kellariremontti

alma

Hei!

Olisi tulossa ajankohtaiseksi remontoida -36 rakennetun puutalon kellaritilat asuttaviksi. Kellarissa on tällä hetkellä sauna, suihku ja varastotilaa. Tarkoitus olisi tehdä salaojat ja rakentaa kellariin sauna ja pesutilat, oleskelutila ja khh. Lämmitykseksi vesikiertoinen lattialämmitys. Noin 1/3 tiloista (eli pannuhuone ja varastohuone) jätetään kylmäksi.

Meillä ei ole käytössä kovin suurta budjettia ja kaikki mahdolliset työt tehdään itse (putki- ja sähkötyöt saa tutulta halvemmalla). Ensisijainen tavoite olisi saada kellari siihen kuntoon, että sen voisi sitten sisustaa pikkuhiljaa, eli salaojat, valut, putket ym. valmiiksi.

Olisiko palstalaisilla tarjota vinkkejä, linkkejä tai kustannuslaskelmia vastaavanlaisista projekteista?

Kiitos!

10

9679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rintamamies

      Rakentajan Suorakanavalla oli ainakin jokunen aika sitten pitkä juttu rintamamiestalon kellarin remontista. Koitapa surfailla niitten sivuilla niin jopas alko löytymään tietoa.

      • alma

        sen jutun olemme jo lukeneet muutamaan kertaan. Samoin rintamamiestalo-sivuilla oli joitain juttuja kellariremontista. Olisi vain kiva kuulla muitakin kokemuksia. Ikinä ei varmaan ole tietoa liikaa...


    • nenästäsi

      kun laitat asuintiloiksi kellaritiloja, ne on tarkoitettu varasto yms kayttöön ja vesi nousee niihin silloin tällöin varmasti ja tuhoaa lastulevyt ja laminaatit.

      Myös lattialaatan pitää päästä kuivumaan huonetilaan päin.

      • alma

        käsittääkseni aika moni on tehnyt kellarista asuintilan.

        Meidän taloon ei muuten laminaattia ja lastulevyä tule.


      • ja itkenyt
        alma kirjoitti:

        käsittääkseni aika moni on tehnyt kellarista asuintilan.

        Meidän taloon ei muuten laminaattia ja lastulevyä tule.

        kun hometta pukkaa ja silmiä kirvelee.


    • maaperällä

      Talonne on? Entä tuo pohjaveden korkeus?

      Parilla tutulla, joilla on kellari otettu asuinkäyttöön, on kellarissa kaivo, josta uppopumpulla pumpataan vecet vex, jotta ohjavesi ei nouse liian korkealle. Itselleni en moista tekisi...

      Oma projektini on vuonna -52 valmistunut talo, jonka kellari on alusta pitäen ollut enempivähempi asuin käytössä. Talo sijaitsee aika korkealla harjulla, joten pohja- ja tulvavesien suhteen ei ole ongelmaa. Kellarissa on pinta-alaa noin 100 neliötä joista nyt rempataan noin 60. Tähän mennessä tehty:

      -Vanhat betonilattiat rikottu lekalla ja kannettu pois. Omaa työtä.

      -Poistettu hieno hiekka/hiesu noin 30 sentin syvyydeltä ja kannettu pois. Omaa työtä. Tontilta poiskuljetus meni samaan laskuun salaojien kanssa.

      -Tuotu noin 30 senttiä karkeaa soraa/mursketta. Maksoi muistaakseni jotain 400€ oma työ. Täältä Pirkanmaalta saa maa-ainksia aika kohtuu hintaan...

      -Aseteltu 50 50mm styroksia murskeen päälle. Paaleja meni jotain 10-11 kpl ja yhden paalin/12m2 hinta luokkaa 45€

      -Kaikki vesi- ja viemäriputket uusiksi, myös tonttivesijohto. Tullut maksamaan noin 2000-2500 osineen ja töineen.

      -Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus. Osat ja kytkentä noin 1500€

      -Betonilattia app 10 cm. Töineen pumppuautolla pumpattuna maksoi jotakin 1600 €. Verkkojen hintaa en muista.

      -Sokkelin jatko 40:llä sentillä 12m2 kuistin alta. Olisikohan pari tonnia mennyt kuivabetonia eli maksoi luokkaa 300€ oma työ.

      -Teknisen tilan seinien muuraus. Tiilet sain/toin työpaikalta samoin kuin palo-oven. Muutama säkkilaastia... ja omaa työtä.

      -Väliseinä harkkoja, saunasatua (on muuten kallissta!!!), laastia, tasoitetta muuta nippeliä ja nappelia varmaankin 1500-2000€uron edestä.

      -Kaikki sähköt uusiksi kellariin oma ryhmäkeskus... Ei pysty muistamaan mitä on maksanut kun on tehty pienissä osissa...Useampia satasia kuitenkin. Ja kytkennät tulee luonnollisesti tekemään ammattimies.

      -Wc-pytty piilosäiliöllä app. 400 €

      -Kurasyöppö suoraan tehtaalta tilattuna jotain 400 €

      -Poreallas pauttiarallaa 1000 €

      -Saunan täyslasiovi (siis karmiton malli) tuli halvalla eli maksoi vetimineen 250 €. Jo pelkän vetimen hinta olisi muuten ilman onnea ja alennuksia noin 500 €uroa... Mutta on se kyllä komeakin!

      -Salaojat, routaeristykset, patolevyt ja sokkelin ulkopuolinen eristys osineen, murskeineen ja töineen jotain 5000 €uroa. Ja meillä ei tosiaankaan olisi noita salaojia edes tarvittu, vaan tehty mikä tehty... Talon ulkomitat meillä 10.8m * 9.3m kuisti 3m * 4 m

      -Uusi ulko-ovi. Hintaa tuollaiset 2000€uroa. Joo piti teetättää kun piti olla visuaalisesti samanlainen kuin wanha, osittain lahonnut oli.

      -3 kpl ikkunoita wanhan mallin mukaan, maalattomina, 800€

      Seuraavaksi tarvitaan tasoiteheppu tasoittelemaan kuorimuurit ja sen jälkeen laattaa lattiaan ja kylppärin seiniin... Kosteuseristeitä unohtamatta.

      Veikkaisin että tuollaiset 5000-7000 €uroa uppoaa vielä helposti ennenkuin saamme uuden kodintoihuoneen, WC:n, ala-aulan, harrastehuoneen, pukuhuoneen, kylppärin ja saunan käyttöömme. Remppaa on tehty "taskurahoilla" lainaa vältellen ja sempä takia tuo on kestänytkin jo puolitoista vuotta. Meillä ei ole aikataulua eikä budjettia, pääasia on että siitä tulee hyvä. Mutta kuten näkyy, ei ihan ilmaista...

      Työn iloa ja muistahan hankkia rakennuslupa.

      • alma

        asiallisesta vastauksesta. Viestisi perusteella voimmekin vähän laskeskella remontin hintahaarukkaa. Kyllähän se surullinen tosiasia on alusta lähtien ollut selvillä, että kellarin remontoimiseen uppoaa suhteessa eniten rahaa. Mutta kun muu talo rupeaa olemaan jonkinlaisessa kunnossa, niin tekisi mieli aloittaa tuota alakerrankin laittamista.


      • tuon takia
        alma kirjoitti:

        asiallisesta vastauksesta. Viestisi perusteella voimmekin vähän laskeskella remontin hintahaarukkaa. Kyllähän se surullinen tosiasia on alusta lähtien ollut selvillä, että kellarin remontoimiseen uppoaa suhteessa eniten rahaa. Mutta kun muu talo rupeaa olemaan jonkinlaisessa kunnossa, niin tekisi mieli aloittaa tuota alakerrankin laittamista.

        Me aloitimme kellarista. Aika arvokasta ja aikaa viepää puuhaa kun kaikki piti ämpäripelissä viedä ja tuoda. Ainakaan meillä ei ollut tilojen puolesta mahdollisuutta Bobcatin pyörimiseen kellarissa eikä edes kottikärryjä voinut käyttää kun tuon purkuhomman yksin tein. En olisi jaksanut työtää kärryjä kellarin rappusia pitkin...

        Mutta kun pahimmasta ja kalleimmasta aloittaa niin kaikki muu tuntuu halvalta ja kevyeltä tehdä. Rempattiin sivuhommana yksi 12 neliön makkari lattiasta kattoon eikä tuntunut maksavan juuri mitään (perhanan €urot tekevät vieläkin vauhtisokeaksi)

        Niin joo, timanttileikkaus on muuten kanssa helkutin kallista. Meillä tehtiin uusi ovi/kulkuaukko ja 120*60 senttinen ikkuna-aukko harraste ja tulevan takkahuoneen väliin. Tarjous leikkuusta ilman jätteen poiskuljetusta oli 950€uroa!!!! No minä ostin halvimman suuren rälläkän a 30€ ja timattilaikan 30€ ja tein aukot itse. Pari iltaa meni mutta palkoille pääsi. Pöly oli muuten mahtava!

        Taisitkin mainita alkuperäisessä että ette aio laittaa kellariin muuta kuin kivimateriaaleja. Sama homma meillä. Ainot orgaaniset ovat lauteet, saunan panelit kahdella seinällä ja pariin tilaan puukatot. En viitsi toista suurta remppaa tehdä jos vaikka viemärit menisivät tukkoon...

        Kuten todettu, duuni on raskas ja kallis mutta lopussa kiitos seisoo. Olen oikeasti jo nyt ylpeä "tyrmästä" (tämä on entinen nimismiehen virka-asunto, jossa on toiminut nimismihen konttori. Tänne ollaan monesti tultu lakki kourassa ;-)


    • MancaveTre

      Ostin kämpän kivitalosta vm. -27 ja kellarikerros on muutettu "harrastetilaksi" Suunnitelma on tehdä siitä mancave. Toksisuus mittautettiin tuossa juuri ja se on alin nollan jälkeen eli arvo 1. Jotain vois siis tehdä, mutta kiire ei ole. Alakerran huoneessa ei ole havaittu kosteutta, mutta samassa yhteydessä olevassa vessassa on. Erillisessä yläkerrassa on koneellinen ilmanvaihto. Salaojia ei ole eikä tule.
      Radikaali ajatukseni on repiä alakerrassa kaikki kosteutta eristävä pois, maalata betonipinnat silikaattimaalilla, laittaa lattiaan kauttaaltaan hengittävä termomatto, laittaa tilaan parilla moduulilla koneellinen ilmanvaihto ja ehkä suodattava ilmankuivain. En siis yritä tehdä alakerrasta "pulloa" vaan annan maakosteuden tulla ja mennä. Onko järkee vai ei?

    • igtyu

      Vanhan puutalon kellaritilat on ongelmallinen remonttikohde. Maapohjan tulisi olla todella kuiva, meillä vaikka on salaojat niin silti lattioissa on kosteutta, todennäköisesti vesisuonia talon alla.

      Purettin edellisen asukkaan laittamat kaakelit, myös kellarissa oleva sauna purettiin ja lattiat jätetään betonipnnalle jotka maalataan hengittävällä maalilla joka tosin ei montaa vuotta lattiassa pysy mutta näin varmistetaan ettei lattiaklinkkereiden alle jää kosteus muhimaan, tuollaiset vanhat kellarit ei ole tarkoitettu asuinkäyttöön. Lisäksi lisättiin kellaritilojen ilmanvaihtoa piikkaamalla betoniseinään 110 mm reiät joihin asennettiin ilmastointiputket. Jos tällaisia ilmastointiputkia kellaritiloihin tekee niin reikä/putki tulee tehdä ulospäin viettäväksi eli mahdollinen tiivistyvä kosteus ilmastointiputkeen valuu valuu mieluummin ulos kuin sisälle.

      Jos kuitenkin kellaritilat haluaa remontoida HYVIN niin kellarin maapohja tulisi perustaa uudelleen ja sinne saatava kapillaariselle veden nousulle katko. Joissakin vanhojen puutalojen kellareissa näkee betonilattiassa urat jotka voivat mennä vanhaan lattiakaivoon, tästä tietää että vesi virtaa kellarissa märinpinä vuoden aikoina. Periaatteessa tällaista ei pidä säihkähtää sillä onhan maapohjaisissakin talon laatoissa märkä maa alla, täysi kuiva se ei ole varmaan koskaan. Tällaisten kosteiden kellaritilojen talojen pelastus on yleensä korkea kivijalka ja esim. keväisin kannattaa lumet poistaa seinien varsilta etteivät ne sula paikoilleen ja vesi pyri kellarin vaika olisi salaojat.

      Heti ostovaiheen jälkeen kun muutimme taloon poistimme kaiken puaineksen kellarista, vanhat puiset puuovet ja myös kellariin menevien betonirappujen alta löytyi rakennusvaiheen puutavaraa eli kun raput oli valettu niin osa puutavarasta oli jäänyt rappujen alle kiilamaiseen tilaan kakkosnelosen ja laudan pätkiä jotka oli melkeinpä täysin lahonneet ja osittain homeessa, tämän operaation jälkeen pesimme betonin homepesulla ja reipas tuuletus läpi kesän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3993
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2338
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1411
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      9
      1320
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe