Sanotaan että tässä iässä elämä on kohdallaan, jos saa nauttia hyvästä yöunesta ja että vatsa toimii säännöllisesti.
Viimeksi mainittu juttu saattaa olla niin ja näin, varsinkin jos liikkuminen jää vähiin.
Joku vuosi sitten alettiin pohjois-Ruotsissa kokeilla joissakin sairaaloissa tehokasta aamupuuroa, sen sijaan että olisi annettu potilaille lakseerauslääkkeitä.
Tässä on resepti, kannattaa kokeilla:
(Tästä satsista tulee n 3 l puuroa)
2 dl pellavansiemeniä
1 dl rusinoita
2 dl luuttomia luumuja (paloiteltuna)
2 dl aprikooseja (paloiteltuna)
1 rkl suolaa
2,5 l vettä
Sekoita ja olla olla liossa yön yli.
Lisää 8 dl kauraryyniä
4 dl kaurarouhetta
Sekoita ja keitä 3-5 min. koko ajan hämmentäen.
Jos puuro on liian paksua, niin lisää vettä.
Syödään puolukkahillon ja maidon kera.
Pajalan puuro
28
16797
Vastaukset
- Iili
Raa'at kasvikset, 2-3 appelssiinia, rukiinen leipä ja kuitukapselit. Eli kaikki, missä on kuituja.
Puuroreseptisi on varmasti tehokas, mutta mitä kuitupitoisempaa ravinto on, sen paremmin mahakin toimii. Ja juoda pitää runsaasti.
Aikaisemmin oli kapseleita, joiden nimi oli Glucomannan ja Glucodiet. (Ne olivat ihan samaa tavaraa.) Niitä myytiin laihduttamiskapseleina, mutta ne olivat erinomaisia vatsan toiminnan kohentajia. Ne vaikuttivat sekä ummetukeen että ripuliin. Otin niitä aina mukaan ulkomaanmatkoille. Mitä enemmän ravinnossamme on hiilihydraatteja joita elimistömme ei pysty muuttamaan, sulattamaan, energiaksi, sitä paremmin vatsamme toimii, jos myös riittävästä nesteen saannista muistamme huolehtia.
Sulamatonta ravintokuitua ( selluloosaa, ligniiniä, polysakkareita jms.) on helppo saada tarpeeksi jos päivittäinen ravintomme sisältää kokojyvä viljaa, esim. hyvää ruisleipää, joka on niistä paras, kasviksia, tai papuja.
Muutama pähkinä tai manteli välipalana, omenan tai muiden hedelmien vaihteluna, ja pari lusikallista vehnänalkiota ja kaura- tai vehnänlesettä lisättynä viilipurkin päälle aamupalalla, tai aamupuuroon, hiutaleiden joukkoon aina jotain leseitä.
Jos käytätte vehnänleseitä tai alkioita, muistattehan säilyttää niitä viileässä, mieluummin jääkaapissa, tiiviissä rasiassa, etteivät härskiinny. Sama koskee vehnänalkio öljyä.
Pellavansiemen on hyvää kuitua, ja rouhittuna sitäkin voi puuroon lisätä ilman keittämistä, jolloin pellavalle ominainen "outo maku" ei tunnu.
Oma herkkuni, pari teelusikallista pellavansiemeniä likoamaan veteen yön yli, ja aamulla kippaan veden siemenineen kurkkuuni ja olen sillä korvannut monta muutakin asiaa kuin päivän kuidun saannin.
Hyvä ohje tuo Pajalan puuro. Kiitos, aion kokeilla, ainainen kovavatsainen kun olen.Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.
Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.
Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.
Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.kirjar kirjoitti:
Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.
Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.
Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.
Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.Silloin, kun lapsenlapsi,'luomupikkuinen' oli vauva, höyryttelin maa-artisokkaa perunamuusin joukkoon. Onneksi lähikaupasta niitä sai, vaikka muuten luomutuotteet eivät olleet kovin korkeatasoisia eikä valikoima kovin kummoinen. Hyvän makuista vaikkakin aika hintavaa, tuo maa-artisokka.
Minun kova massuni pitää tomaatista, muiden vihannesten en ole huomannut vaikuttavan samalla tavalla.kirjar kirjoitti:
Tiedättekö, oletteko kukaan käyttäneet maa-artisokkaa, sehän on tunnettu hyvän vatsaa suojelevan bakteerikannan yläpitäjänä.
Aiemmin käytin sitä tippoina ja nyt yllättäen löysin jauheena.
Se edistää ruoan sulamista ja on erittäin hyvää sokerin korviketta jos haluaa pikaisesti jotain makeuttaa, vain 1,25 kcal/g joten myös laihduttajan sokerikorvike.
Vinkin tähän sain jo vuosia sitten eräältä lääkäriltä, käytin ja vatsani voi hyvin. Sitten se vain unohtui, kunnes sain taas vatsani pahaksi... ja tämä hyvä apukin tuli taas mieleen.
Nyt otan 1/2 teelusikallista päivässä ja moni oire on helpottanut.
Tämä ei ole lääkettä, vaan puhdas luonnontuote.ja siitä saa mitä parhaimman sosekeiton.
Noista siemenistä tuli mieleeni idut. Oletteko kokeilleet?
Joskus olen idättänyt helpon kaavan mukaan. Siemenet lasipurkkiin, sideharso purkin päälle kumirenksulla. Huuhtominen, vedessä seisottaminen ohjeen mukaan. Purkki ylösalaisin kuivauskaappiin pariksi päiväksi ja huuhtelu päivittäin. Lopuksi purkki pöydälle valoon vihreytymään.
Sinimailasesta tulee pienestä määrästä siemeniä purkki täyteen vesiheinää muistuttavaa ruohoa ja mungpavuista saa herneen makuista salaatin lisuketta.- suht koht normaali
Kuulkaa, jos ette heti aamulla kauheesti tarvitse niitä vitamiineja, niin juokaapa ekaks mukillinen mustaa kahvia ja sitten täysrukiista limppua siivu sen kanssa, niin eipähän tarvitse kovun kauan ähkiä vessassa. Saahan niitä vihreitä ja muita vitamiineja sitten syödä päivän mittaan.
- Iili
Mungopavun idut ovat hyviä eritoten, jos panee mukaan hiukan sinapinsiemeniä tai vesikrassin siemeniä. Sinimailasen maku on minusta vähän kitkerä.
Kun olin aikani touhunnut idättämisen kanssa, niin rupesin ajattelemaan, miten hyvin idättäminen kasvattaa myös bakteereja huolimatta huuhtelusta. Vähitellen idut alkoivat tuntua minusta "likaisilta" ja lopetin idättämisen.
Tätä minun omaa "bakteeriteoriaani" tukee se, että jos syö kaupasta ostettuja ituja muovipussissa, niin vatsani menee niistä aivan sekaisin. Sitävastoin, jos kaataa päälle kiehuvaa vettä ja heti jäähdyttää, niin maku ei ehdi mennä pilalle, eikä vatsakaan mene sekaisin. (Eikös makrobioottinen ruoka ole jotakin tuon tapaista?) - my.mm.eli
minullakin oli jatkuvasti lasipurkki kuivauskaapissa, sinimailasen siemeniä "idättymässä", sitten ostin oikein kolmikerroksisen idätyslaatikon! Se oli minusta paljon hankalampi käyttää kuin tuo lasipurkkisysteemi. Sinimailasen siemenet ihan liian pieniä siinä idätettäväksi;)) Taisin jotain isompia, liekö papuja olleet, pari kertaa idättää! Sitten luin jostain tuon home-bakteeripeloittelun, ja idättely loppui. Itseasiassa, taidankin aloittaa uudelleen tässä kevättä odotellessa. Jos löydän vielä jostain tyhjän lasipurkin, loppusyksyllä kun siivosin pois, lasikeräykseen poikani silloin vei kaikki pullot/purkit nurkista :DD
Olen kärsinyt koko ikäni kovasta vatsasta, mutta en enää.
Laitan tähän reseptin omasta kuuristani, jota aloin käyttää joskus 90-luvun puolivälissä.
Muutaman vuoden päästä vatsa alkoi toimia ilman tuota ihmemössöä.
Eläkkeelle jäätyä on myös alituinen kiire jäänyt pois ja on aikaa olla täysistunnossa aikanaan :)
Koska en syö aamupuuroa vaan piimää (täällä on piimä niin paksua että se syödään lusikalla) niin laitan tuota mössöä piimän/jugurtin/viilin päälle pari ruokalusikallista.
1 dl pellavansiemeniä
1 pussillinen luuttomia luumuja
1/2 pussillista aprikooseja paloiteltuna
Kaadetaan päälle kylmää vettä niin paljon että ainekset peittyvät. Annetaan seistä yön yli ja aamulla soseutetaan vaikka sauvasekoittimella.
(Annoksesta tulee viikon satsi, joka säilytetään kannellisessa purkissa jääkaapissa.)- aupA
Kiitokseksi hyvistä, mielenkiintoisista puuro- ja mössöresepteistä saanen tämän otsikon alle lisätä kokonaisista ryyneistä tehdyn puuron ohjeen.
Sitä valmisti jo esiäiti. Hän haudutti puuron kypsäksi heinälaatikossa. Minun heinälaatikko, "taikapata", löytyy osoitteesta ostoslinja.fi, nimellä aromipesä.
Siihen löysin 3 litran teräksisen opa-kattilan, joka sopii sisään kuin valettu. Ongelmat ratkesivat.
Pääsin helppoon puuron kypsennykseen eikä tartu kattilaan.
OHRARYYNIPUURO
½ l vettä
3½ dl kok.ohraryynejä
2 l täysmaitoa
2-3 tl suolaa
Mittaa ryynit sihtiin, huuhtele raanan alla. Keitä ryynit vedessä, lisää täysmaito, kuumenna kiehuvaksi, lisää suola. Tiivis kansi päälle ja nosta kattila "pesään". Sulje pesän kansi. Avaa ja sekoita joka tunti. Kypsymisaika 4 t tai yli.
Esikypsennetyt ryynit eivät käy tähän puuroon.
Annos on iso, jäähdytä ja säilytä kylmässä.
Yli 90 vuotiaat anoppi ja sisarensa ihastuivat kovin, kun vein kummallekin litran valmista ohraryynipuuroa. Ikääntyessä yhä enemmän itsekin palaan lapsuuteen. Rakastan kaurapuuroa leseineen yli kaiken. Tuttavat kertovat samaa ja joku sekoittaa aamupuuroonsa liian kolesterolin ja korkean verensokerin karkottamiseksi lääkärin määräämää Guaremia.
Konstit ovat monet, sanoi eukko, kun kissalla pöytää pyyhki. - my.mm.eli
Minullakin on ollut pari kertaa tilaisuus syödä tätä puuroa aamupalaksi eräässä "ruokapaikassa" ja sillä saattaa hyvinkin olla "suolen toimintaa edesauttava vaikutus". Ensikerralla en oikein pitänyt mausta, mutta muutaman kerran jälkeen oli ihan ok.
Otan tämän reseptin talteen, eihän sitä koskaan tiedä milloin tarvitsee;)) Toistaiseksi olen pärjännyt tilapäisistä "tapauksista" ruokalusikallisella Pellax- rakeita aamuviilin tai -jogurtin päällä tai liottamalla muutaman luumun yön yli ja aamulla nauttimalla ne liotusvesineen. Edesmenneen äitini käyttämät konstit, lienevät yleisesti käytössä nuoremmillakin ;))
Kaurarouhe? Onko sitä valmiina rouheena kaupassa myynnissä, en ole huomannut missään. (En tosin ole tiennyt etsiäkään aikaisemmin!)En tiedä millä nimellä Suomessa myydään sitä mikä täällä meillä on "havrekli" :))
Onkohan se lesettä? - Yritin keksiä sille sopivan suomalaisen vastineen! :))- Iili
MdK-MdK kirjoitti:
En tiedä millä nimellä Suomessa myydään sitä mikä täällä meillä on "havrekli" :))
Onkohan se lesettä? - Yritin keksiä sille sopivan suomalaisen vastineen! :))Havrekli on kauranleseet, eli pelkistä jyvän kuorista akanoista tehtyä jauhetta.
- herkkumasu
Mössöt ja puurot tiellä pitävät !
Ne ovat ruokaa parhaasta päästä. - reetta2
Pajalan puuroresepti on todella vanha. Aikoinaan yritettiin käyttää pitkäaikaissairaden ruokavaliossa. Samoin 7-luumun salaisuus reseptiä.
Jostakin syystä katsottiin parhaimmaksi siirtyä apteekin myymiin rouhevalmisteisiin ja muihin laxatiiveihin luotettavimpina vaihtoehtoina.
Voihan sitä Pajalan puuroa valmistaa jos haluttaa, pitää vain muistaa aprikoosien sisältämä Kalium, että normaaliarvo pysyy oikealla tasolla.- Iili
Pidän kuivatuista aprikooseista. Tuoreet eivät maistu oikein miltään.
Kerran ostin pussin kuivattuja aprikooseja. Otin illalla pussin viereeni sohvalle, ja luin kirjaa. Yhtäkkiä huomasin, että oli syönyt koko pussin tyjäksi.
Halleluujaa! Tuli todella "vilkas" yö.
Kuivatuissa aprikooseissa on myös rikkiä, josta varoitetaan pakkauksen kyljessä. - Reetta
Iili kirjoitti:
Pidän kuivatuista aprikooseista. Tuoreet eivät maistu oikein miltään.
Kerran ostin pussin kuivattuja aprikooseja. Otin illalla pussin viereeni sohvalle, ja luin kirjaa. Yhtäkkiä huomasin, että oli syönyt koko pussin tyjäksi.
Halleluujaa! Tuli todella "vilkas" yö.
Kuivatuissa aprikooseissa on myös rikkiä, josta varoitetaan pakkauksen kyljessä.Kaliun aktivoi fysiologia puolella monia asioita.
Oliko hauska "se vilkas yö!"
Vähän niinkuin lohdukkeena aina koittaa aamu yön jälkeen.
- syökääpuuroo
Pajalan puuroa keitetty ennekin täällä.
- Miaelina-
Tuli ikävä tämän 12 vuotta sitten kirjoitetun ketjun kaikkia ihania kirjoittajia.
- kysynvaan
Joko itse miaelina kirjoitit silloin ? Millä nikillä ? Silloin oli varmaan tiukka sefu poistelemassa, jos vaikka paskasta puhuttiin.
- anonyymi_Zp1
olin, ja tuossakin ketjussa pienen viestin taisin olla lähettämässä.
- Edelliseen
anonyymi_Zp1 kirjoitti:
olin, ja tuossakin ketjussa pienen viestin taisin olla lähettämässä.
Satu, laitan nyt tähän, sillä äsken laitoin, mutta kai painoin vahingossa tuota anonyymiä, huomaamattani, niin se katosi tuon alle.
- siltätuntuu
Edelliseen kirjoitti:
Satu, laitan nyt tähän, sillä äsken laitoin, mutta kai painoin vahingossa tuota anonyymiä, huomaamattani, niin se katosi tuon alle.
OLetko myös tuo AnnaSophia? Samaa runon lainailua.
- entsatunikki
En ole,
tuollaista nikkiä en muista olleen kenelläkään. - miksisalailua
entsatunikki kirjoitti:
En ole,
tuollaista nikkiä en muista olleen kenelläkään.Miksi aloit lymyilemään eri nikeillä, eihän niissä kaikissa ole edes tunnistanut sinua? Omituista.
- kwe22
Miten ihmeessä ruokaketjuun saadaan näin paljon poistettuja viestejä?
- Hallaahon.äänestäjä44
ruoka on äärimmäisen poliittinen
maalaisliittopoliittinen
asia Suomessa ja
siitä lausuminen - esim. väite ettei lautalelta syöty ole riittävää -
tarkoittaa poliittista itsemurhaa lehmänmaitoteollisuuden vihaa ja ikuista maanpakolaisuutta vähintään
siemeniin kannattaa aina suhtautua hiukan varoen mutta vain hiukan
Pellavansiemenissä on glykosidi-tyypi joka vatsahappojen kanssa muodostaa syaanivetyä
jota Agatha Christie kutsuu sinihapoksi
määrät ovat pieniä
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/pellavansiementen-linamariini/
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1397860Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde412029Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251970- 911663
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801585Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071050Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik5989- 50955
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28840- 34822