Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vain 5 min ajastanne! Auttakaa!

mine

APUWA!!!
Onko tamppoonit luotettavampia ja mukavampia kuin siteet?? Entä rapiseeko ne? Kannattaako koulussa vaihtaa side, jos vuoto on runsasta?
Mulla on just 2 päivää sitten alkanu kuukautiset, ja mä TARVIN tietoa!! Mä oon kertonu jo asiasta äidille. Kerroin heti kun ne alko.!!... Lähteekö veri lakanoista pois kun ne pesee? Missä asennossa kannattaa nukkua kun käyttää sidettä? Entä missä asennossa kannattaa nukkua, kun käyttää tamppoonia??
Entä kuinka kauan kuukautiset aina kestää? Kuinka vanhana teillä on alkanu kuukautiset??
VASTATKAA BLIIZZ!! Oon vasta 12!!!!!!!!!

7

5624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äiti

      Ihan ensimmäiseksi sanoisin että ota ihan rauhallisesti :)
      Tampoonit on luotettavia kun löytää itselle sen oikean imukyvyn, niitähän on pieneen vuotoon, normaaliin ja suureen kuukautisvuotoon. Yö käyttöön tamponeja ei yleensä suositella kun vaihtoväli on silloin pitempi ja voi tulla tulehdus. Tampoonit ei rapise.

      Koulussa on hyväkin käydä vaihtamassa side keskellä päivää, eikä vuodon tarvitse olla edes älyttömän runsasta, on hygienisempää kun siteen vaihtaa tarpeeksi usein, mutta liiotella ei kannata kuitenkaan :)

      Veri lähtee lakanoista kyllä pesussa, jos tuntuu että yösiteetkään ei pidä vuotoja kurissa kannattaa pepun alle laittaa yöksi vaikka pyyhe, niin ei tarvi erikseen kuukautisten jälkeen aina lakanoita vaihdella. Jos kuitenkin aijot käyttää tamponia yöllä, ei nukkuma asennolla ole mitään väliä. Siteen kanssa voi öisin käyttää vaikka pikkareiden päällä vielä bokseri mallisia pikkareita, side pysyy näin paremmin kohdillaan.

      Kuukautisten kesto on aika henkilökohtaista, mutta yleensä se on noin viisi päivää. Kun sinulla ne vasta alkoi voi ne alussa olla epäsäännölliset, eivät ehkä tule joka kuukausi tai kesto voi vaihdella kahdesta päivästä jopa kahdeksaan päivään. Itselläni kuukautiset alkoivat vasta 15 vuotiaana. Kysy reippaasti äidiltäsi kuukautisista jos vielä joku mietityttää :) Mutta sinuna käyttäisin alussa siteitä vain, ja myöhemmin tamponeja.

    • ***

      Kyllähän se tampoonin paperi rapisee. Tampaxissa on paperi, ob:ssa muovi (muovi saattaa olla äänettömämpi). Tampaxissa on myös sen laittamista helpottava asetin.
      Ja sen kyllä huomaa kun side kannattaa vaihtaa, ja jos siltä tuntuu että pitäisi vaihtaa, niin mieluummin ennen seuraavaa tuntia kuin odottaa tunnin jälkeen. =)
      Lakanasta kannattaa pestä enimmät pois heti vaikka saippualla, loput lähtee sitten normaalipyykissä.
      Tamponia tulisi vaihtaa riittävän usein yölläkin, jos tietää nukkuvansa pitkään, niin laittaa vaikka herätyksen käydäkseen välillä veskissä.
      Itselleni helpoin asento nukkua ylivuodon minimoimiseksi on vatsallaan... Kannattaa hankkia oikeita yösiteitä.
      Menkathan kestää normaalisti n.5-7 päivää, joista ainakin itselläni vain parina on runsaampaa vuotoa. Minulla alkoivat 14-vuotiaana.
      Tervetuloa naisen elämään.. kyllä siihen tottuu =)

    • Beatrix

      Minulla lakoi kuukautiset, kun olin sinun ikäinen. Ensin en tunttenu omaa ruumistani, ja siksi käytin siteitä, koska tamponin käyttö jännitti. Huomasin kuitenkin, että siteen käyttö oli aika kammottavaa: se rapisi, pullotti (ohuetkin!), haisi, tuntui märältä jne. Ei ollut mukavaa, kun se hiosti ja alapää lillui veressä persvakoa myöten ;). Side myös on aika ikävä nukkuessa, edellä mainituista syistä, plus jos oli väärässä asennossa, side vuosi ohi. Ei siinä hyvin nukkumaan pystynyt.

      Itse ujostelin koulussa rapisevia sidepapereita. Siksi en ikinä ottanut siteitä kouluun mukaan, vaan vaihdoin vasta kotona. Se oli kyllä tyhmää, mukavampi olisi ollut vaihtaa koulussa.

      Tamponeita opin käyttämään varmaan 13-vuotiaana. Niiden käyttöä ei tarvitse pelätä, samalla oppii tutustumaan itseensä. Niissä on se etu, että sen ollessa tarpeeksi syvällä emättimessä, se ei tunnu lainkaan, vaan voi olla, kuin ei olisikaan kuukautisia. Itse käytin Tampax compakeja, koska niiden muovinen asetin liukui helposti emättimeen sisälle. Kannattaa kokeilla itse, mikä tamponimerkki on paras, ja pitääkö asettimellisista vai ei-asettimellisista. Se on hyvin yksilöllistä. Esim. omasta mielestäni ob:t, joissa ei ole asetinta, olivat kauhean vaikea työntää sisään, koska ne olivat niin kitkaisia ja kuivia pumpulituppoja.

      Tamponi kannattaa kyllä vaihtaa tarpeeksi usein, koska siinä bakteerit tykkäävät kasvaa. Mutta ei sen takia kannata yöuniaan pilata siteillä, ihan hyvin voi nukkua tamponin kanssa. Tampax-paketissa sanotaan, että maksimiaika sen kanssa on kahdeksan tuntia. OB-paketissa lukee muistaakseni 5 tuntia, mutta se lienee jo turhaa vouhotusta. Tamponin haittapuoli on myös se, että jos sen poistaa liian kuivana, se tuntuu jäävän limakalvoihin kiinni tuskallisesti. Se voi myös kuivattaa.

      Jos päätyy käyttämään siteitä, mukavampi vaihtoehto kauopan muovisiteille voisi olla kestositeet. Ne on tehty samanlaisesta kankaasta kuin pikkuhousut eivätkä ne hiosta. imukyky on yhtä hyvä. Niissä on haittapuoli, että ne pitää pestä pesukoneessa muun pyykin seassa. Itseä varmaan olisi nuorena nolottanut se kovasti, nykyään ei tosin enää. Kestositeitä voi tilata netistä, tai ostaa ekokaupoista. Hyvää niissä on niiden ekologisuus myös, koska kertakäyttösuojista syntyy valtavasti jätettä.

      Kertoisin sinulle myös mielestäni parhaasta kuukautissuojasta, joka on kuukautiskuppi eli kuukuppi. Se on pieni pehmeästä silikonista tehty kuppi, joka laitetaan emättimenn vähän niinkuin tamponi. Se ei ime vuotoa itseensä, vaan vuoto kerääntyy sinne. Sen pinnalla eivät kasva bakteerit juurikaan, se on siis hygieeninen. Sitä voi pitää jopa 12 tuntia putkeen, ellei se täyty aiemmin. Se ei oikein asetettuna vuoda ohi. Se ei myöskään sisällä ollessaan tunnu lainkaan. Toisin kuin tamponi, se ei kuivata lainkaan. Kupin käyttöön ei liity TSS:n vaaraa, toisin kuin tamponin. TSS on siis toksinen shokkioireyhtymä, jonka aiheuttaa muistaakseni bakteerien myrkyt. Se on tosin äärimmäisen harvinainen, eikä sen riski rajoitu kuukautisaikaan tai naisiin. Kuukuppi tyhjennetään pönttöön tai lavuaariin ja pestään hanan alla. Se maksaa noin 30 euroa, mutta kestää 5-10 vuotta käytössä. Se on siis ekologinen. Tulee paljon halvemmaksi kuin kertissuojat!

      Monet nuoret tytöt vierastavat kuppia, koska se näyttää ensi alkuun isolta. Myös ajatus oman kehon sorkkimisesta voi olla outo. Tyttöjen olisi kuitenkin hyvä tutustua kehoonsa, ja kuukupin avulla jopa vanhat naiset hehkuttavat oppineensa tuntemaan itsensä paljon paremmin. Kupin käyttäjissä on paljon myös hyvin nuoria tyttöjä, jotka ovat neitsyitä. Kuppi taitellaan kokoon ennen sisään laittamista, ja se aukeaa emättimessä. Sitä ei siis työnnetä sinne sellaisenaan. Sen käyttöä voi joutua harjoittelemaan, mutta kun sen kerran oppii, se voittaa kaikki muut suojat. Toivoisinkin itse, että joku olisi kertonut minulle kupista jo vuosia sitten.

      Lisää tietoa kupeista ja kestosuojista: http://kuukuppikunta.net

    • olenkuullut

      tapauksia joissa on jäänyt tamponi sisälle, ja oletko huomannut että tamponipakettien kyljessä lukee että tamponit voivat aiheuttaa jotain sairautta, esimerkiksi ne voivat saada emättimeen jonkinlaisen tulehduksen? olen itse lukenut juuri näitä juttuja ja olen päätynyt kuukaussiteisiin. suosittelen

      • Beatrix

        Niin, se tulehdus on se TSS mistä puhuin äsken. Se on toksinen shokkisyndrooma, ja aiheutuu jos tamponissa on bakteereita jotka tuottavat myrkkyä, elikin niitä toksiineja. Se on äärimmäisen harvinainen. Noin puolet tapauksista on ollut naisia, joilla on kuukautiset, loput muita, miehiäkin jne. Sen takia ei tavitse jättää tamponeita käyttämättä, riski jäädä auton alle esim. on paljon suurempi.

        Mitä tulee tamponin sisälle jäämiseen, niin se on kyllä mahdotonta. Saa olla aikas tumpelo, ettei sitä saa ulos. Emätin on vain noin 10 cm pitkä, vaikea sinne on mitään kadottaa -__-. Jos naru katkeaa, niin sitten se tamponi kaivetaan sieltä sormin ulos. Ei sen kummallisempaa. Ei se sieltä pakoon pääse. Joskus tosin joillain on pitkä emätin ja ilmeisesti lyhyet sormet, mutta kyllä se tamponi lopulta ulos tulee kun menee sopivana asentoon ja vetää sen sormilla pois.


      • just me
        Beatrix kirjoitti:

        Niin, se tulehdus on se TSS mistä puhuin äsken. Se on toksinen shokkisyndrooma, ja aiheutuu jos tamponissa on bakteereita jotka tuottavat myrkkyä, elikin niitä toksiineja. Se on äärimmäisen harvinainen. Noin puolet tapauksista on ollut naisia, joilla on kuukautiset, loput muita, miehiäkin jne. Sen takia ei tavitse jättää tamponeita käyttämättä, riski jäädä auton alle esim. on paljon suurempi.

        Mitä tulee tamponin sisälle jäämiseen, niin se on kyllä mahdotonta. Saa olla aikas tumpelo, ettei sitä saa ulos. Emätin on vain noin 10 cm pitkä, vaikea sinne on mitään kadottaa -__-. Jos naru katkeaa, niin sitten se tamponi kaivetaan sieltä sormin ulos. Ei sen kummallisempaa. Ei se sieltä pakoon pääse. Joskus tosin joillain on pitkä emätin ja ilmeisesti lyhyet sormet, mutta kyllä se tamponi lopulta ulos tulee kun menee sopivana asentoon ja vetää sen sormilla pois.

        Itse asiassa ne bakteerit jotka aiheuttaa sen toksisen shokin, eivät tosiaan ole siinä tampoonissa (välttämättä). stafylokokkibakteereita löytyy meidän kaikkien iholta, nenästä, usein myös keuhkoista. Aika todennäköisenä pidetään että tällainen ihan tavallinen stafylokokkibakteeri muuntuu sopivissa olosuhteissa limakalvolla, hyvällä kasvualustalla sellaiseksi toksiinia tuottavaksi versioksi. nimimerkillä kokemusta on, sairastin kyseisen taudin tänä keväänä. todennäköisyys saada se on 1/500 000.


      • Anonyymi
        just me kirjoitti:

        Itse asiassa ne bakteerit jotka aiheuttaa sen toksisen shokin, eivät tosiaan ole siinä tampoonissa (välttämättä). stafylokokkibakteereita löytyy meidän kaikkien iholta, nenästä, usein myös keuhkoista. Aika todennäköisenä pidetään että tällainen ihan tavallinen stafylokokkibakteeri muuntuu sopivissa olosuhteissa limakalvolla, hyvällä kasvualustalla sellaiseksi toksiinia tuottavaksi versioksi. nimimerkillä kokemusta on, sairastin kyseisen taudin tänä keväänä. todennäköisyys saada se on 1/500 000.

        Miten kuukuppi voi olla ekologinen jos kokoajan läträillään puhtaalla vedellä joka sekään ei ole jokaiselle maailmassa itsestään selvyys?
        Ekologisuuden vuoksi en kuukuppia kyllä käytä ihan muut syyt siihen on.
        Myöskin kuukuppi on joskus keitettäväkin että bakteerit katoaa ja taas kuluu vettä ja sähköä,että ekologisuus kyllä höpön höpöä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      87
      2305
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      51
      1997
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      89
      1837
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1562
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1432
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1390
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1351
    Aihe