Adoptioepäselvyyksiä

Kiinassa

KIINAN VAIETTU LAPSIKAUPPA

Kirjoittanut: Geoffrey York
Torstai 15.12.2005
Globeandmail.com

Peking – Kiinan viranomaiset vaikenevat skandaalista, joka koskee vauvojen myymistä. Skandaali syntyi, kun julkisuudessa kerrottiin Kiinan lastenkotien ja sosiaaliviranomaisten järjestäneen vähintään 100 lapsen ostamisen ja myymisen.

Raportin mukaan osa vauvoista on adoptoitu ulkomaisiin perheisiin. Tämä on herättänyt kysymyksiä Kiinan adoptiojärjestelmän korruptiosta. Kiinasta on tullut kanadalaisten suosituin ulkomainen adoptiokontakti.

Monet lapsikaupasta pidätetyt olivat lastensuojelun viranomaisia ja työntekijöitä eräästä lastenkodista, joka sijaitsee Hengyangin alueella Hunanin maakunnassa eteläisessä Kiinassa. Kiinalaisen sanomalehden mukaan lastenkoti on myynyt lapsia toisiin lastenkoteihin Hunanissa ja muissa Kiinan maakunnissa kuten Guangdongissa ja Guangxissa.

Hunanin maakunta on yksi merkittävimmistä maakunnista, josta adoptoidaan lapsia Kanadaan ja muihin länsimaihin. Kiinalaisten tutkijoiden kerrotaan nyt selvittävän laittomasti siirrettyjen lasten kotikaupunkeja sekä nykyisiä olinpaikkoja.

Poliisi on pidättänyt yli 50 epäiltyä, jotka olivat vuosien ajan myyneet vauvoja lastenkoteihin ja lastensuojelun järjestöihin 110-165 dollarin hinnasta. Sen jälkeen vauvat myytiin toisiin lastenkoteihin tai lapsettomille pariskunnille jopa 4200 dollarin hinnalla. Osa vauvoista oli kaapattu vanhemmiltaan.

Sanomalehden mukaan vauvojen laittomat siirtelyt olivat osittain tarkoitettu hallitusten tukien hankkimiseksi. Lehden mukaan hallituksen tuki lastenkodeille perustuu näiden lapsimäärään.

Laittomat järjestelmät lasten ostamista ja myymistä varten ovat olleet aktiivisia Kiinassa vuosien ajan.

Satoja ihmisiä on vangittu ja jopa teloitettu vauvojen myymisestä. Viimeisin raportti kuitenkin esittää, että monet lastenkodit ja lastensuojeluorganisaatiot olisivat olleet voimakkaasti mukana vauvoja myyvissä verkostoissa.

Poliisi ja sosiaaliviranomaiset Hunanissa ovat kieltäytyneet kommentoimasta viimeisintä tapausta ja Kiinan tiedotusvälineitä on käsketty lopettamaan jutun tutkiminen.

- Hallituksen kiireellisen määräyksen mukaan mikään tiedotusväline ei saa nyt tehdä yhtään raporttia tästä tapauksesta, eräs kiinalainen toimittaja kertoo.

Kiina on tällä hetkellä kanadalaisten merkittävin ulkomaisten adoptioiden kohdemaa. Viime vuonna kanadalaiset adoptoivat 1001 lasta Kiinasta. Se oli yli puolet kaikista Kanadan kansainvälisistä adoptioista viime vuonna.

Kanadan adoptiolautakunnan puheenjohtaja Sandra Scarth sanoo haluavansa lisää tietoa väitteistä, jotka koskevat Kiinan laittomia lapsisiirtoja. - Olen hämmentynyt väitteistä, sillä olemme kuvitelleet Kiinan olevan yksi parhaimmin organisoiduista ja eettisistä adoptiokohteista kanadalaisille perheille, hän sanoo haastattelussa.

- On vaikea sanoa, voiko laittomasti siirrelty lapsi päätyä lastenkotiin, josta adoptoidaan lapsia Kanadaan. Minä uskon, että se on mahdollista, hän sanoo. Scarth on myös toiminnanjohtaja eräässä adoptiojärjestössä, joka on sijoittanut Kiinasta adoptoituja lapsia kanadalaisperheisiin. Hän ei usko merkittävään korruptioon niissä lastenkodeissa, joista adoptoidaan lapsia Kanadaan. Hän kuitenkin toteaa, että lastenkotien toiminnan rehellisyyden takaavat loppujen lopuksi Kiinan viranomaiset.

- Kiina ei salli adoptiojärjestöjemme työskennellä suoraan lastenkotien kanssa, hän sanoo. - Me olemme riippuvaisia CCAA:n [China Centre of Adoption Affairs] vakuutukseen siitä, että lapsi on vapaa adoptoitavaksi. Vastaanottavana maana meillä ei ole mitään kontrollia siihen, mitä tapahtuu toisessa maassa.

Aiemmin on paljastunut lasten laittomia siirtelyitä ja korruptiota mm. Vietnamissa, Kamputseassa ja Guatemalassa. Ne ovat saaneet Kanadan adoptiopalvelunantajat pysäyttämään adoptiot näistä maista kunnes kohdemaat saavat parannettua lastensuojelukäytäntöjään.

Kiinassa on pitkään toiminut aktiivisesti laiton lapsikauppa. Tämä johtuu maan yhden lapsen politiikasta ja poikien suosimisesta. Maan tiedotusvälineiden mukaan pelkästään viime vuonna pelastettiin 3500 lasta 1975 laittoman lapsikauppajärjestelmän hallusta. Joissain tapauksissa vauvoja on huumattu, jotta he nukkuisivat kuljetuksen aikana. Osa vauvoista on kuollut tämän seurauksena.

Viime elokuussa kaksi miestä Fujianin maakunnasta tuomittiin kuolemaan. He olivat organisoineet 82 lapsen ostamisen vanhemmiltaan ja myymisen singaporelaisiin perheisiin.

Toisessa tapauksessa mies tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen. Hän oli myynyt oman poikansa 1300 dollarilla saadakseen rahaa ostaakseen arpalippuja. Eräässä tapauksessa joku yritti myydä lapsia internetissä 4000 dollarin hintaan.



http://www.theglobeandmail.com/servlet/ArticleNews/freeheadlines/LAC/20051215/BABYSMUGGLING15/international/International

56

6630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toinen tuleminen

      Ja tässä näemme taas pedofiilian ja kansainvälisen LAPSIKAUPAN välisen eron:Pedofiili matkaa ulkomaille ja maksaa kovaa valuutta seksistä käytännössä jo aikuisten teinien kanssa, ja näin rahat pääsevät hyödyntämään jo muutenkin perin köyhää yhteisöä. Kansainvälisessä lapsikaupassa pedofiili taas OSTAA lapsen itselleen joltain, joka on saattanut jo aiemmin ryöstää hänet. Rahasumma on paljon pienempi, eikä hyödytä mitenkään yhteisöä, minkä lisäksi lasta voidaan "kotona" hyväksikäyttää mielin määrin käytännössä kenenkään puuttumasta asiaan, ennenkuin on jo liian myöhäistä, eikä lapselle jää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä itsemurha. Lännessä tälle lapsikaupalle ollaan keksitty aivan uusi ja hieno nimi, nimittäin "adoptio" Kuulostaa varmaan paljon kauniimmalta kuin LAPSIKAUPPA, eikö vain???

      • Voi ei

        Kaikkea kamaalaa olen lukenut lapsikaupasta, mutta ei tullut mieleenkään tämä pedofilia-juttu. Toivottavasti adoptiovanhemmat tutkitaan tosi tarkkaan. Ja ei haittais vaikka naapurit ja opettajat pitäis silmänsä auki.


      • Ei Oscaria
        Voi ei kirjoitti:

        Kaikkea kamaalaa olen lukenut lapsikaupasta, mutta ei tullut mieleenkään tämä pedofilia-juttu. Toivottavasti adoptiovanhemmat tutkitaan tosi tarkkaan. Ja ei haittais vaikka naapurit ja opettajat pitäis silmänsä auki.

        Googlaa Woody Allenia, nii selviää millaisia adoptioisät voipi olla...


    • Suomeenkin!

      Vuonna 2004 Suomeen adoptoitiin tilastokeskuksen mukaan 310 lasta. Näistä jopa 130 adoptoitiin Kiinasta.

      Tällä hetkellä yli puolet suomalaisista adoptiohakijoista odottaa lasta nimenomaan Kiinasta. Kiinasta voi tällä hetkellä saada adoptiolapsen kaikkein nopeimmin. Suurin osa Kiinasta adoptoitavista lapsista on alle 2-vuotiaita tyttöjä. Kiinan vetovoima suomalaisen adoptiokohteena on niin merkittävä, että muiden adoptiokohdemaiden suosio on vähentynyt.

      Kiina on toinen kalleimmista adoptiomaista suomalaisille. KELA myöntää korkeinta adoptiotukea nimenomaan Kiinasta ja Kolumbiasta adoptoiville. Kiinan korkeaa adoptiomaksua on ihmetelty laajalti.

      Kiinasta adoptoiduista lapsista maksetaan 2500 euron suuruinen "hoitopalkkio". Vertailun vuoksi on mainittava esimerkiksi Thaimaa, jossa ei kyseistä maksua ole lainkaan.

      Kiinasta adoptoidaan Suomeen sekä Interpedian että Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Interpedian kautta adoptoitaessa adoptiovanhemmat maksavat adoptiokulut hoitopalkkio mukaan lukien Interpedian kautta ja ilmeisesti rahat menevät CCAA:lle tai sen kautta lastenkodeille. Pelastakaa Lapset ry ei ole kommentoinut sitä, miten Kiina-adoptioiden maksut on hoidettu ja hoidetaan nykyään. Katso aiempi keskustelu Kiinan adoptiomaksuista: http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=116&conference=4500000000000394&posting=22000000012260723

      Suomessa on tuskin kenellekään selvää, mihin Kiinan adoptioista maksetut rahat menevät. Täälläkin ilmeisesti Kanadan tapaan luotetaan Kiinan kansallisen adoptiojärjestelmän (CCAA) eettiseen toimintaan...

      • mennessä

        Kiinasta aloitettiin adoptoida lapsia Suomeen vuonna 1995. Kaikkiaan Kiinasta on Suomeen adoptoitu 460 lasta, joista valtaosa on ollut 0-2-vuotiaita tyttöjä.

        Vuoden 2003 loppuun mennessä oli tullut Kiinasta 327 adoptiolasta Suomeen.

        Vuonna 2004 määrä oli 133, mikä oli 46% Suomeen ko. vuonna ulkomailta adoptoiduista lapsista.

        Vuoden 2005 luku Kiinan osalta ei ole vielä tiedossamme, mutta lisäämme sen tänne heti kun saamme sen tietoomme.

        ------------

        Kiinasta adoptoidaan lapsia Interpedian ja Pelastakaa Lapset -yhdistyksen kautta. Huhujen mukaan tällä hetkellä yli puolen suomalaisten ulkomaisista adoptiohakemuksista on kohdistettu Kiinaan. Kiinasta voi tällä hetkellä saada adoptiolapsen Suomeen kaikkein nopeimmin ja sieltä tulevat lapset ovat pääos eniten toivottuja 0-2-vuotiaita ja terveitä tyttöjä.


      • MadeInChina

        SoneraPlazan Ellien adoptioaiheisella keskustelupalstalla nimimerkki "miina&manu" kirjoittaa näin:

        "Re: Lapsen synnyinmaa
        miina&manu 19.8. 19:31
        Me odotettiin pari vuotta lasta kotimaasta, mutta nyt ollaan vaihdettu suunta ulkomaille. Meillä oli sama ongelma, ettei kohdemaan valinta ollut helppoa. Meillä ei ollut mitään erityisiä suhteita mihinkään. Thaimaassa, Virossa ja Venäjällä oltiin tosin käyty matkalla :) Aluksi maan valinta tuntui hirvittävän vaikealta. Loppujen lopuksi oman maan valinta oli yksinkertaista. Me ollaan lapseton pari ja ikäkin sopi monille, kuitenkin sopivia kohteita oli yllättävän vähän. Nimittäin:

        - kohdemailla on monia vaatimuksia
        - adoptio maksaa eri kohteissa eri verran
        - eri paikoista tulee erilaisia lapsia (mm. sukupuoli, ikä, terveys)
        - kohteet toimivat eri tavoin eli välillä joku paikka on tukossa tai hyvin hidas ja välillä joku toimii
        - ulkonäköä ajateltiin paikallisen kansan ulkonäön perusteella

        Me ollaan valittu Kiina. Syitä oli, että me toivotaan 0-2 vuotiasta tervettä lasta ja Kiina toimii nopeasti. Tyttö sopisi meille oikein hyvin ja ajateltiin vaaleaihoisen lapsen sopivan tänne paremmin kuin vaikka tumman pojan. Kiinassa lapset on löytölapsia ja meille sopi paremmin ettei lapsen taustasta ole mitään tietoa. Nyt sitten tutustutaan Kiinan kulttuuriin! Kyllä se maa teillekin kirkastuu!"


        Siis "meille sopi paremmin ettei lapsen taustasta ole mitään tietoa". Huhhuh, mutta näin on näreet. Ei tarvitse kauan miettiä, miksi Kiina on maailmanlaajuisesti suosittu adoptiomaa. Tämä taas pitää yllä köyhien ihmisten lasten hankkimista myymistä varten.

        Adoptiota puolustellaan jatkuvasti kansainvälisenä lastensuojeluna, jossa kodittomille lapsille hankitaan kodit ja perheet. Hieman nurinkurinen käsitys tulee näitä viestejä ja nettijuttuja lukiessa. Todellisuudessa kodittomat lapset jäävät varmaan ilman adoptiota ihonvärin, liian korkean iän tai sairauden takia. Sen sijaan adoptioon "tuotetaan" hyvin kaupaksi käyviä lapsia mm. Kiinassa.


      • Suomeen
        mennessä kirjoitti:

        Kiinasta aloitettiin adoptoida lapsia Suomeen vuonna 1995. Kaikkiaan Kiinasta on Suomeen adoptoitu 460 lasta, joista valtaosa on ollut 0-2-vuotiaita tyttöjä.

        Vuoden 2003 loppuun mennessä oli tullut Kiinasta 327 adoptiolasta Suomeen.

        Vuonna 2004 määrä oli 133, mikä oli 46% Suomeen ko. vuonna ulkomailta adoptoiduista lapsista.

        Vuoden 2005 luku Kiinan osalta ei ole vielä tiedossamme, mutta lisäämme sen tänne heti kun saamme sen tietoomme.

        ------------

        Kiinasta adoptoidaan lapsia Interpedian ja Pelastakaa Lapset -yhdistyksen kautta. Huhujen mukaan tällä hetkellä yli puolen suomalaisten ulkomaisista adoptiohakemuksista on kohdistettu Kiinaan. Kiinasta voi tällä hetkellä saada adoptiolapsen Suomeen kaikkein nopeimmin ja sieltä tulevat lapset ovat pääos eniten toivottuja 0-2-vuotiaita ja terveitä tyttöjä.

        Vuoden 2005 loppuun mennessä Suomeen oli adoptoitu 600 lasta Kiinasta.

        Vuoden 2005 aikana Kiinasta Suomeen adoptoitiin siis 140 lasta, joista 69 tuli Interpedian kautta ja 71 Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

        Interpedian www-sivuilla tosin jo ilmoitettiin, että heti kuluvan vuoden ensimmäisenä arkipäivänä saapui Kiinasta ilmoitus 11 uudesta adoptiolapsesta Suomeen. Eli adoptiot Kiinasta jatkuvat ja voivat hyvin. Valitettavasti.


    • Ei kukaan

      Lastensuojeluviranomaisten suorittamaa lapsikaappausta kutsutaan huostaaotoksi, Sori vaan.

      • Tuki"koti"

        Minä kutsun sitä kidnappaamiseksi.

        Tiedän yhden akan joka tekee bisnestä kaapatuilla lapsilla Suomessa sekä on adoptoinut 2 tyttöä Kiinasta. Koko hänen elämänsä perustuu siis monin eri tavoin lapsikaupalle. Kuvottavaa.

        Laitosta kutsutaan kodiksi ja ostettuja lapsia omiksi.

        Sitten kun adoptiolapset ovat tarpeeksi isoja, toivottavasti löytävät kirjastosta Kiinan kadotetut tyttäret. Saa "äiti" ruveta selittämään.


    • Suomessa

      Nyt olisi adoptiovanhemmilla, adoptiohakijoilla ja adoptiojärjestöillä mahdollisuus osoittaa lapsikaupan vastaiset asenteensa käytännössä.

      Kun Kiinassa on ilmennyt lapsikauppaa ja epäillyt ovat näin laajoja koskien myös adoptiota hoitavia virkamiehiä, niin adoptiot Kiinasta Suomeen tulisi pysäyttää tutkimusten ajaksi.

      Tällä hetkellä pari sataa suomalaista on Kiina-adoption kanssa henkilökohtaisesti tekemisissä. Osa on lähdössä hakemaan adoptiolasta Kiinasta, osa odotta lapsiesitystä Kiinasta, osa kerää adoptioasiakirjoja Kiinaa varten ja osa valmistautuu adoptoimaan Kiinasta. Heidän joukossaan on vaikutusvaltaisia henkilöitä kuten yksi entinen ministeri. Jos heillä olisi halua vastustaa kansainvälisen adoption korruptuneisuutta, niin he vaatisivat Suomen ja Kiinan adoptioyhteistyön sulkemista ainakin toistaiseksi.

      Kambozhaa ei ole avattu Suomen adoptiokontaktiksi siellä ilmenneiden epäselvyyksien ja lapsikauppaepäilyjen takia. Kiinasta sen sijaan adoptoidaan ilmeisesti ensi vuonnakin lähes 200 pientä tyttöä Suomeen.

      Jos halua olisi, niin asioihin voitaisiin vaikuttaa.

      • tätä

        Kiinan adoptiolapsimäärä Suomeen on niin suuri, että suomalaiset ei nyt enää voi pitää silmiään kiinni tämän asian suhteen. Suomessa halutaan aina uskoa yhteistyökumppaneiden hyvyyteen ja kunnollisuuteen. Nämä Kiinan epäselvyydet haittaavat koko Suomen adoptioasioita ja moni menettää yöunensa. Nyt olis aika tehdä tarkastus Kiinan suhteen. Yhteistyö poikki tutkimusten ajaksi sanon minä.


      • Puututtu on...
        tätä kirjoitti:

        Kiinan adoptiolapsimäärä Suomeen on niin suuri, että suomalaiset ei nyt enää voi pitää silmiään kiinni tämän asian suhteen. Suomessa halutaan aina uskoa yhteistyökumppaneiden hyvyyteen ja kunnollisuuteen. Nämä Kiinan epäselvyydet haittaavat koko Suomen adoptioasioita ja moni menettää yöunensa. Nyt olis aika tehdä tarkastus Kiinan suhteen. Yhteistyö poikki tutkimusten ajaksi sanon minä.

        Menkää ihmiset esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n sivuille ja lukekaa, miten näihin nimenomaisiin Kiinan lapsikauppatapauksiin on jo reagoitu.


      • Kiinan tilanteesta
        Puututtu on... kirjoitti:

        Menkää ihmiset esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n sivuille ja lukekaa, miten näihin nimenomaisiin Kiinan lapsikauppatapauksiin on jo reagoitu.

        Alla on Pelastakaa Lapset ry: n nettisivuilta kopioitu uutinen koskien Kiinan lapsikauppaa sekä PeLa:n tilannetta. Uutisesta käy ilmi mm:

        1 PeLa tekee yhteistyötä saman CCAA:n kanssa (kuten myös Kanadan adoptioviranomaiset, vertaa alkuperäinen uutisjuttu)

        2 PeLa:n adoptioyhteistyö perustuu LUOTTAMUKSEEN Kiinalaisia viranomaisia kohtaan

        3 Väärinkäytöksiä ei ole tullut ilmi (vielä, tai ei ole tutkittu, tai tutkiminen on mahdotonta)

        4 Uutisessa väitetään Kiinasta adoptoitavien lasten olevan hylättyjä löytölapsia (ei kerrota mihin tämä väite perustuu, eikä kommentoida lapsikauppaa tai lasten siirtoja Kiinassa)

        5 Kerrotaan lasten biologisia vanhempia kuulutettavan julkisin ilmoituksin (onko syrjäkylien ihmisillä media käytössä? osaavatko he lukea? mitä jos lapsi on siirretty ihan eri alueelle?mitä jos lapsesta on maksettu rahaa? mitä jos virkamiehet ovat mukana lapsikaupassa?)

        6 PeLa väittää adoptiokustannusten olevan julkisia ja valvottuja. Kuka näitä rahavirtoja valvoo? Kenelle ne ovat julkisia? Luottavatko he vain CCAA:n vakuutukseen siitä, että rahat käytetään lastenkotien hyväksi? Miten PeLA:n kautta adoptoivat suomalaiset maksavat adoptiomaksun Kiinassa: käteisenä vai viranomaisten kautta?

        7 Mikä taho valvoo Haagin sopimuksen toteutumista esim. Kiinassa? Kun adoptio pyörii Kiinan kokoisessa maassa valtiollisen byrokratian kautta, niin eikö valvominen ole mahdotonta?

        KIINASSA LOUKATAAN RAJUSTI IHMISOIKEUKSIA JA KANSAINVÄLINEN ADOPTIO ON YKSI SEN MUOTO. Kukaan ei voi vedenpitävästi väittää, ettei Kiinan kv-adoptiossa olisi mukana lapsikauppaa. Tämä on surkeaa ja länsimaisten adoptoivien valtioiden tulisi HETI ilmaista mielipiteensä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sen ilmaisevat tulevaisuudessa Kiinasta adoptoitujen tyttöjen armeija. Tämä tyydyttää länsimaisia lapsettomia/hyväntekijöitä: hehän saavat leikkiä kotia ja/tai pelastaa maailman.

        (Tästäkin viestistä on olemassa kopioita, eikä tässä viestissä ole mitään asiatonta maailmalla ilmenneet ongelmat huomioon ottaen.)


        -- lainaus alkaa --

        2.12.2005: Pelastakaa Lapset Kiinan adoptiolapsikaupasta

        Viime viikolla on tullut esiin tietoja järjestäytyneestä lapsikaupasta Kiinassa, Hunanin maakunnan alueella. Myös Pelastakaa Lasten adoptioperheisiin on sijoitettu lapsia tämän maakunnan lastenkodeista.

        Pelastakaa Lapset tekee Kiinassa adoptioyhteistyötä CCAA:n (China Center of Adoption Affairs) kanssa. CCAA toimii Kiinan siviiliasian ministeriön alaisuudessa. Virallinen yhteistyömme Kiinan adoptioviranomaisten kanssa on alkanut vuonna 1995. Yhteistyö perustuu monivuotiseen kokemukseen ja luottamukseen, eikä väärinkäytöksiä ole tullut esiin.

        Kiinasta kansainväliseen adoptioon luovutettavat lapset ovat hylättyjä löytölapsia. Lasten taustojen selvittely kuuluu siviiliasian ministeriön viranomaisille maakunnissa. Kun Kiinassa löydetään hylätty lapsi, poliisiviranomaiset toimittavat hänet lastenkotiin. Viranomaiset kuuluttavat julkisin ilmoituksin lapsen vanhempia. Mikäli lapsen biologisia vanhempia ei löydetä kolmen kuukauden kuluessa, lapsi julistetaan orvoksi ja hän jää lastenkotiin. Tässä vaiheessa hänelle voidaan etsiä adoptiovanhemmat. Suurin osa hylätyistä lapsista sijoittuu adoptioperheisiin Kiinassa, osa saa kodin kansainvälisen adoption kautta.

        Lapsen sijoittuessa kansainväliseen adoptioon, hänen papereissaan on mukana poliisiraportti löytöajankohdasta ja –paikasta sekä lehti-ilmoitukset vanhempien kuulutuksista. Liitteenä on myös notaarin todistus siitä, että lapsi on hylätty. Valitettavasti lapsen taustasta ja historiasta ennen löytöhetkeä ei useimmiten ole saatavissa tietoja. Viranomaiset toimittavat kansainväliseen adoptioon vapaaksi todetun lapsen tiedot CCAA:lle, jossa puolestaan on lasta toivovien ulkomaalaisten adoptiohakijoitten hakemusasiakirjat. Lapsen ja perheen yhdistäminen tehdään CCAA:ssa. Adoptio vahvistetaan lapsen syntymämaakunnassa, kun adoptiovanhemmat matkustavat hakemaan lapsen kotiin.

        Kiinan kulttuuri, toimintatavat sekä myös lastensuojelutyön toimintaympäristö eroavat monin tavoin länsimaalaisesta. Kiinan nykyinen lainsäädäntö ei esim. anna mahdollisuutta luovuttaa lasta virallisesti adoptioon. Lapsia hylätään paljon ja maassa on heitä varten suuri määrä eritasoista hoivaa ja suojelua antavia lastenkoteja. Valtiolliset lastenkodit toimivat pääasiassa valtion avustuksin, jotka eivät aina riitä kuin kaikkein välttämättömimpään. Kansainväliseen adoptioon lapsia sijoittavat lastenkodit saavat lisärahoitusta adoptiovanhempien maksamista hoitomaksuista. CCAA:n antaman tiedon mukaan hoitomaksu/avustus tulee käyttää hylättyjen lasten olosuhteiden parantamiseen. Kaikki maksut suoritetaan viranomaisten kautta ja niiden käyttö on sekä valvottua että julkista.

        Kiina on syyskuussa 2005 ratifioinut Yleissopimuksen lasten suojelusta sekä yhteistyöstä kansainvälisissä lapseksiottamisasioissa. Tämä ns. Haagin sopimus antaa puolin ja toisin työvälineitä kansainväliseen adoptiotoimintaan liittyviä menettelytapojen arvioimiseksi sopimusvaltioiden välillä. Haagin sopimus edellyttää, että kansainväliset adoptiot toteutetaan lapsen edun mukaisesti. Sopimuksella taataan lasten kaappaamisen, myynnin ja kauppaamisen estävä sopimusvaltioiden välinen yhteistyöjärjestelmä.

        Liittyen Hunanissa paljastuneeseen lapsikauppatapaukseen Kiinan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että rikolliseen toimintaan syyllistyneet on pidätetty. Pelastakaa Lapset pitää tärkeänä, että kaikki lapsen oikeuksia adoptiossa vaarantavat hankkeet ja rikolliset käytännöt estetään Suomessa ja kansainvälisesti.

        Lisätietoja:
        Pelastakaa Lapset ry
        Kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Tuula Kumpumäki 050 323 9143

        -- lainaus päättyy --


      • ihmettelee
        Kiinan tilanteesta kirjoitti:

        Alla on Pelastakaa Lapset ry: n nettisivuilta kopioitu uutinen koskien Kiinan lapsikauppaa sekä PeLa:n tilannetta. Uutisesta käy ilmi mm:

        1 PeLa tekee yhteistyötä saman CCAA:n kanssa (kuten myös Kanadan adoptioviranomaiset, vertaa alkuperäinen uutisjuttu)

        2 PeLa:n adoptioyhteistyö perustuu LUOTTAMUKSEEN Kiinalaisia viranomaisia kohtaan

        3 Väärinkäytöksiä ei ole tullut ilmi (vielä, tai ei ole tutkittu, tai tutkiminen on mahdotonta)

        4 Uutisessa väitetään Kiinasta adoptoitavien lasten olevan hylättyjä löytölapsia (ei kerrota mihin tämä väite perustuu, eikä kommentoida lapsikauppaa tai lasten siirtoja Kiinassa)

        5 Kerrotaan lasten biologisia vanhempia kuulutettavan julkisin ilmoituksin (onko syrjäkylien ihmisillä media käytössä? osaavatko he lukea? mitä jos lapsi on siirretty ihan eri alueelle?mitä jos lapsesta on maksettu rahaa? mitä jos virkamiehet ovat mukana lapsikaupassa?)

        6 PeLa väittää adoptiokustannusten olevan julkisia ja valvottuja. Kuka näitä rahavirtoja valvoo? Kenelle ne ovat julkisia? Luottavatko he vain CCAA:n vakuutukseen siitä, että rahat käytetään lastenkotien hyväksi? Miten PeLA:n kautta adoptoivat suomalaiset maksavat adoptiomaksun Kiinassa: käteisenä vai viranomaisten kautta?

        7 Mikä taho valvoo Haagin sopimuksen toteutumista esim. Kiinassa? Kun adoptio pyörii Kiinan kokoisessa maassa valtiollisen byrokratian kautta, niin eikö valvominen ole mahdotonta?

        KIINASSA LOUKATAAN RAJUSTI IHMISOIKEUKSIA JA KANSAINVÄLINEN ADOPTIO ON YKSI SEN MUOTO. Kukaan ei voi vedenpitävästi väittää, ettei Kiinan kv-adoptiossa olisi mukana lapsikauppaa. Tämä on surkeaa ja länsimaisten adoptoivien valtioiden tulisi HETI ilmaista mielipiteensä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sen ilmaisevat tulevaisuudessa Kiinasta adoptoitujen tyttöjen armeija. Tämä tyydyttää länsimaisia lapsettomia/hyväntekijöitä: hehän saavat leikkiä kotia ja/tai pelastaa maailman.

        (Tästäkin viestistä on olemassa kopioita, eikä tässä viestissä ole mitään asiatonta maailmalla ilmenneet ongelmat huomioon ottaen.)


        -- lainaus alkaa --

        2.12.2005: Pelastakaa Lapset Kiinan adoptiolapsikaupasta

        Viime viikolla on tullut esiin tietoja järjestäytyneestä lapsikaupasta Kiinassa, Hunanin maakunnan alueella. Myös Pelastakaa Lasten adoptioperheisiin on sijoitettu lapsia tämän maakunnan lastenkodeista.

        Pelastakaa Lapset tekee Kiinassa adoptioyhteistyötä CCAA:n (China Center of Adoption Affairs) kanssa. CCAA toimii Kiinan siviiliasian ministeriön alaisuudessa. Virallinen yhteistyömme Kiinan adoptioviranomaisten kanssa on alkanut vuonna 1995. Yhteistyö perustuu monivuotiseen kokemukseen ja luottamukseen, eikä väärinkäytöksiä ole tullut esiin.

        Kiinasta kansainväliseen adoptioon luovutettavat lapset ovat hylättyjä löytölapsia. Lasten taustojen selvittely kuuluu siviiliasian ministeriön viranomaisille maakunnissa. Kun Kiinassa löydetään hylätty lapsi, poliisiviranomaiset toimittavat hänet lastenkotiin. Viranomaiset kuuluttavat julkisin ilmoituksin lapsen vanhempia. Mikäli lapsen biologisia vanhempia ei löydetä kolmen kuukauden kuluessa, lapsi julistetaan orvoksi ja hän jää lastenkotiin. Tässä vaiheessa hänelle voidaan etsiä adoptiovanhemmat. Suurin osa hylätyistä lapsista sijoittuu adoptioperheisiin Kiinassa, osa saa kodin kansainvälisen adoption kautta.

        Lapsen sijoittuessa kansainväliseen adoptioon, hänen papereissaan on mukana poliisiraportti löytöajankohdasta ja –paikasta sekä lehti-ilmoitukset vanhempien kuulutuksista. Liitteenä on myös notaarin todistus siitä, että lapsi on hylätty. Valitettavasti lapsen taustasta ja historiasta ennen löytöhetkeä ei useimmiten ole saatavissa tietoja. Viranomaiset toimittavat kansainväliseen adoptioon vapaaksi todetun lapsen tiedot CCAA:lle, jossa puolestaan on lasta toivovien ulkomaalaisten adoptiohakijoitten hakemusasiakirjat. Lapsen ja perheen yhdistäminen tehdään CCAA:ssa. Adoptio vahvistetaan lapsen syntymämaakunnassa, kun adoptiovanhemmat matkustavat hakemaan lapsen kotiin.

        Kiinan kulttuuri, toimintatavat sekä myös lastensuojelutyön toimintaympäristö eroavat monin tavoin länsimaalaisesta. Kiinan nykyinen lainsäädäntö ei esim. anna mahdollisuutta luovuttaa lasta virallisesti adoptioon. Lapsia hylätään paljon ja maassa on heitä varten suuri määrä eritasoista hoivaa ja suojelua antavia lastenkoteja. Valtiolliset lastenkodit toimivat pääasiassa valtion avustuksin, jotka eivät aina riitä kuin kaikkein välttämättömimpään. Kansainväliseen adoptioon lapsia sijoittavat lastenkodit saavat lisärahoitusta adoptiovanhempien maksamista hoitomaksuista. CCAA:n antaman tiedon mukaan hoitomaksu/avustus tulee käyttää hylättyjen lasten olosuhteiden parantamiseen. Kaikki maksut suoritetaan viranomaisten kautta ja niiden käyttö on sekä valvottua että julkista.

        Kiina on syyskuussa 2005 ratifioinut Yleissopimuksen lasten suojelusta sekä yhteistyöstä kansainvälisissä lapseksiottamisasioissa. Tämä ns. Haagin sopimus antaa puolin ja toisin työvälineitä kansainväliseen adoptiotoimintaan liittyviä menettelytapojen arvioimiseksi sopimusvaltioiden välillä. Haagin sopimus edellyttää, että kansainväliset adoptiot toteutetaan lapsen edun mukaisesti. Sopimuksella taataan lasten kaappaamisen, myynnin ja kauppaamisen estävä sopimusvaltioiden välinen yhteistyöjärjestelmä.

        Liittyen Hunanissa paljastuneeseen lapsikauppatapaukseen Kiinan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että rikolliseen toimintaan syyllistyneet on pidätetty. Pelastakaa Lapset pitää tärkeänä, että kaikki lapsen oikeuksia adoptiossa vaarantavat hankkeet ja rikolliset käytännöt estetään Suomessa ja kansainvälisesti.

        Lisätietoja:
        Pelastakaa Lapset ry
        Kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Tuula Kumpumäki 050 323 9143

        -- lainaus päättyy --

        Pela väittää nettiuutisessaan että

        "Kiinasta kansainväliseen adoptioon luovutettavat lapset ovat hylättyjä löytölapsia."

        Pela adoptoi kiinalaislapset Suomeen saman CCAAn kautta kuin Kanadalaiset. Kanadan adoptiovirkailija sentään myönsi, että heille saattaa tulla kaupattuja lapsia. Pelan uutisessa tämä kumotaan ihan täysin.

        Toi on tosi Suomalaista. Niinkun tsunamin kohdalla väitettiin että kaikkiin Suomalaisiin alueella olleisiin on saatu yhteys. Myöhemmin sitten jouduttiin syömään sanoja ja 178 Suomalaista oli kuollut.

        Minä arvostan tuota Kanadalaisen järkevää suhtautumista tähän lapsikauppa asiaan.


      • Kiinan tilanteeseen?
        Puututtu on... kirjoitti:

        Menkää ihmiset esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n sivuille ja lukekaa, miten näihin nimenomaisiin Kiinan lapsikauppatapauksiin on jo reagoitu.

        Nimimerkille "Puututtu on..."

        Miten Suomessa on reagoitu Kiinan lapsikauppa-asioihin? Eihän tuossa PELA:n uutisessa ollut kuin ympäripyöreätä selitystä heidän tiedoistaan Kiinan adoptioita koskien. Ovatko he PELA:ssa tehneet jotain konkreettista? Ovatko he pyytäneet selityksiä? Tai lähettäneet Kiinaan tutkijoita? Ovatko he tutkineet tämän Kiinan adoptiojärjestön rahojen kulkeutumista, mikä kuulemma on julkista? Ovatko he kuulleet paikallisia viranomaisia tai vierailleet lastenkodeissa? Ovatko he haastatelleet Kiinan poliisia tai toimittajia? Onko adoptioiden pysäyttämistä Kiinasta harkittu? Ovatko he olleet yhteydessä muihin Kiinasta adoptoiviin maihin? Ovatko he asettaneet Kiinan adoptioviranomaisille ja adoptioprosesseille jotain lisävaatimuksia?

        Miten näihin nimenomaisiin Kiinan lapsikauppatapauksiin on reagoitu tai puututtu?

        Minun käsittääkseni Kiinan adoptiot Suomeen ovat vain lisääntymässä ja odotusaikakin on kuulema viime aikana lyhentynyt pari kuukautta.


    • kiinassa

      minun tutut adoptoi kiinasta. näin tosi paljon kuvia hakureissulta ja he kertoi matkasta. minusta ne olivat aika järkyttäviä. lapset luovutettiin adoptiovanhemmille isossa juhlasalissa ihan liukuhihnalta. sinne vaan vaihettiin eri maan lippu ja tyttöjä lähettiin länsimaihin isoja määriä ihan peräperään. pahinta oli se kun suomalaisryhmä oli bussilla liikkunut siellä jossain ja heidän kiinalaisopas oli maksanut!!!! jollekin ventovieraalle eteen osuneelle perheelle siitä että nää adoptioturistit pääsee kuvaamaan heidän kotiaan. ihmiset halus nähdä arkielämää ja tälleen heille se järjestettiin. tuntu ihan hirveältä katsoa niitä kuvia joissa vanha mummo ja tyttö hymyili hämmentynyttä hymyään MAKSUSTA ADOPTIOTURISTEILLE!!! ihan peestä on toi touhu. muuta en voi sanoa. kun tämmöstäkin tapahtuu niin en ihmettelis vaikka kiinan adoptiolapsista VALITETTAVASTI osa olis kaupattuja.

    • lapsikaupasta

      TIME; JANUARY 8, 2001 VOL. 157 NO. 1
      Teksti: Hannah Beech, Xicheng


      KIINAN LAPSIKAUPPIAAT

      Yunnanin maaseudulla köyhyys ja tiukat perhesuunnittelun säännöt luovat edellytykset vauvakaupalle.

      Kanakatu sai nimensä vuosia sitten. Aamun sarastaessa Lounais-Kiinassa sijaitsevalla pölyisellä kauppapaikalla paikalla hyörii jo lukuisia myyjiä värikkäissä mekoissaan. He kauppaavat korianteria, banaaneita ja hyydytettyjä verikuutioita, joita käytetään liemen valmistuksessa. Yhtään lintua ei ole näkyvissä eikä iäkäs kauppias muista milloin kanoja on viimeksi ollut myynnissä. Kaupungin tuottoisinta kauppaa pyörittää nykyisin palmun alla viheltelevä ja viittoileva mies: "Tule tule, halpa halpa, vauva vauva."

      Musta- ja pörrötukkaiset kahdenviikon ikäiset tytöt maksavat 25 dollaria kappale. Perinteisesti arvostetummista pojista joutuu maksamaan 50 dollaria. Kanakauppa tuottaa huomattavasti vähemmän, sillä pulleimmistakin linnuista saa vain 2 dollaria. Kuivuuden kiusaamalla vuoristoseudulla vauvakauppa mahdollistaa alueen asukkaille elintason, jota heikko punainen maa ei voi tarjota. Jotkut ehkäisystä tietämättömät äidit joutuvat luopumaan ylimääräisistä lapsistaan valtion tiukan perhepolitiikan vuoksi. Toiset, jotka asuvat usein kaikkein köyhimmissä kylissä, toimivat täysipäiväisinä vauvakoneina synnyttäen likaisten hökkeleidensä pimennossa lapsia myytäväksi. "Ennen saimme tuloja sikojen kasvattamisesta", kertoo 23-vuotias nainen, joka on antanut myyntiin kaksi lastaan syntymää seuraavana päivänä. "Mutta sian kasvattamiseen menee vuosi ja sian ruokkiminen on kallista. Vauvan saa yhdeksässä kuukaudessa, eikä se maksa mitään."

      On vaikea kuvitella, että 1.3 biljoonan asukkaan maassa olisi tarvetta ekstravauvoille - etenkään tytöille. Yhden lapsen politiikan maassa monet perheet kaipaavat useampia lapsia. Lapsia haluavat kansalaiset ovat hämmentyneitä Kiinan adoptiolaeista. Vuonna 1999 adoptiovanhempien alaikäraja laskettiin 35:stä 30:en. Samalla perheiden sallittiin adoptoida useampia kuin yksi lapsi valtion lastenkodeista. Adoption kannattajat saivat toivomiaan uudistuksia. Laillinen adoptio on silti pitkä ja vaivalloinen prosessi. Maanlaajuisesti on olemassa alle 100 lastenkotia ja kaupunkilaispariskunta voi joutua odottamaan adoptiovauvaa jopa viisi vuotta. Silloinkin lapsi on joskus aliravittu ja ohittanut pikkuvauvaiän, jolloin kiintymyssuhde adoptiovanhempiin muodostuu nopeimmin.

      Syrjäisellä ylänköalueella Kiinan ja Vietnamin rajan tuntumassa ylläpidetään maan laajinta maanalaista adoptioverkostoa. Yksi joukkioista on salakuljettanut vähintään 2000 vauvaa Yunnanin maakunnasta viiden vuoden aikana. Vauvat ovat päätyneet varakkaille itäisen Kiinan maanviljelijöille lisätyövoimaksi tai lapsettomille pariskunnille, jotka eivät halua odottaa laillista adoptiota. Välittäjät kulkevat maaseudulla etsimässä raskaana olevia naisia. Eräs nainen kertoo, että on parasta, kun vauva viedään nopeasti. Muuten äidit ehtivät kiintyä liikaa lapsiinsa. "Minä imetin tyttäreni vain kerran", sanoo nainen nimeltä Zhang. Hän luopui vauvastaan 17 tuntia syntymän jälkeen. "Halusin antaa tyttärelle jotakin itsestäni ennenkuin hän lähti pois ikuisiksi ajoiksi."

      Vauvat viettävät muutamia viikkoja sijaishoidossa, kun välittäjät haravoivat vuoristoaluetta saadakseen tarpeeksi vauvoja myytäväksi. Joskus sijaishoitajat ovat hädintuskin riittävän vanhoja huolehtimaan edes itsestään. Eräs vauva, joka löydettiin salakuljetusliigan jäätyä kiinni viime maaliskuussa, oli ollut viikkoja 9- ja 11-vuotiaiden siskosten hoidossa. Kumpikaan ei tiennyt, miten vauvaa olisi pitänyt hoitaa. Niinpä he vain työnsivät maissiruokaa poikavauvan suuhun. Siskokset ansaitsivat dollarin päivässä piilottelemalla vauvaa. Erään salakuljettajan mukaan arvioilta 5% vauvoista kuolee salakuljetuksen aikana joko aliravitsemukseen
      tai raskaan matkan aiheuttamiin kolhuihin ja järkytyksiin.

      Kun välittäjät ovat keränneet yhteen riittävästi vauvoja, he vievät heidät Kanakadun, Lehmäkadun tai Sikakadun tapaisiin kauppapaikkoihin. Siellä kokeneet kauppiaat käyvät läpi vauvatarjonnan: Pystynenäisyys ja pitkät korvannipukat nostavat vauvan hintaa, kun taas pienisilmäiset ja tummaihoisimmat vauvat myydään halvemmalla. Erään pidätetyn vauvakauppiaan mukaan viime vuonna salakuljettajat maksoivat noin 180 dollaria tytöstä ja 290 dollaria pojasta. Illan laskeutuessa salakuljettajat pakkaavat kuorma-autonsa vihanneksilla, viljalla ja muilla hämäystuotteilla. Vauvalasti peitellään huovilla ja mukana kulkee valeäiti, joka saa palveluksestaan 35 dollaria. Jos salakuljettajat ovat onnekkaita, niin he välttävät poliisien tiesulut, joita on pystytetty Yunnanista pois johtavien teiden varsiin vauvakaupan pysäyttämiseksi. Yhdessä Yunnanin maakunnan lähihistorian suurimmassa rikosten vastaisessa projektissa poliisi käytti lähes 100 000 dollaria laittoman vauvakaupan estämiseksi. Kun salakuljettajat selviävät Yunnanista naapurimaakunnan Guangxin puolelle, he tapaavat lapsia odottavia perheitä. Perheet tulevat vauraista itäisista maakunnista kuten Fujianista ja Guangdongista. (Vaikka arviolta 4000 kiinalaisvauvaa adoptoidaan Yhdysvaltoihin joka vuosi, Yunnanin lasten päätymisestä kansainväliseen adoptioon ei ole todisteita.) Uudet vanhemmat maksavat jopa 500 dollaria laittomasta lapsesta. Lapsesta saatava myyntivoitto on siis vähintään 900% alkuperäisestä hinnasta.

      Monet Yunnanin biologisista äideistä, jotka saavat vain murto-osan myyntihinnasta, eivät näe muuta mahdollisuutta kuin luopua jälkeläisistään. Vanhemmat ajattelevat usein, että lapsilla on paremmat olot vauraassa Itä-Kiinassa. Jotkut myyvät esikoislapsensa maksaakseen suuret hääkulut. Vaikka etäisten maalaisseutujen perheet saavat hankkia kaksi lasta, lisälapsi aiheuttaa jopa 400 dollarin lisämaksun. Se on tyrmäävä summa kylissä, joissa keskimääräiset vuositulot ovat vain 30 dollaria. Niinpä Wang Lianzuon saapuminen Yunnanin köyhimmälle alueelle, Xichengiin, aiheutti helpotuksen paikallisille asukkaille. Tämä perhesuunnittelun vianomainen ei laskuttanut heitä ylimääräisistä lapsista, vaan järjesti paikalliset ihmiset yhteistyöhön lapsikauppiaiden kanssa. Hän jopa salli vaaralliset abortit, jotka usein tehdään heikoissa oloissa kouluttamattomien naisten toimesta, vaihtoehdoksi lasten myymiselle. "Kaikki ovat iloisia", sanoo yksi kyläläinen. "Naiset ansaitsevat rahaa ja lapsia haluavat perheet saavat niitä."

      Poliisia ei ollut iloinen. Viime keväänä Wang pidätettiin ja samalla pidätettiin lähes puolet 145 asukkaan Maocaoba-nimisen kylän asukkaista. Tällä hetkellä rauhallisuus painostaa vehreää kylää, joka sijaitsee keskellä ei mitään. Perheet kertovat kierrellen, että heidän vangitut sukulaisensa ovat lähteneet muualle töihin. Vaimot istuttavat vaitonaisina kaalia odottaen lapsikaupasta tuomittujen miestensä paluuta. Vangittujen joukossa on Zengin veljekset Guangkun ja Guangbing. He lähtivät mukaan lapsikauppaan vuonna 1998. Kuukausien aikana he saivat niin paljon rahaa, että he korvasivat mutatiilisen asumuksensa uudella kiiltävän valkoisista tiilistä rakennetulla talolla sekä rakensivat 79-vuotiaalle äidilleen uuden keittiön. Tällä hetkellä veljesten vaimot ja neljä lasta asuvat toimettomina uudessa talossaan tietäen, että miehet voidaan teloittaa osallisuudesta lapsikauppaan. "Veljeni vain auttoivat niitä naisia", sanoo Zengin veljesten nuorempi veli. "Äitien tulisi saada tehdä lapsilleen, mitä he haluavat. He haluavat lapsilleen vain hyvää elämää."

      Vanhempien hyvistä toiveista huolimatta kaikki lapset eivät saa hyvää elämää. Niin pian kun he ovat tarpeeksi vanhoja, osa toimitetaan töihin Etelä-Kiinan tehtaisiin. Kauneimmat tytöt voivat päätyä alaikäisinä prostituutioon tai lapsivaimoiksi köyhille talonpojille, jotka eivät kykene hankkimaan sopivampia vaimoja. Vaikka lapset saisivat rakastavat kodit, he kuuluvat ryhmään, joka ei voi saada laillista oleskelulupaa. Virallisesti heitä ei ole olemassa - ellei viranomaisia saada taivuteltua laatimaan pakollisia asiakirjoja. Asiakirjoja vaaditaan opintoja, työelämää ja passia varten. Yleensä riittävä houkutin vianomaisille on raha. Halvalla halvalla myydyillä Kanakadun vauvoilla saattaa siis olla hyvin raskas taakka kannettavanaan.


      http://www.time.com/time/asia/magazine/2001/0108/babies.smuggle.html

      • ..tavaton..

        Asiassasi oli paljon tietoa. Mistä tietää että osa lapsia voisi joutua myös ulkomaiseen adoptioon, todennäköistähän se voisi olla. Tuo oli kyllä hirvee luettavaa. Luulin että "ns.orjakauppa" on jo historiaa vaan kyllä se vaan on ihan nykypäivää.

        Luuletko että tämän päivän suomalaiset adoptioperheet edes ajattelevat tekevänsä väärää adoptoitaessaan kiinalaisen lapsen, ehei..he ovat niin lapsen kaipuussa että he eivät usko tallaisia kirjoituksia. He haluavat täyttää tyhjiönsä mikä heidän sisällään on, olipa keino mikä hyvänsä.

        Mitä näistä lapsista sitten isona tulee? ehkä he päätyvät hyvään perheeseen, saavat hyvän ammatin, hyvän toimeentulon jne jne. Pahimmassa tapauksessa heistä tulee ihmisraunioita ja sekös yhteiskunnalle maksaa.

        Julkisesti ns.yhteiskunnan silmäätekevät kertovat kuinka he adoptoivat lapsia mm.kiinasta, mikä moraalinen vastuu heillä on kun tallaista tietoa tulee julkisuuteen?

        He ovat tosiaankin ehkä niitä lapsettomushoitojen käyneitä ihmisiä jotka haluavat perheen ja toimivat äidinvaistonsa varassa, mutta toivon että hekin lukisivat kirjoituksesi koska tuo on traagista luettavaa.


      • mm. Suomeen

        Juuh just näin. Nyt kukkahattuiset adoptiotädit alkaa kohta näppäimistö punaisena karjumaan, että lapsikaupalla ja kansainvälisellä adoptiolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

        Todennäköisesti Kiinasta kv-adoptioon tulee näitä vauvoja, jotka on jääneet ilman ostajia Kiinan sisäisillä markkinoilla. Ylimääräiset vauvat jätetään Guangxissa kadulle löytölapsiksi. Guangxista muuten adoptoidaan paljon lapsia Suomeenkin!!!!

        Vauvalla voi olla liikaa ikää, mustelma, kuumesairaus, vääränlaiset silmät tai korvanipukat, liian tumma iho, ihottumaa... Tällöin häntä on varmasti vaikeampi saada kaupaksi. Vähän niinkuin huutokauppa koulun liikuntatunneilla joukkueita valitessa.

        Hankalimmassa tilanteessa on varmaan vammaisina tai sairaina syntyneet vauvat. Vanhemmat ei voi näitä vauvoja pitää, mutta ne ei mene kaupaksikaan. Harmi, etteivät ne yleensä kelpaa ulkomaisille adoptoijillekaan. Lapsi halutaan terveenä ja mahdollisimman pienenä. Turun Sanomissa (28.11.2005) oli just tämmönen juttu. Ihan hävetti, kun adoptiovanhemmat kertoivat toiveensa "toivomus oli, että lapsi olisi mahdollisimman nuori ja terve". Tämä pariskunta oli odottanut lasta, ensin tietenkin biologista lasta, yhdeksän vuotta.

        Missä on ihmisten maalaisjärki, suhteellisuuden taju ja inhimillisyys?


      • voih
        mm. Suomeen kirjoitti:

        Juuh just näin. Nyt kukkahattuiset adoptiotädit alkaa kohta näppäimistö punaisena karjumaan, että lapsikaupalla ja kansainvälisellä adoptiolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

        Todennäköisesti Kiinasta kv-adoptioon tulee näitä vauvoja, jotka on jääneet ilman ostajia Kiinan sisäisillä markkinoilla. Ylimääräiset vauvat jätetään Guangxissa kadulle löytölapsiksi. Guangxista muuten adoptoidaan paljon lapsia Suomeenkin!!!!

        Vauvalla voi olla liikaa ikää, mustelma, kuumesairaus, vääränlaiset silmät tai korvanipukat, liian tumma iho, ihottumaa... Tällöin häntä on varmasti vaikeampi saada kaupaksi. Vähän niinkuin huutokauppa koulun liikuntatunneilla joukkueita valitessa.

        Hankalimmassa tilanteessa on varmaan vammaisina tai sairaina syntyneet vauvat. Vanhemmat ei voi näitä vauvoja pitää, mutta ne ei mene kaupaksikaan. Harmi, etteivät ne yleensä kelpaa ulkomaisille adoptoijillekaan. Lapsi halutaan terveenä ja mahdollisimman pienenä. Turun Sanomissa (28.11.2005) oli just tämmönen juttu. Ihan hävetti, kun adoptiovanhemmat kertoivat toiveensa "toivomus oli, että lapsi olisi mahdollisimman nuori ja terve". Tämä pariskunta oli odottanut lasta, ensin tietenkin biologista lasta, yhdeksän vuotta.

        Missä on ihmisten maalaisjärki, suhteellisuuden taju ja inhimillisyys?

        Tosi hyvän bisneksen ovat keksineet. Pojat menevät kaupaksi Kiinassa. Ulkomaat adoptoivat tytöt. Kaikki ovat tyytyväisiä?


      • *maailmaa*

        Lukekaa tuo TIME:n artikkeli...


    • Mitä sitten pitäisi tehdä ?

      Faktaa Kiina-adoptioista (vapaamuotoiset käännökset artikkelista www.chinaview.cn 2005-01-11, Source: China.org.cn):

      -lasten hylkäämisestä on tullut vakava ongelma Kiinassa

      -pääasiassa lapset joita hylätään, ovat syntyneet avioliiton ulkopuolella, Kiinan yksilapsi-politiikan vastaisesti tai jonkinasteisen vamman omaavina. Keskimäärin noin 100 hylätystä lapsesta vain 8 on poikia.

      -yksistään artikkelissa mainitulla esimerkkialueella otetaan haltuun yli 2000 hylättyä lasta joka vuosi

      -maaseudulla, jota suurin osa Kiinaa on, ajatellaan että perheen miespuolinen jälkeläinen on perheen tukipilari (mies jää kotiin huolehtimaan ikääntyvistä vanhemmista, tuo vaimonsa omaan kotiinsa). Tästä ja Kiinan yksilapsi-politiikasta johtuen, jos perheen ensimmäinen lapsi on tyttö, tämä usein lähetetään muulle tai yksinkertaisesti hylätään sairaalaan, jotta vanhemmat voisivat yrittää saada poikalasta.

      - maanviljelijöitä koskeva virallinen politiikka kuitenkin sanoo että jos maanviljelijäperheen ensimmäinen lapsi on tyttö, voi perhe yrittää vielä toista lasta. Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin tehneet tästä epävirallisen keinon kerätä rahaa: mitä enemmän maksat sitä enemmän voit hankkia lapsia.

      - maaseudulla vanhemmat tuntevat lakia huonosti, eivätkä tiedä että lasten hylkääminen on laissa kielletty

      - viimevuosina tilannetta ovat alkaneet käyttää hyväkseen myös lapsikauppiaat

      - suurin osa hylätyistä lapsista lähetetään valtion sairaaloihin ?, adoptoidaan ulkomaille tai myydään laittomasti: suurelta osin lapset menevät adoptioon ulkomaille

      - Kiinan sisäinen adoptio on suuresti rajattu: vanhempien pitää olla yli 35 vuotta tai lapsettomia, eikä perheeseen voi adoptoida kuin yhden lapsen

      Suomeen Kiinasta on adoptoitu lapsia vuodesta 1995. Tuota ennen televisiossa näytettiin silloin suurta kohua maailmalla aiheuttaneita dokumentteja kiinalaisten lasten oloista lastenkodeissa. Olosuhteet lapsilla olivat sellaiset, ettei kukaan dokumentin nähnyt voi sitä unohtaa. Ikinä.
      Lapsia hylätään Kiinassa sellaisia määriä, ettemme sitä täällä voi täysin ymmärtää.

      Lastenkodeilla ei ole mitään syytä ostaa lapsia pimeiltä markkinoilta, sillä lastenkodeissa on lapsia ihan omastakin takaa, aivan, aivan liikaa.

      Mikään ei tosin ole ikinä sataprosenttisen varmaa, mikä tässä elämässä olisi, ja lapsikauppaa Kiinassa esiintyy, mutta mitä sitten tehdä noille kaikille useille tuhansille ja tuhansille hylätyille lapsille jos kukaan ei heitä adoptoisi.

      Kiinan pitäisi tehdä suuria sosiaalipoliittisia muutoksia yhteiskunnassaan jotta kv-adoptioita ei siellä tarvittaisi, ja toisaalta taas heidän pitäisi rajoittaa väestönkasvua.

      Tuollaiset muutokset vaativat vuosikymmeniä jopa satoja, ja sen aikaa meidän siis pitäisi olla välittämättä noista lapsista vain sen takia että lapset eivät ole syntyperäisiä suomalaisia?

      Minusta sellainen maailma olisi aika kauhea paikka.

      • hä...

        Siis miten Kiinan sisäinen adoptio toimii? Timen artikkelin mukaan adoptiovanhempien ikärajaa on laskettu ja vanhemmat voivat adoptoida useamman kuin yhden lapsen. Laillinen adoptio on kuitenkin hankalaa.

        Kukaan ei ole täällä väittänyt, että lapsista ei välitettäisi, koska he eivät ole syntyperäisiä suomalaisia!

        Mielestäni keskustelun tulisi käsitellä sitä, miten Suomi ja muut länsimaat voisivat vaikuttaa siihen, että kv-adoptio vähenisi Kiinan tyyppisissä maissa. Nykyinen Kiinan kv-adoptiotoiminta pikemminkin tukee lasten tekemistä rahaa varten ja aiheuttaa paikallisille ongelmia sekä tietenkin syntyville lapsille. Lapsikauppa kukoistaa ja esimerkiksi Kiinan kv-adoptio toimii paremmin kuin Kiinan kotimaan adoptio. Mielestäni jossain mennään pahasti metsään.

        Kiinasta adoptoivien ihmisten tulee olla tietoisia näistä epäkohdista. Myös Kiinasta adoptoitujen tulee tietää asioista myös tämä likaisempi puoli. Kaikki "hylätyt adoptioon päätyvät löytölapset" eivät todellakaan ole vahinkoraskauksia tai avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia. Osa on syntynyt, koska lapsista maksetaan Kiinassa rahaa.


      • Muistettava tämäkin
        hä... kirjoitti:

        Siis miten Kiinan sisäinen adoptio toimii? Timen artikkelin mukaan adoptiovanhempien ikärajaa on laskettu ja vanhemmat voivat adoptoida useamman kuin yhden lapsen. Laillinen adoptio on kuitenkin hankalaa.

        Kukaan ei ole täällä väittänyt, että lapsista ei välitettäisi, koska he eivät ole syntyperäisiä suomalaisia!

        Mielestäni keskustelun tulisi käsitellä sitä, miten Suomi ja muut länsimaat voisivat vaikuttaa siihen, että kv-adoptio vähenisi Kiinan tyyppisissä maissa. Nykyinen Kiinan kv-adoptiotoiminta pikemminkin tukee lasten tekemistä rahaa varten ja aiheuttaa paikallisille ongelmia sekä tietenkin syntyville lapsille. Lapsikauppa kukoistaa ja esimerkiksi Kiinan kv-adoptio toimii paremmin kuin Kiinan kotimaan adoptio. Mielestäni jossain mennään pahasti metsään.

        Kiinasta adoptoivien ihmisten tulee olla tietoisia näistä epäkohdista. Myös Kiinasta adoptoitujen tulee tietää asioista myös tämä likaisempi puoli. Kaikki "hylätyt adoptioon päätyvät löytölapset" eivät todellakaan ole vahinkoraskauksia tai avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia. Osa on syntynyt, koska lapsista maksetaan Kiinassa rahaa.

        Kävin lukemassa artikkelin, siitä mielestäni kävi selkeästi ilmi että SUURIN osa lapsista nimenomaan hylätään ja sitä kautta lapset siirtyvät adoption piiriin.

        Mistä olet saanut toisenlaisen käsityksen ? Jotenkin tekstistäsi tulee minulle sellainen kuva että VALTAOSA adoptioon tulevista kiinalaisista lapsista olisi 'tehty rahasta adoptoitaviksi'.

        Kertoisitko artikkelin/artikkelit, tutkimuksen tai vastaavaa.


      • tästä
        Muistettava tämäkin kirjoitti:

        Kävin lukemassa artikkelin, siitä mielestäni kävi selkeästi ilmi että SUURIN osa lapsista nimenomaan hylätään ja sitä kautta lapset siirtyvät adoption piiriin.

        Mistä olet saanut toisenlaisen käsityksen ? Jotenkin tekstistäsi tulee minulle sellainen kuva että VALTAOSA adoptioon tulevista kiinalaisista lapsista olisi 'tehty rahasta adoptoitaviksi'.

        Kertoisitko artikkelin/artikkelit, tutkimuksen tai vastaavaa.

        Mutta kuka lapsen "hylkää"? Hylkääjähän voi olla esimerkiksi salakuljetus- ja lapsikauppaketjun jäsen, jolla on tarve päästä eroon lapsesta. Tietenkin monet lapsen kadulle jättäjistä on varmasti myös biologisia vanhempia, sukulaisia, kylän ihmisiä ja kenties myös pettyneitä kiinalaisia kasvattivanhempia.

        Onko sinulla joku tutkimus tai selviä todisteita siitä, että näitä lapsikauppaa varten tehtyjä lapsia ei ajatuisi löytölapsina kansainväliseen adoptioon?


      • öööööö
        tästä kirjoitti:

        Mutta kuka lapsen "hylkää"? Hylkääjähän voi olla esimerkiksi salakuljetus- ja lapsikauppaketjun jäsen, jolla on tarve päästä eroon lapsesta. Tietenkin monet lapsen kadulle jättäjistä on varmasti myös biologisia vanhempia, sukulaisia, kylän ihmisiä ja kenties myös pettyneitä kiinalaisia kasvattivanhempia.

        Onko sinulla joku tutkimus tai selviä todisteita siitä, että näitä lapsikauppaa varten tehtyjä lapsia ei ajatuisi löytölapsina kansainväliseen adoptioon?

        Ei kaikukaan ole väittänyt että lapsikaupaa ei Kiinassa esiintyisi, johan kiinalaiset viranomaisetkin sen myöntävät ja langettavat ankaria rangaistuksia siitä.

        Käsittääkseni Kiinassa viranomaiset ovat sitä mieltä että suurin osa adoptioon menevistä lapsista on 'ihan oikeita hylättyjä lapsia' ei lapsikaupan uhreja. Kuvittelisin että heillä on kaikkein selkein kuva asiasta ?

        Paitsi tähän tietenkin joku vastaa että kiinalaiset viranomaiset peittelevät totuutta joten kaiken kaikkiaan tästä ei saada aikaiseksi mitenkään hedelmällistä keskustelua.


      • Nimenomaan
        öööööö kirjoitti:

        Ei kaikukaan ole väittänyt että lapsikaupaa ei Kiinassa esiintyisi, johan kiinalaiset viranomaisetkin sen myöntävät ja langettavat ankaria rangaistuksia siitä.

        Käsittääkseni Kiinassa viranomaiset ovat sitä mieltä että suurin osa adoptioon menevistä lapsista on 'ihan oikeita hylättyjä lapsia' ei lapsikaupan uhreja. Kuvittelisin että heillä on kaikkein selkein kuva asiasta ?

        Paitsi tähän tietenkin joku vastaa että kiinalaiset viranomaiset peittelevät totuutta joten kaiken kaikkiaan tästä ei saada aikaiseksi mitenkään hedelmällistä keskustelua.

        Juuri näin. Kunnon keskustelua ei saada tästä aikaiseksi. Meille riittää se, että näitä epäkohtia ja vaietttuja asioita tuodaan suomalaisten tietoon. Olemme oikeastaan kohteliaita, kun aloitimme valistamisen täältä adoptioihmisten keskustelupalstalta. Emme kuitenkaan aio lopettaa asian esillä pitämistä, sillä täytyisi saada maan isoihin lehtiin ja televisioon juttua näistä ongelmista. Järkyttävä dokumentti parista vammaisten kiinalaislasten kuoleman huoneista on edelleen suomalaisten mielissä. Näihin mieliin pitäisi yhtä lailla saada näkemyksiä Kiinan lapsikaupasta ja lapsikoneina toimivista maalaisnaisista. Kansainvälinen adoptio tukee lasten hylkäämistä ja lapsikauppaa Kiinassa. Kansainvälisesti voimme halutessamme painostaa Kiinaa helpottamaan kotimaista laillista adoptiotaan, kehittämään lapsikaupan vastaista työtään, tutkia ja raportoida asioita laajasti, valvoa Kiinan adoptiokulujen kulkeutumista ja lastenkotien tilannetta, painostaa lasten hylkäämisen laillistamiseen tai johonkin semmoiseen tapaan (vrt. Saksan lapsiluukut), jossa lapsesta voi luopua niin, että lapsi saa mahdollisimman paljon tietoa juuristaan mukaansa. Paljon voisimme tehdä, mutta mitä me teemme?


      • mutkat suorina

        Tämä sinun vapaamuotoinen käännös on aika kauhea. Luin alkuperäisen artikkelin ja tästä oli kyllä jätetty monta tärkeää asiaa pois. Esimerkiksi se, että Kiinan lastenkodeissa on paikkoja tyhjinä, kun heitä ei voida tunnistamisen puuttuessa toimittaa sinne. Tunnistamisongelmien takana on mm. poliisivirkailijoiden vastuun pakoilu. Muitakin mutkien suoristuksia oli.


      • Linkki tekstiin
        mutkat suorina kirjoitti:

        Tämä sinun vapaamuotoinen käännös on aika kauhea. Luin alkuperäisen artikkelin ja tästä oli kyllä jätetty monta tärkeää asiaa pois. Esimerkiksi se, että Kiinan lastenkodeissa on paikkoja tyhjinä, kun heitä ei voida tunnistamisen puuttuessa toimittaa sinne. Tunnistamisongelmien takana on mm. poliisivirkailijoiden vastuun pakoilu. Muitakin mutkien suoristuksia oli.

        Siksipä juuri laitoin tiedon tekstistä että sieltä voi lukea lisää.
        Ei ollutkaan tarkoitus kääntää koko tekstiä, sinähän voit sen nyt tehdä kun olet artikkelin lukenut.


      • hohhoijjjaaa
        Linkki tekstiin kirjoitti:

        Siksipä juuri laitoin tiedon tekstistä että sieltä voi lukea lisää.
        Ei ollutkaan tarkoitus kääntää koko tekstiä, sinähän voit sen nyt tehdä kun olet artikkelin lukenut.

        Suuressa ystävällisyyden puuskassasi olisit voinut liittää epämääräisten suomennostesi lisäksi myös suoran linkin. Kyseinen artikkeli ei nimittäin ihan helpolla löydy antamiesi linkkien avulla matti ja maija meikäläisille. Itse olet varmaan löytänyt paikain adoptiokeskusteluiden jeesusteluviestien perusteella.

        Tässä on suora linkki kaikille muillekin http://www.china.org.cn/english/2005/Jan/117348.htm

        (Artikkelin latautuminen saattaa vaatia kiinalaisia merkkejä tukevan ohjelman lataamista koneelle.)


      • Meitä on moneksi
        hohhoijjjaaa kirjoitti:

        Suuressa ystävällisyyden puuskassasi olisit voinut liittää epämääräisten suomennostesi lisäksi myös suoran linkin. Kyseinen artikkeli ei nimittäin ihan helpolla löydy antamiesi linkkien avulla matti ja maija meikäläisille. Itse olet varmaan löytänyt paikain adoptiokeskusteluiden jeesusteluviestien perusteella.

        Tässä on suora linkki kaikille muillekin http://www.china.org.cn/english/2005/Jan/117348.htm

        (Artikkelin latautuminen saattaa vaatia kiinalaisia merkkejä tukevan ohjelman lataamista koneelle.)

        Ihmeellistä on, että kun yrittää vaan rehellisesti jakaa infoa siitä mitä on lukenyt
        ja löytänyt niin saa aina joltakulta nyrkistä päähän. Tosi suvaitsevaa.

        Nähtävästi tänne kelpaa vain adoptiokriittiset/vastaiset viestit tai viestit joita voi kirjoitella tuntitolkulla joka mutkan selittäen.
        Minulla ei ole aikaa - eikä halua - joka palikkaa vääntää rautalangasta.
        Joten tympääntyneenä poistun täältä kokonaan.


      • tsetsekärpäset
        Meitä on moneksi kirjoitti:

        Ihmeellistä on, että kun yrittää vaan rehellisesti jakaa infoa siitä mitä on lukenyt
        ja löytänyt niin saa aina joltakulta nyrkistä päähän. Tosi suvaitsevaa.

        Nähtävästi tänne kelpaa vain adoptiokriittiset/vastaiset viestit tai viestit joita voi kirjoitella tuntitolkulla joka mutkan selittäen.
        Minulla ei ole aikaa - eikä halua - joka palikkaa vääntää rautalangasta.
        Joten tympääntyneenä poistun täältä kokonaan.

        Ei ollut kyse tuosta. Kyse oli siitä, että sinä kehotit viestissäsi ihmisiä lukemaan itse heikosti tänne referoimasi viestin. Halusin itse sen lukea ja sen löytäminen antamiesi vihjeiden perusteella kesti. Olihan se julkaistu jo vuosi sitten. Viesteissäsi ei ollut edes artikkelin nimeä tai hakusanoja, joilla sitä olisi voinut etsiä. Olisin tietenkin voinut kohteliaasti kysyä sinulta lisätietoja, anteeksi tästä. Otti vaan kuitenkin suoraan sanottuna päähän, kun vastasit ensimmäiselle viestiäsi kritisoineelle, että ihmiset voivat itse lukea jutun kokonaan netistä. Hirmu vaikeaa on lukea, jos ei kyseistä juttua löydä. Eivät kaikki tätä palstaa seuraavat ole korkeakoulutettuja, työssään tietoa etsiviä ja tietokonetta käyttäviä tai teini-ikäisiä nettihirmuja. Englanninkielen osaaminen on useille pahin kynnys ulkomaisten artikkeleiden lukemiseen. Sitä olemme yrittäneet suomennoksilla paikata :)

        Rehellisiä yritämme mekin olla ja suvaitsevaisiakin. Yhtä lailla täällä taotaan meitä lekalla päähän. Luulen, että viestisi närkästyminen ja palstalle kirjoittamisen uhkaus johtuu tuosta uusimmasta "aktivoitumisviestistä". Älkää suotta siirtykö vain lukijoiksi. Kaikkien mielipiteet ovat tervetulleita ja väittely se vasta avartavaa onkin!


      • lastenkodeista

        Sinä väitit näin:

        "Lastenkodeilla ei ole mitään syytä ostaa lapsia pimeiltä markkinoilta, sillä lastenkodeissa on lapsia ihan omastakin takaa, aivan, aivan liikaa. "

        Alkuperäisessä suomennetussa jutussa nimenomaan tuli esiin, että lastenkodit ostavat tai siirtävät lapsia edestakaisin saadakseen varoja maan hallitukselta. Lastenkotien tuet mitoitetaan jutun mukaan lapsien lukumäärän mukaan. Jos tämä pitää paikkaansa, niin tässä on lastenkodeille hyvä syy ostaa lapsia. Artikkeli, josta itse kirjoitit, sisälsi tietoa siitä, että Kiinan lastenkodeissa on runsaasti paikkoja vapaana. Eikö siinä ole myös mahdollinen selitys sille, miksi lastenkodit voivat ostaa lapsia? Onko sinulla varmaa tietoa siitä, että lastenkodit eivät varmasti osta lapsia pimeiltä markkinoilta?


      • yleensä
        Meitä on moneksi kirjoitti:

        Ihmeellistä on, että kun yrittää vaan rehellisesti jakaa infoa siitä mitä on lukenyt
        ja löytänyt niin saa aina joltakulta nyrkistä päähän. Tosi suvaitsevaa.

        Nähtävästi tänne kelpaa vain adoptiokriittiset/vastaiset viestit tai viestit joita voi kirjoitella tuntitolkulla joka mutkan selittäen.
        Minulla ei ole aikaa - eikä halua - joka palikkaa vääntää rautalangasta.
        Joten tympääntyneenä poistun täältä kokonaan.

        Kirjoitit, että tänne kelpaa nähtävästi vain adoptiokriittiset ja -vastaiset viestit. Näin ei todellakaan ole. Tältä palstalta on poistettu aivan hirveästi viestejä, joissa ei läheskään kaikissa ole ollut mitään asiatonta, rikollista, säännöjä rikkovaa tai muuta kummallista. Tämä asia on paljon pahempi www.verkkoklinikka.fi :n adoptiokeskustelussa, jossa poistatetaan erimielisten viestit ja lisäksi haukutaan jopa hävettävän törkeästi kriittiset kirjoittajat.

        Täällä on vaikka kuinka paljon adoptiovanhempien tai adoptiovanhemmiksi aikovien viestejä. Täällä on paljon lukijoina & kirjoittajina adoptoituja, bioja ja adoptiokriittisiä. Se näyttää olevan hirveän kamalaa ja väärin. Totuus on kuitenkin se, että meitä aikuistuneita ja teini-ikäisiä adoptoituja on paljon. Ulkomailta adoptoitujen aikuisten osuus kasvaa koko ajan. Netin kautta on näitä asioita varsin helppo tsekata kansainvälisesti. Suomi on adoptiokritiikissä kehitysmaa, mutta eiköhän me mennä eteenpäin. Tämä suomi24 tuntuu olevan ainoa paikka, missä meille tuntuu olevan tilaa.


      • sekavaa

        Mainitsemassasi jutussa mainittiin, että kiinalaisten kotimaastaan adoptoivien täytyy olla iältään vähintään 35 vuotta, lapsettomia ja he eivät voi adoptoida kuin yhden lapsen. Tämä juttu oli tehty tammikuussa 2005. TIME-lehden jutussa mainittiin, että kiinalaisten adoptiota oli hiljattain (siis ennen 2001?) helpotettu laskemalla alaikäraja kolmeenkymmeneen ja sallimalla useamman kuin yhden lapsen adoptio. Tämä tieto oli vuoden 2001 julkaistussa TIMEssä. TIME tosin kertoi, että Kiinan sisäinen adoptio kestää tosi pitkään ja on hankala. Joka tapauksessa nämä jutut ovat ristiriidassa keskenään. Täytyisi saada tarkastettua tietoa näistä asioista.


      • Strategia
        lastenkodeista kirjoitti:

        Sinä väitit näin:

        "Lastenkodeilla ei ole mitään syytä ostaa lapsia pimeiltä markkinoilta, sillä lastenkodeissa on lapsia ihan omastakin takaa, aivan, aivan liikaa. "

        Alkuperäisessä suomennetussa jutussa nimenomaan tuli esiin, että lastenkodit ostavat tai siirtävät lapsia edestakaisin saadakseen varoja maan hallitukselta. Lastenkotien tuet mitoitetaan jutun mukaan lapsien lukumäärän mukaan. Jos tämä pitää paikkaansa, niin tässä on lastenkodeille hyvä syy ostaa lapsia. Artikkeli, josta itse kirjoitit, sisälsi tietoa siitä, että Kiinan lastenkodeissa on runsaasti paikkoja vapaana. Eikö siinä ole myös mahdollinen selitys sille, miksi lastenkodit voivat ostaa lapsia? Onko sinulla varmaa tietoa siitä, että lastenkodit eivät varmasti osta lapsia pimeiltä markkinoilta?

        Kiinastako Suomen LaSu on tämän nykykäytäntönsä kopioinutkin? Pakko-huostaanotoilla tehostamme lapsikauppaa Suomessa, koska bisnes tarvitsee lisää lapsia kasvaakseen isoksi bisnekseksi. Palkitaan kunnat ja tekijät lasten kaappauksista.


    • hohhoijjaa

      Suuressa ystävällisyyden puuskassasi olisit voinut liittää epämääräisten suomennostesi lisäksi myös suoran linkin. Kyseinen artikkeli ei nimittäin ihan helpolla löydy antamiesi linkkien avulla matti ja maija meikäläisille. Itse olet varmaan löytänyt paikain adoptiokeskusteluiden jeesusteluviestien perusteella.

      Tässä on suora linkki kaikille muillekin http://www.china.org.cn/english/2005/Jan/117348.htm

      (Artikkelin latautuminen saattaa vaatia kiinalaisia merkkejä tukevan ohjelman lataamista koneelle.)

    • tämmöstä

      1. Tässä on vangittu lääkäreitä, hoitajia ja sairaalan työntekijöitä 118 vauvan myymisestä. Paikkana Yulin, Guangxin maakunta. Artikkeli vuodelta 2003.
      http://www.chinadaily.com.cn/en/doc/2003-10/16/content_272718.htm

      2. Tämä käsittelee 31 vauvan myymistä Guangdongista kahteen Hunanissa sijaitsevaan lastensuojeluorganisaatioon. Juttu joulukuulta 2005.
      http://english.sina.com/china/1/2005/1203/56542.html

      3. Pohjois-Amerikan adoptioperheet ovat huolissaan adoptiolastensa taustasta ja Kiinan lastenkotien taloudellisesta tukemisesta. Adoptiovirkailija haluaisi vakuuttaa, ettei lapsikauppa koske Pohjois-Amerikkaan adoptoituja, mutta ei voi sitä tehdä epätietoisuuden takia. Juttu on joulukuulta 2005.http://www.sitnews.us/1205news/121805/121805_shns_babysmuggling.html

      4. 24 vauvaa löytyi kasseihin piilotettuina pitkän matkan linja-autosta Guangxista. Juttu maaliskuulta 2003.
      http://archives.tcm.ie/breakingnews/2003/03/22/story92717.asp
      ja
      http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2877039.stm

      5. Ranskan poliisi on jäljittänyt ainakin 5 kiinalaissyntyistä Ranskaan laittomasti tuotua ja myytyä lasta. BBC:n juttu lokakuulta 2005.
      http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4355176.stm

      6. Kanadassa pelätään lapsikaupan ja adoption yhteyttä Kiinassa. Kanada on vaatinut Kiinan viranomaisilta selvityksiä ja Kiina on pysäyttänyt kansainvälisen adoption pahimmin lapsikauppaan sekaantuneilta alueilta. Juttu vuodelta 2005.
      http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2005-12/22/content_505624.htm

      7. Kiinalaisella nettisivustolla yritettiin kaupata korkeintaan 100 päivän ikäisiä lapsia. BBC:n juttu lokakuulta 2005.
      http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4359570.stm

      8. Artikkeli Kiinan lapsikaupasta. "Köyhimmillä ihmisillä ei ole muuta ansaitsemismahdollisuutta kuin lasten hankkiminen ja myyminen."
      http://www.asianresearch.org/articles/2597.html

      9. Kiinan lapsikaupan fokus on siirtynyt poikavauvoista tyttövauvoihin.
      http://www.humantrafficking.org/countries/eap/china/news/2005_08/baby_girls_trafficked.html

      10. Kiinan lastensuojelun viranomaisia vangittiin lastenkotien välisestä lapsikaupasta. Lapsikauppa on jatkunut vuosien ajan. Juttu vuodelta 2005.
      http://english.epochtimes.com/news/5-11-28/35104.html

      11. Kiinan lapsikaupasta. Juttu vuodelta 2003.
      http://www.chinadaily.com.cn/en/doc/2003-10/28/content_276166.htm

      12. Sarkastinen sivusto mustan pörssin lapsista...
      http://www.black-market-babies.com/index.html

    • Tietoisku

      SOS-lapsikyliä on 132 maassa. Alla on lueteltu suurin osa Aasiassa sijaitsevista SOS-lapsikylämaista ja niissä sijaitsevien lapsikylien määrä.

      Bangladesh: 5
      Etelä-Korea: 3
      Filippiinit: 7
      Indonesia: 5
      Intia: 35
      Japani: 1
      Kamputsea: 3
      Kiina: 9*
      Laos: 5
      Mongolia: 1
      Nepal: 8
      Pakistan: 9
      Sri Lanka: 5
      Thaimaa: 4
      Vietnam: 12

      *Kiinassa on 9 SOS-lapsikylää. Hämmästyttävää kyllä yksikään näistä ei sijaitse Kaakkois- ja Etelä-Kiinan köyhissä maakunnissa, jotka ovat eniten tapetilla lapsikauppaan ja laittomaan adoptioon liittyen.

      Mielenkiintoista on myös lapsikaupasta ja/tai kansainvälisestä adoptiosta tuttujen Etelä-Korean, Kamputsean, Thaimaan ja Vietnamin vähäiset SOS-lapsikylä määrät verrattuna esimerkiksi Intiaan.

      Alla on perustietoa SOS-lapsikylien tausta-ajatuksesta.


      ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

      SOS-Kinderdorf International

      SOS-Kinderdorf International on maailman suurin, yksityinen lastensuojelujärjestö, jolla on toimintaa 132 maassa.

      SOS-lapsikyläjärjestön (SOS-Kinderdorf) perusti lääketieteen opiskelija Hermann Gmeiner vuonna 1949 ja samana vuonna aloitti toimintansa myös ensimmäinen lapsikylä Itävallan Imstissä. Tavoite, joka työllä tuolloin sodan jälkeen oli - vaikeissa olosuhteissa elävien lasten auttaminen - on yhä edelleen olemassa.

      SOS-lapsikylätyöllä halutaan tarjota lapsille ja nuorille pitkäaikaista ja yksilöllistä tukea, jotta he voivat rakentaa itselleen mahdollisimman hyvän elämän. SOS-lapsikylässä lapsi saa itselleen kodin ja ympärilleen turvallisia aikuisia. Tukea voi tulla myös siten, että lapsi käy lapsikylän yhteyteen rakennettua koulua tai päiväkotia (Suomessa SOS-kouluja tai -päiväkoteja ei tarvita). Nuorisokodissa harjoitellaan niitä taitoja, joita vaaditaan itsenäisemmässä elämässä. SOS-lapsikylissä ja nuorisokodeissa asuu yhteensä yli 53 000 lasta ja nuorta eri puolilla maailmaa.

      Lapsikylät aloittivat SOS-lapsikyläjärjestön toiminnan, mutta tänä päivänä järjestö tekee paljon perinteisen lapsikylätyön lisäksi. Organisaatio pyrkii mm. tarvittaessa tarjoamaan tukea niille yhteisöille, joihin lapsikylät sijoittuvat. Näin lapsen hyvinvointia kohennetaan laajemmin. Kylän lähellä sijaitseva koulu on tärkeää sekä kylän että ympäristön lapsille. Päiväkodit ja sosiaalisen avun keskukset tukevat jo kokonaisten perheiden elämää. Akuutin yhteiskunnallisen hädän ja kriisin aikana SOS-lapsikylät voivat lyhytaikaisesti tarjota turvaa laajemmallekin joukolle kuin vakituisesti kylässä asuville lapsille. Näin on tapahtunut mm. Lähi-idässä Gazan alueella, Etiopiassa, Ruandassa, Liberiassa.

      • kansalaisaloite

        Tänä vuonna maailmalle perustetaan 6 uutta sos-lapsikylää - ei kuitenkaan Kiinaan. Länsimaiden tulisi painostaa Kiinaa kehittämään omaa lastensuojeluaan ja puhdistamaan sitä korruptiosta. Sos-lapsikylien perustaminen Kiinan köyhimmille alueille olisi hyvä keino. Sos-lapsikylä tarjoaisi turvallisen kasvuympäristön kodittomille lapsille, koulutusta lähialueen lapsille sekä tarvittaessa sosiaalitukea ja koulutusta aikuisille. Kiinalaisia tulee painostaa ja auttaa pitämään hyvää huolta omista kodittomista lapsistaan sekä ehkäistä nykyinen köyhien ihmisten lapsituotanto länsimaisille markkinoille. Tämä ei käy kädenkäänteessä, mutta joskun työ on aloitettava. Sos-lapsikylät voivat tarjota kodin tietenkin vain murto-osalle kotia tarvitsevista lapsista, mutta se on elämänmittainen sijoitus näille lapsille sekä esimerkki ympäröivälle yhteiskunnalle. Länsimaat voivat tukea sos-lapsikyliä, joita valvoo kansainvälinen lapsikyläorganisaatio. Adoptiotkaan eivät tällä konstilla lopu, joten länsimaiset adoptiovanhemmiksi aikovat voivat huokaista helpotuksesta. Alla on linkki Kiinassa jo oleviin lapsikyliin.

        http://www.sos-childrensvillages.org/cgi-bin/sos/jsp/wherewehelp.do?BV_SessionID=@@@@0538947496.1136623174@@@@&BV_EngineID=cccfaddgglidljdcfngcfkmdhkhdffj.0&lang=en&site=ZZ&nav=2.3&ct=12517


    • adoptiomatkalle

      Päivän Ilta-Sanomat uutisoi, miten arviolta 45-vuotias Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko on miehensä kanssa lähdössä hakemaan adoptiotyttöä Kiinasta.

      Upeaa, jälleen adoption puolestapuhujat saavat yhden vaikutusvaltaisen puolestapuhujan.

      Jos joku haluaa puhua adoptioon liittyvistä ongelmista, niin kyllä meidän on liityttävä yhteen ja esiinnyttävä julkisuudessa. Tämä koskee adoptoituja, biovanhempia ja muita asianomaisia. Tehkää kotisivuja ja ottakaa yhteyttä toimittajiin. Kirjoittakaa tarinoitanne nettiin, vaikka nimimerkillä, jos ette vielä uskalla tulla omalla nimellä esiin. Valitettavasti jokaisen median toimituksessa on jo joku adoptiovanhempi tai adoptioperheen ystävä tai sukulainen. Osa toimittajista uskaltaa silti tehdä adoptiosta muitakin kuin siirappijuttuja. Niitä täytyy kuitenkin pyytää ja suostua haastateltavaksi. Poikkeustapauksissa adoptoitu tai biosukulainen voi esiintyä nimettömänä ja niin, ettei siitä tunnista henkilöä.

      • kansanedustaja II

        Suvi Lindén on toinen kiinalaistytöstä haaveileva keski-ikäinen kansanedustaja. Lindén antoi kesäkuussa Apu-lehdelle avoimen haastattelun. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan tästä: http://www.apu.fi/ihmiset/article117542-1.html

        Jutussa Lindén mainitsee, että "Olen perehtynyt adoptioon perin pohjin: selaillut nettisivuja, puhunut viranomaisten ja adoptioperheiden kanssa. Minun tapani nyt on tällainen. Haluan ottaa asioista selvää ja muodostaa siten jonkinlaisen kokonaiskäsityksen. Ja kansanedustaja kun on, asioihin täytyy pystyä myös vaikuttamaan."

        Tällä vaikuttamisella Lindén tarkoittaa artikkelissa adoptioprosessin nopeuttamista, sillä odotus on hänen mielestään "kohtuuton" ja "piinallinen".

        Toivottavasti Lindén tutustuu tarkasti myös Kiinan lapsikauppaa ja adoptioepäselvyyksiä käsitteleviin asioihin. Toivottavasti hän haluaa vaikuttaa myös niihin - kansanedustaja kun on.

        Suvi Lindéniin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi eduskunnan www-sivujen kautta: http://vanha.kokoomus.fi/eduskuntaryhma/edustaja.php?id=23


      • Häh?

        Miten se Risikko on ehtinyt ministeriaikana hoitamaan adoptiotyttöään, kun Jutta Urpilainen valittaa naistenlehdissä ettei ole ehtinyt ministerin pestissä edes perinteisellä tavalla lisääntymään?


    • eivät mitään

      Suomessa ilmeisesti adoptiot Kiinasta jatkuvat entiseen tahtiin. Kukaan ei kyseenalaista tätä touhua. Tänä vuonna ehtii varmaan tulla reilut 150 tyttöä Kiinasta. Hyvä Suomi!!!!!!

      • ainakaan

        Interpedian, PeLan ja adoptiolautakunnan työntekijöille on lähetetty sähköpostia tästä aiheesta. Ainakaan he eivät enää ole tietämättömiä näistä asioista, sillä lyhyen ajan sisällä tätä keskustelua on luettu pari sataa kertaa.

        Kaikkien adoptiopalvelunantajien palkkalistoilla on adoptiovanhempia. Kummastuttaa, ettei tieto näissä organisaatioissa kulje, sillä adoptiovanhempien suljetuilla keskustelulistoilla ollaan hyvin tietoisia tällä keskustelupalstallä käydysta adoptiokriittisestä keskustelusta.

        Toivottavasti keskustelu jatkuu rakentavalla tavalla.


      • aaaaaaa
        ainakaan kirjoitti:

        Interpedian, PeLan ja adoptiolautakunnan työntekijöille on lähetetty sähköpostia tästä aiheesta. Ainakaan he eivät enää ole tietämättömiä näistä asioista, sillä lyhyen ajan sisällä tätä keskustelua on luettu pari sataa kertaa.

        Kaikkien adoptiopalvelunantajien palkkalistoilla on adoptiovanhempia. Kummastuttaa, ettei tieto näissä organisaatioissa kulje, sillä adoptiovanhempien suljetuilla keskustelulistoilla ollaan hyvin tietoisia tällä keskustelupalstallä käydysta adoptiokriittisestä keskustelusta.

        Toivottavasti keskustelu jatkuu rakentavalla tavalla.

        Olkaahan realistisia, eiköhän Interpedia ja Pela tiedä teitä kaikkia paremmin adoptiomaiden tilanteet, heillä on huomattavasti enemmän asiantuntemusta kuin teillä. Teidän tiedot perustuvat julkaistuihin lehtiartikkeleihin, moniko teistä on puhunut kiinalaisten viranomaisten kanssa, käynyt kiinalaisissa lastenkodeissa jne. ?


      • ..joops
        aaaaaaa kirjoitti:

        Olkaahan realistisia, eiköhän Interpedia ja Pela tiedä teitä kaikkia paremmin adoptiomaiden tilanteet, heillä on huomattavasti enemmän asiantuntemusta kuin teillä. Teidän tiedot perustuvat julkaistuihin lehtiartikkeleihin, moniko teistä on puhunut kiinalaisten viranomaisten kanssa, käynyt kiinalaisissa lastenkodeissa jne. ?

        Kuka suomalainen Pelan ja Interpedian työntekijöistä on käynyt Kiinassa juttelemassa _tästä asiasta_ Kiinan viranomaisten kanssa? Entä kuinka monissa kv-adoptioon lapsia antavassa lastenkodissa he ovat vierailleet? Interpedian sivuilla olleessa tiedotteessa kerrottiin kiinalaisen yhteyshenkilön käyneen Kiinan viranomaisten tiedotustilaisuudessa, jossa ei ollut selvinnyt asiasta mitään uutta. Luuletko sinä, että nuo lehtiartikkelit ovat täyttä sontaa? Miksi Kiina ei anna asioista tarkkoja selvityksiä ja tiedotuksia?


      • Miten lie
        ..joops kirjoitti:

        Kuka suomalainen Pelan ja Interpedian työntekijöistä on käynyt Kiinassa juttelemassa _tästä asiasta_ Kiinan viranomaisten kanssa? Entä kuinka monissa kv-adoptioon lapsia antavassa lastenkodissa he ovat vierailleet? Interpedian sivuilla olleessa tiedotteessa kerrottiin kiinalaisen yhteyshenkilön käyneen Kiinan viranomaisten tiedotustilaisuudessa, jossa ei ollut selvinnyt asiasta mitään uutta. Luuletko sinä, että nuo lehtiartikkelit ovat täyttä sontaa? Miksi Kiina ei anna asioista tarkkoja selvityksiä ja tiedotuksia?

        Ihan mielenkiinosta, mikä selitys tyydyttäisi sinua kun kerran kiinalaisten viranomaisten tiedotustilaisuudessa annettu info ei nähtävästi sinulle kelpaa ?
        Toisten kiinalaisten viranomaisten antama info ?

        Jos olet päättänyt että kiinalaiset viranomaiset valehtelevat, niin asiahan on kohdaltasi sillä selvä. Lehdet puhuvat totta ja vain totta, mitään unohtamatta ja mitään kärjistämättä, muut puhuvat puppua.


      • sanojani!
        Miten lie kirjoitti:

        Ihan mielenkiinosta, mikä selitys tyydyttäisi sinua kun kerran kiinalaisten viranomaisten tiedotustilaisuudessa annettu info ei nähtävästi sinulle kelpaa ?
        Toisten kiinalaisten viranomaisten antama info ?

        Jos olet päättänyt että kiinalaiset viranomaiset valehtelevat, niin asiahan on kohdaltasi sillä selvä. Lehdet puhuvat totta ja vain totta, mitään unohtamatta ja mitään kärjistämättä, muut puhuvat puppua.

        Tiedän kuka olet ja tekstisi tunnistan kyllä täältä ja muualta. Osaat yleensä kirjoittaa todella asiallisesti joten en ymmärrä, miksi olet nyt noussut näin jyrkästi "minua" vastaan. Meitä on useampia ja järjestäydymme vähitellen. Meidän tarkoituksena ei ole luoda Adoptioperheet ry:n tapaista järjestöä, eikä meihin liittymiselle ole samanlaista tarvetta. Sosiaalityöntekijät ja muut eivät nääs ehdota adoptoiduille tai vielä tärkeämmin ongelmissa oleville adoptoiduille liittymistä Adoptiokriittisiin. Sinä olet itse asiassa yksi adoptiota parhaimmin ymmärtävistä adoptiovanhemmista, joita tiedän. Siksi tuntuukin kummalliselta leikkiä täällä nokkapokkaa juuri sinun kanssasi.

        Tässä vastaukseni viimeisimpään viestiisi:

        1. Minä/me emme ole päättäneet, että Kiinan viranomaiset valehtelevat JA että lehdet olisivat totta.

        2. Yhtä vähän me olemme vakuuttuneita siitä, että Suomessa tai muissakaan Kiinasta adoptoivissa länsimaissa olisi luotettavaa tietoa Kiinan todellisista tapahtumista. Tämän takia asia täytyy tuoda ihmisten tietoon.

        3. Interpedian, PELAN ja monien muiden länsimaisten adoptiojärjestöjen mukaan Kiinasta ei oikeastaan ole saatu tietoja lapsikauppaan liittyen eikä varsinkaan sen littymisestä kv-adoptioon. Netti on pullollaan näitä muiden maiden adoptiotahojen huolestuneita ja epätietoisia kirjoituksia, joissa nämä tulevat esiin. Interpedia ja PELA eivät ainakaan ole julkisesti kertoneet, että heillä olisi enempää tietoa Kiinan tilanteesta.

        -> Epätietoisuuden tilanteessa minusta on erittäin hyvä, että länsimaiset toimittajat käyvät Kiinassa haastattelemassa ihmisiä. Näiden joukossa on ollut mm. lapsikaupasta syytettyjä, näiden omaisia, lapsia myyntiin antaneita äitejä, Kiinan viranomaisia ja muita. Lehtijutut eivät välttämättä pidä paikkaansa, mutta tällä hetkellä ne ovat mielestämme vahvimpia tietolähteitä Kiinan toiminnasta. Odotamme mielellämme parempia tietoja Kiinasta.

        Tällä hetkellä Kiinaa tulee mielestämme verrata kansainvälisen adoption osalta Kamputseaan, sillä lasten alkuperästä ei ole tietoa ja on syytä pelätä mm. lasten siirtelyitä lastenkodeista toisiin. Kiina on kuitenkin monien länsimaisen tärkein adoptiokontaktimaa ja kiinalaisia lapsia halutaan adoptoida. Tämän takia me olemme kyynisen varmoja siitä, että adoptioita Kiinasta ei keskeytetä, vaikka mitä selviäisi.

        Minusta ja meistä näiden kirjoitusten ja lehtijuttujen todellinen surullisuus tulee esiin vasta sitten, kun Kiinasta adoptoidut tytöt ja harvat pojat näkevät nämä. Ensin heidän täytyy oppia lukemaan ja pohtimaan. Toivottavasti heistäkin tulee tulevaisuuden päättäjiä, tutkijoita ja ihmisiä, jotka kertovat ajatuksistaan meille kaikille. Vasta he voivat kertoa, miltä tuntuu olla adoptoitu Kiinasta aikana, jolloin lapsikauppa ja laittomat siirtelyt sekä adoptiot olivat ilmeisesti hyvin laajamittaisia. Siihen mennessä aiheesta on varmasti saatu lisää tietoa.

        Ajattelevatko nämä tytöt ja nuoret naiset silloin, että olipa hyvä tulla adoptoiduksi Suomeen ja olipa hyvä, että länsimaat "ahmien" adoptoivat Kiinasta lapsia?


      • Miten vain
        sanojani! kirjoitti:

        Tiedän kuka olet ja tekstisi tunnistan kyllä täältä ja muualta. Osaat yleensä kirjoittaa todella asiallisesti joten en ymmärrä, miksi olet nyt noussut näin jyrkästi "minua" vastaan. Meitä on useampia ja järjestäydymme vähitellen. Meidän tarkoituksena ei ole luoda Adoptioperheet ry:n tapaista järjestöä, eikä meihin liittymiselle ole samanlaista tarvetta. Sosiaalityöntekijät ja muut eivät nääs ehdota adoptoiduille tai vielä tärkeämmin ongelmissa oleville adoptoiduille liittymistä Adoptiokriittisiin. Sinä olet itse asiassa yksi adoptiota parhaimmin ymmärtävistä adoptiovanhemmista, joita tiedän. Siksi tuntuukin kummalliselta leikkiä täällä nokkapokkaa juuri sinun kanssasi.

        Tässä vastaukseni viimeisimpään viestiisi:

        1. Minä/me emme ole päättäneet, että Kiinan viranomaiset valehtelevat JA että lehdet olisivat totta.

        2. Yhtä vähän me olemme vakuuttuneita siitä, että Suomessa tai muissakaan Kiinasta adoptoivissa länsimaissa olisi luotettavaa tietoa Kiinan todellisista tapahtumista. Tämän takia asia täytyy tuoda ihmisten tietoon.

        3. Interpedian, PELAN ja monien muiden länsimaisten adoptiojärjestöjen mukaan Kiinasta ei oikeastaan ole saatu tietoja lapsikauppaan liittyen eikä varsinkaan sen littymisestä kv-adoptioon. Netti on pullollaan näitä muiden maiden adoptiotahojen huolestuneita ja epätietoisia kirjoituksia, joissa nämä tulevat esiin. Interpedia ja PELA eivät ainakaan ole julkisesti kertoneet, että heillä olisi enempää tietoa Kiinan tilanteesta.

        -> Epätietoisuuden tilanteessa minusta on erittäin hyvä, että länsimaiset toimittajat käyvät Kiinassa haastattelemassa ihmisiä. Näiden joukossa on ollut mm. lapsikaupasta syytettyjä, näiden omaisia, lapsia myyntiin antaneita äitejä, Kiinan viranomaisia ja muita. Lehtijutut eivät välttämättä pidä paikkaansa, mutta tällä hetkellä ne ovat mielestämme vahvimpia tietolähteitä Kiinan toiminnasta. Odotamme mielellämme parempia tietoja Kiinasta.

        Tällä hetkellä Kiinaa tulee mielestämme verrata kansainvälisen adoption osalta Kamputseaan, sillä lasten alkuperästä ei ole tietoa ja on syytä pelätä mm. lasten siirtelyitä lastenkodeista toisiin. Kiina on kuitenkin monien länsimaisen tärkein adoptiokontaktimaa ja kiinalaisia lapsia halutaan adoptoida. Tämän takia me olemme kyynisen varmoja siitä, että adoptioita Kiinasta ei keskeytetä, vaikka mitä selviäisi.

        Minusta ja meistä näiden kirjoitusten ja lehtijuttujen todellinen surullisuus tulee esiin vasta sitten, kun Kiinasta adoptoidut tytöt ja harvat pojat näkevät nämä. Ensin heidän täytyy oppia lukemaan ja pohtimaan. Toivottavasti heistäkin tulee tulevaisuuden päättäjiä, tutkijoita ja ihmisiä, jotka kertovat ajatuksistaan meille kaikille. Vasta he voivat kertoa, miltä tuntuu olla adoptoitu Kiinasta aikana, jolloin lapsikauppa ja laittomat siirtelyt sekä adoptiot olivat ilmeisesti hyvin laajamittaisia. Siihen mennessä aiheesta on varmasti saatu lisää tietoa.

        Ajattelevatko nämä tytöt ja nuoret naiset silloin, että olipa hyvä tulla adoptoiduksi Suomeen ja olipa hyvä, että länsimaat "ahmien" adoptoivat Kiinasta lapsia?

        Itse en niinkään ajattele että kirjoitusten takana on joku tietty henkilö joten en pyri nousemaan ketään vastaan henkilökohtaisesti. Sellaiset keskusteltu käydään nokatusten, ei sähköosesti.

        Minusta asiat riitelevät, eivät niinkään ihmiset, mikään ei ole mustavalkoista eikä absoluuttista totuutta ole olemassakaan. Toisen totuus on toisen valhe.

        Minustakin Kiinassa tapahtuu lapsikauppaa.
        Mielestäni kuitenkin suurin osa Kiinasta adoptoitavista lapsista tulee 'rehellisen' adoption kautta, ei lapsikaupan kautta.
        Minusta myöskään kiinalaisten lasten adoptioita Suomeen ei tarvitse pysäyttää.
        Toki asiasta voidaan ja kannattaakin esittää kysymyksiä kiinalaisille viranomaisille.

        Adoptiokriittisyys minusta ei saa olla sama asia kuin kv-adoptioiden kieltäminen.

        Minusta on kerrassaan hienoa että (kv-)adoptioiden epäkohtia yritetään muuttaa: adoptiomaiden adoptiojärjestöjä tutkitaan (siksi muuten Suomessa on vähän kontakteja verrattuna monin muihin maihin, syyni on tarkka ja vie pitkään), lisää valmennusta tuleville adoptiovanhemmille, lisää tukitoimenpiteitä kasvaville adoptionuorille jne.
        Mutta en allekirjoita sitä että adoptiot pitäisi lopettaa täysin, edes Kiinasta.
        Tarkennettakoon että omat lapseni eivät ole Kiinasta.

        Suomessa toimii adoptiolautakunta (joka ei siis ole sama taho kuin Interpedia tai Pela vaikka sieltä edustajat lautakunnassa onkin).

        Lautakunnan tehtäviin kuuluu mm.hyväksyä suomalaisten palvelunantajien ulkomaiset yhteistyötahot, seurata kansainvälistä kehitystä kansainvälisissä lapseksiottamisasioissa ja
        olla yhteistyössä Haagin sopimuksen osapuolina olevien valtioiden keskusviranomaisten kanssa sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi ja sopimuksessa tarkoitettujen tietojen vaihtamiseksi.

        Tämä lienee oikea paikka kysellä Kiinan tilanteesta.


      • 'rehellisyys'
        Miten vain kirjoitti:

        Itse en niinkään ajattele että kirjoitusten takana on joku tietty henkilö joten en pyri nousemaan ketään vastaan henkilökohtaisesti. Sellaiset keskusteltu käydään nokatusten, ei sähköosesti.

        Minusta asiat riitelevät, eivät niinkään ihmiset, mikään ei ole mustavalkoista eikä absoluuttista totuutta ole olemassakaan. Toisen totuus on toisen valhe.

        Minustakin Kiinassa tapahtuu lapsikauppaa.
        Mielestäni kuitenkin suurin osa Kiinasta adoptoitavista lapsista tulee 'rehellisen' adoption kautta, ei lapsikaupan kautta.
        Minusta myöskään kiinalaisten lasten adoptioita Suomeen ei tarvitse pysäyttää.
        Toki asiasta voidaan ja kannattaakin esittää kysymyksiä kiinalaisille viranomaisille.

        Adoptiokriittisyys minusta ei saa olla sama asia kuin kv-adoptioiden kieltäminen.

        Minusta on kerrassaan hienoa että (kv-)adoptioiden epäkohtia yritetään muuttaa: adoptiomaiden adoptiojärjestöjä tutkitaan (siksi muuten Suomessa on vähän kontakteja verrattuna monin muihin maihin, syyni on tarkka ja vie pitkään), lisää valmennusta tuleville adoptiovanhemmille, lisää tukitoimenpiteitä kasvaville adoptionuorille jne.
        Mutta en allekirjoita sitä että adoptiot pitäisi lopettaa täysin, edes Kiinasta.
        Tarkennettakoon että omat lapseni eivät ole Kiinasta.

        Suomessa toimii adoptiolautakunta (joka ei siis ole sama taho kuin Interpedia tai Pela vaikka sieltä edustajat lautakunnassa onkin).

        Lautakunnan tehtäviin kuuluu mm.hyväksyä suomalaisten palvelunantajien ulkomaiset yhteistyötahot, seurata kansainvälistä kehitystä kansainvälisissä lapseksiottamisasioissa ja
        olla yhteistyössä Haagin sopimuksen osapuolina olevien valtioiden keskusviranomaisten kanssa sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi ja sopimuksessa tarkoitettujen tietojen vaihtamiseksi.

        Tämä lienee oikea paikka kysellä Kiinan tilanteesta.

        Kaikki adoptiokriittiset eivät todellakaan aja kansainvälisten adoptioiden lopettamista. Osa on täysin kv-adoptioita vastaa, osa haluaisi vähentää niitä ja osa haluaisi pelkästään puuttua epäkohtiin.

        Oma kantani on jostain tuolta väliltä, mutta mielestäni Kiinan tilanne on tällä hetkellä hyvin ongelmallinen.

        Kirjoitit näin:
        "Minustakin Kiinassa tapahtuu lapsikauppaa.
        Mielestäni kuitenkin suurin osa Kiinasta adoptoitavista lapsista tulee 'rehellisen' adoption kautta, ei lapsikaupan kautta."

        Saatan olla samaa mieltä, että Kiinasta Suomeen tulevat lapset tulevat tänne 'rehellisen' adoption kautta. Toisaalta useat adoptiohakijat ovat kertoneet valehdelleensa adoptioneuvonnassa tai ainakin jättäneet paljon kertomatta (mm. lapsettomuushoidot). Näitä tarinoita löytyy keskustelupalstoilta ja blogeista. En siis pidä tässä mielessä edes Suomen osalta nykyistä kv-adoptiota rehellisenä. Ehkä sitä pitäisi nimenomaan sarkastisesti kutsua 'rehelliseksi', sillä niin paljon sitä halutaan paatoksella rehelliseksi kutsua. Kiinaa koskien toinen asia on se, että miten näitä 'rehelliseen' adoptioon tulleita ja tulevia lapsia on ennen adoptiota kohdeltu. Kiinassa on lapsikauppaa, josta on nyt vangittu ja jopa teloitettu myös lastenkotien henkilöstöä sekä muita viranomaisia. Rehelliseksi tarkoitetun adoptioverkoston haaroissa on siis mitä todennäköisemmin epärehellisiäkin henkilöitä.

        En tarkoita sitä, että Kiinan adoptiot olisivat täysin epärehellistä lapsikauppaa. Joka tapauksena pidän varsin ikävänä kansainvälisten adoptioiden kehitystrendiä, mikä on lisääntyvä länsimaalaisten ihmisten perustaessa perheitä entistä myöhemmin ja kärsien lapsettomuudesta tämän sekä mm. erilaisten sairauksien takia. Tämä trendi ei suinkaan auta kehitysmaita kehittämään omaa lastensuojeluaan ellei näitä maita nimenomaan painosteta siihen suuntaan. Tähän ei länsimailla taida olla riittävää halua, sillä niin monen äitiys ja isyys on noista pikkulapsista riippuvainen. (Isompiakin lapsia olisi adoptoitavana, mutta harva haluaa semmoista lasta ainakaan niin pitkään, kunnes terveitä vauvoja on saatavissa.)

        Lautakunnan jäsenet ovat tietoisia näistä keskusteluista ja toivon, että heillä on rohkeutta puuttua todenteolla Kiinan tilanteeseen.

        Se, ettei Suomessa ole paljon adoptiokontakteja johtuu muuten myös siitä, että 46% suomalaisista adoptiohakijoista valitsee Kiinan. Kaikkiin maihin ei riitä edes niin paljon hakemuksia kuin ne voisivat ottaa vastaan. Toivoisin, että Suomessa olisi enemmän adoptiokontakteja, eikä millekään maalle tulisi tämmöistä Kiinan nykyistä ylisuurta asemaa. Tämä ilmiö on jo nähty mm. Ruotsissa Etelä-Korean suhteen, eikä se ilmiö ole ollut iloinen.

        Toivoisin sinunkin käsittelevän ja katsovan näitä asioita laajasti, vaikka oletkin adoptioäiti. Siitä täytyy sinulle hattua nostaa, että olet jo päässyt adoptiovanhemmuuden lastensairauksien ohi. Oma veikkaukseni on, että viiden ja kymmenen vuoden kuluttua meidän ajatukset ovat entistä enemmän kohdanneet toisensa. Toivon kaikkea hyvää lapsillesi, sillä sitä he tulevat tarvitsemaan kuten kaikki muutkin adoptoidut. Teidän perheessä selvästi on monenlaista halua auttaa lapsia ja yrittää ymmärtää tätä adoptiota monimutkaisena ilmiönä. Valitettavasti läheskään kaikkien kohdalla se ei ole näin - kuten itsekin tiedät.


      • uhattuna

        Kun Suomen ulkomaisista adoptioista 46% tapahtuu Kiinasta, niin voi vaan laskea, kuinka monen Interpedialaisen ja Pelalaisen työpaikka on kiinni näiden adoptioiden järjestelyissä. Vaikka innokkaita adoptoijia Suomessa riittäisi kuinka paljon, niin Kiinan tilalle ei yksinkertaisesti saada järjestettyä nopeasti näin suurella teholla toimivaa ja suosittua kohdetta. Lapsikaupasta huolimatta siis Kiinan adoptioita ei varmasti lopeteta eikä rajoiteta. Niin pe**eestä kuin se onkin. Adoptiolautakunnan jäsenistä taas suurin osa on kahden edellä mainitun firman jäseniä, joten tuskinpa sekään päättää tehdä mitään radikaalia Kiinan suhteen.

        Nyt vaan siis postia päättäjille, järjestöille, sos. ja terveysministeriöön ja joka kolkkaan.

        Viitsisikö joku tiedottaa Kiinan kirjeenvaihtajien yhteystietoja. Hesarin Anu Nousiainen on ollut Kiinassa samoin kuin MTV:n Kari Ahlberg. Sinikka Arteva olisi varmaan aivan helmi tekemään Kiinan tilanteesta jutun. Tietääkö kukaan muita henkilöitä? Tai tiedättekö näiden henkilöiden sähköpostiosoitteita?


    • ++++++

      Vuosien 1983-2004 aikana amerikkalaiset adoptoivat Kiinasta 40496 lasta, vuonna 2004 6859 lasta.

      Vuosina 1985 - 2004 adoptoitiin Suomeen ulkomailta 2596 lasta. Eniten lapsia on tullut Venäjältä, Kolumbiasta, Thaimaasta ja Kiinasta. Kiinasta Suomeen oli tullut vuoden 2004 loppuun mennessä 461 lasta.

      Vuonna 2005 adoptoitiin Suomeen 307 ulkomailla syntynyttä lasta: Kiinasta 140 lasta, Thaimaasta 41 lasta, Venäjältä 35, Etelä-Afrikasta 27 ja Filippiineiltä 19 lasta.

      • Jukka

        Minä asun Guangzhoussa ja siella Shamian Island alueella White Swan hotellin nurkilla tämä koko bisnes pyörii kaikki ketkä haluavat adoptoida kiinasta tulevat tän kautta ne hakemaan. Ensiksi Pekingiin paperit kuntoon sitten lapsen haku ja lopuksi Guangzhouhin odottamaan uusia passeja ja muita papereita, ja omasta näkökulmasta (olen jutellut Saksalaisen,Jenkkien,Kanadalaisten ja Belgialaisten parien kanssa) niin ei se kaukana Lapsi-Kaupasta ole koska ostamaan sen vauvan joudut moni ei sitä julkisuudessa ole kertonut täällä. Riippuen lapsesta $5000-$10 000 maksaa "hallinto kulut" mitkä maksetaan kiinalle ja sellasta kaupan käyntia se on että heikompaa hirvittäis... ei tunnu mitään rajaa olevan lapsen saamiselle. 80-90% on mitä oon nähnyt on varmasti sellasia ketkä ei omasta maastaa adoptiota saisi, Jenkeistä tullu vanhoja ylipainosia reilusti olevia vanhempia en voi ymmärtää mikä idea adoptoida lapsi jos oot itse 55 vuosilla jo ennenkuin lapsesi täyttää 25v. olet haudassa jo tai ainakin liki...

        Jukka


      • No lapsikauppa!
        Jukka kirjoitti:

        Minä asun Guangzhoussa ja siella Shamian Island alueella White Swan hotellin nurkilla tämä koko bisnes pyörii kaikki ketkä haluavat adoptoida kiinasta tulevat tän kautta ne hakemaan. Ensiksi Pekingiin paperit kuntoon sitten lapsen haku ja lopuksi Guangzhouhin odottamaan uusia passeja ja muita papereita, ja omasta näkökulmasta (olen jutellut Saksalaisen,Jenkkien,Kanadalaisten ja Belgialaisten parien kanssa) niin ei se kaukana Lapsi-Kaupasta ole koska ostamaan sen vauvan joudut moni ei sitä julkisuudessa ole kertonut täällä. Riippuen lapsesta $5000-$10 000 maksaa "hallinto kulut" mitkä maksetaan kiinalle ja sellasta kaupan käyntia se on että heikompaa hirvittäis... ei tunnu mitään rajaa olevan lapsen saamiselle. 80-90% on mitä oon nähnyt on varmasti sellasia ketkä ei omasta maastaa adoptiota saisi, Jenkeistä tullu vanhoja ylipainosia reilusti olevia vanhempia en voi ymmärtää mikä idea adoptoida lapsi jos oot itse 55 vuosilla jo ennenkuin lapsesi täyttää 25v. olet haudassa jo tai ainakin liki...

        Jukka

        No niin huutelijat. Siinä on Kiinassa asuvan suomalaisen omin silmin näkemää ja omin korvin kuulemaa. Kummasti on lapsikaupan puolustajat hiljentyneet täällä tämän kommentin jälkeen. Kiitos Jukka!


    • Anonyymi

      Ehkä lapselle on paras että pääsee johonkin Kiinasta ja yleensä mitä lapsia Kiinasta tulee eivät ole aivan kunnossa vaan tarvitsevat paljon sairas hoitoa ja senhän maksaa yhteis kunta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      57
      8427
    2. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      12
      3279
    3. Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa

      Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r
      Ikävä
      26
      2450
    4. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      2000
    5. Kysely lieksan miehille

      Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht
      Lieksa
      80
      1950
    6. Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta

      kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.
      Maailman menoa
      350
      1648
    7. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      1392
    8. FinFamin ryhmät

      Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir
      Salo
      0
      1181
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1075
    10. Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!

      JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu
      Suomalaiset julkkikset
      66
      1010
    Aihe