Pajalan puuro

Sanotaan että tässä iässä elämä on kohdallaan, jos saa nauttia hyvästä yöunesta ja että vatsa toimii säännöllisesti.
Viimeksi mainittu juttu saattaa olla niin ja näin, varsinkin jos liikkuminen jää vähiin.

Joku vuosi sitten alettiin pohjois-Ruotsissa kokeilla joissakin sairaaloissa tehokasta aamupuuroa, sen sijaan että olisi annettu potilaille lakseerauslääkkeitä.

Tässä on resepti, kannattaa kokeilla:

(Tästä satsista tulee n 3 l puuroa)

2 dl pellavansiemeniä
1 dl rusinoita
2 dl luuttomia luumuja (paloiteltuna)
2 dl aprikooseja (paloiteltuna)
1 rkl suolaa
2,5 l vettä

Sekoita ja olla olla liossa yön yli.
Lisää 8 dl kauraryyniä
4 dl kaurarouhetta

Sekoita ja keitä 3-5 min. koko ajan hämmentäen.
Jos puuro on liian paksua, niin lisää vettä.
Syödään puolukkahillon ja maidon kera.

28

16797

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iili

      Raa'at kasvikset, 2-3 appelssiinia, rukiinen leipä ja kuitukapselit. Eli kaikki, missä on kuituja.

      Puuroreseptisi on varmasti tehokas, mutta mitä kuitupitoisempaa ravinto on, sen paremmin mahakin toimii. Ja juoda pitää runsaasti.

      Aikaisemmin oli kapseleita, joiden nimi oli Glucomannan ja Glucodiet. (Ne olivat ihan samaa tavaraa.) Niitä myytiin laihduttamiskapseleina, mutta ne olivat erinomaisia vatsan toiminnan kohentajia. Ne vaikuttivat sekä ummetukeen että ripuliin. Otin niitä aina mukaan ulkomaanmatkoille.

    • Mitä enemmän ravinnossamme on hiilihydraatteja joita elimistömme ei pysty muuttamaan, sulattamaan, energiaksi, sitä paremmin vatsamme toimii, jos myös riittävästä nesteen saannista muistamme huolehtia.

      Sulamatonta ravintokuitua ( selluloosaa, ligniiniä, polysakkareita jms.) on helppo saada tarpeeksi jos päivittäinen ravintomme sisältää kokojyvä viljaa, esim. hyvää ruisleipää, joka on niistä paras, kasviksia, tai papuja.
      Muutama pähkinä tai manteli välipalana, omenan tai muiden hedelmien vaihteluna, ja pari lusikallista vehnänalkiota ja kaura- tai vehnänlesettä lisättynä viilipurkin päälle aamupalalla, tai aamupuuroon, hiutaleiden joukkoon aina jotain leseitä.

      Jos käytätte vehnänleseitä tai alkioita, muistattehan säilyttää niitä viileässä, mieluummin jääkaapissa, tiiviissä rasiassa, etteivät härskiinny. Sama koskee vehnänalkio öljyä.

      Pellavansiemen on hyvää kuitua, ja rouhittuna sitäkin voi puuroon lisätä ilman keittämistä, jolloin pellavalle ominainen "outo maku" ei tunnu.
      Oma herkkuni, pari teelusikallista pellavansiemeniä likoamaan veteen yön yli, ja aamulla kippaan veden siemenineen kurkkuuni ja olen sillä korvannut monta muutakin asiaa kuin päivän kuidun saannin.

      Hyvä ohje tuo Pajalan puuro. Kiitos, aion kokeilla, ainainen kovavatsainen kun olen.

      • Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
        Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.

        Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.

        Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
        Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.

        Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.


      • kirjar kirjoitti:

        Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
        Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.

        Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.

        Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
        Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.

        Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.

        Silloin, kun lapsenlapsi,'luomupikkuinen' oli vauva, höyryttelin maa-artisokkaa perunamuusin joukkoon. Onneksi lähikaupasta niitä sai, vaikka muuten luomutuotteet eivät olleet kovin korkeatasoisia eikä valikoima kovin kummoinen. Hyvän makuista vaikkakin aika hintavaa, tuo maa-artisokka.
        Minun kova massuni pitää tomaatista, muiden vihannesten en ole huomannut vaikuttavan samalla tavalla.


      • kirjar kirjoitti:

        Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
        Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.

        Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.

        Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
        Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.

        Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.

        ja siitä saa mitä parhaimman sosekeiton.


    • Noista siemenistä tuli mieleeni idut. Oletteko kokeilleet?

      Joskus olen idättänyt helpon kaavan mukaan. Siemenet lasipurkkiin, sideharso purkin päälle kumirenksulla. Huuhtominen, vedessä seisottaminen ohjeen mukaan. Purkki ylösalaisin kuivauskaappiin pariksi päiväksi ja huuhtelu päivittäin. Lopuksi purkki pöydälle valoon vihreytymään.

      Sinimailasesta tulee pienestä määrästä siemeniä purkki täyteen vesiheinää muistuttavaa ruohoa ja mungpavuista saa herneen makuista salaatin lisuketta.

      • suht koht normaali

        Kuulkaa, jos ette heti aamulla kauheesti tarvitse niitä vitamiineja, niin juokaapa ekaks mukillinen mustaa kahvia ja sitten täysrukiista limppua siivu sen kanssa, niin eipähän tarvitse kovun kauan ähkiä vessassa. Saahan niitä vihreitä ja muita vitamiineja sitten syödä päivän mittaan.


      • Iili

        Mungopavun idut ovat hyviä eritoten, jos panee mukaan hiukan sinapinsiemeniä tai vesikrassin siemeniä. Sinimailasen maku on minusta vähän kitkerä.

        Kun olin aikani touhunnut idättämisen kanssa, niin rupesin ajattelemaan, miten hyvin idättäminen kasvattaa myös bakteereja huolimatta huuhtelusta. Vähitellen idut alkoivat tuntua minusta "likaisilta" ja lopetin idättämisen.

        Tätä minun omaa "bakteeriteoriaani" tukee se, että jos syö kaupasta ostettuja ituja muovipussissa, niin vatsani menee niistä aivan sekaisin. Sitävastoin, jos kaataa päälle kiehuvaa vettä ja heti jäähdyttää, niin maku ei ehdi mennä pilalle, eikä vatsakaan mene sekaisin. (Eikös makrobioottinen ruoka ole jotakin tuon tapaista?)


      • my.mm.eli

        minullakin oli jatkuvasti lasipurkki kuivauskaapissa, sinimailasen siemeniä "idättymässä", sitten ostin oikein kolmikerroksisen idätyslaatikon! Se oli minusta paljon hankalampi käyttää kuin tuo lasipurkkisysteemi. Sinimailasen siemenet ihan liian pieniä siinä idätettäväksi;)) Taisin jotain isompia, liekö papuja olleet, pari kertaa idättää! Sitten luin jostain tuon home-bakteeripeloittelun, ja idättely loppui. Itseasiassa, taidankin aloittaa uudelleen tässä kevättä odotellessa. Jos löydän vielä jostain tyhjän lasipurkin, loppusyksyllä kun siivosin pois, lasikeräykseen poikani silloin vei kaikki pullot/purkit nurkista :DD


    • Olen kärsinyt koko ikäni kovasta vatsasta, mutta en enää.
      Laitan tähän reseptin omasta kuuristani, jota aloin käyttää joskus 90-luvun puolivälissä.
      Muutaman vuoden päästä vatsa alkoi toimia ilman tuota ihmemössöä.
      Eläkkeelle jäätyä on myös alituinen kiire jäänyt pois ja on aikaa olla täysistunnossa aikanaan :)

      Koska en syö aamupuuroa vaan piimää (täällä on piimä niin paksua että se syödään lusikalla) niin laitan tuota mössöä piimän/jugurtin/viilin päälle pari ruokalusikallista.


      1 dl pellavansiemeniä
      1 pussillinen luuttomia luumuja
      1/2 pussillista aprikooseja paloiteltuna
      Kaadetaan päälle kylmää vettä niin paljon että ainekset peittyvät. Annetaan seistä yön yli ja aamulla soseutetaan vaikka sauvasekoittimella.
      (Annoksesta tulee viikon satsi, joka säilytetään kannellisessa purkissa jääkaapissa.)

    • aupA

      Kiitokseksi hyvistä, mielenkiintoisista puuro- ja mössöresepteistä saanen tämän otsikon alle lisätä kokonaisista ryyneistä tehdyn puuron ohjeen.
      Sitä valmisti jo esiäiti. Hän haudutti puuron kypsäksi heinälaatikossa. Minun heinälaatikko, "taikapata", löytyy osoitteesta ostoslinja.fi, nimellä aromipesä.
      Siihen löysin 3 litran teräksisen opa-kattilan, joka sopii sisään kuin valettu. Ongelmat ratkesivat.
      Pääsin helppoon puuron kypsennykseen eikä tartu kattilaan.

      OHRARYYNIPUURO
      ½ l vettä
      3½ dl kok.ohraryynejä
      2 l täysmaitoa
      2-3 tl suolaa
      Mittaa ryynit sihtiin, huuhtele raanan alla. Keitä ryynit vedessä, lisää täysmaito, kuumenna kiehuvaksi, lisää suola. Tiivis kansi päälle ja nosta kattila "pesään". Sulje pesän kansi. Avaa ja sekoita joka tunti. Kypsymisaika 4 t tai yli.
      Esikypsennetyt ryynit eivät käy tähän puuroon.
      Annos on iso, jäähdytä ja säilytä kylmässä.

      Yli 90 vuotiaat anoppi ja sisarensa ihastuivat kovin, kun vein kummallekin litran valmista ohraryynipuuroa. Ikääntyessä yhä enemmän itsekin palaan lapsuuteen. Rakastan kaurapuuroa leseineen yli kaiken. Tuttavat kertovat samaa ja joku sekoittaa aamupuuroonsa liian kolesterolin ja korkean verensokerin karkottamiseksi lääkärin määräämää Guaremia.
      Konstit ovat monet, sanoi eukko, kun kissalla pöytää pyyhki.

    • my.mm.eli

      Minullakin on ollut pari kertaa tilaisuus syödä tätä puuroa aamupalaksi eräässä "ruokapaikassa" ja sillä saattaa hyvinkin olla "suolen toimintaa edesauttava vaikutus". Ensikerralla en oikein pitänyt mausta, mutta muutaman kerran jälkeen oli ihan ok.

      Otan tämän reseptin talteen, eihän sitä koskaan tiedä milloin tarvitsee;)) Toistaiseksi olen pärjännyt tilapäisistä "tapauksista" ruokalusikallisella Pellax- rakeita aamuviilin tai -jogurtin päällä tai liottamalla muutaman luumun yön yli ja aamulla nauttimalla ne liotusvesineen. Edesmenneen äitini käyttämät konstit, lienevät yleisesti käytössä nuoremmillakin ;))

      Kaurarouhe? Onko sitä valmiina rouheena kaupassa myynnissä, en ole huomannut missään. (En tosin ole tiennyt etsiäkään aikaisemmin!)

      • En tiedä millä nimellä Suomessa myydään sitä mikä täällä meillä on "havrekli" :))
        Onkohan se lesettä? - Yritin keksiä sille sopivan suomalaisen vastineen! :))


      • Iili
        MdK-MdK kirjoitti:

        En tiedä millä nimellä Suomessa myydään sitä mikä täällä meillä on "havrekli" :))
        Onkohan se lesettä? - Yritin keksiä sille sopivan suomalaisen vastineen! :))

        Havrekli on kauranleseet, eli pelkistä jyvän kuorista akanoista tehtyä jauhetta.


    • herkkumasu

      Mössöt ja puurot tiellä pitävät !
      Ne ovat ruokaa parhaasta päästä.

    • reetta2

      Pajalan puuroresepti on todella vanha. Aikoinaan yritettiin käyttää pitkäaikaissairaden ruokavaliossa. Samoin 7-luumun salaisuus reseptiä.
      Jostakin syystä katsottiin parhaimmaksi siirtyä apteekin myymiin rouhevalmisteisiin ja muihin laxatiiveihin luotettavimpina vaihtoehtoina.

      Voihan sitä Pajalan puuroa valmistaa jos haluttaa, pitää vain muistaa aprikoosien sisältämä Kalium, että normaaliarvo pysyy oikealla tasolla.

      • Iili

        Pidän kuivatuista aprikooseista. Tuoreet eivät maistu oikein miltään.

        Kerran ostin pussin kuivattuja aprikooseja. Otin illalla pussin viereeni sohvalle, ja luin kirjaa. Yhtäkkiä huomasin, että oli syönyt koko pussin tyjäksi.

        Halleluujaa! Tuli todella "vilkas" yö.

        Kuivatuissa aprikooseissa on myös rikkiä, josta varoitetaan pakkauksen kyljessä.


      • Reetta
        Iili kirjoitti:

        Pidän kuivatuista aprikooseista. Tuoreet eivät maistu oikein miltään.

        Kerran ostin pussin kuivattuja aprikooseja. Otin illalla pussin viereeni sohvalle, ja luin kirjaa. Yhtäkkiä huomasin, että oli syönyt koko pussin tyjäksi.

        Halleluujaa! Tuli todella "vilkas" yö.

        Kuivatuissa aprikooseissa on myös rikkiä, josta varoitetaan pakkauksen kyljessä.

        Kaliun aktivoi fysiologia puolella monia asioita.
        Oliko hauska "se vilkas yö!"
        Vähän niinkuin lohdukkeena aina koittaa aamu yön jälkeen.


    • syökääpuuroo

      Pajalan puuroa keitetty ennekin täällä.

    • Miaelina-

      Tuli ikävä tämän 12 vuotta sitten kirjoitetun ketjun kaikkia ihania kirjoittajia.

      • kysynvaan

        Joko itse miaelina kirjoitit silloin ? Millä nikillä ? Silloin oli varmaan tiukka sefu poistelemassa, jos vaikka paskasta puhuttiin.


      • anonyymi_Zp1

        olin, ja tuossakin ketjussa pienen viestin taisin olla lähettämässä.


      • Edelliseen
        anonyymi_Zp1 kirjoitti:

        olin, ja tuossakin ketjussa pienen viestin taisin olla lähettämässä.

        Satu, laitan nyt tähän, sillä äsken laitoin, mutta kai painoin vahingossa tuota anonyymiä, huomaamattani, niin se katosi tuon alle.


      • siltätuntuu
        Edelliseen kirjoitti:

        Satu, laitan nyt tähän, sillä äsken laitoin, mutta kai painoin vahingossa tuota anonyymiä, huomaamattani, niin se katosi tuon alle.

        OLetko myös tuo AnnaSophia? Samaa runon lainailua.


      • entsatunikki

        En ole,
        tuollaista nikkiä en muista olleen kenelläkään.


      • miksisalailua
        entsatunikki kirjoitti:

        En ole,
        tuollaista nikkiä en muista olleen kenelläkään.

        Miksi aloit lymyilemään eri nikeillä, eihän niissä kaikissa ole edes tunnistanut sinua? Omituista.


    • kwe22

      Miten ihmeessä ruokaketjuun saadaan näin paljon poistettuja viestejä?

      • Hallaahon.äänestäjä44

        ruoka on äärimmäisen poliittinen
        maalaisliittopoliittinen

        asia Suomessa ja
        siitä lausuminen - esim. väite ettei lautalelta syöty ole riittävää -
        tarkoittaa poliittista itsemurhaa lehmänmaitoteollisuuden vihaa ja ikuista maanpakolaisuutta vähintään

        siemeniin kannattaa aina suhtautua hiukan varoen mutta vain hiukan

        Pellavansiemenissä on glykosidi-tyypi joka vatsahappojen kanssa muodostaa syaanivetyä
        jota Agatha Christie kutsuu sinihapoksi
        määrät ovat pieniä

        https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/pellavansiementen-linamariini/


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      139
      7860
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      41
      2029
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1970
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1663
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1585
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1050
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      989
    8. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      50
      955
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      840
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      822
    Aihe