomaksi vettä.

      Iltapalaksi vispipuuroa ja maitoa (49 senttiä litra = 10 senttiä)
      Vispipuuro:
      - 1 omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna tai mehunkeitosta yli jäänyttä marjamäskiä (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 1,5 dl mannasuurimoita (1,5 euroa kilo = 23 senttiä)
      Lisää suurimot kiehuvaan mehuun ja keitä puuroksi. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tästä tulee 6-8 annosta hintaan 31 senttiä, eli 4-5 senttiä/annos.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 35c lounas 47c välipala 14c päivällinen 55c iltapala 15c eli yhteensä 1,66 euroa / hlö ja nelihenkiselle perheelle 6,64 euroa.


      Nämä esimerkkilistat ovat monipuolisia ja täyttäviä ja valtaosa suomalaisista syö ravitsemuksellisesti huomattavasti surkeampaa ruokaa kuin tämä. Toki ravitsemusterapeutti löytää moitittavaa joka ruokavaliosta ja tässä moitteita saisi todennäköisesti ainakin kuitujen vähyys ja vihannesten ja hedelmien pieni määrä, mutta kuinka moni oikeasti syö tämän terveellisemmin vaikka söisikin kalliimmalla? Tämänkaltaisilla ratkaisuilla 4-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on 200 euroa ja ruoka on terveellistä perusruokaa. Jos jokainen perheenjäsen syö vaikkapa 5 ateriaa viikossa kodin ulkopuolella (koulussa, työpaikalla), niin kotiruoan lasku putoaa 170 euroon.

      Ja mainitsen nyt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi, että meillä ei todellakaan syödä pelkkää makaronia, vaan ihan monipuolista kasviksia ja hedelmiäkin sisältävää ruokaa - terveellisyyden vuoksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että kasvikset ja hedelmät ovat KALLIITA, koska muuten ruokakauppalasku voi kasvaa ihan turhan takia kun hampaat irvessä popsii porkkanoita säästääkseen. Tietoisesti valittu terveellinen ruoka tulee taatusti halvemmaksi kuin luulojen perusteella mutu-tuntumalla ostettu ruoka. Ja ensisijainen juttu on tietenkin mielitekojen hallinta!

      Ja lähteenä noiden hintojen suhteen olivat käyttämämme ruokakaupan hinnat, sanomalehden ruokakauppamainokset sekä kirja Ruoka-aineiden ravintoainesisältö, Kela, Vammalan kirjapaino 1993.

      • etelä-karjalassa on toisin

        Itse en todellakaan viitsisi alkaa miettiä, mitä jokin ruoka maksaa/kg, saati kilokaloreita. Todellisuudessa Suomessa on niin halpa ruoka, että kotona valmistaen ei kenenkään tarvitse säästämisen takia miettiä mitä syö. Tietenkin onhan niit huonompiakin harrastuksia?


      • peelo

        melkoisen perehtynyt olet asiaan.
        Tämä listasi pitäisi antaa tiedoksi SPR:lle, Hurstille, EU:lle ja muille ruoka-apu-porukoille!

        Tässä pohtimista monelle.
        Muistakaa silti että hiilihydraattipainotus on vaarallista, tarvitaan proteiineja ym. myös.


      • JustMe
        etelä-karjalassa on toisin kirjoitti:

        Itse en todellakaan viitsisi alkaa miettiä, mitä jokin ruoka maksaa/kg, saati kilokaloreita. Todellisuudessa Suomessa on niin halpa ruoka, että kotona valmistaen ei kenenkään tarvitse säästämisen takia miettiä mitä syö. Tietenkin onhan niit huonompiakin harrastuksia?

        Se on todellakin erittäin aikaa vievää ja raskasta puuhaa katsoa kaupassa se kilohinta siitä samasta hintalapusta missä on sen ko. pakkauksen hinta.


      • ihmeiden tekijä

        "Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan."

        Noppa kirjoitti paljon ja asiaa.
        Mutta tuota lausahdusta jäin miettimään. Siis kun pakastinhan on oiva keksintö siitähän ei päästä mihinkään. Ja välttämätön, jopa suomen pakkasillakin.
        Mutta muistakaamme että Pakastinkaan ei ole hamstraamista varten. kun mm. lihatavarat eivät pakkasessakaan montaa kuukautta säily. tämä on hyvä muistaa. jokaiselle tuotteelle: vihanneksille, lihalle ja kalalle ym... on omat pakastus suositus ajat.
        Minä en voi syödä lihaa, joka on puoli vuotta virunnut pakkasessa. Jos säilöisin viisi kiloa lihaa, niin varmaan siitä olis rippeitä vielä kesälläkin. Hyi hitto!! äklötys.


      • Eräs opiskelija
        ihmeiden tekijä kirjoitti:

        "Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan."

        Noppa kirjoitti paljon ja asiaa.
        Mutta tuota lausahdusta jäin miettimään. Siis kun pakastinhan on oiva keksintö siitähän ei päästä mihinkään. Ja välttämätön, jopa suomen pakkasillakin.
        Mutta muistakaamme että Pakastinkaan ei ole hamstraamista varten. kun mm. lihatavarat eivät pakkasessakaan montaa kuukautta säily. tämä on hyvä muistaa. jokaiselle tuotteelle: vihanneksille, lihalle ja kalalle ym... on omat pakastus suositus ajat.
        Minä en voi syödä lihaa, joka on puoli vuotta virunnut pakkasessa. Jos säilöisin viisi kiloa lihaa, niin varmaan siitä olis rippeitä vielä kesälläkin. Hyi hitto!! äklötys.

        Luulen,että tuossa Nppan taloudessa liha ei ehdi säilyä puolta vuotta kerralla syy on yksinkertaisesti,että tuossa ajassa se ehtii kulua. -Homma vain pelaa niin että tuoreena pakkaseen ja vanhemmat ruokapöytään.
        Ja mitä lihan säilymiseen tulee, niin se on hieman liha kohtaista. Pakkasessa ja hyvin pakastettuna suurin osa lihoista säilyy hyvinkin tuon puoli vuotta tai kauemmin. toki tämän jälkeen se on kypsennettävä hyvin.


      • Noppa
        ihmeiden tekijä kirjoitti:

        "Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan."

        Noppa kirjoitti paljon ja asiaa.
        Mutta tuota lausahdusta jäin miettimään. Siis kun pakastinhan on oiva keksintö siitähän ei päästä mihinkään. Ja välttämätön, jopa suomen pakkasillakin.
        Mutta muistakaamme että Pakastinkaan ei ole hamstraamista varten. kun mm. lihatavarat eivät pakkasessakaan montaa kuukautta säily. tämä on hyvä muistaa. jokaiselle tuotteelle: vihanneksille, lihalle ja kalalle ym... on omat pakastus suositus ajat.
        Minä en voi syödä lihaa, joka on puoli vuotta virunnut pakkasessa. Jos säilöisin viisi kiloa lihaa, niin varmaan siitä olis rippeitä vielä kesälläkin. Hyi hitto!! äklötys.

        Juu - en minäkään jauhelihaa viittä kiloa kerrallaan ostanut silloin kun yksin elin. 5-henkisessä perheessämme 5 kiloa jauhelihaa kuluu kuitenkin muutamassa kuukaudessa ja aina tietenkin käytetään siitä vanhemmasta päästä pois.

        Tavoite ei ole säilöä pakastimessa tuotteita niin kauaa, että menettävät rakenteensa ja maistuvat pahalta. Kokemuksesta voin kuitenkin kertoa, että raakaa lihaa voi säilyttää puolisen vuotta niin, että minä ainakaan en huomaa rakenteessa ongelmaa, kun sen sitten kypsentää ruoaksi - valmiiksi kypsän lihan kanssa ei ihan sama onnistu.

        Mikrobiologisestihan ruoka ei mene pakastimessa pilalle vaikka säilyttäisi vuosia, mutta rakenne tietysti kärsii. Säilyminen riippuu valtavasti myös pakastimen lämpötilasta: suositellussa -18 asteessa liha säilyy pääsääntöisesti hyvin aika kauan, mutta jos lämpötila on korkeampi, niin ei. Meillä on kaksi pakastinta, uudempi kaappipakastin, jossa on se -18 ja vanhempi arkku, joka ei pääse ihan samaan. Lihat, valmiit ruoat ja jätskit on pakko säilyttää -18 asteessa, mutta marjat, mehut, hillot ja soseet säilyvät hyvin sen vuoden vähän pienemmälläkin pakkasmäärällä.


      • Opiskelijatypy

        Mahtavuutta! Täytyy tulostaa tuo sinun kommentti! Kiitos kovasti hyödyllisistä vinkeistä! Onneksi osuin tähän ketjuun.


    • peelo

      Muistakaa että varsinkin lapsenne tarvitsee kasvuiässä tiettyjä painotuksia: kalsiumia ja proteiineja, vitamiineja ja hivenaineita.

      Hiilihydraatteihin painottuva ruokavalio on vaarallinen!

      Kun kuitenkin leipää syötte niin leipokaa itse, säästätte suuret summat näin, se on varma. Leipäkoneitakin saanee nykyään edukkaasti.

      Ja kaupoilla on väliä: Lidl ja Cassa monasti edukkaita, kuten muidenkin kauppojen loppuerät.

      • Päkä

        Kyllä ainakin meidän kylän Lidlistä saa vähälaktoosista Milbonan maitoa. Tosin viimeksi ei olut kuin rasvatonta versiota saatavilla. Viime Lidlin reissulla mäkin se bongasin maitokaapilta, kun ennen olen hiljaa mutissut/murissut hylamaidon puuttumista valikoimasta. Luulisi myös olevan valikoimassa kevyt/hylaversio??!!


      • ..

        Raudan saanti olisi hyvä turvata yhdellä rautakuurilla vuodessa, niin monet ikätoverit menettivät hampaansa ja terveytensä, hermonsakin koska vanhemmat eivät tajunneet, YKSINKERTAISTA asiaa:
        R A U T A A!!!!


    • -Meillä on toiminut-

      Lidlin maitoasiaan korjaus, useimmista paikoista saa maitojuomaa. Joka on täysin laktoositonta.
      Ja jos tuotetta ei ole saatavilla, voipi kysyä myyjältä onkohan sitä tulossa.

      Perunan kilohinta ei ole hirveän korkea, siitä saa maittavia ruokia niin lihan, kalan kuin vihannestenki kanssa. =)
      Meillä on joka päivä perunaruokia..

      Lihan kilohintakin vaihtelee aika lailla eri kaupoissa. Ja kun löydät edullisen tarjouksen, osta samalla pakkaseen, siellä liha säilyy aika kauan.

      Jos on meijeri lähellä, käyppä hakemas sieltä edulliset jogurtit. Niissä on aika pitkä päiväys, ja huomattavasti halvemmalla saat sieltä kuin kaupasta. Maidon hintakin on edullisempi.

      Tummaa leipää mutta myöskin vaaleeta. Vaihtele sopivasti niin ei tenava/t ehdi kyllästyä.

      Aamupalaksi olisi hyvä olla esim. kaurapuuroa raksujen sijaan. Tekee kaikkien vatsalle hyvää ja on täyttävää. Mutta miksei voisi vaikka kerran kuukaudessa ostaa muropaketin, jos aikuisetkin tykkäävät niistä. Tenava ainakin oppii terveelliselle aamupalalle ja tietää että herkuttelupäivän voi pitää ilman karkkiakin.

      Suosittelen vain kiertämään kauppoja..on vaivansa arvoinen kun oppii tuntemaan missä on milloinkin tarjouksia ja mitäkin tarjouksia.

      Onnea lupaukselle!

    • toimia

      -tee lista
      -älä osta heräteostoja
      -vertaa tarjouksia
      -älä mene nälkäisenä kauppaan
      - pidä itse kuria kunnossa

      • noin.

        Kaikki edelliset viestit lyhenettynä. =)
        Kerranki jollain välähti!


    • Mats

      Samassa tilanteessa muutama vuosi sitten opittiin seuraavaa:

      - Suunnittele ruokalista tuleviksi viikoiksi. Itse teimme sen kolmeksi viikoksi. Kolmannen viikion aikana suunniteltiin kolme suraavaa. Suunnittelussa oli mukana koko perhe ja läjä keittokirjoja. Näin saatiin monipuolinen ja terveellinen ja maittava ruokavalio kustannustehokkaasti. Laita mukaan kaikki ateriat. Yritä löytää synergioita. Mieti tarkkaan ateriooiden kokoa. ÄLÄ POIKKEA SUUNNITELMASTA.

      - Mieti tarkkaan ennen ostosreissua mitä pitää ostaa jotta edellämainittu suunnitelma pitää. Listaa hyvällä ajalla kaiken. Jos jokin asia ei ole listalla et todennäköisest sitä tarvitse. Lista tulisi myös mahdollisimman tarkkaa seurata rukokaupan järjestystä mitä taas vähentää turhaa liikkumista kaupassa ja heräteostoksien mahdollisuus.

      - Pesuaineita kannattaa ostaa paljon silloin kun ne on tarjouksessa. Pesuaineista puheen ollen. Annostele tarkasti kun niitä käytät. Tutkimukset osoittaa että suurin osa ihmisistä käyttävät liikaa pesuaineita => kallista.

      - Vältä rukoaostoksia stressanutneena tai nälkäisenä. Eli ei lapsia mukaan ja varaa riittävästi aikaa. Kiiresseä tekee usien hölmöjä (kalliita) ratkaisiua. Nälkäisenä ostaa useimmiten taas liikaa ruokaa.

      - Kaupassa kannattaa käydä vain kaksi kertaa viikossa, esim. maanataina ja torstaina. Vältä perjantaita ja lauantaita koska silloin on moni muu viikonloppu ostoksilla ja syntyy helposti stressitilanne. Perjantaisin on myös usein erilaisia tuote konsuletteja ja niillä on aina "hyvä tarjous" joka houkuttelle pois suunnitelmasta.

      - Loppukuukaudesta ENNEN palkkapäivää on yleensä paremmat tarjoukset. Seuraa kauppasi toimintaa. Erot voi olla suuret.

      - Laittaakaa itsellenne selkeä tavoite. Meidän ensimmäinen tavoite oli etelänmatka. Säästöt loppupäässä oli selkeästi isommat kun matkan kokonaiskustannus. Eli jäätiin "voitolle".

      Näillä edellämainituilla toimenpiteillä meidän perheemme pienensi ruokakustannukset n. 20%! Yllättävintä oli että ruokavaliomme parantui ja painonhallinta (isännäälä, eli minulla :-) ) helpottui.

      Systeemi on jatkunut vajaat 4 vuotta ja nykyään ei tarvita edes tavoitetta jotta homma toimii.

      Tsemiä säästötalkoisiin. Muistakaa: Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty.

    • opiskelija

      Näin opiskelijana olen tottunut säästämään lisäämällä jauhelihan joukkoon puolet soijarouhetta. Kukaan ei huomaa makueroa ja halvaksi tulee.

      Perunat ovat halpoja samoin kuin muut juurekset. Niistä vain pata porisemaan ja laatikoita uuniin. Noin isolla perheellä voi ostaa marketeista jättipakkauksia ja pistää loput pakkaseen. Aamupuuron jämistä saa leipää. Kissalle kelpaa se mitä on tarjolla.

      Torilta saa yleensä kaikkea paljon halvemmalla kuin lähikaupasta. Keitot on helppoja ja halpoja. Niihin voi helposti silpasta sen mitä edellisistä ruuista jäi yli.

      • kissarakas köyhä

        Mekin säästetään ruokakuluissa, mutta kyllä me sentään kissoille tarjotaan niille tarkoitettua ruokaa. Niiden syy ei ole että olemme tällä hetkellä vähävaraisia. Ostamme kissoille ruoat pullonpalautusrahoilla (sekä omilla että tuttujen), joten ei mene ylimääräistä rahaa ja kissat saavat kissojen liharuokaa ja kuivaruokaa. Ei lemmikeille kuulu syöttää tähteitä. Suolan saanti aiheuttaa kissalle munuais- ja virtsatieongelmia ja sitten vasta rahaa meneekin eläinlääkärikuluihin. Eiv'tkä muutkaan ihmisten ruoat ole terveellissiä kissoille. Kyllä meilläkin kissat söisi kaiken mitä tarjotaan, mutta ihmisen vastuulla on mitä annetaan.


    • mummin ohjeita

      paljonko teidän kauppalaskut on kuukautta kohti, onko kellään vertailukelpoista tietoa mikä on kohtuus??? Itse olen yksinäinen nainen ja kauppalaskuni kk.noin.180€ nousee jopa 150€kk. kesällä, kun mökillä käy vieraita..
      Tähän kauppalaskuun sisältyy kaikki tupakat, lehdet.ciiderit, kaikkia näitä turhia käytän kohtuudella, olen huomannut kahden ciderin ja iltalehden hinnalla (5€)nostan kauppalaskua 1/3osan, en pidä itseäni nykyään kovin tarkkana talousasioissa, mutta kirjanpito on jäänyt ajalta, kun väkeä oli kotona enenmän...
      Entisaikojen muistoja, miten toimin....
      Välipaloihin kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka keittoa, valmistuu samassa ajassa, kun kattaa leivät ym.hörhöt pöytään..Täyttää, lämmittää ja on ravitsevaa, edullistakin..


      Nakkikeitto
      -----------------
      vettä noin.1lit.-1,5lit.lihaliemikuutio,
      kiehuvaan nesteeseen 2kourallista makaronia
      pippurit, sipulij.,valkosipulij.ym.makuja
      4kpl perunaa paloiteltuna
      keittojuureksia noin.500g rainbow (Purjo liian isoina paloina, otin kypsänä pois)
      nakkeja noin. 400g tarj.80sent.pouttu
      ketsuppi
      tummaa leipää ja maitoa
      kaikki maksoi runsaasti laskien 4€
      3aikuista ja 2 alle kouluikäistä söi vatsansa täyteen yhden annoksen hinta 80sent..
      aikaa kului 20min.
      Jäi vielä kulhollinen, pienille voi lämmittää seuraavana päivänä.
      Perusruoka ei paljon maksa, leipä on suhteettoman kallista, ja täytyykö leivän päällä olla levitteen lisäksi muuta, yleensä suolaisia lisäkkeitä, juustoja löytyy edullisia, porkkanaraaste, omenaraasteella ja tilkalla sitruunamehua höystettynä leivänpäällä tosi hyvää. Porkkanat terveellisiä ja edullisia..
      Jogurtti 1l purkeissa, ei naposteluporkkanoita, vaan itse tehtyjä porkkanasuikaleita, tuore kurkku 90% vettä talvella sika kallista, tuoremehu ei ole janojuomaa 1dl. mehua 45kcal ja puolet päivän c.vitm. tarpeesta, vesi on janojuomaa, hedelmät tarjousten mukaan esim..omenat 89sent/kg kannattaa ostaa, säilyy jääkaapissa pitkään, eikä niitäkään syödä kasapäin.. Kannattaa miettiä, mikä on ravitsevaa, se on myös edullista kana, kala, jauheliha, maksa,lihasuikaleet, höysteenä riisi, makaroni, peruna, kaali, pakastevihannekset,(löytyy monia vaihtoehtoja) ja juurekset,säilyke ananakset ja tomaatit on edullisia.. Ruaksi valmistaessa kannattaa tehdä patoja, keittoja, laatikoita ja kiusauksia, vaatii pikkusen kuorimista ja pilkkomista, lapset mukaan jos ikä suo, ainakin pesuhommat käy, isät kanssa mukaan, johan perheellä on mukavaa olla yhdessä, ja patoja, keittoja ym. suunitellessa on vain mielikuvitus rajana, lihaa ym. menee huomattavasti vähemmän. Kotona leivotaan yhdessä, mutta ei syödä heti kaikkia pois, pakkaseen täytyy riittää, vierasvaraa täytyy olla aina, eihän siittä muuten ole mitään hyötyä.. Kaikki makea pois, se yks karkkipäivä viikossa riittää ja se koskee myös vanhempia, sillä päiväkahvin kera "ostetulla" viinerillä, tekee jo melkein päivän ruat koko perheelle, pienistä ja järkevistä asioista löytyy säästöä, vähän vaivaa ehkä, ehkä ei kun se on kivaa..

    • ruokaa

      Kaupat mm. lidl ja cassa. Normaalikaupoissa pirkka, euro shopper, rainbow jne edullisempia kuin merkkituotteet. vertaile kilohintoja, esimerkiksi keksien kilohinnat vaihtelevat noin 4€ jopa 20 € kilolta! eli sama muissa tuotteissa. myöskin perhepakkaukset halvempia kuin vastaavat pienemmät pakkaukset..
      osta tarjouksesta kerralla enemmän, esim jauhelihaa, hyvä pakastaa.
      peruna ja makarooniruuat halpoja, niistä saa tehtyä monenmoisia ruokia! myös riisi on hyvä ja vähän epäterveellisempänä ranskikset :) pakasteesta nopeaa ruokaa perunasipulisekoitus, myös siitä saa tehtyä helposti ja halvasti ruokaa.

    • edullisesti

      Hei, minulla on monta reseptiä. Mahtavan hyviä ja edullisia, meillä oli iso perhe mutta ruokaan ei kulunut paljonkaan rahaa. saat minulta niitä reseptejä jos haluat. Kaikki ruuat on myös lasten mieleen

      • Miisa

        Jos tekee mieli vaaleata leipää, paistan aina itse pari leipää kerralla tai sämpylöitä. Myös chapati on hyvää, nam! Siihen tarvitset:

        0,5 l grahamjauhoja tai sämpyläjauhoja
        1-1,5 dl vettä
        suolaa maun mukaan
        1 rkl öljyä

        - tee löysähkö taikina
        - alusta hyvin, peitä kelmulla noin tunniksi
        - kauli n.15cm kokoisia, ohuita pyöreitä leipiä
        jauhoitetulla pöydällä
        - paista kuumalla öljytyllä paistinpannulla
        molemmin puolin
        - kääri liinaan ja folioon

        Näitöä voit syödä normaaliin tapaan tai täyttää ihan miten vaan ja laittaa rullalle.


    • miiu

      Mikä teillä on päätähuimaava kauppalasku??? Tosiaan vertaile hintoja...

    • tuplaustapani

      Ruokakuluissa säästäminen on hankalaa, varsinkin sillä alitajuisesti uskottelemma itsellemme, että ruoka kuuluu elämän perustarpeisiin ja sillä oikeutamma suuret kulut.

      Yksittäisten alennusten perässä juokseminen on kylllä hyödyllistä, mutta se ei auta ellei tilannetta oteta kontrolliin. Ruokalaskujen hallinointi on ankaraa puuhaa.

      A. PÄIVITTÄIN BUDJETTI KÄYTETTÄVISSÄ RUOKAAN
      Asetetaan summa, joka päivittäin voidaan käytää ruokaan. Tästä summasta ei tule poiketa ja jos siitä poiketaan, tulee summa säästää seuraavan päivän ruokalaskussa.

      B. LUOTTOKORTIT POIS
      Ruokaa ei tule ostaa luotolla. Jos ruokaa ostetaa niin mieluiten käteisellä, hätä tilanteessa pankkikortilla. Korttien käyttä harhauttaa ruokakulut ja tekee niiden seuraamisen ja ymmärtämisen vaikeaksi.

      C. KIRJEKUORI-METODI
      Karu, mutta tuo perheen kuin perheen budjetin järjestykseen. Yleensä perheen naisväli huolehtii ruokakuluista. Tällöin helpoin tapa kontrolloida kulutusta on laittaa viikon ruokabudjetti käteisenä kirjekuoreen ja sillä on elettävä koko viikko. Kun raha ei riitä kaikkeen, niin kummasti kaikki turhat ostokset alkaa karsiutua.

      Voit lukea lisää vinkkejä alkavasta rikastumispalstasta miljönääri tai tältä foorumilta!

      • --

        Pakkokeinot eivät auta, eräskin tuttu sanoi, ettei osta luotolla, kun tulee ostettua niin paljon. Lapsi söi jauheesta tehtyä perunamuusia ja kastiketta kuukausitolkulla, väliaikoina suklaapatukoita, huoltaja itse juhli ja söikin kai hienosti. Ei siihen sosku puuttunut.
        Elämäntapa auttaa, totuus on eläminen on kallista. Mausteet, pippurimauste, aromisuola ym. isoissa purkeissa, S-marketista ainakin löytyy. Ja isoja määriä ruokaa kerralla, perhe syö suhteessa edullisemmin kuin yksi henkilö. Voileivät pois, leikkeleet ja levitteet maksavat paljon.
        Kahvin kanssa korppuja, näkkileipää tai hedelmä, ei pullia.
        Paljon perunaa, kaalia yleensä yksinkertaista ruokaa.


    • Chi

      ..mutta ihan ensimmäiseksi suosittelen katsomaan kriittisellä silmällä juuri näitä "säästövinkkejä"; sama ihminen saattaa ensin haukkua vaaleaa leipää ja hetken päästä sitten kehua itsetehtyjen (vehnä)sämpylöiden ihanuutta. Hyviä perusvinkkejä tuossa yllä jo oli noin muuten...

      Vastauksena kysymykseesi sanon, että tapoja on monia. Jotkut paastoavat pari päivää viikossa, toiset siirtyvät halvempiin tuotteisiin. Rahat kirjekuoressa oli myös hyvä idea, se toimii tiukoissa tilanteissa. Mikä teidän perheellenne sopisi? :) Itse käytän Pirkka ym. "halpamerkkejä" ja olen tyytyväinen ollut, esim. pakasteet ja mehut ovat mielestäni parempia hintansa ja makunsa puolesta kuin kalliimmat merkit. Ongelmaksi on vaan alkanut muodostua se, että jopa nämä halppismerkit alkavat olemaan kohtuuhintojen toisella puolen- jos ruokarahat pysyvät samana, mutta menot kasvavat, kuinka pärjätä? :/

      • ...

        Ainakin minä laitan ruis-, grahamjauhoja, leseitä, ja huom. ei suolaa, että on se eri asia, kuin kokonaan vehnään leivottu kaupan leipä.
        Voihan aina laittaa sivuun turhuuteen aiotun rahan.


    • Chi

      Jos perustuotteista pitäisi alkaa jotain suosittelemaan, niin juurekset! Halpoja, maukkaita ja usein vielä kotimaisia. Kehottaisin myös tekemään paljon itse ja käyttämään(niin juntilta kuin kuulostaakin) pakastevihanneksia! Hedelmät tuoreina tai vitamiinit vaikkapa appelsiinimehusta(ja silloinkin tarjouksesta), mutta vihannekset ovat etenkin nyt talvella liian kalliita(en muistanut kertoa, mutta itse käytän tätä: määrittelen mielessäni kilo/kpl-hinnan, jonka tuote saa maksaa. Jos menee yli, en osta.), ainakin jokapäiväiseen käyttöön. Vertaile hintoja, se kannattaa! Esim. tuore paprika n.5 € kilo, pakasteena(valmiina suikaleina, kaikkia värejä) n. 2€ kilo. Tsemppiä! :)

    • hjklm

      ...tein tuon saman lupauksen itselleni; tähtäimessä on taas etelänmatka. Viimevuonna säästin matkaan myös ja aika helposti se kävi. Mulla on aika tiukka budjetti, eli noin 120 eurolla pitäis tulla kk:ssa toimeen. Sitä haittaa hieman nuo aika kalliit erikoisrasvat, joita joudun ostamaan korkean kolesteroolin takia. Keitot on hyviä ja halpoja ruokia; niitä kannattaa tehdä, kuin myös soijarouheesta teen makaroonilaatikkoa ja käytän sitä muutenkin lihan asemasta. Itse teen myös sämpylät ja muun kahvileivän. Tsemppiä teille säästärit ja hyvää alkanutta vuotta!

      • *Kitupiikki*

        Eli myydääkö sitä ihan tavan tavarataloissa ja missä hyllyssä sijaitsee? Siis onko se kuivatuote? Ja onko tämä paljonkin jauhelihaa halvempaa? Ja mites on terveellisyys?

        Kuinka sitä käytetään ja paljonko laitat esim. makaroonilaatikkoon ja jätätkö sitten kokonaan jauhelihan pois?

        Kiitos paljon jos jaksat / jaksatte vastata!!!


    • vato retro

      Hankkikaa sota-ajan jälkeen kirjoitettu keittokirja. Luulis olevan halpoja reseptejä.

      Läskisoosi on vitun hyvää, samoin silakat. oikeasti. Tutustukaa landepaukkuihin ja vaihtakaa palveluksia ruokaan.

      • Tosi kitupiikki

        Keskitin ostokseni Lidhleen. Sielläkin napsin tarjouksia. Aina on ruokaa kotona, ei koskaan tule tunnetta, ettei raaskisi syödä.
        Tänään viimeksi satsasin aikaa ostoksilla käymiseen. Mikään ei vetänyt hintavertailussa vertja Lidhelle.
        Miehen kanssa kuljimme kaupoilla ja minä olin se, joka täytin ostoskärryä.
        Ruokaa tuli kolme kassillista ja vielä leipäpaketti kädessä kannettavaksi.

        Mies oli "maksajan paikalla" ja äimisteli , että tulikohan kassatytölle joku virhe, sillä ei näin paljon ruokaa voi saada 40 eurolla. Kylläpä vaan voi. Mukana oli vielä 12 pikkupulloa oluttakin viikonlopuksi. Mies ottaa sitä, minä en.
        Iso 700 g painava pyykinpesuaineklin sisältyi ostoksiin. Itse ei Lidhlessä edes tarvitse punnita ostoksia, vaan punnitus tapahtuu kassalla, ja oikealla yläviistossa olevasta "laskimesta" voi seurata kuinka paljon mikäkin maksaa.
        Suosittelen!


      • Kotiruoka
        Tosi kitupiikki kirjoitti:

        Keskitin ostokseni Lidhleen. Sielläkin napsin tarjouksia. Aina on ruokaa kotona, ei koskaan tule tunnetta, ettei raaskisi syödä.
        Tänään viimeksi satsasin aikaa ostoksilla käymiseen. Mikään ei vetänyt hintavertailussa vertja Lidhelle.
        Miehen kanssa kuljimme kaupoilla ja minä olin se, joka täytin ostoskärryä.
        Ruokaa tuli kolme kassillista ja vielä leipäpaketti kädessä kannettavaksi.

        Mies oli "maksajan paikalla" ja äimisteli , että tulikohan kassatytölle joku virhe, sillä ei näin paljon ruokaa voi saada 40 eurolla. Kylläpä vaan voi. Mukana oli vielä 12 pikkupulloa oluttakin viikonlopuksi. Mies ottaa sitä, minä en.
        Iso 700 g painava pyykinpesuaineklin sisältyi ostoksiin. Itse ei Lidhlessä edes tarvitse punnita ostoksia, vaan punnitus tapahtuu kassalla, ja oikealla yläviistossa olevasta "laskimesta" voi seurata kuinka paljon mikäkin maksaa.
        Suosittelen!

        Olemme eläkkeellä oleva pariskunta. Lähes kaiken ostamme Lidlistä vertailtuamme hintoja. Kassivertaus yllä on hyvä, sama kokemus meillä. Kolme kassia neljälläkympillä, muualta saat kaksi kassia viidelläkympillä. Lidl kehittyy koko ajan ja tuotevalikoima suomalaistuu. Ei ole enää montaakaan asiaa, jota täytyy hakea muualta.

        Me olemme tehneet perusruokalistan tarvikkeista, joita on hyvä aina olla kaapissa. Syömme päivittäin hedelmiä ja vihanneksia, jauheliha-, kala- tai broileriruokia. Pakastevihannekset ovat puolet halvempia kuin tuoreet eikä niistä mene mitään hukkaan. Broilerinkoivet ovat kallista ruokaa, luuthan menevät roskiin. Ostamme aina marinoimattomia kanafileitä, sillä niissä ei ole juurikaan lisäaineita.
        Kevyttuotteita vältämme, niissä on liikaa sokeria. Ihminen tarvitsee rasvaa, kaikenlaiset kevytdietit ovat pitkällä juoksulla vaarallisia. Lidlin pakastekalat ilman kuorrutuksia ovat hyviä niin uuniruokiin kuin keittoihinkin.

        Puurot kuuluvat myös listallemme, samoin leipä. Niissä olemme tarkkoja, sillä leivästä saa helposti hiilihydraatteja liikaa. Maitotuotteista käytämme kevytmaitoa, juustoja ja jogurtteja. Jäätelö on hyvä kahvin kanssa. Vesi ruoka- ja janojuomana. Munia joka päivä jossain muodossa.

        Ruokalaskumme ovat n. 200€ kuussa. Pesu- ja hygieniatarvikkeet tulevat lisäksi.


    • köyhä ja kipeä

      pussi, tästä saa, kun jaksaa liottaa 8 tuntia ja keittää tunnin, ainakin 10 annokseen perusraaka-aineen.
      Köyhyyspalstalta sain neuvoja.
      Sipuli, porkkana, paprika , vaikka paistettua jauhelihaa välillä, maustoin ketsupilla ja aromisuolalla.
      Mitä kasviksia löytyykin, tämä on hyvä runko. Antaa kylläisyyden tunteen.
      Valmistuu nopeasti, paistinpannulla 15 min.

      • kokeiltu on

        Tuo soija rouhe sitä olen testannut. en saa sitä toimimaan millään. olen sen ensin keittänyt sitten paistanut sipulin kanssa ja tehnyt makaroni laatikkoa. siis se maku on kummalista. ei nyt pahaa mutta ei niin hyväkään ja ei likikään jauhelihan veroista.


        Halpaa se on ja proteiini pitoista ois kiva jos siitä sais hyvä mtta kun ei saa.


      • Suvikki74
        kokeiltu on kirjoitti:

        Tuo soija rouhe sitä olen testannut. en saa sitä toimimaan millään. olen sen ensin keittänyt sitten paistanut sipulin kanssa ja tehnyt makaroni laatikkoa. siis se maku on kummalista. ei nyt pahaa mutta ei niin hyväkään ja ei likikään jauhelihan veroista.


        Halpaa se on ja proteiini pitoista ois kiva jos siitä sais hyvä mtta kun ei saa.

        turvotetaan vähäisessä kylmässä vedessä, öljyyn silputtu sipuli ja paprikajauhe, pippurirouhe, paistetaan ja suolaus = Hyvää.


      • loplop
        kokeiltu on kirjoitti:

        Tuo soija rouhe sitä olen testannut. en saa sitä toimimaan millään. olen sen ensin keittänyt sitten paistanut sipulin kanssa ja tehnyt makaroni laatikkoa. siis se maku on kummalista. ei nyt pahaa mutta ei niin hyväkään ja ei likikään jauhelihan veroista.


        Halpaa se on ja proteiini pitoista ois kiva jos siitä sais hyvä mtta kun ei saa.

        Minä yleensä "jatkan" jauheliharuokia tuolla soijarouheella. Esim. makaronilaatikkoon voisin laittaa 200-300g jauhelihaa 1-2dl tummaa soijarouhetta. Minusta soijarouhe pelkältään on varsin mautonta eli se pitää maustaa runsaasti -paljon runsaammin kuin esim. jauheliha. Itse valmistan soijarouheen siten, että sekoitan ensin mausteet kiehuvaan veteen ja sitten soijarouheen sinne turpoamaan. Minun paketissa ohje on 1 osa soijarouhetta ja kaksi osaa vettä, mikä mielestäni on osoittautunut ihan ok suhteeksi.

        Tai jos käytän jauhelihan seassa tuota soijarouhetta niin nykyään teen niin, että paistan jauhelihan, sipulin ym. ensin kypsäksi pannulla ja maustan ne todella runsaasti, sitten heitän mukaan halutun määrän soijarouhetta ja tarvittavan määrän vettä sekä vielä esim. liemikuution tai soijakastiketta. Sitten laitan levyn pois päältä ja hauduttelen sen aikaa, että soijarouhe on imenyt nesteen itseensä. Jos normaalisti on tottunut syömään lihaa niin tuo osa lihan korvaaminen soijarouheella on mielestäni hyvä vaihtoehto, koska ruuassa on kuitenkin edelleen tuota jauhelihaakin tuomassa sitä makua...


    • Duudson.

      Kiitos Noppa tasokkaasta artikkelistasi.

      Minusta tuo on aika mielenkiintoista, että esimerkiksi peruna on energia arvoltaan heikko verrattuna makarooniin, eli jos mietitään sitä paljonko eurolla saa.

    • Hnghhh

      Monet ihmettelee miten itse tulen yksineläjänä vähän päälle satasen ruokaostoksilla kuussa toimeen. Se on helppoa, kun jättää ylellisyydet ja roskaruuat ja alkohoolit pois, pieni autistisuuskin auttaa ja voi syödä samaa "tylsää ruokaa" päivästä toiseen hakematta kulinaristisia makuelämyksiä, tarkoituksena vaan saada se pirun nälkä pois.

    • utelias.

      Voisiko joku laskea
      euroa kilo
      s/kcal

      arvot myös

      - Pussi-nuudelille
      - Paketti-nuudelille
      - Mansikkahillolle


      Kiitos!

    • näin säästetään

      Hamstraava hamevaras kärysi Kuopiossa poikkeuksellisen raskas lasti helmoissaan.


      Kuopion poliisin tiedotteen mukaan tiistai-iltana klo 22.30:n aikoihin myyjä näki Pitkälahden ABC-huoltoasemalla, kun nainen laittoi myymälässä tuotteita hameensa alle.

      45-vuotias varkautelaisnainen otettiin kiinni ja tarkastuksessa hänen hameensa alta löytyi pitkä lista anastettua omaisuutta. Helmojen kätköissä oli mm:
      •14 kahvipakettia
      •4 kpl 4:n litran moottoriöljykannuja
      •8 kpl lihapulla-aineksia
      •naudanpaistisuikalepaketteja
      •2 kpl saunatuoksuja
      •makeisia.
      Pitkälahden liikennemyymälä sijaitsee Viitostiellä noin 5 kilometriä Kuopiosta etelään.

    • Säästäjä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1652
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1367
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe