Kesyttäminen

Marika_

Kysyisin vinkkejä millä saisi kauluskaija kesymmäksi.
Kaija on noin 5 vuotias uros.
Millä kannattaa aloittaa kosketukseen opettaminen?
Käsivarrelle se lentää,olkapäällä istuu ja polvelle se uskaltaa tulla.Kädestä se uskaltaa ottaa ruokaa,kämmeneltä ja sormista.
Pelkkää kättä se lähtee pakoon.

Olen välillä puhaltanut hiljaa linnun kylkeen tai rintaan ilmaa siten että liikutan ilmavirtaa puhalluksen aikana niinkuin silittäisin sitä.Samalla liikuttanut sormea puhalluksen tahtiin edes takaisin linnun vieressä,kuitenkaan koskematta siihen. Olenko aivan hakoteillä?

Olisi huomattavasti helpompaa hoitaa kaijaa jos se antaisi koskettaa. Esim.kynsien leikkuu ei oikein onnistu kun ei kiinni voi ottaa muuten kuin pakolla.

Eli miten aloitan ja etenen? Vinkkejä kaivataan.

1

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Kannattaa aloittaa kosketusharjoitukset häkissä tai kylppärissä T-orrella tms paikassa missä lintu ei pääse kauas karkuun.
      Sitten vaan paljon harjoituksia ja kärsivällisyyttä.

      Eli istu linnun vieressä ja juttele sille rauhoittavasti. Siirrä tyhjää kättä lintua lähemmäs, mutta lopeta liike _ennen_ kuin lintu lähtee karkuun tai muuten hermostuu liikaa (huomaat kyllä kun se alkaa tulla vähän levottomaksi ja vilkuilla seiniä, siinä on aika stopata), alussa vaikka vaan puolen metrin päähän jos se on etäisyys minkä lintu liikaa hermostumatta sietää.

      Sitten naksautat vaikka kielellä merkiksi "hyvä poika, harjoitus päättyi", vedät käden rauhallisesti takaisin ja palkkaat linnun kehuilla ja pienenpienellä herkkupalalla siitä että se teki niin kuin haluttiin eli _pysyi_paikallaan_ kun käsi lähestyi (huomaa että kovin aralle linnulle jo käden poispäinvienti on palkkio, ja jos se arastelee namunkin ottoa voi namun jättää alkuvaiheessa poiskin).

      Näin lintu oppii että sen nimenomaan halutaan pysyvän rauhallisena ja palkkio (=rauhaan jättäminen ja namu) tulee vain siitä rauhallisuudesta ja voit pikkuhiljaa sitten hivuttaa kättä lähemmäs ja lähemmäs, kunnes pääset jo koskettamaan sitä, silittele rinnasta, varpaista tai nokasta tai mistä lintu parhaiten antaa koskea, ja etene siitä sitten vähän reilumpaan kosketukseen ja niskan rapsutteluun tai koita hivuttaa sormea varpaiden alle, riippuen siitä mikä onkaan lopullinen päämääräsi.

      Tärkeintä on että lopetat harjoituksen aina vain onnistuneeseen suoritukseen, ettei lintu huomaa että pakoilemalla edelleen saa oman tahtonsa läpi, pääsee rauhaan ja vetäydyt pois(= karkuun meno on palkitsevaa toimintaa eikä se paikallaan olo). Jos siis lintu säikkyy, niin istut vain aloillasi ja annat sen rauhoittua sen verran että istuu taas aloillaan. Ota sitten harjoitus uusiksi hiukan pienemmällä vaatimustasolla, ja jatka kunnes se on onnistunut pari kertaa. Tee kerrallaan aina vain muutama harjoitus, mutta toista näitä useamman kerran päivässä. Toisto auttaa oppimaan, mutta kovin kauan kerrallaan lintu ei jaksa keskittyä uuteen. 10-15 minuuttia on ihan hyvä harjoitusaika.

      Vähän vaatii arvailua missä kulkee se raja että linnun saa sietämään vähän enemmän lähestymistä ja missä se lähtee karkuun, mutta pian opit kyllä lintua lukemaan niin että homma sujuu ja etenee ilman isompia paniikkikohtauksia.

      Lukaise myös joltain koirapalstalta vähän naksutinkoulutuksen perusteita, se toimii varsin hyvin myös linnuilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      423
      2954
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2276
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      348
      1976
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1893
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1747
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      95
      1140
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe